VITAMIN C KRUHY POD OČIMA, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Kruhy pod očima jsou tmavé skvrny vyskytující se kolem očí. Existuje mnoho příčin tohoto příznaku, včetně dědičnosti.
Příčiny kruhů pod očima
Dědičnost
Ve většině případů jsou tmavé kruhy pod očima cévy, které lze vidět přes kůži. Kůže kolem očních víček je nejtenčí na těle. Stejně jako křečové žíly jsou i tmavé kruhy pod očima většinou dědičnou vlastností. Když krev prochází velkými cévami v blízkosti povrchu kůže, může dojít k modravému nádechu.
Alergie, astma a ekzém
Jakákoli příčina způsobující svědění vede ke vzniku tmavých kruhů kolem očí. Dalo by se říci, že za to může tření a škrábání. Další možnou příčinou je senná rýma. Také některé potravinové alergie mohou přispět k tmavnutí kůže pod očima.
Léky
Léky určené na cévy přispívají k tmavnutí kůže pod očima, protože se zvýšený průtok krve stává díky působení těchto přípravků velmi viditelný, znatelný.
Anémie
Nedostatek živin ve stravě nebo nedostatek vyvážené stravy přispívá k zabarvení oblasti pod očima. Zároveň nedostatek minerálů způsobuje tmavnutí kůže. Nedostatek železa je nejčastějším typem anémie a tento stav je známkou nedostatku kyslíku, který se dostává do tělesných tkání. Na ztmavnutí kůže může mít vliv i těhotenství a menstruace, tedy hormonální změny.
Únava
Únava je nejtypičtější příčinou tmavých kruhů pod očima. Nedostatek spánku totiž způsobuje blednutí kůže.
Problémy s játry
Tmavé kruhy pod očima mohou být příznakem onemocnění jater.
Věk
Tmavé kruhy pod očima jsou pravděpodobně výraznější s rostoucím věkem. Důvodem je, že kůže s přibývajícím věkem ztrácí kolagen, čímž dochází k její průsvitnosti a tenčení. Kruhy mohou být pod jedním okem tmavší.
Ledvinové problémy
Tmavé kruhy pod očima mohou být zapříčiněny špatnou funkcí ledvin.
Nadledvinová únava
Tmavé kruhy pod očima mohou být příznakem nadledvinové únavy. Nadledvinky jsou malé žlázy v horní části ledvin, které produkují velké množství hormonů, řídí rovnováhu elektrolytů, ovládají metabolismus a vytvářejí i pohlavní hormony.
V naší poradně s názvem PREDNISON A SLABÁ KŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jar.Najč.
Dotaz odborníkovi: je možno vyléčit tzv.slabou kůži/pokožku/ po vysazení léku Prednison? Za odpověd předem díky.J.N.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Prednison je syntetický kortikosteroid, který mimo své léčivé účinky má i nežádoucí účinky na pokožku, kterou ztenčuje. Obvykle se pokožka vrátí do původního stavu za jeden až dva měsíce po vysazení Prednisonu. Existují však i podpůrné látky na její posílení. Je to vitamín C, tretinoin a vitamín E.
- vitamin C se použije zevně přímo na kůži. Vitamín C při místní aplikaci rovnou na pokožku podporuje tvorbu kolagenu, vaše pokožka se stane silnější při pravidelném používání. Vitamín C najdete v různých pleťových vodách, krémech a sérech.
- promluvte si se svým lékařem o účinné látce tretinoin. Tretinoin podporuje tvorbu kožních buněk, pomáhá výrazně zahustit kůži. K jeho získání budete potřebovat lékařský předpis. Je k dispozici v masti, krému a ve formě séra.
- propíchněte kapsli vitaminu E a vymačkněte obsah na kůži. Vitamin E je nezbytný pro zdraví pokožky. Při místní aplikaci, podporuje silnější a zdravější kůži.
- denně masírujte pokožku. Masáž zvyšuje krevní oběh, pomáhá rozproudit krev a živiny se snadněji dostanou na celou plochu tenké pokožky. Jakmile bude vaše pokožka lépe živená, začne houstnout. Pevným tlakem masírujte oblast dvakrát denně po dobu nejméně 90 sekund.
- jeste vyváženou masitou stravu. Vaše pokožka potřebuje zdravou stravu plnou kolagenu a všech ostatních aminokyselin, aby se regenerovala.
Nejčastěji jsou označovány jako tmavé kruhy pod očima. Někdy mohou být zapadlé, šedé nebo namodralé, jedná se o zbarvení kolem očí. Většinou se jedná o tmavé kruhy pod očima. Tmavé kruhy mohou zřídka nastat současně s váčky a očními otoky. Zde je několik forem tmavých kruhů.
Tmavé kruhy vznikají v důsledku stárnutí a oslabení očních víček.
Tmavé kruhy vznikají po redukci tuku v očních víčkách, redukci obličejového tuku a při vystouplých obličejových kostí.
Dědičné nebo etnické tmavé kruhy se častěji vyskytují v některých rodinách a různých etnických skupinách.
Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat od vnitřních poruch, jako je nedostatek vitaminu, melaninu a nedostatku hemoglobinu.
Vznik tmavých kruhů pod očima je zapříčiněn špatným životním stylem, jako je nedostatek spánku, velké množství alkoholu, žal a trápení, špatné stravovací návyky.
Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat kvůli nadměrné pigmentaci, což způsobuje stárnutí kůže, záněty, příliš častý výskyt na slunci anebo hodně opalování.
K nafouklým očním kruhům může dojít z různých důvodů, zejména z lymfatického přetížení pod kůží, způsobené nadměrnou tukovou tkání kolem očí, slabost na okrouhlém svalu oka. Slabost je způsobena bud jako orbitální septum nebo jako hypertrofie.
Velmi častá je kombinace několika těchto důvodů, které jsou pak příčinou tmavých kruhů a léčba často musí být diferencována.
Ve svém příspěvku CENA LÉKU ELIQUIS HRAZENÁ PACIENTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Popová.
Dobrý den, byl mi doporučen místo léku Xarelto lék Eliquis který musím plně hradit. Jaká je cena balení 60 tablet na jeden měsíc ?
Děkuji
Popová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Novotný Ludvík.
Začal jsem po Warfainu užívat ELIQUS mg 2,5 tabletku jednu ráno a jednu večer. Prosím o sdělení, prý se mi udělaly kruhy pod očima. Já osobně necítím žádný negativní vliv, jen snad častou vlhost, bez vlivu na kvalitu viditelnosti zraku. Má na ty kruhy pod očima tento lék nepříznivý vliv - co já vím na co? Díky za informaci - P.S.: mám 92 a půl roků.
Pokožka okolo očí je velmi citlivá, takže vše, co jí škodí, se na ní projeví velmi výrazně. Kruhy pod očima se vytvoří v případě, že je průtok krve a lymfy v těchto oblastech něčím omezen. Jelikož zde krev proudí pomalu, dochází také k tomu, že jsou cévy a cévky mnohem znatelnější než za normálních okolností. Kruhy pod očima mohou být také indikací přítomnosti hemoglobinu z okolních cév. Váčky a otoky vznikají v důsledku zadržování tuku a vody v oblasti očí, což může být následkem spánku, kdy podkožní tkáň nasává tekutinu (například přebytečné slzy) mnohem snadněji, nebo příznakem proběhnutých změn prokrvení.
Pokud chcete na kruhy a váčky pod očima jednou provždy vyzrát, je třeba odhalit příčinu jejich vzniku. Objeví se u vás kruhy pod očima po pracovním vypětí, kdy jste převážnou část dne pracovali na počítači? Či jsou snad jen následkem večírku, kde byl v uzavřené místnosti cigaretový kouř? Pak bude stačit se těmto činnostem vyhnout, omezit je, nebo se smířit s tím, že po takových akcích se kruhům a váčkům pod očima zkrátka nevyhnete. Jaké jsou tedy příčiny tmavých skvrn pod očima?
zadržování tekutiny v těle
působení cigaretového kouře
špatná životospráva
chudokrevnost
působení slunečního záření
ekzém
alergie
změny hladin hormonů v těle
nedostatek/nadbytek spánku
stres
nadměrná námaha očí
nedostatečná péče o pokožku kolem očí
Je tedy zřejmé, že kruhy pod očima jsou ovlivněny vaším životním stylem, tedy návyky, denním rytmem, stravou a vším ostatním, co ve větší či menší míře ovlivňuje lidské tělo. Pokud se nad tím dokážete zamyslet a eliminovat to špatné, pak může být boj proti nepěkně vyhlížející pokožce kolem očí mnohem snazší. Co když jsou ale kruhy a váčky pod očima signalizací onemocnění?
V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.
Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.
Objeví-li se pod očima zbarvení nebo otok, poraďte se raději s lékařem. Pokud chcete trvalé řešení tohoto problému, navštivte svého dermatologa. Někdy postačí make-up, jindy je potřeba laserová terapie, v některých případech dokonce i chirurgická operace. Výsledky tohoto odstranění nejsou vždy perfektní, je tedy dobré mít realistická očekávání.
Dermatolog nejprve doporučí léky na předpis, zejména krémy, poté je vhodná laserová operace nebo chemický peeling. Dutiny způsobující tmavé skvrny mohou být injekčně vyplněny. Tmavé kruhy pod očima nejsou zdravotním problémem, ale lidé se jich často bojí a sahají po kosmetických úpravách.
Mírné a středně tmavé kruhy pod očima často reagují dobře na jednoduché a levné procedury:
Studené obklady. Postačí dvě ochlazené lžičky nebo pytlík mraženého hrášku, který by měl být zabalený do tkaniny. Velmi vhodné jsou i ochlazené čajové sáčky (použité).
Při spánku přidat více polštářů, aby se zabránilo otoku.
Krátké noci nejsou obvykle vhodné, nedostatek spánku způsobuje tmavé kruhy pod očima.
Velmi účinné je užívání tmavých brýlí nebo opalovacího krému. Často jsou tmavé kruhy zapříčiněny pigmentací kůže.
Další dobrou radou pro odstranění tmavých kruhů je použití roztoku slané vody nebo volně prodejných solných sprejů, které přispívají k uvolnění nosu.
Kosmetika. Výrobci pleťových krémů a produktů často tvrdí, že jejich produkty zabraňují tmavým kruhům. Ale dalo by se říci, že mnohem účinnější jsou produkty na rostlinné bázi, protože ty výrazněji zlepšují vzhled tmavých kruhů pod očima.
Použití korektoru. Korektory zamaskovávají tmavé kruhy pod očima. Pokud jsou kruhy pod očima namodralé, použijte broskvově barevný korektor. Zároveň se nedoporučuje používat aromatizované výrobky nebo produkty s obsahem kyseliny salicylové nebo glykolové. Aroma a tyto kyseliny způsobují podráždění oční tkáně, což následně zapříčiní zarudnutí a otok.
V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.
Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg
Pokuste se prostě okysličit svou krev a zesvětlit tak okolí vašich očí. To znamená, že bychom neměli jen sedět doma a koukat do počítače či televize, ale měli bychom i často chodit na čerstvý vzduch a troška sportu také neuškodí. Tahle univerzální rada je navíc výborná pro celý náš organismus. Samozřejmě najdeme více způsobů, jak kruhy pod očima odstranit (mimo jiné i přímým působením léčivé látky). Velmi dobře účinkuje heřmánek a zmražený odvar z něj, který přikládáme ve formě ledových kostek pod oči. Ani čerstvý odvar z heřmánku není špatný, je zde však větší riziko alergických reakcí, navíc zesvětluje, což může být nežádoucí vedlejší efekt. Klasikou, jež určitě neuškodí, je černý čaj. Vatičky namočené v tomto nápoji přikládáme pod oči. Mezi další užitečné bylinky a rostliny patří světlík, lípa, okurka, jitrocel nebo prha arnika (arnika horská). Někdy se doporučuje i šťáva z brambor, ale s ní opatrně ─ nejdříve vyzkoušejte, jak bude na tuto léčbu reagovat vaše kůže. Jestliže jste vyzkoušeli uvedené rady a máte-li i správnou životosprávu, ale problém s kruhy pod očima přetrvává, navštivte raději lékaře. Může se totiž jednat o nějaký závažnější problém související s vašimi ledvinami, játry nebo štítnou žlázou. Pokud jsou však kruhy pod očima doprovodným efektem užívání nějakých léků, není důvod k panice, poněvadž po jejich vysazení problém sám od sebe zmizí. A konečně v některých případech mohou kruhy pod očima představovat jev, jenž doprovází menopauzu.
Ve svém příspěvku TMAVÉ KRUHY A SKVRNY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabina.
Dobry den ..potřebovala bych poradit ?--mám tmavé kruhy ..a nechápu proč mi narostly pod ocima skvrny ?vypada to jako světlé hnědé .. měla sem to malinky a najednou mi to zvětšuje ..nevím sčeho to mám ?..nevím jak se mám poradit ..?mohli bych ste mi poradit ? děkuju
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabina.
dobry sem zase tady ja .byla sem k ocnimu ...pry se da odstranit skvrny pod ocima ..a plati se 500 kc ..?? nevim jestli to mam souhlasit .. mam stoho strach jestli nebudu mit horsi ?
Než vyrazíte do obchodu a koupíte první korektor, který vám přijde pod ruku, rozmyslete si, na co ho budete používat a na co takový korektor vlastně potřebujete. Je totiž rozdíl, jestli potřebujete zakrýt těžké akné nebo jen kruhy pod očima. Každý problém má své řešení, ale není zrovna nejlepší používat jeden korektor na všechno.
Čím tužší korektor, tím lépe se dokáže vypořádat s nedostatky pleti, jako je akné nebo zarudlé fleky. Tuhý korektor by se však neměl používat na kruhy pod očima, protože pokožku okolo očí víc namáhá a může ji vysušit. Na kruhy pod očima je mnohem efektivnější emulzní, tekutější nebo krémovější korektor.
Po konzistenci je třeba zaměřit se na barvu korektoru. Určitě už jste viděla paletku, kde nebyla pouze jedna barva, ale bylo jich několik, od zelené až po růžovou. A proč to? Každý odstín má svou funkci. Narůžovělé a žluté korektory jsou skvělé na problémy s kruhy pod očima, zelené korektory maskují horší a viditelnější nedostatky. Pokud ale nejste odvážná a zručná natolik, abyste barevné korektory dovedla správně zkombinovat, postačí ty v barvě pleti. Korektor by nikdy neměl být tmavší než odstín pleti, působil by nepřirozeně. Pokud se zaměřujete na kruhy pod očima, je lepší zvolit o půl odstínu světlejší barvu, stejně tak na začervenání pleti. Pokud se rozhodnete nepoužívat make-up, ale pouze korektor, vždy hledejte nejpřirozenější odstín v přesné barvě vaší pleti.
Metody nanášení korektoru jsou diskutabilní. Někdo radí, aby se korektor používal před samotným make-upem, někdo zase říká, že mnohem efektivnější je to až po nanesení make-upu. Dle recenzí je vhodné nejprve vytvořit podklad, nanést make-up a stále viditelné pleťové nedostatky zakrýt korektorem. Některé korektory se ale lépe aplikují a lépe vypadají před make-upem. Je tedy na vás, abyste si vyzkoušela a určila, co vám víc vyhovuje.
Korektor nikdy násilím neroztírejte, tím ubližujete hlavně své pokožce. Na aplikaci korektoru je dobré si pořídit štěteček, aby se vám lépe a rychleji s vybraným korektorem pracovalo. Korektor do pokožky poté opatrně vklepejte, aby se spojil s pokožkou, působil přirozeně a zakryl nedostatky. Ideální je poté použít lehký, fixační pudr, aby vše doladil a make-up zafixoval.
Ve svém příspěvku REKONVALESCENCE PO OPERACI SÍTNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zděnka Navrátilová.
Dobrý den,mám trhliny sítnice bez odchlípení,mám teď 2x zákrok laserem....můžu si prosím kapat uměle slzy? A kolik přibližně můžu vzít kg? Je někde nějaký návod co můžu a co ne? Bylo mi řečeno,klid,nenosím těžké,netlačit,ne Kasl ať,ne běhat a to vše.Proto moc prosím o odpověď,jsem z toho špatná...děkuji. S pozdravem. Zděnka Navrátilová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rita.
Dobrý den, já jsem tuto operaci podstoupila před 2mi lety. A od té doby se mi vůbec nesrovnaly otoky a kruhy pod očima. Řešila jsem s doktorkou a podle ní vše v pořádku a zhojeno dobře. Tak jsem hledala možnost, jak se vypořádat s těmi fialovými kruhy. Narazila jsem na tohle https://ar-aesthetics.cz/es… a cítím se teď už lépe. Maskovala jsem dříve vrstvami make-up, ale nevypadalo to nic moc.
Předpokládalo se, že většinu vitaminu K získáváme ve formě fylochinonů z rostlinných potravin. Ve skutečnosti více než polovina vitaminu K pochází ze zeleniny, zejména ze zelené listové zeleniny. Také mnoho různých druhů bakterií ve střevech může vytvořit vitamin K ve formě menachinonů. Přestože syntéza vitaminu K v trávicím traktu může přispět k potřebě určitého typu vitaminu K, tato dávka je menší, než se dříve předpokládalo.
Vitamin K – antihemoragický naftochinon –je rozpustný v tucích.
Hlavní zdroje vitaminu K: játra, zelenina, ovoce, kořeny, střevní mikroflóra. Denní dávka 1,0 mg. Svojí chemickou povahou je vitamin K chinon.
Biologický účinek: účast na koagulaci krve, účast na tvorbě kostní tkáně, protinádorová léčba.
Vzhledem k tomu, že je vitamin K syntetizován střevní mikroflórou, neexistuje u zdravého člověka nebezpečí primární hypovitaminózy. Existuje velké množství vitaminu K v produktech živočišného a rostlinného původu. Avšak vzhledem k tomu, že vitamin K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích, je přítomnost tuku nezbytná pro jeho absorpci ve střevě, a to přinejmenším v malých množstvích.
Nedostatky: Nedostatek vitaminu K může vést k pomalejšímu srážení krve, k vnějšímu i vnitřnímu krvácení, ke snížení aktivity enzymů. U novorozenců se nedostatek vitaminu K projevuje formou hemoragické nemoci (zvýšené krvácení).
Vitamin K není jediná chemická látka, ale skupina chemicky příbuzných látek, které jsou uváděny na trh pod běžným názvem „vitamin K“. Za posledních 30 let prošel tento vitamin velkými změnami v oblasti vědeckého chápání jeho chemie a funkcí. V minulosti se členové rodiny vitaminu K tradičně nazývali vitamin K1, vitamin K2, vitamin K3. Tato terminologie převážně nahrazuje jiný soubor termínů, které popisují, že se v současné době vytváří složitější soubor sloučenin vitaminu K.
Další názvy pro tento vitamin jsou menadione; menafhton; menachinon; phylloquinone.
Vitamin K je vysoce respektován všemi lékaři vzhledem k jeho úloze ve zdravé koagulaci krve. Vitamin K se nachází přímo ve středu procesu srážlivosti. Pokud jsou potřebné koagulační faktory pro úspěšné uzavření rány, musí se nějak udržet na okolních tkáňových površích. Tuto „lepkavost“ jim dává chemická událost nazývaná karboxylace. Jedna z aminokyselin pro koagulaci krve se nazývá kyselina glumatická a je součástí koagulace krve. Druhý enzym, warfarin, působí jako antikoagulant a přeruší tento proces blokováním jednoho z těchto enzymů (epoxidová reduktáza). Když je tento enzym blokován, nelze vitamin K recyklovat, aby pomohl faktorům srážení krve k dosažení správné „lepivosti“. Jedincům s&
V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.
Může vitamin C ovlivnit ATB?
Tj, pokud zrovna beru pravidelně vitamin C, z důvodu nachlazení a ve stejné době se objevil zánět v dásni a podezření na otravu krve, byli mi napsány dva druhy ATB... Může se to kombinovat?Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Bohužel v některých případech opravdu může společné užívání vitamínu C a ATB představovat problém. Nepíšete jaká antibiotika přesně užíváte, takže nelze určit zdali se Vás to také týká. Obecně vitamín C umocňuje antibiotikum tetracyklin a jemu podobné látky jako je doxycyklin a minocyklin. Může zde hrozit předávkování těmito antibiotiky.
Tmavé kruhy pod očima mohou být zapříčiněny též špatnou funkcí ledvin (zvýšenou, nebo naopak sníženou funkcí ledvin a podobně) či jejich přetížením. Kruhy pod očima pak bývají nahnědlé, namodralé nebo načervenalé.
Příčiny kruhů pod očima
nedostatek spánku
nedostatek vitamínu A
namáhání očí
nedostatečné osvětlení při čtení
špatná poloha při čtení
emoční stres, strach, úzkost, obavy
nedostatek očního cvičení
vnitřní onemocnění (například chudokrevnost, avitaminózy, špatná funkce střev)
V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.
Jedná se o Amoxicillin a Metronidazol. Mohou se tyto atb kombinovat s vitamínem C ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Metronidazol i Amoxicilin si s vitamínem C nevadí. Amoxicilin má nežádoucí interakce s těmito vitamíny: B-6, B-12, biotin, niacin, riboflavin, thiamin, vitamin K a draslík. V každém případě musíte vždy informovat svého lékaře, že trvale užíváte vitamín C! Jakým způsobem užíváte ten Metronidazol?
Lékaři, kteří se zabývají tmavými kruhy a váčky pod očima, musí znát příčiny vzniku a anatomii oka. Do anatomie oka patří samotné oko, oční víčka a oční kosti. Kosti očnice jsou oční hrany, které jsou ukryté v lebeční kosti pod kůží, tukem a cévami. Víčko je pevně připevněno ke spodní a prostřední hraně kosti očního důlku. Kůže kolem očí je velmi tenká. Obvykle zde chybí podkožní tuk nebo je ho zde jen velmi malé množství. Vzhledem k velmi malému množství potních a mazových žláz je kůže velmi transparentní. Krevní a lymfatické cévy jsou navrženy tak, aby byly velmi houževnaté. Přebytek hypertrofie nebo příliš málo hypotrofie v tukových tkáních může vést k tmavým očním kruhům, očním otokům nebo váčkům. Povislá nebo pytlová kůže může vést k zániku tukových polštářků kolem očního svěrače, což vede k velkým očním kruhům. Pokud kůže a podkožní tuk jsou méně bohaté na krevní a lymfatické cévy, zvyšuje se riziko vzniku tmavých očních kruhů. Stejný účinek mají krevní a lymfatické cévy, když dojde k jejich ucpání. Často bývají dlouhodobé kruhy pod očima doprovázeny nemocí jater. Nemocná játra = kruhy pod očima.
V naší poradně s názvem MŮŽOU SE JÍST JAHODY NA LÉKY NA CUKROVKU II TYPU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Sanitrníková.
dobrý den.můžu jíst jahody na cukrovku 2 typu. děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Jahody spadají do kategorie potravin s nízkým glykemickým indexem, protože rychle nezvyšují hladinu glukózy. Můžete je jíst, aniž byste se musela bát zvýšení cukru v krvi, když máte cukrovku. Nejezte ale velké množství naráz. Rozdělte si tuto pochoutku na celý den a když máte chuť, snězte 2, 3 jahody co půl hodiny.
Zde je seznam vlastností jahod, kterými pozitivně ovlivňují průběh diabetu:
Jíst jahody samotné je zdravé, protože mají nízký obsah kalorií. V průměru má jeden šálek jahod asi 46 kalorií. To je užitečné, pokud sledujete svou váhu. Udržování zdravé váhy může přirozeně snížit hladinu cukru v krvi a snížit riziko komplikací s cukrovkou.
Jahody jsou také dobrým zdrojem vlákniny. Jeden šálek celých, čerstvých jahod obsahuje asi 3 gramy vlákniny což je zhruba 12 procent doporučené denní dávky. Konzumace vlákniny je důležitá, pokud máte cukrovku, protože pomáhá zpomalit vstřebávání cukru. Vláknina nejen zlepšuje hladinu cukru v krvi, ale může vám pomoci cítit se lépe. Vláknina také přispívá ke zdravé regulaci hmotnosti.
Mezi další důležité živiny a vitamíny nalezené v jahodách patří vitamin C a hořčík. Podle výzkumu může hořčík zlepšit inzulínovou rezistenci, snížit riziko diabetu typu 2 a zlepšit kontrolu diabetu. Vitamin C je spojován s nižším rizikem vzniku diabetu typu 2 a je-li užíván po jídle, může přispět ke snížení špiček cukru v krvi. Vitamín C dokonce může pomoci zmírnit některé komplikace diabetu, jako je vysoký krevní tlak.
Tmavé kruhy pod očima znamenají, že není něco v pořádku s játry, nemusí se jednat o onemocnění, ale o zatížení. Je dobré pít čisticí čaj nebo užívat tinkturu na játra. Kruhy pod očima mohou být nahnědlé, namodralé, načervenalé. Pokud byste jedli pouze zeleninu, tak jsou kruhy pod očima menší a světlejší.
V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava Palanová.
Potřebovala bych poradit výživný výběr vitamínů, doplnění stravy, který by byl pro mě vhodný. Mám pomalu 20 let po srdeční operaci defekt septa síní, užívám isoptin 80 3x denně, zároveň užívám lenuxin na deprese, po kterých se stále cítím vyčerpaná, unavená bez energie. Co se týče váhy, díky depresím je vyšší než by měla k mé menší postavě býti. Ráda bych využila vitamíny jak na srdce, tak na energii ovšem bez nabírání na váze :-). Děkuji Palanová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.
V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.
Tmavé kruhy mohou být odstraněny nanesením oloupaných a nastrouhaných brambor do okolí očí před spaním alespoň třikrát týdně.
Udělejte si bavlněné polštářky a naplňte je šťávou z okurky. Položte je přes oči zhruba na 15 minut. Ihned na svých očích pocítíte chladivý a uvolňující efekt.
Skvěle vám může pomoci i masáž očí mandlovým olejem. Masírujte oči v posteli před spaním každý den a během dvou týdnů uvidíte ten rozdíl.
Pomáhá rovněž každodenní pětiminutová masáž okolí očí.
Stisknutí výstupku na dlani pod ukazováčkem je dobré pro váš zrak a napomáhá taktéž odstranit tmavé kruhy pod očima.
Pokud jste ve stresu, přikryjte si na chvíli oči slabými plátky okurky, má to skvělý uvolňující účinek.
V naší poradně s názvem VITAMÍN C OVLIVŇUJE HODNOTU GLUKOMETRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matocha.
Užívám 1000 mg vitamínu C. Jak ovlivňuje tento vitamín hodnotu glykémie při měření glukometrem. Je ovlivněn i glykovaný hemoglobin, když jdu na kontrolu k diabetikovi.
Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podle studie z roku 2006, publikované v "Indian Journal of Medical Research", denní příjem vitamínu C v dávce 1 000 mg u lidí s diabetem typu 2 vedl k významnému snížení hladiny cukru v krvi. Stejná dávka vitaminu C také způsobila snížení škodlivého LDL cholesterolu a indikátoru vysoké hladiny cukru v krvi nazývaného glykovaný hemoglobin nebo HbA1c. Účastníci studie, kteří dostali pouze 500 miligramů vitaminu C, však nezaznamenali výrazné snížení hladiny cukru v krvi nebo těchto jiných látek.
Při správném skladování a šetrné úpravě lze přijmout dostatečné množství vitamínu C z ovoce, to znamená stravou bez suplementace. Vynikajícími zásobárnami vitamínu C jsou například následující druhy ovoce: angrešt – vitamín C, B1, pektin, vápník, železo, sodík, draslík a fosfor; borůvka – vitamín C, B, draslík, vápník, fosfor a hořčík – borůvka zlepšuje krevní oběh, pomáhá na potíže se zrakem, podporuje imunitu, působí proti infekcím močových cest, proti průjmům; broskev a nektarinka – vitamín C; jablko –vitamín C, B – povzbudivě působí na nervovou soustavu, posiluje a pročišťuje organismus; meruňka – vitamín C, B, provitamín A, draslík, fosfor, bór, vápník a železo; malina – vitamín C, E, fosfor, vláknina; meloun – vitamín C, železo a mangan – čerstvý je nejlepší zásobárnou vitamínu A; ostružina – vitamín C, B, K a další; rybíz černý – vitamín C, E, vláknina – je nejlepším zdrojem vitamínu C z ovoce a zeleniny vůbec; třešeň – vitamín C, draslík, který pomáhá správné činnosti srdce.
V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.
Dobry den pane doktore,
Rad bych Vam polozil strucnou otazku.
Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?
Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.
Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,
S uctou,
Roman Krapka
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen
Krevní řečiště dodává vlasovým kořínkům výživu v podobě aminokyselin a vitamínů. Pokud dojde k zastavení nebo snížení přívodu těchto látek, vlasový kořínek zastaví svoji činnost, životnost vlasu se zkracuje a vlas předčasně odumírá. Důsledkem je padání vlasů. Jako patologická ztráta vlasů se označuje vypadávání 100 a více vlasů denně. Hlavní složkou vlasů je keratin. Tato substance obsahuje skupiny lipidových nebo proteinových řetězců, které jsou charakteristické velkým množstvím aminokyselin obsahujících síru. Tyto aminokyseliny poskytují vlasům mechanické schopnosti (rezistenci, elasticitu). Kvalita keratinu spolu s dostatkem aminokyselin obsahujících síru je důležitá pro vitalitu vlasů. Kromě keratinu jsou pro zdravé vlasy potřeba ještě další látky, mezi nimi například vápník a křemík jako regulátory metabolismu, dále vitamíny B1, B2, B6, kyselina pantothenová a biotin (vitamín H), kyselina para-aminobenzoová, vitamín E (antioxidant, který je nepostradatelný při buněčném dýchání) a speciální směs minerálů zinku, mědi a železa.
Protein
Vlasy se vyživují proteiny, proto je důležité, abych jich byl dostatek v těle či ve stravě. Protein je důležitý pro tvorbu vlasů, jejich sílu a zdraví. Nedostatek bílkovin může způsobit suché, křehké a slabé vlasy. Extrémní diety jsou pak jasnou příčinou vypadávání vlasů. Jako velmi vhodné potraviny na proteiny lze jmenovat kuřecí maso, krůtí maso, ryby, mléčné výrobky a vejce. Dalšími vhodnými potravinami jsou luštěniny a ořechy.
Železo
Železo je důležitým minerálem pro vlasy. Nedostatek železa vede k anémii, což je hlavní příčina spojená s vypadáváním vlasů. Vlasové folikuly a kořínky jsou napájeny živinami bohatými na prokrvení. Anémie tento přívod živin do folikulů, které ovlivňují cyklus růstu vlasů, narušuje, takže to může vést k jejich odumření. Železo je obsaženo v červeném mase, kuřecím mase a rybách. Ve vegetariánské stravě je železo obsaženo v čočce, špenátu a zelené listové zelenině, jako je brokolice, kapusta a zelený salát.
Vitamín C
Vitamín C pomáhá se vstřebáváním železa. Dalo by se říci, že potraviny bohaté na vitamín C jsou vhodné ve spojení se železem. Vitamín C je také antioxidantem. Nejlepší zásoby vitamínu C jsou v černém rybízu, borůvkách, brokolici, kiwi, pomerančích, papáje, jahodách a sladkých bramborách. Vitamín C pomáhá při produkci kolagenu, který posiluje kapiláry.
Omega 3
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité tuky pro lidské tělo. Tyto kyseliny musejí být získány z potravin. Nacházejí se v buňkách, které lemují pokožku hlavy, a také v mazu, který udržuje pokožku hlavy hydratovanou. Nejčastěji jsou tyto mastné kyseliny obsaženy v tučných rybách, jako jsou losos, sleď, sa
V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Hanuš.
Dobrý den,prosim o dotaz.Mohu pri užívání Warfarinu švestky, švestkové knedliky a křížaly z jablek.Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem můžete jíst prakticky všechno, až na pár výjimek, jako je kapusta a bílé zelí. Musíte však dodržet přiměřené množství, které se stanoví podle obsahu vitamínu K v jednotlivých potravinách. Vitamín K totiž ovlivňuje účinky Warfarinu. Hlídat musíte jen potraviny rostlinného původu, kde je vitamín K obsažen v hojné míře. Čím zelenější, tím více vitamínu K. Bez omezení můžete jíst například maso, knedlíky, rýži. Důležité je udržet stále stejnou hladinu vitamínu K každý den na úrovni 120 mikrogramů (pro muže). K tomu je potřeba mít neměnný jídelníček a ten dodržovat několik týdnů.
Švestky obsahují vitamín K a proto je potřeba sledovat jejich konzumaci. Jedna švestka obsahuje 4,5 mikrogramů vitamínu K i ta v knedlíku. Sníte-li jich 22. tak jste vyčerpal veškerý limit pro příjem vitamínu K v tom konkrétním dni a nesmíte pak již nic, co je rostlinného původu. Sušené švestky obsahují o něco více vitamínu K a sice 5,5 mikrogramů vitamínu K. Sníte-li nárazově několik švestek, musíte ten den omezit jinou potravinu s podobným obsahem vitamínu K, kterou máte zařazenou ve svém jídelníčku.
Křížaly, což jsou sušená jablka, taktéž obsahují vitamín K. Jedno kolečko usušeného jablka obsahuje 0,2 mikrogramů vitamínu K. Křížal si tedy můžete dopřát opravdu hodně. Ale stále platí, že musíte udržet příjem vitamínu K na stejné úrovni 120 mikrogramů za den, ne víc ani ne méně.
Vitamín C má schopnost recyklovat oxidovaný vitamín E a pomáhá při neutralizaci hydroperoxidových radikálů, čímž jedinci poskytuje silnou ochranu před onemocněním srdce a cév. Hydroperoxidové radikály snižují hladinu vitamínu E a oxidují špatný cholesterol (LDL) a krevní tuky (tedy potenciální spouštěcí faktory pro tvorbu aterosklerotických plátů v cévách). Vitamín C též zabraňuje akumulaci lipoproteinu A v postižených tepnách (lipoprotein A nosí a shromažďuje cholesterol v tepnách a brání rozpouštění krevních sraženin). Vytváření plátů se urychluje, pakliže se setká LDL cholesterol s lipoproteinem A. Vitamín C dále zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL), který zrychluje odvod LDL cholesterolu z tepen. Dodáváním vitamínu C tělu můžeme snížit i celkový cholesterol a krevní tlak, vyšší dávky vitamínu C jsou spojovány s nízkou hladinou krevních cukrů. Cukrovka představuje rizikový faktor onemocnění srdce a cév vzhledem k vysokému počtu glykací (to jest poškození způsobené vazbou cukru na tělesné proteiny). Glykace může kromě jiného poškodit integritu cév a narušit mechanismus, jenž kontroluje produkci cholesterolu v játrech. Suplementace vitamínem C glykaci významně snižuje.
Extrakt z olivových listů bojuje proti endoteliální dysfunkci, a to na více úrovních. Zvyšuje produkci oxidu dusnatého, signální molekuly, která pomáhá relaxovat krevní cévy. Snižuje produkci a aktivitu molekul známých jako matrix metaloproteinázy (MMP). Nadměrná aktivita MMP totiž doslova rozpouští gelu podobnou substanci, jež drží buňky pohromadě, čímž se cévní stěna stává náchylnou k poškození plakem. Extrakt pomáhá také předcházet oxidaci cholesterolu LDL, který v prvních stadiích přispívá k rozvoji aterosklerózy. Oxidovaný LDL cholesterol spouští zánět a poškozuje tepny. Extrakt z olivových listů má cílené protizánětlivé účinky.
Ve vodě rozpustná vláknina je lepkavá a s vodou vytváří gel. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru tím, že zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Zároveň chelatuje toxické těžké kovy ve střevech. Rozpustná vláknina rovněž pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu, neboť váže žlučové kyseliny a tím způsobuje větší odbourávání cholesterolu na žlučové kyseliny.
Vitamín B3 (neboli niacin) upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol. Vitamín B4 (neboli kyselina listová) snižuje hladinu homocysteinu. Vitamín B12 (neboli kobalamin) snižuje hladinu homocysteinu a snižuje riziko srdečních onemocnění. Homocystein působí na buňky jako jed: napadá cévní stěny, vyvolává v nich zánět a zdrsňuje je. A právě v těchto místech má pak LDL cholesterol možnost se ukládat ve formě plaku a způsobovat tak arteriosklerózu. Z u