Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ÚSPĚŠNÉ VYSAZENÍ ANTIDEPRESIV

OBSAH

Vedlejší účinky antidepresiv

Antidepresiva mají často vedlejší účinky. Mezi nejobvyklejší patří:

  • u SSRI a SNRI: ztráta libida, neschopnost dosažení orgasmu, nevolnost (zpočátku, poté většinou vymizí), bolesti hlavy, apatie, ztráta motivace, živé sny a noční můry;
  • u SARI: ortostatická hypotenze, závrať, sucho v ústech;
  • u MAOI: přibírání na váze, živé sny a noční můry, sexuální dysfunkce;
  • u tricyklických antidepresiv: apatie, ztráta motivace, přibírání na váze, sexuální dysfunkce, změny činnosti srdce, rozostřené vidění.

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZPUSOBUJE VYSAZENI CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den.Uzivala jsem cipralex 1 rok a vubec mi nepomahal s depresi a to i mnoho dalsich antidepresiv.I pres to mi psychiatr dale cipralex predepisoval.Ted jsem se rozhodla neuzivat zadne antidepresiva.Za jakou dobu mi muze byt lepe?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Po náhlém vysazení antidepresiv vám zřejmě nebude lépe. Naopak se váš stav může zhoršit natolik, že budete chtít skončit se životem. Co nejdříve se obraťte na svého psychiatra a dohodněte se s ním na postupném ukončení léčby antidepresivy. Sama ale léčbu neukončujte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co zpusobuje vysazeni cipralexu

Hormonální nerovnováha po vysazení antikoncepce

V dnešní době spousta žen spoléhá na hormonální antikoncepci a vysadit ji se obvykle rozhodne až v okamžiku, kdy se chystá k početí dítěte. Vysazení hormonální antikoncepce obvykle provází různé problém, než se vrátí plodné dny. Je potřeba si uvědomit, že reakce těla na vysazení hormonální antikoncepce je velmi individuální. Než se hladina hormonů v těle ženy ustálí a ona je schopna počít dítě, je třeba se vyrovnat i s nepravidelností menstruačního cyklu. Zároveň to můžou provázet pocity únavy, špatná pleť a další příznaky hormonální nerovnováhy.

Zdroj: Hormonální nerovnováha

Tipy na vysazení Prednisonu

Při snaze o vysazení Prednisonu mějte na paměti následující tipy:

  • Promluvte si s lékařem o příznacích, abyste posoudili rizika z vysazení.
  • Dopřejte si zdravý spánek.
  • Jezte zdravá jídla.
  • Normálně cvičte.
  • Pochopte, že abstinenční příznaky pominou.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Diskuze

V diskuzi LECBA BEZ ANTIDEPRESIV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daveeen.

Dobry den. Chtěl bych se zeptat na nejakou alternativni lecbu uzkosti bez antidepresiv. chtěl bych je pomalu vysadit a ruzne jsem hledal co a jak a narazil jsem na tohle drkh.cz/produkt/tran…
Myslíte, že je to tak silné, že by to mohlo pomoci?
a co nějaké bylinky?
Nebo jiné tipy
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lecba bez antidepresiv

Úmrtí z vysazení Prednisonu

Vysazení prednisonu není smrtelné, jen nepříjemné. Mezi takové nepříjemné příznaky patří únava, zvracení a závratě. Tyto typy příznaků mohou způsobit nebezpečné situace (např. řízení auta při únavě), ale vysazení Prednisonu samo o sobě není smrtelné. Pro bezpečnost je nejlepší naplánovat si s lékařem časový rozvrh.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horak.

na jak dlouho mam vysadit lek pred trhanim zubu dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Samovolné vysazení léku na srážlivost krve může být pěkně nebezpečné. Tento proces přerušení léčby by měl být vždy konzultován s lékařem předepisujícím Eliquis. Zavolejte svému lékaři a dohodněte s ním průběh vysazení. Nepodceňujte to, jde o váš život.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék eliquis

Přibírání na váze

Jedním z příznaků deprese je nechutenství a úbytek na váze, takže při zlepšení stavu se chuť k jídlu vrátí a váha jde nahoru. Citalec je moderní antidepresivum s minimem nežádoucích účinků v porovnání se staršími typy antidepresiv.

Zdroj: Citalec

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ ANTIDEPRESIV A SEXUALITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Choronzon.

Odpověď na dotaz není zcela adekvátní. Různá antidepresiva mohou mít různé účinky v oblasti sexuality. Cipralex může potřebu sexu, sexuální dráždivost i schopnost dosáhnutí vzrušení a orgasmu eliminovat u žen i můžu a to zcela nezávisle na lubrikaci atp. Tento problém může přetrvávat i několik let po vysazení těchto antidepresiv.
U Zoloftu a jeho generik existuje kromě výše zmíněných rizik i doživotní ztráta libida, kvůli čemuž existují i mnohé podpůrné skupiny.
Doporučuji se obrátit na farmakology (zeptat se v lékárně nebo známé lékárnice, přinutit kamarádku, aby se šla zeptat atp), psychiatričky, ale obrátit se třeba i na sexuologii.
Při tomhle vedlejším účinku a rekonvalescenci je nutné dokonale poznat svou sexualitu a odhodit ostych za hlavu. Dokud budou účinky fungovat, tak klasický pohlavní styk nebude moc příjemný. Hlavně nesmí být nepříjemný nebo bolestivý. Existuje mnoho párů, které nemohou mít klasický pohlavní styk, ať už dlouhodobě nebo jako vy krátkodobě a i ti mohou mít bohatý sexuální život. Dobrá je komunikace a mít takového partnera.
Přeji brzké zlepšení!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Užívání antidepresiv a sexualita

Vlasy

U některých žen se po vysazení antikoncepce může objevit masivní vypadávání vlasů až alopecie. Pokud by šlo o androgenní alopecii, pak je možné, že právě ta HAK vlasy držela, jelikož právě hormonální léčba je v tomto případě ta jediná účinná. Z lokálních přípravků je ještě dobrý Neocapil, ale u ostatních (nehormonálních) je účinnost velice nízká.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teodora.

jak dlouho je třeba vysadit pradaxu před plánovaným trhání zubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Postup vysazení Pradaxy musí s vámi naplánovat váš zubní lékař. Pradaxa pro vás představuje lék na život a jeho vysazení vás může ohrozit. Proto je třeba, aby na to dohlížel lékař a měl za to odpovědnost. Doba, kdy se Pradaxa neužívá před plánovaným výkonem, se pohybuje od 24 hodin až po týden.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa

Léčba

V současnosti jsou k dispozici tři typy léčby deprese: medikace, psychoterapie a elektrokonvulzivní terapie. Mezi další lze zařadit alternativní způsoby léčení či repetitivní transkraniální magnetickou stimulaci, ta je však stále ve fázi výzkumu. V případě rezistentní deprese, kdy ani po opakované léčbě není dosaženo adekvátní reakce, je nutná kombinace níže popsaných terapeutických postupů.

Medikace je významným článkem léčby deprese, není samostatně zcela dostačující. Psychické zázemí, ať už v rámci rodiny, či právě terapeutických skupin lidí trpících touž nemocí, hraje rovněž roli v komplexní terapii. Po nasazení antidepresiv navíc není efekt okamžitý, trvá zpravidla 6–12 týdnů, než je jejich účinnost úplná. Někdy okolí léčeného zpozoruje změny k lepšímu dříve než on sám. Přestože tato léčba není návyková, neměla by být přerušena neuváženě a bez konzultace s lékařem, který ji předepsal – náhlé vysazení může způsobit různé fyzické obtíže, například bolesti svalů a hlavy či nevolnost. Medikace nejlehčích forem deprese trvá cca 9–12 měsíců, v těžších případech déle.

Zdroj: Jak na depresi u žen

Diskuze

V diskuzi DESINFEKCE KOŘENŮ OKUREK VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

po vysázení hadovek ve skleníku začnou černat kořeny a okurky vadnou .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kašpar petr.

každoroční kroucení okurek a jakou dezinfekci kořenu okurky

Zdroj: diskuze Desinfekce kořenů okurek ve skleníku

Použití

Antidepresiva se obvykle užívají nejen na depresi, ale i k léčbě jiných psychiatrických poruch, jako jsou anxiozita, bipolární afektivní porucha, obsedantně kompulzivní poruchy, poruchy spánku a poruchy příjmu potravy. Produkce a spotřeba antidepresiv je enormní – jen v roce 2002 bylo v USA předepsáno 133 milionů antidepresiv.

Úplně prvními antidepresivy byly iproniazid (Marsilid) a imipramin (Tofranil), vyvinuté v padesátých letech 20. století. Od té doby byl na poli léčby deprese učiněn obrovský pokrok – postupně byly vyvinuty všechny v současnosti známé třídy antidepresiv. Všechny nějakým způsobem ovlivňují neuropřenašeče na synapsích. První vyvinutá antidepresiva spadala buď mezi tricyklická antidepresiva (TCA), nebo mezi inhibitory monoaminooxidázy (MAOI). Takzvané selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu (SSRI) byly objeveny později a jsou oblíbené pro svou relativně nízkou toxicitu či škodlivost. Prvním široce užívaným představitelem této skupiny byl fluoxetin (Prozac).

Zdroj: Moderní nenávyková antidepresiva

Poradna

V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.

Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.

- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.

- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.

- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.

- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.

- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prednison a slabá kůže

Váha

V tomto období dochází ke kolísání váhy, změny jsou způsobené rozkolísáním hormonální hladiny. Některé ženy po vysazení antikoncepce přiberou, jiné ženy popisují hubnutí. Je to velice individuální. Pokud jsou změny zásadní, přehodnoťte svůj jídelníček a zařaďte do svého života více pohybu. Nebojte se vyhledat odbornou pomoc!

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Diskuze

V diskuzi NÁHLÉ VYSAZENÍ CIPRALEXU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lidmila Taláková.

Prosím o radu. Cipralex jsem užívala 2 roky a třes v rukou mi stále přetrvával a nepozororvala jsem ani žádné zklidnění. Stejné stavy jako před užíváním. Navíc mi začaly hrozně padat vlasy a zvyšovalo se to. Rozhodla jsem se ho vysadit a teď už třetí den mám závratě a hučení v uších. Je to časté několikrát denně trvá to vždy tak 1 min a pak to přejde. Je možné,že by to způzobilo vysazení Cipralexu?
Předem děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Náhlé vysazení cipralexu

Vysazení

Terapie rilmenidinem by nikdy neměla být náhle přerušena; dávka by se měla snižovat postupně.

Zdroj: Rilmenidin zkušenosti

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN – NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Svatoš.

Jak dopředu vysadit Xarelto před chirurgickým zákrokem ?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysazení léků na ředění krve před chirurgickým zákrokem vždy naplánujte se svým lékařem, od kterého na ně dostáváte recept. Samovolné vysazení těchto léků není dobrý nápad a shánět rady na internetu, bez znalosti vašeho zdravotního stavu, je zahrávání si se životem. Léky na ředění krve jsou vaší vstupenkou na prodloužený život a s touto vážností je třeba přistupovat při jejich užívání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Léky na ředění krve xarelto

Bolest v podbřišku

Pobolívání v podbřišku je součástí změn v průběhu menstruačního cyklu, který byl předtím blokován antikoncepcí.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Akné

Pár týdnů po vysazení antikoncepce se hormonální změny mohou projevovat a na pleti, dekoltu či zádech se vytvářejí pupínky. Proto dodržujte důslednou hygienu a začněte používat kvalitní kosmetiku k tomu určenou. Dbejte na čistotu své pleti, ráno a večer používejte peeling a čisticí tonikum na bázi alkoholu, následně pleť ošetřete denním a nočním krémem. Pokud vysledujete, které potraviny vám pupínky spouští, například mastné jídlo, čokoláda a podobně, tak se jim raději vyhýbejte.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Menstruace

Jedním z velice častých důvodů vysazení antikoncepce je opoždění nebo dlouhodobější nepřítomnost menstruace, jakési vynechání menstruace. To může být způsobeno nízkou hladinou hormonů v důsledku přechodu. Každopádně vyhledejte svého gynekologa a na všechny změny se ho zeptejte! Společně se změnou hormonální hladiny se mění i nálady. Žena může být citlivější na vnější podněty (zvuky, světlo, doteky). Mnoho žen popisuje náhlé pocity štěstí až euforie, nečekané prožívání situací především v pozitivním slova smyslu. Citlivost organismu se projevuje i zvýšenou chutí na sex a snadnějším dosažením orgasmu.

Zdroj: Vysazení antikoncepce v 50 letech

Závislost na kortikosteroidech

Lidé, kteří bojují se zneužíváním léků na předpis, mohou užívat nadlimitní množství Prednisonu nebo jiných kortikosteroidů. Ačkoli se u těchto látek nevěří, že jsou návykové, ovlivňují přirozené množství dostupného kortizolu tím, že motivují mozek ke snížení množství kortizolu, který by jinak byl dál produkován. To může vést k závislosti na kortikosteroidech, což může způsobit abstinenční příznaky po vysazení léku.

Příznaky vysazení kortikosteroidů zahrnují:

  • Intenzivní únava;
  • Fyzická slabost;
  • Bolest svalů;
  • Bolest kloubů;
  • Nechuť k jídlu a hubnutí;
  • Nevolnost a zvracení;
  • Průjem;
  • Bolest břicha.

Akutní abstinenční příznaky obvykle odezní do jednoho týdne po vysazení Prednisonu a jiných kortikosteroidů; nicméně lékař bude léčbu omezovat postupně, aby zabránil vážnému abstinenčnímu syndromu nebo vleklému abstinenčnímu syndromu.

Zdroj: Kortikoidy a detoxikace organismu

Vysazení antikoncepce

Moderní hormonální antikoncepce je postavena na co nejnižších dávkách hormonů, aby tělo ženy zatěžovala co nejméně. V prvním měsíci po vysazení hormonální antikoncepce je možné, že se v těle uvolní více vajíček, a tak se někdy právě při problémech s početím doporučuje užívat hormonální antikoncepce. Každá žena však na hormonální antikoncepci reaguje jinak. Mnohé ženy při vysazení antikoncepce pociťují aknózní projevy, problémy s pletí či vlasy. Gynekolog pak pravděpodobně doporučí pár měsíců vydržet, protože nějaký čas trvá, než si tělo navykne na přirozené hormony a začne normálně fungovat.

Hormony z poslední tablety se vyloučí z těla během několika hodin až dnů, takže organismus není potřeba nijak zvlášť po antikoncepci „očišťovat“. Užívání hormonální antikoncepce může být provázeno silnou menstruací, trvajícím hlenem a opožděnou ovulací. První „vlastní“ menstruace po vysazení hormonální antikoncepce může mít zhruba týdenní zpoždění, tělo se takříkajíc musí po umělých hormonech probudit.

Pokud žena měla před užíváním antikoncepce pravidelný cyklus, měl by se jí po vysazení vrátit do normálu. Hormonální antikoncepce však většině žen s nepravidelným cyklem menstruaci neupraví a jejich problémy se obvykle vracejí. Menstruační cyklus by se měl do tří měsíců vrátit do normálu a cykly se zase stanou ovulační. Většina gynekologů se shoduje v tom, že je možné okamžitě otěhotnět už při prvním či druhém cyklu po vysazení antikoncepčních pilulek.

Zdroj: Nejlepší hormonální antikoncepce

Varování

Serotoninový syndrom

Potenciálně život ohrožující serotoninový syndrom hlášený u serotonergních antidepresiv, včetně vortioxetinu, když se užívala samostatně, ale zejména při současné léčbě jinými serotonergními léky (např. agonisté 5-HT 1 receptoru [triptany], TCA, buspiron, fentanyl, lithium, tramadol, tryptofan, třezalka tečkovaná) a s léky, které zhoršují metabolismus serotoninu (zejména inhibitory MAO, jak ty, které se používají k léčbě psychiatrických poruch, tak další, jako je linezolid a methylenová modř.

Příznaky serotoninového syndromu mohou zahrnovat změny duševního stavu (např. agitovanost, halucinace, delirium, kóma), autonomní nestabilitu (např. tachykardie, labilní krevní tlak, závratě, pocení, zrudnutí, hypertermie), neuromuskulární příznaky (např. třes, rigidita, myoklonus hyperreflexie, nekoordinovanost), záchvaty a/nebo zažívací obtíže (např. nauzea, zvracení, průjem).

Současná nebo nedávná (tj. do 2 týdnů) léčba inhibitory MAO určenými k léčbě psychiatrických poruch je kontraindikována. Použití inhibitoru MAO určeného k léčbě psychiatrických poruch během 3 týdnů po vysazení vortioxetinu je také kontraindikováno. Nedoporučuje se zahajovat léčbu vortioxetinem u pacientů léčených jinými inhibitory MAO, jako je linezolid nebo IV methylenová modř.

Pokud je klinicky opodstatněná současná léčba jinými serotonergními léky, je třeba pacienta upozornit na potenciálně zvýšené riziko serotoninového syndromu, zejména na začátku léčby a při zvyšování dávky.

Pacienty užívající vortioxetin je třeba monitorovat z hlediska rozvoje serotoninového syndromu. Pokud se projevy objeví, je třeba okamžitě vysadit vortioxetin a jakékoli souběžně podávané serotonergní látky a zahájit podpůrnou a symptomatickou léčbu.

Abnormální krvácení

Možné zvýšené riziko krvácení u serotonergních antidepresiv, včetně vortioxetinu; příhody se pohybovaly od ekchymóz, hematomů, epistaxe a petechií až po život ohrožující krvácení. Současné užívání Aspirinu, NSAIA, Warfarinu nebo jiných antikoagulancií může zvýšit riziko krvácení.

Aktivace mánie/hypománie

Možná aktivace mánie a hypománie; u pacientů s osobní nebo rodinnou anamnézou bipolární poruchy, mánie nebo hypománie, je třeba tento lék používat opatrně.

Glaukom s uzavřeným úhlem

Dilatace zornic (mydriáza) se vyskytuje u mnoha antidepresiv, včetně vortioxetinu, a může vyvolat akutní ataku glaukomu s uzavřeným úhlem (glaukom s úzkým úhlem) u pacientů s anatomicky úzkými úhly, kteří nemají patentovanou iridektomii.

Hyponatrémie/SIADH

Léčba serotonergními léky, včetně vortioxetinu, může vést k hyponatrémii; v mnoha případech je zjevnou příčinou SIADH. Zvýšené riziko u pacientů s deplecí objemu, starších pacientů nebo pacientů užívajících diuretika.

Zdroj: Brintellix


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP