Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÁČEK NA DÁSNI DOMÁCÍ LÉČBA

OBSAH

Váček na dásni

Vytékání hnisu z dásně značí závažnější stupeň zánětu dásně, popřípadě dásní, a to parodontitidu. Hnis se objevuje při zatlačení na dáseň u zubního krčku. Je velmi důležité situaci nepodceňovat a problém co nejdříve konzultovat se svým zubním lékařem, který zahájí vhodnou léčbu. Hnis pochází ze zaníceného závěsného aparátu zubu, který je postižen. V blízkosti kontaktu zubu s dásní okolní dáseň zbytní a vytvoří takzvaný parodontální chobot, který při neléčené parodontóze může zadržovat hnis a vytvořit tak parodontální váček. Váček se může rozšířit i na kostní tkáň zubní jamky čelisti, při neléčeném abscesu hrozí vynětí zubu.

Zdroj: Nemoci dásní

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Váček na dásni u dětí

Váček nad dětským zubem na dásni nemá většinou nic společného s váčky u dospělých. Není v něm žádný hnis, ale produkty postupného rozpouštění kořenů dětských zoubků působením zubu stálého. Ty odcházely dírou v zoubku, aniž byste cokoliv pozorovali, pokud se díra v zubu ucpe cementem, tyto produkty nemají kudy odcházet, hledají si cestu ven a většinou se to projeví na dásni. Pokud dané místo nebolí, ani zoubek ne, ničemu to nevadí, časem váček praskne sám. Pak se však může zase udělat ještě i několikrát, než se zoubek začne hýbat a vypadne. Bývá to časté, většinou nebolestivé, mnohdy to děti ani rodiče vůbec nepostřehnou.

Zdroj: Nemoci dásní

Domácí léčba váčku na dásni

Po antibiotikách se může narušit přirozená rovnováha mikroorganismů na sliznicích. Corsodyl je dezinfekce, tím nic nepokazíte.

Také pomáhá alternativní léčba pomocí bylinek. Zkuste často (několikrát za den) vyplachovat pusu silným teplým odvarem ze šalvěje a řepíku (uvařit vždycky čerstvý). Jestli se stav sliznice nezačne zlepšovat do 2–3 dnů, je nutná návštěva lékaře.

Na váček na dásni přiložte rozpůlený česnek, česnek je přírodní antiseptikum.

Je nutná zvýšená ústní hygiena.

U dětí se doporučuje genciánový roztok.

Tak jako tak, pokud váček na dásni neodezní do 3 dnů, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Váček na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem VÁČEK NA DÁSNI DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den udělal se mi Vacek na dásní a bolí mě ucho a mám hnisavou rýmu můžete mi poradit prosím je to fakt bolestivé

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Budete muset k zubaři. Někdy se totiž stane, že váček na dásni je vyústěním píštěle, která prochází až do hlavových dutin, kde způsobuje zánět, který se projevuje jako hnisavá rýma a bolest ucha. Zubař je první lékař, který by se měl pokusit vaše problémy léčit. Pokud zjistí, že to nesouvisí s dutinu ústní, tak pak teprve se obraťte na lékaře z oddělení ORL. Tyto problémy většinou trvají velmi dlouho, než se samovolně (bez lékařského ošetření) vyhojí a někdy se to vůbec nepovede. Proto je na místě návštěva lékaře, který provede nezbytná vyšetření vedoucí k odhalení příčiny a zároveň poskytne účinnou léčbu, která je jinak bez lékařského předpisu nedostupná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Váček na dásni domácí léčba

Váček na dásni u dětí

Utvoří-li se v ústech tak zvaný váček na dásni, jedná se většinou o onemocnění zubu, i když se projeví jako nažloutlá bulka nebo vyvýšenina na dásni. Váček se tvoří v dásni jako hnisavé ložisko. Někdy „dozraje“, praskne a zhojí se, jindy může váček na dásni postiženému způsobovat silné bolesti, od kterých odpomůže jen lékařský zákrok – vyčištění. Váček na dásni může mít i čirý obsah – pak se obvykle jedná o opar na sliznici, který nezpůsobuje velké bolesti a po prasknutí se rychle zhojí.

Váček na dásni u dětí - foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět váček na dásni u dětí.

Zdroj: Různé formy váčku

Jak na váček na dásni u dětí

Pokud váček dítě neobtěžuje, nebolí, dítě jí a pije normálně, je dobré vyčkat, co se z toho vyklube, jestli je to následek poranění v průběhu několika dní, hematom se sám vstřebá, pokud by šlo o zoubek, prořeže se.

U starších dětí se může jednat o váček nad prořezávajícím stálým zubem. Nejedná se o nic vážného, doporučuje se výplach úst 2x denně dezinfekčním prostředkem s obsahem chlorhexidinu, například Curasept, Corsodyl, a následná kontrola u lékaře.

Zdroj: Váček na dásni

Diskuze

V diskuzi ZUBNÍ VÁČEK NA DÁSNI V MÍSTĚ KDE JIŽ CHYBÍ ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erika Knittlová.

Mám novou protézu, která mi moc nesedí. Lékař mi ji už 2x obrušoval. Po
5-i denním nošení mě otekla dásenˇa v jednom místě se mi udělal váček. Léčím to kloktáním šalvěje a koupila jsem si v lékárně gel Mundigal na mazání a masírování,ale moc mi to nepomáhá.
Prosím, poraďte mi, co mám dělat. Děkuji Knittlová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zubní váček na dásni v místě kde již chybí zuby

Je dobré váček na dásni propíchnout?

Pokud vás napadlo pomocí sterilní jehly prasknout tyto váčky a poté je dezinfikovat, tak tento postup se určitě nedoporučuje. Hrozí zde totiž velké riziko infekce, a to jak dásní, tak i zubů, byť by byla použita dezinfekce. Pokud se přesto do této činnosti pustíte, tak píchněte hodně do hloubky, kam to až půjde. Potom si dejte na prst sůl a vetřete ji do váčku.

Zdroj: Váček na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.

Dobry den udelal se mi vaček na dasni a mam nateklou pusu jak nejrichleji se toho zbavit dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váček na dásni, kdy je již viditelně nateklá celá pusa, je nejlepší řešit v ordinaci zubního lékaře. Pro případ opakování je důležité důsledně provádět čištění mezizubních prostor a vyplachovat ústa ústní vodou po každém jídle. Když se i přes tato opatření váček začne vytvářet, tak existuje roztok s názvem Herbadent, který se nanáší štětičkou na postižené místo 3 krát denně. Herbadent je volně prodejný a mají ho běžně v každé lékárně. Všechny tyto postupy nijak neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a medvědí česnek

Zubní váček foto

Zdroj: Zubní váček

Diskuze

V diskuzi JAK OŠETŘIT ZÁNĚT DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Ahoj před pár týdnama jsem dostala zánět dásní nevím jak se toho zbavit poradíte mi někdo jak se ošetřit tento problém? Nejlepší by bylo kdyby léčba probíhal doma...:-D děkuji všem kteří mi napíší nějaké řešení.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce.

Elisko, v lékárnách je k dostání přípravek určen pro záněty v ústní dutině - Corsodyl, ve formě roztoku k oplachům ústní dutiny. Přesto je vhodné navštívit zubaře, jelikož jak popisujete, zánět přetrvává několik týdnů. V případě opakujících se zánětů užívejte Koenzym Q10, který je vhodný pro regeneraci tkání a odborníci ho doporučují i při ustupujících dásní. Hezký den.

Zdroj: diskuze Jak ošetřit zánět dásní

Akutní zánět dásní

Bolestivý zánět dásní mohou vyvolat bakteriální infekce (například syfilis, kapavka), virové (herpes, HIV) a kvasinkové infekce, dále alergie na rtuť, kovy, plasty, chemikálie obsažené v ústních vodách, zubních pastách, žvýkačkách či v potravě, v neposlední řadě jej může způsobit poranění. Často je postižena nejen dáseň, ale i další části sliznice v dutině ústní a léčba obvykle vyžaduje spolupráci s dalšími odborníky. Nakažlivost je dána příčinou onemocnění, objevuje se – i když výjimečně – i v těhotenství. Někdy je patrný i váček na sliznici.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Diskuze

V diskuzi LÉČBA USTUPUJÍCÍCH DÁSNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Kišová.

Dobrý den prosím o radu . Jak léčit ustupující dásně , odhalené krčky. Žádné jiné potíže se zuby jsem nikdy neměla . Nemám ani jeden kaz ,dásně nekrvácí. Děkuji Kišová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Terezageko.

Dobrý den. Doporučuji tento článek přečíst. Mně to pomohlo v léčbě problému s odhalenými krčky :)

Zdroj: diskuze Léčba ustupujících dásní

Domácí léčba váčku na dásni

Domácí léčba váčku na dásni není účinná. A to z toho důvodu, že není řešena příčina vzniku váčku na dásni. Pokud jste otrlí a léčbu řešíte pomocí propíchnutí zubního váčku, tak nic nevyřešíte, maximálně máte krátkou úlevu, ale provede si ještě větší paseku se zánětem. Takovýto stav patří vždy do rukou lékaře.

Nepodceňujte proto pravidelné zubní prohlídky, a to 2x do roka. Jsou hrazeny pojišťovnami a budete mít zuby zdravé bez komplikací zánětů. Nezapomínejte na pravidelnou hygienu chrupu pomocí kartáčků a dentálních pomůcek.

Zdroj: Píštěl na dásni

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚT V TLAMĚ PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav ladman.

Pes bigl špatně žere a má zarudlé dásně. Díky za radu. Jar Ladman

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zarudlé dásně signalizují topické podráždění (například při žvýkání nové hračky), zánět dásní a / nebo infekci. Dásně psa bolí a proto nechce přijímat potravu. Bude potřeba podrobnější vyšetření, aby se našla příčina onemocnění dásní, a mohla se stanovit účinná léčba.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zánět v tlamě psa

Jak se zbavit váčku na dásni

Mechanická traumatizace měkkých tkání dásně by mohla podnítit vznik lokálního zánětu a vznik váčku na dásni. Doporučuje se zvýšení ústní hygieny, jíst měkké tekuté potraviny, lokálně je možné aplikovat Mundisal či Herbadent, vyplachovat přechodně Corsodylem, pokud nedojde ke zlepšení, vyhledejte zubního lékaře.

Pokud se jedná o váček na zubu, ať děláte cokoliv, ať se cpete léky proti bolesti nebo ne, bolest se sice zmírní, ale nezastaví se, naopak, čím déle čekáte, tím horší a horší to bude.

Zdroj: Váček na dásni

Jak se zbavit váčku na dásni u dospělých

Příčinou váčku na dásni u dospělých je však vždy infekce šířící se ze zubu. K infikování zubu dochází většinou kvůli zubnímu kazu. A tak jako prevence postačí dobrá ústní hygiena, která vzniku kazu zamezí, a nikdo se pak váčků obávat nemusí. Také již neplatí pravidlo, že je váček důvodem k extrakci zubu. Váček je téměř vždy je léčitelný.

Takže tvrzení, že za vznik váčku může dědičnost, nekvalitní zuby, špatná imunita a podobně, je jen pouhou výmluvou. Pravidelné preventivní prohlídky u zubního lékaře a pravidelná dentální hygiena jsou nejlepším možným řešením toho, abychom předešli vzniku váčků na dásni.

Ovšem když už dojde k výskytu váčku, je nutné podstoupit lékařské ošetření, takzvané endodontické ošetření. Princip je jednoduchý. Je nutné zbavit vnitřek zubu pokud možno všech bakterií a zub natěsno vyplnit tak, aby v něm už žádné nemohly znovu přežívat a svými produkty způsobovat zánět a poškození okolní kosti – váček. Princip je jednoduchý, ale dosáhnout výsledku je obtížnější. Pouze spojením maximální pečlivosti ošetřujícího a moderních nástrojů a techniky lze dosáhnout úspěchu. Bez pomůcek jako 3D CT přístroj, kofferdam nebo apexlokátor není moderní endodoncie představitelná. V současné době je tedy úspěšnost léčby váčků vysoká. Zákroky jako resekce nebo extrakce zubu se provádějí zcela výjimečně.

Zdroj: Váček na dásni - domácí léčba

Jak dlouho trvá zánět dásní

To je těžká otázka. Vždy záleží na pacientovi, jak pečuje o svůj chrup. U lidí trpících dlouhodobě neléčeným zánětem dásní je vysoké riziko hlubšího a nevratného poškození. Velmi důležité je proto včasné zjištění zánětu dásní na základě preventivních prohlídek a následná léčebná opatření ještě před tím, než zánět nenávratně postihne kostěné zubní lůžko a závěsný aparát zubu, což má za následek oteklé dásně, bolest, kolemčelistní zánět zubu, váček.

Zdroj: Zánět okostice zubu a zánět dásní

Babské rady na zánět dásní

Chcete-li zánětům dásní předcházet dlouhodobě, zkuste se držet několika babských rad:

  • Pitný režim – ač se to může zdát jakkoli divné, pravidelné pití dostatečného množství tekutin eliminuje záněty dásní.
  • Aloe vera – zázračná rostlina, jejíž šťávy byste si měli každý den natírat na poškozenou oblast.
  • Červená řepa – pitím šťávy z červené řepy či alespoň jejím vyplachováním posilujete své dásně.
  • Mrkev – vyplachování mrkvovou šťávou se kladně promítá také do zánětů mandlí a dásní.
  • Směs vitamínů A, C a E – přidáte-li navíc do svého jídelníčku i sacharidy, vápník, hořčík nebo mléčné výrobky, jste na dobré cestě k potlačení parodontózy.
  • Šalvěj – bylinka, která pomáhá při zánětu dásní.

Zdroj: Domácí léčba zánětu dásně

Váček na dásni

Váček na dásni (absces) vzniká jako odpověď na infekční proces probíhající v těle, proto hlavní obranou před jeho rozvinutím a předcházením jeho vzniku je udržování organismu v zdravé kondici dodržováním zásad zdravého životního stylu. Dostatek kvalitní stravy bohaté na vitamíny a minerály, dostatek fyzické aktivity, vyhýbání se stresu, omezení alkoholu, nekouření, dostatek spánku... V případě, že již dojde k infekci organismu, je potřeba ji důkladně a důsledně léčit – to znamená příslušnými antibiotiky (v případě, že se jedná o bakteriální infekci) a po dostatečně dlouhou dobu. Pokud dojde k poranění, je nezbytné jej dokonale prohlédnout, vyčistit a posléze také dbát na průběh hojení, to znamená přikládat čisté, nejlépe sterilní krytí rány, udržovat ránu čistou a poraněné místo nezatěžovat činností, aby se její hojení nekomplikovalo.

Příznaky

  • zarudnutí
  • horkost v místě váčku
  • otok v místě váčku
  • bolestivost
  • vyklenutí dásní
  • píštěl z provaleného abscesu

Měli byste vědět, že absces může v důsledku infekce vzniknout kdekoliv v těle. Navíc neléčený váček na dásni může způsobit, že se infekční bakterie krví rozšíří někam jinam a situace začne být ještě komplikovanější. V takovém případě se začnou vyskytovat příznaky jako zimnice, horečka, nechutenství a nevolnost. To již bude signalizovat, že infekce nabývá na síle.

Váček na dásni – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět váček na dásni.

Zdroj: Různé formy váčku

Babské rady na zánět dásní

Na zánět dásně pomáhají výplachy ze šalvěje, slézu lesního a dubové kůry. Stejně jako při každém jiném zánětu i zde pomáhá heřmánek. Z homeopatik se doporučuje Staphysagria 9CH, Mercurius Solubilis 9CH nebo Hypericum Perforatum 9CH.

Jako domácí léčba se doporučuje výplach z heřmánku a šalvěje, nejlépe si však můžete pomoci zdokonalením zubní hygieny. Prevencí vzniku zánětlivého onemocnění dásní je pravidelné čištění zubů a ústní hygiena. Každých šest měsíců se doporučuje nechat si vyšetřit chrup u stomatologa a absolvovat sezení u dentální hygienistky. Lékaře navštivte, pokud krvácíte při čištění zubů, případně při bolestivosti dásní či při změně jejich barvy.

Zdroj: Babské rady na zánět dásní

Jak léčit zánět dásní

Při bolestech dásní, kdy dochází k vytváření zánětu, je vhodné především navštívit zubního lékaře. Ten provede komplexní vyšetření. Odborná léčba spočívá především v odstranění zubního plaku, který je příčinou zánětu. Kromě toho vám lékař předepíše speciální léky, které pomohou k odstranění bakterií, jež infekci způsobily. Domácí léčba by měla jít ruku v ruce s prevencí. Základem je pravidelné čištění zubů kvalitní zubní pastou, a to dle předepsaných postupů. Právě špatné návyky při čištění zubů mohou být jednou z příčin zánětu dásní. Kromě toho se doporučuje využívat i dentální nitě nebo mezizubní kartáčky, které pomáhají odstraňovat nečistoty z prostoru mezi zuby. V neposlední řadě pak používání ústní vody, která přispívá k zamezení tvorbě zubního plaku.

Zánět dásní nemusí být jen otázkou pár dnů. Při neléčení dochází během několika let k závažnějším problémům, které ústí ve vypadávání zubů.

Zdroj: Nemoci dásní


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP