Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYHŘEZLÝ HEMOROID

OBSAH

Vyhřezlý konečník – foto

Zde jsou fotografie, na kterých je vidět, jak vypadá vyhřezlý konečník.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Jak vyléčit vyhřezlý konečníku a jak je dlouhá hospitalizace prosím poraďte Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Rektální prolaps a hemoroidy

Některé symptomy mohou být stejné, zejména krvácení z tkáně, která vyčnívá z konečníku. Rektální prolaps však zahrnuje segmentaci střev, která se nacházejí výše v těle, zatímco hemoroidy se rozvíjejí u análního otvoru.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diskuze

V diskuzi NÁRŮSTEK NA KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

dobrý den...měl bych dotaz.
posledni týden pociťuju jaký si tlak přimo v konečniku ne na okraji ,kde jsem objevil 2 pupínky "boláky" na 100% sem si asi jistý že se nejedna o akné..sice je tomu podobné ale už od pohledu má pupínek fialové zbarveni a po drobném zmačknutí mění barvu do modra...zatím to neni nějak moc nepřijemne ani bolestive ale mam strach co bude časem...zarověň jse stydím s tím jít k lekaři tak to zkoušim nejdřive touto cestou..předem děkuji za odpověď..děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempirek.

Čau, tohle vypadá jako hemoroid a ten se sám nevyléčí. Je třeba jít za praktickým lékařem a požádat ho o doporučení ke specialistovi. Když to zanedbáš, tak situace se zhorší a může dojít k bolestivým zánětům. A ty bývají velice nepříjemné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nárůstek na konečníku

Přírodní a doplňková léčba

Vyhřezlý hemoroid

Sedací koupele s hrstí rozpuštěné soli nebo s odvarem dubové kůry. Aromaterapeutické koupele s přidáním 4 kapek éterického oleje (například cypřišového, jalovcového, heřmánkového nebo mátového).

Trombozovaný hemoroid

Může pomoci polyetylénový sáček naplněný drceným ledem a přiložený na zvětšený hemoroid.

Strava

Nutno upravit tak, aby obsahovala dostatek vlákniny, vitamínů, rutinu a citrínu. Nejlépe vyhovuje vegetariánská strava se zvýšenou konzumací pohanky, bobulovitého ovoce, citrusových plodů, česneku, jablek, otrub, luštěnin, rýže Natural, celozrnných těstovin, celozrnného chleba, ořechů, semínek a listové zeleniny. Omezte rafinované sacharidy, jako jsou sušenky, koláče, dorty a podobně. Vyhněte se konzervovaným a upravovaným potravinám, smaženým jídlům, kořeněným jídlům, kávě, tabáku, alkoholu a soli.

Vitamíny a potravinové doplňky:

  • vitamín C s bioflavonoidy 2–3 g denně, důležité je pro cévní stěnu přijmout denně 30 mg rutinu
  • 30 mg organicky vázaného zinku (možno nahradit 7 dýňovými semínky denně) – podporuje hojení
  • 200 mg vitamínu E – podporuje krevní oběh a brání vzniku pocitů tíhy v nohách
  • koenzym Q10 – zlepšuje okysličování tkání, podporuje krevní oběh a imunitu
  • lecitin – emulgátor tuků, usnadňuje krevní oběh
  • šťáva z celého listu aloe vera – má silný protizánětlivý účinek, posiluje játra, jejichž oslabení se může podílet na vzniku hemoroidů
  • Korolen – speciální regenerační přípravek na krevní oběh

Zdroj: Přírodní léčba hemoroidů

Poradna

V naší poradně s názvem KRVÁCENÍ Z KONEČNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Malý.

Dobrý den mám na vás dotaz se kterým mi doufám poradíte. Když jdu na záchod tak se mi objevuje na papíře krev. Ze začátku se moc neobjevovala ale posledních dnech se to zhoršilo. Po sprše když jdu na záchod tak se neobjevuje ale druhý den už se opět objeví. Poradíte mi děkuji Karel Malý .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důležitým ukazatelem je barva krve. Je-li čerstvá, červená, tak zřejmě máte hemoroid. Pokud je krev tmavá, tak krvácí tlusté střevo. Nejlepší bude, když zajdete na gastroenterologii. Tam vám vyšetří celý konečník i střevo a vy přesně budete vědět na čem jste.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvácení z konečníku

Váček u konečníku

Onemocnění hemoroidální pleteně vzniká z různých příčin. Nejčastější příčinou je však tlačení na stolici vsedě. Tímto tlakem dochází ke zvyšování žilního tlaku, zvětšení a zduření pleteně a následně může dojít ke krvácení nebo k výhřezu cévní pleteně, kryté střevní sliznicí, před řitní otvor. Tam si lze pak vyhřezlýhemoroid“ nahmatat. Ostatní příčiny působí podobným způsobem. Jedná se o chronickou zácpu, těhotenství, obezitu, stravu s nízkým příjmem vlákniny a tak dále. Někdy můžete kolem konečníku nahmatat, případně vidět, více či méně bolestivé uzlíky, které jsou většinou měkké a jdou zastrčit zpět do řitního otvoru. Pokud je tento uzlík nafouklý, zduřelý a na dotyk výrazněji citlivý až bolestivý, jedná se zřejmě o trombózu (ucpání) žíly. To už je stav, který obvykle nezvládnete vyléčit sami, je spíše zapotřebí navštívit lékaře.

Váček u konečníku – foto

Zde můžete vidět několik fotografií s váčkem u konečníku.

Zdroj: Různé formy váčku

Diskuze

V diskuzi OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Matušková.

Prosím o radu jestli je nutná operace německého ovčáka,pokud to vypadá, že má hemoroid.A vyčetla jsem, že může mít vnitřní i vnější, ale veterinář mi dnes řekl, že tito psi hemoroidy nemívají. Mám z operace strach, ale nevím jestli se dá zastvit růst "hemoroidu"speciální mastí z čínských bylin, kterou mu na to dávám. Zatím pár dní. Vyšetřen byl a bylo řečeno,že pokud se to bude zhoršovat, bude operace nutná.Po odstranění by se vzorek poslal na rozbor. Pro jistotu.
Ale jak by mohl po operaci na stolici?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Operace

Hemeroid, nebo hemoroid?

Pro hemoroidy se často nesprávně používá výraz hemeroidy. Ať už jim říkáme tak či onak, má s nimi podle statistik zkušenost sedm z deseti lidí. Někteří se s tímto problémem setkají jen jednou nebo dvakrát za živout, ale většina se tímto onemocněním trápí dlouhodobě a nepříjemné příznaky se často vracejí.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Může hemoroid způsobit plynatost?

Hemoroidy samy o sobě nemohou způsobit plynatost. Ale plynatost společně s hemoroidy je nepříjemnou záležitostí. Dochází k dyskomfortu a bolestivosti v okolí řitního otvoru. Aby se odstranila plynatost a nadýmání, je důležité jíst pomalu a dobře přežvýkat potravu. Přejídání není nikdy zdravé a stravování se jednoduchými pokrmy je na druhou stranu vždy to nejlepší. Provádíme-li očistu tlustého střeva, abychom odstranili nahromaděné usazeniny a parazity, je nezbytné k vylepšování a eliminaci tohoto stavu zvýšit příjem vlákniny.

Zdroj: Plynatost a hemeroidy

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den mám vyhřezlí konečník a velké bolesti. Lékař mi oznámil že operace u mne není možná protože mám CHOPN 4 stupně. Mám naději na jiný zlepšení. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Komplikace hemoroidů

Komplikace nemoci se obvykle řeší akutní operací. K hlavním komplikacím léčby hemeroidů patří:

  • profúzní krvácení – krvácení po obtížné defekaci; hrozí nebezpečí chudokrevnosti při takovýchto častých ztrátách krve;
  • trombóza vnitřního hemoroidu – přebývající krev ve vnitřní hemoroidální cévní pleteni se srazí a tato krevní sraženina obvykle vyvolá zánět oblasti; hemoroid se zvětší a dráždí nervová zakončení registrující napětí ve stěně – reakcí na toto zvýšení napětí je křeč; kvůli této křeči svěračů bývá obvykle znemožněno vyšetření hemoroidů pohmatem skrz konečník (per rectum);
  • strangulace – zánětem postižené zvětšené hemoroidy vyhřeznou z konečníku, avšak dojde ke stahu svěrače – hemoroidům je tedy znemožněn návrat do análního kanálu; nastává takzvané uskřinutí hemoroidálních uzlů.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Diskuze

V diskuzi VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal Gajdík.

Můžete mě prosím poradit,co mám teď udělat? Při koupeli večer před spaním jsem zjisil, že mě z konečníku vyčnívá asi tak 5mm (fazolka) tlustého střeva.Předm bych moc poděkoval za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Co jsou to hemoroidy

Slovo hemoroid pochází z řečtiny a označuje tok krve či krvácení. Oblast, kde se hemoroidy vyskytují, se označují jako řitní kanál, což jsou poslední 2–3 cm tlustého střeva. Tato část střeva je pod povrchem sliznice protkána sítí cév, které vytvářejí drobné polštářkovité útvary. Tyto útvary jsou přítomny ve střevě již před narozením a po celý lidský život. Když se ovšem tyto polštářky zvětší, začnou se projevovat prvními příznaky obtíží, jako je svědění, krvácení a bolest.

Hemoroidy rozlišujeme vnější a vnitřní:

  • Vnější hemoroidy se nacházejí kolem řitního otvoru. Většinou jsou nebolestivé, pokud se v nich ovšem nevytvoří krevní sraženina.
  • Vnitřní hemoroidy obvykle vznikají kolem stěn řitního kanálu. Mohou vystupovat řitním otvorem ven zároveň se stolicí, poté opět zmizí. Pozor, mohou krvácet.

Zdroj: Přírodní léčba hemoroidů

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY A PRŮJEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den!Obracím se na vás s velkou prozbou o pomoc a radu!!!Jsem řidič z povolání - autobusák a trpím problémy s hemeroidy!!!Zrovna ted se mi přihodilo že jsem dostal ošklivou chřipku a lékař mi musel naordinovat troje antibiotika!!!!Bohužel jsem z nich dostal sillný průjem,který trval cca 14 dnů!!!To již mi z konečníku začala tect čirá krev a hrozné pálení!!!Lékař mi zdělil že mi praskl nějaký hemoroid!!!Já však z toho dostal řitní abces!!!!Velké teploty a hrozné bolesti!!!Po celou dobu jsem dělal koupele v teplé vodě s Hypermanganem!!!Nakonec mi abces prasknul!!!Navštivil jsem opět lékaře!Po vyšetření mi zdělil že na řezání to již prý není a že mám dále pokráčovat v koupelích a k tomu so zakoupit čípky Ma stu!!!Bydlím v Mostě!Chci se touto cestou vás zeptat,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbižší středisko,kde hemeroidy odstranují lejzrem a nebo co mám užívat,aby to bylo co nejvíce účinné???Předem děkuji za vaší radu a pomoc.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tak to je opravdu nepříjemná souhra událostí. Předně je třeba poznamenat, že antibiotika neléčí chřipku. Zřejmně jste si to špatně vysvětlil a Vaše choroba byla něco jiného nežli chřipka. Antibiotika běžně způsobují zažívací potíže, mezi které patří nejčastěji průjem. Tyto zažívací potíže se obvykle spraví buď výměnou léků a nebo po skončení léčby užíváním probiotických kultur. Probiotika se dají volně koupit v lékárně. Při průjmech tohoto typu dochází k výrazným křečím a namáhání svěrače, což může vyprovokovat hemoroidy až k prasknutí. Vyteče z nich krev a když to jde, tak se zahojí. Právě koupele v hypermangánu můžou přispět k rychlému zahojení hemeroidů. Tím, že hemoroid vyteče a zahojí se, tak je to podobné, jako by se operativně odstranil - není tam.
Pro další prevenci před vznikem nových hemoroidů postupujte podle návodu ve výše uvedeném článku a stále dbejte rad Vašeho lékaře. Vznikla-li již mezi Vámi a Vaším lékařem nedůvěra, tak to můžete vyřešit změnou lékaře.
Hemeroidy Vám pomohou odstranit v nějaké větší krajské nemocnici na oddělení chirurgie, například v Ústí nad Labem. Před tímto zákrokem si zajistěte doporučení od svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hemeroidy a průjem

Co je hemoroid?

Hemoroidy jsou cévní pleteň, jenž je přirozenou součástí řiti každého z nás. Jako drobné hydraulické polštářky na sebe doléhají, utěsňují řitní kanál, aby člověk byl plně kontinentní a dostatečně udržel větry a stolici. Hemoroidy se během života mění.
Špatná strava, stres, sedavé zaměstnání, to vše ničí jednu z nejchoulostivějších částí těla. První podmínkou toho, aby hemoroidy vznikly jako chorobná jednotka, je, že místo toho, abychom běhali po čtyřech, tak jsme se postavili na dolní končetiny, a vyprazdňujeme se jindy a jinak, než bychom původně měli. V tomto případě nám civilizace vůbec nepomáhá. Dlouhotrvající chybné vyprazdňovací návyky mají za následek mimo jiné i vysoké riziko vzniku hemoroidů.

Hemoroidy foto

Fotografie, na kterých jsou velmi pěkně vidět hemoroidy a jejich typické zevní projevy, jsou zde.

Zdroj: Jak zatočit s hemoroidy

Jak vyléčit hemoroidy?

Pacient přichází v době hemoroidální krize, kdy má většinou otok hemoroidů, má krvácení, bolest, podrážděné hemoroidy. V tomto případě se většinou postupuje tak, že se hemoroidy zklidní konzervativní metodou. Konzervativní metoda znamená, že se neprovádí zákrok, ale podají se léky, masti a čípky. Tyto mají jen podpůrný efekt, jelikož uleví od příznaků, ale neřeší přímo hemoroidální stěnu ani průtok hemoroidálním uzlem, či otok hemoroidů.
Pokud jsou hemoroidy prvního či druhého stupně, lékaři je dokáží ošetřit ambulantně. Využívají se různé metody. Novinkou je laser, který je sice na hemoroidy nejšetrnější, ale vlastní ho jen málo ambulancí. Navíc laserové odstranění hemoroidů nehradí pojišťovny. Častěji se většinou využívají jiné metody. Lékaři používají infračervené světlo, například infralampu Biobean 940, nebo tekutý dusík. Cíl je vždy stejný: zmenšit průtok v žilách. Lékaři jsou schopni pomocí „dopllerovské navigace“, pomocí zvláštní sondy identifikovat cévy, které zásobují hemoroidální uzel, a mohou tak cíleně provést podvaz a tím zmenšit oblast zákroku.
Jednou z metod je i použití nástroje, kterým se celý hemoroid podváže. Další metoda je pomocí přístroje s elektrickým proudem, pomocí dvou elektrod. U velkých hemoroidů se používá Longova metoda, kdy se pomocí stroje odřízne hemoroid přímo v konečníku. V nejhorších případech pak připadá v úvahu klasická operace. Kvůli obavě z bolesti se většina pacientů snaží této operaci hemoroidů vyhnout, ale operace hemoroidů skutečně nemusí bolet. Operace hemoroidů přinese diskomfort, nějaké nepohodlí, ale nejedná se o zásadní bolest, která by měla být námitkou, jak klidně překonat první pooperační chvíle nebo brzké pooperační dny. Jako vhodná pomůcka může posloužit polštářek na hemeroidy. Jak takový sedací polštářek na hemeroidy vypadá, jaká je jeho cena a kde se dá koupit najdete tady.

Zdroj: Jak zatočit s hemoroidy

Vyhřezlý konečník – léčba

Rektální výhřez může být buď částečný, což zahrnuje jen sliznici, nebo může být kompletní, což zahrnuje celou stěnu konečníku. Tento problém může nastat u dětí, ale je mnohem častější u starých lidí. K léčbě rektálního prolapsu je vhodná operace. Většina operací rektálního výhřezu se provádí pod celkovou anestezií. U starších pacientů se používá epidurální nebo spinální anestezie. Existují tři typy operací rektální prolapsu.

  • U zdravých dospělých se provádí operace břicha. Tato operace se provádí v celkové anestezii, kdy lékař vede chirurgický řez břichem a poté odstraní část tlustého střeva.
  • Někdy může dojít k tomu, že se objeví měkký kus tkáně kolem konečníku. Tento problém se pak řeší pomocí laparoskopické operace.
  • U starších osob nebo osob s jinými zdravotními problémy se provádí operace přes konečník.

Prolaps konečníku nebo tlustého střeva lze léčit z pánevního dna, kdy lékař odstraní část tlustého střeva a konečník spojí s okolní tkání.

U dětí s rektálním prolapsem nemusí dojít k operaci.

Rizika léčby

Rizika spojená s anestezií:

  • dýchací potíže, pneumonie;
  • problémy se srdcem;
  • reakce na léky.

Rizika spojená s operací:

  • krvácení;
  • infekce.

Další rizika:

  • velmi častá zácpa;
  • inkontinence;
  • znovuobjevení prolapsu.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Diagnostika rektálního výhřezu

Lékař často diagnostikuje tuto poruchu pomocí pečlivé anamnézy pacienta a kompletním anorektálním vyšetřením. Rektální prolaps může být skrytý nebo vnitřní, takže v tomto případě je diagnostika obtížnější a je zapotřebí vyšetření pomocí rentgenu, který potvrdí, zda je nutná operace. Toto vyšetření se provádí také tehdy, pokud pacient cítí pohyby ve střevech. Anorektální manometrie mohou být také použity pro vyhodnocení funkce svalů v okolí konečníku, které se vztahují k pohybu střev.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Léčba hemoroidů

Léčbu lze rozdělit do 3 kategorií:

  • konzervativní;
  • ambulantní zákrok;
  • operace.

Konzervativní léčba: Pod tímto termínem se v podstatě skrývají zásady prevence nemoci – vláknina, tekutiny, hygiena). K tomu je doporučováno provádět sedací koupele v odvaru z dubové kůry, aplikovat masti, čípky.

Ambulantní zákroky: Většinu hemoroidů lze přelstít ambulantním zákrokem, který obyčejně nevyžaduje pracovní neschopnost pacienta po zákroku, obejde se bez anestezie a hlavně vyřeší nepříjemný problém. Nejčastěji ambulantně prováděné zákroky jsou:

  • koagulace infračervenými paprsky – vhodná jen pro malé hemoroidy, neboť působí pouze do hloubky 3 mm;
  • elastická ligatura – nejrozšířenější metoda u nás; v podstatě se provádí podvázání hemoroidu gumovým kroužkem (hemoroid je zaškrcen a odpadá); po tomto výkonu pociťuje pacient zhruba 2 dny tlak či bolesti v konečníku, pak však potíže vymizí;
  • unipolární elektrokoagulace – uzel se zmenší průchodem proudu;
  • bipolární koagulace – uzel je zničen teplem;
  • kryoterapie – uzel se zničí mrazem.

Operace: Existuje mnoho metod, jak operativně odstranit hemoroidy. Při některých se využívá laser, při jiných skalpel. Někdy se odstraňuje pouze hemoroidální uzlík, někdy i okolní sliznice. Vhodný postup navrhuje lékař podle konkrétní situace.

Zdroj: Babské rady na hemeroidy

Proč k tomu dochází?

Je několik faktorů, které přispívají k rozvoji prolapsu rekta, například to může být způsobeno celoživotním zvykem snahy o stolici nebo může jít o pozdní následek procesu porodu. Vzácně se jedná o genetickou predispozici. Nejčastěji se vyskytuje u starších pacientů v důsledku oslabení análního svěrače. Někdy může být rektální výhřez výsledkem generalizované dysfunkce pánevního dna, ve spojení s močovou inkontinencí a prolapsem pánevních orgánů. Neurologické problémy mohou být také strůjcem těchto problémů.

Zdroj: Vyhřezlý konečník

Babské rady na hemoroidy

Níže najdete několik babských rad, jak vyléčit hemoroidy...

  • Vyzkoušejte například odvar z 30–40 g drcené sušené dubové kůry – kůru povařte v 1 litru vody cca 20 minut, přeceďte a nechte vychladnout. Poté nalejte odvar do lavoru a posaďte se do něj na půl hodiny.
  • Sáček z černého čaje nechte vylouhovat, po vychladnutí ho přiložte na hemoroid a nechte působit minimálně půl hodiny.
  • Smíchejte 25 g listu jitrocele kopinatého a listu maliny a 100 g bylinné směsi Vagosan. Do 2 litrů teplé vody přidejte 5–6 lžic smíchaných bylin a pomalu přihřívejte, abyste 10–15 minut udrželi teplotu 37–38 °C. Po sedací koupeli konečník osušte a namažte měsíčkovou mastí. Provádějte tak často, jak to pokročilost choroby vyžaduje.
  • Nebo si najemno nastrouhejte mrkev a tu pak vložte do konečníku, popřípadě je možné aplikovat na dámskou vložku a nechat přiložené přes noc.
  • Zkuste i řebříčkovou mast – 100 g nesoleného vepřového sádla zahřejeme, až se rozpustí, poté přidáme 20 g čerstvých rozmělněných květů řebříčku a 20 g roztlučených listů maliníku. Krátce zamícháme a odstavíme z ohně. Napůl vychlazené prolisujeme přes plátýnko. Mažeme dle potřeby.
  • Ráno vypijte na lačný žaludek 2 lžičky olivového oleje a zároveň si namažte hemoroidy touto mastí: žloutek z opravdu čerstvého vejce se rozšlehá se lžící mandlového oleje.
  • Do vany s teplou vodou přidejte polévkovou lžíci vanilky a stejné množství tymiánu, promíchejte a posaďte se do vody zhruba na 5 minut. Koupel by neměla trvat déle. Provádět byste ji měli obden.

Zdroj: Hemeroidy a jejich domácí léčba

Krvácení z konečníku – jasně červená krev

Krvácení z konečníku projevující se jasně červenou krví se nejčastěji objevuje při hemoroidech. Hemoroidy je onemocnění cév, které se nachází v konečníku. Hemoroidy trpí velká část dospělé populace. Je to důsledek nedostatku pohybu a špatné životosprávy, ve které chybí dostatečné množství vlákniny. Rozlišujeme hemoroidy vnitřní a vnější. Obecné projevy hemoroidů jsou pálení, svědění, bolesti a vlhkost v okolí konečníku. V některých případech se může objevit boulička u konečníku, což je vlastně nateklý hemoroid. Po stolici můžeme najít na toaletním papíru (někdy i ve stolici) stopy jasně červené krve nebo hlenu. Ačkoliv mnoho lidí hemoroidy řeší pouze domácí léčbou, tedy různými mastičkami a čípky, není to optimální cesta. Stav hemoroidů se totiž může postupně zhoršovat a tím se komplikuje možnost léčby. Včas lze hemoroidy léčit nechirurgicky pomocí ultrazvuku, elektrické energie nebo podvázáním gumovými kroužky. Pozdní fáze je možné řešit už jen chirurgicky.

Další možností výskytu červené krve po stolici je anální fisura, laicky řečeno řitní trhlina, což je vlastně poranění řitní sliznice. Ve většině případů k němu dochází v důsledku zácpy – příliš tuhé stolice. Důsledkem je bolestivost během stolice a po stolici. Některé fisury se zhojí samy, jiné přetrvávají a stávají se chronickými. Léčba probíhá buď za pomoci sedacích koupelí, čípků a mastí, nebo přichází na řadu chirurgické řešení.

Nález jasně červené krve se nazývá enteroragie. Jasně červená krev není natrávená a pochází z dolní části trávicího traktu. Krvácení z dolní třetiny tenkého střeva, z tlustého střeva a z konečníku se tak projeví jasně červenou krví.

Zdroj: Krvácení z konečníku


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP