Téma: 

vláknina

PSYLLIUM

Účinky

Psyllium obsahuje čistou rozpustnou vlákninu a má schopnost na sebe vázat vodu, což vede ke zvětšení jeho objemu. Po kontaktu s vodou a v trávicím traktu Psyllium výrazně zvětší svůj objem a získá gelovou konsistenci. V žaludku se tak zvýší objem nekalorické stravy, dojde k prodloužení doby vyprazdňování žaludku a prodloužení doby vstřebávání sacharidů ze střev. Ve střevech gel při svém průchodu podporuje peristaltiku a pozitivně ovlivňuje průběh trávení, přičemž dochází k přirozenému pročištění střev (zejména tlustého střeva). Po rozpuštění vlákniny v tekutině nabobtná až 40krát. Této unikátní vlastnosti se využívá při redukčních kúrách, protože je tak možné omezit příjem jiné kalorické potravy. Již po několika dnech užívání Psyllium dokáže navodit správnou hustotu stolice. Mechanickou silou odsouvá z trávicího traktu škodlivé zplodiny a zabraňuje tak vstřebávání cukrů a cholesterolu do krve. Tato rozpustná vláknina není návyková, a proto je vhodná pro dlouhodobé užívání.

Zdroj: Psyllium
Zveřejněno dne: 14.3.2016

Diskuze: Čokoláda, vláknina

Dobrý den,

Chtěla jsem se zeptat, je bílá čokoláda stejně špatná jako ta tmavá ?

A druhý dotaz,
Může se používat přidaná vláknina, např psylium.

Děkuji

Zdroj: diskuze Čokoláda, vláknina
Odesláno dne: 9.3.2016 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MOUKA ŠPALDA

Špalda a vláknina

Jeden šálek mouky ze špaldy obsahuje 16 g vlákniny a jeden plátek chleba ze špaldy obsahuje 2,5 g vlákniny. Vláknina je důležitá pro náš zažívací trakt, aby byl zdravý, a zároveň snižuje hladinu cholesterolu. Doporučená denní dávka vlákniny pro ženy je 25 g vlákniny na den a u mužů to činní 38 g denně.

Zdroj: Mouka špalda
Zveřejněno dne: 31.10.2012

Diskuze: Re: Čokoláda, vláknina

Z pohledu nemoci dny je bílá čokoláda méně škodlivá, než tmavá, protože neobsahuje kakao. Psyllium je možné bez problémů používat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Čokoláda, vláknina
Odesláno dne: 9.3.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NADBYTEK VLÁKNINY

Příznaky nedostatku vlákniny

Vláknina funguje jako tzv. kartáč střev. Co způsobuje nedostatek vlákniny? Při dostatečném příjmu vlákniny nedochází ve střevě k rozvoji hnilobné mikroflóry způsobující zácpu, ale naopak. Některé vlákniny fungují jako takzvané prebiotikum – vytváří vhodné prostředí pro pomnožení bakterií prospěšných pro naše trávení, jako jsou bifidobakterie a bakterie mléčného kvašení.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

Diskuze: proti celulitide

hezký den,prosím o radu.jsem po 4 operacích páteře a ještě mě čekají 2,proto nemohu jezdit na kole,běhat,chodit,plavat,nehybná ruka,snažím se omezovat v jídle a změnila jsem jídelníček,zelenina,vláknina...,bez efektu a to je již 3 roky a nevím,co dále,lymfodrenáž mi lékař nedoporučuje.děkuji

Zdroj: diskuze Proti celulitide
Odesláno dne: 17.11.2011 uživatelem jiřín
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

INULIN JE ZDRAVÁ VLÁKNINA

Inulin – tablety

Zde můžete koupit inulin v tabletách.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina
Zveřejněno dne: 29.3.2016

Diskuze: Re: chia semínka účinky

U každého působí chia semínka trochu jinak, a jestli právě vám způsobují zácpu zjistíte tak, že je na pár dní nebudete používat a uvidíte, jestli se vše vrátí do původního stavu. Kdyby ne, tak do jogurtu přidejte kromě chia semínek i trochu psyllia. Psyllium je vláknina, která omezuje vznik zácpy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky
Odesláno dne: 24.1.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

INULIN JE ZDRAVÁ VLÁKNINA

Kde lze inulin koupit

Inulin je běžně dostupný jak v kamenných, tak i internetových lékárnách, a to jako potravinový doplněk.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina
Zveřejněno dne: 29.3.2016

Diskuze: Re: detoxikace jater

Psylium je dietní vláknina, která zkracuje dobu pohybu stravy v trávicím traktu. Z tohoto pohledu je užívání Psylia během detoxikační kůry nevhodné, protože během detoxikace se zpravidla omezují energetické potraviny a pokud by se ještě takto urychlilo trávení, tak by mohla hrozit podvýživa.
Psylium je ale nesmírně vhodné užívat okamžitě po skončení detoxikace, kdy obohatí stravu o zdravou vlákninu. Psylium a hemerojdy - psylium pomáhá také proti vzniku a rozvoji hemorojdů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Detoxikace jater
Odesláno dne: 3.7.2012 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

OTRUBY

Otruby – vláknina

Otruby obsahují velký podíl vlákniny, která při konzumaci otrub zvyšuje množství odpadního materiálu a reguluje rychlost průchodu potravy střevem. Může ji urychlit, je-li to třeba, ale v případě nutnosti i zpomalit, tím vytváří podmínky pro zlepšení vstřebávání potravy. Existuje ovšem i vláknina, která se ve vodě částečně rozpouští, to znamená, že bobtná. V rozpuštěném stavu má pak charakter gelu a váže na sebe žlučové kyseliny a vylučuje je společně se stolicí. Vlákninu tohoto typu obsahují právě ovesné otruby. Rostlinná vláknina brání vstřebávání ostatních živin, ale sama má sytící efekt. To je velmi důležité v léčbě obezity. Zdravý dospělý člověk by měl přijmout asi 25–30 gramů vlákniny denně. Předpokládá se, že potřebujeme asi 12 gramů vlákniny denně na každých 1 000 kalorií. Bohužel většina lidí v dnešní době konzumuje denně pouze 10–15 gramů. K dosažení těchto hodnot je tedy potřeba jíst jídla na vlákninu bohatá, jako jsou například zmiňované otruby.

Zdroj: Otruby
Zveřejněno dne: 17.3.2014

Diskuze: Re: jak léčit zácpu zpusobenou depresí

Mám maniodepresivní psychózu, která je často doprovázená i zácpou. Léčím ji tak, že užívám Psyllium, což je zdravá vláknina a když mám hodně tuhou stolici, tak večer dávám jednorázově Gutalax nebo Fenolax a navýším denní příjem tekutin na 3 litry vody denně, první pití hned po probuzení na lačno. Dá se to takhle v pohodě zvládnout a chodím pak pravidelně ráno po probuzení na velkou jenom jednou denně.

Zdroj: diskuze Jak léčit zácpu zpusobenou depresí
Odesláno dne: 12.2.2013 uživatelem Vlasta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

INULIN JE ZDRAVÁ VLÁKNINA

Inulin a cukrovka

Inulin je vhodný rovněž pro osoby, které se léčí s cukrovkou (diabetem). Jeho zvýšený příjem upravuje hladinu cukru v krvi a snižuje vysoký krevní tlak. Inulin se často používá při přípravě jídel pro diabetiky jako náhražka glukózy. Touto záměnou se sníží kalorická hodnota pokrmu a zamezí se nežádoucímu zvýšení krevního cukru.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina
Zveřejněno dne: 29.3.2016

Diskuze: Re: co obsahuje nejvic kalcia

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia
Odesláno dne: 6.12.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NADBYTEK VLÁKNINY

Vláknina ve stravě

Rozpustná vláknina má schopnost oddalovat proces vyprazdňování žaludku (navodí pocit delší sytosti), přispívá k růstu prospěšné bakteriální mikroflóry ve střevě, čímž má pozitivní vliv na obnovu střeva po léčbě antibiotiky. Snižuje také vstřebávání cholesterolu a ochraňuje mukózu (sliznici tlustého střeva). Rozpustná vláknina se nachází jak v zelenině a ovoci, tak i v ovesných vločkách a v luštěninách.

Nerozpustná vláknina se nachází především v otrubách, samozřejmě v celých zrnech, ale i v semenech a ve slupkách ovoce. Trávicím traktem prochází neporušená, vytváří objem stolice a pomáhá peristaltice střev. To znamená, že pomáhá stolici rychleji opustit tělo. Jenomže moc rychlé zformování stolice a její opuštění těla opět zhoršuje vstřebání některých živin. Především minerály jako vápník, hořčík, zinek a železo, dokonce i vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K) a bílkoviny se prostě nestihnou vstřebat. Na vstřebání živin má také špatný vliv i nadýmání, které je tvořeno právě nadbytkem vlákniny ve spojitosti s některými druhy sacharidů, které se dostávají spolu s vlákninou až do střev.

Součástí vlákniny mohou být také pektiny, které mají schopnost detoxikovat tělo, odstraňovat těžké kovy a radioaktivní prvky. Pektiny se dělí na nízkoesterifikované a vysokoesterifikované.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

POTRAVINY, KTERÉ SNIŽUJÍ CHUŤ K JÍDLU

Nejlepší jídlo proti hladu je bramborový salát

Škrob, který je obsažen v bramborách, potlačuje chuť k jídlu. V bramborech je obsažen přírodní rezistentní škrob, který má podobné účinky jako vláknina. Brambory pomohou cítit se sytě, hlavně vařené a pak ochlazené. Jako neúčinnější, nikoliv nejzdravější, jídlo, které potlačuje hlad, by se dal označit bramborový salát.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 27.10.2012

INULIN JE ZDRAVÁ VLÁKNINA

Inulin a hubnutí

Z chemického hlediska představuje inulin dlouhou řadu molekul fruktózy (jednoduchého cukru podobného glukóze). Jestliže inulin sníme, nemusíme se bát, že přibereme, poněvadž inulin nemá téměř žádnou energetickou hodnotu (reklamní nápis na obalu by se mohl chlubit nulovou hodnotou kalorií). Z tohoto důvodu se inulin používá při redukci váhy. Největší množství inulinu obsahují cibuloviny, kořen čekanky a artyčok, ale jinak ho najdeme prakticky v každé konzumované rostlině.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina
Zveřejněno dne: 29.3.2016

UHLOVODANOVÁ DIETA

Co jsou uhlovodany

Uhlovodany (přesněji sacharidy) jsou organické sloučeniny patřící do skupiny polyhydroxyderivátů karbonylových sloučenin. Mnohé ze sacharidů jsou významné přírodní látky, řada dalších byla připravena synteticky. Uhlovodany jsou totiž nejdůležitějším zdrojem energie. Patří mezi ně cukry, škroby (chléb, těstoviny, brambory) a vláknina. Škroby tělu dodávají bílkoviny, minerály a vitamíny. Jejich nedostatek může zvyšovat riziko srdečního infarktu nebo cukrovky. Velkou výhodou škrobů je to, že se hodí při redukci váhy. Uhlovodany dodají tělu energii a proteiny zvětší nárůst svalové hmoty.

Zdroj: Uhlovodanová dieta
Zveřejněno dne: 24.6.2015

KANADSKÉ BORŮVKY A ZDRAVÍ

Kanadské borůvky úplné složení

100 gramů čerstvých plodů kanadských borůvek obsahuje:

  • Energie: 239 kJ (57 kcal),
  • Sacharidy: 14.5 g,
  • Vláknina: 2.4 g,
  • Tuky: 0.3 g,
  • Bílkoviny: 0.7 g,
  • Vitamin A: 54 IU,
  • Lutein a zeaxanthin: 80 µg,
  • Thiamine (vitamín B1): 0.04 mg (3% DDD),
  • Riboflavin (vitamín B2): 0.04 mg (3% DDD),
  • Niacin (vitamín B3): 0.42 mg (3% DDD),
  • Kyselina pantothenová (vitamín B5): 0.1 mg (2% DDD),
  • Vitamin B6: 0.1 mg (8% DDD),
  • Kyselina listová (vitamín B9): 6 µg (2% DDD),
  • Vitamín C: 10 mg (12% DDD),
  • Vitamín E: 0.6 mg (4% DDD),
  • Vitamín K: 19 µg (18% DDD),
  • Vápník (Calcium): 6 mg (1% DDD),
  • Železo: 0.3 mg (2% DDD),
  • Magnesium (hořčík): 6 mg (2% DDD),
  • Mangan: 0.3 mg (14% DDD),
  • Fosfor: 12 mg (2% DDD),
  • Draslík (Potassium): 77 mg (2% DDD),
  • Zinek: 0.2 mg (2% DDD).

DDD: doporučená denní dávka.

Zdroj: Kanadské borůvky a zdraví
Zveřejněno dne: 19.7.2012

NADBYTEK VLÁKNINY

Zdroje rozpustné vlákniny

Za významný zdroj vlákniny se považuje zelenina, ovoce a celozrnné výrobky. Mezi potravinové doplňky bohaté na vlákninu patří například vláknina z jitrocele indického (Psyllium), ovesná, jablečná či jiná vláknina. Tyto doplňky lze využít stejně jako otruby v pokrmech, rozpustné formy užívat jako nápoje či tablety. Přidáním otrub se pečivo obohacuje o vlákninu. Lze koupit i samotné otruby, které se mohou přidávat do pokrmů (do jogurtu, tvarohových pomazánek nebo moučníků).

Rozpustná vláknina je obsažená v mnoha druzích potravin včetně následujících: luštěniny (hrách, sójové boby, fazole), tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), oves, žito, ječmen, některé ovoce (především jablka a banány) a bobule, některá zelenina jako brokolice a mrkev, kořenová zelenina, brambory (jejich slupka obsahuje nerozpustnou vlákninu), semena Psyllia (jen asi ⅔ rozpustné vlákniny).

Luštěniny běžně obsahují sacharidy krátkých řetězců, které ač nestravitelné lidským trávicím ústrojím, jsou rozkládané bakteriemi nacházejícími se v tlustém střevě, což způsobuje nadýmání.

Zdroje nerozpustné vlákniny zahrnují následující potraviny: celozrnná jídla s obsahem zejména slupek, tobolky a semínka lnu (zdroj rozpustné i nerozpustné vlákniny), obilné slupky, otruby, ořechy a semena, zelenina jako zelené fazole, květák, cuketa, celer, slupky některých druhů ovoce a rajčat.

Při spotřebě vlákniny je tedy velice důležitý výběr správných potravin. U některých surovin je vysoký podíl vlákniny pozitivní. Pokud se s ní zachází správně a jejími zdroji jsou především nutričně bohaté a pro lidský zažívací trakt přirozené potraviny, které jsou součástí pestré stravy, je samozřejmě vše v nejlepším pořádku. V rozumném množství je vláknina zdraví prospěšná. Pokud je ale váš jídelníček zatížen nepestrou a nevyváženou stravou, zaměřenou na vysoký přísun vlákniny z celozrnných potravin, nebo dokonce otrub či potravinových doplňků, pak je všechno jinak.

Mezi nejbohatší potraviny obsahující vlákninu patří luštěniny, ořechy a semínka, otruby. Z ovoce švestky a asijská hruška.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

INULIN JE ZDRAVÁ VLÁKNINA

Inulin versus psyllium

Psyllium je rozpustná vláknina, která se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického. Vyčištěné semenné obaly jsou ceněné právě pro bohatý zdroj rozpustné vlákniny. Psyllium zvyšuje denní spotřebu vlákniny, změkčuje stolici a napomáhá ke zdravé funkci střev a trávicího systému, proto je vhodné jej užívat při zácpě, hemoroidech, trávicích potížích a v těhotenství. Nejúčinnější je konzumace čisté vlákniny zředěné vodou. Psyllium lze také užívat ve formě tobolek nebo slaných tyčinek.

Při konzumaci nalačno navozuje psyllium pocit sytosti, je tudíž vhodné při redukčních dietách. Psyllium zvětšuje svůj objem v trávicím traktu až 40krát. Gel, jenž takto vzniká, pohlcuje nadbytečnou tekutinu a prostým bobtnáním (mechanickou silou jako píst) odsouvá z traktu škodlivé zplodiny. Základem čistého organismu i pevného zdraví je totiž každodenní zdravá stolice.

Psyllium stolici změkčuje a zároveň zvětšuje její objem, čímž významně napomáhá správnému a snadnému vyprazdňování. Psyllium podporuje správný metabolismus tuků, pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu a zvyšuje denní spotřebu vlákniny.

Vláknina psyllium představuje doplněk stravy, není návyková a neobsahuje cukry, chemické látky a barviva.

Psyllium užívejte nejlépe nalačno zhruba 30 minut před jídlem. Jednu až dvě čajové lžičky (2,5–5 g) vlákniny psyllium rozmíchejte ráno, případně i večer v 250 ml vody (nebo v džusu). Roztok pak vydatně zapijte dalším šálkem tekutiny (vodou, bylinným čajem, ovocnou šťávou a podobně). Maximální denní dávka vlákniny je 5 čajových lžiček (12,5 g). Psyllium můžete použít také do polévek, omáček, jogurtů, jako součást müsli a tak dále.

Zdroj: Inulin je zdravá vláknina
Zveřejněno dne: 29.3.2016

NADBYTEK VLÁKNINY

Vláknina u dětí

Doporučenou denní dávku vlákniny pro dítě zjistíme tak, že počet gramů je číselně věk dítěte plus 5 (například čtyřleté dítě má sníst alespoň 9 g vlákniny denně).

Tato problematika se tedy týká i dětí. Celozrnná strava, spotřeba otrub, vegetariánství a s tím spojená spotřeba sóji a používání takových alternativních náhražek, jako je například sójové mléko, které je plné kyseliny fytinové, vede samozřejmě k silnému nedostatku některých minerálů. Nedostatek zinku vede ke špatnému vývoji, nebo dokonce i poškození mozku u dětí. Nedostatek železa způsobuje anémii. S nedostatkem těchto dvou minerálů je spojená i nízká porodní hmotnost, pomalý růst, mentální retardace, mentální anorexie a deprese. S bezhlavým spotřebováváním vlákniny je u dívek spojováno dokonce i zpomalení růstu dělohy a problémy s menstruací. Kdysi byla dost běžnou vadou u dětí i křivice. Zvýšená spotřeba masa, skutečného mléka a mléčných produktů dokázala tento problém solidně potlačit. Jenomže křivice se díky zaměření na jednostrannou stravu zase vrací. Ve Velké Británii zaznamenali dokonce takový nárůst křivice i jiných problémů, že se tamní lékaři snaží prosadit, aby bylo vegetariánství posuzováno jako týrání dětí. Tyto problémy se samozřejmě ale netýkají pouze vegetariánů. A právě tyto hrozící následky jsou důvodem, proč někteří lékaři před vysokým užíváním vlákniny z celozrnných potravin a před užíváním vlákninových doplňků stravy varují především těhotné ženy. Vláknina totiž není pro zdraví organismu přímo nezbytná, naopak její nadbytek je prokazatelně nebezpečný.

Zdroj: Nadbytek vlákniny
Zveřejněno dne: 4.10.2016

POTRAVINY, KTERÉ SNIŽUJÍ CHUŤ K JÍDLU

Potraviny, které potlačují chuť k jídlu

Pravdou je, že mnoho druhů potravin může omezit chuť k jídlu, ale to neznamená, že se po nich hubne. Právě umírněnost v jídle je opravdu klíčem ke štíhlé postavě. Mluvíme-li o potravinách, které potlačují hlad, tak hovoříme o potravinách, které mohou zasytit i v menších porcích. Je pravda, že každý příjem potravy odstraní pocit hladu, ale na druhou stranu ne všechny potraviny jsou pro hubnutí dobré. Potraviny potlačující chuť k jídlu, mají vysoký obsah vlákniny a některý druh škrobu. Zejména vláknina umožní cítit dříve pocit nasycení, protože nemůže být strávena. Mezi potraviny zabraňující chuti k jídlu patří potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce a zelenina, jenže tyto potraviny jsou dost často přehlíženy. Proto, hledáte-li potraviny, které potlačují chuť k jídlu, tak byste měli vybírat brambory, fazole, čočku, hrách a listovou zeleninu.
 

Zdroj: Potraviny, které snižují chuť k jídlu
Zveřejněno dne: 27.10.2012

PSYLLIUM A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Psyllium při dietě

V redukčních dietách je vláknina nezastupitelná, protože neobsahuje žádnou energii, navíc s každým zkonzumovaným gramem Psyllia vstřebáte z jídla o 7 kilokalorií méně. Patříte-li mezi těch 30 procent obyvatelstva, které opakovaně trápí zácpa, bude pro vás Psyllium vítaným pomocníkem. Ale pozor, je nutné, abyste společně s Psylliem konzumovali i dostatečné množství vody, jinak by vás zácpa trápila dál. Psyllium díky vláknině povzbuzuje činnost střevní mikroflóry a je potřebné i jako potrava pro probiotické kmeny bakterií. Nepříjemným průvodním jevem zácpy bývají také hemoroidy. I tady vám Psyllium výrazně pomůže! Psyllium v podobě vlákniny má důležité účinky na funkci střev, zabraňuje vzniku zácpy, neboť zvyšuje objem stolice a zkracuje průchod potravy zažívacím traktem. Opět je zapotřebí připomenout, že se tyto účinky zvyšují, jestliže zároveň s přijímanou látkou pijete dostatek tekutin.

Zdroj: Psyllium a jeho nežádoucí účinky
Zveřejněno dne: 9.6.2016

EFEKTIVNÍ A RYCHLÉ HUBNUTÍ

Pomáhají léky na hubnutí?

Na trhu existuje nepřeberné množství prostředků a léků na hubnutí, které využívají různé účinné látky. Obvykle snižují chuť k jídlu anebo fungují na principu účinného projímadla, pokud se zapomenete a sníte kousek tuku. Nic proti lékům, ale než je začnete užívat, přečtěte si nejdříve příbalový leták s vedlejšími účinky na organizmus. Doplňky stravy a zdravotnické prostředky můžeme využít jako drobnou berličku v našem snažení, jenže sami o sobě za nás nic nevyřeší. Zbývá ještě zmobilizovat zdravý rozum a odhodlání a vsadit na staletí osvědčené metody: méně energie, více pohybu.

Často se jako dobrý pomocník na hubnutí uvádí vláknina, která v kombinaci s vodou v žaludku nabobtná, a tím méně sníte. Rovněž konzumace proteinů dodá tělu potřebnou energii, odbourá chutě na sladké a poskytnete výživu svalům na úkor tuku. Bílkoviny se totiž v tuky nikdy neproměňují. Málokdo zná semínka Chia Benexia (drobná semínka o něco větší než mák), která mohou hubnutí významně usnadnit a přitom fungují velmi jednoduše. Díky vysokému obsahu vlákniny a kvalitních bílkovin se vyznačují vysokou sytivostí. Semínka zgelovatí při styku s vodou zhruba po 25 minutách, čímž zaplní žaludek a potlačují hlad. Stejnou funkci zajistí i vláknina, jenže ta není tak bohatá na cenné látky. Lidé v redukčních dietách bývají často unavení, bez energie a navíc hladoví. Proteiny obsažené v semínkách Chia Benexia – jediná pravá semínka Chia – jsou zdrojem energie, tělo tedy nestrádá a netrpí únavou.

Zdroj: Efektivní a rychlé hubnutí
Zveřejněno dne: 19.6.2012

LEDVINOVÁ KOLIKA

Dieta na ledvinovou koliku

Velmi důležitý je pitný režim (minimálně 2 l tekutin denně, při fyzické námaze, nadměrném pocení, průjmech či pobytu v horkém prostředí, je nutné pít více). Je třeba zabránit tvorbě příliš koncentrované moči, jinak dochází k opětovnému tvoření kamenů. Je třeba pít průběžně během dne, a to i v noci, protože i v noci tvoří ledviny moč. Doporučuje se napít se před spaním a potom po každém nočním močení. Skladba tekutin má být pestrá, to znamená střídat pitnou vodu se stolními vodami, minerálkami (větší množství alkalických minerálek), ovocnými čaji a šťávami, eventuálně s nízkostupňovým pivem. Čistá pitná voda bez přísad by měla tvořit polovinu příjmu tekutin. Je třeba snížit příjem potravin bohatých na kyselinu šťavelovou (na maximálně 50 g denně), mezi něž patří: špenát, červená řepa, rebarbora, pšeničné klíčky, otruby, čokoláda, instantní káva, ořechy, petržel, karob, čaj, vícestupňové pivo, jahody, celer, fazole, ostružiny, rybíz, maliny, angrešt, citrónová a pomerančová kůra, sójové výrobky (tofu, tempeh). Je třeba též omezit konzumaci rafinovaného bílého cukru a kuchyňské soli (větším solením se snižuje vylučování vápníku močí). Rovněž se doporučuje snížená konzumace živočišných bílkovin (maso, masné výrobky, mléko, mléčné výrobky, vejce). Vitamín C jako doplněk stravy je vhodné neužívat, zvyšuje totiž tvorbu šťavelanů. Vhodná je hojná konzumace rozpustné vlákniny (ovoce, kromě ovoce bohatého na šťavelany), nerozpustná vláknina (celozrnné obilné výrobky, pšenice, ječmen, rýže, žito) je méně vhodná. Je známo, že nerozpustná vláknina váže ve střevech vápník, který se vylučuje stolicí a méně močí.

Zdroj: Ledvinová kolika
Zveřejněno dne: 19.11.2014

UHLOVODANOVÁ DIETA

Princip uhlovodanové diety

Uhlovodanová dieta je založena na vysokém obsahu uhlovodanů a proteinů, navíc s nízkým obsahem tuku. Jí se pětkrát denně, porce jsou ale miniaturní. Proč vlastně uhlovodany? Jsou totiž nejdůležitějším zdrojem energie. Patří mezi ně cukry, škroby (chléb, těstoviny, brambory) a vláknina. Škroby tělu dodávají bílkoviny, minerály a vitaminy. Důležité je pít hodně vody a aktivně sportovat.

Dieta není úplně drastická, ale pokud jste zvyklí na normální stravování, bude to pro vás obrovská změna. Jí se sice pětkrát denně, ale porce jsou to opravdu miniaturní.

Vhodné potraviny při dietě: bílý jogurt, ovesná kaše ze sójového nebo rýžového mléka, čerstvá zelenina, celozrnné výrobky, semínka, libové maso, ryby (ne uzené), bylinky, brambory, ovocné a bylinkové čaje.

Nevhodné potraviny: cukr, sůl, sušenky, čokoláda, sušené ovoce, těstoviny, kravské mléko a většina mléčných výrobků, ostrá nebo kořeněná jídla, káva, alkohol.

Zdroj: Uhlovodanová dieta
Zveřejněno dne: 24.6.2015

H2OUT

Co je to H2Out

H2Out je přírodní doplněk stravy, který spojuje kombinaci látek velmi známých a používaných pro svůj účinek na odvodnění organismu. Také se při brouzdání po internetu můžete setkat s chybným názvem tohoto výrobku, a to h2o out. Ovšem internet je chytrý a vždy vás dovede ke správnému názvu tohoto produktu, což je H2Out.

H2Out obsahuje pět rostlinných složek v kombinaci s kofeinem. Jednou z takových složek v přípravku H2Out je kopřiva dvoudomá, její nať a látky v ní obsažené přispívají k normální činnosti ledvin, to znamená, že přispívají k vylučování vody z těla. Další složkou H2Out je fenyklová silice, která také podporuje vylučování moči a podporuje tak detoxikaci organismu.

Neméně důležitá je přítomnost extraktu z kaštanu. Extrakt semene jírovce maďalu se používá od pradávna ke snížení pocitu těžkých nohou, protože špatnou cirkulací v žilách a drobných cévách se zadržuje voda ve tkáních. A nejen to, extrakt ze semen kaštanu příznivě ovlivňuje trávení a metabolismus.

Také extrakt zelené kávy nemůže chybět v přípravku H2Out. Zelená káva je v dnešní době stále více využívaná, protože jde o silný antioxidant a pomocníka v boji s nadváhou.

Poslední důležitou složkou v přípravku H2Out je bambusová vláknina. Vláknina na sebe dokáže vázat tuky a vodu, nabobtnat, snížit tak chuť k jídlu a hlad a odvést přebytečnou vodu a tuk z těla ven.

Složení – aktivní složky: zelená káva (Coffea arabica cemina non tosta, bezkofeinový extrakt nepražených zrn kávovníku, obsahuje minimálně 50 % kyseliny chlorogenové) 200 mg; extrakt listů kopřivy dvoudomé (Urtica dioca extract) 200 mg; bambusová vláknina (Bambusa bambos) s 10 % křemíku 166 mg; kofein bezvodý 150 mg; extrakt semene jírovce maďalu neboli kaštanu (Aesculus hippocastanum semen) 80 mg; fenyklová silice (Aetheroleum foeniculi) 4 mg ve 2 tobolkách H2Out.

Celkové složení tobolek H2Out: extrakt zrn zelené kávy, extrakt listů kopřivy dvoudomé, bambusová vláknina, kofein, extrakt semene kaštanu neboli jírovce maďalu, obal tobolky: hydroxypropyl­methylcelulóza, fenyklová silice.

Přípravek H2Out není náhradou pestré stravy, není určen dětem ani těhotným a kojícím ženám. H2Out může způsobovat úbytek váhy a změnu barvy a konzistence stolice. Neužívejte H2Out na odvodnění dlouhodobě.

Dávkování: Užívejte 2 tobolky H2Out denně. Jednu tobolku ráno a jednu tobolku odpoledne, nejpozději však 4 hodiny před spánkem. Tobolky H2Out je dobré užívat po jídle.

Nežádoucí účinky: U zdravého člověka nejsou známy při užívání přípravku H2Out žádné nežádoucí účinky.

Kontraindikace: H2Out rovněž nemá známé žádné kontraindikace na léčiva.

Uchovávání: Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu a temnu, při teplotě 15–25  °C.

Balení: 20 a 40 tobolek

Zdroj: H2Out
Zveřejněno dne: 18.3.2016