Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VLASY A PÁLENÍ POKOŽKY HLAVY

OBSAH

Citlivost pokožky hlavy

Pnutí, svědění a vlasy, které jsou bolestivé až u kořínků. Stejně jako pleť nebo pokožka těla může být citlivá i pokožka hlavy, která je každý den cílem mnoha agresivních vlivů, které ji oslabují. U takovéto pokožky se pak může vyvinout akutní citlivost. Kromě svědění se objevuje i pocit suchosti a pokožka je na dotyk až bolestivá. Také se mohou objevit lupy. Fyziologická flóra pokožky hlavy je změněná a mikroorganismy se rozmnožují. Buňky pokožky hlavy se obnovují mnohem rychleji a způsobují, že se tvoří lupy.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marek.

Já zase používám olej z nimby. Nimba je druh stromu, který může být označován rovněž jako neem, nimtree nebo latinsky Azadirachta indica. Tady se můžete podívat kolik olej z nimby stojí a jak vypadá: www.prozdravi.cz/nim…
K přípravě léku bude potřeba:

- neemový olej - 1 čajová lžička
- kokosový olej - 2-3 lžíce

Postup

1. Smíchejte neemový a kokosový olej.
2. Aplikujte směs na pokožku hlavy a také na vlasy. Pak přikryjte igelitovým sáčkem a zabalte do ručníku.
3. Nechte ji působit přes noc.
4. Ráno si vlasy a pokožku hlavy umyjte oblíbeným šampónem.

Jak často byste to měli dělat

- tento postup opakujte jednou za tři dny.

Proč to funguje

Antimikrobiální vlastnosti neemu byly po staletí používány v Ayurvedě k léčbě různých infekcí. Pokud jde o kvasinky ve vlasech, tak neemový olej je dokáže účinně zabít a zmírní svědění pokožky hlavy a vypadání vlasů. Kokosový olej v tomto prostředku se postará o výživu pokožky hlavy i vlasů.

Zdroj: diskuze Babské rady

Příčiny citlivé pokožky hlavy

Citlivost pokožky hlavy má různý původ. Může být způsobena nerovnováhou v procesu vylučování kožního mazu, která vede k podráždění. Znečištění a stres také mohou dráždit pokožku hlavy. Ve skutečnosti znečištění pokrývá vlasy škodlivými látkami, které tvoří matný film na vlasu a stejně jako stres vytvářejí volné radikály. Tyto volné radikály pozměňují strukturu pokožky hlavy a způsobují změny také ve vlasové cibulce. Vlasy tak ztrácejí svůj lesk a sílu. Níže uvádíme další běžné příčiny způsobující citlivost pokožky hlavy:

  • nevyvážená strava;
  • nevhodný šampon;
  • častý styling a vysoušení vlasů fénem;
  • nošení motorkářských helem po dlouhou dobu;
  • chlorovaná voda, sluneční záření.

Svědění, červená místa a šupinatá pokožka hlavy mohou signalizovat i ekzém nebo lupénku. Pokud by se jednalo o tyto případy, měli byste tento problém léčit.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem PALENI VLASOVE POKOZKY LECBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

pali mne pokozka na hlave nvim co delat je mi 56let nemam zadne vitamini kvuli vaze poradte prosim !

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Darino, v době po klimaktériu je možné, že se rozhází hladina některých hormónů, které mohou vyvolávat pálení pokožky hlavy a proto by to mohl být i Váš případ. Navíc zmiňujete i problémy se svou váhou a vitamíny. Já bych Vám za těchto okolností doporučil, abyste se obrátila na svého gynekologa. Požádejte ho, aby Vám odebral krev a zjistil z ní stav Vaší biochemické hormonální rovnováhy. Podle toho se pak dá nasadit účinná substituční léčba, která případné anomálie vyrovná.

Zdarví Cempírek!

Zdroj: diskuze Paleni vlasove pokozky lecba

Svědění hlavy a vypadávání vlasů

Pokud trpíte svěděním hlavy a vypadáváním vlasů, zkuste zakoupit například Kelual DS šampon od firmy Ducray, pacienti si ho chválí. Vlasy samozřejmě mohou vypadávat z důvodu postižení vlasové pokožky. Pokud budou projevy přetrvávat, navštivte kožního lékaře.

Zdroj: Svědění kůže na hlavě

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY NADMĚRNÉHO POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

V poslední době se mi potí hlava, hlavně v zátylku. Mám je jako bych se je osprchovalal. Děje se to poslední dva roky. Nevím co mi je? Je mi 67 let.
V přechodu jsem neměla žádné problémy a ted se bojím jit na večírky. Když se tančí tak za chvíli mám vlasy jako bych se je osprchovala.
Poradte mi. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Trpím pocením hlavy hlavně ve vlasové části. Spotím se i několikrát denně tak, že mám vlasy téměř úplně mokré. Mírně se potím i po těle, v podpaží, záda, břicho.Poradíte???

Zdroj: diskuze Příčiny nadměrného pocení hlavy

Zdravá pokožka hlavy

Mírné kyseliny obsažené v jablečném octu odstraňují bakterie způsobující nepříjemné problémy pokožky hlavy, zejména lupy a svědění. Pokud dojde k ucpání vlasových folikul, bakterie začnou na kůži vytvářet křupavé vločky. Nedostatek mazu ve vlasech způsobuje vypadávání a poškození vlasů, což vede k plešatosti. Pokud budete oplachovat hlavu a vlasy jablečným octem ředěným vodou, zbavíte se bakteriálních příčin způsobujících vypadávání vlasů.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Poradna

V naší poradně s názvem RADA NA MYTI VLASU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ondra.

jak mam umejit hlavu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Normálně si namoč vlasy pod tekoucí vodou nejlépe pomocí sprchy. Pak si dej do dlaně šampon, který rozetři do vlasů. Až vznikne pěna, tak postupně konečky prstů promasíruj celou pokožku hlavy. Máš li dlouhé vlasy, tak je ještě po celé jejich délce protahuj skrz přivřenou dlaň od hlavy ke konečkům. Až tě to přestane bavit, tak vlasy dobře spláchni, zas nejlépe pomocí sprchy. Vlasy po chvíli sprchování přestanou klouzat a to znamená, že všechen šampon je pryč. Vlasy nech okapat a jemně je vysuš ručníkem. Vlhké vlasy nechej doschnout volně na vzduchu. Jestli chceš mít vlasy jemné a lesklé, tak do nich rozetři trochu kokosového oleje.

Zdroj: diskuze Rada na myti vlasu

Léčba suché a šupinaté pokožky hlavy

Je třeba dodržovat následující doporučení:

  • Vlasy a pokožku hlavy si umývejte několikrát týdně šetrným léčivým šamponem, který obsahuje aktivní složky odstraňující odumřelé keratinocyty a potlačuje jejich dělení, takto jsou eliminována ložiska, aktivní složky pro zmírnění výrazného svědění, účinné zvlhčovací aktivní látky, které působí na suchá místa. V zimním období je dobré používat šampon a kondicionér, aby nedocházelo k suché pokožce. Zároveň je důležité vyvarovat se příliš častému mytí vlasů, protože dochází ke ztrátě vlhkosti na pokožce hlavy.
  • Jemně pokožku hlavy masírujte krouživými pohyby.
  • Důkladně vlasy opláchněte.
  • Velmi opatrně vlasy osušte. Pokud používáte fén, nepřepínejte na příliš horký vzduch, abyste zbytečně nedráždili pokožku hlavy.
  • Neškrábejte svědivá místa, mohli byste poranit pokožku hlavy.
  • Použijte „olejovou léčbu“. Nejčastěji se využívá olivový olej.
  • V letních a slunečných dnech byste měli nosit klobouk. Opalování pokožky hlavy způsobuje její suchost.

Zdroj: Suchá a šupinatá pokožka hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem MUŽI - PLEŠATOST, LYSINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Hanousková.

Dobrý den,
pomohla by derivační koupel na podporu růstu vlasů, plešatost, lysiny apod. u muže? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nijak zvlášť. Vlasy každého muže v sobě mají zakódováno, kdy přesně mají přestat růst a nic jim v tom zatím nedokáže zabránit. Derivační koupel v tomto ohledu pomáhá prokrvením pokožky vlasaté části hlavy a tím může prodloužit přežití vlasů, které měly již přestat růst a to tím, že podpoří přísun stavebních látek pro růst vlasů během prokrvení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Derivační koupel video

Obnovení vlasů

Ideální pH lidských vlasů kolísá v rozsahu 4–5. Kyselost pH je tedy srovnatelná s jablečným octem. K opláchnutí hlavy potřebujete třetinu šálku jablečného octa smíchaného s litrem vody. Kyselost této směsi napomáhá k udržení rovnováhy pH vlasů a odstraňuje nahromaděné nečistoty z hlavy. Většina přípravků na vlasy je hodně alkalická a může mít na vaše vlasy nepříznivý vliv. Užívání vysoce alkalických nebo kyselých šamponů způsobuje suchost a lámavost vlasů.

Zdroj: Účinky jablečného octa na vlasy

Diskuze

V diskuzi VYRÁŽKA VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Průchová.

Dobrý den,prosím vás chtěla bych se zeptat na vyrážku na kůži v oblasti začínajících vlasů...jakoby nakonci čela hned kde už jsou vlasy. Mělajsemtak před rokem zpálenou hlavu do krve a to od profesionální kadeřnice ,která používala značku Loreál. Měla jsem to otřesný a skutečně krvavé. Od té doby stále kůži léčím drahými šampony. Jeniný který mi vyhovuje je od La rose z lékárny,jenže jsem to konzultova s prodejcem a tento šampon se používá jen 3 týdny pak strácí učinek. Tudíž už nevímčím si hlavu mýt,protože už třetí den po umytí my hlava začíná svědět a cítím jak se mi tam vytváří vyrážka... Máte prosím vás někdo s tímto zkušenost či nákou radu ??? popř.napište mi na mail jandula1702@seznam.cz moc děkuji jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olga.

Dobrý den.Měla jsem ten samý problém.Lékařka mi zakázala si barvit vlasy na černo.Dostala jsem kortikoidy ruzné vodičky a masti dost mi taky vlasy vypadaly.Hodně mě pomohl Alpicort F přestaly mi padat vlasy a zmizely šupinky .Dnes mi vlasy dorostly mám je zesvětlený ale byly to muka. Na svědění hlavy mi pomáhá hodně šampon z lékárny KLORANE s pivonkou 200kč stídám ho s dehtovým šamponem .Přeji mnoho štěstí a brzké vyléčení OLGA

Zdroj: diskuze Vyrážka ve vlasech

Příčiny pocení hlavy

Pocení hlavy není nemoc, spíše jen vsugerovaný jev. Na pocení hlavy má velký vliv počasí, zejména jeho časté změny. Proměnlivé počasí se nejčastěji vyskytuje na jaře a na podzim. Zvýšené podněty počasí způsobují bolesti hlavy, problémy s krevním oběhem, poruchy spánku, podrážděnost a snížený výkon. Tento stav je velmi nepříjemný zejména u lidí s dlouhými vlasy.

Zdroj: Jak se zbavit nadměrného pocení hlavy

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Kresanova.

Potřebovala bych poradit. Hodně se mi potí hlava ,mám mokré vlasy ..Je mi to velmi nepříjemné.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy

Šampon proti svědění hlavy

Velmi účinné jsou jemné šampony. Naopak by se neměly používat keratolytické šampony. Také existují kosmetické výrobky, které mohou být použity po mytí vlasů pro zklidnění příliš citlivé pokožky hlavy.

Zde je vidět cena šamponu, který je účinný proti svědění hlavy: svědění hlavy cena.

Zdroj: Svědění hlavy

Diskuze

V diskuzi LUPY A SVĚDÍCÍ POKOŽKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

S lupy mám potíže už moc dlouho a nic na ně nepomáhá, ale poslední rok mě šíleně svědí pokožka hlavy - tak hrozně, že se i v noci budím bolestí rozdrápané pokožky hlavy....
Vyzkoušela jsem už spoustu šamponu proti lupům, i šampon od kožní i nějaké babské rady (oliv olej a vajíčko, acylpyrin do šamponu) ale nic nezabralo na delší dobu. Vše funguje tak týden dva a pak sjem na to stejně, ba ještě hůře. nyní je to opravdu hrozné!!! Nespím půl noci,protože se budím tím, jak si drápu hlavu. Poradí někdo něco, co mám doma a co půjde použít ihned, bez nákupu drahých prostředků? I tak jsem už v těch speicálních šamponech nechala hromadu peněz a ty nemám....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel LucyB.

Já mám velice dobrou zkušenost s tuhým šamponém z alpiku. Dlouho jsem řešila problém se svěděním hlavy a toto mi moc pomohlo.

Zdroj: diskuze Lupy a svědící pokožka hlavy

Svědění hlavy po barvení

Po obarvení vlasů se může stát, že se objeví svědivá vyrážka, která je vedlejším účinkem barev na vlasy. Dalším problémem, který může způsobit tyto potíže, je alergická reakce, která je zapříčiněna alergií na některou ze složek obsažených v barvách. S těmito případy se doporučuje navštívit kožního lékaře, který vám poradí a doporučí správný postup.

Zdroj: Svědění hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.

Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.

Zdroj: diskuze Zápach pokozka hlavy

Co dělat při pálení uší

Většina ušních infekcí, u kterých bývá i pocit pálení uší, se dá buď řešit domácí léčbou anebo léčbou s antibiotiky. Ovšem některé stavy, při kterých také dochází k pálení uší, tak vyžadují okamžitou lékařskou péči, protože mohou ukazovat na závažnou infekci kostí za uchem nebo třeba na prasklý ušní bubínek, což již není žádná banalita, kterou vyléčíme nastrouhaným bramborem. Ušní pálení může být také příznakem anafylaxe, život ohrožující alergická reakce (anafylaktický šok). Proto, máte-li pálení uší s těmito závažnými příznaky, nebo pokud máte společně s pálením uší i nějaké další závažné příznaky včetně otoku hrdla nebo obtížného dýchání, či vysokou horečku (vyšší než 38,3 stupňů Celsia), nebo když se s pálením uší objevuje také silná bolest celé hlavy, otok a zarudnutí kůže kolem ucha, nebo je-li bolest pulzující nebo se objevuje bolestivost kosti za uchem, tak neprodleně vyhledejte lékařskou pomoc zavoláním na telefonní číslo 112. Lékařskou pomoc vyhledejte také, pokud máte nějaké další pálení uší, které vám působí obavy.

Zdroj: Co znamená pálení uší nebo pálení v uchu?

Diskuze

V diskuzi TEA TREE OIL S ALOE VERA NA KVASINKY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heda.

Olej z čajovníku je jedním z nejlepších léků na ošetření vlasových kvasinek. Terpeny jsou hlavní skupinou uhlovodíků obsažených v oleji z čajovníku, a jsou zodpovědné za jeho antimikrobiální aktivitu proti bakteriím a houbám. Olej Tea Tree účinně tlumí svědění pokožky hlavy a napravuje vysušenou pokožku.

Léčivou směs na kvasinky ve vlasech připravíte tak, že smícháte 1/4 šálku gelu z aloe vera a 15 kapek čajového oleje. Aplikujte tuto směs na pokožku hlavy a masírujte ji po dobu jedné minuty. Nechte olej z čajového stromu a aloe působit po dobu 30-45 minut. Nakonec si opláchněte vlasy jako obvykle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andula.

Jaký pak copak, já budu někde schánět teatree olej nebo aloe? Když mám problém s kvasinkama, tak tam prdnu sodu na pečení a je vystaráno. V malým hrnku rozmíchám vlažnou vodu, jednu lžíci jedlé sody a deset kapek rozmarýnového oleje. Frknu to přímo na pokožku hlavy a jemně masíruju několik minut. Když mě bolí ruce, tak to tam ještě nechám působit bez masáže asi deset minut. Jedlá soda skvěle zahubí všechny kvasinky a je to.

Zdroj: diskuze Tea Tree oil s aloe vera na kvasinky ve vlasech

Pálení v krku po jídle

Občasné pálení v krku po jídle může být způsobeno dietní chybou, alkoholem, kouřením, některými léky, překyseleností žaludku, zvýšenou aktivitou po jídle (předklony, cvičení a podobně), ulehnutím po jídle. Zvláštní příčiny má pálení v krku po jídle v těhotenství, kdy se vyskytuje nejčastěji – vyšší hladina hormonů způsobuje ochabnutí svěrače jícnu, a navíc rostoucí plod tlačí žaludek vzhůru. Po porodu se vše upraví většinou samo. Pálení v krku po jídle může být také projevem alergie.

Zdroj: Pálení v krku

Příčiny svědění hlavy

Svědění pokožky hlavy je velmi běžné. Může být spojeno s poruchou pokožky hlavy a doprovázeno lupy. Také může být způsobeno vnějším podrážděním.

Budeme-li se zmiňovat o svědění způsobeném bez doprovodu kožního onemocnění, pak v popředí bude stát tvorba lupů. Vyskytnou-li se lupy ve vlasech, budou dozajista příčinou podrážděné pokožky na hlavě. Je však nutné si uvědomit, že urputným drbáním pokožku na hlavě ještě více podráždíme, a navíc zcela běžný problém můžeme změnit v nepříjemnou infekci. Proto bude nejlepším řešením zakoupit si přípravky pro péči o citlivou pokožku. Ty nejenže zabrání následnému tvoření lupů, ale navíc jsou jemné, šetrné a mají zklidňující účinek na podrážděnou pokožku hlavy. Svědění hlavy nemusí být však způsobeno jen lupy. Může se jednat také o kožní chorobu, svědění kůže, která se rozšiřuje i do vlasaté části hlavy. Na mysli máme nyní lupénku.

Zdroj: Svědění hlavy

Masáž vlasových kořínků

Existuje několik druhů masáží, viz níže.

Masáž hlavy za použití kartáče: Pořiďte si opravdu kvalitní vlasový kartáč vyrobený z přírodního materiálu. Masáž provádějte kruhovými pohyby, jimiž hlaďte a masírujte pokožku hlavy. Postupujte od spánkové části až k temeni hlavy. Dosáhnete tak velmi pozitivních účinků na zpevnění a celkové zdraví svých vlasů. Celý postup několikrát opakujte.

Masáž hlavy dlaní ruky – tlakem: Při této metodě si podložíte levou polovinu hlavy dlaní levé ruky. Po dobu přibližně pěti vteřin lehce tlačíte dlaň do hlavy a hlavu do dlaně. Stejný postup provádíte pravou rukou pro pravou stranu hlavy a také pro čelo a zátylek. Touto masáží se zesiluje krevní oběh v oblasti hlavy, což logicky zlepšuje prokysličení tkání a zásobování vlasových kořínků živinami.

Aromatická masáž hlavy: Pro tuto masáž se doporučuje používat jemný olej s rozmarýnem nebo černým pepřem. Na oblast spánku kápněte jednu kapku a krouživými pohyby, při nichž prsty ruky směrují dolů, olej jemně vmasírujte do pokožky. Další kapku použijte na zadní část krku tam, kde pod hlavou začíná páteř. Při masáži této partie směrujte pohyby k čelu. Na závěr se provádí masáž, při níž se prsty rukou jemně štípáte do pokožky hlavy.

Masáž krku: Často přetěžované krční svaly jistě také uvítají masáž. Navíc se tím zlepší přísun krve do pokožky hlavyvlasy tak budou lépe vyživovány. Je dobré si uvědomit, že na krku máme velmi jemnou pokožku. Proto i při masáži krku postupujte jemně a opatrně, zejména v jeho přední části. Při masírování krku se postupuje shora dolů a intenzivnější tření je dobré prokládat lehčím hlazením pokožky. Soustřeďte se rovněž na pravidelné dýchání, nezadržujte nepřirozeně svůj dech. Masáž provádějte po dobu 3–10 minut. Vyššího efektu dosáhnete kombinací s masáží hlavy.

Zdroj: Masáž vlasové pokožky

Pálení žáhy versus pálení v krku

Pálení žáhy je nepříjemná bolest v oblasti jícnu. Jde vlastně o zvracení. Potrava se sice nedostává dávením zpět z úst, ale vrací se na půl cesty. Při proniknutí kyselého obsahu žaludku zpět do jícnu je pociťováno nepříjemné, až bolestivé pálení v krku a na hrudi, směrem od žaludku vzhůru. Postižený může cítit i hořkokyselou pachuť v ústech, podobně jako při zvracení. Signalizuje to, že žaludeční kyseliny působí na sliznici jícnu, dráždí ji a svým způsobem naleptávají.

Zdroj: Pálení v krku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP