Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝPOČET OVULACE

OBSAH

Ovulační kalkulačka

Výpočet ovulace: Během plodných dnů dojde k uvolnění vajíčka z vaječníku, a to 12. den 28denního menstruačního cyklu (1. den je den začátku menstruačního krvácení). Po ovulaci je vajíčko schopno oplození do 24 až maximálně 72 hodin. Plodné dny při pravidelném menstruačním cyklu začínají 2–3 dny před ovulací a končí 1 den po ovulaci. Ovulace je velmi plodné období, ještě 2–3 dny po ovulaci je vajíčko schopno oplodnění. Neplodné dny začínají 9 dní před menstruací.

KALKULAČKA
PLODNÝCH DNŮ

Den počátku menstruačního cyklu

Délka cyklu (počet dnů):


Zdroj: Plodné dny

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÝ VÝTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V..

Takže ovulaci bych měla mít až teď? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ano, ovulace by měla probíhat v těchto dnech.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Oplodnění po ovulaci

Oplodnění po ovulaci je možné. Ovulace sama o sobě trvá jen kratičkou chvilku. Občas si ji někdo plete s plodným obdobím a ptá se – kolik dní trvá ovulace? Pro vyjasnění pojmů – ovulace trvá jen pár sekund, ale plodné dny nastávají právě kolem tohoto okamžiku – zhruba tři dny před ovulací a den po ní.

Zdroj: Chci oplodnit

Poradna

V naší poradně s názvem RŮŽOVÝ VÝTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V..

Dobrý den,7.1.2019 jsem měla poslední menstruaci a 21.1. jsem měla asi 2 dny růžový výtok. Mohla bych být těhotná? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejspíš ne. Doba pro oplodnění (ovulace) by vycházela až na současné dny. Pro jistotu doporučuji udělat těhotenský test. Růžový výtok může mít několik příčin. Blíže k jejich určení se dá dojít až po vyšetření u gynekologa.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá uhnízdění vajíčka

Excel pro výpočet schodiště

Zjednodušený vzorec pro výpočet schodiště najde pod článkem.

Zdroj: Výpočet schodů

Poradna

V naší poradně s názvem VYPOCET OVULACNICH DNI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gabriela Ulicna.

Dobry den,chcela by som sa opytat jak si mam vypocitat ovul.dni.Uz som to skusala a neviem ci spravne,zadala moj cyklus co je prvy den menstruacie az po zaciatok druhej menstruacie ...t.j.ten cyklus.Vysledok bol ,ze som to premarnila o 48 dni.Pocitam to dobre? Dakujem a prajem pekny den

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ovulace obvykle začíná šestnáctý až osmnáctý den od začátku cyklu. Problém je, že ne vždy se dá určit, kdy nastal začátek menstruačního cyklu. Proto nejlepší způsob, jak zjistit přesný den ovulace, je pomocí bazální teploty, kterou je třeba sledovat a měřit každý den ihned po probuzení. V den ovulace se teplota mírně zvýší. V ten den pak jste nejvíce plodná po dobu 24 hodin.
Výhodou je, že mužské spermie dokážou oplodnit vaše vajíčko i několik dní po pohlavním styku. Tím se plodná dobu trochu natáhne. Takže chcete-li otěhotnět, snažte se mít pohlavní styk každý den od třináctého dne po skončení předchozí menstruace a pokračujte v tom sedm dní. Tak si zajistíte, že se spermie určitě dostanou k vašemu vajíčku, když jste nejvíce plodná. Vše platí za předpokladu, že máte normální menstruační cyklus kolem 29 dnů. Menstruační cyklus je doba mezi začátky jednotlivých menstruací.

Zdroj: diskuze Vypocet ovulacnich dni

Glykemický index – výpočet

GI potraviny/100 a výsledek se vynásobí počtem sacharidů v potravině.

  • 100 g rýže = 80 g sacharidů – 120 g rýže = 96 g sacharidů
  • 100 g medu = 82 g sacharidů – 40 g medu = 33 g sacharidů

Například výpočet pro 120 g rýže:

  • (GI 55/100) × 96 g = 53

Výpočet pro 40 g medu:

  • (GI 85/100) × 33 g = 28

Zdroj: Glykemický index

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA MÍZNÍCH UZLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Enyy.

Dobry den, přítel prodělal před 13 lety IV. Stadium . 11 let se snažil s manželkou o miminko , ale spermiogram byl 2 krát negativní.rozvedl se ... Já miminko nechci, tak bych se chtěla zeptat, jestli tento stav spermiogramu je neměnný, a nemusíme se chránit.moc dekuju za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nelze takto s určitostí říci, že váš přítel bude po zbytek života neplodný. Svojí trvalou neplodnost si musí váš přítel ověřit u svého ošetřujícího lékaře, u kterého si nechal dělat spermiogram. Není vyloučeno, že může dojít k oplodnění v době vaší ovulace jen jednou spermií, která zrovna bude schopna pohybu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina mízních uzlin

Výpočet plodných dnů – ovulace

Ovulace je odborný lékařský termín označující okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Uvolněné vajíčko začne pomalu sestupovat vejcovodem k děloze pomocí pohybů řasinek výstelky vejcovodu. Pokud se během této cesty setká se spermií, dojde k jejich vzájemnému splynutí a oplodnění vajíčka. Vajíčko po ovulaci zaniká velmi rychle, může být oplodněno pouze v intervalu kratším než 24 hodin. Spermie si však v ženském těle mohou uchovat oplodňovací schopnost i po dobu 3–5 dnů. Součet životnosti spermií v těle ženy a životnosti vajíčka se nazývá takzvané plodné období. Celý menstruační cyklus trvá průměrně 28 dní; některé ženy mají krvácení častější, zhruba po 21 dnech, jiné naopak méně časté, až po 35 dnech. Menstruační cyklus lze rozdělit do těchto 3 částí: folikulární fáze, ovulace a luteální fáze. Za plodné dny jsou považovány 3 dny před a 1 den po ovulaci. Plodné dny vycházejí ze skutečnosti, že mužské spermie přežívají až 72 hodin po pohlavním styku a zralé vajíčko je schopno oplodnění v průběhu 24hodin od uvolnění. Plodné dny se dají zjistit pomocí menstruačního kalendáře, do kterého si pravidelně zaznamenáváte bazální teplotu. Při plodných dnech dojde k vzestupu bazální teploty.

Zdroj: Plodné dny

Poradna

V naší poradně s názvem PŘECHOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Dobrý večer.Je mi 46 let a více než před půl rokem mi začal přechod.Začala jsem mít nepravidelný mensez a gynekoložka mi předepsala Klimonorm ,abych mensruaci měla i v přechodu,bez těch léku není možno jí dostat.Už několik let se snažím otěhotnět i těd v přechodu.Jsem zoufalá a bezradná,protože nevím co je špatně proč otěhotnět nemůžu.Poslední možnost ovulace,ale nevím kdy jí vůbec mám ,když mám nepravidelnou menstruaci.Obědnala jsem si ovulační,ale nevím kdy testovat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte se poradit se svou gynekoložkou. Ta přesně zná váš stav a může vám vysvětlit příčiny nemožnosti otěhotnět. Také společně proberte rizika takto pozdního těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčina vynechání menstruace

Co znamená bílý hlen po ovulaci

Hlen je produkován v období ovulace, na začátku a na konci cyklu by měla být pochva suchá a v období ovulace vlhká. Není však důležitá kvantita hlenu, ale jeho kvalita. Ta má vliv na životnost spermií.

Je-li hlen takzvaně plodný, spermie v něm mohou žít až 5 dnů. Nejplodnější hlen je vodnatý a tvoří vlhký kroužek, sušší hlen tvoří spíš protáhlou či hranatější skvrnu.

Není-li vylučována žádný hlen, spermie přežijí jen několik hodin.

Hustý bílý výtok bývá poovulační a jde o fyziologický stav.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET UJÍMÁNÍ RAGLÁNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Burešová.

jak rozpočítat ujímání raglánu?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výpočet ujímání raglánu

Špinění po ovulaci

Při ovulaci dochází k prasknutí cysty na vaječníku, ve kterém vajíčko dozrává, a k jeho uvolnění směrem do vejcovodu a dále do dělohy. Zaprvé může dojít k drobnému krvácení a úniku tekutiny z cysty do dutiny břišní. To pak může mít za následek bolesti podbřišku v době ovulace. Není se ale třeba obávat, tekutina se po několika dnech vstřebá. Dále samozřejmě dochází ke změnám děložní sliznice, která se v době ovulace pod vlivem hormonů mění, zbytňuje a chystá se na příchod vajíčka. Někdy i v důsledku těchto hormonálně navozených změn může dojít k drobnému špinění v období ovulace. Opět, není to nic špatného a některé ženy to tak prostě mívají. Pokud by bylo krvácení masivnější, dosahovalo například podobné intenzity jako při menstruaci, pak je vhodné navštívit gynekologa.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET SCHODŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel FRANTIŠEK ROZMANIT.

Jak spočítám počet a výšku schodů.Stavební výška je 138 cm a délka je 418 cm.Jedná se o venkovní schodiště.Děkuji F.Rozmanit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Vážený pane. Záleží na tom, jak chcete mít jednotlivý schod vysoký. Většinou se dělá od 13 do 17cm. Stavební výšku máte 138cm tzn. 138 děleno výškou schodu. V případě výšky schodu 15cm je počet 138 děleno 15 to je 9,2. 9,2 schodu je samozřejmě nesmysl, musí vyjít na celé číslo, v tomto případě 9. Z tohoto se zpětně spočítá výška. Tj. 138 děleno 9 a to je 15,33cm. Pochopitelně je možno si rozměry určit jinak,ale potom budou schody na chůzi nepříjemné.
S pozdravem Honza.

Zdroj: diskuze Výpočet schodů

Utrogestan a ovulace

Před léčbou Utrogestanem je důležité monitorovat ovulaci, a to pomocí ovulačních testů nebo alespoň měřením bazální teploty. Utrogestan by měl být vždy užíván až po ovulaci. Předčasné nasazení Utrogestanu může teoreticky nepříznivě ovlivnit stav děložní sliznice.

Zdroj: Lék Utrogestan

Poradna

V naší poradně s názvem NEPRAVIDELNY MENSTR.CYKLUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika Machatová.

Jak vypocitam plodne dny pri nepravidelnem menstr. cyklu?Ja mam cyklus 28 - 33 dni ale nepravidelne.Chtela bych otehotnet.Dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Vycházejte z průměru a pro výpočet plodných dnů použijte jako délku svého cyklu číslo 30.

Zdroj: diskuze Nepravidelny menstr.cyklus

Jak se vyznat v plodných dnech

Cyclotest je učenlivý minipočítač na jednoduchou a přirozenou antikoncepci založený na měření bazální teploty a sledování příznaků ovulace, jako je hlen hlen a LH hormon. Cyclotest je prospěšný nejen v antikoncepci, ale také i při podpoře otěhotnění, protože upozorní na plodné dny.

Cyclotest je certifikovaný německý výrobek a na evropském trhu figuruje již více než 25 let.

Cyclotest se prodává ve dvou druzích: cyclotest 2 plus a cyclotest baby.

Zdroj: Ovulační minipočítač

Poradna

V naší poradně s názvem VLIV NARKÓZY NA MOZEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leoš.

Dobrý den, mám dotaz - jaká rizika z narkozy se vyskytují u osoby 62 leté s diagnosou ROZTROUŠENÁ SKLEROZA MOZKOMÍŠNÍ - když: diagnosa je v trvání již cca 35 let, stav je však z větší míry stabilizovaný tzn. pacient je relativně vitální, pohyblivý - cca 15 let se léčí preventivně injekcemi Avonex -interferon 1x týdně, má trochu problém se sítnicí jednoho oka - nekroza ve zcela nejperifernější části sítnice.Na kontrolní magn. rezonanci se nedávno obejvil drobný nález na míše na C 2 a C 7. Subjektivně je apcient bez potíží. Nyní čeká pacienta operace malinké pupeční kýly o velikosti cca 15mm. Prosím, jaká rizika v tomto případě hrozí...? Děkuji za informace. Leoš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje kalkulačka na výpočet pravděpodobnosti, že vlivem narkózy dojde k srdeční zástavě nebo infarktu myokardu. Jde o tak zvané perioperační riziko. Zde je odkaz:
www.mdcalc.com/calc/…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv narkózy na mozek

Lze otěhotnět mimo plodné dny?

Otěhotnět mimo plodné dny je nemožné. Je třeba ale určit spolehlivě ony plodné dny, protože realita je občas úplně jiná než výpočty. A stačí málo, třeba stres, nemoc, a ovulace je posunutá. Proto pokud si žena není 100% jistá, kdy ovulovala, je metoda takzvaných plodných a neplodných dnů značně nejistá. Podle této metody se podařilo během 1 roku otěhotnět 20 % žen. Využívá zjištění, že žena může otěhotnět jen v některé dny během menstruačního cyklu. Je založena na omezené době životaschopnosti spermií a vajíčka. Po ovulaci je vajíčko bez oplození schopno přežít maximálně 72 hodin. Životnost spermií v těle ženy se odhaduje maximálně na 7 dní. Plodné období ženy by tedy mělo začínat sedm dní před ovulací a končit tři dny po ní. Spolehlivost metody není vysoká. Závisí na disciplinovanosti partnerů a na tom, s jakou přesností se podaří určit ovulaci. K jejímu přesnému určení se používá řada metod – kalendářová metoda, měření bazálních teplot, hlenová metoda, změny na děložním čípku, symptotermální metoda a stanovení ovulace pomocí krystalizace slin.

Zdroj: Plodné dny

Diskuze

V diskuzi VÝPOČET SCHODŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel FRANTIŠEK ROZMANIT.

Jak spočítám počet a výšku schodů.Stavební výška je 138 cm a délka je 418 cm.Jedná se o venkovní schodiště.Děkuji F.Rozmanit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Ještě k tomu výpočtu schodů. Na délku schodiště 418cm vychází na 9 schodů délka nášlapu cca 46cm, což je moc. Toto je potřeba řešit nahoře schodiště podestou. Měla by být dlouhá cca 1,5m, potom délka nášlapu bude vycházet kolem 30cm, což je už přijatelné. Toto je opět z důvodu pohodlnější chůze po schodech.
S pozdravem Honza.

Zdroj: diskuze Výpočet schodů

Bolest v podbřišku po ovulaci

Ovulace je uvolnění vajíčka z Graafova folikulu ve vaječníku do vejcovodu, v němž je vajíčko cca 24 hodin schopné oplodnění. Ovulace se u některých žen projevuje právě bolestí v podbřišku, slabostí, nevolností a „nafouklým“ břichem.

Ovulační obtíže se běžně objevují u některých naprosto zdravých žen. Někdy mizí po porodu, někdy se však po porodu naopak objeví. V některých případech překazí aktuální bolest příjemný sex, jindy ji odplaví třeba aromaterapeutická koupel. Tu připravíme tak, že v troše medu či smetany rozpustíme 4 kapky éterického oleje z geránie nebo šalvěje muškátové, popřípadě éterický olej Neroli. Lze si přichystat i masážní směs na bolavý podbřišek, kdy do 30 ml nosného rostlinného panenského oleje (mandlový, slunečnicový, jojobový a podobně) přidáme 5 kapek éterického oleje z levandule, 10 kapek máty peprné, 10 muškátového oříšku a 5 cypřiše. Taková masážní směs nám vydrží dlouho a lze ji používat i při bolestivé menstruaci. Při velkých bolestech je možné využít nabídky volně prodejných analgetik (například osvědčený Ibalgin). Ovulační bolesti se samozřejmě nedostavují tehdy, užíváte-li hormonální antikoncepci.

Zdroj: Bolest v podbřišku

Schody online

Schody je možné si nechat vypočítat i online, ale vždy musíte mít změřeny vstupní údaje potřebné k výpočtu.

Zdroj: Výpočet schodů

Kdy jsou plodné dny

Nejplodnější období, respektive plodné dny nastávají několik dní po ovulaci, tedy po uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Plodné dny představují poměrně krátké období mezi dvěma menstruacemi, kdy může žena otěhotnět. Obvykle mezi 13. až 14. dnem od prvního dne předcházející menstruace se zrající vajíčko uvolňuje z vaječníku. Tato fáze se nazývá ovulace. Vajíčko je zachyceno trychtýřovitým rozšířením vejcovodu a putuje směrem k děloze. Životnost vajíčka (zárodečné buňky matky) je relativně krátká. K jeho oplození musí dojít nejpozději do 17 hodin po ovulaci. Spermie (zárodečná buňka otce) má schopnost proniknout do vajíčka ještě zhruba 48 hodin po souloži. Vajíčko bývá oplodněno pouze jednou spermií. Spermie pronikají z pochvy velmi rychle, v děloze jsou již za několik desítek vteřin a do jedné hodiny po souloži bývají již na konci vejcovodu.

Plodné dny představují období, kdy je největší pravděpodobnost oplodnění vajíčka. Plodné dny si můžete vypočítat v domácím prostředí tak, že sledujete bazální teplotu (tělesnou teplotu v klidu), která se cyklicky mění během menstruačního cyklu. Plodné a neplodné dny lze také rozlišit pomocí ovulačních testů, jež jsou k dostání v lékárnách, nebo sledováním vzhledu poševního hlenu, který je během ovulace čirý, řidší a táhne se, kdežto během neplodných dnů je zakalený a hustý.

Zdroj: Plodné dny

Výpočet schodišťového stupně

Pohodlné schodiště by mělo mít sklon 25–35°. Projektanti a architekti mají s touto činností bohatou zkušenost, schodiště je jedna ze základních věcí v dispozici domu a musí se spočítat velmi přesně. Dodatečné korekce jsou v případě schodiště velice komplikované.

Základní výpočet schodiště

Prostor pro schodiště – v případě návrhu nového domu je výhodou možná změna dispozice tak, aby schodiště bylo ideální i ve vztahu k ostatním místnostem. V rekonstrukcích se někdy dostáváme k hodnotám na hraně pohodlnosti či použitelnosti dle dostupného prostoru.

Určíme si konstrukční výšku – je to výška, kterou musí schodiště překonat od čisté podlahy nástupního podlaží k čisté podlaze výstupního podlaží (zkratka KV).

Prostým matematickým dělením zjistíme, kolik je nutno mít stupňů k překonání výšky (zkratka N) a jak tento stupeň bude vysoký (zkratka V). Všechny stupně na schodišti musí mít stejnou výšku.

Šířka stupně (zkratka Š) se dopočítá ze vztahu Š = 630 – 2 x V mm (možno snížit až na 600, odvozeno od délky lidského kroku) a spočítáme i sklon schodiště.

Délku ramene (zkratka D) vypočítáme (například 8 výšek znamená 7 šířek).

Vzorce pro výpočty schodů:

1) Počet stupňů N = KV : V

2) Výška stupně V = KV : N

3) Šířka stupně Š = 630 – 2 x V

4) Délka schodišťového ramene – jednoramenné L = Š x (N – 1)

5) Délka schodišťového ramene – dvouramenné L = Š x (N : 2 – 1)

6) Sklon schodiště a = arctg V : Š

7) Délka ramene D = Š x N

8) Podchodná výška ramene Hp = 1 500 + (750 : cos a)

9) Průchodná výška ramene Hpr = 750 + (1 500 x cos a) (hodnota musí být vyšší než 1 900 mm)

Zdroj: Výpočet schodů

Fáze děložního hlenu

Neplodný hlen: Po menstruaci je hlen hustší a lepivý a znesnadňuje spermiím oplodnění. Tento stav trvá asi pět dní po skončení vaší menstruace.

Mírně plodný hlen: V této fázi je hlen stále hustý a krémový, ale zabraňuje spermiím průchod k vaječníkům. Tato fáze probíhá druhý až třetí týden vašeho cyklu.

Plodný hlen: V této fázi je hlen vodnatý a kluzký. Vaše tělo se připravuje na ovulaci. Jde o druhý nejplodnější hlen, který někdy může vypadat jako moč.

Vysoce plodný hlen: V této fázi má hlen konzistenci vaječného bílku, a tak usnadňuje spermiím cestu k oplodnění vajíčka. V tuto dobu je nejlepší čas, kdy se můžete pokusit otěhotnět nebo se naopak chránit.

Neplodný hlen: Asi tři dny po skončení ovulace se hlen mění opět na neplodný.

Menstruace: Během menstruace se vaše tělo zbavuje děložní stěny a neoplodněného vajíčka.

Zdroj: Jak vypadá hlen po oplodnění

Termín porodu – výpočet podle početí

Podle termínu oplodňujícího pohlavního styku, kdy těhotenství trvá průměrně 267 dní. Pokud je nám známo přesné datum početí, přičteme k němu 267 dní.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den početí


Zdroj: Termín porodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP