Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYRAZKA NA NARTU NOHOU

OBSAH

Pálení chodidel a nártů

Pálení chodidel a nártů je běžné u diabetiků s periferním nervovým poškozením. Může za to nedostatek vitamínu B, ale i chronické onemocnění ledvin, špatný krevní oběh nohou a chodidel nebo nedostatečná funkce štítné žlázy. Nemusí se však jednat vždy o onemocnění. Může jít o pouhý otlak nohy uzavřené v neprodyšné obuvi.

Zdroj: Pálení chodidel

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Janoschová.

Dobrý večer, manžela již delší dobu trápí svědění nártu obou nohou, prosím o radu. Předem děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek večera M Janoschová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na nohou

Svědivá vyrážka na nohou – léčba

K základnímu ošetření patří podávání léků proti alergii a vyvarování se kontaktu s alergenem. Pro zlepšení stavu pokožky se používají zvlhčující krémy.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem HNĚDÉ SKVRNY NA NOHÁCH NA HOLENI KOSTI I NÁRTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Kucapova.

Dobrý den mám cukrovku a trápí mně sbarvení kůže na nohou a na kotníku jsou vidět malé žilky na koho se mám obrátit ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Skvrny na holeni při cukrovce jsou diabetická dermopatie. Mohou vypadat jako jednoduché stařecké skvrny. Ale nejsou. Vysoká hladina cukru v krvi při cukrovce poškozuje malé krevní cévy a způsobuje tyto nahnědlé skvrny. Tyto kulaté, drsné skvrny se často objevují právě na holeních. Dermopatie je obvykle neškodná a měla by sama odeznít do 18 měsíců. Ale také může vydržet déle. Proti opakování vám může pomoci, když udržíte krevní cukr v terapeutických hodnotách.

Malé žilky na kotníku může být Granuloma Annulare. Nedá se s jistotou říct, že souvisí s cukrovkou, protože přesná příčina není známa. Vypadají jako drobné červené hrbolky kolem kotníků, rukou, nohou nebo horní části paží a jinde. Může to být reakce na zánět. Váš lékař se může pokusit léčit je pomocí krémů nebo injekcí. Pokud jsou vaše příznaky mírné, nebudete potřebovat žádnou léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hnědé skvrny na nohách na holeni kosti i nártu

Zánět šlach na nártu

Zánět šlach na nártu se projevuje velkou bolestivostí při nášlapu a otokem. Vyžaduje 2–3 týdny v klidu a chůzi pouze o berlích bez nášlapu. Výbornou terapií je i použití infralampy na postižené místo a aplikaci Fastumgelu.

Zdroj: Zánět šlach

Diskuze

V diskuzi POLYFUNKCNÍ NEUROPATIE A MASÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav weigl.

večer před spaním mě často na jedné či druhé noze na nártu více k prstům svědí až pálí kůže nechá se potlumi či odstranit masáží na kterou pravidelně docházím jedná se o limfa masáž nohou děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Polyfunkcní neuropatie a masáž

Alergická vyrážka – fotky

Zde můžete vidět, jak vypadá alergická vyrážka.

Zdroj: Alergická vyrážka na nohou

Poradna

V naší poradně s názvem NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vaše nepříjemné pocity v noze způsobuje diabetes a zřejmě se u vás rozvinula diabetická neuropatie. Zde je k tomu bližší vysvětlení: www.ceskenemoci.cz/d…
Pozor na užívání magnezia (hořčíku). Magnezium může pomoci při uvolnění namáhaných svalů, ale zároveň pravidelné vyšší dávky způsobují odvápnění kostí, které pak ztrácí pevnost. Při užívání magnezia je nezbytné doplňovat vápník, přičemž není vhodné užívat oba prvky současně. Nejlepší výsledky jsou při doplňování vápníku ráno a hořčík užít před spaním.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Může za otoky nohou rakovina

Ano, u tohoto onemocnění může docházet k otokům nohou, a to například u rakoviny prostaty, kostí, jater, plic a dalších.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zkuste vyhledat dobreho homeopata. Pritel prodelal polyneuropatii a homeopatika mu nesmirne pomohla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel ALena.

Dobrý den ráda bych se zeptala na homeopatii jsem polivalentní alergik a rády bych homeopatickou léčbu vyzkoušela.Mám cukrovku a už dlouho mě trápí bolest v nohou necitlivost palce bolest ukazovákem a nártu,křeče v lýtkách.Nechci dopadnout jako bratr odebrání tří prstu a msminks amputace nohy.Všechno bylo nedokrvení končetin.Děkuji za pochopení a odpověď Alena.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi GANGLION NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Mareš.

chtěla bych se zepta, mám ganglion na noze u achilovky, mám jít na zákrok a zajímalo by mě jak dlouho trvá pooperační léčba,mám práci kde celý den stojím za jak dlouho budu moct jít do práce,děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den.Před měsícem se mi udělal gangliom na nártu.Obvodačka mi na to dala višňovku a po týdnu byl pryč.Buhužel uplynul měsíc a je to zpět.
Prosím o radu co s tím.V práci jsem pořád na nohách a občas nosím i těžké věci.Chozeni je kolikrát už tak bolestivé.Nevím si rady co s tím aby se to nevracelo.
Kam je nejlepší si dojít aby mi zas nenapsali višňovku.
Děkuji Jana

Zdroj: diskuze Ganglion na noze

Jak poznat otoky nohou od srdce

U otoků nohou od srdce vzniká měkký otok, který se tvoří na obou končetinách a zhoršuje se během dne, nejvíce k večeru. Přes noc vleže naopak otoky ustupují. Pokud se jedná o srdeční onemocnění, budete pravděpodobně muset změnit režim a také nějakou dobu brát léky, které podporují žilní oběh a zmírňují vysoký tlak v žilách.

Zdroj: Otoky nohou kolem kotníků

Diskuze

V diskuzi VYRAZKA NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Jsou to velke cervene fleky mam je na stehnech i na nartech mam to uz dva mesice a nevim co stim.Nekdy jsou suche a nekdy uplne cervene.Pokud to nekdo z vas mel prosim o radu dekuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrazka na nohou

Krupičková vyrážka

Šestá nemoc se nejčastěji projevuje u dětí v kojeneckém a batolecím věku; začíná horečkami, které klesnou po 3–4 dnech, přičemž následně nastoupí drobná krupičková vyrážka, která se šíří po trupu vzhůru ke krku a na paže, obličej zůstává téměř vždy bez vyrážky. Výsev zmizí do několika hodin, maximálně dnů.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi PUCHÝŘKY PO CELÉM TĚLE-SVĚDIVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radmila Lőrinczová.

Prosím o radu kamarádčina maminka má malé puchýřky skoro po celém těle a je z toho nanervy. Trvá to už dlouho a každý pohyb či dotek trička nebo i kalhotky na těle ji šíleně svědí a pořád jen brečí a brečí. Bohužel jsem to nevyděla tak to nemohu blíže popsat. Byla i na alergologii kde ji vzali vzorek kůže a nic nebylo zjištěno. Kdysi měla rakovinu a ted´jí někdo postrašil že to může být příznak že se to vrací. Prosím zkuste poradit je mi ji hrozně líto je strašně hodná. Děkuji Radmila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kaja.

dobry den cca dva mesice sd mi zjevy vyrazka na cele tvari.A na tela vyrazkA s puchyri.Co to muue byt?hrozne to svedi.

Zdroj: diskuze Puchýřky po celém těle-svědivé

Vyrážka na obličeji u ročního dítěte

Takováto vyrážka může signalizovat atopický ekzém, pokud se vyloučí potničky a infekční onemocnění. Pozor na tyto alergeny: rajče, celer, cibule, oříšky, ryba, jahody. Nebo se může jednat o alergickou reakci na plísně (drží se třeba na zamlžených oknech), případně o alergickou reakci na chlad.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Diskuze

V diskuzi CUKROVKOVÁ NOHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Drexlerová.

Mám na noze bolest asi 1 cm na nártu, nemohu zahojit. Jak postupovat Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cukrovková noha

Ortopedické onemocnění nohou

Podélně plochá noha

Vzniká poklesem podélné klenby nohy a je často doprovázena valgozitou paty. Pokles podélné klenby se projevuje zvýšenou únavou a pálením nohou, zvýšenou potivostí nohou, otlaky a tvorbou křečových žil. Vrozená plochá noha je velmi vzácná, u dětí se začíná projevovat až kolem třetího roku věku. Příčinou mohou být nedostatečně vyvinuté vazy, ochablé svalstvo, dlouhodobé stání či chození v nevhodné obuvi, chození doma na boso.

Symptomy:

  • pokles podélné klenby nohy
  • valgózní postavení pat

Terapie: chůze na boso po nerovném terénu a masáže nohou, individuálně tvarované stélky, správná zdravotní obuv s prostornou špicí, široký pevný klínek, pevný opatek a pevný, dostatečně široký nízký podpatek.

Příčně plochá noha

Vzniká poklesem přední příčné klenby, přičemž se celá přední část nohy často rozšíří. Jde o získanou deformitu (příčinou může být i dědičná dispozice), která bývá způsobena častým nošením obuvi s vysokými podpatky a přetížením přední části nohy (téměř 90 % postižených tvoří ženy) a nošením obuvi se zúženým prostorem pro prsty. Příčně plochá noha je téměř vždy doprovázena deformitami prstů a otlaky.

Terapie: použití korekce do obuvi („srdíčka“).

Vysoký nárt

Je charakteristická abnormálním vyklenutím podélné klenby nožní za současného snížení nebo zborcení klenby příčné. V důsledku přetížení přední části nohy se zde vytvářejí otlaky. Vysoký nárt patří mezi vrozené defekty nohou. Příčinou může být i nošení příliš krátké obuvi.

Terapie: nošení prostorné obuvi s dostatečnou výškou pro nárt, zhotovení individuální ortopedické stélky.

Deformity prstů

Nošením nevhodné obuvi, zejména příliš těsné a krátké, trpí nejvíce prsty nohou. Proto patří deformity prstů k nejčastějším získaným deformitám nohou.

Jedná se například o:

  • vbočený palec
  • vybočený malík
  • kladívkové či drápovité prsty
  • přeložené prsty

Terapie: nošení prostorné obuvi, používání korekcí prstů, ortopedických vkládacích stélek, správně prováděná pedikúra, případně operace.

Dvojitá pata

Vyskytuje se na zadní straně paty v důsledku nošení těsného lodičkového či mokasínového střihu obuvi. Příčinou bývá špatně tvarovaný (příliš uzavřený) opatek a tvrdá pata obuvi.

Terapie: nošení obuvi se správně tvarovanou a polstrovanou patou, případně operace.

Patní ostruha

Vzniká pod dolním hrbolem patní kosti (zespodu paty), zejména u podélně ploché nohy.

Terapie: odlehčení postiženého místa podpatěnkou (podkova), nošení obuvi s vyšším odpruženým podpatkem (cca 5 cm), případně operace.

Podnehtová exostóza (výrůstek)

  • tlakem ve špici narůstá na nehtovém článku kostěný výrůstek.

Exostóza na nártu

  • vzniká tlakem pevné bandáže obuvi na nárt (například lyžáky, brusle).

Zdroj: Nemoci chodidel

Poradna

V naší poradně s názvem PLISEN VE VLASECH SAMPONY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.

Měla jsem alergii na tmavou barvu na vlasy ,mokvala mi cela hlava . lékařka mi na to nasadila kortikoidy pak svědění ustalo vlasy nebarvim už na černo ale pomalu zesvětluji. ale mam plnou hlavu šupinek a hrubou pokožku.začali se mi dělat i červené fleky po krku je to ale suché a svědí to.Mám pocit al že je to plísen .mám plísen na nehtu u nohy flíčky se mi udělaly i na nartu obou nohou.K lékaři jdu až 7.1. zatím používám canespor krém nevím zda se může nanést do vlasů . problém už mám asi 3 měsíce. nejvíc mi trápí ty šupinky ve vlasech. Taky mi jich spousta vypadala ale vypadávání ustalo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dobrý den Olino, jak jste dopadla u lékaře? Napište nám sem co Vám Váš lékař zjistil. Určitě to bude zajímat i ostatní dámy, které si barví vlasy a mají po barvení podobné reakce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plisen ve vlasech sampony

Vyrážka s puchýřky

Impetigo je úporná vyrážka, jež se projevuje nalitými puchýřky, které posléze praskají a vytvoří krustu medové barvy, což je hlavní poznávací znamení tohoto onemocnění. Nejčastěji se vyskytuje na místech, kam si dítě sahá, ve vlasech, na obličeji a především kolem úst. V tomto případě je nutná včasná návštěva lékaře, který předepíše antibiotika, čímž mimo jiné zamezí šíření vyrážky na další osoby.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Svědivá vyrážka

Svědivé vyrážky bývají vyvolány infekcemi, alergiemi nebo kousnutím hmyzem. Některé druhy vyrážek jsou běžné zejména u novorozenců a kojenců.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Dětské vyrážky

Vyrážka na kůži provází celou řadu infekčních virových onemocnění (zarděnky, plané neštovice, pátá a šestá nemoc) a některé bakteriální nemoci, jako je spála, hnisavý zánět mozkových blan nebo stafylokoková kožní infekce, impetigo. Vyrážka může vzniknout také jako reakce na štípnutí hmyzem, alergická reakce nebo může provázet některá onemocnění spojená s poruchou obranyschopnosti.

Zdroj: Alergická vyrážka u dětí

Mravenčení nohou z cukrovky

Získané polyneuropatie jsou častější než vrozené. Nejdůležitějšími příčinami jsou přitom diabetické, alkoholově-toxické i uremické polyneuropatie. Při diabetické polyneuropatii dochází k poškození nervů – pravděpodobně následkem chorobných změn malých cév, které je zásobují (čili následkem takzvané mikroangiopatie), – jakož i k poruše látkové výměny sorbitolu. Objevuje se zejména v nohou a chodidlech, projevuje se poruchami senzibility, mravenčením nebo pocitem „dřevěných“ nohou, pálením, křečemi v lýtkách a slabostí svalů. Autonomní polyneuropatie (spoluúčast vegetativního nervového systému) se projevuje poruchami srdečního rytmu, poruchami regulace krevního tlaku spojenými se závratěmi a nevolností, poruchami vyprazdňování žaludku, poškozením střevní peristaltiky průjmem nebo zácpou, poruchami vyprazdňování měchýře a impotencí.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poruchy cévní a metabolické

  • špatné prokrvování nohou (angiopatie)
  • křečové žíly (varixy)
  • cukrovka (diabetes mellitus)

Zdroj: Nemoci chodidel


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP