Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VAJEČNÉ BÍLKY

OBSAH

Příprava

  • Přidejte lněné semínko do hrnce s vroucí vodou a vařte jej za stálého míchání.
  • Míchejte nepřetržitě, ale lehce, dokud se směs nedostane k varu. Snižte teplotu, dokud nedojde ke změně hustoty a neobjeví se pěna.
  • Jakmile lněná semínka vyplavou, sejměte hrnec z plotny a přeceďte lněná semínka přes cedník do mísy. Když jsou lněná semínka v cedníku moc hustá, tak by měla být propláchnuta trochou horké vody.
  • Do mísy přidejte med a všechny esenciální oleje. Nakonec přidejte olivový olej nebo bambucké máslo.
  • Promíchejte směs, dokud hustota gelu nebude připomínat svou konzistencí vaječné bílky.
  • Přelijte směs do nádoby, v níž chcete gel uschovat. Gel můžete uložit v lednici, vydrží vám déle, ale pokud tak neučiníte, maximální trvanlivost gelu je dva týdny.

Zdroj: Gel na vlasy z lněného semínka

Poradna

V naší poradně s názvem PURINY A CVIČENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas .

Dobrý den . Mám dnu a chci začít cvičit mohu používat potravinové doplňky jako bílkoviny a aminokyseliny ? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bodybuilding a dna moc dohromady nejdou, protože pro výstavbu svalů jsou potřeba živočišné bílkoviny a ty obsahují puriny, které zhoršují dnu. Při onemocnění dnou se významně zužuje škála vhodných potravin. Dobrou volbou můžou být vaječné bílky (Smacker) a nebo sušená mléčná syrovátka (Whey protein). Tím by se dala nahradit vynucená absence masa ve stravě. Aminokyseliny typu BCAA můžete používat taky. Vyhněte se Argininu. Informujte o této změně životního stylu svého lékaře, čímž si zajistíte častější pravidelné vyšetření hladiny kyseliny močové v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Puriny a cvičení

Cukrový peeling

Potřebujete 1 polévkovou lžíci cukru, olivového oleje a medu. Zvlhčete pleť a naneste peeling za pomocí jemných krouživých pohybů. Odstraňte teplou vodou.

Bílková maska

Smíchejte 2 vaječné bílky s několika kapkami citronové šťávy. Aplikujte na pleť zhruba na 5–7 minut, poté opláchněte teplou vodou.

Poznámka: Vaječné bílky po uschnutí rozjasňují pleť a odstraňují nečistoty a odumřelé buňky z pórů. Citron je navíc přírodní ovocná kyselina, která má exfoliační účinky.

Zdroj: Rozšířené póry

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN FORTE S KYSELINOU HYALURONOVOU DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šnoblová Yvona.

Dobry den, chci se zeptat , zda kolagen forte s kyselinou hyaluronovou mohou uzivat i kojici matky ? Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Čau Yvonko, během kojení není vhodné brát žádné doplňky stravy, ale naopak obohatit samotnou stravu o přirozené zdroje. Pokud chceš zvýšit příjem kolagenu a kyseliny hyaluronové, tak doporučuji více konzumovat hovězí maso - kližku, pak dále želatinu ve formě například ruského vajíčka, vaječné bílky například jako potravinu Smacker a pak také syrovátku a acydofilní mléko. Tím přesně podpoříš přísun důležitých aminokyselin, ze kterých si tvoje tělo vyrobí kolagen i kyselinu hyaluronovou. Je to jednoduché, účinné a přirozené.
Přeji hodně štěstí s novým miminkem.

Zdroj: diskuze Kolagen forte s kyselinou hyaluronovou diskuse

Poleva na vánoční cukroví

Ingredience: 450 g moučkového cukru, 5 lžic horké vody, 3 bílky

Postup: Elektrickým šlehačem šlehejte 450 g prosátého moučkového cukru, 5 lžic horké vody a 3 bílky. Šlehejte tak dlouho, dokud nůž protažený směsí nezanechá za sebou brázdičku.

Zdroj: Poleva na perníčky

Poradna

V naší poradně s názvem PADÁNÍ VLASŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Chtěla bych se zeptat jestli maska s bílky a medem opravdu zabírá a po jaké době je videt rozdil? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Terezo, domácí masky na vlasy účinkují u každého jedince individuálně. Zejména proto, že u každého z nás je struktura vlasu jiná a každému chybí nebo přebývá něco jiného. Když se pustíte cestou domácích masek na vlasy, tak si vlastně tak trochu hrajete se svými vlasy a objevujete co je posílí. Pokud byste chtěla jednoznačné řešení pro své vlasy, tak můžete zajít do některého vlasového centra, kde Vám vlasy prozkoumají pod mikroskopem, udělají chemickou a proteinovou analýzu a podle toho určí vhodnou značkovou péči. Celá procedura Vás pak vyjde na několik tisíc korun. V případě domácích masek na vlasy je cena z tohoto pohledu zanedbatelná, ale je třeba zase trochu více času na experimentování. Když se to s domácí maskou nepovede, tak o moc nepříjdete, tyto masky vlasy nepoškozují a nestojí moc peněz. Doporučuji, experimentujte, hrajte si se svými vlasy a pozorujte účinky a buďte šťastná :-).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Padání vlasů

Výrobky z mléka

Mléko a mléčné výrobky lze jíst podle libosti, ovšem kromě jogurtů, ty konzumujte pouze omezeně, neboť obsahují bakterie podporující tvorbu vitaminu K. Bez omezení lze jíst vaječné bílky, u žloutků se doporučuje maximálně jeden denně. Z tuků je optimální hlavně řepkový a slunečnicový olej, vzhledem k dosti vysokému obsahu vitaminu K je nutné omezovat olivový a sójový olej. Dieta při léčbě Warfarinem omezuje i některé druhy ovoce, a to mango, kiwi, ostružiny, sušené švestky a maliny.

Zdroj: Warfarin - co můžu jíst

Vaječné bílky jako základ

Bílkovinný plátek najdeme na našem trhu pod názvem Smacker. Chutí i vůni připomíná maso. Nelze opomenout fakt, že při jeho výrobě nejsou použity umělé konzervační látky či stabilizátory. Smacker je potravina prakticky bez tuků, sacharidů, cholesterolu, a je tedy ideální volbou pro všechny, kteří drží redukční diety - nejen obézní lidé, ale i sportovci, dále osoby s rizikem kardiovaskulárních onemocnění, diabetici (vyjma těch, kteří trpí problémy s ledvinami) či odborná veřejnost.

Zdroj: Smacker - potravina, po které zaručeně zhubnete

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

co mám jíst když užívám warfarin a skoro veškerá zelená zelenina je pro mně tabu a navíc nesnáším všechny léky na tu kyselinu močovou prosím porad te mi sami doktoři neví děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Není pravda, že když užíváte Warfarin, tak nemůžete žádnou zeleninu. Při léčbě Warfarinem máte stanoven denní limit pro příjem vitamínu K na 90 mikrogramů. To jsou například tři zelné listy a nebo také 2 velké okurky salátovky nebo 10 velkých rajčat a nebo jeden ledový salát. Schválně si vzpomeňte, jestli takové množství zeleniny sníte každý den?
Při zvýšené kyselině močové nejvíce vadí maso, vnitřnosti, alkohol a kakao. Maso můžete nahradit čočkou, hrachem, cizrnou a fazolemi. Více používejte vajíčka, především bílky. A chroupejte nesolené arašídy. Ani jedna ze zde uvedených potravin neovlivňuje Warfarin, protože obsah vitamínu K je v nich zanedbatelný.
Zvýšená kyselina močová je důsledkem slabé funkce ledvin. Pijte proto více vody, než je pro vás přirozené. Když byste se teď napila sklenice vody, tak pokaždé si dejte ještě jednu navíc - na sílu. Nastavte si budík, který vám přes den bude pípat každou hodinu, aby vám připomněl, že se máte napít.
Držet dietu na kyselinu močovou i při Warfarinu znamená myslet jinak. Udělejte tento krok, a začněte přemýšlet nad svou stravou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová v krvi

Jak to správně použít

Na mytí vlasů nikdy nepoužívejte horkou vodu, protože horká voda by mohla způsobit sražení vajec a pálení pokožky hlavy. Raději vždy používejte studenou vodu. Pro zbavení se zbytků vajec použijte vícekrát oplach hlavy. Nedoporučuje se používat zbytečně vysokou dávku citrónu, opravdu postačí pár kapek.

Tato výživná maska by se měla dělat alespoň jednou měsíčně. Bílky z vajec se používají pro mastné vlasy a vaječné žloutky spíše pro suché a lámavé vlasy. Celá vejce se používají pro normální vlasy.

Zdroj: Maska na vlasy s olivovým olejem, vejcem a medem

Recepty na laskonky

Kokosové laskonky

Ingredience:

  • bílky
  • 170 g krupicového cukru
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Sníh nechte zchladnout a pak do něj lehce přimíchejte moučkový cukr se strouhaným kokosem. Z takto připraveného těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Hotové pak dejte do trouby předem vyhřáté na 120 °C a pečte 15 minut, poté snižte teplotu asi na 100 °C a pečte dalších asi 10 až 15 minut.

Ořechové laskonky

Ingredience:

  • bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 lžíce octa

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s cukrem na tuhý sníh. Z těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Pečte asi 45 minut v troubě předem vyhřáté na 100 °C.

Mini laskonky

Ingredience:

  • bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 20 g moučkového cukru

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s polovinou krupicového cukru na tuhý sníh. Pak už bez vodní lázně zašlehejte zbylý krupicový cukr a na závěr moučkový. Z těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Předehřejte si troubu asi na 100 °C a pečte cca 45 minut.

Zdroj: Laskonky

Recept na polevu na perníčky

Poleva: 2 bílky a práškový cukr, rum

Postup: Ingredience smícháme a šleháme do bíla, přidáme rum a rozředíme na ne moc hustou polevu. Hmotou potíráme 1x spodní stranu a 2x horní stranu.

Zdroj: Poleva na perníčky

Vaječná maska

Vejce obsahují mnoho živin, které z nich činí nepostradatelnou surovinu. Vejce jsou dobře známé zvláště pro svůj velký obsah bílkovin. Bílkoviny ve vejcích jsou nejkvalitnějším proteinem, který se nenalézá v žádných jiných potravinách. Zde jsou stručně shrnuty živiny obsažené ve vejcích:

  • Proteiny vyživující vlasové kořínky a důležité pro růst vlasů.
  • Mastné kyseliny dodávající vlasům přirozený lesk.
  • Draslík užitečný při hojení suchých vlasů.
  • Vitamín A zabraňující poškozování vlasů.
  • Vitamín D zabraňující vypadávání vlasů a plešatosti.
  • Vápník důležitý pro zdravé vlasy, podporující růst vlasů a důležitý pro správné vstřebávání vitamínu D.

Výroba masky

  • 1 vejce
  • 1 hrnek mléka
  • citrón
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

Z vajec oddělíme žloutky od bílků. Ke žloutkům přidáme šálek mléka a dvě lžíce olivového oleje, aby vznikla mazlavější směs, která se dá lépe promíchat. Přidáme trochu citrónu pro osvěžující pocit pokožky hlavy. Masku aplikujeme masírováním pokožky hlavy a necháme ji působit po dobu 15 minut. Velmi vhodné je překrýt pokožku hlavy koupací čepicí nebo aspoň ručníkem. Pokožku hlavy a vlasy důkladně opláchneme vlažnou vodou. Pro druhé mytí se doporučuje použít ovocný bio šampon, který šetrně vlasy dočistí.

Tip

Ujistěte se, že jste si vlasy dobře umyli. Na mytí vlasů nikdy nepoužívejte horkou vodu, protože by to mohlo způsobit zahřátí vajec a pálení pokožky hlavy. Raději vždy používejte studenou vodu. Pro zbavení se přebytečných zbytků vajec můžete použít jahodový šampon. Nedoporučujeme používat zbytečně vysoké dávky citrónu, optimální je poměr 1 : 2 (citrónová šťáva : vaječné žloutky). Vaječná maska by se měla dělat alespoň jednou měsíčně. Bílky z vajec se používají pro mastné vlasy a vaječné žloutky spíše pro suché a lámavé vlasy. Celá vejce (žloutky i bílky) se používají pro normální vlasy.

Zdroj: Přírodní masky na vlasy

Moučník z bílků

Ingredience: 7 bílků, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce rozinek nebo pokrájených sušených meruněk, 2 lžíce krájené čokolády na kousky, 5 lžic oleje, špetka soli

Postup: Bílky mírně osolíme a našleháme s cukrem. Pak lehce do těsta vmícháme mouku a vše ostatní, už nešleháme. Pečeme ve vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formě v předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C, pak zmírníme a dopékáme dalších 10 min na 100 °C, až se vpíchnutá špejle nelepí. Tato bábovka oproti jiným bílkovým těstům neklesne, je možné ji péct i jako řezy na plechu ve vyšší vrstvě z dvojité dávky. Bílky, které právě nepotřebujeme, si schováme v lednici ve skleničce se šroubovacím víčkem. Na víčku si udělejte čárku, když do skleničky přidáte bílek, abyste věděli, kolik jich tam je. I po měsíci jdou takto uskladněné bílky našlehat. Jinak je možné je i zvážit. Jeden bílek má přibližně 25–30 g.

Zdroj: Rychlý moučník

Nejlepší recept na štafetky

Ingredience na těsto: 4 bílky, 80 g cukr krupice, 40 g hladké mouky, 30 g kokosu

Ingredience na krém: 150 g másla, 150 g moučkového cukru, 1 žloutek, 80 g lískových oříšků, 1 lžička instantní kávy, 1 lžíce rumu

Ingredience na polevu: 100 g čokolády na vaření, 10 g 100% tuku

Technologický postup: Pečicí papír dáme na velký plech a důkladně vymažeme a vysypeme polohrubou moukou. Bílky vyšleháme s cukrem krupicí na sníh. Poté vmícháme hladkou mouku s kokosem. Těsto nalijeme na plech s pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dorůžova, asi 10 minut. Hned po vyndání poprášíme moukou a necháme na pečicím papíře vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem, žloutkem a instantní kávou do hladkého krému. Vmícháme oříšky a rum. Korpus rozkrojíme na tři díly, mezi sebou potíráme krémem a vrstvíme na sebe. Takto připravený moučník necháme zchladnout a poté z něj krájíme obdélníčky (6 x 2,5 cm), které namáčíme zešikma v čokoládové polevě.

Zdroj: Štafetky

Karlovarský knedlík v hrnku

Ingredience: 1 hrníček hrubé mouky, 1 hrníček mléka, 2 žloutky, 2 bílky, které rozšleháme na sníh, 4 rohlíky, sůl

Postup: Rohlíky nakrájíme na malé kostky, vložíme do mísy, přidáme sůl, mléko, sníh, žloutky a zamícháme. Hrníčky vymažeme olejem, naplníme směsí do ¾ a dáme do hrnce s vroucí vodou, který přiklopíme pokličkou. Vaříme 30 minut bez odklápění pokličky. Voda v hrnci musí sahat nejvýše do ¾ hrnečku.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Sněhové pusinky kokosové

Suroviny:

  • bílky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g cukru krupice

Postup:

V suché a čisté míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Potom pomalu za stálého šlehání přisypávejte krupicový cukr. Nakonec zlehka metlou pomalým mícháním rukou přisypávejte kokos. Hotovou hmotou naplňte zdobicí sáček a na pečicí papír nastříkejte pusinky. Kokosové pusinky se pečou asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Po vyjmutí z trouby opatrně nadzvedněte pečicí papír a kokosky po jedné sundejte na připravený tác či talíř.

Zdroj: Sněhové pusinky z bílků

Rychlovka k překonání únavy

Potřebujeme hrst čerstvých výhonků mladých kopřiv, čtyři vejce a kousek másla. Čerstvé mladé lístečky jarních kopřiv natrháme, dobře opereme, spaříme a odcedíme. (Nálev můžeme vypít podobně jako čaj.) Nakrájíme na kousky. Na větší pánvi rozehřejeme máslo a na ně rozložíme spařené listy. Když začnou lehce bublat, vyklepneme na ně vejce. Mírně osolíme bylinkovou solí. Počkáme, až ztuhnou bílky. Žloutky mají zůstat měkké. Pak můžeme krátce zamíchat. Tato porce je pro dvě osoby. Snad se nepoperou!:-)

Zdroj: Rychlá, zdravá, laciná večeře

Míša řezy

Ingredience: 7 vajec, 7 lžic cukru krupice, 7 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 3 lžíce oleje

Náplň: 3 vaničky tvarohu, 1 máslo, 20 dkg cukru

Poleva: 220 g čokolády na vaření, 70 g ztuženého tuku (Iva), 5 lžic mléka nebo smetany

Postup: Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Oddělíme žloutky a bílkybílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Pak vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a pomalu přidáváme mouku, kakao a olej. Pokud máte strach, že korpus nevyběhne, přidejte ½ lžičky prášku do pečiva. Těsto se může zdát velmi tuhé, v tom případě přidejte 1–2 lžíce mléka. Nakonec opatrně ručně vmícháme bílky a těsto vylejeme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme, dokud se těsto nelepí na špejli a jakoby se odhrne od okraje plechu. Pečení bude trvat asi 25 minut, mezitím si nachystáme náplň. Cukr ušleháme s povoleným máslem, přidáme tvarohy a došleháme. Klidně můžete všechny ingredience smíchat a pak až vyšlehat, ani tak se hrudky neudělají. Velmi důležité ale je mít všechny ingredience o stejné, tedy pokojové teplotě. Náplň rovnoměrně navršíme na vychladlý korpus a nachystáme si čokoládovou polevu. Na vodní lázni nebo teflonové pánvičce rozehřejeme čokoládu s tukem. S úspěchem lze použít také tyčinku Kaštany (na celý plech budete potřebovat 4 ks) a místo ztuženého tuku třeba 30 dkg másla a 40 dkg Hery (případně 70 dkg směsného tuku, jako je například Zlatá Haná). Až se vše rozpustí, polijeme dezert čokoládou a opatrně ji rozetřeme do všech stran. Dezert vychladíme, nakrájíme a podáváme.

Zdroj: Tvarohový koláč


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Hanka Synková

Mgr. Jana Válková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP