Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

VELKÉ BEĎARY


VELKÉ BEĎARY je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Akné, jak všichni víme, se projevuje jako onemocnění kůže, přesněji řečeno, jako onemocnění mazových žláz. Tyto mazové žlázy se ve velkém množství nacházejí v místech s typickými projevy akné na obličeji nebo akné na hrudi anebo i v oblastech s akné na zádech. Co ale způsobí tuto povrchovou reakci našeho těla? Pojďme se podívat na skutečnou příčinu akné u dospělých a pokusme se najít řešení, jak se akné zbavit trvale i v dospělosti.


Mazové žlázy a komedony

Mazové žlázy mají za úkol udržovat kůži vláčnou pomocí tuku, který transportují na povrch naší pokožky. Tuk je před vrcholným transportem v našem těle obohacen o mnoho látek, jako jsou soli, feromony, ale také tělu přirozené dezinfekce, které tvoří v okolí ústí mazových žláz ochranný film, říkejme tomu tukový sekret. Mazové žlázy jsou na povrchu kůže rozmístěny tak, aby tukový sekret z nich vylučovaný mohl pokrýt celistvě celý povrch kůže. Tím se pak zlepšují vlastnosti kůže i její odolnost vůči průniku infekcí. Občas se ale stane, že tukový sekret není zcela čistý. V případě, že obsahuje nějaké toxiny - jedy, tak v mazové žláze dojde k reakci a vytvoří se zánět. Mazová žláza se ucpe a začne se v ní hromadit tukový sekret a zesílí zánět. Tím vzniknou typické komedony, které všichni dobře známe a nazýváme je akné, nebo i beďary, či uhry. Kdyby tedy byl onen tukový sekret čistý a zabven od všech nežádoucích toxinů, tak bysme nikdy nepoznali co je to akné! A recept, jak se zbavit beďarů je na světě, nebo také postup na hojení uhrů a akné.

Zdroj: článek Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Příběh

Ve svém příspěvku BEĎARY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den, chci se zeptat na radu mám akné na zadečku občas si je vymáčknu ale bolí to, pak tam mám flíčky napřed červeny a pak zfialoví nevím co stím,jestli je nato nějaká mastička nebo tak něco. prosím o nějakou radu co stím. děkuji =)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Beďary na zadku

Angína první pomoc

V žádném případě si bílé tečky v krku nepropichujte, ani je nevymačkávejte, nejsou to žádné beďary, akné se v krku nedělá! První pomoc při propuknutí akutní angíny je co nejrychleji pomoci svému tělu v likvidaci nechtěných bakterií.
 

Rychlá léčba angíny  - první pomoc:

  • vzít jednu tabletu Apo-Ibuprofen 400 mg a jednu tabletu vitamínu C 400 mg a zapít je 300 ml vody.
  • pak vycucat antibiotickou pastilku, například Stepsils. 
  • pak po půl hodině použijte spray Jox, kterým postříkejte důkladně bolavá místa v krku. Těsně po aplikaci Joxu se snažte nepolykat. Klidně se nakloňte nad umyvadlo, otevřete pusu a nechte vytékat vznikající sliny. Neděste se, bude jich hodně, budou vazké a budou postupně měnit barvu do zlato-hněda. To vše nastane vlivem Joxu, respektive vlivem jódu, který Jox obsahuje. 
  • pak si obalte krk šálou a udržujte ho v teple a naplánujte si návštěvu lékaře, protože bude nutné nasadit léčbu antibiotiky, které bez lékařského předpisu nepořídíte.

Zdroj: článek Bílé tečky v krku

Poradna

V naší poradně s názvem BEĎARY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Noname.

Dobrý den mám problem na levé pulce pozadí se my udělala tvrdý načervenalý pupínek je asi +- 3cm velky atraštně bolí a sem tam i svědí je citliví na dotek prosím poraďte jak jse toho mam zbavit nebo co by to mohlo byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je folikulitida - zánět vlasové / chlupové cibulky. Doporučuji umýt mýdlem, vysušit a přelepit náplastí, na kterou před nalepením naneste višněvského balzám. Do 3 dnů se to zatáhne a přestane to bolet. Příčinou většinou bývá zpocení, zapaření a nebo také mechanické dráždění chloupku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Beďary na zadku

Beďary na zadku

Může se jednat o projev folikulitidy, kdy se doporučuje aplikovat například antibiotické roztoky, pastu s ichtamolem, v některých případech krém obsahující kortikoid v kombinaci s antibiotickou přísadou. Jestli má kůže na hýždích vzhled hrubé „husí kůže“, pak se může jednat i o keratosis pillaris, kdy je vhodná aplikace krému s obsahem retinoidů, například Retin A. Jde však o preparáty, které jsou vázané na lékařský předpis, takže se dermatologickému vyšetření nevyhnete.

Zdroj: článek Pupínky na hýždích

Nemoc akné

Tato nemoc se nejčastěji projevuje tím, že vzniknou vřídky, které se mohou nazývat trudy, nežity, furunkly, někdy i neštovice. U mladých lidí se také objevuje název beďary. Tyto nežity vnikají zánětem vývodu mazových žláz. Obvykle totiž dojde k uzavření těchto vývodů. Zastavení sekretu těchto mazových žláz způsobuje poškození těchto žláz a někdy i vznik zánětů, které někdy mohou způsobit jizvy. Podobu těchto vřídků ovlivňují také roztoči, kvasinky a bakterie, které mohou celý stav nemoci zhoršit.

Na těle člověka jsou oblasti, kde se akné objevuje častěji, jedná se o obličej, ramena, horní část hrudi a zad.

Toto onemocnění provází dospívání většiny lidí, u některých jedinců přetrvávají tyto kožní problémy až do dospělosti.

Zdroj: článek Uhry na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Ferencová.

Dobrý den trápí mě pupínky na zadku co stým ? Poradíte my prosím vás

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na beďary na zadku účinkují antibiotika a ty jsou jen na lékařský předpis. Stavte se na kožním, tam vám to vyšetří a zvolí nejvhodnější řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Bolaky na zadku

Od narození, přes adolescenci až 20 let

Zdravotní stav: Člověk roste nejvíce v prvních týdnech či měsících života. Za pouhých 9 měsíců v těle matky vyroste plod z miniaturních rozměrů do délky zhruba 40 cm. Dalších 20 let roste lidský organizmus až do dospělosti, vyvíjí se, formují se jeho charakteristické črty a dospívá i psychicky. V dětském věku nabírá zkušenosti, kopíruje chování v rodině, u kamarádů a vytváří si sociální chování. Malé děti jsou si poměrně rovné a liší se hlavně anatomicky, nejsou mezi nimi však rozdíly v síle, výšce nebo výrazně ve vzhledu. Tyto odlišnosti se začínají prohlubovat až později, v období dospívání – nejen rozdíly fyziologické, ale také psychologické.

V období adolescence dospívají reprodukční orgány a dochází k prvním poznáním opačného pohlaví. Je to období získávání prvních skutečných životních zkušeností. Ve čtrnácti je již z dívky mladá slečna, má jednu nebo dvě dobré kamarádky, výrazně se jí „zapalují“ lýtka a v roli jakési Lolitky může být zajímavá i pro zralejšího muže. Kluk je v tom věku stále ještě především klukem. Má svá odřená kolena a svou partu. Za emoce se spíše stydí, jejich projevy nahrazuje často hlučnou obhroublostí a „svalnatými řečmi“. Rozdíl mezi pohlavími přetrvává i několik pozdějších let. Osmnáctiletá slečna je již biologicky zralou ženou, ale stejně starý dospívající chlapec si stále ještě spíše vymačkává „beďary“.

Zdroj: článek Dokonalý manévr: biologické hodiny u žen a mužů

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Ryšavý.

Dobrý den.
Z výše publikované odpovědi vyplývá, že při dně mohu konzumovat sojové mléko. Je to pravda? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Soja je uznávaná jako superpotravina, protože obsahuje velké množství vysoce kvalitních proteinů neživočišného původu, a to je pro mnoho lidí sympatické, zvláště pro vegetariány a ochránce zvířat. Produkce soji přináší také velké zisky, a díky tomu zde existuje obrovský tlak přesvědčit spotřebitele o prospěšnosti sóji. Z těchto důvodů se neustále objevují tvrzení, že sója nezvyšuje hladiny kyseliny močové a je tedy prospěšná pro nemocné dnou. Naproti tomu stojí fakt, že sója obsahuje velké množství purinů, které by se při trávení měly změnit na kyselinu močovou. Kde je pravda zatím nebylo jasně prokázáno žádným vědeckým výzkumem. Nezbývá tedy, než vyzkoušet účinky sóji na vlastním těle a to tak, že se normálně sója zařadí do jídelníčku a změří se množství kyseliny močové v séru na začátku před použitím sóji a pak za 4 týdny po pravidelné denní konzumaci sójových produktů. Jen tak se dá zjistit, jestli sója je pro toho či onoho jedince vhodná nebo ne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Leukocyty v moči

V krvi se nachází velké množství látek, které jsou tělu nepotřebné, nadbytečné nebo mohou svou přítomností tělo dokonce poškozovat. Vznikají během metabolických reakcí (příčina), zpracováváním složek potravy, léků a podobně. Tělo tyto látky filtruje z krve ledvinami a tvoří odpadní produkt – moč. Základním stavebním prvkem ledvin jsou nefrony. Skládají se z cévního klubíčka (glomerulu), ve kterém dochází k filtraci krve přes filtrační membránu připomínající sítko do složitého systému kanálků, které nakonec končí v ledvinné pánvičce a močovodu. Velikost štěrbin sítka určuje, jak velké molekuly se z krve do moči dostanou. Snadno prochází voda, minerály, močovina, aminokyseliny a mnoho dalších. Naopak velké molekuly nebo buňky se skrze filtr nedostanou. Proto se do moči u zdravého člověka nedostanou červené (erytrocyty) nebo bílé krvinky (leukocyty).

U nemocného člověka však mohou nastat situace, kdy se i velké molekuly dostanou do moči. To se může stát při situacích, ve kterých dochází k porušení filtrační membrány, která propouští i velké molekuly a buňky. Příčinou tohoto stavu je ve většině případů zánět ledvin (glomerulonefritida), ale také poškození buněk filtrační membrány toxiny (léky, alkohol, bakteriální toxiny, drogy). Velikost filtrace závisí i na krevním tlaku, čím vyšší je krevní tlak, tím je filtrace větší a účinnější. Tím máme na mysli, že při větším tlaku (hypertenze) jsou skrze sítko protlačeny i molekuly, které by jinak neprošly. To je pro organismus nepříznivý stav.

Leukocyty a jiné velké částice se do moči mohou dostat i v případě, kdy je filtrační membrána v pořádku. V tom případě jsou do moči uvolněny až za touto membránou. To se děje při zánětech ledvin a vývodných cest močových (pánvička, močovod, močový měchýř, močová trubice). Leukocyty jsou naší vnitřní policií, bojují proti infekci a likvidují mikroorganismy. Při zánětu se aktivně pohybují směrem k největšímu výskytu infekce. Protože místem infekce jsou právě vývodné cesty močové, část leukocytů se může odplavit močí. Tyto dva stavy – poruchu membrány a zánět – lze odlišit. Při infekcích a zánětech jsou v moči přítomny i bakterie nebo viry. Při poruchách membrány zase dochází ke ztrátám většiny druhů krevních bílkovin, červených krvinek a minerálů.

Všechny případy, při kterých se nachází leukocyty v moči, mohou mít v případě neléčení vážné důsledky. Jestliže má přítomnost leukocytů v moči příčinu v porušené filtrační membráně, ztrácí pacient touto cestou nezbytné krevní bílkoviny, krevní buňky a jiné důležité látky. Hrozí zvýšená krvácivost, vznik otoků a narušení metabolických drah živin. Ledvina může být v kritických případech zcela nefunkční a pacient je akutně ohrožen na životě. Jestliže jsou leukocyty v moči z důvodu chronického zánětu, může také dojít k narušení funkce ledvin až její úplné ztrátě. Velkým nebezpečím je poškození ledvin pozánětlivými srůsty. Zánět se může z vývodných cest také přenést na okolní orgány – prostatu, dělohu, vaječníky, peritoneum.

Zdroj: článek Co znamenají zvýšené leukocyty v moči

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A MC DONALDS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Karas.

Dobrý den.

Jsem po prodělané operaci srdce 24. Den.

Ředím krev warfarinem 3mg a moje průměrně INR je kolem 2,9
Chci si dat jednou velké menu od mc donalds, je možné, že to bude mít vliv?

Díky za odpověď. Jsem s pozdravem Karas Jan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Říká se, že strava u Mcdonald's není zdravá a proto se taky asi na tuto záležitost ptáte. Z pohledu pacienta na Warfarinu ale zas tak nezdravá není a můžete si s klidem dát velké menu, jak často budete chtít. Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat příjem vitamínu K a držet ho každý den na stejné úrovni 120 mikrogramů. Pokud se tedy podíváme na velké menu u McDonald's, tak porce velkých hranolků obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K a jeden big tasty obsahuje rovněž 10 mikrogramů vitamínu K. Tatarka na hranolky obsahuje 2 mikrogramy vitamínu K. Pití neobsahuje žádný vitamín K. Když si tedy dáte jedno velké menu, tak přijmete 20 až 25 mikrogramů vitamínu K a ten den musíte sníst ještě potraviny, které vám doplní zbylých 100 mikrogramů vitamínu K.
Pokrmy české kuchyně jsou často chudé na vitamín K a proto se hodí mít v lednici čínské nebo naše zelí, kapustu nebo ledový salát, a vždy když víte, že jste nesnědl dostatek potravin s vitamínem K, tak sníst jeden nebo dva listy. Jeden list obsahuje 20 až 30 mikrogramů vitamínu K (podle velikosti).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a mc donalds

Recepty

Polévka na indický způsob

Ingredience: 2 lžičky řepkového oleje, 1/2 hrnku nasekané šalotky, 3 hrnky na kostičky oloupané sladké brambory, 1 a 1/2 hrnku nakrájené oloupané mrkve, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 2 lžičky kari, 3 hrnky kuřecího vývaru bez tuku, 1/2 lžičky soli

Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.

Waldorfský salát

Ingredience: 2 lžíce nízkotučné majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 2 malá jablka na kostičky, 1 hrnek červených hroznů bez pecek, 1/3 hrnku sušených brusinek, 1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 1/4 hrnku tenkých plátků řapíkatého celeru, 8 listů hlávkového salátu

Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.

Vegetariánský sendvič

Ingredience: 1 lžička olivového oleje, 2 plátky malého lilku, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1/4 hrnku kozího sýra, sendvičové pečivo, 2 plátky rajčete, 1 hrnek rukoly, sůl, pepř

Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.

Rajčatová bruschetta

Ingredience: 1/2 hrnku nasekaných rajčat, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky, 1 lžíce vypeckovaných zelených oliv, 1 čajová lžička kapary, 1/2 lžičky balzamikového octa, 1/2 lžičky olivového oleje, 1/8 lžičky mořské soli, čerstvě mletý černý pepř, 3 stroužky česneku, 4 plátky francouzské bagety

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na 

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Stravování při dně

Příběh

Ve svém příspěvku AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Pártlová.

Prosím Vás o radu,mám velké problémy s akném na nose jinde ho nemam ale ten nos,mám velké červené boláky zkusila jsem Od Garnier ten puractive atd..nic mi nepomohlo tak prosím co s tím mám dělat???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Careva.

Dobrý den,
můj syn má stejné problémy a ač se všichni hodně snažíme, nic nepomáhá. dostala jste nějakou radu, která Vám pomohla? Budu ráda, když mi ji pošlete. Děkuji Eva

Zdroj: příběh Akné

Dolní končetina

a) kosti

Lidskou nohu tedy tvoří pánevní kost (tvořená kostí kyčelní, stydkou a sedací), stehenní kost (= femur), čéška (jablíčko = patela), lýtková kost (= fibula), kolenní kost (= tibia).

Stehenní kost je nejdelší kostí v lidském těle a nachází se v horní části dolní končetiny a je spojena s pánví a s čéškou, holenní a lýtkovou kostí. S pánví stehenní kost pojí kyčelní kloub, s čéškou a současně i s holenní a lýtkovou kostí ji zas pojí kolenní kloub. Pod kolenním kloubem se nachází dvě kosti, které společně tvoří kostru bérce. Jedná se o holenní kost a lýtkovou kost. Holenní kost se při pohledu na člověka nachází v přední části. Holenní kost se postupně rozšiřuje a ve své spodní části vybíhá ve vnitřní kotník směrem k palci. Naopak lýtková kost se při pohledu na člověka nachází v zadní části nohy a v dolní části vybíhá v zevní kotník směrem k malíčku.

b) svaly

Na dolní končetině se nachází velké množství svalů, a proto je vhodné je rozdělit do několika oblastí podle místa jejich výskytu na svaly u kyčelního kloubu, svaly stehna, svaly bérce a svaly nohy/chodidla.

Na stehně se svaly dělí na přední a zadní. Přední svaly tvoří čtyřhlavý sval stehenní (= musculus quadriceps femoris)sval krejčovský (= musculus sartorius). Zadní svaly stehna tvoří dvojhlavý sval stehenní (= musculus biceps femoris), sval pološlašitý (= musculus semitendinosus), sval poloblanitý (= musculus semimembranosus) a sval zákolenní (= musculus popliteus).

I svaly bérce se dělí na přední, zadní a zevní. Mezi přední svaly patří sval holenní (= musculus tikalis anterior), dlouhý natahovač prstů (= musculus extensor digitorum Lotus) a dlouhý natahovač palce (= musculus extensor hallucis longus). Mezi zadní bércové svaly patří trojhlavý sval lýtkový (= musculus triceps surae) tvořený z dvojhlavého svalu lýtkového (= musculus gastrocnemius) a z šikmého svalu lýtkového (= musculus soleus), a sval chodidlový (= musculus plantaris), zadní sval holenní (= musculus tikalis posterior), dlouhý ohybač prstů (= musculus flexor digitorum), dlouhý ohybač palce (= musculus flexor hallucis longus). Mezi zevní svaly patří dlouhý sval lýtkový (= musculus peroneus longus) a krátký sval lýtkový (= musculus peroneus brevis).

c) klouby a vazy

Dolní končetinu tvoří dva velké klouby, a to kyčelní kloub (= articulatio coxae)kolenní kloub (articulatio genus). Kyčelní kloub je současně největším kloubem v lidském těle a připojuje dolní končetinu k pánevním kostem. Kyčelní kloub umožňuje pohyby: ohnutí, natažení, otočení, odtažení i přitažení dolní končetiny. Kolenní kloub pak ke stehenní kosti připojuje holenní kost a kost lýtkovou. Kolenní kloub je silný

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Lidská noha

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Rozpis potravin

Předpokládalo se, že většinu vitaminu K získáváme ve formě fylochinonů z rostlinných potravin. Ve skutečnosti více než polovina vitaminu K pochází ze zeleniny, zejména ze zelené listové zeleniny. Také mnoho různých druhů bakterií ve střevech může vytvořit vitamin K ve formě menachinonů. Přestože syntéza vitaminu K v trávicím traktu může přispět k potřebě určitého typu vitaminu K, tato dávka je menší, než se dříve předpokládalo.

Vitamin K – antihemoragický naftochinon –je rozpustný v tucích.

Hlavní zdroje vitaminu K: játra, zelenina, ovoce, kořeny, střevní mikroflóra. Denní dávka 1,0 mg. Svojí chemickou povahou je vitamin K chinon.

Biologický účinek: účast na koagulaci krve, účast na tvorbě kostní tkáně, protinádorová léčba.

Vzhledem k tomu, že je vitamin K syntetizován střevní mikroflórou, neexistuje u zdravého člověka nebezpečí primární hypovitaminózy. Existuje velké množství vitaminu K v produktech živočišného a rostlinného původu. Avšak vzhledem k tomu, že vitamin K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, je přítomnost tuku nezbytná pro jeho absorpci ve střevě, a to přinejmenším v malých množstvích.

Nedostatky: Nedostatek vitaminu K může vést k pomalejšímu srážení krve, k vnějšímu i vnitřnímu krvácení, ke snížení aktivity enzymů. U novorozenců se nedostatek vitaminu K projevuje formou hemoragické nemoci (zvýšené krvácení).

Vitamin K není jediná chemická látka, ale skupina chemicky příbuzných látek, které jsou uváděny na trh pod běžným názvem „vitamin K“. Za posledních 30 let prošel tento vitamin velkými změnami v oblasti vědeckého chápání jeho chemie a funkcí. V minulosti se členové rodiny vitaminu K tradičně nazývali vitamin K1, vitamin K2, vitamin K3. Tato terminologie převážně nahrazuje jiný soubor termínů, které popisují, že se v současné době vytváří složitější soubor sloučenin vitaminu K.

Další názvy pro tento vitamin jsou menadione; menafhton; menachinon; phylloquinone.

Vitamin K je vysoce respektován všemi lékaři vzhledem k jeho úloze ve zdravé koagulaci krve. Vitamin K se nachází přímo ve středu procesu srážlivosti. Pokud jsou potřebné koagulační faktory pro úspěšné uzavření rány, musí se nějak udržet na okolních tkáňových površích. Tuto „lepkavost“ jim dává chemická událost nazývaná karboxylace. Jedna z aminokyselin pro koagulaci krve se nazývá kyselina glumatická a je součástí koagulace krve. Druhý enzym, warfarin, působí jako antikoagulant a přeruší tento proces blokováním jednoho z těchto enzymů (epoxidová reduktáza). Když je tento enzym blokován, nelze vitamin K recyklovat, aby pomohl faktorům srážení krve k dosažení správné „lepivosti“. Jedincům s&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jídelníček na týden

Příběh

Ve svém příspěvku BÍLÁ NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kokina.

Pře pár dny jsem odpovídala na dotaz paní, která uvedla i svoje foto, byla jsem nemile překvapena, že její doktorka nepoznala vitiligo, což jsou bílé flíčky až velké mapy na těle, paní totiž uveřejnila foto a jelikož tímto trpím i já, okamžitě jsem poznala, že se jedná a ztrátu pigmentu, čili vitiligo.

Jelikož nevím, jak ten Váš problém vypadá, mohlo by jít i o plíseň /tu jsem si jako mladá převezla ze ZemplŠíravy/ a osstranilo se to přípravkem SULFATAN, což je bahno v prášku, návod přiložen a zakoupíte v lékárně.

Pokud by se tyto skvrny zvětšovaly a vytvářely větší celky, půjde zřejmě o vitiligo, které bohužel

může napadat i kůži na jiných místech.Často vznikají doslova velké bílé mapy/můj případ/, které je nutné chránit před sluníčkem, postiženou kůži mazat krémem, které tlumí sluneční záření.V tomto případě se obraťte na svoji kožní lékařku, která Vám poradí, či předepíše vhodné mazání.
Někdy i ta bílá místa svědí, moje lékařka mi vypsala recept na vhodný přípravek, který ovšem hradíte sám. Částka za těl. mléko Vás určitě nezruinuje.

Jsem ve věku, kdy už se nad tímto nehroutím, ale vážnější situace je u mladých lidí, pokud je to na viditelných místech. Ve většině případů se s tím naučili žít, chce to však velmi pevnou vůli a nehroutit se, při pohledu nějakého "blbečka". Byla bych ráda, kdybyste mi na můj mail napsal, jak to s Vámi dopadlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan Trnka.

Doporučený přípravek se jmenuje Solfatan, je v práškovém stavu a je na bázi sirných koupelí a zábalů. U Vašeho názvu zřejmě došlo k chybě. CHystám se, že tuto proceduru budu zkoušet a pak podám informaci, třeba se někomu bude hodit.

Velice děkuji za Váš názor, motivační oedpověď, budu zkoušet


s pozdravem Trnka Milan

Zdroj: příběh Bílá nemoc

Uložení orgánů v dutině břišní

Břišní dutina neboli peritoneální dutina se podle vtahu pobřišnice a orgánů dělí na:

  • peritoneální dutinu – je vystlána nástěnnou výstelkou, nachází se zde pobřišnice (jícen, žaludek, játra, slezina, tenké střevo a převážná část tlustého střeva, u žen děloha, vaječníky a vejcovody)
  • retroperitoneum – retroperitoneální dutina – leží za peritoneem, tj. za pobřišnicí (pankreas, ledviny, močovody, velké břišní tepny a žíly, mízní cévy, uzliny)

V dutině břišní se nachází fyziologicky malé množství tekutiny (50 ml).

Pobřišnice – peritoneum – je tenká lesklá a průsvitná blána, která vystýlá dutinu břišní a část dutiny pánevní a obaluje většinu orgánů. Představuje tak velkou plochu, na níž se snadno vstřebávají látky (povrch je tvořen semipermeabilní membránou), které pronikly do organismu, tedy bakterie, jedy, zánětlivá tekutina a podobně (hrozba sepse). Každé poškození pobřišnice vede k jejímu slepování a vzniku vazivových srůstů (srůsty sice zamezí šíření infekce, ale omezují pohyb některých úseků trávicí trubice). Je jen jedno peritoneum vystýlající dutinu břišní, na nástěnné a orgánové se rozlišuje pouze z praktických důvodů.

Předstěra – omentum – je pohyblivá dvojitá peritoneální řasa, která se dělí na dva základní typy:

  • malé omentum (o. minus) – rozprostírá se mezi žaludkem, duodenem a játry
  • velké omentum (o. majus) – začíná od velké žaludeční kurvatury, je duplikaturou peritonea tvořenou dvěma listy

Funkce: zvyšuje resorpční plochu pobřišnice (například pro peritoneální dialýzu – čištění krve při selhání ledvin pomocí opakovaného pravidelného napouštění dialyzační tekutiny do břišní dutiny). Podílí se na likvidaci zánětu a infekce v dutině břišní.

Dělení orgánů Peritoneální orgány: část jícnu, žaludek, játra, slezina, tenké střevo, převážná část tlustého střeva

Retroperitoneální orgány: pankreas, ledviny, močovody, močový měchýř, velké břišní tepny a žíly, u žen vejcovody, vaječníky a děloha

Jícen je svalová trubice, dlouhá 25–28 cm, která spojuje hltan a žaludek. Do dutiny břišní vstupuje otvorem v bránici, je uložen před páteří, horní část tvoří příčně pruhovaná svalovina, dolní část tvoří hladká svalovina. Sousto jím prochází aktivně – jde o koordinovanou peristaltickou vlnu vyvolanou polknutím.

Žaludek je vakovitě rozšířená část trávicí trubice, velikost i poloha je individuální, závisí například na náplni žaludku.

Části žaludku:

  • česlo (kardie)
  • fundus (formix) – vyklenutá část pod levou klenbou brániční, vyplněná vzduchem
  • tělo (corpus) a zakřivení
  • vrátník (pylorus) – zúžené místo při přechodu do dvanáctníku, podkladem je silný kruhovitý sval

Funkce žalu

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Anatomie břišní dutiny

Příběh

Ve svém příspěvku PUCHROVITOST ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Spáčil.

Dobrý den, mám na zahradě starou švestku (její stáří odhaduji až na 70 let možná i více). Stále rodí a letos, znovu možná po 2 letech, se opět objevila deformace plodů, která asi odpovídá puchrovitosti švestek. Plody právě dozrávají, jsou poměrně velké ale často i z poloviny deformované, jako by zpuchřelé. Při rozpůlení se objeví dužnina zbarvená do červena v různé intenzitě, někdy jen červené žilky nebo i masivně celá dužnina kolem pecky. Přitom pecky jsou neporušené, jsou souměrně vyvinuté. Švestky jsou docela už velké, zralé, pěkně modré a poměrně sladké. Je mi líto je vyhodit a tak je i v tomto stavu konzumuju (jediný v rodině). Nevím, jestli dělám dobře z hlediska zdravotního a tak se zdvořile ptám, co s takovými švestkami dělat. Na slivovici je jich málo a o správnosti konzumace mám pochyby. Lze je použít bez rizika k jídlu nebo jen například na koláč ? Předem děkuji za radu a odpověď.
Jan Spáčil, Holešov

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Puchrovitost švestek

Přírodní metabolické procesy

Mnoho volných radikálů nepochází z vnějšího prostředí organismu, ale spíše z metabolických procesů probíhajících v lidském těle. Při tomto procesu se využívá kyslík, který může být volným radikálem. V těle se tvoří velké množství volných radikálů, které způsobují biochemickou řetězovou reakci, při níž je tělo zásobováno energií.

Člověk je vystaven mnohem většímu množství volných radikálů, než je schopen zvládat. Kromě oxidačního stresu způsobeného metabolickými procesy dochází k vnějšímu působení volných radikálů. Výfukové plyny a další emise obsahují oxid uhelnatý a jiné škodlivé sloučeniny, které pronikají plícemi do krevního řečiště, kde mohou vyvolat ničivou řetězovou reakci. Další agresivní molekulou, která způsobuje v těle stejně velké škody jako volné radikály, je ozón.

Extrémně nebezpečné je kouření. Inhalovaný cigaretový kouř obsahuje velké množství toxinů. Kuřáci, ale také lidé, kteří jsou často vystaveni kouři z jiných příčin, jsou ohroženi předčasným stárnutím a trpí vážným poškozením buněk, které může vyústit v rakovinu.

Alkohol poškozuje játra a při velké konzumaci dochází k tvorbě agresivního oxidu (volných radikálů), který zpomaluje obnovu buněk, čímž vede k viditelnému fyzickému rozkladu.

Pesticidy (jedy), které mohou být obsaženy v ovoce a zelenině, jsou také pro lidské tělo škodlivé. Jejich součástí jsou také volné radikály, které vedou k oxidačnímu stresu ničícímu buněčné membrány.

Vystavením pokožky UVA a UVB záření dochází k oddělení molekul z jejich pevného spojení, čímž dochází k tvorbě a výskytu volných radikálů. Nezdravé opalování nebo spálení způsobuje stárnutí kůže. V extrémních případech dochází k poškození genetického materiálu buněk na kůži, které je spouštěcím faktorem rakoviny kůže.

Zdroj: článek Vitamíny proti volným radikálům

Poradna

V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť

Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.

Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.

Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.

Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.

Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.

Zdroj: příběh Ketoza jsmí se jíst cibule

Příznaky a projevy aft

Afta je malý, bělavý nebo žlutavý vřídek na sliznici dutiny ústní, většinou olemovaný červeně. Jejich velikost se může pohybovat od rozměru špendlíkové hlavičky do 0,5 cm čtverečních. Mohou se objevit kdekoli v ústní dutině, nejčastěji na vnitřní straně tváře, dále pak na patře nebo jazyku. Rozlišujeme malé a velké afty. Malá afta nepřesahuje běžný půlcentimetr a vymizí samovolně do deseti dnů, aniž by zanechala jizvu. Naproti tomu takzvané velké afty se mohou hojit pomaleji, někdy i několik týdnů, a zanechat jizvy. Velké afty jsou často příčinou řezavých bolestí, které znepříjemňují jinak tak běžné činnosti, jako je jídlo nebo pití. Bolestivá místa na ústní sliznici jsou patrná již den před objevením prvních vřídků, ty pak mají typický bělavý povrch se zarudlými okraji. Najednou se jich může objevit v ústech i několik. Větší afty mohou způsobovat velké řezavé bolesti. Je důležité pozorovat průběh onemocnění hlavně u dětí, které z důvodu bolestivých aft v ústech mohou odmítat přijímat tekutiny a snadno se pak stanou nebezpečně dehydratovanými. Jedinci náchylní k aftám je mohou pozorovat i vícekrát do roka.

Zdroj: článek Afty v puse

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.

Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na začátku je třeba říci, že červená řepa se může konzumovat, i když se užívá Warfarin.
Warfarin je lék na ředění krve. Jeho účinek je založen na vychytávání vitamínu K. Čím méně bude v lidském organismu vitamínu K, tím déle bude trvat, než se krev srazí (krev bude delší dobu tekutější). Proto je třeba při léčbě Warfarinem dodržovat dietu, která dodá každý den stejné množství vitamínu K. Z tohoto důvodu lze určit potraviny, které mohou negativně ovlivňovat léčbu Warfarinem tím, že obsahují velké množství vitamínu K. Bulva červené řepy je potravina, která nemá velké množství vitamínu K a proto je možné ji bez problému konzumovat i při léčbě Warfarinem v libovolném množství. Jinak je to ale se zelenou natí červené řepy, která je také jedlá a často se používá. Zelené listy červené řepy obsahují vysoké množství vitamínu K a je potřeba být na pozoru, protože deset listů natě z červené řepy pokryje 100% možného příjmu vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Červená řepa a warfarin

Recepty pro lidi bez žlučníku

Žlučníková dieta je založená na racionální stravě s kontrolou množství a kvality zkonzumovaných tuků. Pro žlučníkáře je typické, že ne každému „sedne“ daný pokrm, je tedy potřeba, abyste zkoušeli, co právě pro vás bude vhodné. Dle výše uvedených doporučení jistě budete vědět, jak přistupovat ke svému jídelníčku, ale abyste to měli jednodušší, nabízíme několik receptů na dietní pokrmy doporučené právě pro lidi bez žlučníku.

Šestizrnné cereálie

Ingredience

  • 1/2 hrnku ječmenných vloček;
  • 1/2 hrnku zrn červené pšenice;
  • 1/2 hrnku hnědé rýže;
  • 1/4 hrnku drcených ovesných vloček;
  • 3 lžíce quinoa;
  • 2 lžíce lněného semínka;
  • 1/2 lžičky soli;
  • 1 1/2 litru vody.

Postup

Ve velkém hrnci smíchejte všechny cereálie, quinou, lněné semínko a sůl. Suroviny zalijte vodou, promíchejte a na středním plameni přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a za občasného míchání vařte 45 minut.

Udělejte si o víkendu velkou dávku této cereálie na celý týden a pak ji každý den po částech ohřívejte. Navrch dejte nějakou přirozenou sladkost, jako je ovoce nebo ovocný jogurt.

Pečené kuře a divoká rýže s cibulí a estragonem

Ingredience

  • 1/2 kg vykostěných půlek kuřecích prsou bez kůže;
  • 1 1/2 hrnku nakrájeného celeru;
  • 1 1/2 hrnku celých jarních cibulek;
  • 1 lžička čerstvého estragonu;
  • 2 hrnky nesoleného kuřecího vývaru;
  • 3/4 hrnku dlouhozrnné bílé rýže;
  • 3/4 hrnku divoké rýže;
  • 1 1/2 hrnku suchého bílého vína.

Postup

Kuřecí prsa nakrájejte na kousky 3 cm velké. V nepřilnavé pánvi smíchejte kuře, celer, cibuli a estragon s 1 šálkem nesoleného kuřecího vývaru. Vařte na středním plameni, dokud kuře a zelenina nezměknou, asi 10 minut. Dejte stranou vychladnout.

V pekáčku smíchejte rýži, víno a zbývající 1 hrnek kuřecího vývaru. Nechte 30 minut máčet.

Do pekáčku pak přidejte kuře a zeleninu. Přikryjte a pečte 60 minut při teplotě 150 °C. Pravidelně kontrolujte a pokud je rýže příliš suchá, přidejte další vývar. Ihned podávejte.

Pečená treska s citronem a kapary

Ingredience

  • 4 filety z tresky;
  • 1 citron;
  • 1 lžička granulí bujónu s nízkým obsahem sodíku s příchutí kuřecího vývaru;
  • 1 hrníček horké vody z vodovodu;
  • 1 lžíce másla, změklého;
  • 1 lžíce univerzální mouky;
  • 4 lžičky kapar, propláchnutých a okapaných.

Postup

Zahřejte troubu na 180 °C. Nastříkejte 4 čtverce alobalu sprejem na vaření.

Na každý čtverec alobalu položte 1 filet tresky. Rozřízněte citron na po

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Dieta po operaci žlučníku

Příběh

Ve svém příspěvku KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mlíka.

mám jit na operaci výměny kyčelního kloubu, ale mám velké bolesti a velké loupání v kolenních kloubech. Chůze bez francoutkých holí je prakticky nemožná , ležím li nejsem schopen pravou nohu natáhnou . Bylo by možno s použitím kolagenových injekcí či GUNA MD těmto bolestem ulevit či zbavit . Za odborné posouzení děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kolagenové injekce na bolest

Jak popisuje rukolu Wikipedie

Wikipedie rukolu popisuje jako středně vysokou, bohatě větvenou a olistěnou bylinu se světle žlutými květy, čímž vlastně charakterizuje jediný druh rodu, který v České republice roste - roketu setou (Eruca sativa).

Výskyt

Druh pochází ze Středozemí a navazujících oblastí v jihozápadní Asii a Makaronézii. Vyrůstal jako plevelná rostlina v porostech obilnin i lnu a byl s jejich semeny rozšířen až na indický subkontinent a do jihovýchodní Asie, jižní Afriky, Severní Ameriky a také do Austrálie. Upřednostňuje teplé a suché klima, vzrostlá rostlina však snese suchý mráz do -4 °C. Vyrůstá nejčastěji na místech ovlivněných lidskou činností, a pokud se dostane do výživné zeminy, odmění se mohutným růstem. V Česku je roketa setá hodnocena jako poměrně mladý, nepříliš rozšířený neofyt, poprvé byla v české přírodě zaznamenána v roce 1900. V devatenáctém století byla z oblastí okolo Středozemního moře dovážena do českých zahrad, kde se začínala pěstovat jako pochutina, a odtud unikala do volné přírody.

Taxonomie

Tato variabilní rostlina je původně známa jako Eruca vesicaria s více poddruhy. Poddruh Eruca vesicaria subsp. sativa rostoucí ve střední Evropy z ní byl ale vydělen a uznán samostatným druhem Eruca sativa.

Popis

Roketa setá je jednoletá, lysá nebo jen řídce chlupatá rostlina, jejíž přímá a obvykle rozvětvená lodyha rostoucí z tenkého vřetenovitého kořene dorůstá průměrně až do výše 60 cm. Listy mají světlezelenou barvu a vyrůstají jak v přízemní růžici, tak i na lodyze. Jsou dlouhé 7 až 15 cm a široké od 3 do 5 cm. Bývají jednoduše až dvojitě lyrovitě peřenoklané, křídlaté, vejčité segmenty mají zubaté nebo laločné a na vrcholu jsou tupé nebo okrouhlé, lodyžní listy bývají i přisedlé. Různotvarost listů je poměrně veliká.

Čtyřčetné oboupohlavné květy, velké v průměru 15 až 20 mm, vyrůstají na stopkách a tvoří hroznovité květenství (postupně se prodlužující) s poměrně málo květy. Úzce obkopinaté, opadavé, vzpřímené kališní lístky bývají 8 až 11 mm dlouhé, mají bílý lem a vnitřní jsou u báze mírně vyduté. Obvejčité korunní lístky s dlouhým nehtem a zářezem na vrcholu jsou velké 15 až 22 mm, jejich barva je žlutá s fialovým žilkováním a postupně bělají. Šest tyčinek je čtyřmocných, nektarové žlázky jsou čtyři. Rozkvétají v červnu až srpnu, opylovány jsou hmyzem.

Plody jsou obvykle na tlustých stopkách vzpřímeně vyrůstající čtyřhranné nebo elipsoidní šešule 20 až 30 mm dlouhé, někdy šavlovitého tvaru, se zobákovitou části bez semen. V pouzdrech jsou ve dvou řadách hnědá až načervenalá kulovitá hladká semena, velká asi 2

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Rukola

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK, CITRÓN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janku.

Dobrý den pane Vinš,výborné informace velké díky za takové super rady. V dnešní době jsou velice potřebné,chemické léky mají spoustu vedlejších učinku,není nad přírodní léčení samozřejmě pokud to jde.Ještě bych se zeptal na rady na snižování cholesterolu LDL přírodní cestou.Velké díkyJankuFrantišek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je 8 doporučení, která mohou snížit cholesterol přírodní cestou a zlepšit zdraví srdce:
1. Snižte nasycené tuky. Nasycené tuky, které se nacházejí především v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích, zvyšují váš celkový cholesterol. Snížení spotřeby nasycených tuků může snížit váš cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) – „špatný“ cholesterol.
2. Odstraňte trans-tuky. Trans-tuky, někdy uváděné na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný olej“, se často používají v margarínech, sušenkách a koláčích z obchodu. Trans-tuky zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.
3. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL cholesterol. Ale mají další přínosy pro zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku. Mezi potraviny s omega-3 mastnými kyselinami patří losos, makrela, sleď, vlašské ořechy a lněná semínka.
4. Zvyšte rozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina může snížit vstřebávání cholesterolu do vašeho krevního oběhu. Rozpustná vláknina se nachází v takových potravinách, jako jsou ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.
5. Přidejte syrovátkový protein. Syrovátkový protein, který se nachází v mléčných výrobcích, může být odpovědný za mnoho zdravotních výhod připisovaných mléčným výrobkům. Studie ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk snižuje jak LDL cholesterol, tak celkový cholesterol a také krevní tlak.
6. Cvičte většinu dní v týdnu a zvyšte svou fyzickou aktivitu.
7. Přestaňte kouřit.
8. Zhubněte.
Pokud tyto změny nepovedou ve výsledku ke snížení cholesterolu, tak budou na řadě léky, které dokáží účinně normalizovat hladiny cholesterolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Česnek, citrón a med

Mastná pleť

Mastnota, která se na obličeji tvoří, znemožňuje pleti dýchat. Proto se začnou postupně rozevírat póry do rozměrů, které nelze přehlédnout a ubírají pleti na její jemnosti a kráse. Navíc otevřené póry jsou přímou pozvánkou pro vstup různých nečistot, jako je například pot, prach a další, se kterými se každodenně setkáváme od rána do večera, jak na ulici, v zaměstnání, při zábavě, tak i doma. To se týká i make-upu a pudrů, které pak velké póry mohou ucpat. Nečistoty v pórech zůstávají a způsobují začervenání pokožky, nehezké svědivé fleky, černé tečky, různé pupínky, ale i malé bolestivé hnisající vřídky a akné, které mohou přejít až do těžkých a nekontrolovatelných dermatitid, jež pleť nevratně poškozují. Proto tak často potkáváme na ulicích velké množství lidí s nemocnou pletí, za kterou se sami stydí a trpí určitým komplexem, především sociálním.

Základ čištění: pleťové mléko, tonikum a pleťová voda (vše bez alkoholu)

"Hodně lidí s mastnou pletí používá pleťové vody s alkoholem v domnění, že pokožku tím odmastí a vysuší. Ale opak je pravdou! Obsažený alkohol pleť dráždí a vyvolává další tvorbu mastnoty, která se tak neustále zvyšuje," říká Zuzana Hájková, kosmetická terapeutka. Základem zdravé a hezké pleti je její každododenní důkladné očištění. Ráno čistíme pleť od potu, prachu a vydatných nočních krémů, večer ji očistíme od make-upů, pudrů a všech nečistot, které na ní během dne ulpívají, Kvalitní vyčištění pleti je absolutní základ péče. Pokud pleť pokaždé důkladně nevyčistíme, tak nepomůže žádný sebekvalitnější krém. Povrch pleti pokrývají malé šupinky, které jsou uložené přes sebe jako střešní tašky. Díky tomuto uložení šupinky nečistoty dobře uzamknou a ty se zde začnou rozkládat (později vznikají záněty v pokožce). Proto je nutné vždy ráno a večer pleť dokonale vyčistit kvalitním pleťovým čistícím mlékem. Naneseme ho na prsty a krouživými pohyby důkladně vmasírujeme do kůže, od krku směrem nahoru, přes celý obličej až na čelo. Nesmíme zapomenout na nos a jeho okolí. Pohybem odspoda nahoru nadzvedáváme jednotlivé šupinky a tak je perfektně vyčistíme. Tím, že jsme nadzvedli všechny šupinky na pleti, jsme vlastně otevřeli póry. Mléko, které otevřené póry čistí, necháme chvilku působit a smyjeme ho vodou.

Rozšířené póry

Póry na pleti se samy uzavírají za 5 až 12 hodin, což je velmi dlouhá doba na to, aby se zanesly nečistotami. Proto je nutné póry po vyčištění ihned uzavřít, aby zůstaly čisté. Proto vždy aplikujeme pleťové tonikum jenž pleť tonizuje a uzavře póry. Pleťová voda není příliš vhodná, jelikož slouží hlavně k dočištění pleti. Velmi vhodné je tonikum značky NouriFusion, které je na&

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek I z mastné pleti můžete vypěstovat krásnou pleť

Příprava porodní tašky

Porodní taška by měla obsahovat:

  • volnou noční košili na přední zapínání nebo velké tričko; doporučuje se především bavlněné oblečení;
  • podprsenku na kojení a prsní vložky;
  • župan nebo měkkou přikrývku, která vás udrží v teple po porodu, mnoho žen těsně po porodu trpí pocitem chladu a dochází k třesu;
  • několik párů náhradních kalhotek, vhodný je i balík jednorázových papírových kalhotek, ale můžete použít i velké bavlněné kalhotky;
  • „mateřské“ vložky, nebo můžete použít velké noční vložky pro ochranu po porodu, zásadně se nedoporučují tampony;
  • ledové sáčky a nápoje, protože můžete být těsně po porodu dehydrovaná. Doporučují se ledové sáčky, které jsou vhodným obkladem na čelo během porodu. Můžete si sbalit i brčka pro snadnější konzumaci vody;
  • občerstvení, které vám může pomoci zahnat hlad, když nemáte po porodu chuť k jídlu, ale je nutné udržovat energetickou hladinu. Banány a cereální tyčinky jsou vhodnými zdroji energie, stejně tak tablety s obsahem glukózy;
  • vodní sprej (rozprašovač), který je vhodný pro ochlazení těla;
  • toaletní taštičku, v níž byste měla mít žínku na mytí, zubní kartáček a pastu, malé zrcátko, mýdlo, toaletní ubrousky, hřeben a další toaletní potřeby, také je vhodný hydratační nebo tělový krém;
  • gumičku do vlasů, pokud máte delší vlasy;
  • balzám na rty pro udržení vlhkých rtů;
  • antibakteriální ubrousky nebo gel na ruce pro časté mytí rukou;
  • masážní olej nebo krém, možná budete potřebovat po porodu masáž ramen a zad;
  • MP3 přehrávač se sluchátky, pokud patříte k ženám, které nacházejí uklidnění v hudbě;
  • knihu, která se hodí pro odvedení pozornosti před porodem nebo k relaxaci po porodu;
  • fotoaparát nebo videokameru, abyste mohla pořídit krásné snímky svého potomka.

Zdroj: článek Co s sebou do porodnice

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Jana Fábryová


jak užívat jedlou sodu
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
ricinový olej na bradavice
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.