Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VARIKOKÉLA VARLETE FOTO

OBSAH

Zánět varlete

Zánět varlete je vzácné onemocnění, které vzniká nejčastěji jako komplikace příušnic. Zánět varlat může způsobit také infekce z nadvarlete či močových cest. Projevuje se vysokými teplotami, bolestivým otokem varlete a zarudnutím kůže postižené poloviny šourku. Léčba zánětu varlete spočívá v podávání antibiotik, léků proti bolesti, léků proti teplotě, v nařízení klidového režimu či v použití obkladů na šourek.

Zdroj: Nemoci varlete

Diskuze

V diskuzi ŽÁDÁM VAS O VYSVĚTLENÍ I CO TU DIAGNOZU MOHLO SPUSOBIT? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter Jurica.

Dobrý den jmenuji se Petr a je mi 32 let! Byl sem už operován laparoskopické operací na diagnózu varikokéla na levém varlete v 2015/3 v městě Pardubice!
A ted se mi to obnovila varikokéla na levém varlete a ještě na sono zistili že mám s ojedinělým anechog kulovitým fokusem v obl.hlavy 5mm.(můžete mi vysvětlit co toje,ci steho mám i bolesti levého varlete,či je to zhubne nebo nezhubne,a ci to může prasknut a když to praskne co se může diat jak to zjistím že to prasklo?)
co to je: drobný hyperechog.fokus velkosti 2mm-v.s.kalcifikace(prosím vás o podrobnější popis tohoto co to je a jaké komplikace můžu mít)
Drobná hydrokokela asymetrický vpravo-lem šíře anechog.tekutiny cca 5mm.oboustr(můžete i to mi co nejpřesnější vysvětlit co to obnáší i co můžu očekávat atd!)
Prokrvení varlat,nadvarlat i obalů v normě. V právo v kraniálních partiích scrota sou patrně nápadnější vivnute cévní struktury, avšak vcelku štíhlé do 2mm, během Valsalvova manévru zůstávají idem.
Závěr: Mírná asymetrická hydrokokela vpravo. Drobná spermakokela v levo,jinak věku odpovídající UZ obraz scrota! to je vse
toto co je tady napsané tak to som vám všechno přepsal z lékařskéj zprávy!!
Prosím vás o podrobnější informace ohledně mojho zdravotní stavů varlat lebo mám bolesti a už mě měli letos od února operovat ale se mi uz třikrát zrušil termín operace i kvůli temu koronavirus! tak chtěl by vás poprosit či něco mi neprasklo nebo něco ine to je lebo kdyz sem krátko na procházke s pejskem venku nebo sedím doma na židli nebo i když spím večer, tak cítím bolesti varlete levém straně až tak že mě začne bolet levé stehno a pak těžší chodím musím se namáhat!
Poprosil bych vás velmi o velmi podrobně rozpisane! děkuji vám za včasný odpověď s pozdravem Petr jurica

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Žádám vas o vysvětlení i co tu diagnozu mohlo spusobit?

Bulka na varleti

Níže uvedená onemocnění způsobují bulku na varleti:

Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech. Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil. Varikokély se obvykle tvoří na levé straně. Jejich velikost se může lišit, některé mohou být zřejmé, až když se jich dotknete, zatímco jiné mohou být větší a snadno viditelné. Strana šourku obsahující varikokély může viset mírně níž než druhá strana. Varikokély mohou ovlivňovat plodnost. Není však potvrzeno, že chirurgické odstranění varikokél plodnost obnoví.

Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty). Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, kdy zasahují až třetinu mužů.

Cysta na varleti – způsobená výměškem tekutiny (viz níže), většinou zánětlivým procesem.

Zdroj: Nemoci varlete

Diskuze

V diskuzi MUŽE SELHAT SRDCE Z NÁDORU VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Veronika duždova.

dobri den muj manžel je po operaci srdce má defibrilator fukčnost srdce má na 30°°procent tet je po operaci nádoru varlete je možné aby ten nádor bránil k zlepšeni funkčnosti srdce jestli nějak muže škodit tomu srdíčku děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže selhat srdce z nádoru varlete

Diagnóza

Vždy navštivte svého praktického lékaře, pokud si všimnete jakýchkoli hrudek nebo otoků na varlatech. Ve velmi vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Tady jsou fotky, na kterých jsou vidět projevy různých bulek na varlatech: bulky na varlatech foto.

Praktický lékař se vás bude ptát, zda:

  • necítíte bolest, pokud ano, kdy ji cítíte, jak silná byla a jak dlouho trvala;
  • máte jiné příznaky, jako je bolest při močení (což je známkou infekce močových cest) nebo jakýkoli výtok z močové trubice;
  • utrpíte trauma šourku, například při sportovním zranění.

Praktický lékař vám také prověří varlata, aby zkontroloval:

  • velikost vašich varlat;
  • pozici hrudek nebo otoku;
  • příčiny způsobující bolest při doteku;
  • zda jsou hrudky pevné nebo měkké.

Pokud váš praktický lékař nemůže potvrdit diagnózu z tohoto vyšetření, budete muset podstoupit také ultrazvukové vyšetření (vysokofrekvenční zvukové vlny).

Varikokéla

Varikokélu lze bezpečně diagnostikovat pouze z dotazů na příznaky a po provedení fyzického vyšetření. Další testování není obvykle nutné. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět varikokéla varlete foto.

Postupy

V některých případech můžete být odesláni k urologovi, a to pokud:

  • se varikokéla najednou vyvíjí zcela nekontrolovatelně;
  • máte varikokélu na pravé straně;
  • není známa přesná příčina hrudky;
  • máte bolesti.

Za těchto okolností může být k potvrzení diagnózy použit ultrazvuk a důkladná kontrola všech symptomů.

Hydrokéla

Stejně jako u varikokély může být hydrokéla diagnostikována fyzickým vyšetřením. Pokud se hydrokéla rozvíjí u vašeho dítěte, budete ji pohmatem cítit na šourku. Poté zjistěte, jestli je otok způsoben tekutinou, která bývá obvykle čiré barvy. Pokud má hydrokélu dospělý muž, lékař nejprve pohmatem vyšetří šourek. Pokud je vám mezi 20 a 40 lety, může vás lékař poslat na ultrazvuk, aby vyloučil rakovinu varlete. Jestliže bude mít váš lékař podezření, že je hydrokéla způsobena infekcí, může vás požádat o vzorek moči k testům, obvykle pomocí tamponu odebere vzorek tekutiny z močové trubice. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět hydrokéla varlete foto.

Epididymální cysty

Diagnóza epididymálních cyst může být provedena na základě tělesné prohlídky. Další testy nejsou obvykle zapotřebí. Tady jsou fotografie, na kterých jsou patrné epididymální cysty.

Testikulární torze

Testikulární torze je obvykle diagnostikována výraznými příznaky silné testikulární bolesti a otoku. Diagnózu lze potvrdit pomocí ultrazvukového skeneru nebo pomocí magnetické rezonance, která používá silné magnetické a radiové vlny k zobrazení detailních snímků vašeho těla. Výsledky vyšetření pak určí, zda je nutný chirurgický zákrok. Tady jsou fotky, na kterých je vidět testikulární torze.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi AMPUTACE VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ernest.

chci odstranit obje varlata

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Amputace varlete

Poradna pro bulky na varlatech

Varlata většiny mužů mají shodnou velikost. Je normální, když jedno varle visí níže než druhé. Varlata by měla být hladká bez jakýchkoliv hrudek nebo hrbolů a také by měla být pevná, ale ne tvrdá. Na zadní straně každého varlete můžete cítit trubičku, která se nazývá nadvarle.

Co jsou varlata?

Varlata jsou dva malé oválné orgány. Jsou umístěna v mužském šourku, vaku kůže, který visí pod penisem. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému, produkují spermie a mužský pohlavní hormon testosteron. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět jak varlata vypadají: varlata foto. Zde je několik videí, na kterých jsou také vidět varlata jak vypadají: varlata video.

Zkoumáte svá varlata?

Je důležité, aby si muži asi jednou měsíčně zkontrolovali svá varlata. Při tomto přezkoumání můžete zjistit, zda máte nějaké hrudky nebo otoky. Díky tomu si dokážete všimnout i jakýchkoli změn. Většina hrudek na varlatech je neškodná, jen ve vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Testikulární rakovina je nejčastější u mladých mužů a může být úspěšně léčena, pokud je diagnostikována brzy. Nejlepší dobou na kontrolu varlat je čas po teplé koupeli nebo sprše, kdy je šourek uvolněný. Držte šourek v dlani své ruky prsty a palcem tak, abyste cítili každé varle. Pokud máte pocit, že jste si nahmatali hrudky či otok nebo zaznamenali nějaké změny ve tvaru či velikosti varlat, navštivte svého lékaře. Tady je několik videí, na kterých je vidět, jak si správně vyšetřit varlata: samovyšetření varlat video.

Co způsobuje bulky a otoky na varlatech?

Existuje několik příčin:

  • varikokéla způsobuje zvětšení žil ve varlatech;
  • hydrokéla způsobuje otok kolem varlat;
  • epididymální cysty způsobují tvorbu tekutiny v nadvarlatech;
  • testikulární torze – zkroucení varlete, které způsobí náhlou bolest nebo otok;
  • testikulární rakovina.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI VARLETE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den, syna 8 let se začal stěžovat, na pálení mezi varlaty viz. Foto. (ledujeme)
C
Děkuji za radu.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na vaší fotce je vidět zduřená pokožka na šourku. To může mít několik různých příčin. Od mechanického podráždění, přes opruzeninu až po alergickou reakci. Nejlepší a rychlou léčbu dostanete v ordinaci kožního lékaře. Sama můžete synovi pomoci dětským zásypem aplikovaným vždy po omytí mýdlem a vodou a po dobu hojení mu nechat nosit slipy namísto trenýrek, aby se šourek nedotýkal třísla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bulka

Příznaky rakoviny varlat

Vzhledem k uložení varlat v šourku jsou varlata snadno přístupná zraku a pohmatu. Je proto velmi důležité, aby všichni mladí muži znali příznaky, které by mohly znamenat nádor varlete:

  • jakákoliv změna velikosti a objemu varlete, většinou zvětšení varlete (někdy se může varle i zmenšit!);
  • hmatná bulka, hrbolek či nepravidelnosti povrchu varlete nebo ztvrdnutí varlete;
  • ze začátku je nádor varlete nebolestivý, postupně se může přidat tupá bolest, pocit tíhy v šourku (náhlá prudká bolest většinou znamená jinou příčinu obtíží (zánět, infarkt varlete, torzi = náhlé otočení varlete kolem své osy, „zaškrcení“ cév a nedokrvení varlete).

Pokud tyto příznaky nevymizí v průběhu 2 týdnů, je nutno vyhledat lékaře. Kromě těchto symptomů se někdy může objevit i zduření prsních žláz (gynekomastie) s pocitem napětí či zvýšené citlivosti bradavek. Někdy patří mezi první klinické příznaky bolesti břicha či bolesti zad, převážně v bederní oblasti. Většinou jsou již příznakem postižení lymfatických uzlin v břichu metastázami.

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi JEDLÁ SODA A JEJÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Ahojky pane Vlasak, poslala jsem vam email a moc vas prosim o odpoved, DEKUJI! Mejte se moc krasne!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Dobry den zacal jsem lecit nador varlete uzivam trikrat dene jedlou sodu z javorovim sirupem .A zacali mne bolet zada v oblasti ledvin az do brychs na bocich muze to myt pricina ta soda ze sirupem?.Dekuji Jaroslav

Zdroj: diskuze Jedlá soda a její účinky

Bolest podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolesti může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty, ať už akutními, či chronickými. U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem TVRDE VARLATA PO OPERACI TŘÍSELNÉ KYLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mašek František.

Jsem po 12 operaci kyl a poslední mi chirurg v jedné nemocnici zřejmě něco přerusil a od té doby mám tvrde a bolestive varlata jsem sledovany na urologi a PSA mám negativní,jédna se o rakovinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Tvrdé a bolestivé varle bude následek nebo spíše pokračování těch Vašich mnoha kýl. Kýla se totiž může udělat i ve varleti a projevuje se právě zbytněním varlete a jeho bolestivostí. Nehledal bych zde hned rakovinu. Nechte si varlata vyšetřit ultrazvukem, aby se rakovina vyloučila a dál zůstaňte v péči Vašeho urologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tvrde varlata po operaci tříselné kyly

Jak časté jsou testikulární nerovnosti a otoky?

Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil.

Hydrokéla má vliv na jednoho nebo dva novorozence mužského pohlaví ze 100 narozených. Může se objevit i u starších chlapců nebo mužů po úrazu či nemoci.

Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, zasahují až třetinu mužů.

Testikulární torze se obvykle objeví u chlapců ve věku od 13 do 17 let, ale může také nastat u mužů, kterým je více než 20 let.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Poradna

V naší poradně s názvem VARIKOKÉLA?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Na pravém varleti mám žílu je potažené téměř celé varle z pravé strany. Když si lehnu tak varle je normální není poznat, že tam je křečová žíla. Pobolívá to.. Co to je? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To, že je na varleti žíla je normální a není vidět jen je možné ji nahmatat. Obvykle to není ani žíla v pravém slova smyslu, ale spíše chámovod. To, co popisujete, bude spíše žíla na šourku - pytlíku, ve kterém jsou varlata uložena. Na něm se skutečně mohou tvořit žíly podobné křečovým žilám a nejsou nebezpečné. Co je ale alarmující, je to pobolívání. To dopořučuji nepodcenit a nechat si varlata vyšetřit ultrazvukem (sono). Toto vyšetření může údělat buď přímo urolog a nebo může vypsat žádanku na speciální diagnostické oddělení. Vyšetření nebolí a je naprosto průkazné. Před vyšetřením varlat ultrazvukem je lepší vyholit ochlupení na pytlíku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Varikokéla??

Bolest v podbřišku u mužů

Prudká bolest vystřelující do třísel či podbřišku může být způsobena torzí varlete. Torze varlete znamená otočení varlete v šourku kolem své osy. To způsobí zaškrcení cév přivádějících krev do varlat a nástup velmi silné, až šokující bolesti. Vlivem zvětšené prostaty může docházet k hromadění moči, což vyvolá bolest v podbřišku a je rizikem pro vznik infekce, která bolest dále stupňuje. Další příčinou těchto bolestí může být nádor či zánět prostaty. U mladších mužů se setkáváme spíše se záněty prostaty (akutními či chronickými). U starších mužů výrazně častěji nacházíme nezhoubné a zhoubné nádory prostaty.

Léčba je individuální, záleží na příčině onemocnění.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA PENISU,VARLAT...... se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Fiala.

Dobrý den.Již delší dobu pozoruji svědění penisu na kterém se mi udelali bílé a hnědé skvrnky,čím dál větší citlivost pravého varlete a zvětšení uzliny na pravé straně v potbříšku(mezi penisem a břichem).Prosím,na jakého lékaře se mám obrátit?U kožní lékařky jsem již byl a ta mi předepsala mast proti tvorbě kvasinek,která nepomáhá.Hygienu provádím každý den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Pavle, s těmito problémy je třeba zajít na urologii. Kdyby urolog nepomohl, tak pak ještě zbývá dermatovenerologie, což je specializovaný obor medicíny, který se zabývá zevními problémy na pohlavních orgánech. Obě oddělení najdete na poliklinice ve větším městě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina penisu,varlat......

Bolest podbřišku a varlat

Bolest varlat je příznak, který by rozhodně neměl být opomíjen, ačkoliv se velmi často jedná o relativně nezávažné stavy. Je nutné si uvědomit i fakt, že některé bolesti situované do varlat mohou ve skutečnosti vycházet z jiné části těla.

Příčiny

Příčinou může být úder do oblasti varlat, stav je doprovázen prudkou nepříjemnou bolestí, která je vedena nervem vedoucím mimo jiné i informace z trávicího traktu, který se podílí na zvracejícím reflexu. Z toho důvodu se může vyskytnout i nevolnost a zvracení.

Častá frekvence pohlavních styků může být mimo jiné provázena i nepříjemnými vjemy v oblasti varlat. Bolest není nijak intenzivní a náhle vzniklá, spíše se postupně objeví a při sexuální abstinenci poměrně rychle ustoupí.

Bolest způsobuje i torze varlete, česky by se tento nebezpečný stav dal označit jako uškrcení varlete. Pokud se varle v šourku nešťastně zrotuje, tento svazek se uškrtí, čímž se zastaví přítok krve a živiny do varlete. Stav se nejčastěji vyskytuje u chlapců do 18 let. Projevuje se náhle vzniklou prudkou bolestí varlete, která může vystřelovat do třísla. Při objevení se takové bolesti je nutné co nejrychleji navštívit urologa. Pokud urolog pojme podezření na torzi, provede se operační zákrok, při kterém se varle derotuje. Pouze toto operační řešení provedené do několika hodin od objevení obtíží může tkáň varlete zachránit. V opačném případě dochází k jeho nevratnému poškození a odumření.

Infekční záněty postihují zejména tkáň nadvarlete (tento zánět se odborně označuje jako epididymitida), což je žláza nacházející se v šourku na horním pólu varlete. Následně vznikají nepříjemné bolesti varlat (přesněji řečeno šourku), které bývají doprovázené zvýšenou teplotou. Z infekčních původců zánětů nadvarlat hrají prim zejména sexuálně přenosné choroby (například kapavka či infekce chlamydiemi). Existuje nicméně infekční zánět, který postihuje přímo tkáň varlete (odborně vzniká takzvaná orchitida) – jedná se o virové příušnice, které se dnes díky očkování vyskytují jen zřídka.

Možnou příčinou mohou být i kameny v močových cestách, které způsobují takzvanou ledvinnou koliku. Tato nepříjemná přerušovaná bolest břicha může vystřelovat u muže směrem do varlat.

Varikokéla souvisí s poruchou odtoku žilní krve z varlete. Objevuje se nepříjemný pocit, který někdy přechází v málo intenzivní tahavou bolest.

Jakoukoliv bolest varlat a podbřišku by měl vyšetřit urolog. Kromě pohledu a pohmatu lze varlata relativně spolehlivě vyšetřit ultrazvukem, který prokáže jejich chorobné změny. Další vyšetření mohou již být doporučena dle předběžné diagnózy – vyšetření krve na přítomnost infekce v těle, rentgen břicha či ultrazvuk na přítomnost močových kamenů a podobně.

Zdroj: Pocit pnutí v podbřišku

Rakovina varlat

Nádor varlete je život ohrožující nemocí. Muži se ale často stydí o svém nálezu s lékařem promluvit, neboť jej před svým okolím tají. Nejrizikovější skupinou jsou muži mezi 15 až 45 lety věku, nejvíce nemocných se objevuje ve věkové skupině 25 až 35 let. U dětí je nádor výjimečný. Některé druhy nádorů se ovšem vyskytují spíše v mladším věku, některé naopak ve starším věku. Vhodné je provádět samovyšetřování varlat průběžně u každého muže. Frekvence samovyšetření není nijak stanovena.

Příčiny

Příčina rakoviny varlat není známa. Vznikem nádoru jsou více ohroženi muži s nedostatečným sestupem varlat do šourku. Riziko roste s tím, čím výše je varle uloženo.

Příznaky

Rakovina varlete je podle urologa specifická v tom, že obvykle nebolí. Proto mohou muži toto onemocnění podcenit. V tom případě hrozí, že rakovina bude metastazovat do jiných částí těla.

Prognóza

Tento nebezpečný nádor ale můžeme včas odhalit samovyšetřením a lékaři ho pak mohou úspěšně léčit. Protože u rakoviny varlat platí to samé, co u podobných nádorů: čím dříve se odhalí, tím vyšší je pravděpodobnost úplného vyléčení.

Léčba

Léčitelnost nádoru je ale poměrně vysoká a úmrtnost na toto onemocnění klesá, i přes jeho stoupající výskyt.

Foto

Zde se můžete podívat, jak vypadá rakovina varlat.

Zdroj: Rakovina u člověka

Fotografie rakoviny varlat nebo jen jednoho varlete

Fotky, na kterých je vidět projev rakoviny varlat jsou zde.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Typy bulek a otoků varlat

Existují čtyři hlavní typy otoků a bulek na varlatech, které jsou popsány níže.

  • Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech
  • Hydrokéla – otok způsobený tekutinou kolem varlat
  • Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty)
  • Testikulární torze – náhlý bolestivý otok, který se vyskytuje, když se varle zkroutí, což přeruší dodávku krve do varlat, v tomto případě je nutné navštívit lékařskou pohotovost

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Operace

Pokud se rozhodnete pro implantát varlete, můžete si zvolit, zda má být nahrazeno hned při odstranění nemocného varlete, nebo až později.

Při operaci se používají dva typy řezů, které jsou vhodné pro umístění implantátu. Jeden řez jde přímo do šourku a druhý přes spodní oblast třísel. V prvním případě dochází k přímému vložení implantátu a následnému sešití. Při řezu vedeném spodní oblastí třísel dochází k umístění protézy ve spodním rozkroku, což snižuje riziko vysunutí implantátu ze šourku.

Prostor, ve kterém je implantát uložen, je vytvořen pomocí nafukovacího balónku. Tento balónek má na konci malou smyčku, která drží umělé varle v dolní části šourku.

Zdroj: Testikulární implantáty aneb umělé varle

Cysta na varleti

Cysta na varleti tvoří tekutinu v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat červené, oteklé a bolestivé cysty zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst. Toto onemocnění patří do rukou urologa.

Zdroj: Nemoci varlete

Rizikové faktory pro vznik rakoviny varlat

Přesné příčiny rakoviny varlat nejsou známy. Nicméně, studie ukázaly, že několik faktorů může zvýšit pravděpodobnost vzniku tohoto onemocnění.

Nesestouplé varle (kryptorchismus)

Normálně varlata sestoupí zevnitř břicha do šourku před narozením. Riziko rakoviny varlat je vyšší u mužů s varletem, které nesestoupilo dolů do šourku. Toto riziko se nemění ani po operaci nesestouplého varlete. Zvýšené riziko se vztahuje na obě varlata.

Vrozené vady

Zvýšené riziko vzniku rakoviny varlat je u mužů narozených s abnormalitami varlat, penisu, nebo ledvin. Dále mohou mít zvýšené riziko muži, u nichž se v minulosti vyskytla tříselná kýla. Přesněji tedy kýla v oblasti třísel, v místě střetu stehna a břicha.

Opakovaná rakovina varlat

Muži, kteří již někdy měli rakovinu varlete, mají zvýšené riziko vzniku rakoviny u druhého varlete. V těchto případech je nezbytné pravidelné vyšetřování varlat ultrazvukem, alespoň jednou za rok!

Rodinné predispozice rakoviny varlat

Riziko vzniku rakoviny varlat je vyšší u mužů, jejichž otec nebo bratr má tuto nemoc. Rakovina varlat je tedy dědičné onemocnění.

Zdroj: Co je to rakovina varlat?

Nádor

Nádor varlete představuje asi 1 % všech nádorů mužů. Hlavním příznakem nádoru je nebolestivé, někdy i mnohonásobné zvětšení varlete. Může dojít i k silným bolestem v bedrech. Hlavním rizikem je nesestoupení varlat do šourku a jejich setrvání v břiše. Tento stav je označován jako kryptorchismus. Léčba nádoru varlete je kombinací chirurgické léčby, radioterapie neboli ozáření a podle rozšíření nádoru též chemoterapie neboli agresivní protinádorové léčby. V dnešní době je léčba zhoubných nádorů varlat na velmi vysoké úrovni a mnoho pacientů má šanci na trvalé vyléčení. Kritický je zde čas – pokud muž s návštěvou lékaře otálí, může nechat maligní proces růst a metastazovat, a tím se vystavuje zbytečnému riziku.

Testikulární nádory se projevují tak, že dochází ke vzniku tuhého zduření varlete. To je základní příznak. Při postižení pobřišnice dochází k silné bolesti v bedrech. Dále jsou to poruchy vylučování (při útisku močovodů dochází ke sníženému množství moči – oligourie) nebo poruchy střevní pasáže. Při postižení v dutině hrudní to může být kašel, dušnost a podobně. Může dojít ke vzniku gynekomastie, což je nárůst prsou u mužů, protože nádorové buňky mohou produkovat beta-podjednotky lidského choriového gonadotropinu, který růst prsou stimuluje.

Při diagnóze testikulárního (testis – varle) nádoru se u 1–2 % mužů objeví nádor na druhé straně. Toto číslo reprezentuje 500násobný vzestup incidence ve srovnání se zdravou mužskou populací.

U těchto nádorů žádná specifická prevence neexistuje.

Zdroj: Nemoci varlete


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP