Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝPOČET TERMÍNU PORODU PODLE POČETÍ

OBSAH

Termín poroduvýpočet podle početí

Podle termínu oplodňujícího pohlavního styku, kdy těhotenství trvá průměrně 267 dní. Pokud je nám známo přesné datum početí, přičteme k němu 267 dní.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den početí


Zdroj: Termín porodu

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Několik let se potýkám s růžovkou kůže, teď jsem se tady dozvěděla že mast Soolantra mi může pomoc na růžovku. Můžu ji normálně koupit? A jaká je její cena?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

dobry den dřive se s ichtiolovou masti mazali kravičkam vemena při zanětu. jemožno touto masti mazat po porodu vyhřezlou plotenku. prosim o odpověd. děkuji .iva

Zdroj: diskuze Soolantra diskuze

Termín porodu podle oplodnění

Všechny takto vypočítané termíny je však třeba brát s rezervou. Termín porodu vyjadřuje pouze průměrnou délku těhotenství, k porodu však dochází obvykle dříve nebo o něco později. Za normální porod v termínu se považuje, pokud k němu dojde mezi probíhajícím 38. a ukončeným 42. týdnem těhotenství.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

Den oplodnění


Zdroj: Termín porodu

Diskuze

V diskuzi CLEXANE A ZPOŽDĚNÍ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, jestli může mít clexane vliv na zpoždění menstruace.V termínu užívání Clexanu jsem měla menstruaci dostat a nedostavila se ani téměr po 20 dnech po termínu a cca. po 14 dnech,co jsem si Clexane přestala píchat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Clexane a zpoždění menstruace

Termín porodu podle ultrazvuku

Ultrazvuková diagnostika určuje termín porodu podle biometrie plodu. Za nejpřesnější termín porodu podle „ultrazvuku“ můžeme považovat ten, který je určen v 10. týdnu těhotenství. Do té doby se všechny plody vyvíjí stejně a jejich růstová křivka je v prvním trimestru totožná. Až poté se projeví jiné faktory a děti se výrazně začínají odlišovat. Určení termínu porodu pomocí ultrazvuku je také nejpřesnější pro ženy, které měly nepravidelný menstruační cyklus, anebo pro ty, kterým bylo diagnostikováno rizikové těhotenství. Pro ženy s rizikovým těhotenstvím je stanovení termínu důležité, aby se při případném náhlém porodu dalo určit, zda se dítě narodilo předčasně. Donošení novorozenci ve 40. týdnu mohou dosahovat různé porodní hmotnosti. Záleží to i na stravě matky, tělesné stavbě matky a otce a také na tom, jestli matka měla, nebo neměla těhotenskou cukrovku. Ultrazvukové vyšetření, které je prováděno v polovině těhotenství, již termín porodu nijak neposouvá, slouží pouze k určení velikosti plodu a jeho kontrole, a rovněž k prověření, zda těhotenství probíhá bez komplikací.

Zdroj: Termín porodu

Diskuze

V diskuzi INFORMACE O NÁSTUPU LÁZEŃSKÉHO POBYTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cestmir Kosinski.

Dne 19.05. revizní lékař CPZP údajně odeslal Váš požadavek -tedy prodloužení platnosti poukazu na lázeňský pobyt do 30,06,
Takže nyní je na Vás určení nástupního termínu ,uvítám pokud to bude s předstihem ,abych mohl vyřídit resty lékařských návštěv a případně se domluvit na termínu po absolvenci láz.pobytu .
Mé bydliště a doručovací adresa Kosinski ,Ostrava 70200 Na Liskovci 1071/2
Za akceptaci mého podnětu Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Informace o nástupu lázeńského pobytu

Excel pro výpočet schodiště

Zjednodušený vzorec pro výpočet schodiště najde pod článkem.

Zdroj: Výpočet schodů

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ - ZKUŠENOSTI S KLINIKOU HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diana Humečková.

Zdravím, 17let mě trápí oči. Začínalo to pozvolna a se zhoršujícími se dioptriemi jsem se začala zajímat o možnosti jak se brýlí zbavit, jelikož to co na nose nosím jsou už pořádný popelníky a opravdu se mi to nelíbí. Proto bych se zde ráda optala, kde jste si nechali oči odoperovat? Zatím mám v hledáčku jen kliniku Horní Počernice, na kterou mě ségra lanaří,protože tam byla spokojená, ale ráda bych si poslechla i jiné názory. Předem dík.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dita.

Kliniku Horní Počernice jsem navštěvovala jen na prohlídky zraku, ale po porodu se mi oči rapidně zhoršily, rok po porodu jsem to už s brýlemi nemohla vydržet, tak jsem se rozhodla pro laserový zákrok na odstranění dioptrií a je to velká paráda být zase bez brýlí.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Fyzická námaha

Jako indukce porodu bývá doporučována snad odjakživa. V případě, že je těhotenství bezproblémové, nic nebrání tomu, aby se maminka po termínu pokusila miminku pomoci fyzickou námahou. Zde platí: všeho s mírou, a pokud už se v pokročilém stadiu gravidity rozhodnete vysmýčit domácnost, tak se hlavně vyhněte „výškovým pracím“ (tedy věšení záclon či utírání prachu na vysokých skříních a podobně)!

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi ČERVIVÉ VLAŠSKÉ OŘECHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Ondráček.

V letošním roce se mě ve zvětšené míře projevil problém červivosti
jader ořechů. Nikdy před tím jsem tento problém neměl. Můj ořešák
má cca 35 až 40 roků a je cca 15 m vysoký. Každý rok úplně odstra-
ním všechno spadané listí. Chemicky ho nijak ošetřovat pro jeho
velikost nemůžu. Je ten problém ovlivněn letošním počasím a nebo
chybí nějaké stopové prvky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Květa Zacpalová.

Prosím o radu čím je možné postříkat stromu ořechu proti černání slupek ořechů a v jakém termínu. Dekuji za odpověd Zacpalová

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Miminku se stále nechce ven

Pokud se i přesto, že jste vyzkoušela bezpečné rady, vašemu miminku na svět pořád nechce a vy už přenášíte více než týden od stanoveného termínu porodu, je nutné porod vyvolat pod lékařským dohledem v nemocnici. Personál vám vždycky vysvětlí, jak všechno bude probíhat, a vy se jen těšte na nový přírůstek do rodiny.

Indikace vyvolávaného porodu:

  • potermínové těhotenství, tedy 14 dní po termínu porodu
  • diabetes mellitus a nekompenzovaná těhotenská cukrovka
  • předčasný odtok plodové vody bez nástupu kontrakcí do určité doby
  • Rh-izoimunizace u stoupajícího titru protilátek
  • vysoký krevní tlak matky (například preeklampsie)
  • onemocnění ledvin a jater matky a jiné její choroby
  • nitroděložní růstová retardace plodu a některé vývojové vady plodu
  • oligohydramnion (nízké množství plodové vody)
  • dvojčata v 39. týdnu těhotenství, pokud je možný vaginální porod dvojčat
  • plod v poloze koncem pánevním (úplné nebo řitní) – pokud si žena přeje přirozený porod koncem pánevním, indukce je nevhodná
  • zánět plodových obalů
  • mrtvý plod

Zdroj: Jak vyvolat porod

Diskuze

V diskuzi BOLEST NAŠE KAŽDODENNÍ...BŘICHO JAKO BALON, ZÁCPA, MENSTRUAČNÍ KŘEČE, PÁLENÍ ŽÁHY A KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA.

DOBRÝ DEN.OD PORODU MĚ TRAPÍ PALENÍ ŽAHY,ALE NEJDOU MI ŽADNÉ ŠTAVY ALE ŘÍHAM.CUCAM POŘAD RENÍ ALE NIC MOC.NIKDY JSEM NESKOUŠELA NIC JINÉHO Z LEKARNY .TED JSEM PO PORODU 18.MESÍCU A NEMUŽU SE TOHO ZBAVIT. MYSLÍM,ŽE K TOMU MI ANI NEDELA DOBŘE MOJE STRESOVÁ SITUACE.NECHCI NAŠTÍVIT LÉKAŘE.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Bolest naše každodenní...břicho jako balon, zácpa, menstruační křeče, pálení žáhy a klouby

Jak spočítat termín porodu

Z praktického hlediska se u lékaře vypočítává termín porodu podle prvního dne poslední menstruace, i když mohlo k ovulaci dojít dříve nebo později.

Používá se Naegeleho pravidlo: k 1. dni poslední menstruace se připočítá 7 dní a potom se odčítají tři kalendářní měsíce. Nutným předpokladem je pravidelná menstruace. Není-li menstruace pravidelná, připočítává se nebo naopak odečítá počet dní, které tvoří rozdíl mezi 28. Naegelova vzorce: PM + 7 dní – 3 měsíce nebo pomocí kolečka gravidometru v ordinaci gynekologa. Naegeleho pravidlo je pouze orientačním údajem a termín porodu se poté upravuje podle ultrazvuku provedeného na konci prvního trimestru.

KALKULAČKA
TERMÍN PORODU

První den poslední menstruace


Dále se termín porodu určuje podle data prvních pohybů plodu: u prvorodičky se připočítává k tomuto datu 20 týdnů, u vícerodičky 22 týdnů (díky předcházejícímu těhotenství cítí pohyby dítěte dříve než prvorodička). Dnes už tato metoda není příliš užívaná.

Termín porodu se také odhaduje podle výšky uložení děložního čípku.

Zdroj: Termín porodu

Poradna

V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ HEMANGIOMU NA BOKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.František Sedlák.

Mám hemangiom na pravém boku od narození. Je umístěn v místě kde dochází k saturaci s gumou od trenek či pásku od kalhot. Je zhruba velký 5cm přibližně okrouhlého tvaru mírně vystouplý a na pohled to vypadá jako takový spletenec žil (žilek). Na omak jsou patrné takové jako by prohlubně. Před dvěma dny jsem začal trochu krvácet. Dá se s tímto problémem něco dělat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hemangiom si můžete nechat vyříznout. Dohodněte se se svým kožním lékařem na termínu a místě, kde je operační sál. Výkon za vás uhradí zdravotní pojišťovna. Do dvou týdnů se vše zahojí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Odstranění hemangiomu na boku

Průběh porodu na videu

Zdroj: Porod

Diskuze

V diskuzi VÝŽIVA NA VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Já mám nejlepší zkušenost s výživou donna hair. Po porodu mi pak začly hodně vypadávat, takže jsem ji brala znovu a zase se všechno srovnalo...

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katka.

Ahoj Terez, dala jsem na tvůj tip a koupila si DonnuHair. V lékárně dokonce říkaly, že se pro ni ženy často vracejí a je celkem oblíbená. Po měsíci a něco se mi vlasy vidilelně zlepšily - nelámou se, netřepí a tolik nevypadávají. Prostě jsem nadmíru spokojená.

Zdroj: diskuze Výživa na vlasy

Glykemický index – výpočet

GI potraviny/100 a výsledek se vynásobí počtem sacharidů v potravině.

  • 100 g rýže = 80 g sacharidů – 120 g rýže = 96 g sacharidů
  • 100 g medu = 82 g sacharidů – 40 g medu = 33 g sacharidů

Například výpočet pro 120 g rýže:

  • (GI 55/100) × 96 g = 53

Výpočet pro 40 g medu:

  • (GI 85/100) × 33 g = 28

Zdroj: Glykemický index

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÍ ČERVÍCI VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

jsem tři měsíce po porodu,a nyní se mi oběvily roupy?? jaké léky mohu když kojím?? nebo co pomůže?? moc děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tento svůj stav musíte konzultovat se svým gynekologem. Ten prověří o jaké parazity jde a poradí Vám vhodnou léčbu, která neohrozí Vaše děťátko.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílí červíci ve stolici

Porod koncem pánevním

Porod koncem pánevním je stav, kdy plod „sedí“ v břiše, tudíž při porodu vyjde (nebo by vyšel) ven nejprve zadeček (90 %) nebo nožičky (10 %) a pak vše ostatní. Výskyt této polohy plodu je 4%. Při porodu koncem pánevním je obvod od 24 do 32 cm (podle toho, zda vede nožička, hýždě nebo hýždě s nožičkami). Průchod cestami razí měkké hýždě nebo nožičky a nejobjemnější a nejtvrdší část plodu jde jako poslední. Polohy koncem pánevním jsou v principu poroditelné ze stejných podmínek jako porod hlavičkou s rozdílem, že u konce pánevního nastávají změny až v dynamice porodu a následky jsou mnohem dramatičtější než u polohy záhlavím.

Zdroj: Porod

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST A BRNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Váš problém může mít vysvětlení v deformaci páteře vlivem váhy plodu, který nosíte. Vaše děťátko, jak roste, tak nabírá na hmotnosti a to vše musí udržet páteř, zejména ta bederní. Proto se na bedrech vytvoří lordóza (prohnutí páteře dovnitř), která se zároveň kompenzuje v hrudní oblasti kyfózou a vyvrcholí to zase lordózou na krku. A právě páteř v hrudní a krční oblasti zásobuje nervovými vlákny horní končetiny. Místa, kde vycházejí nervy z míchy mohou být těmito kyfózami a lordózami utlačována a to pak způsobí tyto problémy. Ve skutečnosti se s rukou nic moc neděje, ale vlivem dráždění tlakem u páteře je do mozku přiváděna informace o pálení, necitlivosti, atd. S tím souvisí i opačný směr, kdy je z mozku vyslán signál do ruky, aby něco uchopila, ale ten tam nedojde v pořádku a ruka pak nic neudrží. Co s tím? Určitě by bylo vhodné navštívit neurologa, popřípadě i ortopeda. Můžete si ale pomoci i sama, a to pravidelným cvičením a protahováním páteře podle Ludmily Mojžíšové, více zde: www.cviceni-mojzisov… . Také se zamyslete, jak spíte, jestli během spánku měníte polohy a nebo celou noc spíte jen v jedné. Prospěšné je polohy střídat a začít hned před usnutím v jiné poloze, než v té oblíbené. Dále, pokud jste pravák, tak se zamyslete, které z činností můžete přenechat na levou ruku a snažte se jí více používat. Masáže, to je také velmi prospěšné, zejména Dornova metoda, více zde: www.dornova-metoda.c… .

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

děkuji, určitě vyzkouším nějaké to cvičení, budu doufat že po porodu tyto problémy ustanou a pokud ne, navštívím lékaře.

Zdroj: diskuze Necitlivost a brnění

Výpočet maximální tepové frekvence

  • U žen se maximální tepová frekvence vypočítá podle vzorce 220 – věk.
  • U mužů se vypočítá maximální tepová frekvence podle vzorce: 205 - (věk/2).

Zdroj: Nejčastější chyby při hubnutí

Jak dlouho trvá porod u kočky

Rozptyl, kdy může vaše kočka rodit, je opravdu široký. Nemusíte doma sedět a čekat na porod. Stačí, když v možném termínu začnete kočce kontrolovat teplotu v konečníku digitálním teploměrem. Běžná teplota kočky je 38,5 stupňů. Přibližně 24 hodin před porodem u kočky teplota klesne přibližně o jeden stupeň. Tedy na 37,5. Touto dobou už začíná být kočka neklidná. Je-li zvyklá na vaši společnost, můžete pozorovat, že vás pronásleduje. Je to proto, že se s vámi cítí v bezpečí a pravděpodobně vás bude chtít i u svého porodu.

Porod může probíhat poměrně rychle, trvá 15 až 20 minut a zpravidla není potřeba zásah chovatele. Obyčejně se rodí 4 až 6, ale také až 10 koťat.

U ušlechtilých plemen koček je často počet koťat nižší, porod trvá déle, i několik hodin, a může být potřebná asistence chovatele. Také úmrtnost novorozených koťat je vyšší, mnohdy až 50 % u některých plemen.

Zdroj: Jak vyvolat porod u kočky

Ledvinová kolika po porodu

Pokud se objeví ledvinová kolika po porodu, vždy je důležitá návštěva lékaře, který stanoví diagnózu a léčbu. Lékař zváží veškerá pro a proti a nasadí léčbu. Pokud je nevyhnutelná operace, provádí se většinou laparoskopicky.

Zdroj: Ledvinová kolika

Menstruace po porodu, když nekojím

Nástup menstruace po porodu u nekojících žen je individuální. Každá rodička by měla podstoupit preventivní prohlídku u svého gynekologa po šestinedělí a zde dostane veškeré informace ohledně svého zdraví, potažmo o menstruaci. Pokud se menstruace nedostaví do půl roku, měla by rodička v rámci další preventivní prohlídky navštívit svého lékaře. Myslete na to, že toto období je velmi rizikové z hlediska nechtěného dalšího těhotenství.

Zdroj: Menses po porodu

Menstruace po porodu při kojení

Obnovení menstruace ovlivňuje také délka a kvalita kojení novorozeněte. Ovšem výjimky potvrzují pravidlo – i při plném kojení některé ženy dostaly menstruaci, sotva odezněly příznaky šestinedělí (například sedm týdnů po porodu). Jiné ženy začaly menstruovat třeba i po roce a půl po porodu (při stálém kojení). Rozdíly mohou zaznamenat i matky více dětí – po každém porodu to může být jiné. Jestliže má žena subjektivní pocit, že menstruaci po porodu dlouho nedostává, měla by se poradit se svým gynekologem.

Stále ještě velké procento párů věří tvrzení, že pokud žena nedostala menstruaci nebo plně kojí, nemůže otěhotnět. Pokud partnerská dvojice čeká s nechráněným sexem až do příchodu první menstruace po porodu, může se docela snadno dočkat dalšího ne právě plánovaného přírůstku do rodiny.

Zdroj: Menses po porodu

Je to nebezpečné?

Pokud jde o poporodní otok nohou, nejedná se o závažný stav. Tento otok rychle po porodu vymizí. Pokud jde o otok na jedné noze, je nutná konzultace s lékařem, stejně tak u celkového otoku a vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Oteklé nohy po porodu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP