Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VELKE STYDKE PYSKY FOTO

OBSAH

Jak lékař diagnostikuje cystitidu?

Diagnóza cystitidy je vychází především z popsaných příznaků a projevů. Vizuální vzhled moči nebývá tím určujícím. Nejdůležitější je vyšetření moči prováděné chemickými zkouškami, které jsou velmi rychlé, následně se provádí kultivace moči, kdy se vzorky pošlou do laboratoře, aby byla zjištěna přítomnost bakterií. Vzorek moči musí být čerstvý. Doporučuje se, aby ženy při močení pro laboratorní vyšetření oddělily stydké pysky, čímž zabrání kontaminaci moči. Pokud je objeven zánět, lékař ověří, jestli nejsou v moči bílé nebo červené krvinky nebo bílkoviny. Pokud je výsledek pozitivní, lékař vám může předepsat antibiotika, zatímco čeká na další potvrzení kultivace moči. Je velmi důležité, aby váš lékař poslal moč do laboratoře ke kultivaci a nespoléhal jen na výsledky svého měření. Laboratorní vyšetření moči zjistí, zda jsou bakterie citlivé na antibiotika, která budou použita, nebo zda se neobjevuje nějaká rezistentní bakterie, která by na antibiotika nereagovala. V případě opakovaných infekcí močového systému by měly být provedeny testy u urologa, to znamená ultrazvuk močového systému a cystoskopie (teleskopické vyšetření močového měchýře).

Zdroj: Zánět močového měchýře

Diskuze

V diskuzi KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Rechova.

Mám absolvovat kolonoskopii kvůli velkým vnitřním hemoroidům, které mi po stolici krvácí (čerstvá červená krev),ale po stolici mám bolesti kostrce, stydké kosti a konečníku. Ale ne vždy. Moje MuDr.Loveckova mě posílá na kolonoskopii,ale endoskop musela použít dětský, i tak mi střídaly slzy. Nedovedu si ani ve snu představit, že by do mně za živa něco strkali. Je možné nějak docílit kolonos.v CA?? A jak?? Klidně bych si CA zaplatila . Už 25 let mám vyhrez plotýnek, denně bolesti, už nemůžu bez neurolu spát, všechny minuty, pokud neusnu prožívám v bolesti. Nedám další bolest navíc...poraďte
.

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Příčiny tmavé kůže na přirození

Velmi častou příčinou tmavé kůže na přirození je plísňová infekce. Tmavá kůže na přirození se objevuje zejména u lidí žijících v tropickém podnebném pásu, protože je často vystavována potu. Také těsné oblečení a neprodyšné látky mají za následek infekci a po určité době může dojít i k tmavnutí kůže na přirození. Další příčinou může být alergická reakce. Alergie se vyvíjejí v důsledku špatné hygieny, nadměrného pocení a používání kosmetických produktů (krémů). Kontinuální svědění v oblasti přirození vede ke škrábání, což má za následek tmavnutí a jizvení kůže na přirození. Nošení těsného oblečení a spodního prádla může být rovněž příčinou tmavé kůže. Kůže v genitální oblasti je velmi citlivá, proto i menší tření způsobuje její zbarvení a zjizvení. Nejčastěji dochází k tmavnutí kůže ve stydké oblasti kvůli holení ochlupení. Je ale normální, že je přirození o něco tmavší než zbytek kůže na těle.

Zdroj: Tmavá kůže na přirození

Diskuze

V diskuzi AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta Pártlová.

Prosím Vás o radu,mám velké problémy s akném na nose jinde ho nemam ale ten nos,mám velké červené boláky zkusila jsem Od Garnier ten puractive atd..nic mi nepomohlo tak prosím co s tím mám dělat???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Careva.

Dobrý den,
můj syn má stejné problémy a ač se všichni hodně snažíme, nic nepomáhá. dostala jste nějakou radu, která Vám pomohla? Budu ráda, když mi ji pošlete. Děkuji Eva

Zdroj: diskuze Akné

Reprodukční systém ženy

Reprodukční systém ženy patří do rozmnožovací soustavy, což je soustava orgánů, která slouží k rozmnožování. Jejím úkolem je zajištění vzniku pohlavních buněk (gamet) a přenosu jejich dědičné informace na potomky. Zpravidla rozlišujeme samičí rozmnožovací soustavu a samčí rozmnožovací soustavu, což je anatomie ženského těla v podobě ženských pohlavních orgánů.

Ženskou pohlavní soustavou se zabývá medicínský obor zvaný gynekologie. Ženské pohlavní orgány se dle místa uložení dělí na zevní a vnitřní.

Anatomie ženských orgánů:

  • vnitřní ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina interna): vaječník (ovarium) – párová pohlavní žláza, Skeneho žlázy, Bartholiniho žláza
  • vývodné cesty pohlavní: vejcovod (tuba uterina), děloha (uterus), děložní hrdlo, pochva (vagina)
  • vnější ženské pohlavní ústrojí (organa genitalia feminina externa) / zevní pohlavní orgány: vulva, malé pysky (labia minora), velké pysky (labia majora), poštěváček (clitoris)

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Diskuze

V diskuzi VELKE MESICKY NAPALCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobry den prosim co znaci velke mesicky na palcich?dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Velke mesicky napalci

Petechie foto

Zde je několik fotografií, na nichž lze petechie vidět: petechie foto.

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Poradna

V naší poradně s názvem ČESNEK, CITRÓN A MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Janku.

Dobrý den pane Vinš,výborné informace velké díky za takové super rady. V dnešní době jsou velice potřebné,chemické léky mají spoustu vedlejších učinku,není nad přírodní léčení samozřejmě pokud to jde.Ještě bych se zeptal na rady na snižování cholesterolu LDL přírodní cestou.Velké díkyJankuFrantišek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zde je 8 doporučení, která mohou snížit cholesterol přírodní cestou a zlepšit zdraví srdce:
1. Snižte nasycené tuky. Nasycené tuky, které se nacházejí především v červeném mase a plnotučných mléčných výrobcích, zvyšují váš celkový cholesterol. Snížení spotřeby nasycených tuků může snížit váš cholesterol s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) – „špatný“ cholesterol.
2. Odstraňte trans-tuky. Trans-tuky, někdy uváděné na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný olej“, se často používají v margarínech, sušenkách a koláčích z obchodu. Trans-tuky zvyšují celkovou hladinu cholesterolu.
3. Jezte potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL cholesterol. Ale mají další přínosy pro zdraví srdce, včetně snížení krevního tlaku. Mezi potraviny s omega-3 mastnými kyselinami patří losos, makrela, sleď, vlašské ořechy a lněná semínka.
4. Zvyšte rozpustnou vlákninu. Rozpustná vláknina může snížit vstřebávání cholesterolu do vašeho krevního oběhu. Rozpustná vláknina se nachází v takových potravinách, jako jsou ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky.
5. Přidejte syrovátkový protein. Syrovátkový protein, který se nachází v mléčných výrobcích, může být odpovědný za mnoho zdravotních výhod připisovaných mléčným výrobkům. Studie ukázaly, že syrovátkový protein podávaný jako doplněk snižuje jak LDL cholesterol, tak celkový cholesterol a také krevní tlak.
6. Cvičte většinu dní v týdnu a zvyšte svou fyzickou aktivitu.
7. Přestaňte kouřit.
8. Zhubněte.
Pokud tyto změny nepovedou ve výsledku ke snížení cholesterolu, tak budou na řadě léky, které dokáží účinně normalizovat hladiny cholesterolu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Česnek, citrón a med

Co je to ženská obřízka

Na rozdíl od mužské obřízky, která může někdy být i zdravotně prospěšná a nezpůsobuje vážné poškození pohlavního orgánu, představuje infibulace u žen podstatně vážnější zákrok s celoživotními (především negativními) důsledky. Ženská obřízka nemá pro ženy a dívky žádné zdravotní přínosy. Mezi okamžité důsledky patří těžké krvácení a problémy s močením, později se mohou vyvinout cysty, infekce, neplodnost. Zvyšuje se také pravděpodobnost komplikací při porodu a riziko, že se dítě narodí mrtvé. Zákrok většinou provádějí ostrým nožem, žiletkou nebo nůžkami tradiční „obřezávačky“. Tyto ženy mají často důležitou pozici a ve svých komunitách plní také funkci porodní báby. Podle WHO však 18 % zákroků provádějí poskytovatelé zdravotní péče.

Světová zdravotnická organizace uvádí čtyři typy ženské obřízky

  • Klitoridektomie: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku, výjimečně jen jeho předkožky.
  • Excize: částečné nebo úplné odstranění poštěváčku a malých stydkých pysků, jen někdy též odstranění velkých stydkých pysků.
  • Infibulace: zúžení poševního otvoru vytvořením kryjícího uzávěru tím, že se naříznou a přemístí velké nebo malé stydké pysky, někdy doprovázené odstraněním klitorisu.
  • Další nespecifikované typy: všechny ostatní škodlivé zásahy do ženských pohlavních orgánů – propichování, piercing, nařezávání a vyškrabování, rovněž kauterizace ženských rodidel.

Další typy ženské obřízky

  • Sunna cirkumcize: Jedná se o arabskou tradici, při níž by měla být odstraněna pouze předkožka klitorisu. Takto provedený zákrok má jako jediný nárok na název obřízka, a pokud je proveden v původním smyslu a malém rozsahu, lze u něj jako u jediného připustit i možné zlepšení sexuálního prožitku obnažením glans při ztopoření. Většinou však při tomto zákroku dojde k odstranění špičky (glans) klitorisu, takže žena poté neprožívá tolik vzrušení jako při celistvé konfiguraci klitorisu. Odstraněním jen špičky poštěváčku nemusí dojít k absolutní ztrátě prožitku při ztopoření pahýlu, avšak mnohdy si dívky stěžují, že jako by to „tam bubřelo a není kam“. Z toho pak mohou nastat traumatické situace, avšak to ještě není to nejhorší, pokud je odřezání „čisté“, to znamená celistvě ošetřené. Pokud je obřízka tohoto typu provedena jako infibulace, tak je odřezaný celý volný klitoris, tedy přeťata crura těsně za vazy ke stydké kosti. Pak dívka klitoris necítí, jen jej má v paměti zafixován. Poté bývají problémy i s masturbací, neboť vjemy jsou, jako by ho tam měla, ale nemůže ho nahmatat.
  • Klitoridektomie: Při tomto zákroku dochází k odstranění klitorisu a někdy i malých stydkých pysků.
  • Faraonská obřízka: Představuje nejtěžší typ infibulace. Při tomto zákroku dochází k odstranění malých i velkých stydkých pysků a klitorisu. Rána je pak sešita tak, že po odhojení zůstane jen malý otvor pro močení a menstruační krev. Pokud je zákrok proveden před pubertou, mohou kromě výše uvedených problémů nastat ještě následné komplikace při zahájení menstruačního cyklu. Při svatební noci je pak žena naříznuta.

Zdroj: Dámská obřízka

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT MUCHNIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Jak je možno zbavit se muchniček na zahradě ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Materna Ondřej.

Mám doma velké množství muchniček. Poraďte mi prosím jak se jich mám zbavit, co na ně účinkuje. Předem moc děkuji.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit muchniček

Poševní vchod

Pochva v blízkosti poševního vchodu obsahuje velké množství nervových zakončení. Díky nim se žena při pohlavním styku cítí příjemně. Některé ženy mají v pochvě velmi citlivou erotogenní zónu, která se nazývá „bod G“ – jeho dráždění může vést k velmi intenzivnímu orgasmu.

U miminka

Maminky by měly být v porodnici poučeny o tom, jak se starat o genitálie miminka. Nedůsledná hygiena může být u děvčátek příčinou zarůstání poševního vchodu, což se odborně nazývá synechie. Je to onemocnění, které se vyskytuje u holčiček nejčastěji ve věku 2 až 5 let, v takzvaném klidovém období, kdy dítě nemá normální hladinu ženských pohlavních hormonů jako dospělá žena.

Typy synechie

  • Srůst zadní – je nejčastější. Sliznice protilehlé strany poševního vchodu postupně srůstá a uzavírá vchod do pochvy odzadu dopředu.
  • Srůst přední – je méně častý a jedná se o skutečný srůst malých stydkých pysků směrem od klitorisu, který zakrývá zevní vyústění močové trubice.
  • Srůst střední – je ojedinělý. Vytváří se při něm můstek mezi levou a pravou stranou poševního vchodu. Prostor mezi stydkými pysky nabývá tvaru osmičky.

U zadní části poševního vchodu se začne vytvářet zprvu průsvitná blanka, která nejprve zakrývá samotný poševní vchod a následně i močovou trubici. Postupně s růstem synechie dochází ke změně toku proudu moči a vy můžete pozorovat, že dítě přečurává nočník. Při velkém srůstu může mít děvčátko problém s močením a musí vynaložit veliké úsilí. Současně zatéká moč do pochvy a postupně může proniknout dělohou a vejcovody až do dutiny břišní. Pokud jsou v ní bakterie, může infikovat pochvu a dítě si bude stěžovat na svědění a pálení.

Co s tím

Stačí jednou za den, nejčastěji po koupání, oddálit od sebe stydké pysky a namazat poševní vchod čímkoli mastným, co se standardně u dětí používá. Je důležité řádně genitál omývat a zbavovat ho smegmatu, což je bílá hmota obsahující produkt mazových žláz a oloupané buňky. Pokud se rodidla nedostatečně ošetřují, srůst vzniká velmi rychle, třeba v průběhu 7 až 14 dní.

Poševní vchod po porodu

Některé ženy mají po porodu subjektivní pocit zvětšení poševního vchodu, což se někdy řeší plastickou úpravou poševního vchodu. Operace se provádí v celkové narkóze a trvá asi 60–90 minut. Často je nutné tento zákrok spojit s plastikou poševní zadní nebo přední, která řeší uvolnění podslizničního vaziva a tím pádem pocit příliš volné pochvy. Doba pobytu v nemocnici je 3 noci a doba pracovní neschopnosti minimálně 14 dnů. Sexuální abstinence kolem 6 týdnů. Cena za operaci se pohybuje v rozmezí 12 000 Kč až 18 000 Kč bez DPH, v závislosti na rozsahu operace. Rozsah operace je klientce upřesněn na základě konzultace s operatérem. Kromě ceny operace hradí klientka poplatek za anestezii (3 000Kč) a hospitalizaci. Hospitalizaci hradí dle typu vybraného pokoje (jednolůžkový 2 500 Kč/noc, dvojlůžkový 1 500 Kč/noc, čtyřlůžkový 600 Kč/noc). Předoperační vyšetření včetně laboratoře stojí 2 450 Kč, za předoperační vyšetření včetně laboratoře a internisty zaplatíte 3 500 Kč.

Bolest poševního vchodu

Bolest vzniká, pokud je poševní vchod úzký, a je nutné rozlišit, jestli se jedná o anatomické zúžení, nebo o takzvané funkční zúžení, které je způsobeno křečovitým stahem okolních svalů. Pokud se jedná o funkční zúžení, které se u žen vyskytuje častěji, doporučuje se návštěva sexuologa, který si s problémem určitě bude vědět rady. Jestliže se jedná o anatomické zúžení, používají se k léčbě tohoto problému takzvané dilatátory, které postupně rozšiřují poševní vchod. Pokud by ani dilatátory nemohly, dá se uvažovat o poševní plastice. V každém případě je nutné stav řešit s odborníkem. Není pravda, že se s tím nedá nic dělat, určitě dá.

Výrůstky

Může se jednat o pozůstatky protržené panenské blány nebo o takzvanou granulační tkáň, která se může na sliznici objevit kolem jizvy po sešití porodního nástřihu v oblasti poševního vchodu – jedná se o nezhoubný útvar. Řešením je chirurgické odstranění. Dříve se používalo i poleptání (u výrůstků rozsáhlejších rozměrů) spodiny tkáně po odstraněném útvaru lápisem (AgNO4). Typické je drobné krvácení z granulační tkáně, která není kryta povrchovým epitelem – kůží. Pokud granulační tkáň v poševním vchodu přetrvává, doporučuje se gynekologické vyšetření.

Zdroj: Ženské pohlavní orgány

Diskuze

V diskuzi KOLAGENOVÉ INJEKCE NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Mlíka.

mám jit na operaci výměny kyčelního kloubu, ale mám velké bolesti a velké loupání v kolenních kloubech. Chůze bez francoutkých holí je prakticky nemožná , ležím li nejsem schopen pravou nohu natáhnou . Bylo by možno s použitím kolagenových injekcí či GUNA MD těmto bolestem ulevit či zbavit . Za odborné posouzení děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kolagenové injekce na bolest


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP