Proč je astaxanthin 100 krát silnější než vitamín E?
Astaxantin má na rozdíl od ostatních beta-karotenu a vitaminu E dvě další skupiny okyselujících molekul, které mu dávají schopnost nejen zachycovat volné radikály, ale i zastavit škodlivé řetězové reakce volných radikálů, které nakonec vedou k nemoci nebo předčasnému stárnutí. Vzhledem k této charakteristické chemické struktuře se astaxanthin posouvá na úroveň jedinečné třídy karotenoidů, známých jako xanthofyly, které se vyznačují mimořádnými antioxidačními schopnostmi. Astaxanthin je tak silný, že podle studií je 10 krát účinnější než beta-karoten a až 100 krát účinnější než vitamin E! Navíc, astaxantin nejen že potlačuje nebo neutralizuje volné radikály, ale spolupracuje s dalšími antioxidanty, jako je vitamin C a E, a podporuje jejich účinky.
Astaxantin se v našem těle na rozdíl od jiných karotenoidů nepromění na vitamin A a nevzniká zde riziko předávkování tímto vitamínem. Nadměrné množství vitamínu A působí na člověka toxicky. Studie ukázaly, že astaxanthin je velice silný antioxidant, až 100krát silnější než vitamin E, který je užitečný při čištění těla od volných radikálů. Volné radikály jsou nestabilní atomy s nespárovanými elektrony, které tak zvaně kradou elektrony z jiných atomů. Když volný radikál reaguje se stabilní molekulou, tak se tato molekula pak změní na volný radikál. To může dát do pohybu řetězovou reakci tvorby volných radikálů. Mnoho vědců je přesvědčeno, že jednou ze základních příčin stárnutí je právě poškození buněk způsobené nekontrolovanou řetězovou reakcí volných radikálů. Astaxanthin má jedinečnou molekulární strukturu, která ho vyzbrojuje špičkovou antioxidační schopností.
Astaxanthin je barvivo rozpustné v tucích, to znamená, že pro jeho plné vstřebání je nutná přítomnost určitého množství žlučových kyselin. Žlučové kyseliny se podílejí na trávení tuků. Žlučové kyseliny se tvoří pouze tehdy, když je v tenkém střevě přítomna potrava. To je důvod, proč musíme nejprve sníst naše obvyklé jídlo a umožnit organismu vytvořit žlučové kyseliny a až potom užít astaxantin, který se takto může správně absorbovat. Astaxantin se tedy užívá výhradně několik minut po jídle! Astaxantin můžeme užívat nepřetržitě po celý život. Nebyly zaznamenány žádné nebezpečné vedlejší účinky v souvislosti s dlouhodobým užíváním astaxantinu.
Astaxantin zvyšuje svalovou sílu a zlepšuje vytrvalost
Volné radikály - nestabilní, extrémně reaktivní molekuly s nespárovanými elektrony se tvoří v našem těle nejen přes den, když jsme vystaveni nepříznivým podmínkám (UV záření, kouření, nesprávná výživa), ale i během normálních funkcí organismu, jako je dýchání, výroba energie, cvičení nebo zažívání. Během naší fyzické aktivity vdechujeme stále více vzduchu. Čím více kyslíku vdechujeme a protlačujeme přes naše tělové tkáně, o to více radikálů tvoříme. Volné radikály poškozují svalové buňky, jejich membrány a DNA. Jediný způsob, jak zastavit škodlivý účinek volných radikálů, je užívání silných antioxidantů jako astaxanthin. Astaxantin neutralizuje volné radikály ve svalech a zamezuje poškození svalů, čímž je chrání před degenerací. Astaxantin tímto způsobem představuje dva důležité fyzické přínosy. Za prvé astaxantin omezuje poškození svalů a za druhé zvyšuje svalovou vytrvalost snížením hladiny kyseliny mléčné v organismu. Navíc, astaxantin pomáhá nejen snížit poškození svalů, ale umožňuje i rychlejší zotavení svalů po namáhavé činnosti.
V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.
Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.
Astaxantin díky své jedinečné struktuře chrání buněčné membrány ve všech orgánech těla. Na rozdíl od beta-karotenu, vitamínu C a jiných antioxidantů, které sídlí pouze zevnitř nebo zvenčí dvouvrstvé lipidické membrány, tak molekula astaxanthinu má jedinečnou schopnost sídlit zároveň zevnitř i zvenku dvouvrstvé lipidické buněčné membrány. Tím poskytuje buňce lepší celkovou ochranu. Astaxantin se svým prokázaným mechanismem působení hraje klíčovou roli v našem organismu. Hlavním přínosem astaxantinu je ochrana našich buněk před předčasným stárnutím a poškozením, takže je to výborný pomocník pro udržení dlouhého mládí. Mezi další příznivé účinky při užívání astaxanthinu pro zdraví člověka patří zlepšení zdraví pokožky, posílení svalů, zvýšení sportovní výkonnosti a zvýšení vytrvalosti, zmírnění poruch trávení a zlepšení zraku.
V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena .
Dobrý den,
mohu užívat výše uvedený OmegaMarine Forte+vitamín D3,když užívám dlouhodobě Walfarin 5. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Omega marine Forte trošku zesiluje účinky Warfarinu, proto o tom informujte svého lékaře, který Vám předepisuje Warfarin. Hrozí zde zvýšené riziko krvácení z nosu a tvorba modřin.
Kůže je největší orgán lidského těla a je to orgán prvního kontaktu našeho organismu s vnějším prostředím. Pokožka je bariéra, která nás chrání před náročnými vnějšími podmínkami, jako jsou například UV záření, suchý vzduch, chlad, horko, znečištění, atd. To je důvod, proč je vedle základní denní péče o kůži mimořádně důležité užívat i optimální množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Astaxanthin je důležitý při udržování svěžího a zdravého vzhledu naší kůže. Nesprávná strava s nedostatkem antioxidantů, vitamínů a minerálů i znečištění, kouření a UV záření mohou způsobit, že naše kůže bude plná různých fleků a povadlá. Astaxantin chrání kůži a umožňuje její regeneraci neutralizací volných radikálů, které poškozují buňky kůže. Dále pomáhá kůži, aby se zotavila po vystavení slunci a po záření UVA a UVB. Ultrafialové záření a škodliviny nacházející se ve vzduchu mají tendenci odstranit živiny, které jsou nutné pro zachování hydrolipidické ochranné fólie kůže. Výsledkem je suchá pokožka nezdravého vzhledu, často trpící na atopický ekzém. Astaxantin napomáhá suché kůži zvýšit hladinu vlhkosti, zlepšit její hydrataci a pružnost, zásobuje ji přírodními oleji a navrací kůži její hydrolipidickou rovnováhu ze vnitř.
V diskuzi VITAMIN B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zapletalová.
Dobrý den,mohu užívat vitamin B KOMPLEX FORTE společně s WARFARINEM 3mg.Dekuji za odpověd.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.
Já taky užívám warfarin už několik let a začala jsem v průběhu léčby užívat i b-komplex forte a nemělo to žádný vliv na moji srážlivost. S dr. jsem to konzultovala a žádný problém v tom taky neviděla.
Vrásky jsou čáry nebo záhyby na povrchu kůže, které jsou důsledkem hlubokého poškození buněk. Jsou přirozenou součástí stárnutí. Stárnutí je normální proces, kterým prochází každý z nás. Kůže stárne každou minutu. Za normálních okolností trvá kolem čtyř týdnů, než se vytvoří nové kožní buňky jako náhrada za staré. Je to tak zvaná perioda obměny kůže. Bohužel zde existují různí činitelé, kteří mohou přispět k urychlení tohoto procesu stárnutí pokožky. Stárnutí pokožky nejvíce urychluje UV záření, znečištění vzduchu, kouření, jednoduchá strava, stres atd. Ultrafialové záření, které účinkuje na kůži, je složeno ze dvou různých typů záření - UVA a UVB. UVB záření má kratší vlnovou délku než UVA. Tato záření účinkují především na vnější vrstvy kůže. Jsou hlavní příčinou opálení sluncem a tvorby melaninu. UVA záření proniká mnohem hlouběji a je účinnější, takže poškozuje kolagenová vlákna v dermis, což vede právě k tvorbě vrásek. Astaxantin chrání obnovu kolagenu tím, že neutralizuje volné radikály, které se vytvářejí během expozice kůže před UV zářením. Tímto způsobem astaxantin umožňuje kůži, aby se vhodně regenerovala. Studie ukázaly, že astaxanthin omezuje vrásky a zvyšuje pružnost kůže.
V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.
Může vitamin C ovlivnit ATB?
Tj, pokud zrovna beru pravidelně vitamin C, z důvodu nachlazení a ve stejné době se objevil zánět v dásni a podezření na otravu krve, byli mi napsány dva druhy ATB... Může se to kombinovat?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Bohužel v některých případech opravdu může společné užívání vitamínu C a ATB představovat problém. Nepíšete jaká antibiotika přesně užíváte, takže nelze určit zdali se Vás to také týká. Obecně vitamín C umocňuje antibiotikum tetracyklin a jemu podobné látky jako je doxycyklin a minocyklin. Může zde hrozit předávkování těmito antibiotiky.
Pokud trpíte nějakou chronickou nemocí, nebo užíváte léky na lékařský předpis, musíte se předtím, než začnete užívat nějaký výživový doplněk, poradit se svým lékařem. Cukrovka je zdravotní stav vyznačující se abnormálně vysokými koncentracemi glukózy (cukru) v krvi. Všechna sladká nebo škrobová jídla se po požití mění na glukózu. Organismus využívá glukózu na tvorbu energie. Za normálních okolností jsou hladiny glukózy v krvi kontrolovány inzulínem. Inzulín je hormon a je tvořen beta-buňkami slinivky břišní. Když se zvýší množství glukózy v krvi, například po jídle, inzulín normalizuje hladiny glukózy. Bohužel u lidí s cukrovkou se zvýšené hladiny glukózy nedají normalizovat. To způsobuje abnormálně vysoké hladiny krevní glukózy - hyperglykémie. Studie naznačily, že reaktivní druhy kyslíku (reactive oxygen species - ROS) vyvolané hyperglykémií přispívají k rozvinutí cukrovky a jejích dalších komplikací, jako jsou slepota, selhání ledvin anebo i amputace končetin. Pankreatické buňky jsou zvláště zranitelné těmito reaktivními druhy kyslíku. Astaxantin chrání buňky slinivky před oxidativním poškozením. Studie ukazují, že astaxanthin zpomaluje progres cukrovky zpomalením toxicity glukózy a poškození ledvin.
V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.
Jedná se o Amoxicillin a Metronidazol. Mohou se tyto atb kombinovat s vitamínem C ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Metronidazol i Amoxicilin si s vitamínem C nevadí. Amoxicilin má nežádoucí interakce s těmito vitamíny: B-6, B-12, biotin, niacin, riboflavin, thiamin, vitamin K a draslík. V každém případě musíte vždy informovat svého lékaře, že trvale užíváte vitamín C! Jakým způsobem užíváte ten Metronidazol?
V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.
V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.
Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g Vitamín A 0 IU Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg Vitamín D 0 IU Vitamín B6 0,2 mg Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.
V naší poradně s názvem XARELTO A UŽÍVÁNÍ OMEGA 3 + VITAMIN K se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Al-Haidaryová.
Dobrý den,
užívám 1x denně Xarelto 10 mg a zároveň Omega 3 + vitamin K.(2 kapsle denně)
Prosím o sdělení, zda můžu dál užívat bez zdravotních potíží?
Děkuji za názor.AlH.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Xarelto s účinnou látkou Rivaroxaban patří mezi moderní antikoagulační činidla, která nemají žádnou interakci s vitamínem K. Takže vitamín K nevadí. Ale použití omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Xarelto je vždy nutné konzultovat s lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou totiž zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je právě Xarelto. Tato anomálie se vyskytuje sice jen vzácně, ale je vhodné ji mít pod kontrolou pomocí laboratorních testů. Pokud zaznamenáte jakékoli z níže uvedených příznaků krvácení, měla byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
Příznaky krvácení jsou:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo závratě;
- červená nebo černá, dehtovitá stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo zaschlé krve, která vypadá jako kávová sedlina;
- silná bolest hlavy;
- slabost.
Je důležité informovat svého lékaře o všech ostatních lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylinek.
Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.
Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).
Při správném skladování a šetrné úpravě lze přijmout dostatečné množství vitamínu C z ovoce, to znamená stravou bez suplementace. Vynikajícími zásobárnami vitamínu C jsou například následující druhy ovoce: angrešt – vitamín C, B1, pektin, vápník, železo, sodík, draslík a fosfor; borůvka – vitamín C, B, draslík, vápník, fosfor a hořčík – borůvka zlepšuje krevní oběh, pomáhá na potíže se zrakem, podporuje imunitu, působí proti infekcím močových cest, proti průjmům; broskev a nektarinka – vitamín C; jablko –vitamín C, B – povzbudivě působí na nervovou soustavu, posiluje a pročišťuje organismus; meruňka – vitamín C, B, provitamín A, draslík, fosfor, bór, vápník a železo; malina – vitamín C, E, fosfor, vláknina; meloun – vitamín C, železo a mangan – čerstvý je nejlepší zásobárnou vitamínu A; ostružina – vitamín C, B, K a další; rybíz černý – vitamín C, E, vláknina – je nejlepším zdrojem vitamínu C z ovoce a zeleniny vůbec; třešeň – vitamín C, draslík, který pomáhá správné činnosti srdce.