Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VINNÝ KÁMEN PRÁŠEK DO PEČIVA

OBSAH

Potřebné věci k odstranění plaku

  • kartáček na zuby
  • pasta na zubní kámen

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Diskuze

V diskuzi SODA BIKARBONA JEJI POUZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Chtěla jsem se zeptat,mám recept na buchtu a místo prášku do pečiva se tam má dát 1sáček sody bikarbony je to v pořádku?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Prášek do pečiva = soda bikarbona, takže žádný strach a klidně postupuj podle receptu i s práškem do pečiva. Dej pak vědět, jak se ti to povedlo. Nebo sem hoď recept, ať to taky můžeme zkusit.

Zdroj: diskuze Soda bikarbona jeji pouziti

Zubní kámen foto

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět zubní kámen.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Poradna

V naší poradně s názvem OCET NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli vinný ocet mužů užívat a jak často když mam dnu,dekuji predem za odp.s pozdravem Metela

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistují zatím žádné studie, které by potvrzovaly léčebné účinky octa na dnu. Zároveň neexistují ani ty, které by potvrzovaly negativní vliv octa na dnu. Z toho vyplývá, že i když máte dnu, tak můžete ocet normálně používat dle libosti. Pokud se rozhodnete ocet popíjet, tak před pitím musí být ocet zředěn vodou. Ocet je velmi kyselý a při nezředěném stavu může dojít k zubnímu kazu a může také spálit jícen. Pro přípravu nápoje promíchejte 1 polévkovou lžíci do plné sklenice vody. Pokud shledáte chuť příliš hořkou, zkuste přidat trochu medu nebo nízkokalorické sladidlo.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ocet a warfarin

Vinný kámen – cena

Cena vinného kamene se pohybuje kolem 50 korun za 150 g kypřicího prášku.

Zdroj: Vinný kámen

Diskuze

V diskuzi TVOŘÍ SE ZUBNÍ KÁMEN NA KERAMICKÉ PROTÉZE ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumír Štefáček.

Tvoří se zubní kámen na keramické protéze ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Tvoří.☹

Zdroj: diskuze Tvoří se zubní kámen na keramické protéze ?

Způsob použití

Běžný prášek do pečiva obsahuje tzv. difosforečnany, které dnes najdete nejen v běžném pečivu, ale i v tavených sýrech, v uzeninách i v různých práškových směsích pro výrobu nápojů. Tyto látky jsou zdrojem fosforu, jehož nadbytek může narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem a zapříčinit tak nedostatek vápníku v těle a úbytek kostní hmoty.

Bezlepkový a bezfosfátový kypřicí prášek do pečiva obsahuje vinný kámen (jehož krystalky najdete v sudech od vína), běžnou jedlou sodu a bio kukuřičný škrob. Používá se stejně jako běžný kypřicí prášek, oblíbený je i při přípravě bezlepkového pečiva. Na 500 g sypkých surovin se používají 3 lžičky (17 g) prášku. Kypřicí prášek z jedlé sody a vinného kamene má tendenci začít kypřit (rozkládat se) již při pokojové teplotě. Doporučuje se proto těsto vkládat do trouby a péct co nejdříve po zapracování tohoto kypřicího prášku. To se týká hlavně řidších třených těst.

V cukrářství se vinný kámen používá při šlehání bílků, které díky němu hodně nabydou a zůstanou tuhé. Používá se tedy zejména při pečení pěnového pečiva, pusinek a andělských dortů.

Zdroj: Vinný kámen

Diskuze

V diskuzi ZUBNI KAMEN NA PROTEZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena polakova.

Dobry den,

mam castecnou dolni zubni nahradu, kazdy vecer mi 20minut cistim ve vode s Coregou prestose mu dela na hmote zubni kamen, kterynejde vyciytit. Co delamspatne? A jak odsstranit kartackem na protezu ji dostatecne drhnu
dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Vaňková.

Dbám velmi na čištění mé zubní náhrady...(Corega,čištění kartáčkem a pastou)...a přesto se mi na náhradě tvoří zubní kámen,může mi prosím,někdo poradit,jak na něj a jak docílit ještě více bělosti
? Děkuji.

Zdroj: diskuze Zubni kamen na proteze

Co je to vinný kámen

Z chemického pohledu se jedná o hydrogenvinan draselný, který vzniká vysrážením kyseliny vinné. Ta společně s kyselinou jablečnou představuje hlavní kyselinu přítomnou ve víně a její množství převažuje nad kyselinou jablečnou především ve slunečných ročnících.

Lidově lze konstatovat, že se jedná o naprosto neškodnou sedlinu ve víně, která se ne nadarmo v anglicky mluvících zemích nazývá vinným diamantem (wine diamonds) a která se nejčastěji usazuje na dně láhve anebo na spodní straně špuntu.

Vinný kámen, také kyselý vinan draselný, je bílý prášek získaný z usazeného vinného kamene uvnitř vinných beček při fermentaci vína (vinný kámen se napřed čistí). Není cítit a má nakyslou chuť. Chemický vzoreček je KC4H5O6. Vinný kámen se vysráží ve víně, když je vystaveno nižším teplotám. Na dně lahví tvoří drobné krystalky, někdy i velké shluky. Chuť vína to neovlivňuje a ve většině vinařských zemích toto nepovažují za závadu.

Zdroj: Vinný kámen

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ KÁMEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Mertová.

Dobrý den
chtěla jsem se zeptat zda je povinností zubaře odstranit mi zubní kámen. Do nedávna to dělal, ale teď mi potvrdil, to dělat nebude a ať jdu k hygienistce ( 700 kč) a peněz moc nemám. Proto se chci informovat jestli to není jeho povinnost.
Za odpověď děkuji L. Mertová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ano, dnes je to tak, že zubní kámen odstraňuje zubní hygyenistka. Není to proto, že by to zubař nechtěl udělat, ale proto, že zdravotní pojišťovna tento zákrok nehradí a zubař obvykle nemá u svého křesla potřebné nástroje. Hygyenistka má obvykle vlastní vyšetřovací křeslo s moderními nástroji, které skutečně efektivně odstraňují zubní kámen. Zubní hygyenistka je nová služba zvyšující úroveň našeho zubního lékařství, kterou si pacient hradí sám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zubní kámen

Vinný kámen na pečení

Vinný kámen je výborný pomocník při pečení.

Kakaový koláč s polevou z bílé čokolády

Ingredience: 250 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g majonézy, 1/2 vinného kypřicího prášku do pečiva, 40 g kakaa, 150–180 ml mléka, 200 g mletého cukru, 1 lžíce rumu, špetka skořice, pikantní marmeláda na pomazání, 100 g bílé čokolády, 200 g husté zakysané smetany, tenký plátek másla

Technologický postup: Majonézu, cukr a vejce prošleháme metličkou. Přidáme mléko, prosátou mouku a zbytek surovin. Všechno spojíme do hladkého těsta. Pekáček o velikosti cca 25 x 35 cm vyložíme pečicím papírem a nalijeme těsto. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180  C cca 30–40 minut. Vyzkoušíme špejlí. Na krém rozpustíme ve vodní lázni čokoládu s máslem. Do rozpuštěné čokolády vmícháme smetanu. Na ještě teplý koláč namažeme tenčí vrstvu marmelády a necháme zchladnout. Poté nahoru mažeme krém z čokolády a smetany. Necháme ztuhnout.

Trojúhelníky s brusinkami, čokoládou a ořechy

Ingredience: 500 g hladké mouky, 50 g hnědého cukru, 1 lžička vinného kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 75 g másla, 65 ml mléka, 65 ml smetany, 1 vejce, 100 g sušených brusinek, 100 g hrubě sekaných vlašských ořechů, 50 g čokolády nasekané na kousky

Technologický postup: V míse smícháme mouku, cukr, vinný prášek, sůl, pak přimícháme máslo, až se udělá drobenka. Odděleně smícháme mléko, smetanu a vejce, dáme si 2 lžíce stranou, zbytek vlijeme do mouky, přidáme ořechy, brusinky a čokoládu a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozválíme na placku tlustou asi 1 cm a rádýlkem nařežeme na trojúhelníky. Trojúhelníky naskládáme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je odloženou mléčno-vaječnou směsí a pečeme při teplotě 180 °C asi 15–20 minut.

Rychlé muffiny s kousky čokolády

Ingredience: 250 g hladké mouky, 100 g cukru, 2 lžičky vinného kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 ml mléka, 85 g másla, malé kousky čokolády

Technologický postup: Vyšleháme vejce s cukrem. Přidáme mouku, prášek do pečiva, sůl, vanilkový cukr, mléko a rozpuštěné máslo. Vše dohromady vyšleháme. Těsto nalijeme rovnoměrně do 12 košíčků a posypeme kousky čokolády. Pečeme na 180 °C asi 20–25 minut.

Pohankové lívance s jablky a skořicí

Ingredience: 2 hrnky pohankové mouky, 2 hrnky mléka, 2 vejce, 2 jablka, 1 lžička vinného prášku do pečiva, 1 lžička skořice, třtinový cukr, přepuštěné máslo

Technologický postup: Jablka očistíme a nastrouháme je nahrubo. Přidáme k nim mouku, mléko, vejce, vinný prášek do pečiva a skořici. Pokud máte raději sladké lívance, můžete přidat třtinový cukr. Všechny suroviny pořádně promícháme a těsto necháme přibližně 5 minut odpočinout. Na pánvi rozehřejeme přepuštěné máslo a zlehka na něm smažíme dozlatova malé lívance. Před podáváním je ozdobíme řeckým jogurtem, ovocem nebo domácí marmeládou a můžeme mlsat.

Zdroj: Vinný kámen

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS 5 MG A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Začala jsem užívat místo Warfarinu od pátku Eliquis 5 mg a v neděli
jsem pozvaná na párty. Ráda bych věděla, jestli mohu aspoň l skleničku
vína na přípitek nebo raději vinný střik, nebo vůbec alkohol ne. Děkuji
moc předem za Vaši informaci a jsem s pozdravem Drábková.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Eliquis nemá alkohol uvedený ve svých interakcích. Znamemá to, že alkohol nijak neovlivňuje účinky léku Eliquis. Ovšem alkohol funguje jako ředidlo krve, podobně jako Eliquis. Trvalá souhra těchto dvou činitelů může způsobit krvácení a to nejen na povrchu těla, ale i uvnitř, kde je to mnohem nebezpečnější, protože to nevidíte. Tyto problémy jsou dominantní u pravidelné konzumace alkoholu. Náhodný alkoholický nápoj, jako je přípitek, nezpůsobí žádné problémy a s klidem si můžete připít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis 5 mg a alkohol

Domácí recept na kypřicí prášek do perníku

Prášek do pečiva, nebo také kypřicí prášek, a jedlá soda nejsou to samé. Jde o kypřidla sloužící ke zvětšení objemu, ale jejich chemické reakce v těstu jsou naprosto odlišné.

Jedlá soda, nebo také hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) či soda bicarbona, je bílý prášek se zásaditým pH. Používá se jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých prášků do nápojů. Koho někdy pálila žáha, ví, že po ní může sáhnout, protože neutralizuje překyselení žaludku. Ale nás nyní zajímá její reakce v těstu.

Pokud jedlou sodu smícháte s něčím kyselým, kyselinotvorným, acidním, nastane chemická reakce a směs začne bublat. Produktem této reakce je oxid uhličitý. A přesně tato reakce nastává při pečení. Pokud v receptu používáte jedlou sodu, musí být alespoň jedna ze surovin acidní. Nejčastěji je to při pečení podmáslí, hnědý cukr, jogurt, citronová šťáva, ocet, vinný kámen, melasa, jablečné pyré, kakaový prášek (ne holandské kakao) nebo třeba med. Acidní surovina reaguje na jedlou sodu, a to má za následek, že těsto zvětší svůj objem.

Jedlá soda má silný účinek. Ve skutečnosti je asi třikrát až čtyřikrát silnější než prášek do pečiva. Na druhou stranu to však neznamená, že čím víc jedlé sody, tím vyšší budou muffiny nebo dort. V receptu je obvykle uvedeno množství, které stačí k reakci s acidní surovinou. Pokud byste jí dali moc, zůstane vám v těstu a muffiny, na které jste se tak těšili, mohou mít kovovou nebo mýdlovou chuť.

Platí, že na 125–150 g mouky stačí asi 1/4 čajové lžičky jedlé sody.

Při kontaktu s teplem, tedy v troubě, zvětší jedlá soda objem vašich muffinů. Ale pokud v těstu nemáte acidní surovinu, budou mít kovovou chuť, což určitě nechcete.

Prášek do pečiva obsahuje mimo jiné jedlou sodu. Je to směs jedlé sody, vinného kamene (suchá acidní složka) a někdy se přidává kukuřičný škrob. V obchodech obvykle narazíte na prášek do pečiva, který funguje ve dvou fázích. První nastane, když se kypřicí prášek spojí s mokrými surovinami. To je taky důvod, proč si některá těsta nemůžeme připravit dopředu a péct později. Druhá fáze kypřicího prášku se aktivuje teplem, tedy když se těsto dá do trouby a prášek se zahřeje.

Prášek do pečiva mívá dvoufázový účinek.

Protože prášek do pečiva už obsahuje acidní složku, která aktivuje jedlou sodu, používá se nejčastěji u receptů, které neobsahují acidní surovinu. Není to samozřejmě pravidlo, ale obvykle to tak je.

Na 125–150 g mouky se používá asi 1 čajová lžička prášku do pečiva.

Pokud máte recept s jedlou sodou, teoreticky ji můžete nahradit práškem do pečiva, ale počítejte s tím, že budete potřebovat až 4krát tolik prášku, kolik potřebujete jedlé sody. Také počítejte s tím, že takové množství prášku do pečiva zákonitě změní chuť výsledného produktu – bude hořčejší. Platí to i naopak. Můžete zaměnit jedlou sodu za prášek do pečiva, ale musíte zvýšit množství acidní suroviny v receptu. To samozřejmě ovlivní nejen výslednou chuť, ale i strukturu produktu. Také musíte použít méně jedlé sody, protože je třikrát až čtyřikrát silnější.

Nahradit perníkové koření těmito surovinami nelze.

Zdroj: Čím nahradit perníkové koření

Poradna

V naší poradně s názvem ZUBNÍ KÁMEN - ODSTRANĚNÍ V RÁMCI PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, zajímalo by mě, zda mi musí moje zubní lékařka v rámci preventivní prohlídky, odstranit i zubní kámen a nebo je nezbytné se zvláště objednat k dentální hygieně? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Odstranění zubního kamene je dnes považováno za kosmetický úkon a není tedy hrazeno ze zdravotního pojištění. Zubař ho nabízí jako nadstandardní výkon odděleně od preventivní prohlídky.

Zdroj: diskuze Zubní kámen - odstranění v rámci preventivní prohlídky?

Odstranění zubního kamene

Zubař nebo zubní hygienik dokáže odstranit zubní kámen, který se vytvořil nad a pod dásní. Používá rovněž nástroje na seškrábání a uvolnění zubního plaku a kamene z povrchu zubů. Pokud je veškerý plak a zubní kámen odstraněn, vaše zuby jsou lesklé, hladké a na povrchu čisté.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Žlučníkový kámen

Žlučové kameny jsou buď ve žlučníku nebo ve společném žlučovodu. Přítomnost kamenů ve žlučníku se označuje jako cholelitiáza, z řeckého chol - (žluč) + lith - (kámen) + - iasis (proces). Přítomnost žlučových kamenů ve společném žlučovodu se nazývá choledocholitiáza, z řeckého chol - (žluč) + docho - (vývod) + lith - (kámen) + iasis - (proces). Choledocholitiáza je často spojena s obstrukcí žlučových cest, což může vést k cholangitidě, z řečtiny: chol - (žluč) + ang - (céva) + itis - (zánět), závažná infekce žlučových cest.

Zdroj: Zvracení zelené šťávy

Čištění zubů

Čistěte zuby po dobu dvou minut, čištění by se mělo provádět dvakrát denně. Čištění mezizubním kartáčkem by se mělo provádět každý den. Nahromaděný plak se objevuje častěji, když kouříte, pijete kávu, čaj nebo colu, pak pro vás nejspíš bude nutná zubní pasta určená přímo na zubní kámen, obsahuje totiž pyrofosforečnan zabraňující blednutí zubů.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Diskuze

V diskuzi ZVÝŠENÁ MOČOVINA U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Hodrová.

Dobrý večer, mám dotaz, zda je možné , že by zubní kámen u mého psa / stáří 3 roky / způsobil zvýšení močoviny z 6,2 na 7,7 . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Hodnota močoviny u psa 7.7 je úplně normální- nejde o zvýšené hodnoty. O zvýšené hodnoty jde až pokud je močovina 10 a více.

Zdroj: diskuze Zvýšená močovina u psa

Co je to zubní kámen?

Přestože dbáte na ústní hygienu, jsou v ústech různé bakterie. Tyto bakterie spolu s bílkovinami a potravinami vytvářejí lepkavý film (zubní plak). Zubní plak se usazuje na zubech, a to nejčastěji v místech, která se obtížně čistí (zadní zuby, podél dásní a kolem výplní). Plak následně napomáhá tomu, že se na zubech snadněji přichytávají zbytky jídla a bakterie, které vylučují kyseliny, jež poškozují zubní sklovinu a vedou k dalším problémům se zuby. Tyto kyseliny mohou způsobit i zánět dásní či vytvoření zubního kazu. Problém nastane, když je plak na zubech ponechán a ztvrdne, což se může stát během 26 hodin. Pokud k tomuto dojde, vznikne zubní kámen. Odstranit zubní kámen je pak složitější než očištění od zubního plaku.

Zdroj: Zubní kámen

Správné čištění zubů video

Tady jsou videa, na kterých je vidět jak si správně čistit zuby.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Kontroly u zubního lékaře

Každých šest měsíců navštěvujte svého zubaře, který vám poradí s čištěním zubům a péčí o ně. Pokud se tvorba zubního kamene zhoršuje, zejména ve stáří, zubní lékař vám doporučí častější odborné čištění.

Zdroj: Jak odstranit zubní kámen?

Jak zubní kámen ovlivňuje zuby a dásně?

Jakmile zjistíte, že se vám na zubech začíná tvořit zubní kámen, zkuste jej odstranit pomocí zubního kartáčku a zubní nitě. Ale jestliže se jedná o případ, kdy již bakterie v ústech uvolnily velké množství kyseliny, mohlo dojít k poškození zubní skloviny. Poškozená zubní sklovina následně vede k tvorbě výdutí a ke kazivosti zubů. Více než 90 % dospělých ve věku nad 40 let trpí nějakou formou zubního kazu. Zubní kámen, který se nechává bez povšimnutí, může vést k závažným zdravotním problémům. Bakterie dlouhodobě dráždí a poškozují dáseň a postupem času se projeví progresivní onemocnění dásní, které neléčené mívá vážné důsledky. Nejmírnější formou onemocnění dásní je zánět. Zánět dásní může být zastaven a zvrácen pečlivým čištěním zubů, používáním dentální nitě a pravidelnou návštěvou zubního lékaře.

Pokud je zubní kámen odstraněn, ale zánět dásní není léčen, přechází do vážnějších forem onemocnění, zejména do parodontózy. Parodontóza se tvoří mezi dásní a zuby. Imunitní systém uvolňuje chemikálie proti bakteriím, které poškozují kosti a jiné tkáně držící zuby na svém místě, což vede ke ztrátě zubu a degeneraci kostí v čelistech. Bakterie v dásních mohou rovněž přispívat k srdečním chorobám.

Zdroj: Zubní kámen


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP