Ocet je velmi účinným prostředkem proti vším. Nejlepší je používat teplý ocet a aplikovat ho přímo na vlasy. Dalším způsobem je rozčesávání vlasů hřebenem namáčeným v octu. Ocet pomáhá i s odstraněním hnid.
V naší poradně s názvem OCET NA DNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian.
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jestli vinnýocet mužů užívat a jak často když mam dnu,dekuji predem za odp.s pozdravem Metela
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Neexistují zatím žádné studie, které by potvrzovaly léčebné účinky octa na dnu. Zároveň neexistují ani ty, které by potvrzovaly negativní vliv octa na dnu. Z toho vyplývá, že i když máte dnu, tak můžete ocet normálně používat dle libosti. Pokud se rozhodnete ocet popíjet, tak před pitím musí být ocet zředěn vodou. Ocet je velmi kyselý a při nezředěném stavu může dojít k zubnímu kazu a může také spálit jícen. Pro přípravu nápoje promíchejte 1 polévkovou lžíci do plné sklenice vody. Pokud shledáte chuť příliš hořkou, zkuste přidat trochu medu nebo nízkokalorické sladidlo.
V naší poradně s názvem WARFARIN A JABLEČNÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaklin.
Krásný večer,,Prosím,mohu při Warfarinu užívat i jablečný ocet?? Za odpověď děkuji..JK.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Jablečný ocet mírně podporuje srážlivost krve. Znamená to tedy, že ocet může oslabovat účinky léku Warfarin. Když octa použijete jen lžičku na ochucení, tak nemusíte mít obavy s kontraindikací. Když ocet budete pít, například ředěný vodou, tak by to mělo účinek jako kdybyste přerušila léčbu Warfarinem.
Ocet se vyrábí fermentací tekutin, které obsahují etylalkohol. Právě tento druh alkoholu totiž bakterie při kvašení přeměňují na kyselinu octovou. Koncentrace kyseliny se v jednotlivých octech liší, v obchodech jsou ale zpravidla běžně k dostání octy s obsahem 5–8 % kyseliny octové. Při výběru se vždy pečlivě podívejte na označení výrobku. Slovo „ocet“ znamená, že se jedná o biologicky vyrobený ocet. Právě ten by měl být vaší volbou do kuchyně i k léčebným účelům. Octy vyrobené ze syntetické kyseliny octové nejsou vhodné, protože neobsahují žádné aromatické látky. Bývají označeny jako „ocet vyrobený z kyseliny octové“ nebo „ocet vyrobený z octové esence“.
Kromě klasického kvasného lihového octu, který vzniká zkvašením čistého etanolu, je k mání celá řada dalších octů. Každý z nich má svou specifickou chuť a své využití v kuchyni – některý se hodí do salátů, jiný je skvělý k přípravě ryb či omáček. Nejčastěji se používá ocetvinný, jablečný, balzamikový, v asijské kuchyni je pak nejoblíbenější rýžový ocet. Vyzkoušet ale můžete i ocet sladový nebo syrovátkový.
Jablečný ocet je velmi prospěšný pro udržení zdravé hladiny alkalického pH v těle. Aby bylo tělo zdravé, musí udržovat rovnovážný stav pH a acidobazickou rovnováhu v normálním rozmezí 7,35–7,45. Podle výzkumů je nerovnovážný stav pH důvodem nedostatečného množství energie a výskytu většího počtu infekcí.
Běžný ocet má pH 5, tudíž by měl být silně kyselinotvorný.
Rýžový ocet má pH 7,5 a je mírně zásadotvorný.
Jablečný ocet má pH 8–7,5 a je mírně zásadotvorný.
V naší poradně s názvem BÍLÝ OCET NA PRÁDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.
Prosím o radu, kde se dá koupit bílý ocet?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Bílý ocet je u nás běžně k dostání v obchodech s potravinami. Vyskytuje se ve dvou variantách a to jako bílý ocet kvasný a bílý ocet destilovaný. Vyzkoušejte, který bude pro váš účel použití ten lepší. Zde jsou vidět ceny, za které je bílý ocet v prodeji: www.zbozi.cz/potravi…
Z chemického pohledu se jedná o hydrogenvinan draselný, který vzniká vysrážením kyseliny vinné. Ta společně s kyselinou jablečnou představuje hlavní kyselinu přítomnou ve víně a její množství převažuje nad kyselinou jablečnou především ve slunečných ročnících.
Lidově lze konstatovat, že se jedná o naprosto neškodnou sedlinu ve víně, která se ne nadarmo v anglicky mluvících zemích nazývá vinným diamantem (wine diamonds) a která se nejčastěji usazuje na dně láhve anebo na spodní straně špuntu.
Vinný kámen, také kyselý vinan draselný, je bílý prášek získaný z usazeného vinného kamene uvnitř vinných beček při fermentaci vína (vinný kámen se napřed čistí). Není cítit a má nakyslou chuť. Chemický vzoreček je KC4H5O6. Vinný kámen se vysráží ve víně, když je vystaveno nižším teplotám. Na dně lahví tvoří drobné krystalky, někdy i velké shluky. Chuť vína to neovlivňuje a ve většině vinařských zemích toto nepovažují za závadu.
V naší poradně s názvem NEVOLNOST PO POŽITÍ JABLEČNÉHO OCTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novák Petr.
po požití většího množství ředěného jablečného octa už 24 hodin přichází nevolnost a zvracení neemohu se ani najíst vše jde po chvilce ven jak to zastavit
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Přestaňte používat ocet a dejte si ho jen občas do salátu. Ne u každého člověka je jablečný ocet prospěšný.
Jablečný ocet se používá k léčbě akné, pálení žáhy, spálení sluncem, průjmu a infekce. V domácí léčbě má jeho používání tisíciletou tradici, která sahá až do dob Babyloňanů. Jablečný ocet patří mezi takzvané všeléky, má dokonce vliv na regulaci krevního cukru a srdeční choroby.
V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Teodora Haviettova.
Prosím Vás môžem piť jablčný ocot s riedenou vodou na lačno keď užívam Warfarin? ďakujem za odpoveď.Pekný deň.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Ředěný jablečný ocet na lačno nebude nijak ovlivňovat účinky Warfarinu, když si lék vezmete až s prvním jídlem. Takže ráno nalačno ocet s vodou, potom za chvíli první jídlo a pak hned obvyklou dávku Warfarinu.
Použijte bílý destilovaný ocet k odstranění parfému, který se vám nelíbí. Aplikujte jej na oblast kůže, kterou jste si postříkali parfémem. Ocet totiž výborně neutralizuje pachy.
Jablečný ocet je kvašený jablečný mošt, který má medově zlatou barvu. Tato barva vzešla z prasklých buněčných stěn čerstvých zralých jablek. Tyto buněčné stěny jsou bezbarvé, ale jakmile dojde ke kontaktu se vzduchem, zlatavě se zbarví. Tento jev se nazývá enzymatické hnědnutí a dodává moštu nejen nádhernou barvu, ale i výraznou chuť. Přesné složení konkrétního octa závisí na tom, z čeho byl vyroben. Dokonce i jablečný ocet se liší podle druhu a stavu jablek. Ocet má antiseptické a antibiotické účinky.
Po samotném jablečném octu se sice nehubne, ale jablečný ocet může být velmi dobrým pomocníkem při některé z odtučňovacích kůr. Nejvhodnější je připravit si litr vody, do které se přidají 3 lžíce jablečného octa a 3 lžíce citrónové šťávy. Takto obohacená kyselá voda se pak pije na několikrát v průběhu jednoho dne, každý den. Tímto se dají znatelně umocnit účinky hubnoucí kůry, protože se pomocí octa a citronové šťávy zrychlí metabolizmus a navíc se tím i tělo zbaví různých škodlivin.
Smíchejte šťávu z cibule a ocet a potřete jí stařecké skvrny. Výsledky se dostaví za několik týdnů. Tato směs má stejné účinky jako komerční produkty. Zároveň se doporučuje namáčet si do octové vody ruce, chcete-li je mít jemné a nevysušené. Ocet se používá i k čištění kůže, protože má neutrální pH. Zároveň je vhodný pro oplachování obličeje, ale jen ředěný. Nalijte asi ⅛ šálku do vody v umyvadle a opláchněte si obličej, neutírejte se ručníkem, raději nechte vodu s octem zaschnout.
Ocet je skvělým čističem brýlí. Zejména směs z bílého octa a vody, tuto směs můžete mít stále u sebe, když si ji přelijete do lahvičky s rozprašovačem.
Ocet lze použít i k čištění zubních protéz. Nechte svou protézu v octu stejně dlouho, jako byste ji měli v přípravku na čištění protéz. Po vyjmutí z octa protézu důkladně vyčistěte. Ocet zaručí čistější a bělejší vzhled vaší protézy.
Ocet se používá na léčbu mozolů a kuřích ok. Stačí namočit kousek tvrdého chleba do octa a přiložit jej na mozol nebo kuří oko. Chléb v octu se přikládá pouze na noc.