Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UV LAMPA NA DUTINY

OBSAH

Obrázek lidského těla a vnitřních orgánů

Obrázek dutiny břišní muže.

Anatomie břicha ženy.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý den,přítel už od června 2017 má problém s jedním zubem.Zubař mu vyčistil kanálky,nějakou dobu měl vždy hojivou provizorní výplň ale stejně vždy se dostavila bolest,otok a vše se opakovalo.V prosinci už pan doktor zub zaplnil bílou plombou a v lednu zase problém.Plomba se odvrtala,dostal antibiotika.Ted v únoru má zase další antibiotika,otok tváře i oka.Poradi někdo co dělat?
Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Něco podobného mám. Zánět dutiny čelistní dutiny. Jít na ORL, udělat ČT dutiny a antibiotika. RTG nemusí zánět ukázat. To se stalo mě.

Zdroj: diskuze Dotaz

Infralampa Beurer

Infračervená lampa Beurer se doporučuje pro použití při nachlazení a při svalových bolestech.

Popis: Infralampa Beurer je kryta keramickým infračerveným sklem, které 100% blokuje UV; rozměr zářící plochy je 30 x 40 cm, příkon je 300 W, má digitální časovač 1–15 min s automatickým vypnutím, plynule nastavitelný úhel náklonu, aktivní ventilaci proti nadměrnému zahřívání, navíjení kabelu, životnost lampy je delší o cca 250 % než u ostatních výrobků, madla na bocích pro snadnou manipulaci, ochranu proti přehřátí.

Zde můžete porovnat ceny infralamp na našem trhu.

Zdroj: Infralampa

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Smutná.

Dobrý den, existuje nějaký test, který určí, zda se jedná o svrab?
Několik kožních lékařů diagnostikuje odlišné onemocnění. Jak dále postupovat prosím?
Děkuji
Olga Smutná

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Je u svrabu podmínka svědění u každého případu?? Pokud je někdo bez tohoto svědění, tak to asi není svrab ne?? Je nějaký test? Četla jsem ze ano nějaká lampa na prosviceni a i stěry. Kde mi ho udělají??

Zdroj: diskuze Jak poznat svrab

UV lampa 1000 W na gelové nehty – cena

UV lampa na gelové nehty je určená pro použití na UV gely a lehce tvrzené akryly. Tato UV lampa na nehty využívá vysoce energeticky výkonné UVA žárovky pro dosažení rychlejšího, bezpečnějšího a bezzápachového vytvrzení UV gelu. Tato moderní designová lampa s časovačem je vhodná jak pro profesionální, tak i pro domácí použití.

Zde můžete porovnat ceny UV lamp.

Zdroj: Gelové nehty

Diskuze

V diskuzi PADÁNÍ PŘÍČNÉ KLENBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Marek.

Při delší chůzi mně začne hrozně bolet noha zespodu za prsty prsteníček a prostředníček. Domnívám se, že mně padá příčná klenba. Prosím Vás o radu co se s tím dá dělat.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Václav.

Delší doubu trpím pálením - štípáním dutiny ústní včetně rtů, dásně jsou příliš citlivé až bolestivé a je to čím dál horší.
Co by se na to dalo použít?

Zdroj: diskuze Padání příčné klenby

Rakovina dutiny ústní

Bolest úst, která nepřechází. Nevysvětlitelná necitlivost obličeje, úst nebo krku. Problémy se žvýkáním, mluvením nebo polykáním. To jsou příznaky rakoviny dutiny ústní. Příčinou vzniku je kouření nebo používání bezdýmného tabáku. Další příčinou je konzumace alkoholu, dlouhodobé vystavování se slunečnímu záření a rodinná anamnéza rakoviny. Rakovina ústní dutiny byla také spojena s lidským papilomavirem neboli HPV.

Zde je odkaz na článek, ve kterém se dozvíte více o rakovině jazyka.

Foto rakoviny dutiny ústní

Zde je několik fotografií, na kterých jsou viditelné projevy rakoviny dutiny ústní.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Diskuze

V diskuzi ŠTÍPÁNÍ A PÁLENÍ DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

Nemohu se zbavit častého, téměř trvalého štípání a pálení dutiny ústní včetně rtů. Používal jsem různé masti. ale nic mi nepomáhá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Štípání a pálení dutiny ústní

Sada na gelové nehty

Sada obsahuje:

  • 1x UV lampa 36W SILVER s časovačem + 4x 9W zářivka
  • Čtyřtrubicová profesionální výkonná UV lampa je určená pro profesionální i domácí použití. Speciálně vytvořená zrcadlová komora pro zpevnění gelu umožňuje, že se UV světlo ideálně odráží pro přesnější zpevnění každé vrstvy.
  • 1x Tipy clear 100 ks + plastový box
  • Profesionální tipy transparentní – 100 kusů v plastovém boxu, rozděleno na 10 velikostí od 1–10. Kvalitní profesionální tipy určené k profesionálnímu použití pro všechny velikosti nehtů. Pro snadnější lepení – výřezová značka.
  • 1x Tipy natural 100 ks + plastový box
  • Profesionální tipy transparentní – 100 kusů v plastovém boxu, rozděleno na 10 velikostí od 1–10. Kvalitní profesionální tipy jsou určené k profesionálnímu použití pro všechny velikosti nehtů. Pro snadnější lepení – výřezová značka.
  • 2x Štětec na UV gel č. 4
  • 2x Štětec na UV gel č. 6
  • 1x UV gel Native – jednofázový – průhledný 5g
  • 1x UV gel Native – jednofázový – průhledný růžový 5g
  • 1x UV gel Native – jednofázový – bílý 5g
  • 10x UV gel Native – jednofázový – mix barev 5g
  • 1x Lepidlo na tipy 10g se štětečkem
  • 1x Kleště na tipy
  • 8x Pilník brusný – různé hrubosti
  • 1x Omyvatelný pilník – pěnový
  • 1x PRIMER 15ml
  • 1x CLEANER 100ml s rozprašovačem
  • 10x Pomerančové dřívko
  • 1x Kartáček – malý
  • 1x Papírové čisticí polštářky (role 500 ks)
  • 1x Sada – razítko, stěrka, destička, lak
  • 1x Cvičný prst
  • 1x Výživný olej na nehty a kůžičku
  • 1x Návod na modeláž nehtů

Zdroj: Gelové nehty

Poradna

V naší poradně s názvem HYPERMANGAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Růžičková.

Je možné použít hypermangan na dezinfekci dutiny ústní.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Je to možné. Hypermangan se používá jako ústní voda, pomůže na vředy v ústech nebo na bolest dásní, popřípadě při angíně a to tím, že dezinfikuje ústa. Na kloktání se používá velmi zředěný roztok! V jednom litru horké vody se rozmíchá 100 mg hypermanganu. Tekutina se nechá vychladnout a pak se kloktá. Zvláštní pozornost je třeba brát v případě, že jsou v ústech umělé zuby. Hypermangan rozpouští keramické korunky.

Zdroj: diskuze Hypermangan

Zkušenosti s punkcí dutin

Zánět vedlejších nosních dutin neboli sinusitida je vlastně zanícení sliznice výběžků z dutiny nosní – vedlejších dutin nosních. Může jít o dutiny čelistní, čichové, čelní či klínové, přičemž potíže se mohou vyvinout jak na jedné straně, tak na obou. Tento zánět může být indikací k punkci dutin.

Nejprve lékař do nosu nastříká či vloží na vatových tamponcích roztok, který nos znecitliví. Poté pronikne nástrojem, který připomíná tlustou jehlu, přes tenkou kostěnou stěnu mezi dutinou nosní a čelistní dutinou. Čelistní dutinu vypláchne. Vy na vlastní oči uvidíte, co je možné si v dutinách nastřádat. Do dutiny někdy vstříkne rovnou i roztok antibiotik.

Zdroj: Punkce dutin

Poradna

V naší poradně s názvem ÚSTNÍ MYKÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Někdy může vzniknout v ústech i mykóza způsobená kvasinkami Candida Albicans. Taková kandidóza dutiny ústní se označuje jako soor. Kandidóza bývá typická u kojenců a u lidí, kteří jsou celkově oslabení anebo také u lidí v dlouhodobé nemocniční péči, kteří užívají antibiotika. Kandidóza dutiny ústní někdy přechází v kandidózu jícnu, která je typická taktéž u jedinců oslabených a v dlouhodobé nemocniční péči s antibiotickou terapií. Tyto kandidózy se projeví buď bolestivostí při polykání nebo může být i bez příznaků a pak bývá obvykle objevena při gastroskopii, což je fibroskopické vyšetření žaludku pomocí kamery. Někdy se kandidóza dutiny ústní projevuje bílými splývavými povlaky na sliznici dutiny ústní, které se dají lehce setřít. Nejlepší obrana proti častým kandidám je sacharidová dieta. Jako akutní lék je možné použít Clotrimazol spray, který je volně prodejný v lékárnách. Z bylinek pak na ústní mykózu zabírá výplach dutiny ústní čajem ze šalvěje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ústní mykóza

Infralampa na dutiny

Zánět vedlejších nosních dutin vzniká jako komplikace běžné rýmy. Dutiny v oblasti čela a pod očima jsou za normálních okolností naplněny vzduchem. V tuto chvíli však do nich vnikly bakterie či viry a za podpory přítomného hlenu, který produkuje rýma, si zde lebedí, množí se a tyto naše průduchy úspěšně ucpávají. Nahřívání dutin má své místo v domácí léčbě. Nejprve si infralampu vyzkoušejte, jestli vám po aplikaci bude lépe. Použití infralampy na zánět dutin se doporučuje 2x denně po dobu cca 10 minut ráno a večer. Tato léčba je vhodná i pro děti.

Zdroj: Infralampa

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DUTINY ÚSTNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
Od dětství mám na jazyku samou ryhu, jak porezany, i kraje jazyka,nikdy mi nikdo nedokázal vysvetlit proč a z čeho to mám,samozřejmě čím sem starší je to o něco horší.Děkuji za odpověď .
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Současná medicína zatím nezná příčinu vytvoření hlubokých rýh na jazyku a proto vám to ani nemohl nikdo vysvětlit. Popraskaný jazyk je to genetická varianta lidského vývoje, která je z lékařského hlediska neškodná a takto vytvarovaný jazyk není nijak nemocný. Občas se může vyskytnout problém se zápachem z úst, což vyřeší důkladnější čištění povrchu jazyka zubním kartáčkem. Zde jsou fotografie, abychom se ujistili, že se bavíme o stejné věci www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina dutiny ústní

Infralampa Philips

Infračervená lampa Philips poskytuje úlevu od bolesti svalů a kloubů. Její 150wattové infračervené teplo proniká hluboko do pokožky, kde zlepšuje krevní oběh a poskytuje účinnou úlevu pro oblasti o velikosti cca 20 x 30 cm (ramena, lokty, lýtka či krk). Soustředné kruhy této lampy pomáhají zacílení na určitou oblast. Bylo prokázáno, že účinky infračerveného světla mají pozitivní vliv na akné a záněty dutin a dokážou ulevit od bolesti a únavy. Jelikož se svaly uklidní, automaticky se uvolní a odpočívají. Zrychlený krevní oběh zároveň napomáhá zbavování nečistot a obratem posílá krev obohacenou kyslíkem přetíženým a bolavým svalům. Tento proces bude mít blahodárné účinky i na vaše tělo.

Philips je jedním z předních výrobců osvětlení s více jak 100letou zkušeností se světly. Na celém světě prodal již více než 15 miliónů infračervených lamp a spokojení zákazníci přibývají. Netrapte se zbytečně bolestí či únavou. Ať už jde o důsledek sezónní chřipky, akné, či běžné únavy například po pracovním dni. Infračervené světlo vám dokáže pomoci.

Lampa vydává intenzivní infračervené a tepelné záření, které proniká hluboko pod kůži, rozšiřuje cévy a zrychluje tím cirkulaci krve (má léčebnou funkci), navíc je vhodná i pro kosmetické účely. Infralampa má 1 teplotu, 5 aretačních poloh a možnost nastavení až na 12 minut s časovačem. Součástí balení je originál Philips žárovka (150 W).

Infralampa je určena pro nahřívání při nachlazení, svalových bolestech, jako podpora kosmetické péče (u nečisté pleti).

Popis: 1 teplota, 5 aretačních poloh; výkon 150 W; lisované sklo; vzdálenost mezi infračerveným zářičem a ozařovanou částí těla by měla být cca 80 cm; doba prohřívání by měla být do 12 minut; při ozařování je nutné mít zavřené oči; napájení ze sítě 230 V/50 Hz; vnější rozměry (d x š x v/165 mm x 135 mm x 200 mm; hmotnost hlavního přístroje cca 774 g; provozní teplota -5 °C až +35 °C; provozní vlhkost (relativní) 30 % až 85 %; skladovací teplota -5 °C až +50 °C.

Balení obsahuje: infralampu (hlavní jednotka) a návod v českém jazyce.

Zdroj: Infralampa

Poradna

V naší poradně s názvem JAZYK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Ja mám už dlhšie v ústnej dutine a v hrdle pľuzgiere, kožná lekárka mi doporučila vyplachovanie ústnej dutiny a kloktanie hypermangánom. Skoro po týždni je to zlé... Teraz čítam že nie je vhodný na vnútorné sliznice... Som z toho zmätená..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Když je hypermangan dobře rozředěný vodou, tak není škodlivý a může se s opatrností použít i na výplach dutiny ústní - nikoliv k polykání. Hypermangan sám o sobě ale moc neléčí a spíše jen desinfikuje, podobně jako peroxid vodíku. Jestliže tedy není pozitivní výsledek po týdnu používání, tak je potřeba hledat důkladněji příčinu vašich puchýřů (pľuzgierov) a nasadit účinnější lék. Běžte tedy znovu na kožní a požádejte o revizi svého stavu.

Zdroj: diskuze Jazyk

Příznaky

Onemocnění je charakteristické ohraničenými šupinatými hnědými skvrnami. Skvrny erythrasmy jsou zpočátku růžové, ale rychle se mění v hnědou a šupinatou pokožku, která je ostře ohraničená a má vzhled náplasti. Erythrasmické plochy se obvykle nalézají v intertriginózních oblastech (kožní záhyby, například v podpaží, třísla, pod prsy, v mezerách mezi prsty). Pacient je obvykle bez příznaků. Diagnóza se stanovuje dle klinického obrazu. Nicméně nejde o jednoduché stanovení diagnózy. K diagnostice se používá ultrafialová světelná lampa, která způsobuje, že postižené místo začne fluoreskovat korálovou červenou barvou, což nemoc odliší od ostatních bakteriálních infekcí a jiných kožních onemocnění. Plísňové infekce nohou být také fluorescenční. Erytrasma může mít vliv na kvalitu opálení v místech, kde je kůže postižená, ale ne na vzdálenější místa.

Onemocnění se častěji vyskytuje v teplých klimatických pásech, především v tropech a subtropech. Erythrasmatem trpí 4 % celosvětové populace. Náchylnější jsou lidé s nadváhou, kteří se více potí. Výskyt erythrasmatu se zvyšuje s věkem a je častější u černochů. Erythrasmu si můžete snadno splést s jinými typy opruzení, které mohou mít jiné původce. Záměna je možná i s tineou inguinalis či kandidózou.

Kožní infekce se vyskytuje:

  • mezi prsty;
  • mezi kožními řasami;
  • mezi hýžděmi;
  • v tříslech;
  • pod prsy.

Zdroj: Erythrasma

Diskuze

V diskuzi ZDRAVOTNÍ POMŮCKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Masopustová Ludmila.

Náš syn má rakovinu dutiny ústní,má pod bradou otevřenou ránu,která neustále mokvá a vytéká z ní hnisavý výtok.K převazu používá gázy a náplasti a to ve velkém množství.Mám dotaz-hradí tyto pomůcky pojišťovna? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamil.

Materiál na zevní léčbu otevřených ran pojišťovna hradí jen v případě hospitalizace v nemocnici. Pokud se takto léčíte se synem doma, tak se za tento zdravotnický materiál platí z vlastních peněz. Když by vám tyto náklady způsobovaly nějaké finanční nesnáze a dostávali byste se kvůli tomu do finanční tísně, tak je zde nadace Dobrý anděl, která by vám pak mohla přispět na nákup těchto prostředků. Adresa na nadaci je zde: www.dobryandel.cz/

Zdroj: diskuze Zdravotní pomůcky

Spinocelulární karcinom dutiny ústní

Spinocelulární karcinom dutiny ústní patří k poměrně široké skupině dlaždicobuněčných nádorů v oblasti hlavy a krku (head and neck squamous cell carcinoma – HNSCC). Ústní dutina obsahuje přední 2/3 jazyka, spodinu ústní, tvářové sliznice, zubní lůžka, tvrdé patro a oblast směrem dozadu za zuby moudrosti. Výskyt v této lokalizaci se zvyšuje po 40. roce, se zvýšeným výskytem kolem 60. roku věku. Mezi hlavní faktory patří kouření, alkohol, nedostatečná ústní hygiena a dlouhodobé dráždění dutiny ústní vadným chrupem.

Příznaky

V časných stadiích je spinocelulární karcinom dutiny ústní bez příznaků. V dalším průběhu je nejčastějším projevem bolest, dále se mohou objevit polykací obtíže a ztížená mluva. U 40 % nemocných jsou v době diagnózy postiženy také lymfatické uzliny, mohou být zduřelé čili zvětšené, a to na krku, pod dolní čelistí a pod ušima.

Obrázky

Takto vypadá spinocelulární karcinom dutiny ústní.

Léčba

Léčba je chirurgická nebo pomocí ozařování. V pokročilých fázích se využívá i kombinace těchto metod. Pokud jsou postiženy i uzliny, vyoperují se nebo ozáří také, podle toho, jakou lékaři zvolili taktiku na primární nádor. Nezbytnou součástí léčby je rovněž tišení bolesti, která bývá u rakoviny jazyka značně nepříjemná a zatěžující.

Prognóza

Průběh nemoci a šance na vyléčení jsou u rakoviny dutiny ústní horší. Může za to počáteční bezpříznakové stadium, kdy pacient nepřijde k lékaři, protože ještě nemá žádné potíže. A mnohé alkoholiky, kteří mohou být například bezdomovci, nepřivedou často k lékaři ani již začínající známky nemoci. Šance na vyléčení se pak značně snižují.

Obecně platí, že předcházet rakovině dutiny ústní můžete pomocí pravidelných preventivních prohlídek u zubního lékaře, který včas odhalí případné změny v ústech.

Zdroj: Rakovina dutiny ústní

Diskuze

V diskuzi HNISAVÉ LOŽISKO A BOLEST ZAD U KOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den,

Už to jsou tři dny, co jezdím s domácí kočkou na veterinu, protože nejedla, byla celkově dost skleslá. Veterinář ji prohlédl, a v tlamičce si všiml hnisavého ložiska. Nasadil jí proto antb, další injekci dostala na bolest, další pak s glukózou. Prohmatával jí břicho, které se mi zdá dost vytažené (ale je to cca týden co nejedla,) nic k němu ale nepověděl. Všiml si, že jí bolí záda, tak včera dostala ještě injekci B12. Teplota po celou dobu 39 - 39,2°C.
Po víkendu se už přijde pomazlit, pořád se jí ale nelíbí chování a co se jídla týče, za den sní celkem asi 4 malé sousta. Pije, na záchod chodí... Nevím zda je postup léčby v pořádku, jen po třech dnech nepřišlo skoro žádné zlepšení.. Nevím, zda se neobávat že se jedná o něco horšího.
Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindra.

Vezměte kočičku na kontrolu k veterináři. Po třech dnech sice nebude ještě bakteriální infekce zažehnána, ale nic nezkazíte, když necháte zkontrolovat průběh léčby. Lékař se také může více soustředit na vyšetření dutiny břišní například rentgenem nebo magnetickou rezonancí.

Zdroj: diskuze Hnisavé ložisko a bolest zad u kočky

Příznaky

Akutní a chronická sinusitida způsobují podobné příznaky a symptomy, včetně hnisavého výtoku z nosu, tlaku a bolesti v obličeji, ucpaného nosu a obstrukce, ztrátu čichu, zápachu z úst a produktivního kašle (zejména v noci). Bolest je obvykle intenzivnější u akutní sinusitidy. Oblast nad postiženou dutinou může být citlivá, oteklá a začervenalá.

Maxilární sinusitida způsobuje bolest dutin v okolí horní čelisti (zánět čelistní dutiny), bolest zubů a čelní bolest hlavy.

Frontální sinusitida způsobuje čelní bolest dutin a bolest hlavy celkově.

Etmoidální sinusitida je charakteristická bolestí za očima a mezi nimi, také čelní bolestí hlavy. Jde o stav který se obvykle popisuje jako zánět dutiny v čichové kosti v blízkosti očnice doprovázený slzením.

Sfénoidní sinusitida způsobuje méně lokalizovanou bolest, která vyzařuje do čelních nebo týlních oblastí.

Společné příznaky

Celková nevolnost, horečka a zimnice naznačují rozšíření infekce i mimo dutiny.

Nosní sliznice se jeví zarudlá a nafouklá, s přítomností hnisavé zelené nebo nažloutlé rýmy.

Mezi projevy komplikací patří zčervenání pokožky nad postiženou dutinou a otok, vyboulení oka, ochrnutí očních svalů, zmatenost nebo snížená úroveň vědomí a silná bolest hlavy.

Chronický zánět vedlejších dutin (ucpané nosní dutiny) může být bez rýmy, bez bolestí a doprovázen může být jen dlouhodobě zalehlým uchem vlivem ucpaného ústí eustachovy trubice.

Zdroj: Zánět dutin - moderní léčba

Jaká je při tom bolest

Při punkci lékař prorazí kost poblíž dutiny, vypláchne dutinu sterilní tekutinou, což většinou stačí k tomu, aby se pacient skutečně hojně vysmrkal (obvykle v předklonu do nastavené lékařské misky). Bohužel je někdy potřeba zákrok opakovat, a to třeba několik dní po sobě. Někteří lékaři umrtvují místo zákroku nikoli tamponky, ale injekcemi, které jsou samy o sobě dost bolestivé, proto je dobré se předem zeptat na zvolený postup.

K punkci se většinou přistupuje u akutně se rozvíjejících potíží, kdy dutiny a jejich okolí citelně bolí, pacient mívá horečku, rýmu a celkově mu není dobře a kdy rentgen potvrdí rozsáhlý zánět zejména v největší čelistní dutině. Na zanesené dutiny ukazuje také huhňání. Někdy je však punkce rovněž řešením v případě chronických potíží nebo tehdy, když konzervativní léčba nezabere. Ta spočívá v podávání silných celkových antibiotik, která jsou u rýmy s bolestivým zánětem dutin namístě. Pacient kromě toho musí pravidelně nos vykapávat a měl by i inhalovat.

Pokud je punkce dutin správně provedena, tak nebolí. Je zde jen nepříjemný tupý pocit. Punkce se provádí v lokální anestezii.

Zdroj: Punkce dutin

Punkce dutiny břišní

Punkce ascitu je ordinována, když se volná tekutina (ascites) nahromadí v dutině břišní. Účelem je uvolnit tlak na břišní orgány. Místo vpichu se obvykle nachází 3 cm pod pupkem vlevo nebo vpravo v krajině mezi pupkem a hřebenem kosti kyčelní.

Pacient je informován o důvodu provedení punkce a o tom, že musí být před zákrokem vymočen, vyprázdněn (klyzma při zácpě), a rovněž o nutnosti zachovat při punkci klid.

Speciální pomůcky: punkční jehly, sterilní hadička s kónusem, peány, trojcestný kohout, sběrná nádoba na punktát, břišní pás.

Dokumentace obsahuje datum, čas punkce, barvu, čirost, zápach výpotku, množství, hustotu, vitální funkce, sledování nemocného a jeho problémy. Zaznamenává se hmotnost a objem břicha před a po punkci. Pacient by měl být po výkonu klinicky sledován, zvláště jeho oběhová situace a lokální nález na břiše.

Zdroj: Anatomie břišní dutiny

Abscesy a pigmentace zubů

Každodenní používání dentálních nití, mezizubních kartáčků, pravidelné čištění zubů a pravidelné zubní prohlídky pomáhají předcházet problémům, jako jsou abscesy dutiny ústní nebo pigmentace zubů. Zubní infekce se mohou šířit do obličeje, lebky, a dokonce i do krevního oběhu. Při bolestech zubů, horečce a bolestech ucha je důležité navštívit svého zubního lékaře.

Foto abscesů a pigmentace zubů

Zde je několik fotografií, na nichž je možno vidět abscesy a pigmentaci zubů.

Zdroj: Nejčastější nemoci úst

Příčiny sinusitidy

Jako u mnoha jiných onemocnění i u sinusitid může být průběh akutní, nebo chronický. K zánětu dochází nejčastěji přestupem infekce z dutiny nosní při rýmě (rhinitida). Dále mohou vznikat při zánětu zubního lůžka, takto se mohou infikovat dutiny horní čelisti, které leží v bezprostřední blízkosti kořenů horních předních zubů (špičáky, třenové zuby, 1. stoličky). K tomu dochází například při neléčeném zubním kazu. Kost mezi kořenem a vlastní dutinou je zde velice tenká a zánět tudy snadno prostoupí. Tyto infekce mohou mít velice prudký průběh s bolestmi, vysokou teplotou a otoky obličeje. Speciální formou jsou takzvané letní sinusitidy, které vznikají typicky při vodních radovánkách. Jde o to, že pokud ve vodě uděláte stojku nebo kotrmelec, hrozí riziko, že se vám voda dostane nosem do dutin. Tyto infekce bývají typické po koupání v bazénech nebo přírodních koupalištích a mívají velmi prudký průběh. Ke vzniku sinusitid dochází také často ve spojitosti s alergiemi. Vzácnější je postižení dutin při zánětu jinde v těle, kdy se patogen může do dutin dostat krevní cestou a sinusitida je pak komplikací původního onemocnění. V poslední řadě je dobré zmínit ještě infekci traumatickou, kdy se infekce do dutiny dostává po poranění obličeje, nosu nebo oka.

Zdroj: Zastydlá rýma

Inhalační tyčinka proti rýmě

Inhalační tyčinka je opatřena bezpečnostní fólií. Efektivně uvolňuje dutiny a dýchací cesty, napomáhá rozpouštění hlenu a vykašlávání. Má protivirové a antibakteriální účinky, je vhodná při akutních infekcích i jako prevence. Celkově posiluje a zlepšuje obranyschopnost organismu. Je vhodná i pro děti.

Použití: Přiložte k nosu a inhalujte kdykoliv podle potřeby.

Doporučení: Tyčinka docela rychle vysychá, proto při koupi sledujte datum výroby, aby byla co nejčerstvější.

Zdroj: Inhalace proti rýmě


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP