VÝLUH Z CIBULE je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Cibule je ta nejobyčejnější zelenina, kterou známe, ale v kuchyni bychom se bez ní neobešli. Do různých pokrmů ji jako ingredienci přidáváme téměř denně. Čerstvá cibule obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, které v takové koncentraci najdeme jen v několika málo dalších rostlinných produktech. Léčivé účinky cibule se tak z pohledu lidového léčitelství jeví jako jedny z nejcennějších.
Léčebné účinky cibule
Cibule obsahuje silici aliin transformující se na allicin. Blahodárné účinky této látky spočívají v silném antibiotickém účinku na všechny typy mikroorganismů – ničí bakterie i viry. Proto je cibule (spolu s česnekem) považována za nejvýznamnější přírodní antibiotikum. Antibiotické účinky cibule se využívají zejména při léčbě horních cest dýchacích, tedy kašle a rýmy. Mezi nejznámější lidové recepty pro tyto účely patří šťáva (z nakrájené cibule a cukru nebo medu) a čaj (odvar) z cibule, které usnadňují vykašlávání a ničí mikroorganismy v dýchacím traktu, které nemoc vyvolávají. Nemocný by měl tyto „léky“ užívat během nemoci 3–4x denně, aby dosáhl co největšího efektu. Trochu nepříjemné, ale při léčbě zánětlivých onemocnění dutiny nosní velice účinné, je také vdechování výparů z čerstvě nakrájené cibule. Cibule kromě výše uvedené silice obsahuje také široké spektrum vitamínů. V cibuli najdeme především vitamín C, vitamíny skupiny B (včetně kyseliny listové) a vitamín E. Cibule má i velkou koncentraci životně důležitých minerálů, jako je železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, draslík, vápník, sodík, měď a jód.
Cibule jako lék díky svému složení podporuje produkci žluče a žaludečních šťáv, čímž působí příznivě na činnost a mikroflóru žaludku a střev. Velkou roli hraje při regulaci vysokého krevního tlaku a snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Cibule obecně posiluje srdeční činnost a její konzumace může předcházet dalším onemocněním krevního oběhu (křečové žíly, hemoroidy, poruchy prokrvování), a dokonce i infarktu. Cibuli lze používat také k „vnější léčbě“, například přikládáním čerstvé cibule na bodnutí či štípnutí hmyzem můžeme zabránit vzniku nepříjemných otoků a svědění. Blahodárné dezinfekční účinky cibule byly také zaznamenány při léčbě bradavic a dalších kožních onemocnění a plísní. V neposlední řadě jsou v současnosti pečlivě zkoumány i protirakovinné účinky cibule. Předpokládá se, že může eliminovat vypuknutí některých často zhoubných onemocnění, jako je rakovina prostaty, žaludku a tlustého střeva. Cibule také prokrvuje pohlavní orgány a zvyšuje tak lidské libido.
Cibule má jako lék velký potenciál. Podporuje lidský imunitní systém a funguje jako preventivní ochrana proti spoustě zdravotních problémů, prostě cibule a zdraví jdou ruku v ruce. Zkuste i vy chránit své zdraví konzumací a vdechováním této přírodní plodiny. Její účinky mohou být efektivnější než užívání mnohých průmyslově vyráběných doplňků stravy.
Cibule na hemoroidy: Opečte 4 cibule, následně je uvařte ve 125 g oleje, natřete na pláténko a přiložte. Nebo uvařte cibuli, vymačkejte z ní šťávu, dejte na plátno a přiložte na hemoroidy (možno vlo
V naší poradně s názvem ZÁPACH POKOZKA HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Manima.
Použila som cibulu na pokožku hlavy a neviem nejako prekryť ten nepríjemný zápach. Poradí mi prosím niekto? Vopred ďakujem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Taky jsem to řešila a šla jsem se poradit k jedné babce kořenářce, která tuto metodu posílení vlasů pomocí cibule taky znala. Říkala mi, že pach z cibule je ukazatel toho, že cibule na vlasy stále působí. Jinými slovy, žadný pach z cibule, žádné účinky na vlasy. Tak asi tak.
Lopuchový výluh zlepšuje kvalitu vlasů a pokožky ve vlasech. Posiluje vlasy a zabraňuje jejich vypadávání. Lopuchový výluh odstraňuje zevně chorobné pocení v podpaží a také léčí akné. Zmiňovaný lopuchový výluh lze koupit i s rozprašovačem v lékárně za cca 169 Kč (215 ml).
Domácí výroba však také není složitá: stačí nastrouhat lopuchový kořen a naložit jej do alkoholu. Samotný kořen se suší ve stínu do 40 stupňů Celsia.
V naší poradně s názvem WARFARIN A CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARTIN CERNOTA.
DOBRY DEN,JAK JE TO S WARFARINEM A CIBULI??MUZE SE CIBULE??DEKUJI ZA ODPOVED,CERNOTA M.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Všechno, co je rostlinného původu, i cibule, obsahuje vitamín K a ten je nutné při léčbě Warfarinem hlídat. Cibule ale obsahuje vitamínu K jen málo a může se proto konzumovat bez omezení. Jedna velká cibule obsahuje 0,6 mikrogramů vitamínu K. Denní limit pro příjem vitamínu K činí 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Pro dosažení tohoto limitu by bylo nutné sníst 150 velkých cibulí, a to nikdo nepozře. Cibule, stejně jako těstoviny, rýže, knedlíky a maso se mohou konzumovat v libovolném množství, i když se užívá Warfarin.
Reishi houby jsou jedny z nejstarších pěstovaných hub pro léčebné účely, mají svoje nezastupitelné místo v čínské medicíně po více než 2000 let. Reishi je dřevokazná houba, podobná maličko vzhledově chorošům, ale klobouček (u druhu Ganoderma lucidum narudle hnědý) má lesklý. Odtud český název lesklokorka lesklá. Roste i u nás, od května do října ji najdeme především na dubech, platanech, ořešácích a topolech. Protirakovinné účinky této houby jsou legendární. Sušený reishi prášek byl používán jako populární prostředek při chemoterapii. Dlouhodobá konzumace reishi zabraňuje šíření nádoru a jeho růstu tím, že zvyšuje hladinu antioxidantů v krevní plazmě a zvyšuje imunitu. Laboratorně byly potvrzeny účinky houby na invazivním nádoru prostaty či prsou.
Zde můžete vidět, jak vypadá houba reishi (Ganoderma lucidum).
Recepty na použití
Při preventivním užívání na povzbuzení imunity a jako protinádorová prevence se doporučuje 2 čajové lžičky extrátu 2–3x denně. Tímto způsobem se pokračuje každý den po dobu 3 až 9 měsíců, potom se udělá 3měsíční přestávka. Je prokázáno, že reishi je pro dlouhodobé užívání vhodná a nemá žádné vedlejší účinky.
Čaj: Hrstku (cca 3–5 g) sušené houby namočíme na ½ hodiny do litru vody a potom vaříme půl hodiny na mírném ohni. Scedíme a můžeme přisladit medem nebo cukrem, protože čaj má hořkou chuť. Popíjíme celý den jako relaxační čaj na povzbuzení imunity. V dnešní době snad už nikdo nepoužívá hliníkové nádobí, tomu se určitě vyhněte. Houbu z takto připravovaného čaje můžeme použít několikrát. Čaj pijeme vlažný. Používání reishi není zrovna levná záležitost, a navíc v čaji využijeme jenom polovinu rozpustných léčivých složek.
Lihový výluh: Připravíme si ho stejně jako čaj, ale opět nevyužijeme celou léčivou složku Reschi. Užíváme 2 kávové lžičky 2–3x denně.
Vinný výluh z reishi: Ten už je o něco lepší na léčivost než čaj a samostatný lihový výluh. Jedná se o tradiční asijskou recepturu. Vezmeme litr suchého červeného vína a do něho dáme luhovat 30 g reishi. Po 14 dnech můžeme užívat 2–3x denně 2 kávové lžičky, a to po dobu 3 až 9 měsíců. Reishi můžeme ve víně ponechat. Samozřejmě 1 litrová lahev nám pak nestačí.
Pokud budeme Reishi používat k preventivním účelům, stačí použít 1–2 kávové lžičky koncentrátu 2–3x denně dlouhodobě, ale s tříměsíční přestávkou, jak je uvedeno výše. Při léčení rakoviny nebo jiné nemoci, zvýšíme dávku reishi na dvojnásobné množství. U rakoviny používáme reishi jako doplňkovou metodu souběžně s jinými léčebnými prostředky. Po vyléčení nemoci pokračujeme dále v užívání reishi preventivním způsobem s příslušnými přestávkami.
V naší poradně s názvem PROSBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Sokolovská.
Zdravím a mám velikou prosbu. Nemohu sehnat cibulovou mast na bradavice. Tak hledám návod, jak si ji udělat doma. Pomůže mi někdo a poradí.
S touto mastí jsem byla velice spokojená, ale když jsem si ji chtěla objednat, již to nejde. Prosím pomozte. Předem Vám děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Návod na výrobu cibulové masti není nijak složitý. Nejprve potřebujete získat cibulový vodní výluh. Nastrouhejte dvě cibule, dejte je do sklenice s víčkem a zalejte trochou vody. Nechte směs při pokojové teplotě týden odpočívat a několikrát denně protřepejte. Pak směs přeceďte a vymačkejte veškerou tekutinu. Pak si uvařte přírodní želatinu agar agar a nechte ji vychladnout a ztuhnout. Ke ztuhlé želatině přidejte cibulový extrakt, lžičku kyseliny citrónové a několik lžiček arašídového oleje a vše dobře promixujte ručním šlehačem dokud nevznikne krémová konzistence. Hotový cibulový krém uchovávejte v ledničce nejdéle 1 měsíc.
Na růst vlasů má příznivý vliv například odvar z vanilky a nového koření. Užívá se jak vnitřně, tak jako přeliv na vlasy. Příprava je snadná: Smícháte dvě lžíce vanilky a lžíci nového koření, zalijete půllitrem vody a asi deset minut vaříte, poté přecedíte. Denně by se měly vypít dvě lžíce odvaru. Odvarem lze též přelít umyté vlasy, chvíli nechat působit a pak opláchnout studenou vodou.
Další možnost představuje lopuchový výluh, který je dobrý nejen na podporu růstu vlasů, ale i na mastící se pokožku hlavy či na lupy. Lopuchový výluh můžete koupit již hotový v podobě vlasové vody nebo si ho můžete připravit doma, a to následujícím způsobem: Čerstvý kořen lopuchu zalijete alkoholem (například Alpou či vodkou) a v uzavřené nádobě ho dáte na tmavé místo, kde ho necháte minimálně měsíc louhovat. Hotový výluh pak vtíráte do vlasové pokožky.
Růst vlasů mohou podpořit i vhodné zábaly, například zázvorový nebo kávový. O kofeinu se totiž ví, že mimo jiné stimuluje růst vlasů, a proto bývá součástí i některých šamponů. Kávový zábal připravíte tak, že smícháte mletou kávu, tvaroh a olivový olej a vše nanesete na vlasy. Zábal necháte působit alespoň půl hodiny a poté jej důkladně smyjete.
V naší poradně s názvem KETOZA JSMÍ SE JÍST CIBULE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.
zajímalo by mne za se při ketonové dietě smí jíst cibule .
Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Keto dieta je založena na omezení příjmu sacharidů. Cibule patří mezi potraviny s nízkým obsahem sacharidů a je tedy vhodná při ketóze. Tady je recept na cibulové kroužky (2 porce):
Ingredience
- velká žlutá cibule nakrájená na kolečka
- kokosová mouka 30 g
- 40 g parmazán, strouhaný
- špetka soli podle chuti
- jeden malý stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- 1 vejce
- 125 ml kokosového oleje, rafinovaný, pokud nemilujete kokosovou chuť
Postup
Pokyny jsou pro 2 porce. Upravte podle potřeby.
Kokosový olej zahřejte na velké pánvi, na nízkou teplotu.
Zatímco se olej zahřívá, rozšlehejte vejce spolu s trochou kokosové mouky a špetkou soli. Rozšlehejte, dokud se ingredience nespojí. Potom nasypte zbytek všech suchých ingrediencí do středně velké mísy.
Pomocí vidličky každý cibulový kroužek důkladně navlhčete rozšlehaným vejcem, potom cibulový kroužek zvedněte a upusťte do moučné směsi. Lžičkou nahrňte mouku na celé kolečko a poté jemně přendejte kroužky na talíř.
Do pánve přidejte několik prstenů a mezi jednotlivými prsteny ponechte mezeru. Smažte asi 3–4 minuty na každou stranu, dokud není zlatohnědá, a poté vyjměte na talíř vystlaný papírovými ubrousky, aby vychladla. Pokračujte v tomto procesu, dokud není hotovo, a poté posypte solí podle chuti.
Tipy
Použití vidličky, kleští nebo špachtle usnadní jemný způsob, jak otočit cibulový kroužek bez narušení obalu.
Pokud nemáte rádi kokosový olej, můžete smažit na sádle nebo jiném tuku odolným proti vysokým teplotám.
Uvedený obal může být docela tlustý a tuhý, zjemnit ho můžete smetanou nebo vodou, a smícháním všech ingrediencí dohromady a vyrvořením konzistence jako těsto na palačinky. Poté do toho ponořte cibulové kroužky a jemně vložte do mírně zahřátého oleje.
Z plicníku lékařského, kopřivy dvoudomé, omanu pravého, anýzu vonného, jablečníku obecného a květu lípy obecné si namíchejte směs ze stejných dílů. Na 200 ml vroucí vody dejte vrchovatou čajovou lžičku směsi, vyluhujte 15 minut a popíjejte 3x denně.
Jako uklidňující čaj při záchvatu pomáhá čaj z majoránky zahradní: 1 čajovou lžičku majoránky přelijte 150 ml vroucí vody, nechte 10 minut vyluhovat a sceďte. Pijte po doušcích 2x denně.
Čaj proti záchvatu
Pukléřku islandskou, květ bezu černého, květ heřmánku pravého, mateřídoušku úzkolistou, lékořici lysou a plicník lékařský smíchejte ve stejném množství. Poté 1 vrchovatou lžíci směsi zalijte 200 ml vroucí vody, nechte 15 minut vyluhovat a sceďte. Užívejte 3x denně 1 šálek čaje.
Čaj z mateřídoušky
Proti křečovitému kašli při astmatickém záchvatu je výborný čaj z mateřídoušky úzkolisté: 3 lžičky suché natě mateřídoušky přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut luhovat, sceďte, můžete přisladit medem. Pijte 3 šálky denně.
Čaj z proskurníku lékařského
Další léčivá bylinka je proskurník lékařský. Jako prostředek proti kašli ji používali i Egypťané před pěti tisíci lety. Proskurník nevařte ani nespařujte, aby neztratil léčivé účinky. Pouze 2 čajové lžičky nechte 8 hodin luhovat ve 200 ml studené vody, potom sceďte a ohřejte na vlažný nápoj.
Studený výluh z proskurníku můžete smíchat s čajovou směsí z fenyklu obecného, mateřídoušky úzkolisté, lípy obecné. Večer si připravte proskurníkový výluh a ráno ho smíchejte s čajovou směsí připravenou ve formě nálevu.
Proskurníkový sirup
1 čajovou lžičku z kořene proskurníku luhujte ve 100 ml vody při pokojové teplotě nejméně 3 hodiny, sceďte a doplňte vodou opět na 100 ml, přidejte 60 g medu a pořádně zamíchejte. Dávkujte dospělému 1 lžíci každé 2 hodiny, dětem 1 čajovou lžičku každé 2 hodiny.
Ve svém příspěvku ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.
Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry
po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta.
Prvni chyba při výrobě šamponu je použití mýdla a sody na výrobu je potřeba použít tenzidy SCI-sodium cocoyl isethionate nebo SCS-sodium coco sulfat můžete oba klidně dohromady A jak na výrobu uplně jednoduše-tenzidy dáte do vodní lázně klidně 100g nebo víc záleží na vás,přidáte výluh z bylin např kopřiva medunka levandule atd mnozství aby vám vznikla kašička a dál je to na vás které oleje použijete mnozství odhadem každého oleje asi asi půl čajové lžičky dávám asi šest různých olejů nebojte se vlasy nebudou mastné právě naopak vám poděkují dále můzete přidat bylinné pudry dávám kopřivu a lopuch můžete dát bambucké máslo nebo mango máslo je to taková alchymie která vás bude určitě bavit.Vše pořádně promichejte budete mít takovou hustší kašičku pokud se vám bude zdát moc řídká přidejte tenzid,ale podle mě zbytečné.Dejte do formiček třeba na muffiny,pokud nemáte kupte papírové bohatě stačí dejte tak na deset minut do mrazáku a pak nechte do druhého dne v ledničce,můzete začít používattomuto šamponu se říká šampuk,protože je silně koncetrovaný a neobsahuje vodu.Tenzidy si objednávám v shopu Nature Store beru tam i oleje a další suroviny další shop Mýdlový svět, je jich samozřejmě víc ale tyto mám nejradši.Přeji hodně radosti při výrobě
kvalitní minerální nebo pramenitá voda s bublinkami podle chuti (na dolití)
Postup:
Zázvor oloupejte a jednu část nastrouhejte na hrubším struhadle, tu druhou pak nakrájejte na tenké plátky. Všechen zázvor dejte do kastrůlku (i ty „vlásky“, které vám nešly nastrouhat) a zalijte jej 400 ml vroucí vody. Nechte louhovat cca 10 minut. Tekutinu poté slijte přes sítko, zázvor vyhoďte, výluh okyselte citronovou šťávou a dostatečně oslaďte, nejlépe domácím medem (nemáte-li rádi med, můžete použít třtinový cukr, případně i bílý cukr). Takto připravený koncentrát nechte vychladnout a poté jej skladujte v lednici (několik dní). Až budete chtít limonádu podávat, jednoduše koncentrovaný výluh podle chuti dolijte studenou minerální nebo pramenitou vodou s bublinkami. Minerální voda limonádě dodá nejen příjemný říz a chuť, ale i důležité prvky, které tělo potřebuje. Vyzkoušený poměr je koncentrát s minerálkou 1:1, tedy 400 ml zázvorového výluhu a 400–500 ml minerálky. Limonádu můžete servírovat s ledem a plátky citrusů (limetka, citron, pomeranč).
Ve svém příspěvku OCET A CIBULE ZAFUNGOVALY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edisko.
Měl jsem po vyučení před asi 40 lety kuří oko na palci pravé nohy. Maminka mi palec obalila igelitem v kterém byl ocet a cibule, tak jak praví babská rada, a u kořene jemně omotala hrubší nití. Obal jsem (z chlapské lenosti) nevyměňoval, jak se radí zde, ale ponechal na místě a po dvou dnech jej přestal vnímat. Po týdnu jsem jej sundal a kuří oko bylo pryč. Zlatá maminka! :-)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.
Zdravím, jako zpětnou vazbu, že jsem si také něco přečetl od jiných jsem píši svoji dobrou zkušenost.
Dva nebo tři roky jsem měl na jedné noze - plosce - dvě kuří oka, nebo to byli malé bradavice, nevím přesně. Schovávaly se pod ztvrdlou kůží a bylo obtížné se k nim dostat. Zkoušel jsem se k nim dostat a zničit je nejdřív pomocí MMS kapek, to je roztok oxidu chloričitého, ale bylo to moc zdlouhavé. Taky jsem zkoušel roztok hydroxidu sodného ... též moc zdlouhavé.
Pak jsem zkusil kyselinu chlorovodíkovou. Během jednoho dne bylo jedno kuří oko pryč, druhé bylo asi hlouběji, tak jsem v tom pokračoval někdy další den.
Návod: navlhčíte vatovou tyčinkou několikrát za sebou, vždy po zaschnutí, léčené místo. Na první pohled nebude nic nápadného, ale kůže má změněnou strukturu (od kyseliny) a vhodným špičatějším nožíkem to inkriminované místo postupně seškrábete - bezbolestně, bez krve, jen tu tvrdou a suchou kůži, a hlavně pak to oko. Hodně zdaru.
Čisticí detoxikační bylinkové čaje jsou vhodné pro ty, kteří mají následující problémy: páchnoucí dech, bolesti za očima, nadváhu, podváhu, bolesti zad, časté bolesti hlavy, bolestivou menstruaci a podobně. Stejně tak jako si čistíme zuby, měli bychom dbát i o svoje tělo. Dopřejte si tedy očistu alespoň jedenkrát do roka. Kúra by měla trvat 10–12 dnů. Detoxikace organismu přispívá k jeho mládnutí.
Čaj k detoxikaci se připraví jako výluh. Do 750 ml studené vody dáme večer tři polévkové lžíce směsi bylin, ráno výluh scedíme, necháme přejít varem, šálek vypijeme na lačno a zbytek v průběhu dne. Kúra by měla trvat 10–12 dnů. V průběhu kúry je potřeba dbát na pravidelné vyprazdňování. Během kúry se doporučuje užívat i bylinkový čaj na zácpu nebo chronickou zácpu, abychom zároveň vyčistili střeva.
V naší poradně s názvem ÚČINKY CIBULOVÉ ŠŤÁVY NA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Cibulova šťáva na kašel a warfarin.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Cibule a její šťáva může zpomalit srážení krve. Užívání šťávy z cibule spolu s Warfarinem, který také zpomaluje srážení krve, může zvýšit riziko vzniku modřin a krvácení.
Cibulová šťáva na kašel se podává v malých dávkách, které by neměly mít výrazný vliv na léčbu Warfarinem. Pokud ale zpozorujete náhlé modřiny, krvácení nebo tmavou stolici, ihned s touto kombinací přestaňte.
1 lžička sušené majoránky, 1/4 l vody, 1 lžíce medu, půl lžičky citronové šťávy
Majoránku zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, odstavíme a necháme 10–15 minut louhovat. Poté přecedíme, osladíme medem a přidáme citronovou šťávu. Pijeme několikrát denně po doušcích.
Anýzový čaj na kašel
1 lžička anýzu, 1 lžička kmínu, 1/4 l vody
Anýz s kmínem rozdrtíme v hmoždíři, dáme do šálku a zalijeme vroucí vodou. Necháme 15 minut odstát, poté scedíme a pijeme 3x denně. Čaj uvolňuje hleny.
Ořechový čaj na kašel
skořápky z 12 vlašských ořechů, 1/2 l vody
Skořápky namočíme do vody a necháme 12 hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povaříme a nakonec scedíme. Pijeme několikrát denně vlažný, popřípadě přisladíme medem. Čaj rozpouští hleny, účinek je znatelný po 2 dnech.
Sedmikráskový sirup na kašel
Hrst květů sedmikrásky chudobky přelijeme 1 litrem vařící vody a necháme 12 hodin stát. Potom scedíme, prolisujeme a výluh povaříme s 500 g cukru do zhoustnutí. Užíváme 2–4 lžičky denně.
Jitrocelový sirup na kašel
5 čerstvých lístků jitrocele rozetřeme se 4 lžícemi vody a zahřejeme. Postupně přidáváme med, dokud nevznikne sirupovitá konzistence. Užíváme každou hodinu 1 lžičku sirupu.
Sirup na kašel z cibule
0,5 kg cibule, 1 lžička fenyklu, 1 l převařené vody, 1 kg cukru, 4 citrony, 4 pomeranče, 6 hřebíčků
Cibuli nakrájíme, přidáme fenykl, zalijeme vodou a necháme louhovat 12 hodin. Poté přecedíme, přidáme cukr, šťávu z pomerančů a citronů a hřebíček. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Poté slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu. Při potížích užíváme několikrát denně lžíci.
Medicína na kašel
2 větší citrony, 1 větší cibule, cukr krystal nebo med
Do většího hrnku skládáme střídavě na kolečka nakrájené plátky cibule a citronu. Každou vrstvu prosypeme cukrem nebo prolijeme medem. Poslední vrstva musí být citron. Vše v hrnku pečlivě utlačíme a přikryjeme. Necháme 2 hodiny louhovat v teple, poté můžeme podávat. Užíváme 1 lžičku při kašli několikrát denně.
Ve svém příspěvku NEROSTOU MI VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hanka.
Dobrý den chtěla jsem se zeptat je možné aby se zastavil rust vlasu?Snažím se už delší dobu si nechat narust dlouhé vlasy a přijde mi že vubec nerostou.Měla bych proto něco udělat.Už si nevím rady.děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Romana.
Zacala sem uzivat viaderm a ricinovy olej,kup si vodicku na vlasy a do ni kapni par kapek olejicku,me to zacalo,ale ucinkovat po delsi dobe nez se to vse dostane do obehu,pak zkuz koprivovy nebo lopuchovy vyluh,a pokud chces obetovat penizky tak sampon od vichy na rust je to cerveny obal,vzdycky nech sampon pusobit min 2min jinak to nema efekt.no proste 3 tydne si vtirej do vlasu vodicku na vlasy a masiruj si pokozku nebude to za tyden ale dockas se,me nerostly vlasy pekne dlouho a ted jsem spokojena mela sem je ridke a ted mam hrivu jako lvice .
Nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak okamžitě posílit kvalitu nových vlasů pomocí síry je použít výtažek z cibule přímo na pokožku hlavy. Studie zveřejněná v červnu 2002 v časopise Journal of Dermatology hovoří o účinnosti výtažku z cibule na onemocnění alopecia areata, lépe známé jako místní úplné vypadávání vlasů - lysinky. Studie uvádí, že u 73% ze všech zkoumaných jedinců, kteří používali cibulovou šťávu na pokožku hlavy, došlo k nějaké formě posílení jejich vlasů. Zde uvádíme použité varianty léčby, které byly použity v tomto výzkumném experimentu:
Cibule a med
Smícháme čtvrt šálku šťávy z cibule s jednou polévkovou lžící pravého medu. Se vzniklou medovou pastou si pak denně masírujeme pokožku hlavy. Před každým použitím si uděláme vždy čerstvou medovou pastu.
Cibule a rum proti padání vlasů
Nakrájíme středně velkou cibuli na malé kousky a přidáme k ní jeden šálek pravého bílého rumu a necháme to jeden celý den uležet. Druhý den to potom scedíme a výslednou tekutinu aplikujeme na pokožku hlavy formou masáže. Tuto masáž s rumem a cibulí proti padání vlasů a na kouty ve vlasech používáme dvakrát až třikrát do týdne. Směs je stabilní a vydrží několik dní v chladu.
Cibule a kopřiva proti vypadávání vlasů
Do zavařovací sklenice si dáme šálek nadrobno nakrájené cibule a napěchovaný šálek sušené kopřivy dvoudomé. Směs promícháme, urovnáme a celou ji pokryjeme, respektive zalijeme 40% 6x destilovanou vodkou a dobře uzavřeme. Takto to necháme louhovat sedm dní a každý den to protřepeme. Osmý den to přecedíme a získanou tekutinu aplikujeme 3 krát týdně na pokožku hlavy. Tekutina je stabilní a vydrží několik dní v chladu.
Další možná použití cibule proti padání vlasů
Odborníci na alternativní medicínu, nebo lépe česky řečeno babské rady na padání vlasů, doporučují napříč rozpůlit cibuli a řez potřít medem. Pak s touto medem namazanou stranou třít pokožku hlavy. V případě potřeby si znovu cibuli natřete medem. Toto by mělo být prováděno dvakrát denně – ráno a večer. Další babská rada na padání vlasů je lék v podobě cibulové koupele. Cibulová koupel využívá účinků suchých hnědých cibulových slupek. 3 šálky hnědých cibulových slupek zalijeme litrem vroucí vody a necháme to louhovat 50 minut a pak to přecedíme. Umyjeme si vlasy šamponem, jako obvykle, a osušíme je ručníkem. Pak vlasy přelijeme několikrát cibulovou lázní a masírujeme přitom pokožku hlavy.
Při prvním náznaku chorob dýchacích cest, snězte cibuli. Všechny uvedené varianty receptů mají stejné léčebné účinky. Záleží jen na vás, který si vyberete, buď podle dostupnosti surovin, nebo snadnosti přípravy. Nejosvědčenějším receptem je med s cibulí proti kašli.
Šťáva z cibule s medem: Šťávu ze syrové cibule smíchejte s medem v poměru 2 : 1. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibulový sirup s medem: Syrovou cibuli nakrájejte na kolečka, přelijte vroucí vodou, přidejte špetku majoránky a nechte 1/4 hodiny louhovat. Podávejte s medem. Užívejte při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibule na kašel pro děti: Cibuli nakrájejte, zasypte lžící práškového cukru. Za hodinu pustí cibule šťávu, tu užívejte třikrát denně po jedné polévkové lžíci. Vhodné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibule s medem na bolest v krku: Smíchejte drcenou cibuli, med a trochu drceného fenyklu. Užívejte 1 lžičku před jídlem. Výborné při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
Cibule s medem na kašel: Nakrájenou cibuli přelijte horkou vodou, povařte, sceďte, smíchejte s lipovým čajem a přidejte med nebo cukr. Recept je vhodný pro děti při rýmě, kašli, chřipce, angíně, zahlenění, chrapotu a bolesti v krku.
V naší poradně s názvem VHODNÉ POTRAVINY PŘI ŽLUČNÍKOVÉ DIETĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Svobodová.
Dobrý den,
ještě jednou poprosím o konzultaci.Máme dietu č. 4 a chtěla jsem se zeptat,zda je možné do tvaroh.pomaz. použít čerstvou pažitku nebo petrželku
a při vaření použít sušenou mletou cibuli/ není smažená/ a česnek jen na dochucení/ .
Velmi děkuji za odpověď
Svobodová Iveta
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Dieta č. 4 je zaměřena na snížení prijmů některých tuků a cukru. Petrželka, pažitka, česnek i všechna ostatní zelenina je v dietě č. 4 povolena. Jen u květáku je omezeno množství "jen pro chuť". Tvaroh můžete použít i plnotučný, ale v ten den už nepoužívejte máslo nebo mírně omezte jiný zdroj tuku.
Co se týče sušených přísad, jako je sušená cibule nebo česnek, tak tady platí pravidlo přírodní znamená zdravé. U všech těchto sušených výrobků se používá konzervace, to znamená přidaná chemie. Cibule i česnek jsou pohodlně a běžně dostupné v přírodním stavu, tak proč je používat sušené?
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.
Ve svém příspěvku SPECIALISTA NA POLYNEUROPATII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Dobrý den.Mám velké bolesti a brnění nohou a diagnostikovanou polyneuropathii .Zatím jsem neměl štěstí na lékaře specialistu.Může mi někdo poradit,kde nebo kdo by mi mohl s touto nemocí bojovat?Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ing. Milan Chloupek.
Polyneuropatie
Tímto příspěvkem odpovídám i na všechny následující příspěvky.
I polyneuropatie nevzniká z ničeho nic a je výsledkem marné snahy imunitního systému na chemické a parazitální napadení našeho těla a vede k tomu řetězec dalších střetů imunitního systému. Souvislosti se proto pokusím vysvětlit trochu obšírněji. Imunitní systém je hrozně dokonalý systém, nedovede však některé parazity porazit. Je koncipován tak, že nejprve řeší ta napadení, které by mohly tělu nejvíce uškodit a po vyřešení až ta další, pokud se mu to podaří. Když se mu to nepodaří, snaží se tato napadení alespoň dislokovat do oblastí, kde mohou dále škodit co nejméně, je tím však velmi vytěžován a z neustálého boje se pak nedostatečné výsledky projevují jako trvalý zánět a z toho plynoucími poruchami zdraví, kterému doktoři z neznalosti říkají autoimunitní onemocnění či dědičná porucha. Nasazení kortikoidů či jiných léků potlačujících imunitní systém vede sice zpočátku k fyzické úlevě a lidé jsou rádi, že to „funguje“. Výsledek je však kontraproduktivní. Paraziti se mohou totiž pohodlně dále množit a napadat případně další orgány a zase vyvolávat bolesti. Léky pak doktor aplikuje čím dál častěji, ale nikam to nevede, protože to neřeší příčinu, ale ošálí to jen projevy důležitého boje, včetně nervových vstupů do mozku a nemoc se jen neustále prohlubuje. Tady musíme imunitnímu systému pomoci s tím co potřebuje vyřešit a ne ho blokovat, či ho nahrazovat.
Dalším vážným problémem klasické léčby je to, že u nás se nějací chytráci rozhodli, že v dnešní době nemůže být člověk v ČR napaden prvoky a helminty, přestože naše zvířata jsou jimi běžně napadána a lidé v zemích okolních také, a proto se u nás neschvalují a nenakupují léčiva na tato napadení (lidem proto v mnoha případech pomůže jen veterinář, protože ten ty léky má). Naši lékaři však se o tom proto moc neučí (bakterie zvládají dobře, na to je spousta léků, na viry už je léků pramálo a na prvoky a helminty už skoro nic) a když už podezření na prvoky a helminty mají, chemické testy to nejsou schopny odhalit a lékaři s tím žádné praktické zkušenosti nemají. Jsou tedy vlastně slepí, nazvou vás simulantem a v lepším případě ještě pošlou k psychiatrovi a dostanete léky na „uklidnění“, abyste pořád nezlobili.
Únava je zapříčiněna buď nedostatečným fungováním systému zpracování cukru jako jako paliva, nebo rozvozem kyslíku pro okysličování tkání. Obé je způsobováno specifickými chemickými nečistotami a parazity. Zásobování kyslíkem je pro tělo velmi důležité, a proto paraziti, kteří krev napadají, jsou velmi nebezpeční. Z prvoků to jsou zejména plasmodie, což jsou malaričtí prvoci (u nás se poměrně často vyskytují 4 druhy a napadení je způsobeno bodavým hmyzem - komáři), kteří červené krvinky vyžírají zevnitř, stejně jako jiný prvok Babesie (ovádi, klíšťata, muchničky,...). Při masívním napadení plasmodiemi, které se mohou dostat až do morku kostí, vznikne nemoc zvaná leukemie. Místo zneškodnění těchto prvoků však doktoři č
Poctivá gulášová polévka rychle zasytí a zahřeje. Zapomeňte na instantní náhražky, vychutnejte si pravou chuť domácí gulášové polévky. Charakteristickou chuť jí dodává vynikající dušené hovězí maso a paprika společně s brambory.
Gulášová polévka podle Pohlreicha
Ingredience: 350–400 g řádně odleželé hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžíce středně pálivé mleté papriky, 1 středně velká cibule, 1 dl suchého nebo mírně nasládlého bílého vína, 2 středně velké brambory, sůl.
Postup: Maso nakrájejte na drobnější kostky. Brambory oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle a uvařte v 1 ½ litru vody. V kastrolu osmahněte na sádle najemno pokrájenou cibulku se sladkou a pálivou paprikou. Vsypte a opečte kostky masa, pak přilijte víno a nechte je pomalu vydusit. Poté vlijte asi čtvrtinu vody z brambor, osolte a pomalu duste za občasného podlití vodou z brambor asi 1 hodinu. Pak přilijte zbytek vody z brambor, přidejte propasírované brambory a ještě asi deset minut nechte pobublávat.
Postup: Brambory nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě s kmínem. Na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidáme mleté maso, sůl, česnek, pepř a papriku. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotovou směs přidáme do uvařených brambor. Vodu z brambor nesléváme. Zahustíme moukou a vodou. Na závěr dochutíme majoránkou.
Gulášová polévka s párkem
Ingredience: sádlo, 1 cibule, 6 nožiček párků, polohrubá mouka, gulášové koření asi půl pytlíku, 6 brambor, masox, sůl, majoránka, 2 litry vody.
Postup: Na sádle zpěníme cibuli, přidáme na kolečka nakrájené párky, zaprášíme moukou. Směs dáme z plotny, přidáme gulášové koření, vodu a dáme zpět na plotnu. Přidáme brambory, masox, povaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme majoránku, osolíme, podáváme.
Ve svém příspěvku NA VYPADÁVÁNÍ VLASŮ ZKUSTE CIBULI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mira.
Dobry den! Chtela bych vyzkouset vas recept-"Cibule a Med" a take "Cibule a Bily rum". Mam tu cibulovou smes vmasirovat do pokozky neumytych vlasu a pak to smyt samponem? A jak dlouho to mam nechat pusobit? Prosim vas o odpoved! Jak presne se to pouziva???
Dekuji! Mira
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Na suchý kašel platí také silná bujonová polévka. Obsahuje velké množství solí, které zvyšují vazkost hlenu a usnadňují tak odkašlávání. Na stejném principu je založeno i užívání tradičního dvou- až pětiprocentního jodidu draselného. Nejúčinnější je pít minimálně dva litry čaje denně.
Výborné jsou obklady na průdušky. Napřed pokožku namažte sádlem, poté přiložte navlhčený kus vaty nebo plátna na průdušky, nahoru položte suchý ručník.
Velmi účinný může být trochu zvláštní nápoj, který vytvoříme smícháním teplého mléka s malým vymačkaným stroužkem česneku. Tekutinu přecedíme a pak k ní ještě přidáme lžíci medu. Silné nátury mohou lžičkou vyjídat i ten vymačkaný česnek.
Pomoci mohou také slané inhalace (jen pozor, nedoporučují se, pokud kašel doprovází i zánět dutin). Do dvou litrů vařící vody vmícháme čtyři lžíce mořské soli, rozmícháme a pak horkou páru vdechujeme pod ručníkem, ideální je doba mezi pěti až deseti minutami, ale ne každý takový nával horka vydrží.
Pomáhají rovněž bylinkové čaje, lze mezi nimi najít i ty, které jsou vhodné pro děti. Nejenže mají příjemnou chuť, ale i usnadňují odkašlávání. Smíchejte hrst květů lípy, hrst listů jitrocele, hrst květů černého bezu, hrst drcených sušených šípků (vše zakoupíte v bylinkářství, na internetu nebo v lékárnách). 2 lžíce této směsi zalijte litrem vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Po mírném vychladnutí sceďte, výluh oslaďte dvěma lžícemi medu a můžete začít popíjet.
Cibulový čaj je známý recept, který funguje na kdeco. Dvě oloupané cibule pokrájejte, zalijte půllitrem vody a přiveďte k varu. Na mírném plameni vařte zhruba 15 minut. Sceďte a doslaďte medem. Vývar můžete zjemnit přidáním kapky mléka nebo lžičkou másla. Další varianta „čaje“ je bez mléka či másla, zato se skořicí, hřebíčkem, zázvorem, které přidejte již do vaření. Na závěr můžete nápoj dochutit ještě citronem. Měli byste jej užívat dvakrát až třikrát denně, uleví vašemu dýchání, zlepší odkašlávání.
Ořechový vývar se doporučuje na dráždivý suchý kašel. Vyloupejte 12 vlašských ořechů, namočte je do půl litru vody, nechte louhovat 4 hodiny, potom je 30 minut vařte a dolévejte, abyste měli pořád půl litru vývaru. Pijte slazené medem. Po dvou dnech byste měli začít odkašlávat.
V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Bednář.
prosím,jsem tři dny po skončené radioterapii močového měchýře a mám stálé nucení na stolici a velké křeče.Ve střevech žádnou stravu nemám,ale nucení mám stále.Nevím,jestli se tomu říká průjem,ale jde ze mě nějaký hlen někdy i nepatrné stopy krve.Prý je to následek po radioterapii.Můžete mi prosím sdělit,jak dlouho tento stav potrvá a co proti tomu se dá dělat? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Váš stav se nazývá chronická radiační enteritida. Je to odborný termín pro dlouhodobé poškození funkce střev, které může vzniknout po radiační terapii. Tyto následky mohou vést k chronickému průjmu, inkontinenci a střevní urgentnosti. Často k tomu dochází po léčbě různých druhů rakoviny, které vyžadují radiační terapii do břišní oblasti. Tyto nežádoucí účinky se mohou vyskytovat měsíce nebo dokonce roky po ukončení léčby.
Následující návrhy vám pomohou zvládnout chronický průjem:
1. Pokud se jedná o nový příznak, informujte o tom svého lékaře. Váš lékař vám může pomoci určit, zda je tento váš stav léčitelný a v případě potřeby předepsat léky k jeho zvládnutí.
2. Požádejte svého lékaře, aby vás zkontroloval na infekci C. diff (Clostridium difficile). C. diff je následek přerůstání normálních GI bakterií a může způsobit vážné průjmy a křeče v břiše.
3. Každý den vypijte nejméně 3 litry (12 šálků) tekutiny, aby nedošlo k dehydrataci. Pijte tekutiny ohřaté na pokojovu teplotu a pomalu je popíjejte po celý den. Vyhněte se pití velkého množství najednou a vyhněte se sladkým nápojům, jako je džus a limonády. Ty mohou zhoršovat průjem. K pití vyzkoušejte masový vývar, kávu bez kofeinu, čaj bez theinu a vodu. Vyhněte se alkoholu a kofeinu.
4. Jezte malá, častá jídla a občerstvení. Vyhněte se konzumaci velkých jídel, která by příliš mnoho zatěžovala trávicí trakt.
5. Zaznamenejte, co a kolik jste toho snědl, ať už jsou to jídla domácí nebo z restaurace, jejich teplotu a denní dobu konzumace. Uveďte i přesné podrobnosti o příznacích, které se u vás objeví. Pak deník vezměte k lékaři a promluvte si s ním o jídle a symptomech. Lékař vám pomůže určit, co vyvolává nepříjemné příznaky. Identifikace příčin může trvat několik týdnů, takže buďte trpěliví!
6. Projděte si se svým lékařem všechny doplňkové a alternativní terapie, které používáte, jako jsou speciální čaje, vitamíny, minerály, bylinné doplňky a další živiny. Některé byliny a doplňky stravy mohou způsobit průjem.
7. S lékařem si také promluvte o možných lécích proti průjmům. Imodium nebo jiná protiprůjmová léčba umožní jíst pestřejší stravu.
8. Co nejdříve doplňte stravu psylliem, guarovou gumou, inulinem nebo jiným rozpustným vlákninovým produktem. Začněte jednou dávkou denně, podle pokynů v balení. Později pak dávku zvyšte.
9. Změňte současně pouze vždy jeden aspekt své léčby. Například změňte léky proti průjmům nebo příjem potravy, ale ne obojí najednou. To vám umožní vyhodnotit, co funguje a co ne.
10. Občerstvení můžete založit na suchých slaných jídlech, jako jsou slané sušenky nebo suchý toast.
11. Vyhněte se těžko stravitelným jídlům, jako je popcorn, hrášek, kukuřice a syrová zelenina. Patří sem brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, kapusta, mangold, cibule, česnek a pór.
12. Vyhněte se kořenitým jídlům, pokud zhoršují váš průjem
13. Vyvarujte se potravin bez cukru a žvýkaček a cukrovinek vyrobených z cukerných alkoholů, jako je sorbitol, mannitol a xylitol. Cukrové alk
Stravování při cukrovce se velmi podobá stravě, která se obecně doporučuje při zdravém stravování nebo při středomořské dietě. Recepty by měly být vždy lehké a zároveň výživné. Nejlepší je poradit se o stravě s dietní sestrou (nutriční terapeut) nebo diabetologem. Poradí vám, co a jak byste měli dělat, aby počínající cukrovka byla v mezích normy.
Plněná rajčata
Ingredience: 4 velká tvrdá rajčata, 120 g drůbežího masa, 20 g rýže, 20 g oleje, 1 vejce, sůl
Postup: Z umytých rajčat seřízneme vršky a vydlabeme dužinu. Omytou rýži udusíme doměkka v osolené vodě, smícháme s mletým drůbežím masem, osolíme, přidáme rozšlehaná vejce a dobře promícháme. Vzniklou směsí naplníme vydlabaná rajčata, přikryjeme zkosenými vrchy a naskládáme do olejem vymazané nádoby. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Vydlabanou dužinu rozvaříme, prolisujeme a přidáme do šťávy k rajčatům.
Těstoviny s houbami
Ingredience: 40 g syrových těstovin, 1 vejce, 150 g mražených hub (možno použít také čerstvé), 30 g cibule, 5 ml oleje, sůl, pepř, pažitka
Postup: Nejdříve dáme vařit těstoviny podle návodu a mezitím, co se nám vaří těstoviny, orestujeme v pánvi na oleji najemno pokrájenou cibuli. Poté přidáme mražené houby a podusíme, dokud zcela nepovolí. Přidáme uvařené scezené těstoviny a promícháme. Nakonec směs zalijeme rozkvedlaným vejcem, osolíme, opepříme a celé mícháme, dokud se vejce neusmaží. Servírujeme posypané pažitkou.
Čočková polévka
Ingredience: 40 g červené čočky, 30 g čerstvé mrkve (1/2 menší), 30 g červené cibule (1 malá), 30 g syrových brambor (1 malá), 7 ml oleje (1 polévková lžíce), 30 g kysané smetany (10 % tuku), zeleninový vývar
Postup: Na lžíci oleje osmahneme pokrájenou cibulku a po chvíli přidáme mrkev nakrájenou na kolečka. Chvilku restujeme a poté zalijeme zeleninovým vývarem. Přivedeme k varu a vsypeme propláchnutou červenou čočku (červená čočka se nemusí předem namáčet). Oloupeme menší bramboru a nastrouháme ji najemno do polévky kvůli zahuštění. Pokud jsme zeleninový vývar neměli osolený, polévku nyní osolíme, okořeníme červenou paprikou a trochou chilli (dle chuti). Necháme vařit pod pokličkou do změknutí čočky (asi 20 minut) a můžeme servírovat. Hotovou polévku zdobíme lžící kysané smetany. Tato polévka se hodí i jako hlavní chod. Díky čočce je bohatá jak na bílkoviny, tak na cennou vlákninu.
Kuřecí prso
Ingredience: 1 menší kuřecí prso (cca 170 g), 30 g cibule, 150 g syrových brambor, 80 g mrkve, 2 stroužky česneku, sůl, pažitka, rozmarýn
Postup: Kuřecí prso omyjeme, osolíme a vložíme do zapékací misky
Ve svém příspěvku CO ÚČINKUJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petulinka.
Cibuli jsem taky vyzkoušela, ale moc nedávám přednost těmhle babských radám. Cibule se moc neosvědčila, ale na doporučení kamarádky jsem vyzkoušela šampon Capillus s kofeinem, je z konopné kosmetiky a ten si nemůžu vynachválit, pro mě zatím číslo jedna.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Cibule obsahuje životně důležité látky, díky kterým také snižuje hladinu cukru v krvi, a to dokonce i když je vařená. Používají se její oloupané cibule, řidčeji se používá i nať.
Způsob použití
Cibule se může jíst syrová, ale i vařená, dá se z ní uvařit cibulová polévka, používá se jako příloha. Odborníci doporučují sníst asi 60 g cibule denně.
Na co si dát pozor
Pokud někdo dává přednost cibuli syrové, je důležité, aby cibule byla čerstvá, protože 24 hodin potom, co se rozkrojí, se stává toxickou. Pokud tedy cibuli zkonzumujete hned poté, co ji oloupete a rozkrojíte, budete mít jistotu, že byla v pořádku.
Postup: Cibuli nakrájíme na kostičky a dáme na talíř, posypeme cukrem a necháme, aby cibule pustila šťávu, poté rovnou zkonzumujeme 2 lžíce této šťávy.
Dávkování: Podává se po každém druhém jídle. Cibule s cukrem je vhodná již pro děti od 6 a půl měsíců.
Účinky: Cibule s cukrem je zázračný elixír, který pomůže nejen na kašel a nachlazení, ale i na škrábání v krku, rýmu, zánět průdušek nebo i chřipku.