Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UNAVENÉ OČI PŘÍČINA

OBSAH

Unavené oči a bolest hlavy 

U citlivých jedinců unavené oko ve smyslu nedostatečnosti slz nebo nekvality slzného filmu při nadměrné expozici může souviset i s pocitem bolesti hlavy. Nicméně bolesti hlavy mohou mít velmi různorodé a často i závažné příčiny. Takže pokud člověk trpí bolestmi hlavy, tak samozřejmě by měl jednoznačně absolvovat kompletní oční vyšetření k vyloučení těch základních příčin, které lze odstranit. To znamená absolvovat vyšetření zraku, zdali nepotřebuje brýlovou korekci, anebo k rozhodnutí, zdali je oční nález v pořádku. V případě, že oční vyšetření neukáže na žádnou zjevnou příčinu bolesti hlavy, tak je rozumné tyto bolesti hlavy řešit na jiném pracovišti, ve spolupráci s praktickým lékařem a následně absolvovat základní neurologické vyšetření.
 

Zdroj: Rady na unavené oči

Diskuze

V diskuzi UNAVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nina.

Já mívám unavené oči i když jsem se třeba dobře vyspala. co pomůže nejlíp zrovna na toto?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Michalikova.

Mně pomohly tyto kapky www.benu.cz/hyal-dro…
Používám vždy když na mě padá únava, nebo jsem nevyspaná a unavené oči chci oživit

Zdroj: diskuze Unavené oči

Domácí léčba unavených očí?

Unavené oči lze vyléčit i jiným způsobem, známe takové ty způsoby, že si promneme ruce a potom si je teplé přiložíme na oči. Těmito metodami lze skutečně pomoct unaveným očím, protože toto jsou jednoduché principy, které můžeme nazvat jako hygiena zraku, ovšem jen pokud si je člověk vědom toho, co je příčinou jeho unaveného oka. Také se doporučuje odpočinout si od soustředěné práce například odejít od monitoru a projít se, podívat se z okna na 2 minuty ulevit očím a pak se vrátit k práci.
 

Zdroj: Rady na unavené oči

Mám unavené oči, musím k lékaři?

V současné době se uvádí, že syndrom suchého nebo syndrom unaveného oka, což je mírnější forma syndromu suchého oka trápí asi každého pátého pacienta, který přichází do ordinace očního lékaře. Pro nutnost návštěvy u lékaře je tu třeba odlišit dvě různé skupiny lidí s unavenýma očima. Za prvé to jsou lidé, kteří si zcela uvědomují vyvolávající příčiny, například, jako jsme výše zmiňovali práci u počítače anebo to mohou být lidé, kteří nosí kontaktní čočky, ráno si je nasadí a večer si je vyndají. Tito lidé si jsou zcela vědomi příčin svých unavených očí a je jim příčina potíží zřejmá. U těchto lidí stačí jen doporučení v lékárně paní magistrou, která doporučí vhodnou substituci nebo tak zvanou náhradu slzného filmu umělými slzami. Seznam umělých slz a jejich cena je tady: umělé slzy cena.
Pak je zde druhá skupina pacientů, kteří trpí syndromem unavených očí, ale kteří nebyli delší dobu na očním vyšetření. V tomto případě je nejrozumnější objednat se a provést komplexní prohlídku u očního lékaře.
 

Zdroj: Rady na unavené oči

Diskuze

V diskuzi UNAVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dara.

Ahojte, máte někdo problémy s podrážděnýma, unavenýma, červenýma očima? Co na to nejlépe pomůže?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Unavené oči

Unavené oči a oční vady

Unavené oči mohou ukazovat i na nějakou jinou příčinu například oční vadu. Pokud si člověk není zcela jistě vědom příčiny svých potíží, měl by navštívit očního lékaře. Jedna z mála příčin unavených očí může být sice poměrně banální, nicméně pro člověka zásadní, pokud nemá správnou brýlovou korekci, kterou potřebuje anebo nosí brýlovou korekci, která už přestala stačit. V takovém případě zde můžou vzniknout tak zvané astenopické potíže. Často mnozí z nás svou dalekozrakost a krátkozrakost svádíme na to, že dlouho koukáme do počítače, že se soustředíme na jeden bod a máme sníženou frekvenci mrkání. Ve společnosti je totiž hojně rozšířené přesvědčení, že právě ten soustředěný pohled, méně mrkání a následný nedostatek slzného filmu způsobí krátkozrakost anebo dalekozrakost. Tak toto je skutečně jen mýtus, protože subjektivní potíže typu unavených očí jsou skutečně spojeny s dlouhým pohledem do monitoru, ale dioptrické nebo refrakční vady jsou dány geneticky a nedostatek mrkání je nezpůsobí.
 

Zdroj: Rady na unavené oči

Diskuze

V diskuzi PALENÍ OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Mně na pálení očí pomohly tyto kapky www.benu.cz/hyal-dro…
Používám vždy když na mě padá únava, nebo jsem nevyspaná a unavené oči chci oživit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tereza Marková.

V tomhle vám můžu poradit z vlastní zkušenosti :-) Když jsem koukala na telku tak běžela reklama na Ocutein Brillant od Da Vinci Academia , no koupila jsem to jelikož i známá si to chválila a chválím si to taky. Co jsem se dočetla tak má nejvíce luteinu na trhu 25mg a moje oči nejsou právě tak unavené a červené jak píšete vy.

Zdroj: diskuze Pálení očí

Vidí oční lékař přes oči až do hlavy?

Pomocí různých přístrojů může lékař vidět například až na oční pozadí. Vyšetření očního pozadí patří do komplexního základního vyšetření, kde se oční lékař může podívat obvykle rozšířenou zornicí, kterou si před tím rozšíří kapičkami, kterým se říká mydriatika, a může se skutečně podívat nejen na oční pozadí, ale vyšetřit zrakový nerv, sítnici a cévy sítnice.

Zdroj: Rady na unavené oči

Diskuze

V diskuzi UNAVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michalikova.

Mně pomohly tyto kapky www.benu.cz/hyal-dro…
Používám vždy když na mě padá únava, nebo jsem nevyspaná a unavené oči chci oživit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peta.

Také mám s nimi dobrou zkušenost. Navíc vydrží dlouho. Máme v práci klimatizaci. Oči mám vždy strašně vysušené. Tyto kapky účinkují vždy velmi rychle.

Zdroj: diskuze Unavené oči

Co způsobuje unavené oči?

Základním principem jakéhokoliv soustředění při práci do blízka, ať už je to čtení knihy nebo počítač, je to, že člověk při soustředěné činnosti snižuje frekvenci mrkání. Tím se snižuje původní funkce mrkání, která slouží nejenom jako obranný reflex proti různým nečistotám nebo zevním vlivům, ale mrkání má také poměrně zásadní funkce a tou je roztírání slzného filmu na povrchu oka. Slzný film na povrchu oka tvoří velice tenkou zvlhčující vrstvičku, a její zásadní vlastností pro pohodlí nebo komfort vidění musí být to, aby byla souvislá. Když snížíme frekvenci mrkání, tak pak dochází k tomu, že slzný film přestává být souvislý, jelikož při snížené frekvenci mrkání začíná osychat. Nedochází k jeho obnovení při mrknutí. Pokud se toto děje celý den při namáhavé činnosti nebo po řadu hodin, když je člověk v práci, tak výsledkem je pocit unavených, tlačících očí i s pocitem cizího tělesa nebo s pocitem škrábání.
 

Zdroj: Rady na unavené oči

Diskuze

V diskuzi MUŽU BYT TEHOTNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie jendriskova.

Dobry den mam dotas mnela sem dostat mesicky tenhle mesic 12 .5 ale nedostala sem to mam poruchy takze pokažde to jinač dostanu mam słabe spineni po pohlavnim styku. A poboliva mne pod bŕichem a citim se unavene mužete to byt nejaky pŕiznak tehotenctvi dekuji za každou radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mužu byt tehotna

Osvědčený recept na unavené a oteklé nohy

Kromě odborné léčby, kterou je v každém závažnějším případě třeba podstoupit, se mohou na podporu krevního oběhu a lymfatického systému využívat i prostředky aromaterapie. Úlevu nateklým nohám poskytnou koupele ve speciální lázni. Provádí se podle potřeby i denně po dobu 20 minut. Přípravek obsahuje stimulující éterické oleje rozmarýnu, jalovce, šalvěje a další složky, které osvěžují, aktivují látkovou výměnu a urychlují odtok toxických látek z těla. Výborným doplňkem péče je také tělový zábal Lympha-kofein s jalovcovým a majoránkovým éterickým olejem. Přiměřené množství přípravku se nanese na oteklé nohy a končetiny se následně zabalí do speciální fólie. Poté se nohy ještě překryjí dekou a dají do zvýšené polohy. Zábal se nechává působit 30–60 minut, četnost opakování záleží na individuální potřebě. K ošetření unavených a oteklých chodidel se osvědčil krém na unavené a oteklé nohy. Při pálení nohou můžete použít také chladivý obklad s pleťovou vodou Jalovec.

Pozor, použití koupelového a masážního oleje na nohy se nedoporučuje při epilepsii a v těhotenství. Při křečových žilách a zánětech žil je vhodná pouze vlažná koupel.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE - ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela F..

Mám po zákroku bez pár dní týden a jsem zatím spokojená, ale maličko ještě hůř zaostřuji na blízko, setkal jste se s tím někdo? Mám jet na kontrolu, tak doufám, že vše bude dobré, protože každý den je znát, že do dálky vidím líp a líp.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jajka-3.

Ahoj, heleď já jsem to takhle měla asi měsíc, ty oči jsou prostě trošku unavené a musí si zvyknout a je to taky o tom kolik ti je let, dcera na tom byla taky na klinice Horní Počernice a do týdne byla úplně v pohodě.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Příčina slaných rtů

Příčina slaných rtů může být spojená s užíváním určitých léků. Budou-li potíže přetrvávat i po vysazení daného léku, je jistě vhodné navštívit lékaře k podrobnějšímu vyšetření a zjištění jiné příčiny potíží. Další příčinou pocitu slaných rtů mohou být některé infekce, stejně tak některé metabolické choroby. Nejbanálnější příčinou slaných rtů může být pot. Proto při sportování, zvýšené tělesné námaze anebo v letních měsících chraňte své rty vhodnými přípravky.

Zdroj: Slané rty

Odstranění vaků pod očima a léčba

Aby se dalo odstranit onemocnění, tak nejprve musí být známa příčina problému, která musí být řešena. Zřídka může dojít k alergii na léky očí, roztoky kontaktních čoček, kosmetiku, oční stíny, šampony a parfémy. Což je chápáno jako příčina očních problémů. Příčina musí být odstraněna a následně může být zpuštěna léčba. Užitečná a důležitá je ruční a přístrojová lymfo drenáž, která odvodňuje vnější polovinu očního víčka ve směru slzné žlázy. Tato léčba je podporována speciálními a homeopatickými mastmi, homeopatickými přípravky, které podporují lymfatickou drenáž a detoxikační účinek.

Velmi účinná je mast na hemoroidy, která se používá také k léčbě tmavých očních kruhů. Některé z těchto bylinných krémů a chemických látek snižují otok a zároveň chladí. Ale i přesto je třeba dbát opatrnosti. Kortizon skutečně rychle hojí otok víček, ale jeho časté používání vede k citlivé pokožce víček, kůže je rychle ředěna a může dojít i ke zhoršení kožního onemocnění. Proto se doporučuje používat mast na hemoroidy, která neobsahuje žádné nebezpečné složky.

Technicky složitější jsou nejnovější laserové a IPL technologie. IPL technologie je založena na intenzivním pulzním světle. Laserová a IPL technologie způsobuje snížení množství cév a pigmentů, které jsou pod kůží. Pojivové tkáně očních víček mohou být napnuty, což vede k vyhlazení horní vrstvy. Pojivové tkáně jsou fibroblasty, které stimulují tvorbu kolagenu.

Často se používá botulotoxin, který zlepšuje otoky dolních víček. Díky tomu už nejsou oči unavené, zapadlé a nevznikají zarudlé kroužky. Injekce Botoxu může ovlivnit napnutí očních svalů mezi nosem a okem, což má pozitivní efekt.

Novinkou je injekce kyseliny hyaluronové. Jedná se o terapeutickou možnost. Léčba tmavých kruhů pod očima pomocí kyseliny hyaluronové stimuluje oční váčky. Tato injekce by se měla aplikovat pod oční svěrač. K dosažení trvalého výsledku by se mělo chodit na tuto injekci 2 až 3 krát do dvou měsíců.

Kombinace všech těchto metod nevede k uspokojivému výsledku, ideálním řešením je operace očních víček. Tato operace vede k velmi dobrému zlepšení. Oční váčky jsou odstraněny, protože se odsaje přebytečný tuk. Příliš radikální operace víček může vést k velmi nepříjemnému výsledku.

Léčivé, kosmetické nebo chirurgické ošetření očí vede k tmavým kruhům pod očima, protože vznikají modřiny, pigmentové skvrny v místě opravy, jizvy, granulomy po injekcích. Nejlepší je být trpělivý a opatrně bojovat s problémem. Tmavé oční kruhy, oční víčka a opuchlá oční víčka lze léčit efektivně a bezpečně. S ohledem na příčiny a odpovídající kombinace metod, může být téměř jakýkoliv problém oka výrazně zlepšen nebo odstraněn.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anetta G..

Už uplynulo hodně vody, od doby co jsem zde podstoupila operaci očí a jsem stále spokojená s mým rozhodnutím… Za sebe bych doporučila neotálet, ale jinak jsou zde opravdu profi a mě se to rozhodně vyplatilo. 

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Jsem po operaci obou očí 6 roků.Mám voperovány multifokální čočky.Po třech letech jsem byl na reoperaci ohledně rozmazanému vidění.Jsem muzikant a hraji na trumpetu. Můj problém je vtom,že mám rozmazané vidění a z 80cm mám noty rozmazané.Rovněž také z 5m obrazovka televize je rozmazaná.Denně si kapu oční kapky 5krát. Mám unavené oči a je to pro mně deprimující.Z 30cm čtu vše normálně.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Duchovní příčina prasklých koutků

Duchovní příčiny nebo pověry o prasklých koutcích nejsou nijak vysvětleny. Známé jsou pouze pověry o záškubech rtů a o suchých rtech.

Pověry o záškubu horního rtu

Níže jsou uvedeny některé z mýtů týkajících se záškubů na rtech, které nemají vědeckou podporu, ale získáte je na internetu:

  • Pravděpodobně se stane něco špatného, ​​pokud zjistíte, že se vám cuká spodní ret.
  • Pokud máte záškuby v levém horním rtu, pravděpodobně budete bojovat s blízkým příbuzným nebo ztratíte přítele.
  • Pokud vám škube v pravém horním rtu, brzy dostanete spoustu peněz.
  • Přijdete o peníze v případě, že se vám škube v pravém dolním rtu.
  • Pokud máte záškuby v obou rtech, brzy se setkáte s nějakým cizincem.

Zdroj: Prasklý koutek duchovní příčina

Poradna

V naší poradně s názvem SILNÉ NOČNÍ POCENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Šklíbová.

Chtěla bych se zeptat,co bych mohla udělat,abych se zbavila silného pocení v noci.. je mi 54let. Jsem 3 roky po transplantaci ledviny , užívám 11 léku,imonusupresiva. Asi 2-3x se v noci převlékám.Je to opravdu moc nepříjemné. Také se od 4h. budím i když jdu spát po l0h. Jsem též chudokrevná a mám od mala také fybrosu a cirhozu jatetrnemám slezinu a další. Chodím si lehnout i přes den,jsem dost unavené. Mohli by jste mi něco doporučit. Šalvěj čaj mi nepomáhá a nechci užívat další léky. Díky za vaši odpovědˇ. Ivana Šklíbovbá

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčina vašeho nadměrného pocení je zaviněna vašim komplikovaným zdravotním stavem a nepůjde proti tomu bojovat běžnými prostředky. Já si myslim, že nejlépe pro sebe uděláte, když si na to pocení zvyknete. Přizpůsobte k tomu své lůžko. Použijte na přikrytí jen tenkou přikrývku například povlečení bez náplně, které si během noci klidně vyměňte, až bude vlhké. Na noc zkuste nosit oblečení z funkčního prádla. To odvádí pot od těla a omezuje pocit spocení. Experimentujte s tím.
Chápejte své pocení jako novou alternativní vylučovací cestu svého těla. Píšete, že nemáte ledvinu ani slezinu a játra taky máte poškozená, což jsou všechno orgány, které se starají o odvod nepotřebných látek z těla. Vaše tělo se tomu přizpůsobilo a začalo se odvodňovat prostřednictvím potu. Když se budete snažit tomu zabránit, tak si evidentně ublížíte, protože co pak nastane? Zadržování vody v těle a z toho otoky, celulitida, vysoký krevní tlak.
Přizpůsobte svůj život těmto novým podmínkám a rychle si na to zvykněte, ať se tím zbytečně netrápíte. Hodně pijte a buďte ráda za každý den, který můžete tady být.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Silné noční pocení

Otok pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít cévní příčinu (ucpaná céva může být závažný stav, tudíž je vhodné toto konzultovat s lékařem) nebo mohl vzniknout jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Otok kotníku levé nohy

I zde platí to, co bylo popsáno výše, otok jednoho kotníku může způsobovat ucpaná céva (nutná konzultace s lékařem) nebo otok vznikl jako reakce na nějaký proces v kloubu (ortopedická nebo revmatologická příčina).

Zdroj: Příčiny otékání kotníků

Příčiny oteklých nohou

Příčinou řady problémů s nohami je nevhodná obuv. Levné boty, příliš vysoké podpatky nebo naopak ploché podrážky jsou příčinou otoků nohou nejen v létě. Nemusíte však hned sahat po zdravotní obuvi, často stačí, pokud si do svých bot pořídíte ortopedické vložky.

S otoky nohou se častěji setkávají obézní lidé nebo těhotné ženy. Příčina otoků nohou je v tomto případě v nárůstu váhy. V těle dochází k hromadění vody, se kterou se organismus hůře vypořádává. Důležité je zařadit do svého režimu pravidelný pohyb, především chůzi, a střídat různé polohy nohou.

Otoky se také vyskytují u řady onemocnění, kdy jsou jejich průvodním příznakem. Pokud se jako příčina otoku nohou vyloučí fyzická námaha, nevhodná obuv nebo obezita či těhotenství a jestliže se otok objevil spontánně, měli byste zajít k lékaři. Jednou z vážných příčin otoku nohou může být trombóza (ucpání cév krevní sraženinou) nebo jiné cévní onemocnění, případně onemocnění ledvin.

Zdroj: Domácí recepty na oteklé nohy


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP