Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYSOKÝ DRASLÍK V KRVI

OBSAH

Draslík v potravinách

Draslík se v potravě vyskytuje v dostatečném množství. Potraviny s nejvyšším obsahem draslíku jsou například hovězí játra, hovězí maso, fazole, banány, špenát, hrozny a ořechy. Mezi potraviny obsahující draslík ve velmi vysokém množství patří černý čaj a káva. K potravinám s nulovým obsahem draslíku se řadí lihoviny a rostlinné oleje. Velmi nízký obsah draslíku je v cukru, živočišných tucích nebo v kukuřičné krupici.

Zdroj: Draslík

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ DRASLÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka 65 let.

užíval jsem 15 let prestarium neo . dnes mi zjistili vysoký obsah draslíku v krvi, který je obsažen právě v prestárium. můžete mi doporučit jiný lék na vysoký tlak bez draslíku ? Děkuji J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez draslíku

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi REKONVALESCENCE PO OPERACI SÍTNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draslik.

2 měsíce léčím prasklou sítnici 2 2mesice léčím primář .a 2operace a nebude nepřilepíl se sítnice musí olej tel vědět šlo to olej jak operován čočku šlo léčit.dekuji pozdravem Draslík.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rekonvalescence po operaci sítnice

Jablka

Účinek na snížení krevního cukru

Jablka mají vysoký obsah vody a málo sacharidů, také v sobě mají vitamíny a draslík. Jablka mají mnoho užitečných léčivých vlastností, mimo jiné snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Způsob použití

Jablka můžete jíst v nejrůznějších formách, čerstvá i sušená. Jejich látky můžete přijímat z jablečných moštů, džusů, kompotů, džemů a dalších jídel. Obecně platí, že po tepelné úpravě se léčivé účinky snižují. Takže je rozhodně zdravější dát si k jídlu čerstvé nebo sušené jablko, než například jablečný štrúdl.

Na co si dát pozor

Není vhodné jíst jablka ve větším množství (jedno až dvě jablka denně naopak zdraví prospívají), protože při trávení kvasí ve střevech, a tím vznikají alkoholy, které tělu vůbec neprospívají. Jablka prodávaná v obchodech jsou často ošetřena nejrůznějšími chemickými postřiky proti plísním a škůdcům, které jsou pro nás nebezpečné. Proto je lepší si jablka vždy radši pořádně omýt a malým dětem jablka raději oloupat.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolářová Miroslava.

Mám dotaz dneska jsem si nechala přeměřit tlak a mám 120 na 100 můžete mi poradit děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Když máte tlak 120/100 jen nárazově (ne stále), tak to není nijak významně rizikové. Pokud by to byl trvalý stav, tak musíte učinit změnu svého režimu: přestat solit, zhubnout, omezit spotřebu cukru a tuků, doplňovat draslík s vápníkem a vyhýbat se stresu. Také je potřeba se začít zdravě hýbat. Pro podrobnější informace sledujte články o vysokém krevním tlaku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze VYSOKÝ KREVNÍ TLAK

Co znamená vysoký tuk v krvi

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.

Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).

Zdroj: Tuky v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Jak nabízí draslík lékárna

Většina lidí nepotřebuje draslík v doplňcích, pokud nebere diuretika. Snažte se však získávat dostatečné množství draslíku ze své denní stravy. Pacienti užívající tzv. ACE inhibitory (léky proti vysokému krevnímu tlaku) nebo trpící onemocněním ledvin nesmějí draslík brát vůbec.

Potravinové doplňky obsahující draslík jsou běžné jak v kamenných, tak internetových lékárnách.

Trpíte-li onemocněním ledvin nebo užíváte léky na snížení krevního tlaku či na srdeční potíže, užívejte draslík jen po poradě s lékařem. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků obsahující draslík se svým lékařem.

Návod k užívání draslíku: Potřebujete-li potravinové doplňky s draslíkem, užívejte je při jídle, abyste snížili dráždění žaludku. Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků).

Zde je cena draslíku.

Zdroj: Draslík

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga.

dobrý den,prosím o sdělení jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo. nenašla jsem žádný údaj o výšce normální hodnoty. Mám ho přes 70. Děkuji za odpověď. olga

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dlohodobý cukr se zjišťuje pomocí testu hemoglobinu A1c a vypovídá o průměrné hladině cukru v krvi za poslední 2 až 3 měsíce.
Jaký je normální dlouhodobý cukr?
U lidí bez diabetu je normální rozmezí hladiny dlouhodobého cukru 68 až 100 miligram na decilitr krve.
Hladiny dlouhodobého cukru mezi 100 až 140 znamenají, že máte prediabetes a vyšší pravděpodobnost, že onemocníte cukrovkou.
Hladiny 141 nebo vyšší znamenají, že máte cukrovku.
Jak může být vysoký dlouhodobý cukr a jaké jsou nebezpečí pro tělo?
Cílová hladina dlouhodobého cukru pro lidi s diabetem je obvykle nižší než 152. Pro zdravé lidi je bezpečná hodnota nižší než 100. Čím vyšší dlouhodobý cukr je, tím vyšší je riziko komplikací souvisejících s cukrovkou. 70 miligramů na deci krve je normální bezpečná hodnota.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Léky na vysoký tlak

Zde můžete vidět seznam léků na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem FYZIOLOGICKÁ HLADINA CUKRU V KAPILÁRNÍ KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindřich.

právě mě glukometr ukázal HI. co to znamená? moc, nebo málo cukru v krvi!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Značka HI může být zkráceninou slova HIGH, což je anglicky vysoký. Opositum k tomu bude LOW možná jako LO.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stupnice měření cukru v krvi tabulka

Dieta na vysoký krevní tlak

Dieta, kterou lze snížit vysoký krevní tlak je podrobně popsána zde: dieta na vysoký krevní tlak.

Zdroj: Jak léčit vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem SARKOIDIZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF.

Jak ovlinuje kakao sarkoidozu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pacienti se sarkoidózou často trpí hyperkalcemií (přebytek vápníku v krvi). Ukazatelem je C-reaktivní protein (CRP) v krvi. Pokud jsou hladiny CRP vysoké nebo rostoucí, je třeba věnovat pozornost jeho snížení pomocí léčby sarkoidózy a také používáním tradičních doplňků. Kakao nebo tmavá čokoláda má mnoho prospěšných kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků, ale mimo to má i vysoký obsah oxalátů a fosfátů a proto se nedoporučuje pro nemocné sarkoidózou nebo pro pacienty ohrožené ledvinovými kameny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sarkoidiza

Dieta na vysoký kreatinin

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. A na závěr: pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie a vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Kreatinin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer Otakar.

Dobrý den dekuji za odpoved ,chtel bych jen dodat ze jsem.mnel cukr v normě dokud jsem nebral warfarin a to dobrejch deset let a warfarin beru asi tri mesice a za tuto dobu mam cukr někdy i 10 i tak vam.moc dekuji s pozdravem Neubauer Otakar

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takhle to vypadá, že si myslíte, že Warfarin způsobil zvýšení vašeho krevního cukru. Ale Warfarin nijak neovlivňuje hospodaření s glukózou. Krevní cukr závisí na funkci slinivky břišní a na míře přijímaného množství glukózy ve stravě. Když nebudete jíst potraviny s vysokým glykemickým indexem, tak nebudete mít vysoký cukr v krvi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin nežádoucí účinky

Draslík v kulturistice

Trvalá fyzická námaha vyčerpává hladinu draslíku ve svalech, takže sportovci musejí opakovaně doplňovat zásoby draslíku a minerálů. Draslík mají obvykle sportovci spojený pouze v souvislosti s pitným režimem. V nápojích, jako je Gatorade nebo Isostar, slouží k rychlému zavodnění organismu v průběhu nebo po skončení fyzické aktivity.

Díky tomu, že se draslík ukládá ve svalových buňkách, může vám pomoci vypadat mohutněji. Pokud jíte typicky kulturistickou dietu a omezujete příjem ovoce, pak na vás zvýšený příjem draslíku bude pravděpodobně i daleko lépe fungovat. Užívejte 500–1 000 mg některé z dostupných forem draslíku, a to dvakrát až třikrát denně společně s jídlem.

Zdroj: Draslík

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Buchtová.

Dobrý den. Jaký lék na vysoký tlak a zvýšený cholesterol?P.doktorka mi předepsala lék Euvascor. užívám ho 2 měsíce ale při mírném rozrušení mám tlak stále vysoký.děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vítek.

Já užívám Cosyrel - 1 tabletu ráno a večer 1 tabletu Orcal Neo. Jsem spokojený, žádné nežádoucí obtíže.
Za několik týdnů využiju Cosyrel k opačnému užití, kdy požiju cca 15 tablet a tím se 100% odtlakuju a zastavím srdce. 46-let mi v tomto státě stačilo, ale to je osobní.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Nápoje

  • Mezi vhodné nápoje se řadí voda, neslazené čaje a neslazené minerální vody. Lze pít neslazenou kávu. Je možné vypít i sklenici vína nebo piva téměř každý den. Doporučuje se vypít asi dva litry tekutin denně (káva a alkohol se do tohoto příjmu nepočítají).
  • Nevhodný je tvrdý alkohol, víno nebo pivo ve větším množství, slazené nápoje a také nápoje se sladidly.

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ LÉKY NA VYSOKÝ KREVNÍ TLAK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den, když už mám vysoký krevní tlak, pomůže mi ho snížit nějaký přípravek z lékárny bez předpisu? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Skarlettka.

S vysokým tlakem si nezahravejte lékařskými pokusy. Ma to vždy vážný důvod a vy to nevíte. Na každou příčinu je jiný přístup.

Zdroj: diskuze Nejlepší léky na vysoký krevní tlak

Léčba

Množství kreatininu je v současnosti základním parametrem, který se vyšetřuje při odebírání krve. Je součástí preventivní prohlídky, ambulantního příjmu, ale i jedním z hlavních parametrů, na který lékař hledí při podezření na onemocnění ledvin. Při tomto podezření se kombinuje vyšetření kreatininu s vyšetřením močoviny v krvi. Kromě toho může lékař stanovit takzvanou clearenci, která informuje o době, za kterou je krev od kreatininu očištěna. K vyšetření je nutný pouze vzorek periferní krve z některé pažní žíly. Opravdu se není čeho bát. Pokud máte vysoký kreatinin, k léčbě se přistupuje vždy individuálně.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Dieta na snížení kreatininu

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi, a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Také pravidelně cvičte, protože tím nejen spalujete kalorie, ale i vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Hodnoty kreatinu v krvi

Nedostatek draslíku

U zdravého člověka není pravděpodobné, že by nízký příjem draslíku vyvolal nepříznivou odezvu. Při dalším snižování hladiny draslíku je prvním příznakem nedostatku tohoto prvku svalová slabost a nauzea (nevolnost až zvracení). K závažnému nedostatku může dojít u člověka, který užívá silná diuretika, jež snižují hladinu tekutin v těle, nebo u jedince trpícího těžkými průjmy či zvracením. Pokud se draslík nedoplňuje, může nízká hladina draslíku vést až k srdečnímu selhání.

Zdroj: Draslík

Nevhodné potraviny

  • cukr, med, marmeláda, kompoty
  • sladkosti – čokolády, sušenky, oplatky
  • pekárenské výrobky – sladké pečivo, cukroví, zákusky, dorty, bílé pečivo, knedlíky
  • tučné mléčné výrobky – tučné sýry, tučné mléko, tučný tvaroh
  • smažená jídla – smažený sýr, řízky, hranolky, krokety, chipsy
  • tučná jídla – slanina, uzeniny
  • přesolené potraviny – tyčinky, keksy, chipsy
  • tučná masa
  • •živočišné tuky – sádlo, máslo
  • slazené nápoje
  • alkohol

Zdroj: Vysoký cukr v krvi

Hladinu draslíku v krvi snižuje lékořice.

Při vyvážené stravě obvykle nenastává nedostatek draslíku v organismu a při správné činnosti ledvin nedochází ani k předávkování draslíkem (hyperkalémie). Nedostatek draslíku (hypokalémie) nastává obvykle při pooperačních stavech, při dlouhodobém podávání infuzí bez draslíku a v případech stravy s omezeným přísunem bílkovin. Hlavními příznaky nedostatku draslíku jsou svalové křeče, srdeční arytmie a pokles funkce ledvin. Mezi další příznaky nedostatku draslíku patří ztráta chuti k jídlu a zvracení.

Pro dospělého člověka se denní doporučená dávka (DDD) draslíku pohybuje mezi 1800–5000 mg. Pro děti do věku jednoho roku je denní doporučená dávka udávána v rozmezí 500–700 mg a pro děti od 1 do 9 let činí DDD 1000–1600 mg. Zvýšený přísun draslíku se doporučuje u pacientů trpících hypertenzí, společně se sníženým přívodem sodíku přispívá ke snížení krevního tlaku. Pro hypertoniky je doporučována denní dávka draslíku zvýšena až na 7000 mg.

Podle možnosti upravujte zeleninu v páře nebo v mikrovlnné troubě; vaření ve vodě totiž snižuje obsah draslíku. Vařením ve vodě ztrácejí například brambory 50 procent draslíku, vařením v páře jen necelých 6 procent.

Potravinové doplňky nemají obsahovat více než 99 mg draslíku v jedné tabletě (včetně kombinovaných multivitaminových přípravků). Domníváte-li se, že potřebujete užívat draslík, poraďte se nejprve se svým lékařem.

Zdroj: Draslík

Časté močení

Diuretika by se měla užívat každý den ráno. Není vhodné brát diuretika a pít mnoho vody, předtím než jdete spát. Užití těchto léků si dobře naplánujte. Diuretikum může být obsaženo přímo v léku na vysoký tlak a nebo jako samostatná pilulka.

Zdroj: Léky na vysoký tlak a jejich vedlejší účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP