Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VODOVÉ PUCHÝŘE

OBSAH

Co jsou krevní puchýře?

  • Krevní puchýře vznikají v důsledku poškození cév, kdy dojde ke krvácení do kožní tkáně.
  • Krevní puchýře jsou způsobené třením pokožky či náhlým nárazem.
  • S krevními puchýři by se mělo zacházet jako s normálními puchýři, ale berte na vědomí, že se jedná o hlubší poškození, které je velmi bolestivé a náchylné k infekci.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUCHAŘKY NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Žena.

každym rokem se mi oběvuji na noze vodove puchyřky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Možná je to alergická reakce na trávy, nebo na slunce. Zkuste příští rok preventivně mazat fenistilem, který volně zakoupíte v lékárně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodove puchařky na noze

Běh a puchýře

Puchýře jsou běžné u dálkových běžců.

  • Postupem času používejte nové boty.
  • Noste ponožky s dvojitou vrstvou, protože druhá vrstva zamezuje tření kůže.
  • Používejte na nohy vazelínu, zejména na ta místa, která jsou náchylnější k tvorbě puchýřů. Vazelína napomáhá klouzání materiálu po kůži, díky čemuž je sníženo tření.
  • K zabránění tření můžete použít i pásky s oxidem zinečnatým.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vodové puchýřky na prstech by mohly poukazovat na nějakou kvasinkovou infekci, ale může to býti i příznakem jiného závažnějšího onemocnění. Proto by bylo nejvhodnější zajít za dermatologem na kožní, aby tyto projevy viděl a mohl tak nejlépe určit správnou diagnózu a pak následnou léčbu. Jen tak se toho dá rychle zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové puchýřky na chodidlech

Vodové pupínky

Vodové pupínky mohou být způsobeny dyshidrotickou dermatitidou. Je to typ ekzému, který se omezuje na prsty, dlaně a plosky nohou a projevuje se červenými skvrnami s puchýřky naplněnými čirou tekutinou. Puchýřky postupně praskají a kůže se olupuje. Toto onemocnění je považováno za druh atopického ekzému, ale může být projevem kontaktního alergického ekzému.

Zdroj: Co znamenají pupínky

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PYTLKY POD OČIMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslava Matějíčová.

Dobrý den!
Moji mamince , které je 81 roků se objevily pod očima velké vodové pytliky. Můžete mi prosím poradit co je příčino a jak se jich zbavit? Děkuji Vám předem za radu a jsem s pozdravem.
Radoslava Matějíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S postupem věku tělo již nefunguje tak dobře jako dřív. V takto pokročilém věku je možné, že došlo ke změně ve funkčnosti jater, která se obvykle projevují okolo očí. Určitě nejlépe pro svou maminku uděláte, když ji vezmete na vyšetření na gerontologii. Zde jsou specialisté připraveni pomoci lidem se stářím. Zejména mají zkušenosti s chováním a projevy lidského těla v období vrcholné fáze lidského života. V tomto věku již raději neexperimentujte s radami z internetu a raději vsaďte na jistotu, protože by pak už nemusel být čas na případné nápravy neúspěšných řešení. Oddělení se jmenuje gerontologie a lékař se nazývá gerontolog nebo gerontoložka. Obvykle tato oddělení bývají v krajských městech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vodové pytlky pod očima

Který hmyz způsobuje puchýře

Typickými příznaky bodnutí hmyzem jsou svědění a izolované pupínky. Kousavý hmyz, jako jsou blechy, štěnice, klíšťata, komáři, černé mouchy, pakomáry, nebo koňské mouchy, zanechávají kožní poranění, kolem kterých se pak tvoří svědivé puchýře.

Například kousnutí od černé mouchy. Někteří lidé jsou alergičtí na kousnutí černé mouchy. U lidí bez alergií bude kousnutí mouchou vypadat jako velké kousnutí komárem s malými pupínky a pustuly - puchýře podlité vodou, respektive hnisem. Charakteristickým znakem pro kousnutí mouchou je, že místo ještě chvíli krvácí. Moucha totiž vstříkne do rány protisrážecí činidlo, což má za následek, že se krev nesrazí v muším sosáku a neucpe ho. Ráně po kousnutí mouchou pak ještě chvíli trvá, než ta její blitinka přestane působit a krev tedy ještě chvilku z rány vytéká.

Dalším příkladem může být zanícené kousnutí komárem. Příznaky zahrnují svědění a otok. V Česku jsou nejčastější pouze mírné lokální reakce na kousnutí komárem (Culicidae). Tato komáří štípnutí vyvolají asi u tří čtvrtin populace okamžitou alergickou reakci, která se v místě štípnutí projeví kopřivkou. Příčiny reakcí v místě kousnutí nepocházejí ze speciálních jedovatých žláz, ale kůže reaguje na komáří sliny, které se kousnutím dostanou do tkáně, a to silným svěděním, zarudnutím a  otokem. Přibližně polovina všech lidí také reaguje na kousnutí komárem takzvanou alergií pozdního typu v podobě malých puchýřků, které mohou být podlité vodou. Jiné reakce na kousnutí hmyzem jsou velmi vzácné. Kousnutí od komárů nebo jiného hmyzu sajícího krev vede k dalším potížím nebo onemocněním na našem území jen výjimečně.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LENKA.

Dobry den,muj syn ma uz za tento rok po treti,vodove pupinky ktere svedi,na koznim nam dvakrat rekli ze je to svrab,jenze nikdo jiny z rodiny nemel ani pupinek,jen ja sem tam,ale vetsinou kdyz jsem se v praci zpotila a ten prach. pred 14 dnema mel koprivku a mne se udelala do vecera take,dnes se mu zase na rucickach delaji vodove pupinky a mam strach ze mi opet doktor rekne ze je to svrab,ale nikdo jiny opet nic nema ani pritel a ani dcera,jsem z toho uplne bezradna a vycerpana,muze mi nekdo poradit? dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lenko, změnte doktora! Zajděte k jinému kožnímu lékaři a řekněte mu i o tom, že se podobné příznaky kopřivky vyskytly i u vás. Pokud i tento nový doktor diagnostikuje u vašeho syna svrab, tak pak hledejte příčinu nákazy v mateřské nebo základní škole, do které váš syn chodí.

Zdraví Cempírek.

Zdroj: diskuze Vodové pupínky

Příznaky

Vodnaté puchýřky spojené s dyshidrózou se nejčastěji vyskytují na stranách prstů a dlaních. Někdy mohou být postiženy i chodidla. Puchýře jsou obvykle malé o šířce kolem 1 mm a jsou seskupené do shluků.

V závažnějších případech se mohou malé puchýře spojit a vytvořit větší puchýře. Kůže postižená dyshidrózou může být bolestivá a velmi svědivá. Puchýře zaschnou a odlupují se asi za tři týdny.

Dyshidróza má tendenci se poměrně pravidelně opakovat měsíce nebo roky.

Foto

Zde si můžete prohlédnout fotografie příznaků dyshidrózy: vodnaté puchýřky foto.

Zdroj: Vodnaté puchýřky na nohou

Co s tím dělat

Výskyt puchýřů na jazyku trvá zhruba jeden týden a pak zmizí. Není zapotřebí žádné léčby. Pokud puchýře do týdne nezmizí anebo se výskyt puchýřů na jazyku opakuje, je nutné navštívit lékaře, který zjistí příčinu a zajistí případnou léčbu.

Fotografie puchýřů na jazyku.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Diskuze

V diskuzi VODOVE SVEDICI PUPINKY NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ALENA RUZICKOVA.

Dobry den udelaly se mi vodove svedici pupinky kolem nosu a ust,lekarka mi dala mast s antibiotiky po aplikovani na postizena mista se problem zhorsil,natrela jsem si mista vcelym propolisem a pupinky se zklidnily a castecne zmizely,po dvou dnech se problem opet zhorsil poradte co mam delat je to velmi neprijemne dekuji vam Alena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vodove svedici pupinky na obličej

Léčba puchýřů na nohou

Většina puchýřů se obvykle zahojí sama.

První náznaky puchýřů

  • Prvním příznakem puchýře je zarudnutí kůže, často na zadní straně paty či na nártu.
  • Na postiženou oblast aplikujte náplast na puchýře nebo obvaz.
  • Ujistěte se, že máte suchá chodidla a vyměněné ponožky (zejména u sportovců).
  • Vysoce účinné, ale krátkodobé opatření je pokrytí postiženého místa vazelínou. Vazelína poskytuje okamžitou úlevu od bolesti. Nevýhodou bývá vysoká teplota nohy, která sníží účinky vazelíny (při závodě).

Kdy propíchnout puchýře?

Propíchnutí se většinou doporučuje jen u puchýřů, které jedinci způsobují větší problémy či komplikace. Propíchnutí puchýře by mělo být provedeno s opatrností.

  • Pomocí sterilní jehly udělejte na okraji puchýře malý otvor.
  • Nevymačkávejte tekutinu z krevních puchýřů.
  • U normálních puchýřů můžete tekutinu vymáčknout, ale ponechejte kůži, která zakrývá ránu. Ochranná vrstva kůže totiž zabraňuje infekci.
  • Vyčistěte puchýř dezinfekčními přípravky.
  • Zakryjte ránu. Pro zvýšení bezpečnosti používejte obvaz nebo náplast.

Jak se zbavit puchýře?

Puchýře se většinou zahojí samy. Puchýř, který jste propíchli a očistili, zakryjte a nechte jej přirozeně zacelit.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Průběh genitálního oparu u mužů

Typickým projevem genitálního oparu jsou puchýře na žaludu penisu, které obsahují velmi infekční tekutinu, zvětšují se a po určité době dojde k jejich prasknutí, puchýře pak vysychají a tvoří se strup, který posléze odpadá. Diagnóza je snadná a učiní se z typického klinického obrazu.

Zdroj: Genitální opar

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘE NA NOHOU A MEZI PRSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena.

Puchýře na nohou a mezi prsty si nemohu vyléčit a nevím jakou mast už mám použít, abych se těch puchýřků zbavila.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchýře na nohou a mezi prsty

Přírodní prostředky na zánět po bodnutí hmyzem

Zánětlivé reakce po bodnutí hmyzem lze také léčit přirozeně. Tyto domácí prostředky se osvědčily:

Sedmikrásky uklidňují

Sedmikrásky rostou hojně v zahradách, parcích a na pastvinách. A jsou již dlouho známé jako přírodní prostředek k léčbě kousnutí komárem, stejně jako kousnutí jiným hmyzem. Protože tyto spíše nenápadné květy obsahují silice a hořčiny. Mají protizánětlivý účinek, zmírňují bolest a svědění. Kousnutí od komárů si můžete ošetřit sami rozdrcením květů a stonků a nanesením výsledné šťávy na postižené místo.

Zábal z pálenky chladí

Nemusí se jednat o léčivý alkohol, pálenka má také chladivý a uklidňující účinek. Protože odpařovací chlazení odvádí teplo a tím zklidňuje pokožku. A takto můžete ošetřit kousnutí komárem: Namočte hadřík do vysoce odolné vody, vyždímejte ho a omotejte kolem postiženého místa. Nechte působit přibližně 15 minut. Poté ošetřujte pokožku olejem, protože alkohol ji vysušuje.

Citron dezinfikuje

Citrusové plody rychle poskytují úlevu od nepříjemného svědění způsobeného štípnutím komárem. Dezinfikuje, chladí a zklidňuje. Chcete-li to provést, položte na místo vpichu čerstvý plátek citronu a nechte jej tam pět minut. Nebo opakovaně pokapeme trochou citronové šťávy. Mimochodem: Komáři nemají rádi vůni citronů. Rozmístěte kolem domu několik rozpůlených plodů posypaných hřebíčkem, abyste je odradili. Pak nebudete muset prvoplánově ošetřovat kousnutí komárem nebo jiným hmyzem.

Cibule léčí

Na půl rozkrojená cibule desinfikuje, chladí a zklidňuje včelí bodnutí.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVÉ PUPÍNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

dekuji za radu,doktora jsem změnila,zadny svrab to neni,doktorka nam řekla že to vypada na atopicky ekzem,ale že víc bude vedět az příjdem na kontrolu. Jen nás zbytečne stresoval doktor ke kterému jsme chodili. Ted čekame na výsledky z krve a poprve se mi stalo že kožní lékar odebral stěr z těch pupinku,takže vysledky se dozvím za tyden až pujdem na kontrolu. Tak snad to nebude nic vážneho. Opravdu to neni příjemný pocit,když jsou takové kožní problémy,kort když se jedna o dítě. Děkuji za odpověd s pozdravem Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lenko, jsem rád, že Vám moje rada pomohla k lepšímu určení diagnózy. Až budete vědět více informací o příčinách atopického ekzému u svého syna, tak nám je sem napište, aby mohly i ostátní pečlivé maminky předejít nepříjemnostem se stresováním od lékaře, který jim mohl špatně diagnostikovat kožní projevy jejich dětí.

Zdraví Cempírek.

Zdroj: diskuze Vodové pupínky

Alergie po bodnutí hmyzem

Bodnutí včelou nebo vosou může vést k alergickému šoku (anafylaxe). Takovou reakci na včelí nebo vosí bodnutí někdy v životě zažije asi 1,2 až 3,5 procenta lidí. V Česku ročně zemřou asi 4 lidé na bodnutí hmyzem. Podezřelý je však vyšší počet, protože kousnutí hmyzem s následkem alergické reakce jako příčina často není rozpoznáno. Každý, u koho se projeví alergická reakce na bodnutí hmyzem (závratě, dušnost, tachykardie), musí okamžitě volat záchrannou službu.

Mezi typické příznaky alergické reakce patří:

  • svědění a zarudnutí po celém těle;
  • kopřivka;
  • otok kůže a sliznic (angioedém);
  • nevolnost nebo zvracení;
  • žaludeční křeče;
  • vylučování stolice (defekace).

Kromě toho, v závislosti na závažnosti alergické reakce a množství jedu, který se dostal do lidského těla, rýma, chrapot, dušnost, otok hrtanu, křeče dýchacích svalů, namodralé zbarvení kůže a může dojít k srdeční arytmii. Typickými příznaky anafylaktického šoku jsou bledá kůže, neklid, dušnost, nehmatný a zrychlený tep, nízký krevní tlak, závratě a točení hlavy až mdloby.

V nejhorším případě může alergická reakce vést k zástavě dechu a oběhu a tím i ke smrti. To je však vzácné a většina lidí se z alergické reakce na bodnutí hmyzem zotaví bez trvalých následků.

Život ohrožující alergie na kousnutí komárem

Kousnutí komárem může být nebezpečné – pokud způsobí alergickou reakci. U lidí s alergií na kousnutí komárem otok automaticky neustoupí, ale spíše se zvětší a zanítí. Pokud je kousnutí příliš mnoho, mohou alergici v důsledku alergie na kousnutí komárem utrpět dokonce oběhový šok. Alergie na kousnutí komárem často začíná brněním na ploskách rukou a nohou. Může se objevit i svědění nebo kopřivka s kožními pupínky po celém těle, závratě, tachykardie nebo dušnost.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Poradna

V naší poradně s názvem VODOVE PUPINKY A JINE VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

tak jsme dnes prisli od doktorky a minule nam pro syna na vodove pupinky naordinovala toto-vodove puchyrky propichnout a vodicku z nich otirat,hypermangan na koupel rukou a kortikoidovou masticku,vse mu zmyzelo, do dvou dnu se mu udelala verazka v oblasti kycli vypadalo to jak male nitkovite popraskane zilky jedna vedle druhe,dnes jsme ukazali i tuto vyrazku ktera pomalu ustupuje a z vrchu jde videt sucha kuze,pani doktorka nam rekla ze bude alergik dostali jsme koupel do vody a jakmile se neco objevi tak se ozvat. vysledky z krve budou za tyden ceka se na rozbor,jestli neni alergicky na nake potraviny a jsme v lednu objednany na alergologii,zatim vim jen ze po koupeli musime cele telicko promazavat mastnym kremem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lenko, než půjdete na alergologii, tak svého syna opatrně, ale doře, připravte na kožní testy, aby se nebál píchání injekcemi a očekával ho. Testy se provádí na pažích horních končetin, kam se velmi tenkou a krátkou jehličkou pod kůži vpravuje roztok s testovanými alergeny. Vpichů může být i více než deset, ale díky té tenké jehličce není bolestivost tak velká a dá se přirovnat k bodnutí komárem. V podkoží pak alergeny reagují s imunitním systémem a zbarvují kůži kolem vpichu do červena a to může hlavně při aplikaci bolet, respektive pálit. Dobrý doktor většinou na agrsivní alergeny pacienta upozorní před vpichem, že tohle bude nepříjmené píchnutí. Podle reakcí kolem vpichů, se pak určí, na co je váš syn citlivý neboli alergický. Pro nejlepší výsledky je třeba, aby váš syn byl při aplikaci testu co nejvíce v klidu a nebyl stresován zejména samotným vyšetřením. Když váš syn bude očekávat několikerá jemná píchnutí, tak to určitě bude ku prospěchu celého alergologického vyšetření.
Podle výsledků alergologického testu se pak určí další léčba. Léčba alergie by se dala rozdělit do dvou skupin. Za prvé na postup, kdy se imunitní systém spíše uklidňuje od přehnané reakce na běžné podněty. Ten se provádí pravidelným a dlouhodobým podáváním antihistaminik, kde jako denní je nejoblíbenější Claritin, který má nejslabší sedativní a hypnotické účinky, ale přesto dokáže dobře uklidnit imunitní systém. Tento postup neléčí alergii jako takovou, ale jen lépe či hůře odstraňuje alergické projevy. Za druhé pak na postup, kdy se tělo jako by vytrénuje správně reagovat na alergen, na ketrý testy prokázali alergii. Do těla se po dobu několika měsíců vpravuje daný alergen ve stanoveném časovém harmonogramu. Nejdříve se začíná na malých koncentracích alergenu. Vždy se nechá tělu dostatek času, aby se se stykem s alergenem samo vyrovnalo a naučilo se ho normálně přijímat, bez nechtěných alergických reakcí. Tímto lze v mnoha případech a po několika měsících pravidelné kůry dosáhnout trvalého vyléčení alergie bez další budoucí podpůrné lečby. Některé vakcíny jsou pro domácí použití ve formě kapek, které se polykají a jiné se zas musí aplikovat injkcemi. U injekčních podání je zpravidla lepší výsledek, protože je zde dohled lékaře nad pravidelností a také nad průběhem celé vakcínové kůry, neboť tělo je během ní vystavováno látce, na kterou je abnormálně citlivé a mohou se tedy během vakcinace projevit intenzivněji alergické projevy, proti kterým se vakcínami bojuje.
Obecně je léčba alerigií velký biznis, proto je zde velký tlak na producenty jedtlivých léčiv, aby přinášeli trhu stále lepší preparáty a zajistili si tak kvalitativní konkurenční výhodu. Bohužel již ne cenovou a v mnoha případech je nutné si za skutečně účinnou vakcínu připlatit. Obvykle vakcíny přizpůsobené k domácímu užití (v kapkové formě) mají spoluúčast pacienta nejvyšší. Pokroky v alergologii jsou však díky těmto tržním podmínkám výtečné a dokážeme nyní zcela vyléčit mnoho druhů přehnaných alergických reakcí. Chce to hlavně přesnou pravidelnost při aplikaci předepsané léčby a výsledky vás pak mile překvapí. V některých případech mohou alergie odeznít zcela spontánně během puberty, ale je lepší na to nečekat a zahájit léčbu alergie co nejdříve v dětském věku.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Vodove pupinky a jine vyrazky

Prevence puchýřů

  • Ujistěte se, že užíváte vhodnou obuv.
  • Chraňte nohy pomocí kvalitních ponožek nebo tejpů.
  • Pokud nosíte boty do terénu, ujistěte se, že jsou všechny švy v botě ploché. Pečujte o boty a nenechávejte je na radiátorech nebo v blízkosti topných těles, protože teplo způsobuje zmenšení boty a vyčnívání švů.
  • Udržujte nohy v suchu, protože mokré boty a ponožky způsobují puchýře mnohem rychleji.
  • Pravidelně měňte ponožky a používejte na nohy krém proti pocení.

Zdroj: Zarudlé puchýře na nohou

Co funguje na úlevu po kousnutí hmyzem?

Chlad pomáhá otupit bolest po bodnutí hmyzem a snižuje otoky. Nejlepší jsou chladivé balíčky z ledu zabaleného v ručníku. Pokud led není vhodný pro chlazení, jednoduše navlhčete tenkou žínku studenou vodou a položte na postižené místo na 10-15 minut.

Co pomáhá při zánětech po bodnutí hmyzem?

Většinu kousnutí hmyzem lze léčit podobným způsobem: Nejprve je nutné neutralizovat nebo odstranit jed a poté snížit otok nebo v nejlepším případě se mu vyhnout. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je obvykle kombinací tepla a chladu. Ochladit bodnutí hmyzem mohou pomoci takzvané spreje proti svědění. Díky tomu, že se stříká na kůži, je tím zabráněno přímému kontaktu s pokožkou, aby se do místa vpichu nedostaly žádné bakterie, viry a jiné choroboplodné zárodky. Ingredience jako mentol a etanol rychle ochlazují postiženou oblast pokožky a také zklidňují podrážděnou pokožku.

Léčba kortizonovou mastí

Obecně platí, že pokud dojde pouze k lokální reakci, můžete většinu bodnutí hmyzem léčit tak, že se  zaměříte na příznaky. Krémy s obsahem kortizonu (např. mast hydrokortison acetát 0,5 %, volně prodejná v lékárně) lze aplikovat na místo vpichu, aby působila proti zánětlivé reakci a otoku.

Léčba tabletami

Pokud dojde k bouřlivé lokální reakci se silným otokem, měl by kousnutí hmyzem ošetřit lékař. Lékař může předepsat tablety s glukokortikoidy (např. prednisolon), které by měly být užívány po dobu tří až pěti dnů.

Léčba pomocí antialergických léků

Pokud se v důsledku bodnutí hmyzem objeví příznaky alergické reakce, mohou pomoci k potlačení příznaků antialergická léčiva (antihistaminika).

Pro alergiky na hmyzí jed je vhodné mát sebou vždy nouzovou sadu. Pokud víte, že máte alergii na hmyzí jed, měli byste zavolat sanitku, jakmile vás znovu kousne. Je také dobré mít s sebou vždy pohotovostní sadu. Ta by měla obsahovat rychle působící lék proti alergii (antihistaminikum) a tablety glukokortikoidu. V některých případech jsou také užitečné předplněné injekční stříkačky s adrenalinem, které lze vstříknout do svalu.

Jak dlouho trvá, než se bodnutí hmyzem zahojí?

Ve střední Evropě je většina bodnutí hmyzem neškodná. Pokud nejste alergičtí na hmyzí jed, včelí bodnutí, vosí bodnutí, bodnutí sršněm nebo čmelákem, komáří bodnutí atd. se zahojí po několika dnech bez následků. Zřídka se objeví závažnější reakce, které vyžadují trochu více času na zotavení.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Vodová ondulace – postup

Techniky vodové ondulace

  • natočení na natáčku
  • kroužkování
  • kladená vlna
  • foukaná vlna
  • foukaná do varu účesu
  • splétání do copánků

Vodová ondulace je tvarování vlasu za mokra. Vlasu dáme požadovaný tvar – natočíme jej na natáčku, usušíme a vlas si ponechá tento tvar jen do dalšího mytí vlasů. Vlas se ale nezničí.

Při ručně pokládané vlně se mokré vlasy učešou do požadovaného tvaru vln. Než se položí první vlna, tak se vlasy trochu uvolní, aby bylo možné zjistit přirozený spád vlasů. První vlna musí být orientována doleva, nebo doprava v souladu se směrem růstu vlasů. Pokud se vlny pokládají po celé hlavě, tak se vlna klade vždy z jedné strany na druhou. Teprve poté se začne s další vlnou do opačného směru. Vlny v požadovaném tvaru se upevňují pinetami nebo hřebínky na upevňování vodové vlny.

Vytváření foukaného účesu vysoušecím hřebenem se provádí podobným způsobem jako ručně pokládaná vodová vlna. Pro foukanou vlnu je důležitým předpokladem ovládání techniky pokladené vodové vlny. U foukané vlny se dosahuje většího objemu než u ručně pokládané vlny a hrany vln nejsou tak ostré. Vlny pak působí přirozeněji a měkčeji.

Kroužkování

Kroužkování vlasů je nejstarší a osvědčený způsob práce, kterým vznikají po usušení přirozené kadeře, lokýnky nebo vlny. Kroužky jsou lokny, které se tvarují prsty. Rozlišujeme dvě základní techniky kroužkování: od pokožky a od konečků vlasů.

Kroužkování od konečků vlasů

Výsledkem tohoto postupu jsou plošně přilehající časti účesů. Pokud jsou uspořádány v řadách ve střídavém směru, tak vznikají vlnité části účesu nebo celé vlnité účesy. Pro velmi dlouhé a kudrnaté vlasy není tato technika vhodná. Průměr kroužků určuje pramen vlasů, který se odděluje, pružnost vlasů a šířku vlny.

Kroužkování od pokožky

Vytvářejí se jím objemné, husté účesy. Čím větší objem požadujeme u kořínku vlasů, tím větší musí být úhel mezi partií vlasů a hlavou. Průměr kroužků určuje velikost pramenů. Ta je rozhodující pro objem účesu a pružnost vlasů.

Vedle výše uvedených technik existují ještě další varianty kroužkovaní, které se odvozují buď od kroužkování od pokožky, nebo od konečků, například kroužkování u kořínků vlasů, kroužky na konečcích vlasů, harlekýnské kroužky.

Všechny kroužky se zásadně připevňují pinetami. Aby nebylo na lokně vytlačené místo, nesmí se pineta dávat přes celý kroužek. Při kroužkování je používaní pinet klasickou upevňovací technikou. Kroužky lze ale vytvářet i běžnými nebo speciálními natáčkami. Obě dvě tyto možnosti se hodí pro dlouhé, ztrvalené nebo přirozeně kudrnaté vlasy. Kroužkování patří ke klasickým technikám práce při změně tvaru vlasů, ale ani zde nejsou kreativitě kadeřníka kladeny žádné meze.

Průměr natáček je také zde rozhodující pro pružnost a šířku vln, popřípadě velikosti loken. Výběr průměru natáček a uspořádaní natáček se řídí podle požadovaného účesu.

Natáčení vlasů na natáčky

Natáčky jsou nejběžnější pomůcky pro vytváření objemnějších částí účesu. Průměr natáčky určuje pružnost loken a vln:

  • malý průměr – velká pružnost;
  • velký průměr – menší pružnost.

Natáčení na natáčky se provádí s ohledem na potřebný úhel mezí partií vlasů a vlasovou pokožkou, správnou šířkou a tloušťkou partií vlasů.

Zdroj: Ondulace vlasů

Kdy se může udělat puchýř na jazyku

Existují různé formy puchýřů a každá z nich se objeví z jiného důvodu. Patří sem: puchýřky na jazyku při horečce; opary; afty; slintavka, která se projevuje puchýři na jazyku; kvasinková infekce; avitaminóza; alergie; nedostatek vitamínu B, poranění jazyka, kousnutí se do jazyka.

Zdroj: Puchýře na jazyku

Délka dožití

Nemoc motýlích křídel je nemoc zasahující téměř celý organismus. Jedná se o komplexní postižení, které může končit smrtí pacienta ve velmi mladém věku. Nemoc motýlích křídel nepostihuje intelekt. Lidé s touto nemocí jsou často nadprůměrně inteligentní, velmi vnímaví a bystří. Onemocnění se dá léčit jen symptomaticky, má velice náročnou péči. Než namažete a ošetříte všechny puchýře, může se péče protáhnout až na 3–4 hodiny denně. U těžších forem trvá péče i 3 hodiny na jedné končetině. Největším strašákem je infekce, proto je velice důležité sterilně krýt všechny puchýře. Nezbytná je správná výživa, a to nejlépe mixovaná dobře stravitelná strava, dostatek pohybu a rehabilitace. Účinná prevence vzniku této nemoci zatím neexistuje, pokud máte podezření, že by se ve vaší rodině mohla tato nemoc vyskytnout, můžete se nechat otestovat ještě předtím, než počnete takto nemocné dítě.

Děti s nemocí motýlích křídel potřebují téměř nepřetržitou péči.

Zdroj: Nemoc motýlích křídel

Co je to trvalá ondulace vlasů?

Trvalá ondulace jako chemická hrozba pro vaše vlasy je již definitivní minulostí. Moderní techniky kadeření jsou k vlasům nanejvýš citlivé a šetrné. Triumf z osmdesátých let sice trvalá asi hned tak nezopakuje, ale své příznivce si jistě najde i v dnešní době. Kvalitní trvalá ondulace rovnoměrně navlní vlasy od kořínků až ke konečkům. Dodá rovným, plihnoucím vlasům objem, lesk a flexibilitu, aniž by je narušila či zatížila. Zvláční a nadlehčí tvrdé vlasy a zmírní maštění. Zatoužili jste mít dnes vlasy samou loknu, ale tušíte, že možná už zítra budete chtít na hlavě něco docela jiného? V takovém případě – nebo pokud trvalé preparaci přece jen příliš nedůvěřujete – nabízíme alternativu vodové ondulace. Tvarování vlasů za mokra přináší krátkodobě zcela stejný efekt jako klasická trvalá, ale nepoškozuje vlasy a po jejich umytí odezní.

Předně je důležité si uvědomit, že použitím trvalé ondulace přeskupíte keratinovou strukturu vlasu ze své původní na strukturu novou, která bude kopírovat tvar zafixovaný například na natáčce. Pro takové přeskupení struktury se používá kyselina thioglykolová, která se nanáší na natočené vlasy. Působení této kyseliny vaše vlasy vždy zatíží, a pokud máte vlasy barvené, tak je nutné použít zvláštní typ trvalé pro barvené vlasy, který je o něco šetrnější. Na odbarvované, zesvětlené vlasy, by trvalá ondulace neměla být použita vůbec. Při nesprávné aplikaci nebo vlivem překročení doby působení, která je únosná pro vaše vlasy, riskujete silný zásah do struktury vlasu, který může být destrukční, a vlasy si takzvaně upálíte. Takto poškozené vlasy se pak roztřepí a při sebemenší mechanické námaze, například při česání, se ulomí. Takže pokud přijmete toto riziko a absolvujete natrvalení svépomocí, rozhodně neprotahujte dobu působení ondulační kyseliny a během této doby kontrolujte na jednom prameni míru nakadeření.

Zdroj: Ondulace vlasů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP