Pokud chcete zhubnout nebo si udržet aktuální váhu, mohou vitamíny řady B bránit, nebo naopak pomoci vašemu úsilí. Zvýšená chuť k jídlu obvykle totiž vede k přibývání na váze, ale některé vitamíny řady B jsou účinné při léčbě nízkého krevního cukru nebo zvyšují energii. Před zakoupením pozorně čtěte etikety. Pokud vitamíny obsahují vysoké množství thiaminu nebo pyridoxinu (B1 a B6), podpoříte jimi chuť k jídlu. Ale pokud obsahují vysoké množství vitamínů B2, B5 a B12, můžete získat energetickou podporu, která vám pomůže odolat přejídání se. Mějte však na paměti, že výzkumy podporují myšlenku užívat vitamíny řady B zejména k léčbě podváhy.
V naší poradně s názvem DETRALEX A PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Smrčková.
Dobrý den, je možné, že po detralexu se přibývá na váze? Vyloučena všechna vyšetření, vše ok, přibývání na váze spadá do doby, co beru detralex. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Přibývání na váze je otázkou příjmu kalorií a jejich výdejem. Nejspíše jste si nevšimla, že se začátkem léčby Detralexem, se také o malinko míň hýbete. Zkuste omezit kalorie při večeři tím, že omezíte přílohy a dopřejete si více masa, nebo třeba tvarohu. Nepodceňujte snídaně a pravidelně snídejte - to co máte nejradši i kalorické a sladké jídlo je k snídani možné. Nezapomeňte ani na dobrý oběd. Mezi hlavními jídly si dopřejte nějaké ovoce a zeleninu. S tímto postupem nebudete mít večer hlad a půjde to lépe zhubnout.
Často se setkáváme s dotazem, jestli se po biotinu tloustne. Odpověď není jednoznačná. Po samotném biotinu nikdo nestloustne. Biotin ovšem podporuje chuť k jídlu a osoby s lehkou vůlí tomuto často neodolají, podlehnou a začnou více jíst. To pak vede k přibírání na váze obzvláště při nedostatku pohybu, který už biotin nijak nepodporuje.
V naší poradně s názvem VITAMÍN B12 PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA.
Poradi mi nekdo s premirou vitaminu b v tele byl mi aplikovam injekcne a porad pribiram na vaze a mam desnej hlad diky za radu alca
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Přibírání na váze a zvýšená chuť k jídlu můžou souviset s nárůstem příjmu vitamínů řady B. Nadbytky vitamínů řady B se v těle ukládají a spotřebovávají se postupně. Nejlepší způsob, jak rychle spotřebovat zásoby vitamínů B je zvýšená fyzická aktivita, což znamená cílené posilování svalů a aerobní pohyb. Toto Vám pomůže zbavit se popisovaného problému.
V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.
V naší poradně s názvem VITAMÍN B12 PŘIBÝVÁNÍ NA VÁZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALCA.
Diky za radu , ale ve svych letech s nemocnymi klouby asi tezko budu pouzivat erobik a ruzne skakani, ale dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
I ve vyšším věku je pohyb důležitý a možný. Například chůze s hůlkami (nordic walking) po místech, které vás zajímají. Nebo posilování břišních svalů doma v leže na podlaze. Nebo mávání rukama, ve kterých současně držíte pet lahve s vodou. Způsobu je mnoho a uděláte líp, když nebudete hledat důvody proč necvičit, ale zaměříte se na ty proč cvičit.
Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.
Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.
Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).
V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.
Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.
V naší poradně s názvem UTROGESTAN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den chtěla jsme se zeptát jestli se při utrogestanu přibírá Na váze nikde se to nemůžu dočíst
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Utrogestan je zdrojem progesteronu a ten, pokud je dodáván do ženského těla s již normální hladinou progesteronu, může způsobit přibírání na váze. Moc progesteronu vede k přibírání na váze.
Při správném skladování a šetrné úpravě lze přijmout dostatečné množství vitamínu C z ovoce, to znamená stravou bez suplementace. Vynikajícími zásobárnami vitamínu C jsou například následující druhy ovoce: angrešt – vitamín C, B1, pektin, vápník, železo, sodík, draslík a fosfor; borůvka – vitamín C, B, draslík, vápník, fosfor a hořčík – borůvka zlepšuje krevní oběh, pomáhá na potíže se zrakem, podporuje imunitu, působí proti infekcím močových cest, proti průjmům; broskev a nektarinka – vitamín C; jablko –vitamín C, B – povzbudivě působí na nervovou soustavu, posiluje a pročišťuje organismus; meruňka – vitamín C, B, provitamín A, draslík, fosfor, bór, vápník a železo; malina – vitamín C, E, fosfor, vláknina; meloun – vitamín C, železo a mangan – čerstvý je nejlepší zásobárnou vitamínu A; ostružina – vitamín C, B, K a další; rybíz černý – vitamín C, E, vláknina – je nejlepším zdrojem vitamínu C z ovoce a zeleniny vůbec; třešeň – vitamín C, draslík, který pomáhá správné činnosti srdce.
V diskuzi MIRENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.
Za mě Mirenu nedoporučuji.Po zavedení bylo nejprve vše ok.Krvácení sice odeznělo,pouze jsem špinila,ale postupem času přibývali silné migrény,bolesti břicha,silné bolesti v zádech,občas nevolnost a pocity na zvracení,nadýmání,bolesti prsou a nekonečné přibývání na váze.Bála jsem se předčasného přechodu,ale pan doktor mě ujistil,že jde o nežádoucí účinky ohledně tělíska.Takže Mirena šla ven a já cítím úlevu.Kdybych nezměnila doktora,nevěděla bych nic!!!Musím podotknout,že nejprve jsem měla obyčejné tělisko za 1500 a vše bylo ok.Hold né vždy dražší sedne lépe
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.
Úplně ten samý problém. Jsem objednaná na vyndání ...
Vitamín D (kalciferol) patří mezi skupinu vitamínů rozpustných v tucích. Označení vitamín D ovšem neslouží jen pro jednu látku, ale pojmenovává se tak skupina příbuzných látek. Mezi vitamíny D patří hlavně vitamín D2 a D3. Obecně je tento vitamín potřebný zejména při stavbě a mineralizaci kostí a zubů. Dále podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě. Užívá se i při hojení zlomenin. Vitamín D se na rozdíl od většiny ostatních vitamínů vytváří v těle, a to působením ultrafialového záření ze slunečního světla. Můžeme tedy zjednodušeně říci, že získáváme vitamín ze slunce. Náš organismus dokáže ze slunce získat až 80 % potřebné denní dávky vitamínu D. Dále se vitamín D vyskytuje v potravinách. Mezi významné zdroje tohoto vitamínu patří ryby (například losos, tuňák, sardinky), játra, vejce, mléko.
Lidské tělo má zejména na jaře a na podzim zvýšenou potřebu vitamínů. Výborná je řeřicha, která obsahuje především vitamín C. Mezi další potraviny obsahující vitamín C kupodivu nepatří jen citrusy. Nejvíce vitamínu C obsahují šípky, rakytník a černý rybíz. Dále například zelí nebo i brambory, které ale bohužel loupáním, krájením a vařením ztrácejí většinu vitamínů.
Mezi zdroje vitamínu E patří olej (slunečnicový, sójový, olej z pšeničných a kukuřičných klíčků), ořechy, semena (lněná, sezamová, slunečnicová, mák), ovesné vločky, listová zelenina.
Pokud tak nemáte ve stravování zastoupené alespoň částečně tyto nejbohatší zdroje vitamínu E, může se stát, že jej bude mít tělo nedostatek. Proto máte možnost doplnit vitamín E i prostřednictvím doplňků stravy.
Vitamín A reguluje tvorbu kožního mazu, který má za úkol řídit rovnováhu vlhkosti pokožky. Nadměrný přísun mazu způsobuje akné, ucpává póry, stárnoucí a suché pokožce však prospívá. Vitamín A najdete v těchto potravinách: maso, špenát, mrkev, sladké brambory a banány. Abyste dodali své pleti vitamín A takzvaně přímo, doporučujeme banánovou masku. Vytvořte kaši z ¼ banánu a naneste ji na obličej. Banánovou masku nechte působit po dobu 15 minut a následně ji smyjte studenou vodou.
Vitamín B12 se vyskytuje téměř výhradně v živočišných potravinách, jako je maso, mléčné výrobky, vejce. Výjimkou jsou rostliny a ostatní příkrmy, například kysané zelí, obsahující bakterie mléčnokyselého kvašení, neboť při tomto kvašení vzniká právě vitamín B12. Jednou ze vzácných rostlin poskytujících vitamín B12 je řešetlák, je však sporné, zda bylinná forma vitamínu B12 může být lidským organismem využita. Ve vyvážené stravě, která obsahuje maso, vejce nebo mléčné výrobky, není potřeba doplňovat vitamín B12. Lidé, kteří jedí vegetariánskou stravu a nepřijímají žádné živočišné potraviny, však nemají dostatečný příjem tohoto vitamínu.