Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYSOKÉ HODNOTY INR

OBSAH

Vysoké CRP

Hodnoty, které se nacházejí za takzvanou šedou zónou, obvykle znamenají, že pacienta léčba pomocí antibiotik nemine. Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty vysokého CRP

Nejvyšší hodnoty C-reaktivního proteinu dosahují až 300 mg/l a bývají vyvolávány těžkými bakteriálními infekcemi, například bakteriální meningitidou.

Hodnoty CRP nad 100

Hodnoty CRP nad 100 mg/l indikují bakteriální původ – bakteriální záněty plic, ledvin a podobně. Mohou také ukazovat na rozvinutou rakovinu. O tom, jak může CRP interpretovat rakovinu se dozvíte v tomto článku: CRP a rakovina.

Co značí CRP 200

Těžké bakteriální infekce (sepse – systémový infekční zánět s rozsevem choroboplodných zárodků z původního místa infekce do jiných orgánů s jejich poškozením); hodnoty CRP 200–300 mg/l.

CRP hodnoty nad 300

Takto vysoké hodnoty ukazují na septický stav. Je nutná hospitalizace s nitrožilní aplikací antibiotik.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem CO ZNAMENÁ VYSOKÉ GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Kozielová.

Dobrý den,

prosím zjistili mi z krve hodnotu GGt 24.48 . Je šance na zlepšení a přežití.
Děkuji K.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto vysoké hodnoty GGT mohou mít několik příčin (ucpané žlučovody, cirhóza jater nebo karcinom slinivky). Vy je nezmiňujete, takže nelze jen z hodnoty GGT určit prognózu. Musíte zůstat v kontaktu s lékařem, aby vám řekl příčinu zvýšených hodnot a poradil vám, jak je snížit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co znamená vysoké GGT

Rakovina slinivky

U rakoviny pankreatu vykazovaly vysoké hladiny CRP v plazmě při diagnóze 121% zvýšené riziko úmrtí na onemocnění.

Zdroj: Hodnoty CRP a rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem CHOLESTEROL - HODNOTY V TABULCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Cholesterol,hodnoty dle věku.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V dospělosti nemá věk na hodnoty cholesterolu žádný vliv. Hodnoty cholesterolu by se měly držet na stejných hodnotách od 15 let věku až do konce života. Doporučené hodnoty obsahu cholesterolu v krvi jsou: 3,9 - 5,2 mmol/l. Zvýšené hodnoty cholesterolu jsou 5,2 - 6,2 mmol/l a velmi vysoké hodnoty cholesterol jsou nad 6,2 mmol/l.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cholesterol - hodnoty v tabulce podle věku

ASLO léčba

Pokud je hodnota ASLO zvýšená (fyziologická norma je do 200), někde v organismu se nachází pravděpodobně streptokoky ve vysoké koncentraci a je nutné skutečnost řešit s praktickým lékařem nebo jiným specialistou, který zajistí adekvátní přeléčení antibiotiky.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Diskuze

V diskuzi CHRONICKY ZTUČNĚLÁ JÁTRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda se mohu oočkovat proti žloutence, když mám chronickz ztučnělá játra a vysoké hodnoty testů, letím totiž do Afriky, děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

Já mám super zkušenost co se týče podpory funkce jater s ostropestřcem, beru ho v pilulkách od www.naturevia.cz, mají mimo to i super probiotika. Měla jsem špatné jaterní testy a po další kontrole mě doktorka chválila, že mi to pomáhá.

Zdroj: diskuze Chronicky ztučnělá játra

Hodnoty a norma

  • Obecná norma: 0,05–0,72 μkat/l
  • Muži: 0,14–0,84 μkat/l
  • Ženy: 0,14–0,68 μkat/l

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTY Q se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

děkuji, ale asi jsme si nějak neporozuměli s paní dr.protože mě říkala že čím vyšší hodnota Q tím více K dík za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysvětlení pro vztah "čím vyšší hodnota Q tím více K" - pokud budete mít vysoké Q (krev se málo sráží) o to víc si můžete dopřát vitamínu K. Ale to vy nemáte. Vaše Q je má nižší hodnotu a přebytky vitamínu K by to ještě zhoršily.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Závislost GGT na alkoholu

GGT je výrazně zvýšené u alkoholiků, u nichž se jeho stanovení používá ke kontrole léčby. Při opětovné konzumaci se totiž výrazně zvýší. I malé množství alkoholu vypité v rozmezí 24 hodin do odběru krve může dočasně zvýšit hodnoty GGT. Pokud k tomu dojde, je třeba, aby si lékař ověřil opakováním vyšetření z nového odběru krve, že je vše v normě.

Hodnoty GGT se mohou snižovat po jídle, proto se doporučuje, aby se odběr krve prováděl nejméně 8 hodin po jídle (nalačno).

Zvyšovat hodnoty GGT může také kouření.

Hodnoty u mužů jsou většinou o něco vyšší než u žen. Se vzrůstajícím věkem se hodnoty GGT u žen zvyšují.

Lidé afrického původu mají přibližně dvakrát vyšší hodnoty GGT než Evropané.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTYKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilie.

Prosim chtěla bych radu mam předepsane antibyotika furolin na zanět močovych cest
po třeti tabletce hrozně zle točeni hlavy a krevni tlak mocklesal na 60na40 což už při otevřenem okně bylo tak zle že jsem jen čekala ztratu vědomi ležela tak dlouho dokud tlak nezačne zvedat.Druhy den jsem konzultovala s moji lekařkou a bylo me řečeno že z těchto antibyotik to nemuže byt,takže jsem znovu nasadila lečbu a znovu došlo k tomuto stavu.lečim se s cevy a tlakem ale vysokym,prosim mužete poradit jesli by nebyl jiny lek mam velke problemy řezani štipani tekutiny piji vše z brusinek snažim vyplavovat co se da a žadna uleva, asi jsem měla napsat muj věk je mi 69
roku ,moc se omlouvam ale kdyby byl k dispozici jiny lek byla bych moc rada
děkuji za odpověd s pozdravem Kratochvilova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva lilkova.

5.zaři byl muj termin operace lekařka mi dala furolin na přelečeni močovych cest,podvou tabletach alergie svěděni,krev vmoči vysoky zanět.operace odložena,4mněsice po podanifurolinu stale vysoke hodnoty a operace koleniho kloubu zamitnuta .

Zdroj: diskuze Antibiotyka furolin

Jak snížit hodnoty GMT

Hodnoty GMT nestoupají náhle po vypití alkoholu, ale jsou trvale zvýšené například při poškození jater. Při abstinenci dochází k poklesu aktivity GMT o 50 % za 2 týdny, o 100 % za 5 týdnů. K normalizaci by teoreticky mělo dojít do 5 týdnů. GMT je však markerem dlouhodobého abúzu alkoholu. Pro diagnózu akutního i chronického abúzu alkoholu a k monitoraci abstinence osob v protialkoholní léčbě se jeví jako vhodnější stanovení markeru CDT (carbohydrat deficitní transferin).

Normální hodnoty:

  • Děti: 5–13 U/l
  • Ženy: 4–18 U/l
  • Muži: 6–28 U/l

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Dobrý den.
Beru již 6 let . warfarin,
celou dobu mi nejde nastavit INRI.
Stále kolísají hodnoty,někdy jsou nízké
a za pár dnů vysoké.
Stravovací režim dodržuji.
Lékař mi doporučuje eliquis,ale s doplatkem.
Mám za těchto okolností nárok na tento
lék bez doplatků ? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dříve platilo, že když se u pacienta léčeného Warfarinem dlouhodobě nedaří dosáhnout uspokojivé hodnoty INRI, tak se přejde na jiný lék, na který přispívá zdravotní pojišťovna. Dnes jsou podmínky pro získání Eliquisu s doplatkem jiné. Pacient za výdej léku platí vždy doplatek, jehož výši ovlivňuje štědrost zdravotní pojišťovny a rabat lékárny. Například za ekonomické balení 168 tablet Eliquis 2,5 mg se doplácí okolo 570 Kč. Bez příspěvku od zdravotní pojišťovny je cena 1.670 Kč.
Příspěvek je možné získat jen za těchto podmínek:
Přípravek je hrazen na základě preskripce internisty, neurologa, kardiologa, angiologa, hematologa, ortopeda, chirurga a geriatra v indikacích:

1. prevence cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě, a to.:
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolizaci)
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. léčba a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců, pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců, pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cena léku eliquis hrazená pacientem

Co je to GMT

GMT znamená gama-glutamyltranspeptidázu. Látka GMT je stejně jako ALT a AST enzym vlastní lidskému tělu. Stanovení hodnot tohoto enzymu slouží především ke kontrole průběhu onemocnění v oblasti jater, žlučníku a slinivky břišní. Po odeznění onemocnění se hodnoty normalizují. GMT se stanovuje poměrně zřídka, protože jeho hladina víceméně kopíruje hladiny dvou enzymů ALT a AST, s jednou důležitou výjimkou. Je to totiž enzym účastnící se odstraňování mnoha jedů, zahrnujících v tomto případě i léky a alkohol. Izolované nebo vysoké hodnoty v krvi GMT v lékařské praxi signalizují alkoholika či alespoň pořádnou pařbu v několika předchozích dnech, nebo pravidelného uživatele léků (včetně narkomanů). Analogicky může být zvýšené GMT u sportovců pomáhajících si k lepším výsledkům anaboliky. Stejně jako u mnoha předchozích i následujících vyšetření se nejedná o průkazné vyšetření, pouze o nález vzbuzující v daných souvislostech důvodné podezření na hodnoty GMT při cirhóze, především GMT u alkoholika.

Zdroj: Co znamená vysoké GGT

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT GGT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Dušková.

Dobrý den, mám vysoké ggt 5,22.Pokládá se již za hodně vysoké nebo mírně vysoké.Alkohol vůbec nepiju.Uzivam triptany na migrenu,mohou mít na ggt vliv?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak snížit GGT

Norma CRP

Laboratoře mají své stupnice (tabulka) pro stanovení hodnoty CRP u dospělých, a to normálních a abnormálních hodnot. Obvykle platí, že pokud v těle nemáte zánět, nebudete mít měřitelnou hladinu CRP v krvi. Nicméně hodnoty do 5,0 mg/litr jsou považovány za normální hodnoty. V případě hladiny CRP v rozmezí od 5 do 30 mg/litr se jedná o virovou infekci (na tu se nepředepisují antibiotika, protože na ně nezabírají), a když vyjde hodnota CRP nad 30 mg/litr, jedná se s největší pravděpodobností o bakteriální infekci (někdy se uvádí, že hodnoty C-reaktivního proteinu v rozmezí 30–40 mg/litr jsou neurčité a o bakteriální infekci lze s jistotou hovořit až při hodnotách nad 40 mg/litr).

V případě vysoce citlivého testu hs-CRP pro účely rizika kardiovaskulárních onemocnění uvádí Americká asociace pro onemocnění srdce následující rozmezí:

  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi menší než 1 mg/litr, máte malé riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pohybuje-li se koncentrace hs-CRP v krvi v rozmezí 1 až 3 mg/litr, máte střední (průměrné) riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
  • Je-li koncentrace hs-CRP v krvi vyšší než 3 mg/litr, hrozí u vás vysoké riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Protože se systémy a hodnoty používané jednotlivými laboratořemi liší, berte výše uvedené parametry jako orientační.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Poradna

V naší poradně s názvem HODNOTY UREA A KREATININ U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel SJ.

Dobry den, jedna se o dve diety? V nekterych clancich se uvadi, ze by se dietni strava pri onemocneni ledvin mela skladat ze 1/3 z masa a mlecnych vyrobku a ze 2/3 priloh, zeleniny. Neni tedy ve vyse uvedenem receptu 400 g masa prilis? Dekuju.SJ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý případ onemocnění ledvin u psů je jiný a bude vyžadovat jiné dietní potřeby. Nejlepší způsob, jak vyladit množství proteinů ve stravě nemocného psa, je zařazení diety a následné překontrolování hodnot urea a kreatininu. Jsou-li stále vysoké, tak teprve pak přikročit k ubírání denního příjmu proteinů.
Přílišný nedostatek bílkovin ve stravě může být škodlivý a zhoršit zdraví psa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hodnoty urea a kreatinin u psa

Hodnoty CRP v těhotenství

Pozitivní (zvýšená) hladina CRP se vyskytuje také ve druhé polovině těhotenství nebo u pacientek užívajících hormonální antikoncepci.

Zdroj: CRP v krvi a jeho hodnoty

Diskuze

V diskuzi LAGOSA NEZADOUCI UCINKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Je to velmi dobry clanok. Som diabeticka 2 typu. Velky cholesterol a cukor nemozem znizit inzulinom pod hodnotu 8. Zacala som brat 2 krat denne lagosu. Stale ma beru, ze mam vysoke hodnoty pecenovych testov.zato ta lagosa. N.eviem ci sa znizili, ae cukor mi zacal rapidne klesat, neviem ci aj cholesterol. Lagosu beriem 20 dni a zrazu sa dostavam do neprijemnych situacii vecer , kedy cukor klesa na hodnoty 3.vsetko potvrdzuje veci uvedene vo vasom clanku. Dam si neskor urobit krvne testy a potom budem mozno mudrejsia
Ked mi hodnoty cholesterolu klesnu. Tlak sa mi tiez krasne zrovnal.. Dakujem za tento clanok.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lagosa nezadouci ucinky diskuse

Jaké druhy rakoviny mají vysoké CRP?

Hromadící se epidemiologické studie prokázaly souvislost mezi zvýšenými hladinami CRP a rizikem epiteliálních karcinomů, jako jsou karcinomy jater, plic, kolorektálního karcinomu, dělohy a prsu. Nová zjištění [1] společně naznačují, že hladiny CRP v séru mohou sloužit také jako indikátor rizika rakoviny vaječníků. K definitivní identifikaci role CRP při rozvoji rakoviny vaječníků jsou zapotřebí další studie.

Zde [2] je uvedena nová interpretace diagnostické užitečnosti CRP, která zohledňuje jedinečné vlastnosti izoforem CRP v kontextu vyvíjejícího se mikroprostředí prometastatického nádoru.

Zdroj: CRP hodnoty a rakovina

Poradna

V naší poradně s názvem GTT/GMT – TEST GAMA-GLUTAMYLTRANSFERÁZY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím o informaci. Mám zvýšené GGT 4,4. Jsem žena, 72 let, neberu žádné léky (v životě jsem téměř nemarodila), nepiji žádný alkohol, mám nadváhu. Byla jsem na SONU, vše v pořádku, markery na slinivku, též v pořádku. Lékař neví čím by to mohlo být. Je ta hodnota vysoká nebo jen zvýšená? Čím je možné hodnoty GGT snížit. Všechny kontrolované hodnoty z krve mám v normě.
Děkuji mnohokrát za odpověď
Vildová H.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vysoké hodnoty GGT říkají, že se něco děje s vašimi játry. Pokud jsou ostatní ukazatele jaterní činnosti jak píšete v pořádku, tak není třeba panikařit. Váš lékař určitě bude pátrat po příčině a bude vaše jaterní testy častěji sledovat. Sama si můžete pomoci tím, že nebudete nadále pít žádný alkohol, a ve svém stravování zohledníte žlučníkovou dietu. Pokud byste na sobě kdikoliv pozorovala nevolnost, zvracení a žlutou kůži a oči, tak neprodleně volejte rychlou záchrannou pomoc. Z bylinek vám může dobře posloužit ostropestřec mariánský. Jinak samozřejmě spoléhejte a dodržujte doporučení svého lékaře. Ostatním lékařům vždy říkejte, že máte vysoké GGT.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze GTT/GMT – test gama-glutamyltransferázy

GMD – glutamátdehydrogenáza

GMD je mitochondriální enzym, vyskytuje se také ve svalech, v mozku a leukocytech. Mění glutamát na oxoglutarát.

Normální hodnota GMD

  • muži: 0, 123 kat/l
  • ženy: 0,088 kat/l

Co znamená vysoká hodnota

Masivní vzestup GMD je projevem nekrózy jater nebo neoplazie.

Při obstrukcích a cholestáze rostou hodnoty až 10x (indukce tvorby enzymu v buňkách).

Co znamená nízká hodnota

Nízké hodnoty nejsou časté a nebývají sledovány.

Zdroj: Jaterní testy - normální hodnoty

ASLO u dětí

Každý bacil jenom zneužívá momentální slabosti naší imunity. Chodí okolo a číhá. Kdo má silnou imunitu, dokáže se hravě ubránit. Kdo si imunitu oslabí, což jsou většinou děti, nemá sílu, aby bacila bacil. Bacil se mu dostane na kobylku a je zle. Bacily jsou všude, ale podlehnou jim jen ti, kteří se oslabili.

Podle moderní medicíny je příčinou zvýšené hodnoty ASLO streptokoková infekce. Když náš organismus zjistí, že sliznice selhaly a propustily streptokoka dovnitř, začne celkem inteligentně tvořit protilátky. Na imunitním systému je, aby to správně korigoval. Streptokoky se snaží vypadat třeba jako buňky našeho srdce, ledvin nebo pouzder kloubů. To je od nich vysloveně sprosté, protože naše vlastní imunita se nesoustředí jenom na zlobivé streptokoky, ale omylem napadá i buňky našeho srdíčka, ledvin, kloubů. A máme tu autoimunitní onemocnění, kdy náš vlastní imunitní systém střílí do vlastních řad a ničí naše vlastní tkáně, což se děje převážně u dětí.

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO

Hodnoty cukru po jídle

Někdy je potřeba zhodnotit i vzestup krevního cukru během dne po určitém jídle a doplnit měření o takzvanou postprandiální glykémii (glykémii po jídle), která se obvykle stanovuje 1–2 hodiny po požitém jídle. Postprandiální glykémie je tedy hladina cukru v krvi po jídle. Normální hodnota postprandiální glykémie je do 7,8 mmol/l.

Postprandiální glykémie by měla být měřena vždy, když je nalezen rozpor mezi hodnotami glykémie nalačno a hodnotami glykohemoglobinu, z téhož důvodu je vhodné zjistit, jaké jsou hodnoty posptrandiální glykémie vždy, když dojde ke zhoršení kompenzace (zvýšení hodnoty glykohemoglobinu). Je nutné zjistit hodnoty postprandiální glykémie také tehdy, když se objevují, případně rychle progredují, mikrovaskulární komplikace. S výhodou je možné využít měření glykémie před hlavními a jídly a po hlavních jídlech v domácím prostředí pomocí glukometru.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

U zdravého člověka

U zdravých lidí se hladina krevního cukru (glykémie) může pohybovat v průběhu 24 hodin v rozmezí hodnot 3,5 až 6,6 mmol v 1 litru krve. Fyziologické rozmezí je 4,0 až 5,5 mmol v 1 litru krve. Mírné zvýšení (k hodnotě 6,0) nemusí znamenat onemocnění touto chorobou, může být důsledkem vrozených projevů organismu. Pokud zná ošetřující lékař hodnoty glykémie i z dřívější doby a může srovnávat, je schopen říci, zda se jedná o možnou poruchu, nebo jde o normální stav. Ve většině případů však hodnoty z mládí nezná, a proto v takovém případě může nalezené hodnoty klasifikovat jako diabetes nebo minimálně jako prediabetes. V každém případě je žádoucí průběžné lékařské sledování.

Zdroj: Cukrovka - naměřené hodnoty

Rakovina penisu

U mužů s rakovinou penisu, kteří mají hladinu CRP vyšší než 20 mg/l, je větší pravděpodobnost zjištění metastáz lymfatických uzlin.

Zdroj: Hodnoty CRP a rakovina

Co je to ASLO?

ASLO jsou protilátky proti streptolysinu O (SLO), který se nachází na povrchu streptokoků. Jedná se o látku tvořenou organismem při boji s těmito bakteriemi. Antistreptolysin (O) je protilátka proti streptolysinu O, produkovanému beta-hemolytickými streptokoky skupiny A, C a G. Streptolysin O je letální exocelulární protein, reverzibilně aktivovaný vzdušným kyslíkem; toxin rozpouští erytrocyty a mnoho dalších živočišných buněk porušením. Cytoplazmatickými membránami s následnou vazbou aktivovaného SLO na povrch buňky – hostitelem jsou produkovány protilátky Anti-Streptolyzin-O, aby neutralizovaly SLO. Stanovení ASLO slouží k diagnostice streptokokových infekcí, jako jsou revmatická horečka a glomerulonefritis, dále revmatická horečka, která vzniká při působení SLO na srdce – hlavní příznaky zahrnují horečku, zánět kloubů a srdce, srdeční arytmii, tachykardii a zvětšení srdce. Glomerulonefritis je onemocnění ledvin a předpokládá se, že je výsledkem alergické odpovědi na streptokokovou infekci horních cest dýchacích.

Hladiny ASLO v séru jsou závislé na věku pacienta, geografických okolnostech a místním výskytu streptokokové infekce. Může být sledována jako měřítko rozsahu a stupně infekce, streptokoková infekce je považována za jedinou, poklesne-li hladina ASLO oproti akutnímu stadiu na polovinu ve stádiu rekonvalescence, proto by se měl test zopakovat po 1–2 týdnech.

Hodnoty ASLO

Normální hodnota ASLO by měla být mezi 0–200.

Zvýšené hodnoty ASLO se vyskytují u těchto onemocnění:

  • revmatická horečka
  • spála
  • tonzilitis (streptokoková angína)
  • glomerulonefritis (zánět ledvin)
  • bakteriální endokarditis (zánět vnitřní blány vystýlající srdce)

Zdroj: Vysoké hodnoty ASLO


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP