Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VITAMÍN RUTIN JEHO ÚČINKY

OBSAH

Rutinjeho zdravotní účinky.

Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

Co je rutin?

Rutin je přírodní látka na bázi bioflavonoidů. Rutin je také někdy označován jako vitamin P. Rutin snižuje propustnost všech membrán mezi jednotlivými buněčnými systémy a tím snižuje lámavost cév.

Zdroj: Rutin v potravinách

Diskuze

V diskuzi RUTIN, ASKORUTÍN, WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Palkovičová.

Užívam Walfarin. Veľmi často mi práskájú žilky v oku. Môžem užívať Askorutín, alebo Rutin spolu s Walfarinom. Ďakujem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rutin, Askorutín, Walfarin

Rutin, jako doplněk ztravy.

Nejlepším přípravkem na pohodlné doplnění rutinu a zároveň i potřebného vitamínu C je preparát Ascorutin. Aktuální nejlevnější nabídka léku Ascorutinjeho cena je zde.

Zdroj: Rutin v potravinách

Rutin

Rutin je chemická sloučenina patřící mezi flavonoidní glykosidy. Je to látka světle žluté barvy, částečně rozpustná ve vodě. Má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Snižuje LDL cholesterol. Významná je i jeho antioxidační aktivita a s ní související antikarcinogenní účinky a schopnost likvidovat volné radikály. Zesiluje účinek vitaminu C. Rutin byl objeven v roce 1842 v listech routy vonné. Je velmi rozšířený v rostlinné říši. Mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Na českém území je pohanka nejvýznamnějším zdrojem rutinu. Jeho množství závisí na odrůdě pohanky a také na množství přijatého slunečního záření. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech (až 400 mg/100 g sušiny), následují listy, semena, stonek, nejméně rutinu je v kořenu. V loupaných semenech (takzvané kroupy) se nachází okolo 20 mg rutinu ve 100 g sušiny. Tepelným zpracováním pohanky však obsah rutinu klesá. Rutin je někdy označován jako vitamin P. Řadí se mezi flavonoidy, což jsou látky, které některému ovoci a zelenině dodávají chuť a barvu.

Rutin je možné koupit jako potravinový doplněk stravy.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Poradna

V naší poradně s názvem NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohuslava Palanová.

Potřebovala bych poradit výživný výběr vitamínů, doplnění stravy, který by byl pro mě vhodný. Mám pomalu 20 let po srdeční operaci defekt septa síní, užívám isoptin 80 3x denně, zároveň užívám lenuxin na deprese, po kterých se stále cítím vyčerpaná, unavená bez energie. Co se týče váhy, díky depresím je vyšší než by měla k mé menší postavě býti. Ráda bych využila vitamíny jak na srdce, tak na energii ovšem bez nabírání na váze :-). Děkuji Palanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na srdce je nejlepší selen a vitamíny řady B (B-Komplex Forte). Na cévy je vitamín C a rutin. Ne energii zase Biotin, Ženšen a Taurin. Účinné užívání je vhodné rozdělit na dvě dávky ráno a večer. Ráno vzít vitamín C, vitamín E, jód, selen, Omega 3, a vápník + Biotin a ženšen. Večer pak vzít B-Komplex Forte, hořčík a zinek. Po fyzické námaze je vhodný taurin.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Které potraviny obsahují rutin?

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Vlastně pohanka je na našem území nejvýznamější potravinou, která snese označení přirozený přírodní zdroj rutinu. Obsah rutinu v pohance se v různých částech rostliny liší. Nejvíce rutinu se nachází v květech a to až 400 mg rutinu na 100 g suchých květů. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.


Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta. Hudecova.

Prosím Vás manžel užíva warfarin a môže začať užívať aj vitamin Milgama. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Milgamma N obsahuje kombinaci vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). Ani jeden z nich neovlivňuje účinky Warfarinu, takže zde není evidentní překážka pro společné užívání. Vždy informujte lékaře o všech doplňcích, které společně s léčbou Warfarinem užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Příprava pohankového čaje

Důležité je propláchnout slupky studenou vodou, a to rychle, protože se rutin tímto procesem odplavuje. Vsypte do vody, nechejte projít varem a odstavte, ještě luhujte minimálně 10 minut (pod pokličkou). Rutin se varem neničí. Někteří lidé používají pohankové slupky na přípravu odvarů (jako obklady na postižená místa, křečové žíly a podobně). Doporučujeme použít čaj ze slupek kombinovaný s pohankovou natí. Nať se sbírá před květem, kdy se zde rutin nachází v největším množství. Důležitý je zde i obsah vitamínu C, který podporuje vstřebávání rutinu do těla. S natí nakládejte opatrně vzhledem k výskytu hyperfotosensitivity.

Zdroj: Čaj z pohanky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Čaj z pohankových slupek

Samotné slupky pohanky mají využití například k výrobě pohankového čaje. Slupky semena pohanky jsou velmi tvrdé. Neloupanou pohanku tak lze využít víceméně pouze ke klíčení nebo k přípravě čaje. Pohankové slupky obsahují spoustu vitamínu P, což je rutin. Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitamínu C). Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.

Zdroj: Čaj z pohanky

Diskuze

V diskuzi PRASKLÉ ŽILKY A JEJICH LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Užívám GODASAL 100 V POLEDNE 1 tabletu.Ráno beru Rutin 50mg doplněk na žíly
na nohách se mi začaly tvořit metličky a žilky.Mám také křečové žíly.
prosím poradit co mohu užívat aby se mi zlepšily moje metličky na nohách.
Děkuji s pozdravem A.Kuchařová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anežka.

poradí mi někdo

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a jejich léčba

Skupina vitaminů s označením B

  • Vitamin B1 – thiamin
  • Vitamin B2 - riboflavin
  • Vitamin B3 – niacin
  • Vitamin B4 – adenin
  • Vitamin B5 – kyselina pantothenová
  • Vitamin B6 – pyridoxin
  • Vitamin B7 – biotin (vitamin H)
  • Vitamin B8 – inositol
  • Vitamin B9 – kyselina listová (folacin, folát)
  • Vitamin B10 - kyselina para-amino-benzoová (PABA)
  • Vitamin B11 – cholin
  • Vitamin B12 - kobalamin
  • Vitamin B13 - kyselina lipoová
  • Vitamin B14 
  • Vitamin B15 – kyselina pangamová
  • Vitamin B17 - amygdalin

V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.

Zdroj: Vitaminy B-komplex

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Crmomanová.

Dobrý den,chci se zeptat zda můžu občast játrovou paštiku.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Játra, stejně jako všechny vnitřnosti neobsahují žádný vitamín K a můžete je jíst bez omezení. Paštika vyrobená z jater nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Stejně tak můžete bez omezení konzumovat jakékoliv maso, taky neobsahuje žádný vitamín K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Nežádoucí účinky – kojenci

Někdo tvrdí, že spojitost mezi bolením bříška a Vigantolem je nesmysl. Jiní to však popírají a tvrdí, že právě Vigantol může za tyto bolesti. Vigantol je lék a v jeho příbalovém letáku musí být uvedeny všechny nežádoucí účinky, byť by je měl jeden člověk z 10 milionů. Navíc většina popsaných příznaků není vedlejším účinkem léku, ale příznakem předávkování, takže ty samé příznaky může mít jakýkoliv vitamín D (i pokud to v příbalovém letáku neuvádějí).

Zdroj: Vigantol - nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena .

Dobrý den,
mohu užívat výše uvedený OmegaMarine Forte+vitamín D3,když užívám dlouhodobě Walfarin 5. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte trošku zesiluje účinky Warfarinu, proto o tom informujte svého lékaře, který Vám předepisuje Warfarin. Hrozí zde zvýšené riziko krvácení z nosu a tvorba modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Vitamín E v potravinách

Vitamín E obsahují především tuky a živočišné produkty. Najdeme ho v olejích, mléce, bílém i červeném mase savců, ale také v burských oříšcích, sójových bobech, luštěninách a listové zelenině. Bohatým zdrojem je například špenát nebo kadeřávek. Vitamín E dále obsahují vejce, obilné klíčky, skořápkové plody a švestky.

Zdroj: Vitamín E

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Millerová.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli k lékům PRADAXA mohu vitamín K .
Děkuji za odpověď Millerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez problémů můžete užívat vitamín K, i když užíváte Pradaxu. Pradaxa se používá podobně jako Warfarin, ale s tím rozdílem, že se nemusí hlídat příjem vitamínu K, jako u Warfarinu. Pozor si dejte na volně prodejné léky proti bolesti, z nichž můžete užívat pouze paracetamol. Taktéž jsou nevhodné grapefruity a šťáva z nich. Žádné jiné potraviny nejsou při Pradaxe problematické.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa - nežádoucí účinky

Příznaky nedostatku vitamínu B3 

Niacin (vitamín B3) se ukládá v játrech, takže jeho zásoby mohou vydržet organismu na čtyři až šest týdnů. K jeho nedostatku dochází v případě špatné nutriční výživy nebo v důsledku nemoci. Prvními příznaky nedostatku niacinu mohou být kožní léze, průjem a špatné soustředění. Ke kompenzaci možných nedostatků stačí příjem vhodné stravy či potravinových doplňků obsahujících dostatečné množství vitamínu B3. Doporučuje se konzumace vyvážené stravy, která poskytuje všechny vitamíny řady B.

Zdroj: Vitamín B3 (niacin)

Zdroje vitamínu K 

Listová zelenina (špenát a salát) nebo různé druhy zelí jsou bohaté na vitamín K. Prostřednictvím potravinového řetězce se pak vitamín K dostává do živočišných produktů. Tělo může ukládat vitamín K v poměrně velkém množství. Nicméně tento vitamín je použitelný pouze v kombinaci s tukem, protože je jedním ze skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je produkován také bakteriemi tenkého střeva.

Zdroj: Vitamín K

Rutin 50 mg

Dávkování: Užívejte 1 tabletu denně, zapijte tekutinou.

Složení: V jedné tabletě je 50 mg rutinu, protispékavé látky (celulóza, stearát hořečnatý), plnidlo (fosforečnany vápenaté).

Upozornění: Nevhodné pro děti do 3 let. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Doplněk stravy není určen jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Ukládejte mimo dosah dětí.

Zdroj: Prasklá žilka na prstu

Vitamín C 1 000 mg – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C 1 000 mg.

Zdroj: Vitamín C

Vitamín D3 – kapky

Vitamín D3 v kapkách se používá k regulaci hladiny vápníku a fosforu v krvi, ke zvýšení odolnosti kostí a zubů a k prevenci zlomenin. Každá kapka obsahuje 400 IU vitamínu D3 v olejové bázi (olivový olej).

Zdroj: Vitamín D3

Vitamín C v prášku – cena

Zde můžete porovnat ceny vitamínu C v prášku.

Zdroj: Vitamín C


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP