Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UŽEH V SAUNĚ

OBSAH

Úpal nebo úžeh rozdíly

Jak je zde popsáno, tak hlavním rozdílem mezi úpalem a úžehem je, že úpal může vzniknout i ve stínu při nadměrném horku (třeba i v sauně). Naproti tomu úžeh vzniká výlučně jen z přehnaného slunění v létě na přímém slunci.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Katko, v sauně, teplé 100 *C, se kůže těla prohřeje maximálně na 40 až 43 *C. Kontroluje to náš termoregulační systém, kdy při zvýšené okolní teplotě začne vylučovat pot, který pokryje celou zevní kůži a tím ji efektivně odizoluje od okolního horkého prostředí. Když teplota prohřátí kůže prekročí mez 43 *C, tak to již není možné vydržet a psychika Vás přinutí odejít. Pokud byste se snažila tyto signály silou překonat, tak byste nejspíše do několika minut upadla do bezvědomí a do další hodiny by následovala smrt z přehřátí organizmu. Efektivní doba pobytu ve 100 *C sauně je 20 - 25 minut, přičemž její skutečná snesitelná délka zavisí na startovní teplotě povrchu Vašeho těla. Pak musí následovat důkladné ochlazení.
Zákožka svrabová je živý organizmus a vysoké teploty ho destruují podobně, jako by destruovaly naše tkáně. Budete-li chtít spálit svrab vysokou teplotou, nejspíše si poškodíte také i své kožní tkáně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaryn.

Spravna doba pobytu v saune je takova, abyste si pri odchodu otevreli dvere hlavou, na strane pantů.

Zdroj: diskuze Svrab

Četnost saunování

Je zdravé saunovat každý den?

Optimální využití sauny pro zdraví, bez rizika dehydratace a úpalu je třikrát nebo čtyřikrát během týdne, vždy jedním nebo dvěma sezeními. Zdravé je také strávit v sauně každý den 10-15 minut, je to skvělý způsob, jak zůstat zdravý. Pokud chodíte denně, omezte čas v sauně a držte se pouze jednoho sezení. Vyvarujte se pobytu v sauně déle než 30 minut.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Poradna

V naší poradně s názvem POMÁHÁ SAUNA PROTI VRÁSKÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Na dotaz zda-li sauna pomáhá proti vráskám, tak je zde jednoduchá odpověď - NEPOMÁHÁ. Nicméně saunování vlivem prohřátí extrémní teplotou a pak následné rychlé schlazení funguje jako taková cévní gymnastika a díky ní se rychleji prokrví svalstvo, které tím i nabyde na objemu a může pak vyplnit - vytáhnout ochablou kůži a na ní vzniklé vrásky opticky zredukovat. Pro tento efekt je ale nesmírně důležitý pravidelný příjem tekutin během saunování a to každých 20 minut 250 ml vody. To proto, aby se měly svaly čím naplnit a zároveň zbylo ještě dostatek vody pro tvorbu potu, který neodlučitelně k saunování patří. Saunování je všeobecně prospěšné pro trénování výdrže organizmu v extrémních podmínkách a proto jej vřele doporučuji jako anti-aging proceduru.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janinka.

Já jsem byla v sauně minulý týden ale měli tam hrozný vedro. Vůbec tam asi nevětraj. Jo a netekla jim tam ze sprchy ani teplá voda. Potila jsem se tam jak vrata od chlíva. Už tam nepůjdu.

Zdroj: diskuze Pomáhá sauna proti vráskám

Negativní účinky sauny

Sauně je lepší se vyhnout také při zánětech. Tedy i při zánětech zubů. I když příjemné prostředí, klid a pohoda v sauně pomáhají odstraňovat stres, na bolavý zub nejsou tím nejlepším řešením. Intenzivní prohřátí v sauně je striktně kontraindikováno při infekcích jakéhokoli charakteru a v kterémkoli místě našeho organismu, takže i při bolavém zubu.

Zdroj: Bolavý zub a sauna

Poradna

V naší poradně s názvem SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

V únoru jsem chytil svrab, byli jsme na nákupech v Praze. Kožní řekl máte dvojpupínky je to svrab. Hrůza nejsem špína, psychika špatná. Dostal jsem dvě mastičky infectoscabu, dva dny po sobě použil. Paráda, ale svědění nepřestávalo, ostříhal nehty, manřelka prala vše na 90 ,potahy z auta prostě vše. Je polovina dubna a já cítím ty samé příznaky jako v únoru. Natírám se sirnou mastí 20%, ale nic moc, v sauně 3x za sebou. Je možné, že se to vrátilo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Svrab se může kdykoli vrátit. Stačí když pár jedinců zákožky svrabové někde přežije a znovu se rozmnoží. Je potřeba, abyste znovu navštívil kožního lékaře a ten aby to zkusil rozpoznat. Nemějte zbytečně předsudky, protože svrab postihuje všechny lidi, bez ohledu na jejich hygienické návyky. Lékaři to dobře vědí, takže bez obav běžte znovu na kontrolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Úžeh latinsky

Latinsky se úžeh dá přeložit jako heliosis, insolatio ictus caloris, ictus solis.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Letní úžeh

Úžeh je typický při pobytu na přímém slunci, kdy si v postatě neuvědomujeme, že jsme vystaveni slunečnímu záření a ultrafialovým paprskům. Při letním úžehu dochází ke kombinaci zmíněného přímého oslunění a k přehřátí organizmu. Pokud se navíc ještě nechráníme ochrannými faktory, tak na pokožce dochází k zarudnutí, jakoby spálení pokožky.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem HPV VIRUS U MUŽŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hyneček.

Dobrý den,mám prosím dotaz,jak se může nakazit muž virem HPV aniž by měl jiný sexuální vztah s jinou ženou?? Je možné se nakazit třeba v sauně nebo někde na záchodě?? U manželky byl diagnostikován HPV 16 a ošetřující lékař ji řekl, že je možné se nakazit jen pohlavním stykem,ale já jsem si jist, že za celou dobu manželství jsem žádný jiný styk s jinou ženou neměl.Bohužel se k vůli tomu dostalo naše manželství do velmi kritického stavu.děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Viry HPV včetně typu 16 jsou hojně rozšířeny v celé dospělé populaci. Přenos začíná s prvními pohlavními styky v raném mládí. Pro přenos není důležitý úplný pohlavní styk, ale stačí jen dotyk pokožky genitálií. Přenos z WC nebo v sauně bez těsného kontaktu s nakaženým není možný. HPV nosíme v sobě bez zjevných příznaků. Mohl jste ho mít vy i vaše manželka již z doby prvních lásek.
HPV 16 u žen může způsobit rakovinu děložního čípku a u mužů zase rakovinu penisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hpv virus u mužů

Jak dlouho trvá úžeh

Doba trvání je různá, pokud se stav do dvou dnů nezlepší anebo přetrvávají obtíže, doporučuje se hospitalizace, kde se pomocí infuzního roztoku dodají chybějící tekutiny. Úžeh u dětí může provázet i průjem.

Nejsme-li schopni stav zvládat, voláme zdravotnickou pomoc 155!!!!!

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Účinky saunování na zdraví

Při pravidelném pobytu v sauně se celkově posiluje a zlepšuje imunitní systém. Je ale nutné saunu navštěvovat minimálně jednou za týden, protože ochranné látky, které se při něm vytvoří, vydrží právě zhruba 7 dní. V sauně se také zbavujeme nežádoucích látek obsažených v organismu, které díky pocení (tedy takzvané detoxikaci) naše tělo rychle opouštějí. Saunování působí příznivě na horní cesty dýchací a uvolňuje nám zahleněné dutiny. V dlouhých zimních měsících můžeme v sauně účinně dobýt energii, která nám často schází. Navíc naše tělo při saunování vyplavuje do krve endorfin, kterému se, ne bezdůvodně, říká lidově hormon štěstí.

Zdroj: Saunování

Diskuze

V diskuzi BYLINKY A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeńka Soldátová.

Mohu bylinky ,když užívám warfarin? Mohu produkty - které obsahují bylinky ? Děkuji Soldátová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svetr.

Dobry den.

Mohu naraz uživat Warfarin,Nebilet, Milurit, Lagosu,

jako doplnek koenzym Q10

i doplnky stravy

Mumio

bilinkove tablety obsahujici: rozmaryn, Withanie,Komonice, medunka, chmel i kozlík

ganoderma lucidum
rehmannia glutinosa
-------------------

mohu chodit do sauny, kdyz mam umelou srdecni chlopnu i aortu ? Samozrejme, ze neskacu do chladne vody hned po saune, ale ze se pomaly cca 5 minut schladim na vzduchu a potom jde pomalu do vody...



Je mozne si pri takove kombinaci obcas dat 2 - 3 dcl. vina ?


Dekuje za odpovedi.

Svetr

Zdroj: diskuze Bylinky a Warfarin

Rozdíl úžeh a úpal

Úpal nebo úžeh, tak tyto zdravotní komplikace si mnoho lidí plete, možná i proto, že se často vyskytují společně. Pomůckou pro jejich rozlišení může být následující zjednodušení: slunce sežehne hlavu, následuje tedy úžeh; na úpal ale stačí cokoli, co „pálí“, tedy i teplý vzduch.

Pro vznik úžehu je bezpodmínečně nutné sluneční záření, zatímco úpal může zjednodušeně řečeno vzniknout i v příliš přetopené tmavé místnosti anebo v extrémně vlhkém prostředí.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Poradna

V naší poradně s názvem ÚŽEH VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den, během dvou denního slunění, jsem měla vyrážku na dolní polovině zad a břicha. Byly to červené flíčky a taková krupička, pupínky s vodnatou špičkou. Druhý den v noci jsem zvracela a měla průjem. Další den vyrážka zmizela. Je možné, že souvisí se sluncem, nebo podobné vyrážky se vyskytují i u něčeho jiného. Nejsem na nic alergická.
Děkuji Vám za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčiny projevů na kůži jsou vždy těžko identifikovatelné. To, co popisujete může být solární ekzém, ale i akutní reakce na nějaký alergen třeba z vody při koupání nebo i z nějakého ovoce. Důležité je, že vyrážka zmizela. Dobré je pak místo s výsevem nevystavovat slunci po dobu dvou týdnů od zahojení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Úžeh vyrážka

Jak dlouho trvá úžeh

Vždy záleží na konkrétním stavu pacienta. Pokud dojde k otoku mozku, je nutná hospitalizace.

Zdroj: Úžeh

Úžeh příznaky

Celkové přehřátí organizmu má za následek většinou večer stav zvracení, schvácenost. Nejhůře tyto příznaky nesou děti a starší lidé.
 

Zdroj: Úpal a letní úžeh

Poradna

V naší poradně s názvem JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M..

Dobry den pane Cempirku,

jsem přelecena druhou dávkou Infectoscabem,protoze prvni dávka nepomohla. Od druhe dávky to jsou 4 dny. Dodržují všechna pravidla (praní,zehleni atd.),spím na jine posteli,chodím kazdy den do sauny (snažím se tam byt 3x min.10 minut),kazdy den se natiram otcem a tea tree. Stav je výrazně lepsi,ale stále se mi denně objeví cca 2 svedive pupinky. Na ty použiju tea tree nebo zbytecek Infectoscabu. Jak ctu níže odpověď,kterou jste psal pani predemnou,je to pravděpodobně normalni stav,coz me uklidnilo. Kazdy den si kontroluji rano prosteradlo ale stále tam objevuji larvy,vcera treba dve,dneska šest. Je to normalni? Ze treba opouští me tělo uz mrtvé po léčbě? Do sauny chodím vecer pred spaním,tak treba je to tim?
Vcera se mi na rukách objevily jakoby dva černé pupinky,lehce podlouhlé (asi zakončení chodbicky?),tak jsem si je vyoperovala krejcovskou jehlou a vydenzifikovala,pak natrela. Ty jsem predtim taky nemivala.
Snažím se myslet pozitivně a byt trpělivá,ale uz jsem z toho vyčerpáná :(

Také jsem se chtela zeptat, zda se opravdu drží jen na textiliich? Jestli je mozne,ze se treba drží na kovu (klika), dřevě nebo gumě (pasek od hodinek) atd..

Předem Vam moc dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Infectoscab je kontaktní jed, který usmrtí vše na vašem těle. Pokud u vás nákaza svrabem i přesto pokračuje, tak je blízko vás zdroj svrabu, kde svrab stále přežívá a přelézá na vás. Takovým zdrojem může být nějaký živočich a nebo člověk se svrabem, se kterým přicházíte do kontaktu. Když se nedaří svrab vymýtit z prostředí, ve kterém žijete, tak potom nejlepší způsob je nechat svrab vyhladovět. Toho dosáhnete tím, že na týden odjedete do hotelového pokoje a doma se postaráte, aby tam nezustalo nic živého, žádný člověk ani žádné zvíře. Do hotelového pokoje si také neberte sebou žádné zvíře. Věci a oblečení, které budete nosit v náhradním ubytování vložte do neprodyšněho igelitového pytle, pevně zauzlujte a dejte promrznout do mrazáku. Pytel s oblečením rozvažte až v náhradním ubytování, kde se před tím celá osprchujte a celá se natřete Infectoscabem. Použité oblečení, ve kterém jste přijela svlékněte hned po příchodu a vložte ho do neprodyšného igelitového pytle, který pověste ven na mráz. Až se vrátíte domů, tak všechen svrab bude mrtvý, protože nepřežije bez živého hostitele déle než 3 dny. Sauna a ocet jsou vůči svrabu neúčinné. Sauna nedokáže prohřát pokožku na takovou teplotu, aby svrab zahynul, protože by to pak zabilo i vás. Svrab žije uvnitř kůže, kde teplota nepřesáhne 40°C ikdyž jste v sauně s teplotou 100°C. Vaše termoregulace to nedovolí. Svrab umírá až při teplotách nad 50 °C. Ocet na svrab taky nepůsobí dobře, protože dokáže zahubit jen svrab, který je právě na povrchu, ale larvy a svrab uvnitř kůže jsou octem nedotčené a dál přežívají. Tee tree olej by mohl být účinný, ale koncentrace, které se běžně prodávají jsou natolik zředěné, že to svrab také nezabije. Jediným řešením je Infectoscab nebo mast ze síry. Držím palce, ať se brzy tohoto nepříjemného problému zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Úpal, nebo úžeh, jaký je rozdíl?

Úpal a úžeh mají jedno společné, většinou k nim můžete přijít v horkém počasí. Jde však o dvě různá onemocnění.

Úpal lze charakterizovat jako přehřátí organismu a selhání vlastní tělesné termoregulace. Riziko vzniku úpalu roste při teplotách nad 35 stupňů, zejména při zvýšené vlhkosti.

Úžeh si přivodíte po dlouhém pobytu na přímém slunci. Zejména, když se nechráníte pokrývkou hlavy. Infračervená složka slunečního záření proniká kůží, podráždí mozek a mozkové pleny. Čím intenzivnější je záření, tím dříve si úžeh můžete přivodit.

Zdroj: Úpal

Sauna a detoxikace

Saunování odplavuje z těla odpadní látky. Právě pocením se čistí kůže, která je největším orgánem lidského těla (kůže tvoří 7 % celkové hmotnosti). Pokožka se při saunování zahřívá až na 40 °C, tělo asi na 38 °C. Přirozenou reakcí organismu je pot a právě ten vyplavuje vše nezdravé. Při saunování je nutné doplňovat tekutiny, protože tělo vypotí v průměru 0,5 litru. Panuje mýtus, že v sauně se hubne. Pobyt v sauně sice spálí kolem 300 kalorií, což odpovídá asi 30 minutám cvičení, ale snižování hmotnosti se koná pouze krátkodobě tím, že se tělo odvodní.

Zdroj: Saunování

Riziko přenosu v sauně

Každý, kdo přijde do kontaktu s osobou trpící svrabem, by se měl léčit. Léčba je důležitá, aby nedošlo k přenosu na rodinné příslušníky nebo další jedince, se kterými jedinec přichází do kontaktu (kontaktem se míní dotyk kůží). Bohužel stačí i pouhý dotyk s povlečením, hygienickými pomůckami, ručníkem.

Zdroj: Svrab a sauna

Dráždí sauna pokožku

Sauny nemusí být ideální pro lidi s citlivou pletí.

Sauna může způsobit nepříjemné pocity pro osoby s citlivou pokožkou. Kožní onemocnění, jako je ekzém a lupénka, mohou být také drážděny saunováním, takže pokud máte některou z nich, je nejlepší se před vyzkoušením sauny poradit se svým dermatologem.

Zdroj: Fleky na těle po sauně

Nebezpečí

Silná forma úžehu může způsobit zánět mozkových blan, či dokonce smrt. Úžeh vyžaduje okamžitou léčbu. Neléčený úžeh může poškodit mozek, srdce anebo ledviny. Poškození se zhoršuje, pokud se léčba odkládá.

U dětské populace jsou nejčastějšími pacienty novorozenci a děti mezi 4. a 5. rokem.

U kojenců, dětí a starších lidí hrozí vyšší riziko vzniku úžehu. Kojenci a děti jsou ohroženy, protože mají rychlejší metabolismus, navíc pocení není na takové úrovni jako u dospělých. Děti se také neumí postarat samy o sebe, proto je nutné, aby byli rodiče zejména v horkých dnech velice obezřetní a nepodceňovali možnost úžeh u dětí.

Starší osoby jsou náchylnější na úžeh, protože jejich kardiovaskulární systém není schopen zareagovat tak rychle na tepelné změny jako u mladých lidí. Vznik úžehu je ovlivněn i sníženou schopností pocení a sníženým vnímáním pocitu žízně.

Úžeh jen málokdy vede k trvalému poškození. Pro úplné vyléčení má však velký význam brzký příchod do nemocnice a okamžité řešení stavu pacienta.

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Bolest zubu po sauně

Sauna může působením tepla způsobit překrvení sliznice i bolestivost zubu, který před její návštěvou nebolel. Pokud tato situace nastane, je vhodné co nejdříve navštívit ošetřujícího zubního lékaře, který vám chrup zkontroluje. Může se jednat o banální záležitost, ale s největší pravděpodobností půjde o problém v působnosti zubního lékaře.

Zdroj: Bolavý zub a sauna


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP