Rod vanilovník zahrnuje asi 110 druhů, z toho 15 poskytuje aromatické kapsle (vanilkové tobolky), nejdůležitější pro výrobu koření jsou vanilková zrna. Vanilka je původem z Mexika, ale v současné době se pěstuje i na Madagaskaru, Réunionu a dalších ostrovech v Indickém oceánu. Vanilla planifolia je komerčně dostupná pod názvy bourbon vanilka a mexická vanilka.
Tahiti vanilka se nachází v jižním Pacifiku a je blízkým příbuzným vanilky z Mexika. Tahiti vanilka ale obsahuje méně vanilkového aroma, má však vyšší úroveň jiných aromatických látek, které jí dávají květinovou vůni. Guadeloupe vanilka pochází ze střední a jižní Ameriky. Má podobné vlastnosti jako tahiti vanilka, a proto jsou oba dva druhy používány v parfémovém průmyslu.
Vůně vanilky úzce souvisí s lidskými feromony, protože zvyšuje erotickou přitažlivost. V současné době je vanilka využívána jako afrodiziakum. Vanilka způsobuje dráždění genitálního systému, čímž zvyšuje sexuální apetit. Proto je používána ke stimulaci libida. Má podobné účinky jako čokoláda. Šíření vanilky způsobuje pocit pohody, zvyšuje vzrušení a podněcuje práci nervové soustavy. Společně tak dochází ke zvýšení vitality mozku a genitálií, což způsobuje veselost a vyrovnanost, stimuluje činnost svalů. Vzrušení vede následně k touze po styku mezi oběma pohlavími. Vanilka je k dispozici ve formě infuzí, odvarů nebo tinktur.
V současné době se vanilka používá v potravinářském průmyslu a v kuchyni jako přísada do sladkých jídel, především moučníků, nebo do zmrzliny a čokolády, je nezbytná pro výrobu pudinků a krémů. Je také součástí řady nealkoholických i alkoholických nápojů.
Hlavním průmyslovým odběratelem vanilky jsou firmy Pepsi-Cola Corp. a Coca-Cola Corp., které ji používají k ochucování svých hlavních produktů, Pepsi-Coly a Coca-Coly. Její roční spotřeba těmito firmami se pohybuje kolem 40 tun. Přechod na používání syntetického vanilinu v roce 1985 při zavedení takzvané „nové koly“ („New Coke“) firmou Coca-Cola způsobil dokonce takový pád cen vanilky, že téměř došlo k hospodářskému krachu Malgašské republiky na Madagaskaru. Po nepříznivém přijetí nápoje spotřebiteli se však firma vrátila ke klasické receptuře, což opět oživilo obchod s vanilkou, a v roce 2002 dokonce zavedla nový druh „Vanilla Coke“ s vyšším podílem vanilkové esence.
Další uplatnění nachází extrakt z vanilky při přípravě voňavek a parfémů.
V minulosti se vanilka používala i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce a jako afrodiziakum. Dnes ji již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá.
Nejsilnějšími léčivými účinky vanilky jsou antimykotické vlastnosti. Vanilka má i protizánětlivé účinky. Proto je velmi vhodné používání vanilky ke zlepšení takových kožních onemocnění, jako jsou ekzémy a dermatitidy. Vanilka má i další léčivé účinky, které lze využít jako žaludeční tonikum, proti břišnímu tyfu, kašli, při problematice močení a záchvatech. Také je vhodná při vyčerpání a některých typech demence, slabosti a hypochondrie.
Velmi účinná je vanilková zmrzlina, která se doporučuje proti těhotenskému zvracení, které se objevuje zejména ráno a bývá dlouhodobé, často se projevuje až do poloviny těhotenství. Vanilková zmrzlina je často účinnější než některé léky.
Vanilkový extrakt neboli vanilková esence má ostrou chuť a obsahuje 35 % etanolu a někdy trochu cukrového sirupu. Čistý vanilkový výtažek je extrahován z pravých vanilkových lusků. Obsahuje chuť vanilky ve vysoce koncentrované formě, používá se zejména v průmyslové výrobě potravin. Výrobci vanilkového extraktu používají vanilkové „lusky“ z různých odrůd a různé kvality k dosažení konzistentní jakosti a dodržení specifických požadavků.
Vanilkový prášek
Pod názvem vanilkový prášek se ukrývají pozemní semena vanilky. Vanilkový prášek může být v domácnosti použit jako alternativa k vanilkovým „luskům“. Prochází však mnoha technickými výrobními procesy, a má ve výsledku pouze minimální až téměř žádnou vanilkovou příchuť. Slouží pouze k vytváření dobře známých „černých skvrn“ v produktech ze skutečné vanilky. Prášková vanilka vyrobená z tobolek vanilky je mnohem aromatičtější než vanilkový prášek ze semen.
Vanilka má několik léčivých vlastností, například působí příznivě na nervy, má uklidňující účinky, pomáhá i při únavě. Dříve se používala ke snížení horečky nebo jako afrodiziakum. Hlavní složka vanilky je příbuzná lidskému feromonu.
K výrobě vanilkové tinktury je zapotřebí semínek ze dvou lusků a 1 dl 60% lihu. Postup je zcela jednoduchý – vanilka se zalije lihem. Následně je zapotřebí 14denní uležení na teplém místě při každodenním protřepávání. Po uplynutí 14 dnů je nutné směs přecedit. Vanilková tinktura se užívá 2x denně po 15 kapkách po dobu 4 týdnů.
Dejte si pozor na nadměrné používání vanilky, jelikož excitační vlastnosti koření způsobují nadměrnou stimulaci citlivosti mysli. Zároveň dochází ke stimulaci proudění krve, podrážděnosti a citlivosti.
Postup: Do malé misky dejte 2 lžíce linomelu, na něj syrové rozkrájené ovoce podle roční doby. Pak následujícím způsobem připravte tvarohovo-lněný krém: Do mixéru dejte lněný olej, mléko a med, mixujte a přidávejte po malých částech tvaroh. Mixujte tak dlouho, dokud není hmota homogenní, potom přidejte chuťovou přísadu. Ta se může denně obměňovat, například vanilka, skořice nebo ovoce, jako je banán s citronem či pomerančovou šťávou nebo jahody, maliny či ostružiny.
Tip: Linomel si každé ráno připravíte sami. V mlýnku na kávu nahrubo rozmixujete 6 kávových lžiček lněných semínek a smícháte s 1 lžičkou medu tak, aby vznikla hustá pasta. Množství odpovídá přibližně 2 polévkovým lžícím.
Toto koření znali již původní obyvatelé jihovýchodního Mexika, Toltékové a Aztékové, kteří ji nazývali tlilxochitl (černý lusk). Používali ji nejen jako přísadu při přípravě nápojů z kakaových bobů a placek, ale i jako léčivý prostředek a tonikum, především k povzbuzení srdeční činnosti a k celkovému vzpružení organismu.
Do Evropy bylo toto koření poprvé dovezeno v první polovině 16. století a stalo se velmi žádaným. Vzhledem k tomu, že byl původní vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia) v jihovýchodním Mexiku endemickým druhem vázaným na opylování včelami rodu Melipona, žijícími pouze v této oblasti, a jen některými druhy kolibříků, a protože se nepodařilo zajistit opylování jinými způsoby či introdukovat jeho přirozené opylovače do jiných tropických kolonií, bylo až do poloviny 19. století výhradním producentem Mexiko, a tak až do jeho osamostatnění měli Španělé na vanilku celosvětový monopol.
Teprve objev metody umělého opylování v roce 1841 dovolil rozšířit zemědělské pěstování vanilovníku i do jiných kolonií, především do francouzských (ostrovy Madagaskar, Réunion a Komory v Indickém oceánu a Francouzská Polynésie, zejména ostrov Tahiti v Tichém oceánu a Guadelupe v Malých Antilách), též britských (na Ceylon, nyní Srí Lanku, na Bahamy, do Zanzibaru a na Seychely) a do holandských (do nynější Indonésie, především na ostrov Jávu) i do západní části rovníkové Afriky.
Vanilovníky jsou pěstovány na plantážích. Až 30 cm dlouhé vanilkové lusky, botanicky správně nazývány kapsle, se sklízí v dospělosti (když jsou zelené). Čerstvé plody nemají typické aroma a chuť hotového výrobku. Chcete-li získat vanilku jako vysoce aromatické koření, musí vanilovník projít složitým procesem. Nejprve jsou tobolky vanilovníku zpracovány v horké vodě nebo v páře. Poté následuje fermentace ve vzduchotěsných obalech, dokud nedojde ke krystalizaci jemných částeček glukózy. Tento proces může trvat až čtyři týdny. Teprve sušení a fermentační procesy vyzdvihnou typické aroma vanilky. Zároveň dochází ke smrštění známých lesklých hnědých vanilkových lusků na skutečné koření. Během přepravy jsou vanilkové lusky svázány, zabaleny do pergamenového papíru a umístěny v plechové nádobě.
Výsledný produkt je velmi drahý nejen kvůli tomuto náročnému procesu, ale i kvůli umělému opylování vanilovníků. Světová tržní cena vanilky má různě vysokou křivku.
Výhodný balíček pro nabírání čisté svalové hmoty 3 - BSN Syntha 6 2288 g + NUTREND Tribulus terrestris Turbo 120 kapslí, příchuť vanilka
Syntha-6 je proteinový suplement s prodlouženým uvolňováním, složený z pěti různých druhů bílkovin, primární a nejkvalitnější náhrady stravy. Obsahuje 52 % vysoce kvalitních výběrových proteinů pro udržení maximálního anabolického efektu.
Složení: ultrafiltrovaný syrovátkový proteinový koncentrát s laktalbuminem, mikrofiltrovaný syrovátkový izolát s peptidovými frakcemi, kaseinát vápenatý, kaseiny a kaseináty, mléčný proteinový izolát, vaječný albumin, glutaminové peptidy, slunečnicový olej, kaseinát sodný, mono a diglyceridy, fosforečnan draselný, polydextróza, přírodní a přírodně identické aroma, MCT, netučné mléko, fosforečnan sodný, oxid křemičitý, celulózová guma, přírodní rostlinná barva, acesulfam K, sukralóza, lecitin, FD&C žluť #5, aminogen, papain (neobsahuje aspartam)
Dávkování: 1 dávka = 1 odměrka = 44 g a jedna kapsle Terrestris Turbo
Balení: 30 dávek Syntha 6 2288 g + NUTREND, vmíchejte 1 odměrku výrobku do 200 ml vody nebo odtučněného mléka, užívejte 1x denně (nejlépe před spaním) nebo podle potřeby + Tribulus terrestris Turbo 120
Prolongin obsahuje L-ARGININ a TRIBULUS TERRESTRIS, které nejen že napomáhají zlepšit erekci, ale také zlepšují fertilitu (plodnost) mužů tím, že posilují výkonnost spermií, zvětšují jejich objem a zlepšují jejich pohyblivost.
Složení: Přípravek obsahuje dvě účinné látky L-Arginin hydrochlorid 500 mg + Tribulus terrestris 90 % extrakt 120 mg
Dávkování: Pro zkvalitnění erekce 4 tablety najednou 30 až 60 minut před pohlavním stykem, pro zlepšení plodnosti užívejte dlouhodobě 1 až 2 tablety denně po dobu minimálně dvou měsíců.
Balení: 20 tablet
Cena: 355 Kč
Prolongin tbl.20 - L-Arginin + Tribulus terrestris – fotografie
MK High Intensity Kolínská voda: okouzlující, rafinovaná a osobitá, patří do rodiny ambrových orientálních vůní. Upoutá vůní královského dřeva, což je exkluzivní ingredience Mary Kay®, která dodává této pánské kolínské vodě bohatou intenzitu. Svrchní tóny voní po ledovém černém fenyklu a stříbrné šalvěji. Střední tóny se rozezní vůní černého čaje a lístků fialek. Ve spodních tónech spočívá vůně královského dřeva a ambry.
MK High Intensity Sport Kolínská voda: tato svěží, povzbuzující kolínská voda stimuluje smysly svou ledovou, odvážnou vůní. Horní tóny: plody jalovce, ledový bergamot. Svěží střední tóny: chladivý kardamom, drcené listy máty a fialová paprika. Spodní tóny: březová kůra a jantar.
DomainKolínská voda: se řadí mezi fougerově svěží vůně, je to moderní kompozice inspirovaná přírodou. Její vůně připomíná závan svěžího vzduchu. Svrchní tóny voní po křehkém jablku a šalvěji. Střední tóny se rozezní vůní jalovce a svěží máty. Ve spodních tónech spočívá vanilka a pižmo.
Velocity Kolínská voda: je povzbuzující, fougerově dřevitá vůně. Tato vzdušná vůně zachycuje svěžest horského vzduchu a čistou vůni lesů. Vůně říká: „Vydejme se za dobrodružstvím“. Svrchní tóny voní svěžím horským vzduchem a zelenou vinnou révou. Střední tóny se rozezní vůní zimostrázového dřeva a lístků koriandru. Ve spodních tónech ucítíte teakové dřevo a lipovou kůru.
Mary Kay True Original Kolínská voda: je odvážná a nekonvenční svěží vůně, stejně jako muž, který ji nosí. Je ideální pro muže, který je vášnivý, zanícený a nemusí se snažit předstírat, že je „cool“, protože takový prostě je. Vrchní tony: citron a jablko fuji. Střední tóny: cedrové dřevo a ambra. Spodní tóny: pačuli.
Ženy:
Mary Kay Forever OrchidToaletní voda: je lahodná květinová vůně obsahující unikátní spojení purpurové orchideje a krémové vanilky. Vůně vhodná pro každý den. Ležérní alternativa k jemným vůním. Pro dosažení ideálních výsledků použijte s Mary Kay® Forever Orchid™ Sprchovým gelem a Tělovým mlékem. Dermatologicky testována. Klinicky testovaná na dráždivost a alergii pokožky. Krásné, nadčasové balení.
Thinking of Love Parfémová voda: svěží, moderní vůně pro lásku v každém věku a v každé situaci. Obsahuje odnímatelný přívěšek ve tvaru srdíčka, který si můžete připnout k náramku. V balení je přiložena kartička, na kterou můžete napsat zprávu. Horní tóny obsahují mandarinku, růžový pepř a jarní frézii. Střední tóny zahrnují lístky turecké růže a růžový zimolez. Spodní tóny nabízejí plnokvětý kosatec a indonéské santalové dřevo.
Toaletní voda Journey of Dreams: stačí letmý dotek vůně Journey of Dreams a budete se cítit skvěle. Svěží květinová vůně má ve 
Balmain představuje novou reedici oblíbené vůně Ivoire de Balmain z roku 1979. Parfém Ivoire je populární květinově dřevitá vůně, která přišla na trh v roce 2012. Zachovává dědictví a bohatství původní vůně a způsobuje nostalgii. Hlavou parfému Balmain Ivoire de Balmain jsou lístky fialky, pryskyřice, mandarinky. Srdcem parfému Balmain Ivoire de Balmain je kosatec, ylang-ylang, jasmín, růže. Základem parfému Balmain Ivoire de Balmain je vanilka, pačuli, cedr, vetiver.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
Ingredience: ½ l destilované vody, heřmánkový čaj (jeden sáček), lahvička s uzávěrem
Postup: Destilovanou vodu přivedeme k varu. Hodíme do ní sáček heřmánkového čaje (je možno nasypat i sušenou bylinu, ale pak ještě musíme tekutinu přecedit přes jemné sítko) a necháme pět minut pod pokličkou louhovat. Tekutinu vychladíme a přelijeme do lahvičky. Pleť čistíme vatovými tampony, vodu necháme zaschnout na tváři a dále ji už samozřejmě neomýváme. Takto připravenou pleťovou vodu uchovávejte v temnu a chladu.
Až budete mít po používání domácí pleťové vody krásnou pleť, tak si také připravte domácí „tinkturu lásky“:
Postup: Vanilková semínka ze dvou lusků a 1 lžíci nasekané skořice smíchejte dohromady a pak zalijte 2 dl 60% lihu. Nechte 14 dní odpočívat a denně protřepávejte. Po uplynutí této doby přeceďte a užívejte 2x denně 10 kapek. Vanilka je silné afrodiziakum.
Éterický olej z vanilky se v domácím prostředí vyrábí macerací semen. Potřebujete 0,2 litru kvalitního oleje a 10 vanilkových lusků, ze kterých vyjměte semínka. Semínka vložte do nádoby a zalijte olejem. Všechny listy musí být ponořeny v oleji. Nádobu nechte 1 měsíc při pokojové teplotě. Po uplynutí této doby oddělte semínka od oleje a vzniklý olej přelijte do skleničky a nechte v temnu.
Éterický olej z vanilky se v minulosti používal i v oficiálním lékařství, a to jak v předkolumbovských dobách ve Střední Americe, tak později v Evropě jako prostředek proti horečce, i jako afrodiziakum. Dnes jej již s výjimkou některých přírodních léčitelů medicína nepoužívá. Používá se ke zpříjemnění a provonění místnosti ve vánočním čase.