Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VITAMÍN B KOMPLEX

OBSAH

Objev vitaminů skupiny B

Až v roce 1912 byl v otrubách rýže objeven vitamin B1. Zasloužil se o to polský biochemik Kazimierz Funk. Název vitamin byl navržen podle latinského vital a amine = „životně důležité aminy“.

Samotný B-komplex je souhrnné označení pro vitaminy skupiny B. Jejich úkolem je správná funkce metabolismu buněk.

Zdroj: Vitaminy B-komplex

Diskuze

V diskuzi VITAMIN B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Zapletalová.

Dobrý den,mohu užívat vitamin B KOMPLEX FORTE společně s WARFARINEM 3mg.Dekuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.

Já taky užívám warfarin už několik let a začala jsem v průběhu léčby užívat i b-komplex forte a nemělo to žádný vliv na moji srážlivost. S dr. jsem to konzultovala a žádný problém v tom taky neviděla.

Zdroj: diskuze Vitamin B

Skupina vitaminů s označením B

  • Vitamin B1 – thiamin
  • Vitamin B2 - riboflavin
  • Vitamin B3 – niacin
  • Vitamin B4 – adenin
  • Vitamin B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamin B6 – pyridoxin
  • Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
  • Vitamin B8 – inositol
  • Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
  • Vitamin B11 – cholin
  • Vitamin B12 - kobalamin
  • Vitamin B13 - kyselina lipoová
  • Vitamin B14 
  • Vitamin B15 – kyselina pangamová
  • Vitamin B17 - amygdalin

V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.

Zdroj: Vitaminy B-komplex

Diskuze

V diskuzi BOLEST PŘI RHÁNÍ OSMIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela Bryyknarová.

Chtěla jsem se zeptat zda je normální že zubařka nasadí vitamín c a b- komplex . mám nateklou bradu a otupělou a chvílema mě střílí bolest do ucha děkuji za Váš názor

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Te je nějaký divný. Příznaky spíš vypadají na zánět, viď. Tímhle to určitě nevyléčíš. Zkus jiného lékaře.

Zdroj: diskuze Bolest při rhání osmičky

Jak popisuje vitamín B Wikipedie

Wikipedie charakterizuje tento vitamín následovně: B-komplex je souhrnné označení pro vitamíny skupiny B. Jsou to ve vodě rozpustné vitamíny, nezbytné pro správné fungování metabolismu. Hlavním zdrojem vitamínů skupiny B jsou kvasnice, maso, sýry, celozrnné obiloviny (také jáhly), luštěniny a ořechy. Objevitelem vitamínu B byl polský biochemik Kazimierz Funk (nalezl jej v roce 1912 v otrubách rýže). B-komplex je také někdy obchodní označení vitamínového komplexu, který ale většinou všechny vitamíny s označení B neobsahuje.

Skupina vitamínů s označením B dle Wikipedie:

  • Vitamín B1 - thiamin
  • Vitamín B2 - riboflavin
  • Vitamín B3 - niacin
  • Vitamín B5 - kyselina pantothenová
  • Vitamín B6 - pyridoxin, pyridoxal, pyridoxol, pyridoxamin
  • Vitamín B7 - biotin (vitamín H)
  • Vitamín B9 - kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamín B12 - kobalamin

Vitamíny nejsou: adenin, inositol, cholin, kyselina lipoová ani kyselina pangamová - jejich označení jako vitamín je zastaralé. Rovněž amygdalin není vitamín; jedná se o kyanogenní glykosid a rostlinný toxin obsažený v semenech některých rostlin.

Zdroj: Vitamín B

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava Palanová.

Potřebovala bych poradit výživný výběr vitamínů, doplnění stravy, který by byl pro mě vhodný. Mám pomalu 20 let po srdeční operaci defekt septa síní, užívám isoptin 80 3x denně, zároveň užívám lenuxin na deprese, po kterých se stále cítím vyčerpaná, unavená bez energie. Co se týče váhy, díky depresím je vyšší než by měla k mé menší postavě býti. Ráda bych využila vitamíny jak na srdce, tak na energii ovšem bez nabírání na váze :-). Děkuji Palanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Vitamín B-komplex

K čemu je dobrý? B-komplex obsahuje všechny důležité vitamíny skupiny B, dále vitamín H (biotin, B7), kyselinu paraaminobenzoovou (PABA), cholin a inozitol. Komponenty B-komplexu mají potřebný fyziologický účinek v optimálním poměru společně. Kvalitnější výrobky se vstřebávají průběžně (timed release), což je důležité, protože jde o vitamíny rozpustné ve vodě. Vitamíny B-komplexu se z organismu nevylučují tak rychle, ale jednotlivé složky jsou k dispozici vždy, když je jich zapotřebí. Lidé trpící na padání vlasů, lupy, šedivění, na popraskanou a suchou kůži, na lámající se matné nehty, vědí, že řešení není v zázračných šamponech a v předražené kosmetice, ale spíše v příjmu vitamínů ze skupiny B.

Zdroj: Vitamín B

Poradna

V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Otče prosím Vás o radu. Zeť má již delší dobu bolavé ústní koutky,nehojí se. Předem děkuji a přeji Vám vše dobré. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučte svému zeti, aby si v lékárně koupil mast Clotrimazol AL, Hydrocortizon a vitamíny B komplex. Masti se nanáší na bolavá mista 3 krát denně samostatně s odstupem dvou hodin. Nejdřív Clotrimazol a za dvě hodiny Hydrocortizon. Vitamín B komplex se užívá jedna tableta během dne. Ústní koutky by se měly do týdne srovnat. Pokud ne, bude zapotřebí navštívit zubního lékaře a dohodnout se s ním na další léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt

B komplex forte v těhotenství

Pokud těhotenství probíhá bezproblémově, nemělo by nic bránit v užívání B-komplex forte. Jedná se o potravinový doplněk, u kterého není známá kontraindikace. Nicméně je dobré poradit se se svým ošetřujícím lékařem.

Zdroj: B-komplex forte

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÁ MAST A ALERGIE NA NÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

Bolely mne kolenní klouby, je mi 69 let, tak jsem si je i v noci , když to bolelo moc mazala kolena mastí, ale uělala se mi vyrážka, okolí kolena a na koleně. Mám neuropatii a nohy necitlivé + renální insuficinci, , namazala jsem si fleky tee tree olejem a rozjela se mi vyrážka, která svědí i pod koleny , jsou to růžové fleky s pupínkama , nemůže to být reakce na kostrivalovou mast, je prý agresivní. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat kostivalovou mast i TeaTree Oil a na bolavé klouby zkuste raději osvědčený Celadrin. Nechte vše zklidnit a alergická reakce by měla odeznít.
Na léčbu neuropatie doporučuji užívat vitamíny B komplex forte a k tomu ještě vitamín B12, calcium, kyselinu alfa-lipoovou s pozitivními účinky na nervová vlákna. Dále pak vitamín E a ginkgo biloba, jež zlepšují prokrvení dolních končetin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalová mast a alergie na ní

Tloustne se po vitamínu B

Po samotném přípravku B-komplex forte se nepřibírá, pouze B-komplex forte podporuje chuť k jídlu.

Zdroj: B-komplex forte

Diskuze

V diskuzi VITAMINY: B-KOMPLEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leník.

Na doporučení doktorky užívám komplex vitamínů BU-MET a kupuju h oradši přes net, protože to vyjde levněji, ndž v lékárně na eshop.farmax.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hm.

a co má bejt, ty spammerko?

Zdroj: diskuze Re: Vitaminy: B-komplex

Co obsahuje vitamín B

Vitamíny B jsou rozpustné ve vodě a dělí se do osmi skupin: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12. Označení B-komplex znamená, že se v jednom přípravku nachází několik vitamínů skupiny B. Kde se nachází? Hlavním zdrojem vitamínů B jsou sýry, maso, kvasnice, celozrnné obiloviny, ořechy a luštěniny. Alternativním zdrojem vitamínů této skupiny jsou doplňky stravy v podobě tobolek a tekutých roztoků.

Zdroj: Vitamín B

Diskuze

V diskuzi DISKUZE B KOMPLEX REPELENT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Já používám b komplex repelent, který je super. Dávám i dětem, který je pro ně.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Diskuze b komplex repelent

Na co je dobrý B-komplex forte

B-komplex forte přispívá k udržení normálního stavu pokožky a sliznic, přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a k normální činnosti nervové soustavy. Pomáhá při stresech, prasklých koutcích, při akné, aftách a oparech.

Zdroj: B-komplex forte

Nežádoucí účinky

B-komplex forte není určen pro děti do 12 let. Přebytečné množství vitamínu B se vyloučí močí. Výrobek obsahuje laktózu a sacharózu.

Zdroj: B-komplex forte

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena .

Dobrý den,
mohu užívat výše uvedený OmegaMarine Forte+vitamín D3,když užívám dlouhodobě Walfarin 5. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte trošku zesiluje účinky Warfarinu, proto o tom informujte svého lékaře, který Vám předepisuje Warfarin. Hrozí zde zvýšené riziko krvácení z nosu a tvorba modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Zdroje vitamínu K 

Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.

Zdroj: Vitamín K

Vitamín C 1 000 mg – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C 1 000 mg.

Zdroj: Vitamín C

Cena a prodej

B-komplex forte Generica tbl 100

Přípravek B-komplex forte Generica tbl 100 je potravinový doplněk, který je možné díky pečlivému výběru vitamínů skupiny B bezpečné užívat na denní doplnění. Tento produkt obsahuje vitamíny skupiny B.

Cena B-komplex forte Generica tbl 100 je 105 Kč.

B-komplex forte Generica tbl 100 můžete koupit v internetové lékárně.

B-komplex forte Dr. Max

Dr. Max B-komplex forte 20 tablet obsahuje všechny vitamíny skupiny B.

Cena Dr. Max B-komplex forte 20 tablet je 39 Kč.

Dr. Max B-komplex forte 20 tablet si můžete koupit zde.

B-komplex forte Zentiva 100 tbl

B-komplex forte Zentiva 100 tbl je doplněk stravy, který přispívá k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu pokožky a sliznic a zároveň pomáhá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Cena B-komplex forte Zentiva 100 tbl je 149 Kč.

B-komplex Zentiva 100 tbl si můžete koupit v internetové lékárně.

B-komplex forte Galmed

B-komplex Galmed 100 tbl obsahuje vitamíny B, které jsou ve vodě rozpustné a po podání se v trávicí soustavě dobře vstřebávají. Mají význam v aktivitě enzymů při látkové výměně, napomáhají odbourávání tuků, uhlovodanů a aminokyselin. Podílejí se na udržení normálních funkcí tkání, jako jsou kůže, nervstvo, zažívací ústrojí, a přispívají k posílení obranyschopnosti organismu. B-komplex Galmed se užívá při nedostatku vitamínů skupiny B. Zvýšená potřeba vitamínů nastává při nadměrné tělesné námaze, únavě, v období zvýšené zátěže organismu způsobené vlivem okolního prostředí, například zhoršeného životního prostředí, špatného počasí, mimořádných životních situací, při dlouhodobém duševním vypětí. Vitamíny B se doporučují pro posílení celkového psychického stavu, pro udržení energie a vyrovnaného duševního výkonu. Přispívají k udržení zdravé pokožky a sliznic.

Cena B-komplex Galmed 100 tbl je 83 Kč.

B-komplex Galmed 100 tbl můžete koupit zde.

Zdroj: B-komplex forte

Vitamín D3 – kapky

Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).

Zdroj: Vitamín D3

Methionin komplex

Phyteneo Methionin komplex 60 kapslí

Složky přípravku přispívají ke kvalitě pokožky, vlasů a nehtů. Přípravek obsahuje vysoké množství potřebných aminokyselin, například L-methionin a L-cystein, a řadu vitaminů skupiny B. V rostlinných extraktech se nachází kyselina křemičitá (přeslička rolní), řada esenciálních aminokyselin (obilné klíčky) a mastné kyseliny, tokoferoly, fytosteroly, selen a zinek (semena tykve).

Složky přípravku byly vybrány s cílem aktivně přispívat ke kvalitě pokožky – biotin, vitamin B2, extrakt z obilných klíčků a zinek ze semen tykve podporují zdravý vzhled pokožky a udržují její pružnost a pevnost vlasů. Biotin a selen se zinkem ze semen tykve podporují normální stav vlasů a dodávají jim lesk. Selen a zinek mají příznivý vliv na stav nehtů a jejich lámavost. •

Upozornění: Přípravek je nevhodný pro děti, těhotné a kojící ženy a pro osoby s otoky srdečního a ledvinového původu. Přípravek se neužívá při známé přecitlivělosti na některou složku přípravku. Uchovávejte v suchu při teplotě 5–25 °C. Uchovávejte v původním obalu. Ukládejte mimo dosah dětí. Výrobek není určen k používání jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Doporučené dávkování: Dospělí 1 kapsli 2x denně během jídla. Zapít dostatečným množstvím tekutiny, nejlépe neslazeným čajem nebo vodou.

Složení: Obsah 1 želatinové kapsle – množství (mg) % DDD: L-methionin 250, L-cystein 50, vitamin B1 (thiamin) 1,4 100, vitamin B2 (riboflavin) 5,0 312, vitamin B6 (pyridoxin) 1,0 50, biotin (vitamin B7) 0,15 100, Calcii pantothenas (vitamin B5) 40 667, extrakt Equisetum arvense (přeslička rolní, nať) 50, extrakt Cucurbita pepo (tykev obecná, semeno) 70, extrakt z obilných klíčků 40. Přídatné látky: oxid křemičitý, stearan hořečnatý, želatina, oxid titaničitý. Energetická hodnota 100 g výrobku: 154 kcal (665 kJ), bílkoviny 30 g, tuky 3 g, sacharidy 2 g.

Obsah: 60 kapslí

Použitelnost: 18 měsíců

Zde můžete vidět cenu produktu Phyteneo Methionin komplex 60 kapslí.

NEOFYT Phyteneo Methionin komplex 60 kapslí

Doplněk stravy Phyteneo Methionin komplex má příznivý vliv na vlasy, nehty a pleť. Produkt má vyvážený poměr vitaminů skupiny B: thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (B7, vitamin H), kyselina pantotenová (B5). Dále například obsahuje extrakt přesličky rolní, který je bohatým zdrojem křemíku; extrakt tykve obecné, který má standardizovaný obsah fytosterolů (rostlinné hormony); extrakt z pšeničných klíčků, což je bohatý přírodní zdroj bílkovin, vitaminů a minerálních látek. V neposlední řadě i vysoký obsah esenciálních aminokyselin methionin a cystein v aktivní L-formě.

Obsah 1 želatinové kapsle (množství v mg): L-methionin 250, L-cystein 50, vitamin B1 (thiamin) 1,4, vitamin B2 (riboflavin) 5,0, vitamin B6 (pyridoxin) 1,0, biotin (vitamin B7) 0,15, Calcii pantothenas (vitamin B5) 40, extrakt Equisetum arvense (přeslička rolní, nať) 50, extrakt Cucurbita pepo (tykev obecná, semeno) 70, extrakt z obilných klíčků 40.

Dávkování: Dospělí 1 kapsli 2x denně během jídla. Zapít dostatečným množstvím tekutiny, nejlépe neslazeným čajem nebo vodou. Přípravek je nevhodný pro děti, těhotné a kojící ženy a pro osoby s otoky srdečního a ledvinového původu.

Balení: 60 kapslí

Upozornění: Tento produkt byl uveden na trh jako doplněk stravy. Nemá schválené léčivé účinky a nejedná se o lék. Není určeno jako náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládejte mimo dosah dětí. Minimální trvanlivost vyznačena na obalu.

Zde můžete vidět cenu NEOFYT Phyteneo Methionin komplex 60 kapslí.

Zdroj: Methionin

Vitamín C v prášku – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C v prášku.

Zdroj: Vitamín C


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP