Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VITAMIN D NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

OBSAH

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta. Hudecova.

Prosím Vás manžel užíva warfarin a môže začať užívať aj vitamin Milgama. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Milgamma N obsahuje kombinaci vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). Ani jeden z nich neovlivňuje účinky Warfarinu, takže zde není evidentní překážka pro společné užívání. Vždy informujte lékaře o všech doplňcích, které společně s léčbou Warfarinem užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Vitamín D3 – kapky

Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).

Zdroj: Vitamín D3

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Millerová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli k lékům PRADAXA mohu vitamín K .
Děkuji za odpověď Millerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez problémů můžete užívat vitamín K, i když užíváte Pradaxu. Pradaxa se používá podobně jako Warfarin, ale s tím rozdílem, že se nemusí hlídat příjem vitamínu K, jako u Warfarinu. Pozor si dejte na volně prodejné léky proti bolesti, z nichž můžete užívat pouze paracetamol. Taktéž jsou nevhodné grapefruity a šťáva z nich. Žádné jiné potraviny nejsou při Pradaxe problematické.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky – kojenci

Někdo tvrdí, že spojitost mezi bolením bříška a Vigantolem je nesmysl. Jiní to však popírají a tvrdí, že právě Vigantol může za tyto bolesti. Vigantol je lék a v jeho příbalovém letáku musí být uvedeny všechny nežádoucí účinky, byť by je měl jeden člověk z 10 milionů. Navíc většina popsaných příznaků není vedlejším účinkem léku, ale příznakem předávkování, takže ty samé příznaky může mít jakýkoliv vitamín D (i pokud to v příbalovém letáku neuvádějí).

Zdroj: Vigantol - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ANTIBIOTIKA A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Wannda.

Jedná se o Amoxicillin a Metronidazol. Mohou se tyto atb kombinovat s vitamínem C ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Metronidazol i Amoxicilin si s vitamínem C nevadí. Amoxicilin má nežádoucí interakce s těmito vitamíny: B-6, B-12, biotin, niacin, riboflavin, thiamin, vitamin K a draslík. V každém případě musíte vždy informovat svého lékaře, že trvale užíváte vitamín C! Jakým způsobem užíváte ten Metronidazol?

Zdroj: diskuze Antibiotika a vitamin C

Vitamín D

Vitamín D má vliv na zdravý růst vlasových folikulů. Stimuluje vlasové folikuly a buňky, které tvoří vlasy. Vitamín D tak snižuje problém s vypadáváním vlasů. Je důležitý pro vývoj zdravých folikulů. Pravidelný příjem vitamínu D může udělat zázraky s vašimi vlasy. Přírodním zdrojem tohoto vitamínu jsou houby, ryby, celá vejce, mléko, losos, tuňák, obiloviny, vepřové maso, hovězí játra.

Dávkování: Doporučená denní dávka vitamínu D je alespoň 1000 IU (International Units = mezinárodní jednotka) denně.

Předávkování a nežádoucí účinky: Vitamín D do sebe dostáváme převážně ze sluníčka a tím se ve skutečnosti předávkovat nelze.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Náhrada za Vigantol

Vigantol je jediný registrovaný lék. Obsahuje tedy příbalový leták se všemi podrobnými informacemi včetně případných nežádoucích účinků. Což je jeden z důvodů, proč je pediatry předepisován. V lékárnách se však dají koupit doplňky stravy, kterými je možné Vigantol nahradit. Nejlépe však tuto náhradu (alternativa) konzultujte předem s lékařem, protože vitamínem D je možné se předávkovat. Na rozdíl od jiných vitamínů, jako je například vitamín C či B, totiž není rozpustný ve vodě, ale pouze v tuku.

Alternativy vitamínu D:

Od 1. měsíce života

  • Vitamin D3 Baby kapky od TEREZIA
  • Baby-D od JAMIENSON
  • Vitamín D3 kapky od Natures Aid
Od 6. měsíce života
  • MÖLLER´S Omega 3 olej přírodní
Od 3 let dítěte
  • MÖLLER´S Omega 3 olej s ovocnou příchutí
  • Vitamin D3 Efekt Kids od SWISS

Zdroj: Vigantol - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Crmomanová.

Dobrý den,chci se zeptat zda můžu občast játrovou paštiku.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra, stejně jako všechny vnitřnosti neobsahují žádný vitamín K a můžete je jíst bez omezení. Paštika vyrobená z jater nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Stejně tak můžete bez omezení konzumovat jakékoliv maso, taky neobsahuje žádný vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Vitamín E

Vitamín E je antioxidant. Zvyšuje krevní oběh pokožky hlavy a vytváří nové cévy. Když je krevní oběh pokožky hlavy dobrý, vlasové folikuly pracují, jak mají, a jsou nuceny produkovat více vlasů. Pokud máte navíc dobrý imunitní systém, zajistíte jejich rychlejší růst. Vitamín E má vliv na silné zdravé vlasy. Zdrojem vitamínu E jsou celozrnné produkty, tmavozelená zelenina, luštěniny, olej z pšeničných klíčků, sójových bobů, ořechy.

Dávkování: Požadovaná denní dávka vitamínu E je do 400 IU (International Units = mezinárodní jednotka). Vitamín E může zvyšovat krevní tlak a snižovat srážlivost krve. Pokud tedy trpíte na vysoký krevní tlak, je nutné se poradit s lékařem.

Předávkování a nežádoucí účinky: Nadměrné užívání vysokých dávek vitamínu E zhoršuje vstřebávání vitamínu K se všemi důsledky.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Nežádoucí účinky – dospělí

Vitamínu D máme téměř všichni málo, obzvláště v zimních měsících. Takže je dobré jeho přísun nezanedbávat a vitamín D doplňovat, protože představuje významnou prevenci mnohých problémů, a to i u dospělých. Záleží totiž na tom, jaký má člověk pigment, jak často pobývá na slunci, jaké je roční období, nebo i na tom, jak je znečištěno ovzduší. A protože nežijeme někde na jihu, kde je teplo a slunečno skoro pořád a kde se pojídají mořské ryby ve velkém, je dobré tělu dodat tento vitamín pomocí doplňků stravy.

Vigantol olej nesmí být užíván při známé přecitlivělosti na složky přípravku, při zvýšených hladinách vápníku v krvi nebo v moči a při současném podávání některých močopudných léků (například thiazidových diuretik). Zvláštní pozornost je zapotřebí při ateroskleróze, poruchách srdečních funkcí, poruchách funkce ledvin.

Přípravek může ve vysokých dávkách svým vlivem na hladinu vápníku v krvi zvýšit účinnost a toxicitu kardiotonik (léky užívané při onemocněních srdce). Jeho účinek zase snižují léčiva, která vážou fosfor (antacida ze skupiny hydroxidů hliníku a hořčíku). Současné podávání thiazidových diuretik (močopudné léky) může vést ke zvýšení hladiny vápníku v krvi.

V době těhotenství by se měl vitamín D užívat jen pod dohledem lékaře, i když je tento vitamín důležitý pro správný vývin plodu.

Zdroj: Vigantol - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Po zahájení užívání čaje z kotvičníku se u mě zvýšila četnost a intenzita bolestí hlavy.
Je možné, že se jedná o nežádoucí účinek kotvičníku?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Vitamín A

Vitamin A je antioxidant. Udržuje vlasy i pokožku hlavy hydratované. Pomáhá produkovat maz v pokožce hlavy. Nedostatek vitamínu A má za následek lámavost vlasů a šupinatou kůži.

Zdrojem vitamínu A jsou například mrkev, citron, grep, sladké brambory, meruňky, broskve, špenát, zelí a rybí tuk, maso, mléko, sýr, vejce. Pokud přijmete denně správné množství vitamínu A, budou vám vlasy růst rychleji a nebudete mít problém s tím, že by byla suché.

Dávkování: Denní dávka představuje 0,8 mg/den. Užívání v těhotenství je nutné konzultovat s lékařem, ale ve většině případů se toto množství nedoporučuje.

Předávkování a nežádoucí účinky: Vitamín A je jedním z mála vitamínů, jimiž se lze předávkovat. Nadbytek vitamínu se ukládá v játrech, což může způsobit otravu a osteoporózu. V praxi je toto naštěstí skoro nemožné. Při konzumaci běžných potravin se předávkování obávat nemusíte.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TRIBULUSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lohr.

Dobrý den. Již asi šest let beru Prestarium Neo forte. Mám některé nežádoucí účinky. Hlavně pískání v uších, hlavně vleze. Zakoupil jsem si Kotvičníkové kapsle které již týden beru s Prestariem. Vadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zpráv může mít vodný extrakt z plodů tribulus určitý antihypertenzní účinek s neznámým mechanismem. Prestarium Neo se používá také pro svůj antihypertenzní účinek. Spojení těchto dvou činitelů může vést k přílišnému snížení krevního tlaku. Krevní tlak je naštěstí veličina dobře měřitelná v domácích podmínkách. Takže se pravidelně měřte a při příští návštěvě lékaře předepisujícího Prestarium Neo se s ním o tom poraďte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Tribulusu

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Co je to Vigantol

V České republice se jako vitamín D pro miminka používají kapky Vigantol. Zpravidla je jejich dávkování univerzální, přičemž se dětem podává jedna kapka denně. Vigantol je chemicky vytvořený vitamín D. Existují i jiné přípravky na rostlinné bázi, Vigantol je však předepisován všemi lékaři a je zdarma. Ostatní se hradí.

Vitamín D chrání před křivicí a napomáhá růstu zdravých kostí a zubů (vstřebávání vápníku). Při jeho nedostatku vzniká onemocnění rachitis, způsobující nevratnou deformitu kostí. Příroda si potřebný vitamín vyrábí v těle živočichů sama působením přímých paprsků slunce na pokožku. V kůži tedy tvoří vitamín D a tvoří si jej také do zásoby. Dá se tedy říci, že zásoba z letních měsíců pokryje potřebu pro podzimní měsíce. Pro zimní měsíce je tedy potřeba dodat vitamín D jinak.

Vigantol existuje ve formě oleje, který je uložen v malé lahvičce. Podává se ve formě kapek, které se mohou nakapat přímo do dutiny ústní nebo na lžičku mléka (u malých dětí). Dávkování se řídí doporučením lékaře, obecně se jedná o 1–2 kapky denně u dětí a cca 5–10 kapek u dospělých. Vigantol obsahuje cholekalciferol, což je vitamin D3. Nežádoucí účinky jsou způsobené hlavně možným předávkováním.

Přípravek je většinou dobře snášen. Při dodržování doporučených dávek se nežádoucí účinky neočekávají. K nežádoucímu zvýšení hladiny vápníku v krvi nebo moči a tím ke vzniku nežádoucích účinků může dojít při předávkování nebo současném vystavení pacienta ultrafialovému záření z přírodního nebo umělého zdroje. Výrazné zvýšení hladiny vápníku v krvi se může projevit akutními příznaky, například poruchami srdečního rytmu, bolestmi hlavy, nucením na zvracení, zvracením, psychickými poruchami až poruchou vědomí. Při přetrvání zvýšené hladiny vápníku v krvi se mohou projevit i další příznaky nežádoucích účinků jako ztráta tělesné hmotnosti, výskyt ledvinných kamenů, ukládání vápníku do měkkých tkání, nechutenství, žízeň a zvýšená frekvence močení.

Zdroj: Vigantol - nežádoucí účinky

Vitamín C

Vitamín C neboli kyselina askorbová je antioxidant. Pomáhá udržovat vlasy zdravé. Má vliv na vývoj a růst tkání, které jsou důležité pro růst vlasů. Pokud pravidelně přijímáme potřebné množství vitamínu C, můžeme předejít vypadávání vlasů, předčasnému šedivění, suchým a lámavým vlasům. Nedostatek tohoto vitamínu naopak vede k oslabení vlasové struktury. Zdrojem vitamínu C jsou například pomeranč, citron, limetka, meloun, jahody, kiwi, žlutý meloun, ananas, černý rybíz, paprika, rajčata, okurky, květák nebo brambory.

Dávkování: Denní dávka vitamínu C by měla být asi 60 mg.

Předávkování a nežádoucí účinky: Požití vyšší dávky vitamínu C vede nanejvýš k podráždění žaludku a zažívacího traktu. Jeho přebytek se vyloučí ledvinami.

Zdroj: Vitamíny proti padání vlasů

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Přehled nežádoucích účinků taurinu

Lidé často předpokládají, že přírodní produkty nemohou mít žádné vedlejší účinky, ale na to se nelze spoléhat, jakýkoli doplněk stravy s léčivými vlastnostmi může mít nežádoucí účinky. Ačkoli má taurin je málo zjištěných a potvrzených nežádoucích účinků, je stále možné, že se mohou objevit i nové, neznámé. Při překročení denního příjmu 5 000 mg taurinu se může například objevit průjem, útlum CNS, poruchy krátkodobé paměti.

Zdroj: Nežádoucí účinky taurinu

V čem je vitamín E

Mezi zdroje vitamínu E patří olej (slunečnicový, sójový, olej z pšeničných a kukuřičných klíčků), ořechy, semena (lněná, sezamová, slunečnicová, mák), ovesné vločky, listová zelenina.

Pokud tak nemáte ve stravování zastoupené alespoň částečně tyto nejbohatší zdroje vitamínu E, může se stát, že jej bude mít tělo nedostatek. Proto máte možnost doplnit vitamín E i prostřednictvím doplňků stravy.

Zdroj: Vitamín E


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP