Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VINCENTKA S MLÉKEM A MEDEM

OBSAH

Inhalace Vincentky

Vincentka svým obsahem a vyvážeností minerálních solí a prvků umožňuje rozpouštění hlenů v dýchacích cestách, žaludku a střevech. Vincentka je tak doporučována k pitným a inhalačním kúrám při onemocnění cest dýchacích, hlasivek, při chorobách látkové výměny, vředové choroby žaludku, dvanácterníku a jejich pooperačních stavech, cukrovce, chronickém zánětu slinivky.

Nalijte Vincentku do pánvičky (kastrůlku), zahřejte, nesmí se vařit, pouze aby šla pára. Přes hlavu si přetáhněte ručník a inhalujte. Je třeba regulovat teplotu, aby nedošlo k popáleninám a zarudnutí obličeje. Inhalujte 3x denně po dobu 15–20 minut.

Zdroj: Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem VINCENTKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Václavková.

Dobrý den ráda bych zeptala zda mohu pít vincentku když beru varfarín děkuji vaclavkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vincentka je pro Warfarin neškodná. Můžete pít bez obav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vincentka a warfarin

Jak zmírnit suchý kašel u dětí

Suchý kašel u dětí je velmi dráždivý, škrábe v krku, nevytvářejí se hleny, nevykašlává se, je poměrně vyčerpávající a měl by být tlumen, protože je pro dýchací cesty a organismus nepříjemnou zátěží.

U dětí velmi rychle zabírá klasický „priessnitz“ (studený vlhký šátek omotáte kolem krku, obalíte jej igelitem a následně ještě převážete suchou vrstvou, šátkem či šálou). Dojde k rychlému zapaření a prokrvení daného místa. Priessnitzův obklad se doporučuje asi po 15 minutách z krku odstranit, nenechávat jej delší dobu. Dále se doporučuje podání teplého nápoje nebo kuřecího bujonu s majoránkou a česnekem. Osvědčená je rovněž Vincentka, mléko s medem (pije se horké, podporuje tvorbu hlenů, které ale v některých případech mírně ředí). Při vysokém množství hlenů však rozhodně mléko nekonzumujte. Zvlhčujte místnost a při záchvatu kašle dejte dítě k otevřenému oknu, aby se nadechlo chladného vzduchu.

Zdroj: Suchý kašel

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ PROTEINOVÝ NÁPOJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslav.

Neměl byste někdo tip na vydatný domácí proteinový nápoj, který bych si mohl v pohodě připravit doma?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Bohuslave, jako nejlepší domácí přírodní proteinový nápoj doporučuji mléčnou syrovátku, která vzniká při výrobě tvarohu z kvalitního čerstvého kravského mléka - ne z krabicového! Další tip na domácí proteinový nápoj je rozmíchaný nízkotučný tvaroh s odtučněným mlékem, který je možno osladit medem. Další tip je hotové acidofilní mléko, které se prodává už hotové v supermarketu.
Jako přídavek zde uvádím i Smacker, jako dokonalý zdroj hodnotných bílkovin - proteinů. Vyzkoušeli jsme ho v pevné formě a chutná dobře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domácí proteinový nápoj

Vincentka nebo slaná voda

Nejznámější a nejosvědčenější minerálkou vhodnou pro inhalaci je luhačovická Vincentka. Podobné účinky má i Bílinská kyselka. Oba výrobky seženete v každé lékárně i v různých supermarketech. Pro preventivní účely se inhaluje minerální nebo slaná voda. Inhalace takové lázeňské minerálky je vhodná nejen jako prevence, ale i jako součást léčby. Pomáhá totiž v rozpouštění a vykašlávání hlenů. Ale mělo by jít o kyselky alkalické – ty obsahují zásadité minerální ionty, které jsou proti zahlenění nejúčinnější. To je ideální přírodní léčba při lehkém nachlazení nebo pro doléčení kašle či rýmy.

Když nemáte léčivou vodu po ruce, tak k preventivnímu čištění a zvlhčování dýchacích cest postačí i převařená voda z kohoutku, ve které rozpustíte kuchyňskou sůl v poměru 9 gramů soli na 1 litr vody. Vznikne tak fyziologický roztok, který tělo dobře snáší.

Zdroj: Inhalace slané vody

Diskuze

V diskuzi KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Very.

Káva překyseluje organismus...ale dvě za den si klidně dejte...ale ne s mlékem, černou nebo se šlehačkou

Zdroj: diskuze Ketoza

Ovesné sušenky s medem

Ingredience:

  • 200 g ovesných vloček
  • 150 g másla
  • 2 lžíce medu
  • 150 g polohrubé mouky
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g slunečnicových semínek
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • skořice dle chuti

Postup:

V menším hrnci rozehřejte máslo společně s medem a cukrem. Zbylé suroviny promíchejte v míse, přidejte rozpuštěné máslo s medem a cukrem a vše ještě jednou důkladně promíchejte. Plech na pečení vyložte pečicím papírem a na něj dělejte hromádky z těsta za pomoci malé lžičky. Mezi jednotlivými hromádkami nechte větší mezery, těsto se při pečení bude roztékat. Připravený plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte dozlatova asi 10 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout a až poté sundávejte z papíru.

Zdroj: Ovesné sušenky

Diskuze

V diskuzi KETOZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Proč se nesmí při ketóze pít káva.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Simca.

Proč nemohu pít kávu s mlékem v ketóze,když mléko i káva jsou dovoleny

Zdroj: diskuze Ketoza

Cibule s medem proti kašli

Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte cibuli. Všechny uvedené varianty receptů mají stejné léčebné účinky. Záleží jen na vás, který si vyberete, buď podle dostupnosti surovin, nebo snadnosti přípravy. Nejosvědčenějším receptem je med s cibulí proti kašli.

Šťáva z cibule s medem: Šťávu ze syrové cibule smíchejte s medem v poměru 2 : 1. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibulový sirup s medem: Syrovou cibuli nakrájejte na kolečka, přelijte vroucí vodou, přidejte špetku majoránky a nechte 1/4 hodiny louhovat. Podávejte s medem. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule na kašel pro děti: Cibuli nakrájejte, zasypte lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, tu užívejte třikrát denně po jedné polévkové lžíci. Vhodné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule s medem na bolest v krku: Smíchejte drcenou cibuli, med a trochu drceného fenyklu. Užívejte 1 lžičku před jídlem. Výborné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Cibule s medem na kašel: Nakrájenou cibuli přelijte horkou vodou, povařte, sceďte, smíchejte s lipovým čajem a přidejte med nebo cukr. Recept je vhodný pro děti při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.

Zdroj: Na co je dobrá cibule v léčitelství

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kvasinka.

U mě na prvním místě česnek s medem. Pravý český česnek a med jsou národní všelék! Česnek obsahuje silnou antifungální látku nazvanou allicin. Allicin ničí infekce, zejména pokud jde o kvasinku Candida. Med zase pomáhá česneku v jeho protikvasinkové aktivitě. Uklidňuje pokožku a mírní jakýkoliv otok s protizánětlivými účinky. Vždycky si to udělám dvakrát týdně ze 6 stroužků česneku a 5 lžic organického medu. Česnek normálně prolisuju přes mačkátko a nechám odležet po dobu 15 minut. Pak přidám med a dobře promíchám. Tuto směs aplikuju na pokožku hlavy a zároveň provádím masáž po dobu minuty nebo dvou. Pak vlasy zabalím do igelitu a ručníku a nechám asi 10 minut působit. Nakonec to opláchnu vodou a nanesu šampon a vlasy normálně umeju. V případě citlivé pokožky, kterou může česnek dráždit, je možné směs naředit mlékem.

Zdroj: diskuze Babské rady

Recept na čaj s medem

Budete potřebovat 8 až 12 stroužků drceného česneku. Česnek by se měl vařit po dobu 10 minut. Posléze by se měla přidat šťáva z čerstvě vymačkaného citrónu a na ochucení se dodává med. Med by se měl přidat podle chuti.

Zdroj: Česnek, citrón a med

Diskuze

V diskuzi KNEDLÍK V KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor.

Na "knedlík v krku" mi zabírá Phytoxan, většinou je to u mne příznak začínající nemoci, např. nachlazení a kašle, nebo angíny a normálně přetrvává tak 2-3 dny. S Phytoxanem a čajem s medem je pryč za den ;)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Knedlík v krku

Kuře na kari s kokosovým mlékem

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsíček
  • 1 menší cibule
  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 1 jablko
  • kari
  • olivový olej
  • solamyl
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Na rozpáleném oleji osmažíme cibulku, přidáme na nudličky nakrájená kuřecí prsíčka, osolíme, opepříme a zprudka osmahneme. Poté přidáme kari koření, rychle promícháme a zalijeme kokosovým mlékem. Provaříme zhruba dvacet minut. Přibližně pět minut před koncem přidáme na kousky nakrájené jablko. Omáčku zahustíme solamylem rozmíchaným ve vodě a necháme provařit. Podáváme s jasmínovou rýží.

Zdroj: Kuře na kari

Diskuze

V diskuzi MED V BOJI PROTI STÁRNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana tomášová.

Úžasné a pravdivé! Medu věřím. Na stárnutí a vitalitu je skvělý též koenzym, např. Q Max. V kombinaci s medem můžeme být stále mladí :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Med v boji proti stárnutí

Křen s medem

Křen s medem, nebo také křen nasladko, bývá často připravován jako pokrm pro udržení imunity nebo jako lék proti nemocem při nepříznivém počasí. Nejsou zde tedy jeho chutě a vlastnosti vnímány jako doplněk k pokrmům, ale je konzumován především pro svůj velký obsah vitamínů a léčivých schopností v boji proti kašli a rýmě. Pro jeho přípravu budete potřebovat očištěný, oloupaný a najemno nastrouhaný křen a včelí med. Tyto ingredience smíchejte v poměru 2 : 1. Jedna čajová lžička 2krát až 3 krát denně uleví nejen vám, ale i vašim dětem.

Zdroj: Strouhaný křen

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ ŠAMPON NA SUCHÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý deň,
mám dotaz k vajíčkovému šampónu pre lámavé vlasy. Koľko ide do zmesy tej minerálnej vody?
Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Minerální voda je ve vajíčkovém šamponu pro doplnění iontů, které posilují vlasy přírodní cestou. Například Vincentka je bezvadná na hnědé a zrzavé vlasy. Poděbradka pak na plavé a blond vlasy. Množství vody je asi jako dvě vajíčka, takže tak dvě deci. Nejlepší je voda přímo ze vřídla.

Zdroj: diskuze Domácí šampon na suché vlasy

Recepty s medem

Med a skořice: Jedna plná lžíci skořice, lžíce medu a 1 šálek teplé vody se promíchá a pije se po probuzení. Mnoho lidí ztratilo na váze jen tím, že pravidelně pili tuto směs.

Med a citron: Smíchejte 1–2 lžíce medu s 1 lžící citronové šťávy ve sklenici teplé vody a konzumujte po probuzení. Pití této směsi každý den pomáhá čistit střevní trakt a snížit obsah tuku v organismu.

Med a teplá voda: Musíte vypít sklenici teplé vody smíchanou s velkou lžící medu. Toto pomáhá při metabolizaci tuku.

Berte na vědomí, že med se nesmí vařit nebo vystavovat vysokým teplotám. Vysokými teplotami se med znehodnocuje.

Zdroj: Hubnutí s medem

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÉ ČEPY NA MANDLÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Roubíčková.

mám pro "čepaře" jednu radu.Pomáhá svařené lněné semínko-popíjet jako čaj.To mi ale moc nevyhovovalo a tak je lepší trvale popíjet čaj se zázvorovým medem.Už půl roku ani ň.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronické čepy na mandlích

Okurkový salát s mlékem

Ingredience: 1 okurka, 1 litr mléka, 10 lžic octa, ½ lžičky mletého pepře, 4 lžičky soli

Technologický postup: Okurku najemno nastrouháme, vložíme do mísy, přilijeme mléko, osolíme, opepříme a po lžičkách přidáváme postupně ocet. Vždy dobře zamícháme, aby se mléko nesrazilo. Dáme do lednice vychladit a uležet.

Zdroj: Okurkový salát

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Lékárník mi doporučil brát Furolin po jídle a zapít ho mlékem. Žádné výše popsané problémy jsem neměla. Zabral mi po 3. dnu užívání

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Perník na plech s medem

Ingredience: 750 ml polohrubé mouky, 500 g cukru krystal nebo krupice, 500 ml vlažného mléka, 370 ml oleje, 2 lžíce kakaa, 2 celá vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu nebo pár kapek tresti, 1 lžíce perníkového koření, 1 prášek do perníku nebo do pečiva

Postup: V míse vyšleháme celá vejce s cukrem, přidáme olej, med, rum, mléko a zašleháme. Ve vedlejší míse smícháme sypké suroviny, mouku promícháme s práškem do perníku, přisypeme lžíci koření a kakao a vše promícháme. Hotovou směs přisypáváme za stálého šlehání do tekuté směsi. Hlubší plech vyložíme pečicím papírem, vylijeme na něj těsto a pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 30 minut. Zda je perník hotový, poznáme podle suché vytažené špejle. Perník s medem zdobíme moučkovým cukrem nebo čokoládovou, citronovou, případně rumovou polevou.

Zdroj: Perník na plech

Okurkový salát s acidofilním mlékem

Ingredience: 1 okurka, 200 ml acidofilního mléka, špetka cukru krupice, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Omytou salátovou okurku nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na tenké plátky. Acidofilní mléko ochutíme špetkou cukru, soli, mletého pepře a přelijeme přes okurku. Salát necháme vychladit a podáváme.

Zdroj: Okurkový salát

Hubnoucí jídelníček na víkend

Začněte každý den s medovým nápojem – jedna nebo dvě čajové lžičky medu v teplé vodě s citronem. A na konci dne s nápojem z medu 30 minut před spaním – jednu nebo dvě polévkové lžíce medu rozpusťte v horké vodě nebo v bylinkovém čaji.

Pondělí

  • SNÍDANĚ: dva grilované plátky libové slaniny s grilovaným rajčetem
  • SVAČINA: hrst oliv
  • OBĚD: omeleta ze tří vajec s cibulí, paprikou a žampiony, nebo velký salát s kuřecím masem
  • SVAČINA: celer s tvarohem
  • VEČEŘE: grilovaný steak z lososa s dušenou brokolicí a zelenými fazolkami
  • DEZERT: obyčejný jogurt s medem a praženými semínky, nebo jogurt s ovocem

Úterý

  • SNÍDANĚ: dvě sázená vejce a plátek celozrnného toastu
  • SVAČINA: malá hrst ořechů a semen
  • OBĚD: vydatná polévka s čočkou/fazolemi a dvě ovesné placky
  • SVAČINA: okurky, celer a mrkev
  • VEČEŘE: mleté maso s cibulí, paprikou, cuketou a rajčaty, posypané sýrem
  • DEZERT: malý bílý jogurt s medem a ovocem

Středa

  • SNÍDANĚ: pohankové vločky s bílým jogurtem a nasekanými sušenými meruňkami
  • OBĚD: velký míchaný salát s vařenými vejci, tuňákem v konzervě a medovým dresinkem + hrušky a malý kousek modrého sýra
  • SVAČINA: plátek medovníku
  • VEČEŘE: vepřové maso s fazolkami a rajčatovou omáčkou s dušenou kapustou
  • DEZERT: malý ovocný salát

Čtvrtek

  • SNÍDANĚ: dva párky (masové nebo vegetariánské) s velkým grilovaným rajčetem
  • OBĚD: celozrnný chléb s plátkem šunky, sýra a salátu
  • SVAČINA: uzený losos s trochou tvarohu
  • VEČEŘE: kuřecí stehno bez kůže pečené v olivovém oleji s hrubě nakrájenou červenou cibulí, paprikou, kousky ořechů, stroužky česneku a plátky cukety
  • DEZERT: malý přírodní jogurt s medem a ovocem

Pátek

  • SNÍDANĚ: miska müsli s mlékem a lžičkou přírodního jogurtu
  • SVAČINA: jablko a ořechy
  • OBĚD: frittata (z jednoho vejce a zeleniny) podávaná se salátem
  • SVAČINA: tvaroh s okurkou
  • VEČEŘE: míchaná smažená zelenina s malým podílem celozrnných nudlí
  • DEZERT: víno se strouhaným kokosem a s kopečkem creme fraiche

Sobota

  • SNÍDANĚ: dvě míchaná vejce s uzeným lososem a plátek celozrnného toastu
  • SVAČINA: hrst ořechů
  • OBĚD: krémová kuřecí polévka s celozrnnými krutony, hrst hroznů a kus sýra
  • SVAČINA: banánový muffin
  • VEČEŘE: plátek (kuřecí nebo tofu) s jablky, meruňkami, rozinkami, rajčaty a kokosovým mlékem, podávaný s malým podílem hnědé rýže
  • DEZERT: grilovaná broskev pokapaná medem

Neděle

  • SNÍDANĚ: dva rýžové koláčky obložené plátkem hermelínu a šunky
  • SVAČINA: mrkvové tyčinky
  • OBĚD: houbová omeleta a rozinky
  • SVAČINA: olivy se sýrem feta
  • VEČEŘE: masové kuličky v rajčatové omáčce s malou částí celozrnných těstovin a velký salát s medovým dresinkem
  • DEZERT: rebarbora s banánem

Recept

Medové kuřecí: Sezamová semínka, slunečnicový olej, 4 kuřecí prsa jemně nakrájená na proužky, 6 cm oloupaného a na kousky nasekaného zázvoru, 1 žlutá paprika nakrájená na proužky, 1 pórek nakrájený na 0,5cm kroužky, 1 (200g) kukuřice, 4 porce celozrnných nudlí, 1 lžíce medu, šťáva z celého citronu, 1 lžíce tmavé sójové omáčky, 1 lžíce sezamového oleje.

Postup: Nejprve na mírném ohni na suché pánvi wok lehce orestujte sezamová semínka. Pak zahřejte ve wok pánvi slunečnicový olej a přidejte kuře. Opékejte do měkka. Přidejte zázvor, pepř, pórek a kukuřici. Dolijte pár lžic vody a za stálého míchání smažte 3–5 minut, dokud zelenina nezměkne. Přidejte předem namočené nudle do směsi kuřecího masa a zeleniny. Dochuťte citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a sezamovým olejem. Podávejte sypané opečenými sezamovými semínky.

Zdroj: Hubnutí s medem


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP