Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

VEČERA DIABETIKA


Zásady vaření pro diabetiky II. typu

Více než 90 % diabetiků II. typu je obézních, proto je většinou třeba diabetickou dietu sestavit tak, aby měla redukční charakter. Úpravou tělesné hmotnosti se velice často upraví i glykémie. Hlavní zásadou stravování je, že musí obsahovat snížené, přesně stanovené množství sacharidů. Přednost by měly mít sacharidy složené ve formě škrobu (krupice, brambory, rýže, luštěniny, ovesné vločky). Jednoduché sacharidy, jako je cukr, med, marmelády, čokoláda, bonbony, slazené nápoje, by měly být nejlépe ze stravy vyloučeny. Velmi důležitá je pravidelnost stravy. Platí zásada, že diabetik by měl jíst méně, ale často, tak 5 až 6 porcí za den. Není možné, aby se diabetik jeden den přejídal a druhý den příjem potravy omezil.

Maso: Jsou povoleny všechny druhy libových mas a netučných uzenin. Při vaření masových pokrmů dáváme přednost dušení, pečení, grilování. Smažení se snažíme co nejvíce omezit. Znamená vysoký přísun nezdravých tuků do našeho organismu.

Mléčné výrobky: Při této dietě jsou mléčné výrobky vhodné, ale vybíráme spíše nízkotučné mléko, tvarohy, jogurty, sýry s obsahem 20–30 % tuků v sušině. Nezapomínejme do diety započítat obsah sacharidů v mléce.

Tuky: Volíme raději rostlinné, nejlépe olivový či slunečnicový olej. Klasické živočišné máslo nahrazujeme měkkými margaríny.

Pečivo: Zařazujeme do jídelníčku v omezeném množství. Přednost dáváme celozrnnému, jelikož obsahuje více vitamínů, nerostných látek a vlákniny. Nejvhodnějším příkrmem pro diabetiky zůstávají brambory.

Zelenina: Pro své malé procento sacharidů je také velmi vhodnou potravinou. Mezi zeleninu s nepatrným množstvím sacharidů řadíme celer, květák, salátové okurky, rajčata, ředkvičky, špenát, hlávkový salát, zelené papriky, zelí a chřest. Tuto zeleninu si můžete dopřávat v neomezeném množství.

Moučníky: I mezi diabetiky je mnoho dětí, kterým je těžko odříci nějakou tu sladkost. Jednou či dvakrát týdně jim dopřejte nějakou tu dobrotu. Měly by to být spíše ovocné, tvarohové dezerty a při přípravě bychom měli používat umělé sladidlo. Místo čokolády jim raději nabízejte ovoce.

Každé diabetické jídlo musí být přesně propočítáno. Hlavně co se týče sacharidů. Diabetik tak ví, kolik cukrů v jídle přijme, jak si tedy má upravit dávku inzulinu a jakou si může dovolit svačinku. Většina diabetiků má povoleno přibližně 200–250 g sacharidů na den. Správnou výživou můžeme předejít řadě komplikací, které toto onemocnění přináší. A vy, kdo tímto onemocněním netrpíte, máte alespoň malý přehled o tom, jak by se takový člověk měl stravovat. Je-li ve vašem blízkém okolí či ve vašem rodinném kruhu někdo takto nemocný, nebudete mít snad už takový problém čím takového človíčka pohostit.

Zásady při dietě u diabetu II. typu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky II. typu

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Stravování podle Mačingové je vhodné i pro kompenzované diabetiky. Důležité je z toho pochopit filozofii dělení jídla a jeho správného načasování. A to se pak dá používat až do konce života.

Zdroj: příběh Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Hodnoty glykemie

U zdravého člověka připadá asi 80 – 100 mg glukózy na 100 ml krve.

U zdravého člověka by hodnoty glykemie nalačno neměly překročit hodnotu 5,5 mmol/l. Glykemie se dá zkoumat i jinak než nalačno a to kdykoliv během dne. Obvykle se měří zhruba hodinu až dvě po jídle. U zdravého člověka by glykemie měla dosáhnout maximální hodnoty zhruba hodinu po jídle. U diabetika je to o hodinu později. Hladina cukru v krvi po jídle by u zdravého jedince neměla překročit hranici 7,5 mmol/l. Hodnoty nad 8 mmol/l jsou považovány za neuspokojivé.

U diabetika jsou ale optimální hodnoty odlišné. Ideální glykemie nalačno se u nich pohybuje v rozmezí 4 – 6 mmol/l, po jídle by optimální hodnota u diabetika neměla přesáhnout 7,5 mmoll. Hodnoty nad 9 mmol/l jsou u diabetika považovány za neuspokojivé.

Pokud se hodnota glykemie pohybuje mezi 7,8 až 11,1 mmol/l nemusí se vždy jednat hned o diabetes, může to být dočasná porucha glukózové tolerance. Pokud je ale hodnota vyšší než 11,1 mol/l už se vždy jedná o diabetes mellitus. Cílem všech léků, diet a omezení je, aby absolutní většina denních hodnot byla co nejvíce optimální.

Hodnoty nad 15 – 20 mmol/l je třeba řešit neodkladně. Takto zvýšená hladina cukru výrazně působí na cévy a tepny, hlavně v ledvinách, v očích a také působí i na nerovovou soustavu. Může tak dojít ke selhání ledvin, k poškození sítnice očí, k úplné slepotě, u nervové soustavy může způsobovat mravenčení končetin, snížení citlivosti končetin, problémy s chůzí, i problémy s vyprazdňováním jak žaludku, tak močového měchýře.

Hodnoty při cukrovce se pro větší přehlednost dají najít ve formě různých tabulek a obrázků. Vyhledat se dají třeba zde: cukrovka naměřené hodnoty.

Zdroj: článek Důležité pojmy související s cukrovkou

Příběh

Ve svém příspěvku JE VHODNÁ DIETA MANČINGOVÉ PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Holanová.

Dobrý den,
mám kompenzovaný diabetes, užívám perorální antidiabetika. Chtěla bych zkusit detoxikační kůru podle paní Mančingové.
Je tato kůra pro mě vhodná? Děkuji za odpověď. J. Holanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mosnerova P.

Dekuji moc za odpoved. Jsem diabeticka.Mosnerova

Zdroj: příběh Je vhodná dieta mančingové pro diabetika

Jídelníček pro diabetiky 1. typu

Diabetes mellitus 1. typu je založen na rovnoměrném příjmu sacharidů během celého dne. Diabetik 1. typu je obvykle léčen intenzifikovaným inzulinovým režimem: tři dávky krátkodobě působícího inzulinu a dlouhodobě působící inzulin jednou či dvakrát denně. Krátkodobě působící inzuliny působí až po dobu 6 hodin, a proto jsou ke vkládání malých jídel mezi tři velká jídla hned dva důvody:

  • Zabránění hypoglykemii po odeznění efektu většího jídla za 3–6 hodin po jídle.
  • Rozložení povoleného množství sacharidů do více jídel.

Při použití inzulinové pumpy či krátkodobých analog inzulinu je význam prvního důvodu omezen a u dobře spolupracujícího diabetika lze malá jídla i vynechat.

Základní principy diety pro diabetiky 1. typu:

  • Pravidelnost v jídle – jídelníček je rozdělen do několika jídel denně. Pravidelnost v jídle by neměla být realizována za každou cenu, to znamená, že nemocný by se neměl do jídla nutit. Po určité nepravidelnosti by mělo následovat jídlo obvyklé velikosti.
  • Rovnoměrné rozdělení energie a sacharidů během celého dne, aby nedocházelo k hladovění a velkým výkyvům glykemií.
  • Povolenou dávku sacharidů, například 200 g, je nejlépe rozdělit do 6 jídel. Pacient přitom může využít svou znalost sacharidových ekvivalentů, tedy kolik jídla obsahuje 10 g sacharidů, nebo principu takzvaných chlebových jednotek, které jsou používány například v Německu.
  • Diabetes je výrazně aterogenní onemocnění, a proto musí být dieta antisklerotická – omezení živočišného tuku a nevhodné aterogenní úpravy potravin.
  • Diabetici používají náhradní sladidla. Vhodnější jsou sladidla bez energetické hodnoty, ta, která mají energetickou hodnotu, se musejí započítat do celkové doporučené hodnoty energie.

Univerzální dieta pro diabetes obou typů prakticky neexistuje a rozdíly v dietách pro diabetes typu 1 a 2 jsou následující:

  • Diabetik 1. typu je při léčbě krátkodobě působícím inzulinem nucen k velmi pravidelnému příjmu šesti jídel denně farmakodynamickým efektem inzulinových preparátů. Z tohoto hlediska je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Fyziologicky se do dvou hodin po jídle hyperinzulinemie normalizuje. U diabetika je nutno v důsledku přetrvávajícího účinku aplikovaného inzulinu vložit po 2 až 3 hodinách další jídlo, aby nedocházelo k hypoglykemii. I kvůli tomu je výhodné využití krátkodobých inzulinových analog. Diabetik 1. typu má navíc zvýšenou tendenci ke ketóze, čemuž brání právě trvalý přísun malých dávek sacharidů.
  • Hyperinzulinemický diabetik 2. typu má malou tendenci ke ketóze a delší pauza mezi jídly mu nevadí. Vzhledem k neschopnosti metabol

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček pro diabetiky

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI TVRDÉ NEHTY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Myšková.

Dobrý den mám příbuzného ( o kterého se částečně starám po smrti jeho matky),je mu
65 roků a má strašne tvrdé nehty na nohou,které nejdou ostříhat ani oštípat kleštičkami.
když jsem volala jeho lékaři poslal mě slušně kamsi,řekl, že ho pošle na kožní,ale nestalo se.Prosím o radu, jak změkčit nehty ,aby šly ostříhat. nemá asi zásady hygieny. Děkuji za radu. Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na dvacet minut namočit nohy do teplé mýdlové vody. Pak osušit a pomocí pilníku opilovat nehty. Zbytky pak zastřihnout. Neodstraňujte kůžičku po stranách nehtu. Pokud se jedná o diabetika, tak je třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo ke zranění. Taktéž i u člověka léčeného léky proti srážení krve. V těchto případech je lepší, když nehty zkrátí pedikérka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Velmi tvrdé nehty na nohou

Příčiny

Hlavní příčinou je zvýšená hladina cukru v krvi diabetika, od níž se vše odvíjí...

Vysoká hladina cukru poškozuje velké cévy, urychluje proces aterosklerózy, a tak způsobuje zužování tepen. Nejvíce postižené bývají tepny na dolních končetinách za vzniku ischemické choroby dolních končetin. Zásobení tkání dolní končetiny kyslíkem a živinami klesá.

Vysoká hladina krevního cukru také vede k poškozování nervů (takzvaná diabetická polyneuropatie). Postižení nervů dolních končetin se projeví občasnými pocity brnění nohou a poruchami citlivosti. Nemocný kvůli poruchám citlivosti začne chybně našlapovat a často u něj dochází ke vzniku onemocnění kloubů a kostí na noze, které je známé pod názvem Charcotova osteoartropatie. Dotyčný člověk postupně ztratí nožní klenbu a vznikne u něj plochá noha. Pokud dojde ke zranění plosky nebo prstů, diabetik to nemusí cítit a rány si nemusí všimnout.

Bakterie mají rády cukr, diabetik je proto pro ně lákavým cílem. Jakákoliv poranění kůže se u diabetika snadno infikují. U diabetické nohy se všechno zkombinuje. Tkáně dolní končetiny diabetika je hůře zásobená krví a kyslíkem. Diabetik má zhroucenou nožní klenbu a chybí mu správná citlivost – zvyšuje se riziko, že se poraní a nevšimne si toho, nebo že pro nepřítomnost bolesti zanedbá péči i o větší zranění. Jakákoliv rána se pak snadno infikuje bakteriemi. Hojení takové rány u diabetika je svízelné a někdy prakticky nemožné. Infekce se může šířit a pak hrozí vážné riziko vzniku gangrény.

Zdroj: článek Diabetický palec versus dna

Poradna

V naší poradně s názvem HEXA PHAN - PROUŽKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldrich krejci.

koupil jsem si proužky na orientační zkoušku moči.
Jednotlivé hodnoty jsou uvedeny barvou, počínaje údajem negativní - tj. asi OK, v normě.
Ale další barvy jsou doplněny číselným údajem, který je pro laika tajemno.
Dotazuji se co znamená změna v prvním sloupci?
např. bílkovina 0,3/30, nebo glukoza 2,8/50, urobilinogen 17/1, krev ca 5-10, hemoglobin ca 10

U glukozy jako diabetika mám z odběru krve hodnotu 4,3. Čemu odpovídá tato hodnota na proužku?

Děkuji
O.Krejčí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Orientační výsledky pomocí diagnostických proužků Hexa Phan jsou uvedeny ve dvou jednotkách. U glukózy první číslo znamená množství glukózy v mili mollech na jeden litr moči a druhé číslo znamená miligramy glukózy v jednom deci litru moči. U bílkoviny je první číslo gram na litr moči a druhé číslo znamená miligramy na deci litr moči. Urobilinogen je udáván v mikro mollech na litr a v miligramech na deci litr. Samotné výsledky je třeba zaznamenat a při kontrole u svého lékaře pak vyhodnotit jejich vývoj. Váš lékař vám také vysvětlí, které hodnoty jsou u vás nebezpečné s ohledem na váš zdravotní stav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Hexa phan - proužky

Zásady vaření pro diabetiky I. typu

Cílem dietní léčby diabetika I. typu je především ovlivnění hladiny krevního cukru (glukózy), a to jak nalačno, tak po jídle, dosažení či udržení hodnot krevních tuků, zajištění potřebné dávky energie a oddálení vzniku diabetických komplikací. U diabetika I. typu je kladen velký důraz na pravidelnost ve stravování a dávkování inzulinu podle aktuálních glykémií. Energetická hodnota stavy by měla být přiměřená skutečné potřebě, aby se udržovala ideální tělesná hmotnost. Složení jídelníčku by mělo vycházet ze zásad stravy v rámci zdravé životosprávy, to znamená, že by v něm neměly kromě přiměřeného množství sacharidových potravin (pečiva, rýže, těstovin – lépe v celozrnné variantě – a brambor) chybět mléčné výrobky (nejlépe zakysané), maso s preferencí libových částí, drůbeže a ryb (včetně tučných pro obsah nezbytných nenasycených mastných kyselin), kvalitní tuky rostlinného původu (rostlinné oleje a produkty z nich vyrobené, například margaríny). Nezanedbatelnou roli má samozřejmě pitný režim, který je také potřeba do jídelníčku započítávat.

Normální hladina cukru (glykémie) je 3,6–5,6 mmol/l. Diagnóza diabetu mellitu je založena na průkazu zvýšené hladiny cukru (hyperglykémie) v krvi.

Diagnóza diabetu je jednoznačně stanovena při nálezu:

  • hladiny glukózy během dne ≥ 11,1 mmol/l;
  • hladiny glukózy nalačno ≥ 7,0 mmol/l (ve 2 odběrech).

Pokud je glykémie v rozmezí 5,6–6,9 mmol/l, je vhodné doplnit zátěžový test s cukrem, takzvané oGTT.

Cílem péče o diabetika je, aby se dožil stejné délky a kvality života jako pacient bez diabetu, a to bez závažnějších příznaků vlastní nemoci či komplikací léčby (hypoglykémie).

Hypoglykémie je stav, při kterém klesá hladina krevního cukru pod normu, obvykle pod 3,6 mmol/l. Poznat příznaky hypoglykémie a umět ji řešit musí ovládat každý diabetik! Je třeba, aby o možných komplikacích a způsobech jejich řešení vědělo také nejbližší okolí pacienta (rodinní příslušníci a podobně). Prožívání hypoglykémie je individuální. Projevy jsou způsobeny nedostatečným zásobením orgánů cukrem a reakcí těla na tento stav. K obvyklým příznakům hypoglykémie patří: únava, hlad, pocení, bolest hlavy, třes rukou, zrychlený pulz, poruchy chování (apatie, agresivita) a nálady (euforie, deprese), poruchy soustředění a uvažování.

Při lehčí či středně těžké hypoglykémii požijte menší množství, to znamená 10–40 gramů rychle působících cukrů (1–2 hrnky čaje se 2–4 kostkami cukru, či 1–4 dl ovocného džusu, nebo Coca-Coly). Po požití rychle působících cukrů by měl následovat příjem pomalu působících sacharidů (kousek housky, chleba a podobně).

Při těžké hypoglykémii je n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Recepty pro diabetiky I. typu

Příběh

Ve svém příspěvku KERBET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Re:.

Pro diabetika, který potřebuje zhubnout, jsou dobré stránky http://www.kerbet.cz - jídelníčky s výměnnýma jednotkama na celý den i týden, možnost sledovat kolik živin člověk přijal a kolik by jich měl přijmout a dokonce úplně zadarmo.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kerbet

Příčiny

Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykemie) vede k poškozování velkých cév, urychluje proces aterosklerózy a způsobuje zužování tepen. Postižené jsou i tepny na dolních končetinách, což vede ke zhoršování zásobení tkání dolních končetin krví a kyslíkem.

Hyperglykemie vede i k poškozování nervů, což se označuje jako diabetická polyneuropatie. Postižení nervů dolních končetin se projeví občasnými pocity brnění nohou a poruchami citlivosti. Nemocný kvůli těmto poruchám začne chybně našlapovat a postupně se mu zbortí nožní klenba. A co je horší, pokud dojde ke zranění plosky nebo prstů, diabetik to nemusí cítit a rány si nemusí všimnout, nebo její rozsah podcení.

Jakákoliv poranění kožního krytu se u diabetika snadno infikují, protože pro bakterie je cukr vítanou živinou, a tak se v těle diabetika rády množí. U diabetiků je nejen hojení ran celkově pomalejší, ale zhoršená je i funkce imunitního systému. Jejich tělo proto není schopno se s infekcemi tak dobře vypořádat.

U diabetické nohy se uvedené faktory kombinují. Tkáně dolní končetiny diabetika jsou hůře zásobené krví a kyslíkem. Diabetik má zhroucenou nožní klenbu a chybí mu správná citlivost – zvyšuje se riziko, že se někde na noze poraní a nevšimne si toho, nebo že pro nepřítomnost bolesti zanedbá péči o své zranění. Tato rána se pak u něj snadno infikuje bakteriemi. Hojení takové rány je svízelné a někdy prakticky nemožné. Infekce se může šířit do okolí a pak hrozí vážné riziko vzniku gangrény.

Zdroj: článek Cukrovková noha

Příběh

Ve svém příspěvku JABLECNY OCET PRO DIABETIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera Novakova.

Hledam jablecny ocet bez cukru a bez alkoholu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jablecny ocet pro diabetika

Co nejíst

Jídelníček při cukrovce 2. typu by měl být vyvážený jak potravinově, tak kaloricky. Jídelníček diabetika by neměl obsahovat například tyto potraviny...

Bonbony, sušenky a cukrovinky

Bonbony, sušenky, ovocné sirupy a další cukrovinky obsahují nejen hodně nekvalitních cukrů, ale současně jsou také vysoce kalorické. V těle po jejich požití dochází k prudkému vzestupu hladiny glukózy v krvi, což může u diabetiků vést ke zhoršení potíží. Naučte se proto doplňovat hladinu cukru v krvi pomocí kvalitních cukrů, které najdete například v čerstvém ovoci, a na cukrovinky raději zapomeňte.

Hrozinky a sušené ovoce

Přestože sušené hrozinky či ovoce na první pohled vypadají zdravě, bohužel způsobují opět stejný problém jako ostatní potraviny bohaté na cukry – prudce zvyšují hladinu glukózy v krvi, což je pro diabetika nepřijatelné. Je mnohem lepší dát si hroznové víno v přirozené a čerstvé podobě nebo sušené hrozinky či ovoce nahradit jiným čerstvým ovocem, jako je broskev či jablko.

Palačinky s marmeládou

Není na světě snad člověka, kterému by nechutnaly palačinky s marmeládou nebo čokoládou. Bohužel diabetikům je tato pochoutka zapovězena, protože způsobuje prudký vzestup hladiny glukózy v krvi se všemi negativními důsledky. Nicméně nemusíte zoufat, existují totiž speciální marmelády pro diabetiky, které místo cukru obsahují náhradní sladidlo. Palačinky s marmeládou si tedy nemusíte úplně odepřít, jen je potřeba vybírat tu správnou marmeládu.

Bílý chléb a bílé pečivo

Na tyto tradiční potraviny v české kuchyni prostě a jednoduše zapomeňte. Při trávení se totiž chovají podobně jako cukr a negativně ovlivňují řízení hladiny glukózy v těle. Totéž platí pro rýži a všechny pokrmy obsahující bílou mouku. Rozumnou alternativou pro diabetiky je celozrnný chléb a celozrnné pečivo, i když i tyto potraviny způsobují do určité míry vzestup hladiny glukózy v krvi, proto je dobré hlídat porce a místo 2 krajíčků si dát raději jenom jeden.

Plnotučné mléko

Nasycené tuky v mléčných výrobcích mají negativní důsledky na lidský organismus (na každý, nikoli jen na organismus diabetika), protože způsobují vzestup „zlého“ LDL cholesterolu a usnadňují šíření zánětů v těle. U pacientů s diabetem však vzniká ještě jeden velký problém. Klinické studie totiž prokázaly, že nasycené tuky mohou zhoršit inzulinovou rezistenci (stav, kdy organismus není schopen reagovat na hormon inzulin, který je typický právě pro jeden typ cukrovky). Plnotučné mléko tedy ze své ledničky vyhoďte a místo něj pijte mléko nízkotučné (s obsahem tuků pod 1 %). Také se vyvarujte ostatních tučných mléčných výrobků, jako jsou neodtučněné jogurty, smetana, tavené sýry a podob

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Co nejíst při cukrovce

Příběh

Ve svém příspěvku VYŽIVA DIABETIKA PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den

dotaz- manžel je diabetik 2 stupně, zítra podstupuje vyšetření kolonoskopií -Dnes při nástupu do zdravotnického zařízení "vyfasoval" cca 60 sáčku cukru jako stravu
na místo oběda svačin a večeře. Upřímně velmi se nad tím pozastavuji i když chápu ,že bez stravy mu hrozí hypoglykemie, ale tento způsob ve mě vyvolává opravdu údiv

prosím o vaši odpověd´ děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Vlasák.

Dobrý den,
jsem diabetik (6,8%). Těžko se vyprazdňuji, jak s inzulínem Toujeo, kdy naposledy?
Děkuji

Zdroj: příběh Vyživa diabetika před kolonoskopií

Jak je večeře důležitá pro diabetika

Diabetická dieta je nedílnou součásti léčby cukrovky. Každý cukrovkář by měl být lékařem řádně poučen o potravinách, které jsou pro diabetiky vhodné a které naopak vůbec. Přesto se někteří lidé trápí obavami, zda se správně stravují či zda o svého blízkého, který trpí cukrovkou, správně pečují. Proto níže přikládáme rámcové jídelníčky vhodné pro diabetickou dietu. Od lékaře by měl každý diabetik vědět, kolik sacharidů, tuků a bílkovin by měl za jeden den sníst. Podle množství je pak nutné upravit jídelníček.

U diabetika jak I., tak II. typu je důležitá vyvážená strava po celý den. Nelze se omezit pouze na večeře, ale na kalorický příjem během celého dne. Diabetik nesmí hladovět, doporučuje se tedy často i druhá večeře.

Zdroj: článek Večeře pro diabetika

Typ II

Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba tabletami:

  • Stravu konzumujte vícekrát denně, při redukční dietě třikrát denně.
  • Nejčastěji je cílem diety snížit tělesnou hmotnost, je tedy nutné podstatně redukovat dosavadní celkový příjem energie.
  • Je nutné dodržovat sacharidové jednotky určené lékařem! Nechte si předepsat vhodnou dietu v sacharidových jednotkách diabetologem. Ze začátku si stravu važte, budete tak přesněji dávkovat energetický příjem.
  • Bílkoviny jsou vhodné kvalitní, s nízkým obsahem tuku i cholesterolu (libové maso, bílé maso, ryby), rostlinné bílkoviny v luštěninách.
  • Tuky výrazně omezujte, pozor na skryté tuky v některých potravinách, samostatně tuky jezte jen výjimečně (máslo, rostlinné tuky).
  • Sacharidy konzumujte takzvané složené – komplexní (celozrnné pečivo, tmavá mouka a výrobky z ní, ovesné vločky).
  • Do jídelníčku zařazujte hlavně hodně zeleniny – co nejvíce v syrovém stavu.
  • Dodržujte pitný režim, zejména příjem ovocných a bylinkových čajů. Ovocné šťávy musíte započítat do sacharidových jednotek. Pozor na příjem minerálek a celkového objemu tekutin při vysokém tlaku (konzultujte s diabetologem).
  • Do jídelníčku je vhodné zařadit 1 až 2 zeleninové dny s přiměřeným množstvím ovoce.
  • Nezapomínejte na aktivní tělesný pohyb – dávku a druh však konzultujte s lékařem.
  • Nejezte „dia“ sladkosti. Přestože nezvyšují krevní cukr, obsahují hodně tuku a ohrožují stabilitu vaší hmotnosti. To způsobuje zhoršení cukrovky.
  • Omezte příjem kuchyňské soli. Jídla dochucujte různými bylinkami.
  • Pravidelně si kontrolujte tělesnou hmotnost, pokud nehubnete, za žádnou cenu nepřibírejte!
Hlavní zásady stravování při cukrovce typu II – léčba inzulínem:
  • Stravu konzumujte 5 až 6x denně, druhou večeři vy mělo tvořit ovoce, zelenina, případně nízkotučný jogurt. Jezte pomalu.
  • Celková denní energetická látka by se měla redukovat tak, aby došlo k úpravě případné nadváhy nebo obezity.
  • Dodržujte rozpis a množství sacharidových jednotek určených diabetologem (rozpis stanovil podle typu vaší inzulínové léčby). Z toho vyplývá potřeba takzvaných mezijídel (menší množství jídla mezi hlavními jídly), jejich velikost (1 až 2 sacharidové jednotky), vzájemné časové rozestupy.
  • Snažte se poznat „svůj inzulín“ – kdy začíná působit, kdy dosahuje vrcholu účinku.
  • Jezte kvalitní bílkoviny s nízkým obsahem tuku a cholesterolu (libové bílé maso, drůbež bez kůže). Vyhýbejte se uzeným výrobkům. Konzumujte rostlinné bílkoviny – sóju a sójové výrobky.
  • Výrazně omezte tuky! Konzumujte hlavně kvalitní rostlinné tuky (i ty minimálně).
  • Jezte komplexní sacharidy, po kterých hladina cukru v krvi stoupá pomaleji (celozrnný chlé

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Večeře pro diabetika

Příběh

Ve svém příspěvku CHLORELLA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zdravim. Chlorellu jsem začala brát asi před 14 dny. Cítím, že nejsem tolik unavená, ale cítím pořád že mám plný žaludek, i když skoro nic nesním. Prostě od rána do večera plná, i špatně chodím na záchod. Břicho mám trochu víc zvětšený a neni to moc příjemný.. Možná jsem i něco nabrala. Proto mám dotaz. Může to být jenom nějaká počáteční reakce, když na to tělo nebylo zvyklé, která za chvíli zmizí?Přiznám se, že tolik nedbám na pravidelnou stravu a pravidelní příjem vitamínů. Nebo nebo to má nějaký negativní vliv a léky bych měla okamžitě vysadit? Máte někdo podobnou zkušenost? Děkuji moc za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Chlorella nežádoucí účinky

Jídelníček při cukrovce

Jíst pravidelně 4–6x denně, častěji a menší množství, vyloučit ze stravy lehce vstřebatelné cukry (bílý cukr), jako zdroj energie využívat potraviny obsahující cukr v přirozené formě a škrob (pečivo, těstoviny, rýže, ovoce, zelenina, mléko), snížit příjem celkového množství tuků, upřednostňovat tuky rostlinného původu a nízkotučné mléčné výrobky.

Zavedení inzulinu do léčby při cukrovce má své jednoznačné zdravotní výhody – zlepšuje metabolickou vyrovnanost diabetika, pomáhá předcházet vzniku komplikací hrozících z cukrovky nebo zmírňuje již vzniklé. Inzulin ovlivňuje i jejich subjektivní stav. Diabetici se po zahájení léčby inzulinem cítí mnohem lépe než před ní, ustupuje malátnost a pocit únavy, poruchy spánku, mizí žíznivost i častější močení, velmi často udávají zlepšení psychických funkcí. I ti, kteří se dlouho vyhýbali léčbě inzulinem, oceňují její přednosti a litují, že se na ni nedali přesvědčit už dříve. Na druhé straně jeho podávání ovlivňuje denní režim diabetika, vyžaduje určitou sebekázeň. Podává se před jídlem – rychle účinkující 15–30 minut před jídlem, v případě přetrvávání vyšších glykémií po jídle lze prodloužit tento interval na 45 minut. Podobně je to i u směsí rychle a dlouho účinkujícího inzulinu. Působení dlouho účinkujících inzulinů nastupuje pozvolna, a proto není nutné se po jejich podání najíst, samozřejmě za předpokladu, že diabetik má normální stravovací režim.

Zdroj: článek Jak se vyrovnat s cukrovkou

Příběh

Ve svém příspěvku VÝTAŽEK ZE SEMEN ZELENÉ KÁVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.

Souhlasím s Gábinou.Užívám 2týdny,váha nešla dolů ani o deko a sladké bych jedla od rána do večera.Stydím se někomu přiznat,že jsem na to naletěla a ještě za takové peníze!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gábina.

Taky raději mlčím :) Kámoška by se mě zeptala, jestli nemám švába na mozku :D

Zdroj: příběh Výtažek ze semen zelené kávy

Diabetes mellitus I. typu

Označovaný také jako inzulin-dependentní diabetes mellitus (IDDM). Vzniká v důsledku selektivní destrukce B buněk vlastním imunitním systémem, což vede k absolutnímu nedostatku inzulinu a doživotní závislosti na jeho exogenní aplikaci. Ke zničení B buněk dochází autoimunitním procesem, jenž je zakódován v genetické informaci diabetika. Autoimunitní proces je porucha imunitního systému vzhledem k toleranci vlastních buněk, proti nimž vlastní tělo vytváří autoprotilátky. Zjednodušeně řečeno, imunita funguje tak, že cizorodá látka (= antigen) je rozpoznána B-lymfocyty, které produkují protilátky. Antigen je „označen“ touto protilátkou, jež se na něj naváže. Takto označená cizorodá látka je zničena T-lymfocyty a makrofágy. B-lymfocyty označí svými protilátkami B buňky slinivky břišní jako cizorodou část těla (= autoantigen), čímž je nastartována imunitní reakce. T-lymfocyty a makrofágy tyto buňky bezhlavě ničí, aniž by se při tom dotkly A, D nebo PP-buněk. Dosud zůstává nezodpovězena otázka, proč dojde k poruše tolerance imunitního systému vůči buňkám vlastního těla. Tvorba protilátek vůči B buňkám je zakódovaná v genetické informaci diabetika ještě před vlastní manifestací diabetu. Spouštěcím mechanismem k rozvoji autoimunitní reakce může být imunitní odpověď na mírnou virózu (nachlazení), jež nastartuje nezvratnou tvorbu protilátek proti vlastním buňkám. Vzhledem k autoimunitní podstatě diabetu byl rovněž dokázán i sklon diabetiků k jiným autoimunitním nemocem. Diabetes mellitus I. typu je někdy označován jako juvenilní diabetes, protože je nejčastěji diagnostikován kolem 15. roku života. Onemocnět jím však mohou jak novorozenci, tak starší lidé.

Zdroj: článek Diabetes mellitus

Příběh

Ve svém příspěvku DOJMY ZE ZÁZVOROVÉ KOUPELE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bláňa.

Musím se podělit. Včera jsem si dala zázvorovou koupel na 30 min. Chtěla jsem se pokusit také o detox přes kůži. Načetla jsem si "chytré" články a šla do toho. Máme trochu větší vanu, tak jsem si tam šoupla tři lžíce nastrouhaného zázvoru, horkou vodu a pak jsem si 30 min lebedila. Abych zvýšila účinek, ještě jsem se odírala houbičkou. Musím říct, že koupel byla opravdu super, dokonce jsem až do večera a i přes noc necítila téměř žádné bolesti (záda, klouby).Krásně se mi uvolnily svaly. Nevím, jestli to byla práce teplé vody nebo i toho zázvoru. Nicméně, opravdu, tak jak se píše, že je to "vyhřívací" koupel díky hřejivosti zázvoru, tak to funguje perfektně. Po ukončení koupele jsem se ještě zabalila do županu a deky a podařilo se mi asi 3 x po sobě pořádně zpotit. Vždy jsem se otřela a znovu zabalila. Potily se mi také vlasy :-)Úplně se mi uvolnily nosní dutiny a to tak, že smrkám ještě teď. A jako bonus bych přidala perfektní nepřerušovaný spánek celou noc a krásně hladkou pokožku. Takže paráda. Když budete mít chuť, určitě to stojí za pokus. Já budu určitě opakovat. Doporučuji vzít s sebou vodu na pití, já jsem během koupele vypila dvě sklenky 0,4 l, měla jsem fakt žízeň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Dojmy ze zázvorové koupele

Léčba

Jediná možná léčba tohoto typu je zavádění inzulínu do těla, protože lidské tělo má úplný nedostatek inzulínu. Pacienti trpící touto formou cukrovky také musí dodržovat diabetickou dietu a další nutná opatření, která jim nařídí jejich diabetolog na základě jejich zdravotního stavu. Léčba je velmi individuální a závisí na celkovém stavu pacienta, jeho věku, ale i zaměstnání, jestli a jak sportuje, jestli měl (má) nějaká jiná onemocnění atd.

Také si je třeba uvědomit, že diabetolog pacientovi nestanoví jen množství denní dávky inzulínu, ale zároveň mu také vytváří dietní režim, který by měl pacient dodržovat. Radí mu také jak změnit životní styl, aby se vyvaroval možným dalším chorobám (kouření, cvičení atd.), u tohoto typu cukrovky navíc i spolupracuje s rodinou pacienta (obzvlášť proto, že většina pacientů je v dětském či v mladistvém věku).

Jak již bylo zmíněno, u tohoto typu cukrovky je nutné zahájit léčbu neprodleně po zjištění diagnózy. Obvykle se začíná několika dávkami inzulínu denně. V tomto prvotním stádiu může dojít k hospitalizaci diabetika, obzvlášť pokud se jedná o dítě. Současně s aplikací inzulínu je pak diabetik také neustále hydratován. Po tomto počátečním stádiu si je pak diabetik obvykle schopen aplikovat sám inzulín. Většinou dochází ke kombinaci krátkodobého a dlouhodobého inzulínu. Dlouhodobý inzulín se aplikuje před spaním a krátkodobý inzulín pak před hlavními jídly. O typech inzulínu ale rozhoduje diabetolog, který dávkování stanovuje i podle obvyklého denního režimu diabetika. Diabetik musí také docházet na pravidelné kontroly, kde se zjišťuje nejen jeho zdravotní stav, ale i jestli mu vyhovuje způsob a doba aplikace a jestli není nutné poupravit jeho režim.

Léčba tohoto typu cukrovky je velmi důležitá, pokud je totiž neléčená může způsobit výrazné zkrácení délky života pacienta, jeho oslepnutí, může také vést k nutné amputaci končetin, k vysokým rizikům infarktu a mozkové mrtvice.

Zdroj: článek Diabetes mellitus 1. typu

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ ŠAMPON NA SUCHÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Minerální voda je ve vajíčkovém šamponu pro doplnění iontů, které posilují vlasy přírodní cestou. Například Vincentka je bezvadná na hnědé a zrzavé vlasy. Poděbradka pak na plavé a blond vlasy. Množství vody je asi jako dvě vajíčka, takže tak dvě deci. Nejlepší je voda přímo ze vřídla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Skvele, ďakujem za odpoveď,
pekný zvyšok večera :-)

Zdroj: příběh Domácí šampon na suché vlasy

Léčba

Na rozdíl od diabetu 1. typu, kdy je nutné inzulín do těla dostávat injekcemi, zde se cukrovka léčí prostřednictvím léků (tablety) zvaných perorální antidiabetika. Součástí léčby tohoto typu cukrovky je nejen konzumace léků, ale i také nutnost zvýšené fyzické aktivity (sport, procházky, atd.), úprava jídelníčku a nutnost pravidelnosti ve stravování, u obézních diabetiků se k tomu přidává i nutnost snížit váhu.

Při léčbě diabetu mellitu 2. typu se obvykle využívá lék metformin. Existují i jiná antidiabetika, ty se ale obvykle využívají v okamžiku, kdy se u diabetika objeví nesnášenlivost na metformin, nebo různé poruchy, které signalizují, že lék nefunguje tak, jak má. Metformin se na začátku podává v nejnižší dávce (500 mg) zhruba jednou až dvakrát denně. Denní dávka metforminu by nikdy neměla překročit 3 000 mg denně.

Společně s metforminem je možné využívat léky jako gliklazid nebo glimepirid (deriváty sulfonylmočoviny) v nejnižší denní dávce.

Dalším lékem využívaným u tohoto typu cukrovky je glitazon, který se využívá ke kombinované léčbě u diabetiků 2. typu s inzulinovou rezistencí. Může se využívat v kombinaci se sulfonylmočovinou, nebo inkretinem, nebo i metforminem. V některých případech se využívá i v kombinaci s inzulínem, to ale může vést ke zvýšenému riziku selhání srdce, v takovém případě je potřeba velmi často sledovat zdravotní stav pacienta a efektivitu léčby.

Další možností je využití meglitinidů spolu s metforminem u diabetiků se zachovalou sekrecí inzulínu.

K léčbě tohoto diabetu se také využívají inkretiny v kombinaci s metforminem a glitazony v případě, že je zachovaná sekrece inzulínu.

Pokud ani jeden z těchto léků nezabírá, nakonec je nutné uchýlit se k aplikaci inzulínu. Obvykle se ale u tohoto typu dávky inzulínu kombinují s metforminem, s tím, že dávky inzulínu by měly být co nejnižší.

Součástí léčby jsou neustálé kontroly, při nichž diabetolog zkoumá, jestli léky plní svůj účel, jestli dosahují správných výsledků, jestli není potřeba změnit dietu a další. Není výjimkou, že diabetici tohoto typu dochází z počátku k diabetologovi třeba i jednou týdně, než si uvyknou na nějaký režim a pravidla. Pak kontroly následují jednou za čtvrt až půl roku (pokud je ale pacientům předepsán inzulín, jsou návštěvy častější – zhruba jednou za čtvrt roku nejdéle). V rámci prevence se u diabetika řeší nejen jeho cukrovka, ale i jeho krevní tlak, váha, problémy s cévami i se srdcem.

Zdroj: článek Diabetes mellitus 2. typu

Příběh

Ve svém příspěvku DIETA NA SNÍŽENÍ,REGULACI,POTLAČENÍ VT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petroušek Ivan.

Opravdu nevím,jak starý je článek,ve kterém autor,zřejmě rovněž velmi pokročilého věku,nesledující aktuální výsledky výzkumů o vhodnosti používaných tuků. Takže stručně. Ano,živočišné tuky omezit,to určitě,zejména máslo,ale vyloučit? Ani náhodou. Přece už je dávno dokázáno a dlouholetou praxí již od našich prababiček a babiček ověřeno,že nikdy nebylo ,není a nebude nad sádlo,které se nikdy nepřipaluje,na rozdíl od rostlinných tuků a velmi nezdravých olejů.Nenechte se balamutit propagací nesmyslů od farmaceutických gigantů,kterým nikdy nešlo a nikdy nepůjde o zdraví nás,lidí,ale jen o jejich nehorázné zisky,obětující životy milionů lidí na celé planetě.Vždycka jsme měkli chleba s máslem a třeba jen jablko,nebo ještě oblíbenější chléb se sádlem a s cibulí,nepamatuji se,že by to kdy bylo někomu uškodilo,naopak,běhali jsme venku od rána do večera,pili jsme z potoka,trhali si šťovík,kradli si vzájemně s dětmi sousedů hrušky,třešně,papriky,opékali do černa brambory,,jabklka i chléb a byli jsme jako řípy. A dnes? V automatech ve školách nenajdete jediný produkt zdravý,všecko sladké,z přepálených tuků.A děti? Mládež? Kolik jich njdete ve sportovních klubech a oddílech? Minimum! U počítačů a tabletů ovšem určitě 90%. Škoda,přeškoda,naši učitelé věděli,jak nás ke sportu přilákat,protože sami sportovali a šli příkladem. To dne také asi už vůbec neexistuje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Dieta na snížení,regulaci,potlačení VT

Hypoglykemie

Pokud hodnoty krevního cukru klesnou pod 3,3 mmol/l je tento stav označován jako hypoglykemie (jedná se o patologický pokles).

Projevy

Pokud by u zdravého člověka klesla hodnota glukózy k 60 mg na 100 ml krve, pak se to na člověku projeví hlavně depresemi. U těžší formy hypoglykemie se kromě depresí začíná objevovat i pocení, neklid a třes rukou, mravenčení v končetinách, nevolnost, zvýšená tepová frekvence, závratě, nejhorší případy doprovází i ztráty vědomí. Těžší formy hypoglykemie se objevují u diabetiků obzvláště těch, kteří jsou léčeni inzulínem.

Příčiny

Mírná forma hypoglykemie může zasáhnout i zdravého jedince. Obvykle se to stává, pokud je vystaven vysoké fyzické zátěží, případně dietám.

Hypoglykemii nalačno můžou vyvolat ale i různé choroby jako nádory, onemocnění jater, selhání ledvin, autoimunitní onemocnění a dlouhodobé hladovění. Hypoglykemii, která se projeví i po jídle může způsobovat začínající cukrovka, nebo rychle vyprázdněný žaludek. Hypoglykemii mohou vyvolat také vyšší dávky některých léků a alkohol.

U diabetika se může hypoglykemie objevit v případě, kdy se diabetik po píchnutí inzulínu okamžitě nenajedl. Nebo v případě, že se je pro diabetika dávka inzulínu příliš vysoká. Hypoglykemii u něj může vyvolat i větší množství alkoholu.

Pomoc

Rychlou pomocí může být v danou chvílí příjem potraviny s vysokým glykemickým indexem, jako jen příklad kostkový cukr, džus. Pomoc je to celkem rychlá, obvykle do deseti minut u člověka zmizí projevy hypoglykémie.

Zdroj: článek Důležité pojmy související s cukrovkou

Příběh

Ve svém příspěvku ZÁNĚT SEDACÍHO NERVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valerie.

Dobry den mam problem kdyz sedim spatne se mi vstava proze mam velke bolesti nevim jak to popsat jako sval v zadku v tech pulkach nejprv sem si myslela jestli to neni kostrc tak nevim je to uz delsi dobu vzdycky premyslim jak vstat aby to nebolelo dekuju za radu valerie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludvikjirovec.

tento zánět jsem měl snad před 10ti lety..pomohla jedna injekce od ortopeda, druhý den jsem byl už v pořádku..je mi 56 l. a jsem bývalý aktivní sportovec..ted už dva týdny po zvednutí a nesení těžkého břemene mám opět zánět nebo skřípnutý nerv..byl jsem na běžném snímkování rentgenu, nic nenašli, obvodní lékař nemá praxi s píchnutím vhodné injekce a neví jak léčit dále, ortopéd má dovolenou ,jiný je na delší objednání,naděje je v pondělí v jiné nemocnici, kde ortoped je do osmi do večera ..ano bolí to při kýchnutí, pokud ráno na wc zatlačím ,bolest v kyčli a pokud vstanu neopatrně -bolest na půl dne v jakékoliv poloze jakoby v zadní části levého kyč. kloubu..bolest je vlevo..spodní záda ani jiná část nohy mě nebolí..kloub je na rengenovém snímku v pořádku-pokud byl správně posouzen..bolest je třeba i při smrkání..pokud to rozejdu, rozhýbám můžu dělat celý den jakékoliv běžné věci..jen do dřepu a ze dřepu musím opatrně a nezvedat ani běžně těžké věci..trvá to už dva týdny a vypadá to každý den stejně..prosím o radu , posouzení příznaků..děkuji

Zdroj: příběh Zánět sedacího nervu

Glykemie nalačno

U glykemie nalačno nastávají také 3 možnosti:

  1. Glykemie nalačno je vyšší než 7 mmol/l. V tomto případě má pacient cukrovku a další níže zmíněná vyšetření již není třeba provádět. Od této chvíle se pohlíží na pacienta jako na diabetika.
  2. Glykemie nalačno je nižší než 5,6 mmol/l. V tomto případě je vše v pořádku a člověk se již dále nevyšetřuje. Z hlediska cukrovky se považuje dotyčný za zdravého.
  3. Glykemie nalačno vyjde mezi 5,6–6,9 mmol/l. V tomto případě není jistota. Tomuto stavu se anglicky říká „Impaired Fasting Glucose“ (IFG) a jde o podtyp prediabetu. Jedinec s touto glykemií nalačno se dále vyšetří pomocí orálního glukózového tolerančního testu (OGTT).

OGTT – orální glukózový toleranční test je poslední fází diagnostiky přítomnosti či nepřítomnosti cukrovky. Vyšetřovaný přijde nalačno a dostane vypít přesnou dávku cukru rozpuštěného ve vodě (tedy oslazenou vodu). U dospělých se obvykle rozpustí 75 gramů cukru v 250 mililitrech tekutiny. Po 60 a 120 minutách od vypití se pak změří glykemie. Pomocí tohoto testu se definitivně určí, jak je organismus schopen reagovat na zvýšený příjem cukrů v potravě.

Mohou opět nastat 3 možnosti:

  1. Hodnota glykemie po OGTT je za 120 minut vyšší než 11,1 mmol/l. Od této chvíle se pohlíží na pacienta jako na diabetika.
  2. Hodnota glykemie po OGTT je za 120 minut nižší než 7,8 mmol/l. V takovém případě je dotyčný zdravý.
  3. Hodnota glykemie po OGTT je po 120 minutách mezi 7,8–11,1 mmol/l. O člověku s tímto výsledkem se řekne, že má porušenou glukózovou toleranci, což je opět forma prediabetu. Je vhodné, aby změnil životosprávu (zdravá strava, dostatek pohybu, zhubnutí), a v řadě případů se nasazuje metformin (běžný typ perorálního antidiabetika).

Zdroj: článek Hodnoty glykémie

Dieta při diabetu 2. typu

Jak již bylo uvedeno, jsou především nutná jistá potravinová opatření. Léčebná výživa je považována za pilíř léčby diabetu. Lidé, kteří mají cukrovku, často nedávají pozor na to, jaké potraviny a kolik jich snědí. Při cukrovce tělo nedokáže dobře hospodařit s přijatou potravou. Inzulin, antidiabetické tablety a tělesný pohyb mohou sice krevní cukr snížit k určitému stupni, ovšem jestliže se ignoruje osobní odpovědnost za správně volenou stravu, stav se zhoršuje a vede ke komplikacím. Další varování! Slovo hladovka nemá v životosprávě diabetika místo!

Aby strava diabetika byla plnohodnotná, musí pacient znát základy léčebné výživy. Je to proto, aby bylo docíleno udržení normální hladiny cukru v krvi.

Při diabetu I. typu je nutné si denně píchat inzulin. Diabetici I. typu jsou vždy štíhlí a nemusí proto jíst stravu chudou na kalorie. Je zde nutné dbát v prvé řadě na sacharidy, které zvyšují hladinu krevního cukru. Sacharidy se počítají podle chlebových nebo jiných jednotek přepočtu. 1 chlebová jednotka odpovídá 12 g zužitkovatelných sacharidů. U diabetiků I. typu se doporučuje, aby v závislosti na formě inzulinové léčby dodržovali 4 až 6 dávek jídla denně.

Při cukrovce II. typu je možnost správně volenými úpravami stravy a snížením hmotnosti udržovat normální hodnoty krevního cukru. U diabetu II. typu bývá více než 90 % diabetiků obézních. K odbourání nadváhy se doporučuje pestrá strava chudá na kalorie spolu se zvýšenou tělesnou aktivitou. Diabetici II. typu nepočítají kalorie na chlebové jednotky. Jejich rozmezí je nutné udržovat v hodnotách 1 200 a 1 800 kalorií při třech až čtyřech jídlech denně.

Jak na to:

  • pečlivá kontrola množství jídla;
  • potřebné množství živin – jíst pestrou stravu, více komplexních sacharidů, jako jsou škroby, důležitá je vláknina; omezit jednoduché rafinované cukry, jíst méně tuků (především nenasycené mastné kyseliny a cholesterol); alkohol jen v omezeném množství;
  • zajistit pravidelný příjem potřebného množství kalorií;
  • udržet si odpovídající váhu.

Toto jsou obecná pravidla u diabetu. Pokud budete postupovat dle rad lékaře a nutričního specialisty, cukrovka pro vás nebude černou můrou.

Zdroj: článek Cukrovka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová


večer zvýšená teplota
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
večeře
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.