Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VOUSY

OBSAH

Hena

Keř heny se používal v Egyptě po více než 5000 let jako zdroj barvy kaštanového odstínu na vlasy i vousy. Hena představuje bezpečné barvivo, neboť na vlasech vytváří jen slabou vrstvu. Dnes je k dispozici v práškové formě nebo jako pasta, která se aplikuje na vlasy. Tmavým vlasům dodává hena červenozlaté odstíny, na světlých vlasech mohou být odstíny červenooranžové. Hena by měla být ve směsích s jinými bylinami.

Zdroj: Barvy na vlasy z bylinek

Diskuze

V diskuzi PRASKANI ZILEK NA BRADE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladan pivoda.

Prosim o zaslani nejake rady na praskani zilek na brade Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Užívat doplněk stravy Ascorutin, který zpevňuje žilní stěny a bradu nechat zarůst vousy. Udržovaný plnovous je dnes v módě a plně zakryje případné již vzniklé fialové metličky.

Zdroj: diskuze Praskani zilek na brade

Jaké množství vypadaných vlasů je normální?

Je normální, že hustota vlasů s věkem klesá. Na těle se vytváří asi 5 milionů vlasových folikulů (váčků), z nichž vyrůstají vlasy, chlupy po těle, vousy, obočí, řasy, axilární ochlupení, ochlupení. Jediné holé části těla jsou rty, dlaně a plosky nohou. Každý vlas má své biologické hodiny. Vy rozhodujete o délce růstu i klidové fázi, na vás také závisí, jaká bude rychlost růstu, vy ovlivňujete celý životní cyklus vlasů, a to speciálními kontrolními buňkami ve vlasových kořínkách. Tyto buňky vylučují růstové faktory a stimulují buněčné dělení ve vlasech. Pokud máte zvýšenou hladinu testosteronu (mužského hormonu), může to zpomalit růst a tvorbu nových vlasů, což může postupně vést až k plešatosti.

Zdroj: Vypadávání vlasů u žen

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Zouhar.

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat zda nemate něco na sklidnění psychiky a podporu spánku.Delší dobu trpim nespavostí nebot pořád přemýšlím a vyčítam si neštěstí,které se nám stalo v rodině před rokem.Mám vypadané už skoro všechny vlasy,obočí a ted už aji vousy.Lekaři tvrdí ,že je to psychického původu doporučuji jest antidepresiva,ale ja je odmitám nechci žadnou chemii.Tak se Vás táži zda nemáte prosim nějakou radu.Předem děkuji.S pozdravem Martin Zouhar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se užívat antidepresiva. Pomohou vám dostat se z vaší životní krize a vy se budete moci vrátit do kvality života jako byl dříve. Věci, které se udály již nezměníte a čím dřív se znovu vzpamatujete, tím lépe pro vás. Naslouchejte a dodržujte rady svého psychologa a za nedlouho nebudete žádná antidepresiva potřebovat. Důvěřujte psychologické léčbě, jinak vás to utrápí a vy přijdete zbytečně o část svého života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Minoxidil na vousy

Minoxidil je vhodný také na vousy. Minoxidil probudí patřičné folikuly k růstu. Mnoho uživatelů pozoruje díky minoxidilu i krásnější řasy.

Zdroj: Minoxidil

Poradna

V naší poradně s názvem NADMĚRNÉ OCHLUPENÍ TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viki.

Dobrý den,
je mi 60 let, vždy jsem měla jemné chmýří na tváři. Čim jsem starší, tím více mi rostou kolem úst a na bradě, ale už to není chmýří, ale tvrdé vousy, je to velice deprimující.
Jak se zjistí jestli mi špatně pracují nadledvinky nebo vaječníky v mém věku. Zmínila jsem se praktickému lékaři, ten mi řekl běžte na gynekologii, tam vám to vysvětli, tak nevím. Na štítnou žlázu beru Letrox 50 - 1/2 tablety denně.
Myslíte že by mi pomohla antikoncepce (myslím na ochlupení, nebo krém Vaniqa a kdo mi to předepíše, myslím krém.)
Děkuji Radová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hirsutismus trápí ženy už od nepaměti. Často bývá geneticky zakódován v celé generační linii příbuzných a někdy jde zas o pobláznění hormonů. V článku uvedeném výše je popsáno jak a proč k růstu vousů u žen dochází. Přesnou příčinu může odhalit krevní rozbor. Pomohou vám na oddělení gynekologie, endokrinologie a na kožním. Na všech těchto místech můžete požádat o předpis na mast Vaniqa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nadměrné ochlupení tváře

Reparex na vousy

Reparex na vousy neobarví vous jen zvenku jako barva, ale působením na melanin barví vous zevnitř. Pravidelným používáním docílíte obnovení původní barvy vašich vousů. Nanášejte jednou denně v malých dávkách ke kořínkům vousů a jemně vmasírujte.

Zdroj: Reparex pro muže a ženy

Poradna

V naší poradně s názvem CHLOUPKY POD NOSEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s chloupky pod nosem. Vím,že jsou na to kosmetické salony,ale já jsem si je před 3roky začala holit holicim strojkem a ted mi to roste rychleji a mám pod nosem uplně drsnou kuži. Prosím poradte co s tím. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Chloupky pod nosem u žen je lépe neholit, ale depilovat - vytrhat. Před depilací chloupků pod nosem je potřeba je nechat trochu narůst, aby je bylo za co vzít. Depilace chloupků pod nosem se dělá buď voskem anebo elektrickým depilátorem. Když si budete chloupky pod nosem dále holit, tak se z nich za čas udělají normální vousy. K tomu také svědčí i vaše, jak píšete, drsná kůže. Ne že by po holení zhrubla pokožka pod nosem, ale to hrubé jsou vlastně osekané tvrdé vousky, které budou holením více a více sílit. Depilace je naopak ztenčí a zjemní nově narůstající chloupky pod nosem a celý tento nepříjemný kosmetický problém tak vyřeší.

Zdroj: diskuze Chloupky pod nosem

Domácí strojek na vlasy a vousy

Domácí zastřihovače vám usnadní úpravu o váš zevnějšek. Přístroje jsou vhodné jak pro muže, tak pro ženy. V nabídce na trhu naleznete přístroje pro zastřižení vousů či vlasů, ale také pro zastřižení chloupků. Při výběru se zaměřte na míru nastavení délky střihu, druh napájení, funkce a množství a typ nástavců.

Zdroj: Strojek na vlasy

Co je Reparex?

Reparex sám o sobě je bezbarevná tekutina, jejíž složení je patentováno. Je jednoznačně zřejmé, že produkční řada Reparexů tvoří bezbarvá tekutina, která je v průsvitných flakonech z umělé hmoty. Jednotlivé typy Reparexu – pro muže, pro ženy a na kníry a vousy – se navzájem neliší různými barvami, jsou tedy všechny stejně bezbarvé. Liší se jenom složením, a to podle toho, k jakému účelu si Reparex zakoupíte.

Zdroj: Reparex na obnovu vlasového pigmentu

Krátké účesy po padesátce pro muže

Muži v každém věku se chtějí líbit a i ve vyšším věku mohou být pánové atraktivní a sexy. Dnešní doba přeje upraveným mužům, kteří o sebe dbají. Velmi moderní a trendy jsou pánské účesy sestříhané na bocích a na temeni delší, zvlněné či vyfoukané do hladka směrem dozadu. Takto upravený účes ještě zvýrazní jejich sexy šediny. K doladění stylu si muži velice často nechávají dorůst vousy, které jsou pečlivě zastřižené do požadovaného tvaru. Pánské účesy na bokách sestříhané dají vyniknout sexy šedinám.

Zdroj: Krátké vlasy po padesátce

Reparex pro muže

Reparex pro muže se používá na vlasy, vousy a knír. Přípravek Reparex pro muže se nanáší na pokožku ke kořínkům šedivých vlasů a vmasíruje se do pokožky konečky prstů. Přípravek zároveň odstraňuje lupy a vlasům navrací jejich přirozený lesk. První účinky výrobku se projeví po 1–3 týdnech. U velmi tmavých brunetů nebo u lidí, kteří jsou již delší dobu šediví, případně u albínů, začíná zabarvování později.

Nanášejte ke kořínkům vlasů 1x denně a omezte jejich umývání. Nenanášejte na jedno místo nadměrné množství přípravku. Zabráníte tak vzniku urychlené redukce, při níž příslušné místo dostane načervenalý nádech. Ten je však možno následně odstranit umytím vlasů. Přípravek nenanášejte na vlasy bezprostředně před uložením se ke spánku. Mohl by způsobit zašpinění ložního prádla. Nejkratší doba pro nanášení je jedna hodina před spánkem. Jestli je to nutné, můžete si vlasy vysušit fénem. Doporučuje se uschovávat výrobek na tmavém místě. Fotoreakce v důsledku prudkého světla může snížit jeho účinnost.

Zdroj: Reparex pomáhá zakrýt šedivé vlasy

Srdcovitý tvar obličeje

Srdcovitý tvar obličeje je široký v čele a u lícních kostí a naopak velice úzký v oblasti čelisti. Někdy se mu říká také tvar obráceného trojúhelníku. Část obličeje od spánku k čelisti a bradě se zužuje pod výrazným úhlem. Srdcovitý obličej je symetrický jen v podélné ose. Na čele může být rovný (jako u obráceného trojúhelníku), ale také klenutý tak, jak je tomu u srdce. V tomto případě jsou kouty výraznější a holé bez vlasů, zatímco část uprostřed čela je s vlasy.

Tipy – účesy pro ženy

Obličej tohoto typu je vzácný a má svoje zvláštní kouzlo. Upřednostňujte účesy, které vytvářejí objem kolem spodní části obličeje. Ať už jsou vaše vlasy jakékoliv, husté či jemné, vyvarujte se příliš dlouhých vlasů. Deset centimetrů pod úrovní ramen bohatě stačí.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Tipy – účesy muži

Srdcovému typu vyhovují účesy střední délky. Pokud však fandíte spíše kratším, nevadí, stačí k nim nosit strniště či kratší vousy, které vyrovnají tvar obličeje.

Účes podle tvaru obličeje: vhodný účes.

Zdroj: Typy obličeje

Fenek berberský

Fenek je nejmenší psovitá šelma. Samice váží průměrně 0,8 kg, lišáci jsou o něco větší (až 1,5 kg). Je to štíhlá šelmička (délka těla je 35 až 41 cm) s velmi dlouhým huňatým ocasem, který tvoří skoro 60 % její délky (až 30 cm), a dlouhýma, ale silnýma nohama. Výška šelmy v kohoutku je 18 až 22 cm. Nápadné jsou obrovské ušní boltce, které mohou být dlouhé až 15 cm. Společně s velkou bubínkovou výdutí (latinsky bulla tympanica) zodpovídají za velmi jemný sluch a navíc slouží jako tepelný výměník, který pomáhá fenkovi ochladit se. Právě kvůli takto charakteristickým boltcům se nazývá tento živočich i fenek ušatý.

Dalším důležitým smyslem je zrak. Fenci vidí velmi dobře i v šeru. Zuby, zvláště špičáky a trháky, jsou malé. Srst je hustá a hedvábně hebká, zlatoplavá, na končetinách, břiše a obličeji bílá. Špička ocasu je černá. Také chlupy vyrůstající nad ocasní žlázou (fialkou) jsou tmavě hnědé až černé. Tlapky jsou chráněné hustou srstí před rozpáleným pískem. Oči, hmatové vousy, čenich a prstní polštářky jsou tmavě zbarvené.

Zdroj: Plemeno fenek

Melanin ve vlasech

V lidském těle se melanin vyskytuje nejen v kůži, ale například i ve vlasech či v sítnici. Vzácně dochází i k přílišné produkci melaninu (takzvaný melanismus) nebo je naopak melanin produkován v nižším množství (albinismus). Melanin vytvářejí speciální pigmentotvorné buňky v papile vlasu, které se označují jako melanocyty. Tyto melanocyty vytvářejí melanin pouze ve fázi růstu vlasu. Melanin je pak přenášen do celého vlasu, většinou u vnější vrstvy vlasu. Jak člověk stárne, dříve nebo později jeho vlasy zešednou, nebo dokonce zbělají. Šedivění vlasů je přirozený proces. Věk, kdy vlasy začnou šedivět, je dán genetickými předpoklady. Geny jsou zodpovědné za to, jestli a kdy začnou vlasy šedivět. Průměrný Evropan má ve věku 50 let polovinu vlasů na své hlavě šedivých. Většině lidí se první šedivé vlasy objevují již krátce po třicátých narozeninách, ovšem šedivé vlasy v mládí nejsou výjimkou, mohou se objevit i ve 20 letech.

V zásadě platí, že jednotlivé vlasy na šedivějící hlavě mají nejrůznější odstíny a že celý vlas má vždy stejnou barvu. Jednotlivé vlasy navíc nikdy svoji barvu nezmění, pokud „barevný“ vlas přirozeně vypadne, na jeho místě vyroste šedý nebo bílý vlas. Nepigmentované vlasy se mohou v době růstu někdy zdát i žluté, ale později zbělají. Šedé a bílé vlasy jsou velmi zřetelné, protože s ostatními vlasy kontrastují, a navíc jsou dobře viditelné, protože rostou především kolem obličeje a na přední části hlavy.

Změna barvy vlasů je dána postupným poklesem produkce melaninu ve vlasové papile. Pokud se produkce melaninu zcela ukončí, je vlas bílý. Šedé vlasy obsahují pouze malé množství melaninu rozptýleného po celé délce.

Jak zabránit šedivění vlasů? Tak tuto otázku řeší především ženy. Vždyť šedivé vlasy u mužů jsou sexy. Šedé vlasy rostou (v průměru) o 8 % rychleji než pigmentované vlasy. To znamená, že za šest týdnů vyroste šedý vlas o 16 milimetrů, zatímco pigmentovaný „jen“ o 14,8 milimetru. U vousů je ale tento rozdíl větší. Pigmentované vousy rostou zpravidla o 0,47 milimetru za den, zatímco šedé vousy vyrostou za den o 1,12 milimetru.

Zdroj: Melanin tablety

Pánské účesy pro dlouhé vlasy

Dlouhovlasí muži vyčnívají z jakéhokoliv davu. Muži mají své vlastní důvody, proč si nechat narůst dlouhé vlasy. Jedním velmi pragmatickým důvodem je vyhnout se kadeřníkovi. Krátké vlasy potřebují často zastřihnout, a proto znamenají časté návštěvy kadeřnického salonu. Nicméně dlouhovlasí muži často chtějí vybočovat z davu a mít svůj vlastní styl. Dlouhovlasého muže nikdo nepřehlédne. O tom není pochyb. Muž, který se rozhodne mít dlouhé vlasy, však potřebuje mít dostatečně husté vlasy a trpělivost. Obzvlášť složitá bývá přechodná fáze, kdy vlasy ještě nejsou dost dlouhé na to, aby se daly za ucho. V této fázi vlasy nevypadají dobře a ani z nich není dobrý pocit. Může pomoci jedině žehlička a baseballová kšiltovka. Muži zajisté potřebují dávku odvahy, aby si nechali narůst dlouhé vlasy. Dlouhovlasí muži přitahují jak obdiv, tak i méně příjemné pohledy. Nosit dlouhou hřívu proto vyžaduje také dostatek sebevědomí. Jak jsme už zdůraznili výše, ne každý muž má vše, co je třeba k nošení dlouhých vlasů.

Dlouhovlasí muži jsou nepřehlédnutelní a už jen proto si mnoho lidí z jejich okolí vytvoří svůj vlastní názor na ně. Dlouhovlasí muži jsou často považováni za rebely (neposlušné a neochotné se podřídit společenským normám), za umělce (nekonvenční, jejichž druhou přirozeností je se odlišovat), za intelektuály (poměrně zmatení a nestarající se o takové zbytečnosti jako jsou vlasy), za excentriky (upoutat pozornost je pro ně vším), za volnomyšlenkáře (užívají si života natolik, že nemají čas na péči o své vlasy) nebo prostě za pěkné chlapce (s jemnými nebo afektovanými způsoby). Ať je asociace jakákoliv, dlouhovlasí muži jsou záhadní a často se chovají temperamentně. Někteří muži dokonce s dlouhými vlasy omládnou.

  • Pokud vyznáváte nedbalou eleganci, vlasy muže by neměly nikdy vypadat čerstvě vyfoukané. Muži by proto měli raději své dlouhé vlasy nechat volně uschnout na vzduchu. V každém případě je to i pro vlasy zdravější. K rozčesání vlasů postačí prsty. Jednotlivé prameny vlasů se pak mohou zvýraznit použitím vosku.
  • Hřeben a gel by měly počkat na zvláštní slavnostní události a párty. Tehdy můžete rozdělit své vlasy na pěšinku, hřebenem je ulíznout k hlavě a dát za uši. Pokud tento styl není zrovna pro vás, nebojte se. Pohodový rozcuch se k vašemu obleku bude také dobře hodit.
  • Muži s poněkud ženskými rysy ve tváři si rádi nechávají k dlouhým vlasům narůst vousy. Ať už si necháte narůst třídenní stylové strniště, nebo dlouhý plnovous, vousy vám jistě dodají požadovaný mužný vzhled. Pokud si rádi vlasy stahujete do gumičky, pak je téměř nutností si pro mužnější vzhled vousy pořídit.
  • Dlouhé vlasy mohou překážet při sportu a dalších aktivitách. Jednoduše použijte tenkou gumičku kolem hlavy, aby vlasy držely dozadu, anebo vlasy sepněte do ohonu.
  • Ať už je váš styl jakýkoliv, vlasy potřebují řádnou péči. Ležérní neznamená to samé jako zanedbaný. Jednoduše si umyjte vlasy dvakrát týdně vlažnou vodou. Jednou týdně použijte kúru na vlasy. Pokud potřebujete podpořit lesk svých vlasů, použijte speciální vlasové přípravky na podporu lesku.

Zdroj: Pánské účesy

Co je to episcie

Episcie je travnatá rostlina. Nejrozšířenější jsou tyto druhy:

  • Episcia dianthiflora - travnatá rostlina mající dva typy výhonků, a to krátká stébla s blízko posazenými listy a dlouhé vousy s dceřinými růžicemi vyrůstajícími v uzlech. Listy jsou malé, do 4cm délky, podlouhlého tvaru se zubatým okrajem. Povrch listu je plastický, žilkovaný, barva je tmavě zelená. Květy jsou trubkovité, bílé s purpurovou kresbou. Zvonek má v průměru velikost do 4 cm.
  • Episcia cupreata - mohutná travnatá rostlina s tlustými stébly. Listy jsou 10 cm dlouhé, mají elipsovitý tvar se zubatým okrajem. Povrch listu je vrásčitý, barva měděně zelená. Květy jsou trubkovité, v průměru do 3 cm, rostou jednotlivě nebo na stonku po dvou, mají červenooranžovou barvu. Je mnoho variet odlišujících se barvou listů.

Tato vytrvalá rostlina pochází z Kolumbie. Listy jsou obvykle kulaté, drobné, smaragdově zelené, sbíhají se do růžic rozmístěných po stonku. Květy jsou celkem velké (4,5 cm do délky, v průměru 3,5 cm), bílé, se zvětšenou trubičkou. Okraje kroužku (ohybu) připomínají čínský karafiát. Na rostlině vykvétá najednou 5-7 kvítků. Episcie kvete v létě, při správné péči může zdobit i interiér bytu, potřebuje však přiměřené osvětlení a rovnoměrnou, pravidelnou zálivku. V létě je potřeba zalévat více, vhodné je i přihnojování kompletním hnojivem. Půdní směs se připravuje z listové hlíny, humusu, rašeliny a písku, a to v poměru (3 : 1 : 1 : 0,5). Její tučnolisté listy opadávají v průvanu a vzácněji při změnách teploty. Episcia se rozmnožuje nejlépe růžicemi listů, seříznutými opatrně od stonků. Vysazuje se do písku, kde rychle zakoření.

Zdroj: Episcie

Recenze na Akneroxid

Postižená místa se potírají gelem ve slabé vrstvě 1–2krát denně po důkladném předchozím omytí postižených partií vodou a nedráždivým mýdlem. Doporučuje se však přistupovat k aplikaci Akneroxidu individuálně a řídit se citlivostí kůže. Při prvním použití je vhodnější začít terapii Akneroxidem 5 a teprve po toleranci 5% přípravku přejít na Akneroxid 10. U pacientů s obzvláště citlivou kůží se doporučuje na začátku terapie používat gel pouze 1krát denně, a to navečer. Průměrná doba ošetřování je podle zkušeností 4–10 týdnů.

Při terapii gely Akneroxid je zakázáno používat další lokální slupovací nebo abrazivní prostředky. Akneroxid 5/10 má bělicí účinky, a proto nesmí být používán na obočí, na vousy a vlasy nebo v jejich těsné blízkosti. Pro své odbarvovací účinky nesmí přijít do styku s barevnými textiliemi.

U pacientů se stavy podobnými neurodermatitidě, se suchou pokožkou a poruchou tvorby kožního mazu, mohou být přípravky obsahující benzoyl-peroxid používány pouze pod pečlivým dohledem.

Akneroxid 5/10 nesmí přijít do kontaktu s očima a nesmí být aplikován na sliznice nebo do oblasti koutků úst, nosu nebo očí.

Během léčby přípravkem Akneroxid 5/10 nesmí být postižená místa vystavena ozařování UV paprsky (solária) či slunění.

V některých případech může dojít v prvních dnech léčby k mírnému zarudnutí a k pocitu napětí kůže v místech aplikace. U citlivých osob vzniká na začátku slabé pálení, které však během další terapie normálně mizí. Jestliže však dojde k většímu zarudnutí a pálení v místech aplikace, trvajícímu déle než 5 dní, měl by být pacient vyšetřen lékařem. Pokud tyto nežádoucí příznaky zmizí, může se v léčbě pokračovat s méně častou aplikací, popřípadě použít méně koncentrovaný přípravek Akneroxid 5. Při dlouhodobějším používání Akneroxidu 10 může dojít i k silnějšímu vysušování pokožky.

Při náhodném kontaktu s očima dojde k zarudnutí a pálení spojivek. Oči je třeba vypláchnout důkladně proudem vody.

Nejsou dostupné žádné údaje vztahující se ke koncentraci benzoyl-peroxidu v mateřském mléce po lokálním kožním podání.

Zdroj: Akneroxid

Vlasy po chemoterapii

Představa veřejnosti o působení chemoterapie a ozařování je zkreslená. Ne každá léčba rakoviny nutně představuje celkové vypadání vlasů. Záleží na druhu onemocnění a zvoleném chemoterapeutiku včetně jeho dávkování. Jsou tedy pacienti, kteří dočasně přijdou o většinu vlasů, jsou však i pacienti, u kterých je úbytek vlasů tak nepatrný, že si ho okolí ani nevšimne. Vypadávání vlasů v důsledku podávání chemoterapie představuje pro pacienty jeden z nejvíce traumatických aspektů této léčby. O kštici přijde cca 65 % pacientů. Počet postižených pacientů a intenzita ztráty vlasů je variabilní a závisí na typu podávané chemoterapie a léčebném protokolu.

Chemoterapeutika lze z hlediska počtu pacientů postižených vypadáváním vlasů rozdělit do čtyř základních skupin:

  1. > 80 % u vřeténkových jedů (například paclitaxel),
  2. 60–100 % u inhibitorů topoizomerázy (například doxorubicin),
  3. > 60 % u alkylačních činidel (například cyklofosfamid),
  4. 10–50 % u antimetabolitů (například 5-fluorouracil plus leukovorin).

Terapie kombinovaná ze dvou či více látek mívá za následek větší procento postižených pacientů se závažnější alopecií ve srovnání s použitím pouze jednoho typu chemoterapie.

Vypadávání vlasů začíná typicky jeden až tři týdny po začátku aplikace chemoterapie. Ztráta vlasů je vratná a nový porost začíná rašit většinou s odstupem 3 až 6 měsíců. U některých pacientů má nový porost jinou barvu, případně strukturu. Vlasy mohou být kudrnatější než původně nebo rostou šedivé, dokud melanocyty ve vlasových folikulech nezačnou opět normálně pracovat. Uvedené změny však bývají dočasné. Vzácně může docházet k trvalé alopecii, a to za použití léčebných režimů obsahujících busulfan a cyklofosfamid po transplantaci kostní dřeně. Kromě toho jsou rizikovými faktory chronická reakce štěpu proti hostiteli, předcházející expozice rentgenovému záření a věk pacienta. Zatím nebyl nalezen žádný lék, který by byl schopen zabránit vypadávání vlasů u pacientů po chemoterapii, pouze minoxidil byl s to zkrátit období bez vlasů. Použití minoxidilu nicméně neumožnilo zvrátit permanentní alopecii vyvolanou u pacientů léčených cyklofosfamidem a busulfanem.

Vlasy po chemoterapii rostou postupně, nejdřív vykoukne chmýří, které pak postupně sílí až do normální tloušťky vlasu. Po každé nové aplikaci chemoterapie to celé začíná od začátku, vypadnutí a postupný růst. Vlasy se vrátí do normálu až po ukončení všech chemoterapií.

Chemoterapie podávaná ve vysokých dávkách a po dlouhou dobu může negativně zapůsobit i na vousy, obočí, řasy i ochlupení v podpaží a v oblasti genitálu.

Více o této terapii naleznete v článku Jak se starat o vlasy po chemoterapii.

Zdroj: Dámské šátky na hlavu po chemoterapii

Pravá paella valenciana

Ingredience: 1 l vody, 1 cibule, 1 mrkev, 2 rajčata, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, sůl, 1/2 lžičky pestíků šafránu, 1/2 lžičky sladké papriky, 1 menší mořská ryba (pražma), 200 g kulatozrnné rýže a mořské plody podle chuti – chybět by rozhodně nemělo asi 6 tygřích krevet (většinou koupíte oranžové, už předvařené, úplně čerstvé jsou šedé), 1 kalamár (oliheň) a 2 hrsti slávek, pokud máte rádi, báječné jsou i langusty (vypadají jako kreveta s klepety), celkem asi 1 dl olivového oleje a listová petržel a citron na ozdobu

Technologický postup: Začněte tím, že si všechno nachystáte, nic, co ze zeleniny a ryb odstraníte (kromě ploutví), ale nevyhazujte! Cibuli nakrájejte najemno, oškrábanou mrkev na kousky, rajčata na drobné kostičky, papriku na tenké proužky a česnek na jemné plátky. Mořskou rybu očistěte a vyfiletujte. Krevety a langusty důkladně propláchněte vodou a ostříhejte jim vousy. Kalamár propláchněte a nakrájejte na kousky. V hrnci rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm asi polovinu cibule, mrkev, kosti a hlavu z ryby. Dvě předvařené krevety zbavte hlaviček, vyloupejte je z krunýře a vložte do hrnce, zatímco jejich maso ještě na chvíli odložte bokem. Aby neoschlo, pokapejte ho olivovým olejem. Přidejte všechny odřezky z očištěné zeleniny, 1 lžíci nasekané petržele, asi půl lžičky sladké papriky a ještě chvíli restujte. Mezitím maso z pražmy nakrájejte na malé kousky a dejte je marinovat do kapky olivového oleje. Připravený základ na vývar zalijte asi 1 l vody, osolte a nechte přibližně půl hodiny pozvolna vařit. Mezitím si připravte základ na rýži. Na paellovou pánev nalijte trochu olivového oleje, zlehka ho osolte a ze všech stran na něm orestujte krevety a langusty. Trvá to celkem asi 5 minut. Podle potřeby dále podlévejte trochou oleje. Troubu zapněte na 180 stupňů. Plody moře vyjměte z pánve a do výpeku dejte opéct na plátky nasekaný česnek, nakrájený kalamár a zbytek jemně nasekané cibule. Tu nechte zesklovatět. Pak přidejte na kostičky nakrájená rajčata a tenké proužky nakrájené červené papriky. Vše ještě chvilku restujte. Nyní přijde řada na rýži, kterou nasypte na celou pánev. Přidejte šafrán, vše zamíchejte a přes síto pánev postupně zalijte asi 500 ml vývaru. Tak 5 minut vše povařte, přidejte slávky, kousky ryby a vyloupané maso z krevet, a když je asi polovina vody pryč, naskládejte navrch orestované langusty a krevety. Pánev teď vložte do trouby a asi 10 minut vařte, dokud není pryč všechna voda. Podávejte posypané trochou jemně nasekané petržele a s kouskem citronu na případné dochucení.

Zdroj: Paella


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP