Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

VINNA REVA MRAZY


VINNA REVA MRAZY je jedno z témat, o kterém se můžete dočíst v našem článku. Vinná klobása patří neodmyslitelně k tradičním pokrmům českých Vánoc. Vinné klobásy se vyrábějí z masa a obsahují tedy značné množství purinů. Nemoc dna vzniká při přebytcích kyseliny močové v krvi, která se pak usazuje v kloubech, kde její ostré krystaly narušují kloubní pouzdra, což vede k neuvěřitelné bolesti. Kyselina močová je produktem trávení purinů. Každá potravina, která obsahuje bílkoviny, má i puriny, ze kterých se vytvoří kyselina močová. Vinné klobásy se obvykle vyrábějí v průmyslových podnicích a větších řeznictvích nebo v lahůdkářstvích. Každý řezník či lahůdkář má svůj vlastní recept a jen ti poctiví dávají do klobás správné množství vepřového masa. Ti drzejší klobásy nastavují houskou a vlákninou, která mění výživové hodnoty a tedy i obsah purinů. Je tedy vhodné konzumovat vinné klobásy, když trpíte dnou? Podíváme se na to v našem článku o vinných klobásách a purinech.


Vinná klobása

Místem původu je Morava v České republice. Ano, vinné klobásy je možné označit za originální moravské jídlo. Poděkovat za to můžeme Františkovi Pekárkovi, který v devatenáctém století vymyslel původní recept na výrobu vinných klobás. Podle jeho receptu jsou hlavními ingrediencemi vepřové, telecí a hovězí maso, mléko, bílé víno, rohlíky a jemné koření. K vinným klobásám se bezvadně hodí svařené víno, horké toddy s rozšlehaným vejcem a vaječný koňak.

Vinná klobása se konzumuje především během Štědrého dne. Nejčastěji stočené ve spirále připomínající Slunce, které se v této době dostává do zimního slunovratu.

V posledních dvou prosincových týdnech uvádějí do prodeje všichni řezníci na Moravě a v Čechách vinnou klobásu, aby se objevila na vánočním jídelním lístku.

Příprava vinných klobás nepředstavuje žádné složitosti: podle jejich tvůrce, řezníka Františka Pekárka, spočívá celé jeho tajemství v použití kvalitního masa a přidaných ingrediencí.

Historie vinné klobásy

Vinná klobása spolu s obalovaným kaprem a obalovaným kuřecím řízkem tvoří trojici nejoblíbenějších vánočních jídel v Česku.

První zmínky o vinných klobásách se nacházejí v kuchařských knihách z 19. století a pravděpodobně souvisí s bílými klobásami z Bavorska.

Přestože se jí hlavně o Vánocích, je to pokrm, který se může objevit na jídelníčku všech svátečních jídel, zejména v zimě. Jejich konzumace je však velmi kontroverzní, protože tuto klobásu jedni vychvalují a jiní nenávidí.

Aby klobása při přípravě lépe držela, stočí se do spirály a propíchne dvěma špejlemi křížem. Usmažená klobása nabývá vzhledu červeného kruhu nejasně připomínajícího slunce. O vánočních svátcích se tak účastní oslav zimního slunovratu.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Příběh

Ve svém příspěvku ZVÁPENATĚLÉ VĚNČITÉ TEPNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lisková.

pročištění organismu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Warfarin a nedostatek vitaminu K mám kovovou chlopen a ted anginu pectoris a co dál vše je od warfarinu mám zřejmě poškozené věnčity cévy a jak se to dá léčit a ještě budu mit infarkt bolí mě hlava,To není jedna nemoc vše je vinna doktorů neumí léči jen předepisovat léky,aby měli práci ,ale i na ně dojde ,někteří jsou na h**no už,abych to měla za sebou katra

Zdroj: příběh Zvápenatělé věnčité tepny

Hroznové víno – pěstování

Výběr vhodného místa

Výběr vhodného místa pro výsadbu vinné révy je asi tím nejdůležitějším. Ideální pro pěstování vinné révy je jižní svah. Rovina je již méně příznivá. Réva má ráda úrodnou půdu a dobře se jí daří v teplých, ale i podhorských oblastech. Ideální teplota vzduchu je okolo 15 stupňů Celsia. Vinná réva je také náročná na světlo. Jeho dostatek zaručuje kvalitní dozrávání hroznů, v kterých se tvoří cukry a aromatické látky. Důležité je vyvarovat se větrným místům a oblastem, kde bývají časté přízemní mrazíky.

Odrůdy

Odrůdy vinné révy se liší v barvě, tloušťce slupky, poměru kyselin k cukrům a mnoha jiných faktorech. Většina aromatických látek je uchována ve slupce.

Nejjednodušší odrůdy pro pěstitele začátečníky jsou za bílé odrůdy: Krystal, Prim (Palatina), Chrupka bílá, Vostorg i Solaris. Z modrých: Chrupka červená, Isabella (Chorvát), Nero, Agát Donskoj, Alden. Z červených: Festivalnyj a Cabernet Cortis.

Výsadba

Nejdříve si vykopeme jámu o hloubce cca 50 cm a zkypříme dno. Poté zastřihneme kořeny sazenice a vložíme ji do jámy. Až vyraší výhonky, tak vybereme jeden a ostatní vytrháme. Z něj pak vyroste kmínek. Vedle něj si zapíchneme 1,5 m dlouhou tyč, ke které budeme kmínek vázat, aby rostl jen vzhůru. Vážeme jej cca po 20 cm.

Zdroj: článek Hroznové víno

Obsah purinů

Vinná klobása je vyrobena z masa, tedy alespoň ta poctivá. V každé vinné klobáse má být dostatek vepřového, telecího a hovězího masa. Všechny tyto hlavní ingredience obsahují puriny. Nejvíce purinů má vepřové maso, kterého je v klobásách také nejvíce. 100 gramů masa ve vinných klobásách obsahuje 130 až 150 mg purinů. V poctivých vinných klobásách mleté maso tvoří 70% obsahu. Další důležitou součástí klobás jsou přírodní střívka, která rovněž obsahují puriny v podobné míře jako maso. Zbytek tvoří mléko, víno a rohlíky. Tyto složky ale neobsahují velké množství purinů. Nejméně purinů obsahuje mléko a víno (téměř nula purinů). O něco více pak obsahují rohlíky (100 g rohlíků obsahuje 20 miligramů purinů).

Pokud tedy stočíte 100 gramů vinné klobásy a usmažíte nebo upečete v troubě, tak výsledný pokrm bude mít přibližně 90 až 100 mikrogramů purinů. Někteří řezníci při výrobě trochu šidí a nahrazují maso rohlíky nebo přidanou vlákninou. Takové klobásy pak nebudou tak chutné, ale z pohledu purinů budou vhodnější, protože levnější náhražky masa obsahují mnohem méně purinů.

Pokud máte dnu a hlídáte si příjem purinů, tak vězte, že vinné klobásy patří k méně vhodným potravinám a měli byste je konzumovat pouze v nižším množství a přistupovat k nim jako k řízku nebo stejku. Sníte-li jednu stočenou klobásu, tak ten den omezte příjem jiného masa ve svém obvyklém jídelníčku.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Přílohy

Vinná klobása se nejčastěji kombinuje s bramborovým salátem. Mohou ale být doplněny hořčicí a chlebem, cibulí, hráškem, mrkví, zelím, nakrájenými žampiony, strouhanými jablky, grilovanou zeleninou nebo salátem s jablečným octem. Také se jedí s bramborami (smaženými, šťouchanými nebo v salátu).

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Příprava

Vinná klobása je polotovar, protože se před uvedení do prodeje nevaří. Tím se snižuje její trvanlivost – musí se spotřebovat do 48 hodin.

Vinné klobásy lze připravit různými způsoby. Lze je péct, opékat v troubě, grilovat nebo smažit na pánvi. Příprava je dokončena když se jejich původní bílá barva v důsledku přítomnosti mléka změní na červenohnědou a jsou křupavé.

Chcete-li je upéct v troubě bez rizika prasknutí, jednoduše nalijte do pekáče trochu vody. Vodu lze nahradit pivem nebo vínem (bílým nebo červeným). Nejčastěji se ale smaží z obou stran na pánvi na rozpáleném tuku nebo oleji. Nejprve je obalíme v mouce, do které jsme přidali trochu sladké papriky.

Zdroj: článek Vinná klobása a puriny

Gel

Jako mastí, tak i gelů je na našem trhu řada. Zde je velmi účinný gel:

Hemostop gel Max

Hemostop gel Max je zdravotnický prostředek při hemoroidech. Jedná se o účinný přípravek s obsahem 12 rostlinných extraktů, díky nimž má hydratační, zvláčňující, zklidňující, regenerující, chladivý a čisticí účinek. Po nanesení na konečník vytváří Hemostop Gel Max hydratační, zvláčňující, zklidňující, regenerační, chladivou a čisticí hydrogelovou vrstvu. Hydrogelová vrstva vytváří na konečníku příznivé podmínky pro aktivaci přirozených regeneračních a protizánětlivých mechanismů.

Hemostop gel Max je určen k aplikaci na konečník a okolí konečníku:

  • při poruchách sliznice konečníku spojených se vznikem hemoroidů;
  • při svrbění, štípání a pálení konečníku;
  • při opruzení a popraskání sliznice a okolí konečníku.

Složení

Dub letní – extrakt z kůry, třezalka tečkovaná – extrakt z natě, světlík lékařský – extrakt z natě, měsíček lékařský – extrakt z květu, řebříček obecný – extrakt z natě, violka vonná – extrakt z květu, jitrocel kopinatý – extrakt z listu, sléz lesní – extrakt z květu, bez černý – extrakt z květu, přeslička rolní – extrakt z natě, réva vinná – olej ze semen, kadidlovník pilovitý – extrakt, aloe vera – extrakt z listů

Přídatné látky

Aqua, Butyrospermum parkii, Caprylyl glycol/phenoxyethanol/hexylene glycol, Propylenglycol, Carbomer, Polysorbate 20, Sodium hydroxide, Parfum

Dávkování

Aplikujte 2–3x denně přiměřené množství gelu na postižený konečník. Doporučená doba aplikace je 5–10 dní. Aplikujte na čistou sliznici konečníku. Má příjemný chladivý účinek, při aplikaci je k pokožce velmi šetrný, nemastí ji ani nedráždí. Přípravek změkčuje drsnou pokožku, zjemňuje suchou a popraskanou kůži.

Balení

75 ml

Hodnocení

Hemostop Gel má dobré reference a dobrou cenu ve spojení s tabletami Hemostop. Jiné léky mohou způsobovat alergické reakce. V případě Hemostopu nastává okamžitá úleva a výrazné zlepšení, které trvá dlouhodobě. V případě větších potíží stojí za úvahu kombinace s tabletami Hemostop. Doporučuje se o něco méně sedět a trochu více se hýbat.

Po namazání přestává pocit pálení, gel chladí, neštípe, rychle zaschne, takže se nerozmazává. Použití je i preventivní.

Zdroj: článek Hemostop

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová


vinná reva lečive učinky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
vinná réva na pergole
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.