Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VITAMÍNY NA OBNOVENÍ IMUNITY

OBSAH

Posílení imunity

Posílení imunity patří mezi často diskutovaná témata dneška. Obzvláště v zimních a časně jarních obdobích, kdy je vyšší frekvence výskytu nejrůznějších infekčních onemocnění dýchacích cest. Ke zvýšené nemocnosti přispívá hlavně počasí, teploty kolem nuly a jistě též snížená konzumace čerstvých potravin (zejména ovoce a zeleniny). Ve snaze předcházet infekcím hledají lidé různé způsoby, jak svoji imunitu posílit. Co je to vlastně imunitní system a jak funguje?

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Bourač.

Jak jste uvedl pane Vencle pokud Vám je 50 let šanci máte na obnovení erekce velkou, sám jsem to v 50 letech zažil.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Jendek.

Dobrý den pane Vencle byl jsem s Vámi na operaci v Brně. Mám podstatné zlepšení erekce od operace prostaty v srpnu tohoto roku. Jsme zhruba ve stejném věku, mě je jak víte 49 let a erekce se mi vrací. Osobně to spolu probereme.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Tipy pro silnou obranu organismu

  • Čerstvý vzduch zvlhčuje sliznici a činí ji odolnější vůči patogenům. Proto se doporučují outdoorové sporty nebo pravidelné procházky v přírodě.
  • Pokud je tělo špatně chráněno proti nízkým teplotám, můžete onemocnět rychleji. Teplé ponožky a šály jsou v takovém případě vhodnou ochranou.
  • Během stresu jsou oslabeny mnohé tělesné funkce, včetně imunitního systému. Nechte své tělo a mysl často odpočívat, posílíte tak svůj imunitní systém.
  • Cigaretový kouř imunitnímu systému škodí. Patogeny a bakterie pak mohou na váš organismus jednodušeji zaútočit. Doporučuje se zcela přestat kouřit.
  • Vyvážená strava, která poskytuje tělu všechny vitamíny a živiny, je nejlepší prevencí proti chorobám.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín A, vitamín C, vitamín E, kyselina listová, hořčík, zinek, selen, karotenoidy, flavonoidy.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi POSÍLENÍ IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta Janečková.

Jak jste psali, že čerstvý vzduch zvlhčuje sliznici, tak s tím naprosto souhlasím, proto i v chladném počasí chodím na procházky a snažím se co nejvíce času trávit venku, samozřejmostí je teplé oblečení. Navíc organismus pravidelně zásobuji podle mě vyváženou stravou s doplňkem stravy Wecare Imunity, který doplní potřebné vitamíny, minerály a bylinné extrakty, které jsou dobré pro vytvoření obranyschopnosti. Myslím si, že takových článků by mělo být víc a třeba by si lidi uvědomili, že když se o sebe nebudou starat, tak se jim to na zdraví dřív nebo později projeví.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Posílení imunity

Obrana imunity

Imunita je obzvláště zranitelná při nízkých teplotách, při podchlazení (hypotermii) imunitní obrany jsou ovlivněny všechny metabolické procesy v těle. Účinnou ochranou proti infekcím je stále ještě teplé oblečení. Preferovanými vstupními body pro viry a bakterie jsou výstelky dýchacích cest. Suchá nosní sliznice poskytuje pouze omezenou ochranu proti bakteriím. Sliznice průdušek trpí špatným dýcháním, které je ovlivněno zejména nečistotami ze vzduchu (prach, saze) nebo kouřem z cigaret. Malé řasy v průduškách vystavované znečištěnému ovzduší se poškozují, a tak nezvládají svůj úkol absorbovat znečišťující látky a patogeny. Rovněž stres, nervové napětí, špatný psychický stav a také fyzické vyčerpání zhoršují funkci imunitního systému a nutí tělo přeřadit na nižší „převodový stupeň“. Měli byste včas rozpoznat varovné příznaky a pomocí protiopatření reagovat na přílišnou zátěž organismu.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

kamarád prodělal robotickou operaci rakoviny prostaty,chtěla bych mu koupit nějaký přírodní doplněk stravy,prosím,poraďte,co by bylo nejvhodnější.Díky a zdravím

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Ihned po operaci je dobrý Wobenzym v dávkování 3 krát denně 6 tablet. Pak může být prospěšný kolagen na nově vznikající pojivovou tkáň v okolí zásahu. Echinacea na posílení imunity a vitamíny řady B (B komplex forte). Dobré je také cvičit Kegelovo cvičení (systematické přerušování proudu moči při každém močení) k tomu je dobré pít šťávu z brusinek.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Sport je nejlepší lék

Pravidelné cvičení je potřeba ke stimulaci revitalizovaného oběhu všech buněk těla a posiluje imunitní systém. Čerstvý vzduch pomáhá sliznici a dýchacím cestám k regeneraci a získání dostatku vlhkosti pro efektivní ochranu. Sport rovněž pomáhá uvolnit stres a nervové napětí. Také pozitivní nálada může mít vliv na imunitní systém. Bohužel neuvážené sportování, nadměrná zátěž, po které tělo není schopné zregenerovat, může pozitivní účinky sportu obrátit. Myslete na to, že se jedním tréninkem nestanete sportovním mistrem, přidávejte si zátěž postupně, krok za krokem. Fyzicky aktivní lidé nesmí zapomenout na správný příjem pestré a vyvážené stravy, která bude obsahovat dostatečné množství živin a splňovat vysoké nároky na fyzický výkon.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi POSÍLENÍ IMUNITY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Mně teda osobně hodně na posílení imunity pomohla sibiřská houba čaga od chaganela. Fakkt pecka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Evík.

Mě na imunitu pomáhá wobenzym. Beru ho v malých dávkách 3x2 tbl denně na podzim a v zimě a prakticky nejsem nemocná. A koukám, že i jiní s ním tady mají dobrou zkušenost :-).

Zdroj: diskuze Posílení imunity

Vilcacora a Warfarin

Vilcacora nemá vliv na léčbu Warfarinem.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Kuchta.

Dobrý den, mohu se zeptat, máte nějaké vedlejší účinky při použití Silnadefil 100mg ? předem děkuji za info, hezký den, Zdeněk

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tomáš.

Vedlejší příznaky mám jen pocit ucpaného nosu.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Shrnutí

Hlavní metodou posílení imunity u dětí, dospělých a starších osob je jednoznačně zdravá životospráva s dostatkem živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků a esenciálních mastných kyselin. Nejrůznější doplňky stravy jsou až podpůrným opatřením a je vždy nutné je aplikovat s rozvahou a ideálně po poradě s lékařem. Je třeba mít na paměti, že zdravý člověk posilovat imunitu nepotřebuje a pokud člověk zdravý není, je předně nutné najít příčinu potíží a ne jen bezhlavě podávat nejrůznější produkty.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám kvalitní houbičku! Dodání do druhého dne v čerstvém stavu.- tel 732231707
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Nabízím tuto léčivou houbu do mléka-kvalitní a mladé houbičky, zašlu na dobírku- druhý den je u Vás sterilně zabalená vč. návodu + recepty, cena 100kč + pošt. Vlastní dobrá zkušenost, dospělí a děti, ti také potřebují zajistit od mala dobrou funkci střev ve kterých je 70% naší imunity, posílám houbu, která dobře startuje v každém mléce, / jen nepoužívám krabicové/ Zasílám houbu na 1/2 l mléka - záruka kvality, houbičku budete mít nastálo, jednoduchá příprava .
email: jasinkocin@seznam.cz
tel: 732231707

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Tibetská kefírová houba prodej

Vitamíny a minerály pro zdravé vlasy

Vitamíny podporují tvorbu zdravého mazu na pokožce hlavy. Vitamín C a vitamín E pomáhají krevnímu oběhu pokožky hlavy a obnovují vlhkost vlasů. B-komplex, měď, chrom a železo zabraňují vypadávání vlasů, pomáhají udržovat barvu vlasů. Vápník a hořčík podporují jejich zdravý růst. Zinek spolupracuje s vitamínem A, jejich přičiněním jsou vlasy zdravé a netrpí vysoušením.

Zdroj: Nejlepší vitamíny pro pleť a vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem AKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mariana.

dobri den mna bi zaujimalo naco su dobre praski vitamin b kombi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamíny řady B, tak zvaný b-komplex, jsou určeny především na podporu mozkové činnosti. Některé vitamíny z řady B mohou podpořit nárůst svalové hmoty, což vede také k názoru, že po vitamínu B se tloustne. Některé vitamíny z řady B mohou příznivě působit i proti akné, ale jiné ho naopak zase vyvolávají. Například v tomto článku je podrobně rozepsáno, jak je to s vitamíny B a akné: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak zničit akné

Vitamíny pro obranu

O vitamínu C je všeobecně známo, že chrání tělo proti infekci, jelikož mobilizuje buňky imunitního systému a podporuje obranu bakterií. Sklenice pomerančové šťávy každý den je tedy cenným příspěvkem k posílení imunitního systému. Vitamín C, také nazývaný kyselina askorbová, se nalézá v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Kromě kiwi, papriky, cherry rajčátek je obsažen i v bramborách. Vitamín C mohou v obraně podporovat i další důležité látky. Společně s vitamínem A a vitamínem E je jedním z antioxidantů, které bojují s volnými radikály. Chrání buňky před poškozením způsobeným agresivními znečišťujícími látkami a rozkladem produktů během metabolismu. Současně jsou vitamíny nutné v různých fázích mobilizace buněk imunitního systému. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro správný metabolismus buněk. Pozor: Vegetariáni nemají důležitý zdroj vitamínu B12! Hořčík, selen a zinek zvyšují aktivitu fagocytů imunitního systému, protože ničí patogeny. Selen působí jako antioxidant proti volným radikálům a podporuje vylučování toxických těžkých kovů. Zinek zlepšuje výkonnost paměťových buněk, které chrání imunitní systém v dlouhodobém horizontu proti opakovaným útokům patogenů. Na chuť k jídlu je dobré ovoce a zelenina s jasnými barvami. Současně je pomocí těchto barviv podporován imunitní systém. Karotenoidy a flavonoidy neutralizují volné radikály a chrání buňky v těle. Flavonoidy, které dávají ovoci a zelenině červenou, zelenou a modrou barvu, inhibují bakterie, viry a plísně, čímž snižují zatížení imunitního systému a ten pak může efektivněji fungovat.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Jendek.

Dobrý den pane Vencle byl jsem s Vámi na operaci v Brně. Mám podstatné zlepšení erekce od operace prostaty v srpnu tohoto roku. Jsme zhruba ve stejném věku, mě je jak víte 49 let a erekce se mi vrací. Osobně to spolu probereme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bouračky Josef.

Pane ven. Erekce se mi vrátila, souložící jako dřív.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Tipy pro kuřáky:

  • Ochrana je největší, když přestanete kouřit.
  • Objevte další relaxační techniky.
  • Odměňte se za to, že nekouříte.

Zdroj: Vitamíny pro kuřáky

Poradna

V naší poradně s názvem PRADAXA A A VITAMÍNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobry den. Užívám Pradaxa 150 mg. Mohu k ní brát vitamíny
Třeba C. CalMag.Omega 3.Magne B 6. Děkuji za odpověď. Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vitamín C ani vitamin B6 nijak neovlivňují účinky léku Pradaxa.
Užívání dávek Pradaxy a uhličitanu vápenatého nebo magnézia příliš blízko u sebe může narušit absorpci Pradaxy a snížit její účinnost. Abyste předešla nebo minimalizovala tuto interakci, měla byste Pradaxu užívat nejméně dvě hodiny před těmito dvěma látkami.
Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Pradaxou se poraďte se svým lékařem, protože rybí olej a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou občas zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Pradaxa. Při užívání Pradaxy a omega 3 se musíte kontrolovat a musíte okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, pokud se u vás vyskytne:
- neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud máte jiné příznaky krvácení, jako jsou závratě;
- motání hlavy;
- červená nebo černá dehtová stolice;
- vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo sražené krve, která vypadá jako mletá káva;
- silná bolest hlavy;
- slabost.

Je důležité, abyste informovala svého lékaře o všech dalších lécích, které užíváte, včetně vitamínů a bylin. Nepřestávejte užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pradaxa a a vitamíny

Nejdůležitější živiny:

  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamín E
  • selen
  • zinek
  • karotenoidy

Zdroj: Vitamíny pro kuřáky

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA OBNOVENÍ EREKCE PO ROBOTICKÉM OPERATIVNÍM ODSTRANĚNÍ PROSTATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk VENCL.

Dobrý den,
jsem 3 měsíce po operaci prostaty. Dle lékaře operace dopadla dobře. Od operace však nemám erekci. K lékaři na další kontrolu jdu 2.1.2018. Celkem se cítím dobře. Mám dotaz co mi může pomoci obnovit erekci, zda volně prodejné doplňky stravy a nebo mám požádat lékaře o předepsání léků ? Nebo zda časem může dojít k obnovení erekce ?

Děkuji Zdeněk Vencl

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Svoboda.

Dobrý den, mám stejný problém - po robotické operaci v nemocnici Mostiště jsem již 6 měsíců a erekci nemám ani náhodou. Před operací byla. Sem tam se ještě počůrávám do inkontinenční vložky. Jsem z toho trochu nervózní, na letáčcích nemocnice před operací bylo napsáno, že erekce zůstane zachována. V současné době jsem v lázeňském léčení v Mar.Lázních. Inkontinence se trochu zlepšuje a věřím, že časem přestane úplně. S erekcí to tak růžově nevidím.

Zdroj: diskuze Nárok na lázně po operaci prostaty

Vilcacora kapky

Látky obsažené v kapkách Vilcacora mají na náš organismus příznivé účinky, napomáhají jeho správné činnosti, zmírňují následky špatné skladby stravy, nezdravého životního stylu a prostředí.

Použití: Snížená imunita, nádorová onemocnění.

Dávkování: 3x denně 15 kapek před jídlem.

Zdroj: Vilcacora na posílení imunity

Obnovení vlasů

Ideální pH lidských vlasů kolísá v rozsahu 4–5. Kyselost pH je tedy srovnatelná s jablečným octem. K opláchnutí hlavy potřebujete třetinu šálku jablečného octa smíchaného s litrem vody. Kyselost této směsi napomáhá k udržení rovnováhy pH vlasů a odstraňuje nahromaděné nečistoty z hlavy. Většina přípravků na vlasy je hodně alkalická a může mít na vaše vlasy nepříznivý vliv. Užívání vysoce alkalických nebo kyselých šamponů způsobuje suchost a lámavost vlasů.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Účinky

Goji (godži), plody kustovnice, patří bezpochyby mezi nejhodnotnější duhy ovoce a mají mnoho blahodárných účinků:

  • antioxidační účinky;
  • ochrana buněk před škodlivými vlivy prostředí;
  • zpomalení stárnutí pleti;
  • zpomalení stárnutí – 11 minerálů a silné antioxidanty udržují, léčí a podporují správné fungování a vývoj pokožky, chrání před UV zářením, kterému jsme denně vystaveni, udržují mladou pokožku, napínají vrásky, chrání před volnými radikály a jejich působením na buňky těla;
  • protirakovinné účinky – 22 stopových prvků, antioxidanty a 18 druhů aminokyselin představují dobrou prevenci vzniku rakovinných buněk;
  • podpora a stimulace imunitního systému – včetně imunity v centrální nervové soustavě;
  • neuroprotektivní účinky;
  • neuromodulační účinky – předcházení degeneraci nervové soustavy, zlepšení kognitivních funkcí, celkový pocit pohody;
  • podpora léčby diabetu;
  • ochrana cévního systému – snížení množství lipidů v krvi;
  • účinný prostředek v boji s bakteriemi a plísněmi;
  • protizánětlivé účinky;
  • snížení cholesterolu či léčba sexuální impotence;
  • pozitivní vliv na kardiovaskulární systém;
  • prodlužení života – je tomu tak proto, že tato vzácná rostlina obsahuje velké množství potřebných látek (vitamíny, minerály, antioxidanty, aminokyseliny), které zajistí vylepšení a udržení optimálního zdraví;
  • podpora trávení – vláknina podporuje správné trávení, pravidelné vyprazdňování a odbourávání tuků (metabolismus tuků);
  • zvýšení plodnosti a sexuální činnosti žen i mužů;
  • zlepšení kvality kostí, svalů a nehtů – vitamíny zlepšují pružnost svalstva, pevné nehty, dokonalý zrak a pevné kosti.

Kustovnice není jedovatá, jak se někdy mylně říká.

Zdroj: Goji/godži

Jak tedy funkci imunitního systému vylepšit?

Posílení imunity u dětí je tématem nejedné diskuse. Starostlivé matky hledají způsoby, jak své ratolesti uchránit před nemocemi. Je potřeba si ale uvědomit, že právě proděláním infekčního onemocnění se imunitní systém o hrozbě dozví a naučí se jí rozpoznávat. Imunitní systém v dětském věku je přímo naprogramovaný na boj proti virům. Naopak nedostatek infekčních podnětů může způsobit poruchy zrání systému a rozvoj autoimunitních chorob. Je prokázané, že děti žijící s hospodářskými zvířaty na farmě, kde je hygiena vždy problematická (znáte děti), trpí méně často autoimunitními chorobami střeva. Věří se, že pokud se imunitní systém nenudí a stále má s čím bojovat, méně často obrací pozornost vůči vlastním tkáním. Není tedy vhodné dítě před infekcemi chránit přespříliš. Poměrně specifickou jednotkou je imunita u kojenců do 6 měsíců, eventuálně imunita u kojenců do 1 roku. Do 6. měsíce života je tvorba vlastních protilátek minimální, kojenec dostává vše od matky. Pokud je tedy dítě kojené, pak žádná speciální opatření nutná nejsou. Pokud kojené není, pak je určitá obezřetnost na místě, ale v zásadě pro posílení imunity u dětí do 1 roku nemůžete nic moc udělat. V momentě kdy dítě začíná přijímat potravu i v tuhé formě je důležitá hlavně pestrá strava bohatá na vitamíny, dostatek čerstvé zeleniny a ovoce. Důležité je také nebýt příliš úzkostný až dítě začne prozkoumávat svůj svět ústy. Je potřeba si uvědomit, že trávicí systém je největší imunitní orgán v těle. Cokoliv do něj přijde je rozpoznáno jako „zvenčí, a tedy tělu cizí“ a tělo aktivuje imunitní odpověď, aby se choroboplodné zárodky nemohly šířit. Nadměrná hygiena a pobyt ve sterilním prostředí tak otevírá cestu k chronickým infekcím v pozdějším věku.

V otázce posílení imunity u dospělých je první odpovědí opět racionální výživa zaměřená hlavně na nejednotvárnou, pestrou stravu s dostatkem základních živin, ale i stopových prvků, esenciálních mastných kyselin a vitamínů. Přírodní posílení imunity by mělo být vždy preferováno nad komerčními doplňky stravy, protože biologická dostupnost tabletových forem je vždy omezená (biologická dostupnost = procento látky, které je z tablety využito v metabolismu).

Pokud je pestrá strava problematická, například z důvodu potravinových alergií, nedostupnosti čerstvé zeleniny, pak volba doplňků by měla být šita individuálně na míru. Je třeba si uvědomit, že vitamíny na obnovení imunity mají i svou stinnou stránku. Vitamíny ze skupiny A, D, E a K jsou v tucích rozpustné a proto je lze předávkovat. Jejich bezhlavé užívání může vést k otravám. Alternativou vitamínu A je pro vitamin beta-karoten, který se sice předávkovat nedá, ale výzkumy u kuřáků ukazují, že zvyšuje rychlost poškození tepen. Kuřák, který touží po obnovení imunity tak musí nejprve kouření zanechat, což bude mít na jeho organismus jistě vliv násobně vyšší, než jakékoliv doplňky stravy.

Homeopatie a homeopatika na posílení imunity jsou předmětem diskuze lékařů, kdy někteří (nutno podotknout, že výrazná menšina) ji hájí a druzí zatracují. Homeopatie vychází z teorie, že pokud látku, která by v normálních koncentracích vyvolala léčený příznak, dostatečně naředím, pak nejenže příznak nevyvolá, ale naopak poskytne tělu informaci, jak aktivovat samoléčebné mechanismy a příznak odstranit. Homeopatie je tak vlastně „vědou“ o aktivaci již přítomných úzdravných mechanismů organismu. Žádný lékař nepochybuje, že tělo regenerační schopnosti má a žádný lékař si nemyslí, že by homeopatie ohrožovala něco jiného, než pacientovu peněženku. Shrnu-li to, pak homeopatie má své výsledky a jako takovou tedy není možno jí zcela zavrhnout. Spory zda je nebo není to efekt placebo se stále vedou.

Nejrůznější rostlinné produkty, hlavně čaje, které obsahují alkaloidy, polysacharidy, glykoproteiny, esenciální oleje a flavonidy jsou s přihlédnutím na individuální potřebu vhodným prostředkem posílení imunity.

  • Alkaloidy vedou k nespecifické aktivaci imunity, ta je pak více ve střehu.
  • Esenciální oleje zase hrají důležitou roli v přenosu zánětlivé a protizánětlivé odpovědi a obecně je ho v naší stravě nedostatek.
  • Flavonoidy zase působí jako lapače kyslíkových radikálů a tedy snižují negativní dopady metabolismu kyslíku. Mají také příznivý vliv na lokální zánětlivé změny cév (např. rutin).
  • V současné době se veřejností používá Echinacea na posílení imunity (česky Třapatka nachová). Nelze však předpokládat, že by její význam byl významně nadřazený ostatním bylinám, ale je poměrně snadno dostupná.
  • Účinky hub na imunitní systém jsou také nezanedbatelné, některé houby jsou přímo bakterie zabíjející (např. antibiotikum penicilin je produktem plísně). Je však otázkou, zda jsou tyto látky schopné překonat barieru zažívacího traktu a navíc mnohé houby produkují i látky, které pro člověka příliš prospěšné nejsou, ba jsou mnohdy i přímo jedovaté. Jako příklad houby používané k léčení poslouží hlíva ústřičná, která obsahuje opět polysacharidy a terpeny. Mají protivirový, protibakteriální a protiplísňový efekt. Nejedná se však o posílení imunity, zde už jde spíše o antibiotickou léčbu a její místo v preventivním podávání je tedy na pováženou. V případě už rozvinuté infekce, pokud je tato identifikována, je lepší použít speciální antimikrobiální léčiva.
  • Esenciální mastné kyseliny, hlavně omega 3 a 6, jsou klíčové pro správnou regulaci imunitního systému a jejich nedostatek může vést k převaze prozánětlivých změn a nesprávné funkci imunity. Tělo si je neumí vyrobit – proto se nazývají esenciální – musí být přijímány potravou. Ideálně v přírodní formě. Zdrojem jsou ryby a mořští živočichové, lněná semena, sojový olej, řepkový olej, konopný olej, chia semínka, semena šalvěje, dýňová a slunečnicová semena, listová zelenina, vlašské ořechy. Lze používat i řadu doplňků stravy prodávaných v lékárně.
  • Existují i speciální přípravky obsahující směs enzymů - Wobenzym, které tlumí chronické zánětlivé změny, vylepšují imunitní odpověď a dokonce zkracují dobu hojení po operacích či zraněních. Výrobce udává, že je to podloženo rozsáhlými studiemi. Nepodařilo se mi ovšem konkrétní data najít, nicméně z praxe vím, že pozitivní dopad Wobenzym jistě má. Jedná se ovšem o poměrně nákladný lék a i zde se může jednat o placebo efekt. Zůstává tedy na přesvědčení jednotlivce, zda investuje do Wobenzymu, nebo ne.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Imunitní systém

Zjednodušeně lze imunitní systém popsat jako soubor buněčných, látkových a hormonálních procesů, které zodpovídají za hlídání organismu před vnější invazí choroboplodných organismů (jsou to zejména viry, bakterie a plísně, ale take paraziti). Dále se imunitní systém stará o dohled nad tělu vlastními buňkami a v případě jakékoliv známky poškození (např. nádorová transformace, infekce virem) buňku nemilosrdně odstraní. Původní představa imunitního systému, jako nezávislé jednotky, je nyní již opuštěna, protože se prokázalo, že mnohé signální látky používané buňkami imunity jsou totožné s látkami sloužící k přenosu informace v nervovém a hormonálním systému. Společně s nervovým a hormonálním systémem je tak imunitní systém klíčovou složkou v regulaci vnitřního prostředí organismu a je zároveň ovlivňován všemi změnami, které v organismu probíhají. Jednoduše řečeno organismus tvoří nerozdělitelný celek a ke všem otázkám je potřeba přistupovat celostně.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

MUDr. Martin Beránek

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP