Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VINCENTKA NA INHALACI

OBSAH

Inhalace Vincentky

Vincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Vincentka je tak doporučována k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, cukrovce, chronickém zánětu slinivky.

Nalijte Vincentku do pánvičky (kastrůlku), zahřejte, nesmí se vařit, pouze aby šla pára. Přes hlavu si přetáhněte ručník a inhalujte. Je třeba regulovat teplotu, aby nedošlo k popáleninám a zarudnutí obličeje. Inhalujte 3x denně po dobu 15–20 minut.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem VINCENTKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Václavková.

Dobrý den ráda bych zeptala zda mohu pít vincentku když beru varfarín děkuji vaclavkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vincentka je pro Warfarin neškodná. Můžete pít bez obav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vincentka a warfarin

Kuchyňská sůl na inhalaci

Při inhalaci na rýmu nasypte do hrnce 100–200 gramů soli, 20 gramů různých bylinek, ideálně černý bez, tymián, skořici, hřebíček nebo zázvor, a přidejte také citronovou šťávu (30 ml), můžete rovněž nakapat několik (cca 5–10) kapek přírodní emulze nebo oleje, které koupíte v lékárně. Zalijte 1,5 litrem vařící se vody. Hrnec dejte na stůl, přikryjte svou hlavu a hrnec zároveň ručníkem a zajistěte, aby pára nikde neunikala. Dýchejte zhluboka nosem a inhalujte minimálně 15–20 minut nebo i déle (maximálně tři čtvrtě hodiny). Dávejte však pozor, ať se neopaříte. U malých dětí se inhalace nedoporučuje z bezpečnostních důvodů. Inhalaci opakujte 2–3krát za den (ideálně ráno, odpoledne a večer). Vezměte si s sebou kapesníky, protože se budete potit a budou se uvolňovat dutiny, takže budete i smrkat. Při každém smrkání se vysmrkejte pořádně, až do té doby, kdy už nebudete schopni nic vysmrkat. Před a po každé inhalaci je také dobré sníst 1 až 2 stroužky česneku (loupejte ideálně keramickým nožem nebo ručně, protože kovové nože ničí vitamíny). Hodně to pálí, ale pomůže vám to.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SE PROVÁDÍ INHALACE 31 BYLIN ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada Škařupová.

Dobrý den,
chci se zeptat, mám olej 31 bylin a chci si udělat inhalaci proti chřipce. Do vody nakapu 2-3 kapky oleje a inhaluji. Ale můžu to dýchat i pusou nebo jenom nosem. Děkuji za odpověď. Škařupová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Inhalovat můžete pusou i nosem. Nos je lepší, protože prohříváte i nosní dutiny. Sama inhalace chřipku bohužel nezastaví. Jedinou doposud známou ochranou proti chřipce je včas provedené očkování, které vás ochrání po dobu šesti měsíců.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak se provádí inhalace 31 bylin účinky

Vincentka nebo slaná voda

Nejznámější a nejosvědčenější minerálkou vhodnou pro inhalaci je luhačovická Vincentka. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Oba výrobky seženete v každé lékárně i v různých supermarketech. Pro preventivní účely se inhaluje minerální nebo slaná voda. Inhalace takové lázeňské minerálky je vhodná nejen jako prevence, ale i jako součást léčby. Pomáhá totiž v rozpouštění a vykašlávání hlenů. Ale mělo by jít o kyselky alkalické – ty obsahují zásadité minerální ionty, které jsou proti zahlenění nejúčinnější. To je ideální přírodní léčba při lehkém nachlazení nebo pro doléčení kašle či rýmy.

Když nemáte léčivou vodu po ruce, tak k preventivnímu čištění a zvlhčování dýchacích cest postačí i převařená voda z kohoutku, ve které rozpustíte kuchyňskou sůl v poměru 9 gramů soli na 1 litr vody. Vznikne tak fyziologický roztok, který tělo dobře snáší.

Zdroj: Inhalace slané vody

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ ŠAMPON NA SUCHÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý deň,
mám dotaz k vajíčkovému šampónu pre lámavé vlasy. Koľko ide do zmesy tej minerálnej vody?
Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Minerální voda je ve vajíčkovém šamponu pro doplnění iontů, které posilují vlasy přírodní cestou. Například Vincentka je bezvadná na hnědé a zrzavé vlasy. Poděbradka pak na plavé a blond vlasy. Množství vody je asi jako dvě vajíčka, takže tak dvě deci. Nejlepší je voda přímo ze vřídla.

Zdroj: diskuze Domácí šampon na suché vlasy

Babské rady na vysychání sliznice v krku

Na vysychání sliznice je vhodné kloktat Vincentku nebo slanou vodu a dostatečně pít. Pomáhá šalvějový čaj, cibulový odvar nebo i teplá Vincentka s mlékem a medem. Prodávají se i tabletky Vincentka (někomu více vyhovují). V neposlední řadě může pomoci křen, česnek, fialka, len, oman, pýr, plicník, divizna či zázvor. Pokud se stav nezlepší, je čas na návštěvu lékaře.

Zdroj: Co na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavomir.

Dobry večer...mam velmi suchy nos až do prasknuti a urobia sa chrasty až to boli. Beriem lieky na tlak, cholesterol(možno že to je od tabletiek). Neviem ako by som to vyliečil...dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud s tím vážně chcete něco dělat, tak budete muset začít spolupracovat s lékařem z ORL. Tam získáte prohlídku z které se dá určit příčina a k tomu má lékař plnou paletu možností léčby. Z běžné dostupných prostředků by mohla pomoct Vincentka ve spreji k vidění zde www.lekarna.cz/amp/v… a potom nosní mast proti krustám k vidění zde www.lekarna.cz/amp/r…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Inhalace majoránky

K inhalaci můžete použít rovněž celou řadu bylinek, viz v článku výše. Jednou z těch nejvhodnějších je jistě majoránka, která dezinfikuje sliznice a usnadňuje jejich prostupnost. Dokonce odstraňuje bolest a podráždění sliznic. Na obvyklou inhalaci postačí jedna polévková lžíce sušených nebo čerstvých bylinek, kterou rozmícháte v půllitru vody. Pokud nemáte k dispozici čerstvé ani sušené bylinky, můžete použít pytlíkové bylinkové čaje.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Barbora.

Opravdu ten vitamín E pomáhá. Nejdřív to chce nosní sprškou vypláchnout dutiny a to Vincentkou ohřátou na cca 40°C v mikrovlnce a po vysmrkání kápnout do každé nosní dírky tekutý vitamín E. Stačí jen na noc asi tak 10dní. Proplachovat nos Vincentkou je dobré ráno i večer každý den i po ukončení kapání vitamínu E a asi za měsíc máte pokoj. Já s tím mám tedy dobré zkušenosti. Ta teplá Vincentka krásně nos vyčistí. Nosní spršku koupíte také v lékárně.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Moc děkuji za odpověď. Když si nakapu vitamín E do nosu, tak mi v něm chvíli jakoby pálí. Bál jsem se, abych nosní sliznici ještě víc neponičil. Podle rady tedy vyzkouším.

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Jak inhalovat

Klasická domácí inhalace je popsána výše. Ale můžete inhalovat i pomocí zakoupených inhalátorů. Jejich výběr je poměrně široký. Pokud nepotřebujete inhalovat těžce rozpustná protialergická léčiva, stačí vám jednoduchý ultrazvukový inhalátor. Pro preventivní inhalaci Vincentky jsou tyto přístroje ideální. Pro husté formy protialergických léčiv jsou naopak vhodné inhalátory kompresorové. Díky pravidelné inhalaci bude sliznice dýchacího ústrojí schopna sama se s těmito nečistotami vypořádat.

Zdroj: Inhalace slané vody

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIROZENÉ ČIŠTĚNÍ UCPANÉHO NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE JONÁŠOVÁ.

dobry den chtěla bych zeptat nam ucpani nos a po ranu vysmrkám takove strupi nos je dost bolestivy poradte co mam delat jak setoho zbavit jelikož je nos ucpani tak nem ani čich prosím poradte dekuji marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při takto ucpaném nose je dobré několikrát denně inhalovat páru z vroucí Vincentky. Vincentka obsahuje soli, které pomůžou obnovit přirozenou vrstvu na sliznici nosu. Na okamžitou úlevu od zacpaného nosu doporučuji Mukonasal Plus, který běžně koupíte v lékárně. Kdyby to nepomohlo, tak zajděte do ambulance ORL, tam vám nos vyšetří a rychle zjistí co vám je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přirozené čištění ucpaného nosu

Inhalace Alpy

K inhalaci se hojně využívají také různé éterické oleje, které v hojné míře obsahuje například Alpa. Inhalace Alpy má řadu účinků: ulehčuje při rýmě a onemocnění horních cest dýchacích, čistí sliznice a uvolňuje rýmu a také má relaxační a uvolňující účinky. Tady ale pozor – u menších dětí, astmatiků a alergiků nemusí být inhalace Alpy vhodná. Dráždí totiž sliznice a v krajním případě může vyvolat astmatický záchvat. K samotné inhalaci vám postačí dvě lžíce Alpy, které rozmícháte v horké vodě. Roztok opět stáhněte těsně před tím, než se začne vařit, a přelijte do inhalátoru.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Fivebrová.

Užívám VARFARIN na ředění krve.ptámse zda mohu rýmovník.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rýmovník (Plectranthus argentatus) je zeleno stříbrná bylina a její lístky obsahují vitamín K. Když užíváte Warfarin, tak nesmíte nárazově zvyšovat nebo snižovat příjem vitamínu K. Takže lístky rýmovníku byste neměla jíst. Můžete však používat rýmovník k inhalaci, tinkturu z rýmovníku i mast. Čaj a sirup z rýmovníku raději vynechte. Pokud chcete mít jistotu, jak rýmovník u vás účinkuje společně s Warfarinem, tak si při pravidelném užívání rýmovníku nechte každý desátý den změřit INR (quickův test srážlivosti krve).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýmovník

Inhalátor na Vincentku

Inhalátor Vincentky Vapinal je vybaven tepelnou deskou a určen k teplé inhalaci minerálních vod, například Vincentky. Inhalátor vytváří teplou páru obohacenou minerály, jejichž inhalace vede k podpoření a urychlení léčby nachlazení a rýmy. Teplá inhalace znamená inhalaci mezi 38 až 42 stupni, která vede k prokrvení sliznice a zvýšené produkci sekretu. Využívá se především při léčbě rýmy z nachlazení. Inhalátor má zabudované bezpečnostní prvky: dvojitou tepelnou ochranu a bezpečnostní ventil při překročení tlaku 2 barů. Inhalátor má vynikající technické parametry, výbornou kvalitu a zaručenou spolehlivost provozu.

Zde můžete vidět cenu inhalátoru Vincentky Vapinal.

Zdroj: Inhalátor

Diskuze

V diskuzi VYKAŠLÁVÁNÍ HLENU S KRVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Fialova.

Prosim Vas o vysvetleni, jaka muze byt pricina velmi zridka ranniho vykaslani krvaveho hlenu.Jsem po rozsahle operaci srdce,warfarizovana (1x jsem sla hned na vysetreni kviku,ktery byl v norme).Dale mam chronicky zanet nosohltanu a trpim onemocnenim Chopn I. Vim,ze je hodne pricin,jen kdyz se mi objevi
krev,dostanu obavy,aby mi nezacalo masivnejsi krvaceni.Warfarin uzivam uz 6.rok.Nemela bych mit zmenenou medikaci? Kvuli Chopn si provadim denne inhalaci s Vincentkou.Dekuji za odp
oved. Vlasta Fialova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radovan.

Pokud vykašláváte krev musíte ihned ke svému lékaři, může jít o spojitost s plicním lalokem na podporu kyslíku !!! Pokud máte BÍLÝ HLEN znamená to rozsáhlý zánět plic proto ihned k lékaři a na podrobné vyšetření zde pomáhají již pouze silná antibiotika !!!!

Zdroj: diskuze Vykašlávání hlenu s krví

Co použít do inhalátoru na kašel

Zdravé dýchání je životně důležité a tak automatické, že si ho ani neuvědomujeme. Denně se nadechneme a vydechneme více než 20 000krát. Astma, bronchitida a plicní emfyzém patří mezi nejčastější respirační onemocnění.

Inhalační terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od užívání pilulek či sirupů ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využít léčebný efekt pouze v dýchacích cestách. Inhalační léčba tím výrazně snižuje nežádoucí účinky užívání tabletové formy léků.

Při vdechování dochází ke zvlhčení sliznic, zvýšení obranyschopnosti, transportu léčivých látek přímo na lokální místo potřeby léčby a snižování hlenu v dýchacích cestách. Tento hlen se stává řidší, snadněji se vykašlává, hltan a ústní dutina se dezinfikují.

Co inhalovat:

  • Sterilní fyziologický roztok chloridu sodného (NaCl 0,9%) – jedná se o základní medikament pro inhalaci, slouží i k naředění jiných léků. Inhaluje se také samostatně jako prevence zánětů dýchacích cest, při zánětech, které již propukly, má nezpochybnitelný odhleňovací účinek.
  • Minerální vody vhodné na inhalování – Vincentka – v dýchacích cestách napomáhá odhleňovat. Může se použít při akutních i chronických zánětech dýchacích cest. Příznivě ovlivňuje i celkovou imunitu organismu. Pokud nemáte po ruce Vincentku anebo jinou minerální vodu, můžete k inhalaci použít také obyčejnou kuchyňskou sůl. Stačit bude zhruba devět gramů na litr vody. Roztok zahřejte (pozor, nesmí se vařit), poté stáhněte ze sporáku a přelijte do inhalátoru. Máte-li doma menší děti a nevlastníte inhalátor, můžete improvizovat a slanou vodu inhalovat v míse pod ručníkem anebo si připravit roztok přímo do umyvadla, kam ponoříte ruce až po lokty a zároveň budete páru vdechovat.
  • Látky s mukolytickým účinkem – například Mucosolvan, Bromhexin, Ambrobene. Většina mukolytik se ředí fyziologickým roztokem (NaCl 0,9%).

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anett.

Já na nachlazení zkouším různé babské rady a většinou mi nejvíc pomáhá zázvor, citron, med a vincentka. s tím si vždycky vystačím a nemusím kupovat spoustu drahých věcí v lékárně, které mi ne vždycky zaberou. Ale letos zkouším i probiotika, abych tyhle přírodní léky nemusela vůbec použít, tak doufám že mi to vyjde :) Nechala jsem si poradit v lékárně a nakonec vybrala biopron forte. Jedná se o kapsle, kdy se jejich obsah dá vsypat třeba do pití, protože mi dělá problém jejich polykání, takže pro mě je tohle ideální způsob na užívání. Doufám, že tím předejdu i zánětům močového měchýře, které mě občas trápí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přírodní léčba

Sůl k inhalaci

Pokud se obáváte alergické reakce, sáhněte raději po soli nebo inhalujte jen páru z čisté vody. Nezapomínejte, že inhalování léčivých par nebude účinné, pokud k němu nepřidáte i ležení v posteli. Určitě není vhodné jít po napařování ven na studený vzduch. Měli byste být doma v klidu, s dostatečným množstvím tekutin.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Domácí inhalace Vincentky

Léčbu lehkých dýchacích potíží nebo rýmy je vhodné podpořit inhalací fyziologického roztoku nebo minerálních vod, zejména Vincentky. Ta pomáhá v uvolňování a rozpouštění hlenů, je vhodná jako prevence nebo při lehkém nachlazení a rýmě. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Obě minerální vody lze použít i do inhalátorů.

Zdroj: Inhalace proti rýmě

Recept

Na česnekovou inhalaci, která uvolní dutiny, ucpaný noc a průdušky potřebujete...

Ingredience: 3–5 česnekových stroužků, 3 polévkové lžíce oregana (nebo 5 drcených hřebíčků), hrnec s vodou, ručník

Postup: Nalijte 1 litr filtrované nebo pramenité vody do hrnce a dejte vařit. Až se voda bude vařit, přidejte 3 polévkové lžíce sušeného oregana, nebo 5 drcených hřebíčků, a 3 středně velké oloupané česnekové stroužky, nasekané nahrubo. Tuto směs nechte přejít varem, poté odstavte hrnec z plotny a po dobu pěti minut nechte směs louhovat. Položte si ručník na hlavu a krk, ohněte se nad vodní hladinu v hrnci a zhluboka dýchejte uvolňující se páru z hrnce po dobu 5 minut. Dbejte na bezpečnou vzdálenost nad hrncem – nejméně 4 centimetry nad hladinou. Přiloženým ručníkem zakryjte hlavu nad hrncem tak, aby účinná pára neunikla.

Pozor: Buďte velice opatrní, abyste se nedostali příliš blízko k horkému hrnci, mohlo by dojít k popálení párou.

Tuto inhalaci opakujte každou hodinu. Zejména těsně před spaním by vám tato inhalace měla pomoci k lepšímu spánku. Druhý den si připravte novou dávku směsi k inhalaci.

Zdroj: Inhalace česneku

Inhalace na bolest v krku

Na inhalaci při bolesti v krku se doporučuje použít nebulizátor. Nebulizátory jsou speciální pomůcky, které přeměňují roztok léčiva na aerosol. V současné době existují tři typy nebulizátorů:

  • ultrazvuk – doporučuje se k léčbě nazofaryngu, hrtanu, průdušek
  • komprese – je potřeba, pokud infekce postihuje průdušky a alveoly
  • elektrická síť – ideální pro léčbu dolních cest dýchacích a při bolestech v krku; tento typ zařízení se doporučuje používat u dětí, protože může pracovat v jakémkoli úhlu

Inhalace s rozprašovačem má při bolestech v krku přednost před parními a suchými postupy.

Výhody:

  • dostupnost a snadné použití
  • možnost použít různé léčivé látky
  • bezpečnost při používání
  • možnost přesného dávkování léků
  • možnost použití u malých dětí a starších osob, u nichž je obtížné provádět parní a suchou inhalaci
  • lze jej použít k inhalacím s léky, solí, minerální vodou, ale není vhodný pro použití bylinných odvarů

Zdroj: Inhalace slané vody

Esenciální oleje

Cílem aromaterapie je posílení celkové přirozené imunity organismu. Oleje s obsahem silic jsou velmi oblíbenou skupinou olejů - působí blahodárně na dýchací ústrojí, což oceníme při častějších výskytech chřipkových onemocnění. Mezi nejčastější prostředky léčby a aplikace éterických olejů patří masáže, inhalace, koupele, aromalampy, obklady, zábaly apod. Lze je tedy použít dvěma základními způsoby a to: inhalací a zevně.

Zdroj: Aromaterapie na pohodu

Jak zmírnit suchý kašel u dětí

Suchý kašel u dětí je velmi dráždivý, škrábe v krku, nevytvářejí se hleny, nevykašlává se, je poměrně vyčerpávající a měl by být tlumen, protože je pro dýchací cesty a organismus nepříjemnou zátěží.

U dětí velmi rychle zabírá klasický „priessnitz“ (studený vlhký šátek omotáte kolem krku, obalíte jej igelitem a následně ještě převážete suchou vrstvou, šátkem či šálou). Dojde k rychlému zapaření a prokrvení daného místa. Priessnitzův obklad se doporučuje asi po 15 minutách z krku odstranit, nenechávat jej delší dobu. Dále se doporučuje podání teplého nápoje nebo kuřecího bujonu s majoránkou a česnekem. Osvědčená je rovněž Vincentka, mléko s medem (pije se horké, podporuje tvorbu hlenů, které ale v některých případech mírně ředí). Při vysokém množství hlenů však rozhodně mléko nekonzumujte. Zvlhčujte místnost a při záchvatu kašle dejte dítě k otevřenému oknu, aby se nadechlo chladného vzduchu.

Zdroj: Suchý kašel

Zkušenosti

Ambrobene sirup se užívá při akutních a chronických onemocněních dýchacích cest, které jsou spojeny s obtížným vykašláváním, doporučuje se také u infekčních onemocnění dýchacích cest nebo při akutních a chronických zánětech vedlejších nosních dutin. Ambrobene sirup je roztok a podává se dětem i dospělým. Léčivou látkou je ambroxoli hydrochloridum (15 mg v 5 ml sirupu). Pomocnými látkami v sirupu jsou 70% krystalizující sorbitol, propylenglykol, malinové aroma, dihydrát sodné soli sacharinu, čištěná voda. Sirup Ambrobene 15 mg/5 ml obsahuje 42 g sorbitolu. Při užití léku podle doporučeného dávkování tak obsahuje každá dávka do 4,2 g sorbitolu. Přípravek je nevhodný pro pacienty s vrozenou nesnášenlivostí fruktózy. Může způsobit žaludeční nevolnost a průjem.

Ambrobene 7,5 mg/ml je roztok obsahující 25% kyselinu chlorovodíkovou, a to v množství 0,6 mg. Při inhalaci může u pacientů s hyperreaktivitou dýchacích cest dojít k vyvolání bronchokonstrikce (zúžení bronchů).

Vždy užívejte Ambrobene přesně podle pokynů svého lékaře. Obvyklé dávkování je následující:

1) Ambrobene 15 mg/5 ml, sirup (odměrka je součástí balení)

  • děti 0–2 roky: 2x denně 2,5 ml
  • děti 2–5 let: 3x denně 2,5 ml
  • děti 5–12 let: 2–3x denně 5 ml
  • děti nad 12 let a dospělí: první 2 až 3 dny 3x denně 10 ml, dále 2x 10 ml nebo 3x 5 ml

2) Ambrobene 7,5 mg/ml, roztok (odměrka je součástí balení)

  • děti 0–2 roky: 2x denně 1 ml
  • děti 2–5 let: 3x denně 1 ml
  • děti 5–12 let: 2–3x denně 2 ml
  • děti nad 12 let a dospělí: první 2 až 3 dny 3x denně 4 ml, dále 2x 4 ml nebo 3x 2 ml

3) Inhalace

  • děti do 5 let: 1–2x denně 2 ml
  • děti nad 5 let a dospělí: 1–2x denně 2 až 3 ml

Inhalace, zejména u dětí, má vždy probíhat pod lékařským dohledem. Pro inhalaci je vhodné roztok naředit v poměru 1 : 1 například fyziologickým roztokem. Pacient má během inhalace dýchat normálně, hluboké vdechování může dráždit ke kašli. Roztok se před inhalací doporučuje ohřát na tělesnou teplotu. Pacienti s astmatem by před inhalací měli užít bronchodilatans (lék rozšiřující průdušky), a to v inhalační formě 30 minut a v perorální formě nejméně 60 minut před vlastní inhalací. Vhodným inhalačním přístrojem je například ultrazvukový nebo kompresorový inhalátor (s výjimkou inhalátoru s rozprašováním parou).

Ambrobene tablety se užívají při akutních a chronických onemocněních dýchacích cest spojených s obtížným vykašláváním, u infekčních onemocnění dýchacích cest, při akutních a chronických zánětech vedlejších nosních dutin. Ambrobene tablety je možno podávat dětem i dospělým. Léčivou látkou je ambroxoli hydrochloridum (30 mg v 1 tabletě). Pomocnými látkami v tabletách jsou monohydrát laktózy, kukuřičný škrob, magnesium-stearát, koloidní bezvodý oxid křemičitý. Tablety obsahují i monohydrát laktózy. Pokud je vám známo, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, poraďte se s lékařem dříve, než začnete tento přípravek užívat.

Obvyklé dávkování u přípravku Ambrobene 30 mg, tablety:

  • děti 5–12 let: 2–3x denně ½ tablety
  • děti nad 12 let a dospělí: první 2 až 3 dny 3x denně 1 tabletu, dále 2x 1 nebo 3x ½ tablety

Zdroj: Ambrobene


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP