Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYSOKÝ OBSAH VÁPNÍKU V KRVI

OBSAH

Doporučení k vápníku

Doplňky vápníku mohou být používány jednotlivci, kteří nejsou schopni získat dostatečné množství ve své stravě. Pro nejlepší absorpci vápníku by každá přijatá dávka neměla být vyšší než 500 až 600 mg. Také nepoužívejte kostní moučky nebo dolomit jako zdroj vápníku. Tyto složky by mohly být nebezpečné, protože mohou obsahovat olovo.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem SARKOIDIZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JOSEF.

Jak ovlinuje kakao sarkoidozu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pacienti se sarkoidózou často trpí hyperkalcemií (přebytek vápníku v krvi). Ukazatelem je C-reaktivní protein (CRP) v krvi. Pokud jsou hladiny CRP vysoké nebo rostoucí, je třeba věnovat pozornost jeho snížení pomocí léčby sarkoidózy a také používáním tradičních doplňků. Kakao nebo tmavá čokoláda má mnoho prospěšných kardiovaskulárních a protizánětlivých účinků, ale mimo to má i vysoký obsah oxalátů a fosfátů a proto se nedoporučuje pro nemocné sarkoidózou nebo pro pacienty ohrožené ledvinovými kameny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sarkoidiza

Příznaky nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může způsobit svalové záškuby, křeče a může nakonec vést ke kostním deformitám a zlomeninám. Aby se zabránilo nedostatku vápníku, musí být doplněn vhodnou stravou nebo pomocí potravinových doplňků s obsahem vápníku. Užitečná je kombinace s vitamínem D (je tělem vstřebáván bezproblémově).

Zdroj: Minerál vápník

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA VYSOKÝ TLAK BEZ DRASLÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jirka 65 let.

užíval jsem 15 let prestarium neo . dnes mi zjistili vysoký obsah draslíku v krvi, který je obsažen právě v prestárium. můžete mi doporučit jiný lék na vysoký tlak bez draslíku ? Děkuji J.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léky na vysoký tlak bez draslíku

Co znamená vysoký cukr v krvi

Hyperglykemie je definována jako zvýšení krevního cukru nad normu. Za normoglykemii (normální hladinu cukru) u zdravých osob na lačno se považují hodnoty cukru v rozmezí 3,5−5,5 mmol na litr krve. U diabetiků je za optimální glykemii (ke které směřuje terapeutická intervence) považováno rozmezí 4−6 mmol/l, rozmezí 6−7 mmol/l je hodnoceno jako uspokojivé a hodnoty nad 7 mmol/l již představují neuspokojivou hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jak snížit cukr v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vera.

Dobry den co bys te me poradili mam cukr 17 beru kapky metamizol a gujaran nemam to s toho prosim dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léky Metamizol a Guajacuran jsou léky proti bolesti a na uvolnění svalstva. Tyto léky nepůsobí na hladinu krevního cukru. Pokud máte takto vysoký obsah glukózy v krvi, musíte se poradit s lékařem diabetologem. Existuje mnoho možností, jak snížit cukr v krvi. Ke zvolení té správné je třeba znát váš zdravotní stav, a ten zná jedině váš lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jake hodnoty ma byt dlouhodoby cukr

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku pro většinu dospělých je mezi 800 až 1200 mg denně. U těhotných a kojících že je 1200 mg minimální denní dávkou. Starší lidé mohou potřebovat více, protože po věku nad 55 let tělo trpí značným nedostatkem vápníku, protože organizmus je méně schopný absorbovat a udržet tuto důležitou živinu.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži

Poradna

V naší poradně s názvem DNA PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sládková Soňa.

Prosím, mám dotaz, vadí při dně luštěniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Luštěniny mají vysoký obsah purinů a proto jsou při dně ve větším množství nevhodné. Jedině červená čočka má nižší obsah purinů a může se konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dna příznaky onemocnění

Zdraví kostí

Lidská kostra je největším odběratelem, ale i zásobárnou vápníku. Bez dostatečného množství vápníku by vaše kosti nemohly správně růst a vyvíjet se, pomáhá obnovovat malé množství úbytku kostní hmoty (snadno se do kostí absorbuje). Nedostatek vápníku v organismu může vést k opakovaným zlomeninám kostí. Vápník posiluje imunitní systém, chrání ho před škodlivými bakteriemi a toxiny, obsaženými v celém těle.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Diskuze

V diskuzi CO JE ŠPALDOVÁ MOUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hlaďas.

,,Pšenice špalda má vysoký obsah vlákniny – až 8,8 % na 100 gramů mouky.´´
Kolik procent je v 1 kg?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co je špaldová mouka

Hodnoty cholesterolu

Za ideální hodnoty se považuje množství cholesterolu do 5 mmol/l (maximálně do 5,2 mmol/l). Z toho by měl být LDL cholesterol do 3 mmol/l a HDL cholesterol do 1  mmol/l a hodnoty triglyceridů, které jsou v cholesterolu obsažené, by neměly přesáhnout 1,7 mmol/l. Hodnoty od 5 do 6 mmol/l se považují za zvýšený cholesterol v krvi a hodnoty nad 6 mmol/l jsou již typické pro vysoký cholesterol. Hladina cholesterolu v krvi je ale individuální a má na ni vliv i pohlaví a věk člověka. Vesměs platí, že po 20. roce života se hladina cholesterolu zvyšuje, a to rychleji u mužů než u žen, ale ženy muže v období přechodu doženou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu

Diskuze

V diskuzi VYSOKÝ KREATINÍN A CHRONICKY CHORÉ OBLIČKY. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Lukášik.

Dobrý večer, chcel by som vás poprosiť aké potraviny by som mal konzumovať pri mojej chorobe obličiek,nakoľko mám aj vysoký obsah draslíka a kyseliny močovej.


Ďakujem Lukášik.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vysoký kreatinín a chronicky choré obličky.

Zdraví srdce

Zvýšený příjem vápníku je důležitý pro lidi, kteří mají problémy se srdeční činností. Napomáhá zejména ke snižování krevního tlaku. Podílí se rovněž na srážlivosti krve a reguluje srdeční rytmus.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Poradna

V naší poradně s názvem CO OBSAHUJE NEJVIC KALCIA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pita.

Že Mák má tolik?????!,to je divné asi překlep ne??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je to tak. Mák je skutečně bohatý na obsah vápníku. Přesné vyjádření průměrného obsahu vápníku na 100 gramů semen máku je 1438 mg. Dále uvádím kompletní přehled nutričních hodnot ve 100 gramech makových semen.
Kalorie (kcal) 524
Tuky 42 g
Nasycené mastné kyseliny 4,5 g
Polynenasycené mastné kyseliny 29 g
Mononenasycené mastné kyseliny 6 g
Trans-nenasycené mastné kyseliny 0 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 26 mg
Draslík 719 mg
Sacharidy 28 g
Vláknina 20 g
Cukr 3 g
Bílkoviny 18 g
Vitamín A 0 IU
Vitamín C 1 mg
Vápník 1 438 mg
Železo 9,8 mg
Vitamín D 0 IU
Vitamín B6 0,2 mg
Vitamín B12 0 µg
Hořčík 347 mg

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co obsahuje nejvic kalcia

Kysané i čerstvé zelí

Účinek na snížení krevního cukru

Přestože obvykle platí, že čerstvá zelenina je zdravější, než jakkoli upravená zelenina, tak zelí je v tomto výjimkou. Některé studie totiž uvádějí, že kysané zelí obsahuje dokonce více vitamínů než zelí syrové. Kysané zelí zlepšuje citlivost nervů u diabetiků a zároveň snižuje hladinu cukru v krvi.

Způsob použití

Kysané i čerstvé se může konzumovat v nejrůznějších podobách. V Čechách je zelí oblíbenou součástí nejrůznějších pokrmů, příloh, obloh i salátů.

Na co si dát pozor

Kyselé zelí má vysoký obsah sodíku, který může způsobovat zdravotní problémy, proto i konzumace zelí musí být nějak omezena.

Je dobré si uvědomit, že kysané i čerstvé zelí ztrácí po tepelné úpravě až polovinu svých cenných látek. Takže pokud usilujete o snížení krevního cukru, je dobré konzumovat zelí bez toho, abyste ho vařili, zapékali a podobně.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Diskuze

V diskuzi SNÍŽENÍ KREATININU V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Dobrý den,
můžete mi prosím, také přeposlat své rady/zušenosti na snížení kreatininu v krvi ?
Děkuji za info.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Dobrý deň. Poprosím zaslať info ako sa dá znížiť obsah kreatinínu v krvi. Mama ho má dlhodobo v rozmedziach od 120-160.Urea 11,4. Je po mozgovej porážke má aj diabetes II.typu....Mäso a syry sa snažíme obmedzovať. Sú nejaké doplnky ktoré môžu byť nápomocné pri znižovaní?Vypije 1,5litra vody denne.

Zdroj: diskuze Snížení kreatininu v krvi

Co znamená vysoký tuk v krvi

Zvýšený cholesterol je jedním z významných rizikových faktorů srdečně-cévních onemocnění (tato onemocnění způsobují více než 50 % všech úmrtí v ČR). Problém zvýšené hladiny cholesterolu se přitom týká téměř 70 % dospělé české populace. Onemocnění charakteristické zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi se nazývá hyperlipidemie neboli hyperlipoprotenie (HLP). Jednou z dalších život ohrožujících onemocnění je familiární hypercholesterolémie, která je charakteristická částečnou nebo úplnou absencí receptorů pro LDL částice.

Hypercholesterolémie může být: primární (familiární, čili geneticky podmíněná) nebo sekundární (získaná, lze ji tedy odstranit).

Zdroj: Tuky v krvi

Poradna

V naší poradně s názvem CUKETA A ZELENÉ FAZOLKY CO NA TO WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Evženie.

Může se cuketa a zelené fazolky při walfarinu mají vysoký obsah vitaminu K

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak si musíte hlídat příjem vitamínu K. Pro ženy je hranice 90 mikrogramů vitamínu K za den. Ani méně a ani více. Každý den stejně.
Obvykle, co je zelené, má i vysoký obsah vitamínu K. Cuketa je sice zelená, ale patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K. Středně velká cuketa obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jeden zelený fazolový lusk dlouhý 10 cm obsahuje 0,8 mikrogramů vitamínu K. Přibližně 110 fazolových lusků pokryje denní limit pro příjem vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cuketa a zelené fazolky co na to walfarin

Charakteristika vápníku

Vápník je důležitý pro kosti, zuby, svalovou funkci, krevní srážlivost a metabolismus. Optimální denní příjem vápníku činí 1 g. Průměrná denní dávka vápníku je obsažena v:

  • 750 ml mléka
  • 1 kg tvarohu
  • 120 g tvrdého sýra
  • 120 g sezamových semínek
  • 400 g mandlí
  • 400 g mrkve
  • 500 g kedluben

Vápník je absorbován pouze v kombinaci s vitamínem D. Nedostatek vápníku způsobuje svalový třes, svalové křeče, kosterní deformace, zlomeniny. Zdrojem vápníku jsou všechny mléčné výrobky, zejména tvrdé sýry a máslo či mléko, dále kapusta, mrkev, sezamová semínka, kokosové ořechy.

Zdroj: Minerál vápník

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ČOČKA A POHANKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava Žáková.

Dobrý den,měla bych dotaz,kolik purinů obsahuje červená čočka a pohanka? Mohl by mi někdo poradit? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pohanka i čočka mají velmi vysoký obsah purinů a proto je lepší do jídelníčku nemocných dnou zařazovat tyto potraviny jen výjimečně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená čočka a pohanka

Hořčík a vápník

Hořčík pomáhá při vstřebávání vápníku v těle, dodávka vápníku do systému je rychlejší, což má za následek i rychlejší reakci na kostní nebo tkáňová onemocnění. Hořčík a vápník pracují v „harmonii“, která následně vede nejen ke zdraví kostí a zubů, ale přináší vašemu organismu i celou řadu dalších pozitiv, jak jsme ostatně uvedli na předchozích řádcích.

Zdroj: Výhody vápníku a hořčíku

Léčba nedostatku vápníku

Nedostatek vápníku může být obnoven mnoha způsoby. Existují i přírodní prostředky, které mohou pomoci zvýšit hladinu vápníku u rostoucích dětí.

  • Konzumace mléčných výrobků v každodenní stravě. Dítě by mělo pravidelně pít mléko. Mléko je bohatým zdrojem vápníku.
  • Konzumace zelené listové zeleniny, jako je špenát, celer, pískavice, by měla být zahrnuta v denní stravě.
  • Proso nebo červené proso a jídlo z nich připravené je rovněž bohatým zdrojem vápníku.
  • Sezamová semínka jsou plná vápníku.
  • Pivovarské kvasnice jsou dalším dobrým zdrojem vápníku.
  • Vystavení se časnému rannímu slunění po dobu 30 minut je velmi prospěšné, protože napomáhá produkci vitamínu D, který je důležitý při syntetizování vápníku.
  • Ovoce v každodenní stravě. V ovoci je vitamín C, který pomáhá s ukládáním vápníku v kostech. Pomeranče, citrony a guava, to jsou některé druhy, které jsou bohaté na vitamín C.

Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Příznaky nedostatku vápníku

  • Kosti dětí jsou slabé, jejich zuby jsou křehké a nažloutlé. Také to může být spojeno s nedostatkem vitamínu D. Křivice je porucha kostí způsobená nedostatkem vitamínu D a vápníku.
  • Kvůli nedostatku vitamínu D je střevní absorpce vápníku a fosfátů snížena, což vede k hypokalcémii. Svalová slabost a závažný případ tetanie je společným příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k deformitám nohou, v oblasti žeber a kloubů se mohou tvořit tzv. růže.
  • Dochází k nárůstu zlomenin u dětí. Opožděný růst zubů a vady chrupu jsou dalším příznakem nedostatku vápníku. Může dojít k pocení hlavy i během zimy, nebo naopak dítě cítí na hlavě chlad.

Zdroj: Příznaky nedostatku vápníku u dětí

Jablka

Účinek na snížení krevního cukru

Jablka mají vysoký obsah vody a málo sacharidů, také v sobě mají vitamíny a draslík. Jablka mají mnoho užitečných léčivých vlastností, mimo jiné snižují hladinu cholesterolu a cukru v krvi.

Způsob použití

Jablka můžete jíst v nejrůznějších formách, čerstvá i sušená. Jejich látky můžete přijímat z jablečných moštů, džusů, kompotů, džemů a dalších jídel. Obecně platí, že po tepelné úpravě se léčivé účinky snižují. Takže je rozhodně zdravější dát si k jídlu čerstvé nebo sušené jablko, než například jablečný štrúdl.

Na co si dát pozor

Není vhodné jíst jablka ve větším množství (jedno až dvě jablka denně naopak zdraví prospívají), protože při trávení kvasí ve střevech, a tím vznikají alkoholy, které tělu vůbec neprospívají. Jablka prodávaná v obchodech jsou často ošetřena nejrůznějšími chemickými postřiky proti plísním a škůdcům, které jsou pro nás nebezpečné. Proto je lepší si jablka vždy radši pořádně omýt a malým dětem jablka raději oloupat.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi

Dieta na vysoký kreatinin

Dieta na vysoký kreatinin je založena na zvýšeném příjmu tekutin, které pomáhají vyplavit kreatinin z ledvin. Doporučuje se konzumace brusinkového džusu, který je užitečný při léčbě infekcí močových cest. Do jídelníčku je nutné zařadit okurky, hlávkový salát, květák a mrkev. Tato zelenina pomáhá zvládnout ledvinové poruchy. Při zvýšené hladině kreatinu se okamžitě zdržte nadměrné konzumace alkoholu. Vyhněte se konzumaci červeného masa a potravinám bohatým na mouku a cukr, protože je pravděpodobné, že komplikují funkci ledvin. Používejte ve své stravě ženšen, který je účinný při snižování kreatininu v krvi a pijte šťávu z aloe vera, která zlepšuje funkci ledvin a pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. A na závěr: pravidelně cvičte, protože tím spalujete kalorie a vyplavujete kreatinin.

Zdroj: Kreatinin

Faktory, které poškozují vápník

Spotřeba vysokých dávek kyseliny fosforečné, která je obvykle v tmavě barevných druzích limonád, také sodík, alkohol a příliš mnoho červeného masa a kávy může způsobit ztrátu vápníku. Kromě toho mohou stresové hormony, zejména kortizol, poškodit vápníkové rezervy. Některé léky mohou poškodit vstřebávání a zásoby vápníku, jako je například tetracyklin.

Zdroj: Denní dávka vápníku pro zdravou kůži


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP