Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VELKÉ BEĎARY

OBSAH

Nemoc akné

Tato nemoc se nejčastěji projevuje tím, že vzniknou vřídky, které se mohou nazývat trudy, nežity, furunkly, někdy i neštovice. U mladých lidí se také objevuje název beďary. Tyto nežity vnikají zánětem vývodu mazových žláz. Obvykle totiž dojde k uzavření těchto vývodů. Zastavení sekretu těchto mazových žláz způsobuje poškození těchto žláz a někdy i vznik zánětů, které někdy mohou způsobit jizvy. Podobu těchto vřídků ovlivňují také roztoči, kvasinky a bakterie, které mohou celý stav nemoci zhoršit.

Na těle člověka jsou oblasti, kde se akné objevuje častěji, jedná se o obličej, ramena, horní část hrudi a zad.

Toto onemocnění provází dospívání většiny lidí, u některých jedinců přetrvávají tyto kožní problémy až do dospělosti.

Zdroj: Uhry na obličeji

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa Ferencová.

Dobrý den trápí mě pupínky na zadku co stým ? Poradíte my prosím vás

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na beďary na zadku účinkují antibiotika a ty jsou jen na lékařský předpis. Stavte se na kožním, tam vám to vyšetří a zvolí nejvhodnější řešení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolaky na zadku

Angína první pomoc

V žádném případě si bílé tečky v krku nepropichujte, ani je nevymačkávejte, nejsou to žádné beďary, akné se v krku nedělá! První pomoc při propuknutí akutní angíny je co nejrychleji pomoci svému tělu v likvidaci nechtěných bakterií.
 

Rychlá léčba angíny  - první pomoc:

  • vzít jednu tabletu Apo-Ibuprofen 400 mg a jednu tabletu vitamínu C 400 mg a zapít je 300 ml vody.
  • pak vycucat antibiotickou pastilku, například Stepsils. 
  • pak po půl hodině použijte spray Jox, kterým postříkejte důkladně bolavá místa v krku. Těsně po aplikaci Joxu se snažte nepolykat. Klidně se nakloňte nad umyvadlo, otevřete pusu a nechte vytékat vznikající sliny. Neděste se, bude jich hodně, budou vazké a budou postupně měnit barvu do zlato-hněda. To vše nastane vlivem Joxu, respektive vlivem jódu, který Jox obsahuje. 
  • pak si obalte krk šálou a udržujte ho v teple a naplánujte si návštěvu lékaře, protože bude nutné nasadit léčbu antibiotiky, které bez lékařského předpisu nepořídíte.

Zdroj: Bílé tečky v krku

Diskuze

V diskuzi BEĎARY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den, chci se zeptat na radu mám akné na zadečku občas si je vymáčknu ale bolí to, pak tam mám flíčky napřed červeny a pak zfialoví nevím co stím,jestli je nato nějaká mastička nebo tak něco. prosím o nějakou radu co stím. děkuji =)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Beďary na zadku

Beďary na zadku

Může se jednat o projev folikulitidy, kdy se doporučuje aplikovat například antibiotické roztoky, pastu s ichtamolem, v některých případech krém obsahující kortikoid v kombinaci s antibiotickou přísadou. Jestli má kůže na hýždích vzhled hrubé „husí kůže“, pak se může jednat i o keratosis pillaris, kdy je vhodná aplikace krému s obsahem retinoidů, například Retin A. Jde však o preparáty, které jsou vázané na lékařský předpis, takže se dermatologickému vyšetření nevyhnete.

Zdroj: Pupínky na hýždích

Poradna

V naší poradně s názvem BEĎARY NA ZADKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Noname.

Dobrý den mám problem na levé pulce pozadí se my udělala tvrdý načervenalý pupínek je asi +- 3cm velky atraštně bolí a sem tam i svědí je citliví na dotek prosím poraďte jak jse toho mam zbavit nebo co by to mohlo byt?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To je folikulitida - zánět vlasové / chlupové cibulky. Doporučuji umýt mýdlem, vysušit a přelepit náplastí, na kterou před nalepením naneste višněvského balzám. Do 3 dnů se to zatáhne a přestane to bolet. Příčinou většinou bývá zpocení, zapaření a nebo také mechanické dráždění chloupku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Beďary na zadku

Mazové žlázy a komedony

Mazové žlázy mají za úkol udržovat kůži vláčnou pomocí tuku, který transportují na povrch naší pokožky. Tuk je před vrcholným transportem v našem těle obohacen o mnoho látek, jako jsou soli, feromony, ale také tělu přirozené dezinfekce, které tvoří v okolí ústí mazových žláz ochranný film, říkejme tomu tukový sekret. Mazové žlázy jsou na povrchu kůže rozmístěny tak, aby tukový sekret z nich vylučovaný mohl pokrýt celistvě celý povrch kůže. Tím se pak zlepšují vlastnosti kůže i její odolnost vůči průniku infekcí. Občas se ale stane, že tukový sekret není zcela čistý. V případě, že obsahuje nějaké toxiny - jedy, tak v mazové žláze dojde k reakci a vytvoří se zánět. Mazová žláza se ucpe a začne se v ní hromadit tukový sekret a zesílí zánět. Tím vzniknou typické komedony, které všichni dobře známe a nazýváme je akné, nebo i beďary, či uhry. Kdyby tedy byl onen tukový sekret čistý a zabven od všech nežádoucích toxinů, tak bysme nikdy nepoznali co je to akné! A recept, jak se zbavit beďarů je na světě, nebo také postup na hojení uhrů a akné.

Zdroj: Akné, proč ho máme a jak se ho zbavit?

Psí beďary

U dospělých psů se může rovněž vyskytnout akné, někdy však jde o stafylokoka.

Stafylokok se vyskytuje u všech hladkosrstých psů, zejména bulteriérů, ale i pitbulteriérů, amerických stafordšírských teriérů, buldočků, bullmastifů. Začíná se velmi rozšiřovat u retrívrů, kde má ale trochu jiný průběh a příznaky. Dá se tedy říci, že jde převážně o hladkosrsté psy nejčastěji střední velikosti.

Stafylokoky jsou nepohyblivé koky o průměru 0,7–1,2 μm. Jsou fakultativně anaerobní, s chemoautotrofním typem metabolismu. Netvoří spory, ale přesto jsou poměrně odolné proti vlivům vnějšího prostředí, dlouhodobě přežívají i při teplotách blížících se bodu mrazu, při teplotě +60 °C přežijí půl hodiny. V zaschlém hnisu vydrží životaschopné mnoho týdnů. Jsou to mezofilní bakterie, optimální teplota pro jejich kultivaci je 37 °C. Stafylokoky tvoří běžnou součást mikroflóry kůže i sliznic. Potenciálně patogenní druhy jsou původci onemocnění zvířat.

Počáteční příznaky mohou být zaměněny za alergii. U hladkosrstých psů se potravní alergie projevuje velmi často zarudnutím tlapek, kůže je jasně růžová nebo červená, většinou do poloviny hrudní končetiny, srst je řidší a mírně odstává. Téměř tytéž projevy se však vyskytují u invaze dravčíkem, pouze meziprstí je bez otoku a vředů. A naopak, pokud je postižené jen meziprstí, má onemocnění podobné příznaky s osinou nebo zánětem chlupového či mazového váčku.

Stafylokok u psa se nějakou dobu nemusí projevit, zvíře dokonce může být jen přenašečem. Ale pokud se projeví, má v pozdějších fázích za následek déletrvající oslabení imunitního systému. To pak může vést k mnoha zdravotním komplikacím.

Infekce se může projevovat od drobných kožních problémů až po život ohrožující infekce. V důsledku toho se příznaky výrazně liší od umístění a závažnosti infekce.

Zdroj: Akné u psa

Diskuze

V diskuzi AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Pártlová.

Prosím Vás o radu,mám velké problémy s akném na nose jinde ho nemam ale ten nos,mám velké červené boláky zkusila jsem Od Garnier ten puractive atd..nic mi nepomohlo tak prosím co s tím mám dělat???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Careva.

Dobrý den,
můj syn má stejné problémy a ač se všichni hodně snažíme, nic nepomáhá. dostala jste nějakou radu, která Vám pomohla? Budu ráda, když mi ji pošlete. Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Akné


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP