Téma: 

vlašské ořechy


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

VLAŠSKÉ OŘECHY – ZDRAVÁ POCHOUTKA

Ořechy a mozek

Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Podle moderních výzkumů ořechy příznivě působí na srdeční a cévní nemoci, regulují krevní tlak, snižují hladinu cholesterolu a působí proti ateroskleróze. Ořechy – podobně jako olivový olej - snižují hladinu cholesterolu, ale ořechy navíc ještě přispívají k udržení pružnosti tepen, protože obsahují aminokyselinu arginin. Ořechy jsou v tomto směru údajně tělu prospěšnější než olivový olej. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem.

Detail odstavce: Ořechy a mozek
Zdroj: Vlašské ořechy – zdravá pochoutka
Zveřejněno: 3.3.2007


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

POTRAVINY PROTI STÁRNUTÍ

Ořechy

Například vlašské nebo pekanové ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek, kterému výrazně jejich konzumace prospívá. Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem. Pro dobrý imunitní systém a dobrou paměť.

Jaké množství? Doporučuje se 5 ořechů nebo 30 gramů denně.

Detail odstavce: Ořechy
Zdroj: Potraviny proti stárnutí
Zveřejněno: 1.10.2012


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: můžu místo warfarinu použivat vlašske ořechy

Nechci uživat tabletky na ředěni krve slyšel jsem že jako náhrada za warfarin mužu užívat vlašske ořechy co je na tom pravda.Děkují

Zdroj: diskuze Můžu místo warfarinu použivat vlašske ořechy
Odesláno: 19.11.2018 uživatelem Mašlonka Leo
Počet odpovědí: 0

ŽIVOT S ALERGIÍ NA OŘECHY

Co to je alergie na ořechy?

Arašídy a ořechy (například vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, kešu, pekanové ořechy nebo pistácie) mohou působit jako alergeny a vyvolají alergickou reakci organismu. Pokud přijdete do kontaktu s něčím, na co jste alergičtí, buňky ve vašem těle uvolňují látku zvanou histamin. Histamin způsobuje rozšíření cév v tkáních, což má za následek například zúžení průdušek (astma), kopřivku a podobně.

Arašídy (podzemnice olejná) nejsou ořechy, ale luštěniny – rostou pod zemí, zatímco ostatní ořechy rostou na stromech. I přesto je řadíme v souvislosti s alergií mezi ořechy.

Alergie na ořechy se začíná projevovat už u malých dětí. První alergickou reakci je možné pozorovat již ve věku od 14 měsíců až do dvou let. Na rozdíl od jiných potravinových alergií, jako je alergie na mléko, je málo pravděpodobné, že se v dospělosti této alergie zbavíme. Statistiky uvádějí, že jen asi jeden z pěti lidí se zbaví alergie na ořechy v dospělosti.

Detail odstavce: Co to je alergie na ořechy?
Zdroj: Život s alergií na ořechy
Zveřejněno: 30.6.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: vlášské ořechy á ředění krve

Radši moc ne. Vlašské ořechy v sobě obsahují omega 3 mastné kyseliny a ty zesilují účinky Warfarinu. Dvě tři jádra za den nevadí, ale ne víc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vlášské ořechy á ředění krve
Odesláno: 29.3.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Ořechy zavařené v mikrovlnce

Potřebujete:

  • množství vyloupaných ořechů
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Nejprve vyloupeme vlašské ořechy a necháme je vysušit. To je opravdu nutný proces. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ty je rovněž potřeba důkladně vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy. Zavařování ořechů v mikrovlnce je jednoduché. Mikrovlnku nastavíme na plný výkon, vložíme sklenici bez víčka a necháme točit asi dvě minuty. Pak sklenice vyjmeme a takto teplé ještě zavíčkujeme. Sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Nebojte se, vzniklá pára se zase vstřebá. Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží několik let.

Detail odstavce: Ořechy zavařené v mikrovlnce
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: antonie mačingová

Prosím o sdělení, zda mohou být vlašské ořechy nahrazeny lískovými.
V čem je rozdíl?
Děkuji

Zdroj: diskuze Antonie mačingová
Odesláno: 9.1.2018 uživatelem Romana Svobodová
Počet odpovědí: 0

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Zavařování ořechů v elektrické troubě

Potřebujete:

  • vyloupané ořechy
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Vyloupeme vlašské ořechy a necháme je pořádně vysušit. Sklenice důkladně omyjeme a vysušíme. Poté do nich naskládáme ořechy a zavíčkujeme. Používáme nejlépe sklenice se šroubovacím víčkem. Plech nebo pekáč, na kterém budeme zavařovat, vysteleme starou utěrkou. Uzavřené sklenice vyskládáme jednu vedle druhé tak, aby se nedotýkaly. Na dno pekáče nalijeme vodu, kterou můžeme během zavařování dolévat dle potřeby. Takto připravené zavařujeme zhruba 20 minut v troubě vyhřáté na 160 stupňů. Již zavařené sklenice vyndáme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Takto zavařené vlašské ořechy vydrží i několik let bez změny barvy a chuti. Skladujte v temnu a suchu. Pokud sklenici otevřete, dejte ji do lednice.

Detail odstavce: Zavařování ořechů v elektrické troubě
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vlašské ořechy choroby

V letošní sklizni vlašských ořechů jsem zjistil u spousta plodů "jakoby vyžrané" díry ve skořápce, zjištěno min. na 50 % úrody. Tento jev jsem zaznamenal poprvé. Můžete mi poradit o co se jedná a jak tomu předcházet? Přiložený obrázek

Zdroj: diskuze Vlašské ořechy choroby
Odesláno: 2.10.2018 uživatelem Petr Litvák
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Jak sterilizovat ořechy

Potřebujete:

  • zhruba 350 g jader vlašských ořechů na 1 klasickou velkou sklenici (cca 0,7 l)

Postup:

Jak uchovat vyloupané vlašské ořechy? Nejprve je vyloupeme a důkladně vysušíme. To je opravdu nutné. Podobný postup provedeme i se sklenicemi, ve kterých se bude provádět sterilizace ořechů. Důkladně je omyjeme a hlavně vysušíme. Stejně si připravte také víčka. Používáme raději nová. Vyloupané vlašské ořechy nasypeme do připravených sklenic, párkrát sklenicí zatřepeme, ořechy poklesnou a pak se nám jich tam vejde více. Takto připravené a uzavřené sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce. Zalijeme vodou zhruba do výše poloviny sklenic. Počkáme, než začne voda vařit, a poté sterilizujeme zhruba 10 minut. Stejně budeme provádět zavařování lískových ořechů. Takto nám vydrží zavařené ořechy zhruba dva roky. Nebo také ne, protože je spotřebujeme dříve. Skladujeme v chladu a temnu. Pokud sklenici s ořechy otevřete, nechte ji v lednici.

Detail odstavce: Jak sterilizovat ořechy
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Červivé vlašské ořechy

Dobrý den,

prosím o radu. Máme krásný vzrostlý strom, hodně ořechů, ale teď nám začaly červivět. Mezi skořápkou a zelenou šlupkou jsou červi, když rozloupnu ořech jádro je pěkné, ale než dozraje tak celý ořech zčerná a odpadne. Prosím o radu co s tím máme dělat, existuje nějaký postřik? Děkuji Jitka

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 9.8.2018 uživatelem Jitka
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

ZAVAŘOVÁNÍ OŘECHŮ

Zavařování ořechů v horkovzdušné troubě

Potřebujete:

  • vyloupané ořechy
  • zavařovací sklenice
  • víčka

Postup:

Vyloupané vlašské ořechy necháme vysušit, což je opravdu nezbytný proces před jejich zavařováním. Sklenice je také nutné důkladně omýt a vysušit. Poté do nich naskládáme ořechy a zavíčkujeme. Používáme nejlépe sklenice se šroubovacím víčkem. Horkovzdušnou troubu nastavíme na 250 stupňů. Plech nebo pekáč, na kterém budeme zavařovat, vysteleme starou utěrkou. Uzavřené sklenice vyskládáme jednu vedle druhé tak, aby se nedotýkaly. Potom přilijeme vodu, zhruba 3 cm. Během zavařování můžeme dolít dle potřeby. Klasické velké sklenice zavařujeme přibližně 12 minut a menší 8 minut, samozřejmě se zapnutým horkovzduchem. Zavařené sklenice vyndáme, obrátíme dnem nahoru a necháme vychladnout. Takto zavařené vlašské ořechy vám vydrží i několik let.

Detail odstavce: Zavařování ořechů v horkovzdušné troubě
Zdroj: Zavařování ořechů
Zveřejněno: 9.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Červivé vlašské ořechy

V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 7.10.2018 uživatelem František Ondráček
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY POSILUJÍCÍ LEDVINY

Vlašské ořechy

  • botanický název: Juglans regia
  • čínský název: hutaoren
  • chuť: sladká
  • povaha: teplá
  • ovlivňují: ledviny

Detail odstavce: Vlašské ořechy
Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno: 2.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vhodné potraviny při odkyselení organismu

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu
Odesláno: 8.6.2015 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

POTRAVINY POSILUJÍCÍ LEDVINY

Potraviny čínské medicíny

Černý sezam, dřín, fenykl, hroznové víno, hřebíček, jinan, kaštan, kelp, krevety, kustovnice, lotosové semeno, pšenice, rakytník, skopové maso, skořice, sójová omáčka, sůl, vlašské ořechy

Detail odstavce: Potraviny čínské medicíny
Zdroj: Potraviny posilující ledviny
Zveřejněno: 2.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Černání ořechů

Černání vlašských ořechů může být zaviněno tak zvanou plísní ořechovou. Zde jsou fotografie, na kterých je vidět plíseň ořešáku www.google.cz/images…
Plíseň na ořechu je nejvíce destruktivní onemocnění vlašských ořechů a je způsobena bakterií, která infikuje pouze vlašské ořechy. Je-li zelené oplodí infikováno, tak infikované oblasti zčernají a bakterie pokračují v napadání okolních tkání. Z lézí v infikované oblasti vytékají kapky černého slizkého exsudátu (exsudát je zánětlivý extravaskulární výpotek). Tyto kapky obsahují nepřeberné množství bakterií nesoucích se na rozkládajícím se buněčném materiálu. Dosavadní výzkum této nemoci prokázal zatím jedinou účinnou obranu a to popraškem nebo postřikem materiálem obsahujícím měď, například Kuprikol 50.

Zdroj: diskuze Černání ořechů
Odesláno: 16.9.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

VLAŠSKÉ OŘECHY – ZDRAVÁ POCHOUTKA

Ořechy jsou přírodní dezinfekce

Listy ořešáku obsahují silice, třísloviny, flavonoidy, juglon (chemicky podobný vitamínu K), hořčík, kyselinu elagovou, karotenoidy, přírodní kyselinu askorbovou. Díky tomu mají silné antiseptické vlastnosti. Používá se nálev z listů, který dezinfikuje záněty na kůži, opruzeniny, vhodné jsou obklady na akneózní pleť a také se přidává do koupelí při nadměrné potivosti nohou.

Detail odstavce: Ořechy jsou přírodní dezinfekce
Zdroj: Vlašské ořechy – zdravá pochoutka
Zveřejněno: 3.3.2007


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: warfarin a para ořechy

Para ořechy neboli plody stromu Juvie ztepilá mají vysoký obsah vitamínu E a výkyv v příjmu vitamínu E ovlivňuje účinky Warfarinu. Hodně vysoké denní dávky vitamínu E (nad 400 ie) zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Mezi další potraviny bohaté na vitamín E patří: mandle, lískové oříšky, majonéza, piniové oříšky, arašídové máslo, slunečnicový olej, slunečnicová semena, olej z pšeničných klíčků. Pokud sníte para ořechy, tak v tom dni snižte příjem zde uvedených potravin. U Warfarinu je důležité nedělat náhlé výkyvy ve výživě. Jeden para ořech denně neublíží, ale nárazově velké množství už může přivodit komplikace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a para ořechy
Odesláno: 15.11.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ŽIVOT S ALERGIÍ NA OŘECHY

Jakým ořechům je třeba se vyhnout?

Jestliže jste alergičtí na arašídy, je možné, že se budete muset vyhnout i konzumaci jiných druhů ořechů. Totéž platí i v případě alergie na ořechy. Druhy ořechů, kterým je třeba se vyhnout:

  • mandle
  • para ořechy
  • kešu
  • kaštan jedlý
  • lískové ořechy
  • makadamové ořechy
  • pekanové ořechy
  • piniové oříšky
  • pistácie
  • vlašské ořechy

Důležité je také dávat pozor na to, zda nejsou ořechy součástí jiných potravin. Zejména se může jednat o tyto potraviny:

  • pečivo
  • čokoládové bonbony
  • sladkosti (zmrzlina, mražené dezerty, pudinky a horká čokoláda)
  • obiloviny (müsli)
  • celozrnné pečivo
  • energetické tyčinky
  • med
  • omáčky
  • saláty a zálivky

Velmi důležité je vyvarovat se některých potravin i při vaření. Doporučuje se důkladná kontrola etiket na potravinách, aby nedošlo k alergické reakci, jelikož se mohou různé druhy ořechů objevit i v másle, různých pastách (potravinových), oleji, mouce nebo v různých extraktech.

Detail odstavce: Jakým ořechům je třeba se vyhnout?
Zdroj: Život s alergií na ořechy
Zveřejněno: 30.6.2013

ZAVAŘOVÁNÍ V MIKROVLNNÉ TROUBĚ

Zavařené ořechy

Ořechy zavaříte v mikrovlnce velmi rychle. Ořechy se zavařují na sucho, jen je naskládáte do sklenice a zavaříte v mikrovlnné troubě dle výše uvedených pravidel. Ořechy nežluknou, jsou jako čerstvé a výborné do pečiva.

Detail odstavce: Zavařené ořechy
Zdroj: Zavařování v mikrovlnné troubě
Zveřejněno: 3.10.2018

VLAŠSKÉ OŘECHY – ZDRAVÁ POCHOUTKA

Využití v kosmetice

Kromě obkladů na pleť se ořešák často využívá ve vlasové kosmetice. Známé jsou účinky nálevu z listů, který dokáže oživit barvu tmavých vlasů, vlasy také regeneruje a posiluje. Příznivě působí i na vlasovou pokožku, kterou mírně dezinfikuje.

Léčebný efekt vlašských ořechů se projeví až při pravidelné a dlouhodobé konzumaci. V rámci programu prevence se doporučuje 5 ořechů nebo 30 gramů denně. Ořechy však snadno oxidují a proto se musí rychle zkonzumovat, nebo skladovat bez přístupu vzduchu. Můžeme je například naložit do medu. Optimální je promíchat 1 kg jader s 1 kg medu a společně jemně zahřívat, až se med rozpustí.

Detail odstavce: Využití v kosmetice
Zdroj: Vlašské ořechy – zdravá pochoutka
Zveřejněno: 3.3.2007

PARA OŘECHY

Para ořechy a těhotenství

Ořechy v těhotenství zajistí přísun kvalitních tuků a bílkovin. Obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které chrání naše tělo před škodlivými vlivy. Jejich konzumací navíc získáte pocit sytosti a také si zajistíte kvalitní a pevné vlasy, nehty či zuby. Ořechy obsahují kvalitní rostlinné oleje.

Dávejte přednost ořechům, které již máte vyzkoušené. Zpestřením v jídelníčku jsou i para ořechy, které jsou díky svým výživovým vlastnostem v těhotenství doporučovány, tedy pokud nemáte alergii.

Detail odstavce: Para ořechy a těhotenství
Zdroj: Para ořechy
Zveřejněno: 21.1.2017

WARFARIN A OŘECHY

Možná rizika

Pražení a další tepelné úpravy mohou snižovat účinnost aktivních složek, slané ořechy mohou být konzumovány jen v mírném množství, zvláště osobami, které musí omezovat příjem soli. Navíc u některých osob existuje alergie na různé typy ořechů (para, mandle, lískové ořechy a další) nebo arašídové oříšky (arašídy nejsou ve skutečnosti ořechy, ale luštěniny, podobně jako fazole nebo hrách, z nutričního hlediska jsou však srovnatelné s ořechy a pro zdraví jsou stejně dobré). Alergie na ořechy může způsobit anafylaktický šok, proto ořechy i jejich pouhé stopy v potravinových výrobcích musí být ze stravy alergických osob úplně vyloučeny.

Detail odstavce: Možná rizika
Zdroj: Warfarin a ořechy
Zveřejněno: 21.10.2018

ŽIVOT S ALERGIÍ NA OŘECHY

Doporučení

Informujte rodinu a přátele, že jste alergičtí na ořechy a arašídy. Pokud je alergické vaše dítě, ujistěte se, že lidé, kteří o něj pečují, jsou informováni (školka, škola, příbuzní). Zároveň je důležité dávat pozor na to, že někteří lidé s alergií na ořechy mohou špatně reagovat i na některé luštěniny, jako je sója, fazole, hrášek, protože tyto potraviny obsahují podobné alergeny jako arašídy.

Detail odstavce: Doporučení
Zdroj: Život s alergií na ořechy
Zveřejněno: 30.6.2013

PARA OŘECHY

Vliv na cholesterol

Para ořechy mají vysoký obsah kalorií, obsahují mnoho vitamínů, antioxidantů a minerálů. Jsou velmi tučné, protože jsou bohaté na mastné kyseliny, které snižují „špatný cholesterol“ a zvyšují „dobrý cholesterol“ v krvi.

Para ořechy mají vysokou hladinu selenu. Jsou tak přírodním zdrojem s nejvyšším obsahem tohoto minerálu. Kromě selenu obsahují i další minerály jako měď, hořčík, mangan, draslík, vápník, železo, fosfor a zinek.

Dále jsou bohatým zdrojem vitamínu E a B-komplexu.

Stejně jako mandle a piniové oříšky neobsahují para ořechy gluten. Jsou tak významnou součástí stravy pro jedince s alergií na pšenici a s bezlepkovou dietou.

Detail odstavce: Vliv na cholesterol
Zdroj: Para ořechy
Zveřejněno: 21.1.2017

ZPRACOVÁNÍ OŘECHŮ STROMU GINKGO BILOBA

Co obsahují ginkgo ořechy

Ginkgo ořechy jsou plody stromu Ginkgo biloba. Původní oblastí, kde tento strom rostl, je východní oblast Asie, v současnosti se pěstuje po celém světě. Ořechy stromu byly běžně používány v tradičních pokrmech různých asijských zemí.

32 g ořechů z Ginkgo biloba obsahuje jen asi 50 kalorií. Ořechy neobsahují prakticky žádný tuk a cholesterol a jen zanedbatelné, stopové množství sodíku. Uvedená dávka obsahuje 10 g sacharidů, 3 g vlákniny (prospěšné pro zdravé trávení), dále asi 1 g bílkovin, které tělo využívá při budování nové svalové hmoty. Celkově lze říci, že ginkgo ořechy jsou poměrně nízkokalorická potravina. Nedílnou součástí těchto ořechů jsou samozřejmě i vitamíny a minerály, například vitamín C, B6, vitamín A, thiamin, kyselina listová a fosforová. Ginkgo ořechy také obsahují asi 2 procenta doporučeného denního příjmu riboflavinu, hořčíku a železa.

Detail odstavce: Co obsahují ginkgo ořechy
Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba
Zveřejněno: 10.2.2014

ZPRACOVÁNÍ OŘECHŮ STROMU GINKGO BILOBA

Co léčí ořechy z jinanu dvoulaločného

Již staří Číňané věděli, že ginkgo ořechy jsou přínosem pro naše dýchací cesty, že léčí astma, bronchitidu, kašel. Existuje i názor, že ginkgo ořechy jsou dobré pro lidi trpící infekcí močového měchýře a pro děti, které trápí noční pomočování. Dále mohou pomoci při poruchách paměti a soustředění, mají vasodilatační účinek, zlepšují prokrvení nervové tkáně (mozek), periferních částí končetin (pocit studených rukou a nohou), tlumí úzkostné stavy, zmírňují psychickou zátěž, závratě, hučení v uších, zrakové obtíže. Ginkgo ořechy jsou často využívány i pro kulinářské účely, a to v polévkách, dezertech, nebo dokonce i v kaši.

Detail odstavce: Co léčí ořechy z jinanu dvoulaločného
Zdroj: Zpracování ořechů stromu Ginkgo biloba
Zveřejněno: 10.2.2014

OŘECHOVÁ BÁBOVKA

Ořechová bábovka s čokoládou

Ingredience: 4 vejce, 10 dkg čokolády na vaření, 0,25 l vaječného koňaku, 25 dkg cukru krupice, 15 dkg polohrubé mouky, 1 balíček kypřicího prášku do pečiva, 25 dkg másla, 10 dkg hladké mouky

Postup: Čokoládu nakrájíme na kousky a ořechy nasekáme nadrobno. Změklé máslo nebo tuk na pečení utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce, polohrubou mouku a kypřicí prášek. Nakonec postupně lehce vmícháme vaječný koňak, nakrájenou čokoládu a nasekané ořechy. Můžeme použít jen čokoládu a ořechy vynechat. Těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Bábovku s čokoládou a ořechy pečeme asi hodinu v troubě předehřáté na 175 °C. Po upečení necháme 10 minut ve formě a potom bábovku vyklopíme. Bábovku s čokoládou a ořechy nakrájíme a podáváme k dobré kávě.

Detail odstavce: Ořechová bábovka s čokoládou
Zdroj: Ořechová bábovka
Zveřejněno: 19.9.2016