Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYSUŠENÉ RTY

OBSAH

Vysušené rty

Cheilitida je zánět rtů způsobený různými vnějšími faktory. Běžně jsou rty měkké a obsahují malé množství keratinu, působením vnějších vlivů ale mohou vyschnout a na povrchu se šupinkově loupat. To je pro pacienta nepříjemné. Sliznice je suchá a odlupují se malé kousky korneálních buněk. V závažnějších případech se vyskytují bolestivé svislé prasklinky. Vysušení způsobuje nepříjemné pocity pálení. U pacientů lze často pozorovat, že mají tendenci si zvlhčovat vysušené rty jazykem, což ale situaci pouze zhoršuje. Někdy se podráždí, vysuší, zčervená a praská i kůže kolem rtů.

Tady je několik fotografií, na kterých je možné vidět vysušené rty.

Zdroj: Plíseň na rtech

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHÉ A ROZTŘEPENÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kris..

Ten reccept na vlasy mam nanést na suché nebo mokré vlasy?
Děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Maska na suché vlasy a na roztřepené konečky se dá aplikovat jak na úplně suché čisté vlasy, tak i na právě umyté a vysušené ručníkem.

Zdroj: diskuze Suché a roztřepené vlasy

Babské rady na suché ruce

Na suché ruce dobře funguje kokosový, avokádový nebo olivový olej. V menším množství jej na ruce naneste a důkladně pomocí jemné masáže vtírejte až do vsáknutí. Před spaním můžete použít větší množství oleje, trošku promazávejte, oblékněte si na noc bavlněné rukavice a běžte spát. Stejným způsobem funguje i měsíčková mast, dětský olejíček, Indulona a vazelína. Pořádně je na ruce naneste, udělejte si zábal a opět nechte působit přes noc. Tato babská rada se zábalem často pomáhá, ruce se přes noc důkladně hydratují, což se ráno projeví v hebké pokožce. Máte-li dlaně vysušené až do krve, máte na nich puchýřky nebo ekzém a zábaly nefungují, vyhledejte lékaře nebo využijte profesionální péče v salónu. Lidem s atopickým ekzémem a suchou kůží lze doporučit „lázeňskou“ míchanou mast. V poměru 1 : 1 : 1 smíchejte volně prodejné masti Infadolan + Kalciová mast + Vitamin E – dohromady vás to bude stát cca 145 Kč a vysušené ruce budou minulostí.

Zdroj: Suché ruce

Diskuze

V diskuzi UNAVENÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michalikova.

Mně pomohly tyto kapky www.benu.cz/hyal-dro…
Používám vždy když na mě padá únava, nebo jsem nevyspaná a unavené oči chci oživit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Peta.

Také mám s nimi dobrou zkušenost. Navíc vydrží dlouho. Máme v práci klimatizaci. Oči mám vždy strašně vysušené. Tyto kapky účinkují vždy velmi rychle.

Zdroj: diskuze Unavené oči

Účinky masti

Používejte k promazávání hrudníku při potížích s průduškami a k masážím chodidel při nachlazení. Mast je vhodná také na promazávání vysušené kůže, při lehkých popáleninách nebo kožních zraněních.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi BOULE POD KŮŽÍ NA BRISE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Mikulec.

Zakoupíte krušinu olšovou-kůra/ latin.frangula alnus/,třezalku a měsíček , 1/2 kostky vepřového sádla cca 125g. Na pánvi rozpustíme sádlo na mírném ohni, aby se nepřepálilo, do něho nasypeme 34 g krušiny a toto pomalu vaříme na mírném ohni 1 hod.tak, aby sádlo s bylinou jen mírně probublávalo, pomalu jemně mícháme, když by se vám zdálo, že je sádla málo můžete malinko přidat, tak aby se krušina v sádle vařila a ne smažila.!! 1 minutu před koncem vaření přisypete 17g třezalky a 17 g měsíčku, a mícháte a vaříte 1 min. Pak odstavte a pánev přikryjte poklicí a nechejte stát přes noc/ asi 12hod./ Druhý den opět zahřejete tak, aby toto vše bylo tekuté a přecedíte přes nějaké plátno nebo hustý cedník do uzaviratelné nádobky- nejlépe skleněné/ např. od přesnídávky nebo od krému,od džemu./ Po vychládnutí a ztuhnutí je mast hotová.Skladujte v chladnu ale nemrazit, nejlépe dole v lednici. Vtírejte 3x denně do kůže.,/ přímo na bulku/ nejlépe jemně oholené, aby se mast dobře vstřebala. Vtírejte tak dlouho až uvidíte znatelné zmenšování bulky, až do úplného vymizení - u nás to trvalo asi 1 měsíc a už je to rok a nic dalšího se neobjevilo. Držíme vám palce!!! Mikulcovi z Opavy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirí.

Dobrý den, určitě bych použil místo sádla lůj z hovězích kostí, ten je tuhý více než sádlo a je lepší na kůži a lépe vstřebatelný, dá se použít i s kokosovým olejem . Tchýni to vařím už několik let používá to na vysušené nohy při cukrovce.

Zdroj: diskuze Boule pod kůží na brise

Smažená vepřová kůže

Ingredience: 400 g vepřových kůží, sůl, pepř, olej

Technologický postup: Vepřové kůže očistíme a zbavíme zbývajících štětin, omyjeme, osušíme, osolíme a můžeme je i opepřit. Takto připravené kůže zavěsíme do chladné místnosti, kde proudí vzduch, a necháme je zde takto sušit týden. Vysušené kůže si nakrájíme na menší kousky a smažíme je v rozpáleném oleji. Kůže nám během smažení nabobtná a chutná skvěle. Podáváme společně s okurkou. Kůže se dá smažit jen v rozpáleném oleji a jen když je dostatečně suchá a křupavá.

Další tip je ten, že kůži před smažením nastrouháme a pak do ní cokoliv obalíme jako trojobal – místo strouhanky použijeme kůži. Nakonec pokrm standardně usmažíme.

Zdroj: Vepřové kůže

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVÁ LÉČBA SVRABU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čejková.

Dobrý den,manžel absoůvoval přeléčení svrabem,jak se vrátil z nemocnice,tak má celé tělo červené a vysušené.Můžete nám poradit čím to zlikvidujeme a proč to je?Že by ta síra tak učinkovala na tělo?Mažeme to krémem co nám poradili v lekárně název je EXCIPIAL U LIPOLOTIO

Děkují za radfu a odpověď

Hezký den Čejková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trvá léčba svrabu

Babské rady na popraskané koutky úst

Pokud se u vás nemoc ústních koutků objeví, ihned vynechejte kosmetické přípravky, a to až do úplného vyhojení. Jediné, co lze používat, je přírodní forma jeleního loje bez příměsí parfémů, který okolí koutků vysušené léčbou zvláční. Pokud byly v době propuknutí nemoci použity například lesk na rty nebo rtěnka, raději si potom pořiďte nové, aby citlivé místo nebylo případně infikováno znovu. Totéž platí i o jelením loji, který se aplikoval v době hojení problému.

Naše babičky prasklý koutek léčily naprosto jednoduše. Prasklinu potřely mazem z ucha. Do druhého dne prý zahojeno.

Zdroj: Anguli infektiosi – ústní koutky

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Owlie.

Zdravím,
na kůži se mi objevily suché červené fleky, ani moc nesvědí, spíše pnou, že jsou vysušené a zdá se mi, že se mi zvětšují.. byly to malé flíčky, teď jsou cca 5 cm široké a kulaté, mám je na lopatce..
Nevíte někdo co by to mohlo být nebo co to způsobuje? Mám strach, aby to nebylo něco vážného :-(

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Červené fleky na kůži

Vejce natvrdo bez popraskání

Před vařením nechte vejce ohřát na pokojovou teplotu, zabráníte tak popraskání skořápky. Ke stejnému účelu slouží trocha octa přidaná do vody, ve které vejce vaříte.

Na vaření vajec používejte menší kastrůlek, vejce vkládejte do studené vody a přiveďte k varu. Mějte po ruce kuchyňský budík nebo hodinky a odměřte si dobu vaření. Ta záleží na tom, v jaké úpravě chcete vejce jíst. Vejce natvrdo nechte v rendlíku vařit 10 minut. Pokud budete vejce vařit déle, žloutky budou mít nazelenalý okraj a budou vysušené.

Aby se vejce dobře loupala, po uvaření je slijte a prudce zchlaďte ve studené vodě. Tím také zastavíte var a vejce budou mít přesně tu konzistenci, kterou máte rádi.

Zdroj: Vejce natvrdo

Poradna

V naší poradně s názvem ALERGIE NA PEŘÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristýna.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli k příznakům na peřové povlečení patří napřiklad pocení na hrudi, těžké dýchání a sucho v nosní dutině. Nikdy přrdtím jsem takové stavy nepocítila, než jsme si pořídily tyto peřiny, ale každou noc se mi to nestáva jen kromě vysušené nosní dutin. Děkuji předem za odpověd... Kristýna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pocení na hrudi není přímým následkem alergie na peří, ale spíše souvisí s akumulační schopností peří, které zadržuje teplo. Ostatní projevy, které popisujete mohou skutečně souviset s alergií na peří.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Alergie na peří

Šípky využití

Ke sběru jsou vhodné plody všech druhů planě rostoucích růží. Nejvhodnějším obdobím pro sběr je suché a slunečné podzimní počasí. Pokud je chceme uchovat na zimu k přípravě čaje, je potřeba je usušit.

Suší se pouze kvalitní, nepřezrálé a dobře vybarvené plody. Šípky zbavíme stopek a zbytků okvětí, opláchneme a osušíme je utěrkou. Poté vložíme do trouby asi na pul dne - nejvhodnější teplota sušení je mezi 60 a 70 stupni. Dvířka trouby necháme pootevřena, aby přebytečná pára měla kam odcházet. Pokud plody sušíme pomaleji, mohou zplesnivět, při vyšších teplotách naopak zhnědnout nebo se připálit. Vysušené šípky uchováme v temnu a suchu a vydrží nám jednu zimu.

Zdroj: Šípkový čaj přírodní zbraň proti chřipce

Poradna

V naší poradně s názvem NAMIESTO WARFARIN INY LIEK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.

Bolo by bezpečnejsie užívať iný liek ako warfarin?5 rokov ho užívam po operácii mitralnych chlopní.a ešte otázka,môžem omega 3?Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život tím, že zabraňuje tvorbě sraženin. Když dobře zvládnete dietu, která je u tohoto léku největší nevýhodou, tak není potřeba ho měnit ani po dlouhé době.
Na vaší otázku, jestli můžete užívat omega 3 mastné kyseliny, odpověď zní ano, ale musíte podstoupit změření srážlivosti krve po prvních dvou až třech dnech této doplňkové léčby. Omega 3 mastné kyseliny, a to i rybí tuk, různé oleje (i řepkový) totiž zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.
Domluvte se se svým lékařem a dohodněte si plán, kdy začít, a kdy přijít na odběr krve. Lékař vám přizpůsobí dávkování Warfarinu a vaše doplňková léčba tak může být bezpečná. Užívat společně s Warfarinem Omega 3 mastné kyseliny jen občas jak se vám zachce není dobrý nápad. Pokud se u vás objeví neobvyklé krvácení nebo modřiny, nebo máte jiné zvláštní příznaky, například závrať, tak vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Další možné nepříjemnosti, které se při této společné kombinaci mohou vyskytnout jsou: slabost; červená nebo černá, dechtová stolice; vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo vysušené krve, která vypadá jako káva; těžká bolest hlavy; a slabost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Namiesto warfarin iny liek?

Alpecin liquid

Alpecin Coffein Liquid zvyšuje produktivitu vlasových kořínků. Kombinace účinných látek s kofeinem udržuje vlasové kořínky aktivní a přispívá k prodloužení růstových fází vlasů na dobu delší, než je vlasům geneticky předurčeno...

Působí proti předčasnému vypadávání vlasů.

Zvyšuje produktivitu vlasových kořínků.

Zvyšuje rychlost růstu vlasů.

Po aplikaci tonika Alpecin Liquid ucítíte na pokožce hlavy chladivé brnění, účinné látky se dostávají podél vlasu do kořínku a vytváří tam zásobu až na 24 hodin. Tonikum Alpecin Coffein Liquid aplikujte ráno a po každém mytí vlasů do ručníkem vysušené pokožky hlavy. Tonikum vmasírujte a neoplachujte. Vlasy nechte krátce proschnout a potom je upravte jako obvykle.

Zdroj: Co je to Alpecin

Péče o suché ruce

U péče o vysušené ruce je důležité zaměřit se na prevenci. Myjte si ruce co nejkratší dobu a při úklidu domácnosti používejte ochranné rukavice, případně si alespoň po ukončení prací ošetřete ruce krémem. Jednou za čas je vhodné si dopřát komplexnější péči, například v podobě olejových zábalů, masáží, ale i peelingu, který zbaví vaše ruce odumřelé kůže. Na trhu je mnoho přípravků určených k péči o suché ruce. Jsou v různých cenových relacích a neplatí, že vám mohou pomoci pouze drahé krémy. Zaměřte si i na to, zda přijímáte dostatek vitamínů a minerálů. Pro lepší pokožku rukou je důležitý především přísun vitaminů B, D a E, z minerálů pak železo a vápník.

Pokud se domníváte, že pro péči děláte maximum a stejně máte pořád suché dlaně, vyhledejte pomoc dermatologa. Pomůže vám zjistit příčinu a doporučí vám vhodný krém či vám ho nechá v lékárně speciálně namíchat přímo na vaše potíže.

Zdroj: Suché ruce

Rady pro bílé zuby

  • K odstranění skvrn, které se na zubní sklovině tvoří, použijte 2× měsíčně sodu bikarbonu.
  • Můžete přidat kapku hřebíčkového oleje do zubní pasty a zuby vyčistit s takto obohacenou pastou alespoň jednou týdně.
  • Přestaňte kouřit. Kouření je nejrychlejší cestou, jak změnit barvu vašich zubů z bílých na žluté.
  • Smíchejte čajovou lžičku citronové šťávy a kuchyňské soli a udělejte z ní jemnou pastu. Aplikujte na ta nejžlutější místa na zubech a jemně je s ní vyčistěte.
  • Doporučujeme pužívat ve stravě zázvor nebo čerstvou citronovou šťávu, oboje totiž zlepšuje trávení i dech.
  • Použijte vnitřní bílou část pomerančové kůry a „vygumujte“ zuby do běla.
  • Vysušené listy bobkového listu kombinované s vysušenou kůrou z pomeranče představují výborný bělící prostředek.

Nemáte trpělivost na bělení zubů? Pak je nejlepším řešením předcházet tvorbě zubního kamene a skvrn. Několik dalších rad:

Zdroj: Domácí triky na bílé zuby

Recept na mini štafetky

Ingredience na těsto: 260 g krystalového cukru, 11 bílků, 120 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů

Ingredience na krém: 250 g másla, 30 g Hery, 30 g hladké mouky, 2 dl vody, špetka soli, 1 lžička mleté kávy, cukr, rum

Ingredience na polevu: 200 g čokolády na vaření, 30 g tuku

Technologický postup: Bílky s cukrem ušleháme dotuha, přidáme mouku smíchanou s ořechy. Připravíme si 3 plechy vyložené pečicím papírem a těsto na ně rozdělíme. Pečeme prudce (na 200 °C) a krátce – upečené těsto nesmí být vysušené. Ihned po upečení stáhneme pečicí papír z plechů a necháme na mřížce vychládnout. Z Hery a hladké mouky uvaříme jíšku, zalijeme vodu se špetkou soli a umícháme na kaši. Ušleháme máslo a přidáme do něj vychladlou kaši, přišleháme lžičku mleté kávy a dle chuti dosladíme moučkovým cukrem a dochutíme rumem. Na tác položíme 1. plát, pomažeme jej polovinou krému, přitiskneme 2. plát, pomažeme jej zbylým krémem a přitiskneme 3. plát. Necháme ztuhnout, poté krájíme na malé řezy (3 x1,5 cm), které zešikma namáčíme do čokoládové polevy.

Zdroj: Štafetky

Krém na krepaté vlasy

Na výběr máte z několika komerčních výrobků.

Alterna Caviar Smoothing Anti-Frizz

Lehký krém na vlhké vlasy Alterna Caviar Smoothing Anti-Frizz se při aplikaci změní v olej, který dokáže zkrátit fénování, chrání před krepatěním a zároveň i tepelným poškozením. Usnadní ovladatelnost vašich vlasů a vůbec nezáleží na tom, zda jsou rovné, vlnité či kudrnaté. Je vhodný pro normální až silné nepoddajné a krepaté vlasy, a to včetně barvených. Jeho složení je obohaceno o výtažek z kaviáru a pečující avokádový, habešský a kaméliový olej. Tyto látky společně s jedinečným Climate Shield komplexem pomáhají udržovat vlasové vlákno pružné, vyživené, uhlazené a hydratované. Zlepšují jeho ovladatelnost a brání pronikání vnější vlhkosti a vzniku krepatění až na 72 hodin. Urychlují vysoušení vlasů až o 40 % a zároveň je chrání před tepelným poškozením až do 232 °C. Výsledkem jsou hebké, poslušné a oslnivě lesklé vlasy. Bez ftalátů, parabenů, syntetických a petrochemických barviv. Před fénováním naneste na vlhké, ručníkem vysušené vlasy. Malé množství krému nejdříve promněte v dlaních, dokud se nezmění konzistence z krému na olej. Poté vetřete do délek a konců. Neoplachujte. Následně vlasy vysušte. Pro dokonalou kontrolu se doporučuje kombinovat se šamponem a kondicionérem Alterna Caviar Smoothing Anti-Frizz.

Davines Essential Love Smoothing

Krém na vlasy Davines Essential Love Smoothing uhlazuje a narovnává nepoddajné a krepaté vlasy. Obsahuje extrakt z oliv, který dodá vašim vlasům elasticitu, hebkost a krásný lesk. Přitom je nezatěžuje a nezanechává na nich žádné zbytky. Krém se neoplachuje, stačí ho jednoduše nanést na vlhké vlasy a následně je upravit, jak jste zvyklá. Přípravek je bez parabenů. Naneste jej na umyté, ručníkem vysušené vlasy po použití kondicionéru. Neoplachujte. Vlasy upravte jako obvykle. Doporučuje se kombinovat s dalšími přípravky řady Love Smoothing.

L'Oréal Professionnel Expert Liss Unlimited

L'Oréal Professionnel Expert Liss Unlimited je ochranný uhlazující krém pro nepoddajné vlasy. Bezoplachový termokrém obsahuje pro-keratin, komplex z keratinového oleje, olej z kukui a z pupalky dvouleté. Vaše vlasy budou díky těmto látkám zkrocené a zůstanou hladké a pružné až po 4 dny. Naneste malé množství krému do umytých, ručníkem prosušených vlasů. Neoplachujte. Vlasy vyžehlete například žehličkou Steampod.

Olaplex No.6 Bond Smoother

Stylingový krém Olaplex No.6 Bond Smoother je určen až na 72 hodin a zamezuje krepatění i nechtěnému polétávání. Hydratuje vlasové vlákno, uhladí ho a dodá mu sametovou hebkost. A vaše neposlušná hříva bude ta tam. Naneste malé množství krému do délek a konců suchých nebo vlhkých vlasů. Neoplachujte. Vlasy pročešte a upravte jako obvykle. Doporučuje se kombinovat se šamponem a kondicionérem Olaplex.

Zdroj: Co na suché a krepaté vlasy

Aloe vera – recepty na vlasy

Zábal z aloe vera na suché a lámavé vlasy

Po umytí vlasů si udělejte zábal z aloe vera. Množství použitého gelu závisí na délce a hustotě vlasů, pro střední délku vlasů si připravte 100–200 ml gelu. Pokrájený gel umixujte a vetřete do vlasů. Zabalte do igelitu a ručníku. Gel nechejte asi půl hodiny působit a potom opláchněte. Vlasy budou už po třech zábalech pevnější. Aloe je dobrý kondicionér, protože proniká až do hloubky vlasů a rovněž obsahuje keratin – základní protein, který omlazuje vlasy svými živinami, dává jim větší pružnost a zabraňuje jejich lámání.

Aloe vera – vlasová kúra ve spreji

Jemná vlasová kúra ve spreji, která vlasy ošetřuje, dodává jim vlhkost a ulehčuje česání, aniž by vlasy zatěžovala. Obsahuje 60 % aloe vera a tekutý mátový extrakt. Tato kúra je zvláště vhodná pro vysušené a barvené vlasy, kterým propůjčuje lesk a zaručuje jejich pevnost.

Aloe vera a péče o vlasy

Vlasová kosmetika z aloe má schopnost regenerovat vlasy a pokožku, a to především v raném stadiu, kdy vlasy teprve začínají vypadávat. Alopecie neboli vypadávání vlasů může mít vícero příčin, ale často jde o problém řešitelný. Určitě tedy vypadávání vlasů nenechávejte bez povšimnutí a začněte s alopecií bojovat co nejdříve.

Zdroj: Aloe vera na vlasy

Rady

Pro co nejdelší zachování barvy se doporučuje vlasy nemýt příliš často a při mytí dávat pozor na teplotu vody: čím je voda teplejší, tím více barva bledne. Používejte přípravky určené pro barvené vlasy, které nejen chrání barvu vlasů před vyblednutím, ale také o vlasy pečují a pomáhají napravit případné škody způsobené barvením. Jednoduchý recept pro dlouhotrvající zářivost barvy: vezměte si s sebou ke kadeřníkovi svůj šampon a nechte si do něj přidat trochu barvy. Tento trik skvěle funguje zejména v případě zrzavých vlasů.

Objem vlasů opticky zvětšuje jakýkoli světlejší odstín. Nechcete-li vlasy zesvětlovat, využijte jemný vícebarevný melír, účes bude na pohled bohatší.

Na barvené vlasy používejte stylingové přípravky s UV filtry, jež chrání vlasy před vyblednutím. Jako účinnou ochranu používejte také pokrývku hlavy (klobouk, šátek, čepici a podobně).

Vlasy vysušené po umytí pevně podržte, nasměrujte fén po směru růstu šupinek (tedy směrem od hlavy) a „přefoukněte‟ je proudem studeného vzduchu. Tak jim dodáte ten nejzářivější lesk, jakého lze dosáhnout.

Co se týče barvení vlasů před dovolenou, brunetky a zrzky mají dvě možnosti: pokud zoufale potřebujete obarvit před odjezdem, samozřejmě můžete, ale počítejte s tím, že vaše barva vybledne. Proto je lepší obarvit vlasy až po návratu z dovolené. Jestli budete opálená, nová barva vaše opálení ještě zvýrazní.

Blondýnkám se naopak doporučuje nechat si udělat melír či barvu přibližně jeden týden před odjezdem. Tím barva vlasů získá jasný a zářivý vzhled, působením sluníčka pak lehce zesvětlá a získá onen plážový nádech. Rozhodně na blížící se dovolenou upozorněte svého kadeřníka, neboť je dobré do vlasů přidat intenzivnější tóny.

Zdroj: Vlasy zničené barvením

Výživná žloutková maska na mdlé vlasy

Žloutkové masky jsou velmi efektivní v péči o vlasy. Díky nim jsou vlasy silnější, zastavuje se jejich vypadávání a řídnutí.

Žloutková maska je výhodná pro:

  • unavené vlasy
  • suché vlasy
  • jemné vlasy
  • barvené vlasy
  • poškozené vlasy

Tato maska pomáhá vlasům regenerovat a zároveň zrychluje jejich růst, což je dělá silnějšími a zdravějšími. Výživné žloutkové masky jsou tajemstvím krásy mnohých celebrit. Stačí aplikovat jednou týdně a výsledky jsou okamžitě vidět.

Masky proti mdlým vlasům zastavují vypadávání vlasů a vedou k plnějšímu a silnějšímu vzhledu vlasů. Směs z vaječných žloutků se dá kombinovat s různými oleji a medem. Ricinový olej je zázračný v péči o vlasy. Tyto masky jsou skvělé pro regeneraci a stimulaci růstu vlasů. Při pravidelném používání je regenerace a stimulace vlasů zcela zjevná.

Olivový olej je dobrý pro intenzivní hydrataci vlasů, stejně jako arganový olej, který je vhodný pro kvalitní ošetření vlasů a pokožky.

Výhodu má i samotný med, který je pro vlasy velmi prospěšný a pomáhá s jejich regenerací, vlasy zároveň změkčuje, ty jsou pak lesklé a dobře se rozčesávají. Med přispívá k uzdravení vlasů od různých vlivů životního prostředí. Je známo, že se používá v mnoha kosmetických produktech. Nejčastěji je obsažen v krémech na pokožku, pleťových krémech, tělových mlékách a v olejích do vlasů.

Výroba žloutkové masky

Budete potřebovat:

  • 1 žloutek
  • lžičku medu
  • lžičku olivového oleje
  • lžičku ricinového oleje
  • lžičku arganového oleje

Postup:

Vaječný žloutek vložte do mísy. Přidejte med, olivový olej, arganový a ricinový olej. Všechny ingredience smíchejte dohromady, dokud nevznikne hladká a hustá konzistence. Tuto masku aplikujte na vlasy, vždy jen na vysušené vlasy (postačí ručníkem). Masku nechte na vlasech působit po dobu 30 minut, ale pro lepší výsledek můžete vyzkoušet i hodinovou aplikaci. Po této době je třeba vlasy opláchnout, umýt šamponem a kondicionérem.

Zdroj: Masky pro suché a mdlé vlasy

Vepřový špíz s kroketami a růžičkovou kapustou

Podle kluků v akci lze marinované libové vepřové maso připravit velmi jednoduše, chutně a ještě s efektem! Kluci ho zprudka a krátce opečou, což podle nich zaručí, že nebude vysušené a zůstane krásně křehké.

Ingredience

Na 4 porce

  • 600 g minutkových plátků z vepřové pečeně.

Na marinádu

  • 50 g kremžské hořčice;
  • 50 ml oleje;
  • 50 ml vody;
  • hrst plocholisté petržele;
  • mletý pepř;
  • sůl.

Na krokety

  • 600 g brambor vařených ve slupce;
  • 1 šalotka;
  • 3 stroužky česneku;
  • 1 lžička mleté papriky;
  • 1 lžička drceného kmínu;
  • mletý pepř;
  • sůl;
  • 2 žloutky;
  • 1 lžíce plnotučné hořčice;
  • worcesterská omáčka;
  • olej na smažení.

Na kapustičky

  • 500 g růžičkové kapusty;
  • 80 g másla;
  • 4 snítky tymiánu;
  • 1 lžíce krupicového cukru;
  • střik bílého vinného octa;
  • mletý pepř;
  • sůl

Postup

Ze všech ingrediencí na marinádu kluci vymíchají lák, do nějž vloží na hodinu plátky vepřového masa. Poté marinované plátky napíchají na špízy, vloží na plech vyložený pečicím papírem a pečou ve vyhřáté troubě při 250 °C po dobu 8−10 minut.

Během marinování si kluci připraví krokety. Nejdříve nastrouhají brambory na jemném struhadle a smíchají je s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem utřeným se solí, ochutí mletou paprikou, drceným kmínem, pepřem a solí, plnotučnou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Ještě nakonec vše promíchají se žloutky. Z hotové směsi tvarují krokety a smaží je v oleji dozlatova.

Po dobu, co se peče maso na špízech, tak si kluci připraví růžičkovou kapustu. Nejdříve ji očistí, nakrájí na půlky či čtvrtky, opečou na rozehřátém másle, přidají snítku tymiánu, zasypou cukrem, a zahřívají, než cukr zkaramelizuje. Pak zastříknou octem a dochutí pepřem a solí.

Hotový pokrm podávají na talíři se špízy, kapustičkami a smaženými kroketkami.

Video recept

Video recept, kde kluci připravují vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou, se můžete podívat zde: Vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou.

Zdroj: Růžičková kapusta podle pořadu Kluci v akci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Nina Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP