Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYSYCHÁNÍ OČÍ

OBSAH

Bylinky s obsahem vitamínu A

I vitamín A má vysokých obsah antioxidantů, takže je dalším pomocníkem pro vaše suché oči. Jeho nedostatek způsobuje generalizované vysychání sliznic. Nejvyšší koncentrace tohoto vitamínu je v paprice. Dále ho lze čerpat například z bazalky, kajenského pepře, oregana, kerblíku, šalvěje, kopru, saturejky a tymiánu.

Zdroj: Přírodní bylinky pro suché oči

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RECEPT NA VYSYCHÁNÍ KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Sláma .

Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept proti vysychání kloubních pouzder podle Otce Pleskače: V potravinách si kupte želatinu, kterou si večer připravte v množství dvě lžičky rozmíchat do vody a ráno to vypijte. Takto postupujte každý den po dobu jednoho měsíce. Tady je záznam z rádia, kde o tom Otec Pleskač hovoří (48. minuta):
prehravac.rozhlas.cz…

Zdroj: diskuze Prosím o recept na vysychání kloubů

Ochrana před environmentálními dráždidly

Alergie na pyl, prach, domácí mazlíčky a plísně jsou častou příčinou vysychání očí. Je spousta jedinců trpících různými alergiemi, z nich asi ¼ lidí má alergii spjatou s očními příznaky. Suchým a podrážděným očím způsobeným alergií lze pomoci nošením slunečních brýlí, používáním vzduchových filtrů i řízením vozidla se zavřenými okny. Vzduchové filtry odstraňují prach a další environmentální dráždidla ze vzduchu, brýle chrání oči před větrem a sluncem. Také se doporučuje přestat kouřit, tedy pokud kouříte, a rovněž se vyhýbat místům, kde se kouří.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Poleva na perníčky

Použití polevy má mnoho důvodů: zlepšuje vzhled výrobků, zabraňuje vysychání korpusu, brání přístupu vzduchu k náplním (jejich vysychání, okysličování a tím vede ke zpomalení procesu žluknutí), zabraňuje vniknutí mikroorganismů do náplní a korpusů pečiva.

Zdroj: Poleva na perníčky

Diskuze

V diskuzi PROSÍM O RECEPT NA VYSYCHÁNÍ KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Sláma .

Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Bilavčíková.

Já jsem uživala tento lékvar.
9 až 10 vajíček s bílou skořápkou. Vajíčka dat do mísky a zalit šťávou z citronu,tak aby byla celá ponořená v citronové šťávě.Nechat odležet 7 až 9 dnů semtam promíchat.Skořápka bude úplně měká.Toto vše rozmixujeme a přecedíme,přídame 250g medu a 1/2 litru alkoholu 40% ,řadně promícháme.Užívá se denně 1 malá štamprle na lačno.

2 měsíce pauza a může se znovu uživat.Já jsem nemusela, ještě jsem dostala od lékařky ( endokrinologoška ) nosní sprej.Nevím název,protože je to již asi 8 roků. Teď jsem měla kontrolu a mám to v nejlepším pořádku. Přejí vám, aby to pomohlo. Zdraví čtenářka Jarka

Zdroj: diskuze Prosím o recept na vysychání kloubů

Babské rady na vysychání sliznice v krku

Na vysychání sliznice je vhodné kloktat Vincentku nebo slanou vodu a dostatečně pít. Pomáhá šalvějový čaj, cibulový odvar nebo i teplá Vincentka s mlékem a medem. Prodávají se i tabletky Vincentka (někomu více vyhovují). V neposlední řadě může pomoci křen, česnek, fialka, len, oman, pýr, plicník, divizna či zázvor. Pokud se stav nezlepší, je čas na návštěvu lékaře.

Zdroj: Co na bolest v krku

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ OHLEDNĚ NÁZVU KVĚTINY - VIZ FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Korenská.

Dobrý den, prosím o název této květiny. Předem děkuji za odpověď. Eva
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vašem obrázku bude asi pepřinec (Peperomia), respektive nějaký jeho druh. Tyto druhy mají tlusté mohutné stonky a masité listy. Je to tropická trvalka, která je pěstována pro její okrasné listy. Nejčastěji pochází z tropické Ameriky. Jsou kompaktní a obvykle nepřesahují výšku 30 cm. Jednotlivé druhy se značně liší ve vzhledu. Listy jsou hladké a masité a mohou být oválné nebo mohou mít tvar srdce. Drobné květy jsou nenápadné a rostou ve tvaru kordovitých hrotů.

Nároky na světlo
Peperomia je nenáročná pokojová rostlina a dobře roste na jasném nepřímém světle, které poskytuje západní nebo východní okno. Tyto rostliny dokonce rostou i pod fluorescenčními světly (umělé osvětlení). Nedostatečné světlo způsobuje, že pomalu rostoucí peperomie přestane růst. Přímé sluneční světlo naopak spálí její listy.

Nároky na vodu
Před každou zálivkou nechte půdu vyschnout. Přelití vede k hnilobě kořenů, je hlavní příčinou závažných problémů s těmito rostlinnými. Nejlepší je namočit květináč na 10 minut do vody a pak vyndat. Tato technika udržuje listy suché a pomáhá předcházet nemocem rostlin. Husté listy rostlin Peperomia drží vodu a umožňují rostlině odolávat dlouhým obdobím bez zálivky.

Hnojení
Tyto pokojové rostliny přihnojujte měsíčně od jara a v létě základním rostlinným rostlinným hnojivem ve výši 1/2 doporučené dávky. Během podzimu a zimy není nutné tuto rostlinku hnojit.

Nároky na teplotu
Teploty mezi 16 - 27 °C jsou nejlepší. Teploty pod 10 °C a studené průvany z oken a dveří poškozují listy.

Vlhkost vzduchu
Peperomia je původem z deštných pralesů Brazílie a proto milují teplé vlhké prostředí.

Květy
Květy peperomických rostlin jsou velmi malé a nevýrazné. Jsou to listy, které jsou na rostlině tak zajímavé.

Škůdci
Domácí škůdci jako vlnatka a mšice mohou být pro rostlinu problém.

Nemoci
Ringspot virus je skvrnitost listů, který se vyznačuje jako nevzhledné kulaté fleky a nejčastěji se objeví kvůli vysoké vlhkosti. Vzhledem k tomu, že pro tuto chorobu rostlin neexistuje žádné chemické ošetření, musí být poškozené listy a dokonce i celá infikovaná rostlina vyhozeny. Udržujte listy peperomie suché a zajistěte dobrou cirkulaci vzduchu, abyste zabránila tomuto onemocnění.

Půda
Použijte dobře provzdušněnou volnou půdu, která dobře vysychá.

Velikost květináče
Velikost květináče má toto rostlina ráda spíše menší než větší. Přesazujte, až když kořeny zcela naplní současnou nádobu. Pěstování peperomie v květináči, který je příliš velký, zabraňuje rychlému vysychání půdy a způsobuje hnilobu kořenů.

Řez
Peperomia může být seříznuta kdekoli na lodyze. Nový růst se pak vyvíjí z uzlů těsně pod řezem ve stonku.

Množení
Peperomia se snadno množí z listových výrůstků, odřezků výhonků a rozdělením rostlin. Dobré je nechat nařezané konce listů nebo stonků používané k množení nejdříve vysušit několik hodin nebo přes noc před jejich vysazením.

Jedovatost
Peperomie je jedovatá s úrovní toxicity 1.

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně názvu květiny - viz foto

Jarischův roztok na ekzém

Používá se při zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů, a to tak, že se na postižené místo přikládají gázové obklady namočené v roztoku, jejichž účinkem dochází k vysychání postižené oblasti.

Zdroj: Jarischův roztok a jeho účinky na pleť

Odolnost proti větru

Jedním z nejužitečnějších aspektů kořenového systému tújí je jeho síla. Kořeny tohoto stromu se rozvinou jak do hloubky, tak do šířky, což stromu umožňuje postavit se extrémně silnému větru a také udržet těžké zatížení sněhu bez převrácení. Túje má na rozdíl od jiných velkých stromů své kořeny pod zemí. To pomáhá předcházet spálení nebo vysychání během dlouhých období sucha a zmrznutí při silných mrazech. Hluboce rostoucí a široké kořeny pomáhají tomuto stromu zůstat zelený po celý rok a dosahovat výšky až 18 metrů nebo více.

Zdroj: Hloubka kořenů thuje

Jak použít Jarischův roztok

Jarischův roztok má blahodárné účinky na pleť a používá se zevně, je vhodný k obkladům obličeje, ale i na jiné plochy těla. Má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky. Vysušuje méně než borová voda. Hodí se k vysýchavým obkladům na mokvající projevy.

Jarischův roztok se používá při zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů, a to tak, že se na postižené místo přikládají gázové obklady namočené v roztoku, jehož účinkem dochází k vysychání postižené oblasti.

Na akné se Jarischův roztok používá tím způsobem, že se roztok aplikuje jako běžná pleťová voda, to znamená omýváním nebo potíráním postižené oblasti. Jarischův roztok má antibakteriální vlastnosti, takže napomáhá snížení počtu baktérií nacházejících se na kůži a uvnitř akné. Jarischův roztok zmenšuje množství jizevnaté tkáně.

Zdroj: Na co se používá Jarischova voda

Příznaky neštovic

Mezi první příznaky neštovic patří horečka, bolesti hlavy a bolest v krku. Můžete se cítit unaveně, špatně či hladově. Vyrážka se objevuje den nebo dva po prvních příznacích. Některé děti dostanou vyrážku planých neštovic bez příznaků. Inkubační doba trvá 14 až 16 dní. Červené skvrny se objeví obvykle den nebo dva po inkubační době, nejprve dojde k výsevu pupínků, pak k jejich prasknutí a vysychání. Červené skvrnky se obvykle objevují každý den po dobu pěti až sedmi dnů.

Vy, nebo vaše dítě, se můžete vrátit do práce či školy, když všechny pupínky mají stroupky. Stroupky se objevují do 10 dnů od prvních příznaků. Některé nemoci mohou mít podobné příznaky jako plané neštovice, proto se můžete domnívat, že jste prodělali neštovice dvakrát, i když jde o dvě různé infekce.

Zdroj: Plané neštovice

Léčba boláků v nose

Léčba lézí v nose závisí na příčině jejich vzniku. Nedoporučuje se vřídků dotýkat, protože dotyk přispívá k šíření infekce na další oblasti těla.

Nejlepším způsobem dosažení úlevy od bolesti je pomocí studeného obkladu. Postačí zabalená kostka ledu v hadříku a následné přiložení na oteklou a zarudlou oblast nosu. Po několika hodinách je znatelné zmenšení otoku. Vyhněte se užívání nosních sprejů. Na nosní vředy jsou velmi účinná antibiotika. Kromě toho je důležitá i konzumace výživné a dobře vyvážené stravy, aby došlo k zajištění optimálně silného imunitního systému. Toto je nutné zvláště při opakujících se vředech. Pokud je příčinou vzniku nosních vředů zima, snažte se udržovat nosní sliznici vlhkou. Pijte dostatek tekutin, aby se zabránilo dehydrataci, která se může projevit i ve vysychání nosní sliznice. Můžete také použít slabou vrstvu hydratačního krému, abyste zabránili vysušování. Doporučuje se například kokosový olej, protože se o něm říká, že má schopnost výborně hydratovat.

Zdroj: Boláky v nose

Doporučení

  • Používejte zvlhčovač vzduchu, brání vysychání sliznic.
  • Nekuřte a vyhýbejte se zakouřeným místnostem.
  • Pijte hodně tekutin (osm i více šálků denně). Vhodnější jsou teplé tekutiny, například polévky a čaj.
  • Bolest v krku zmírňuje časté kloktání během dne. Zkuste tato bylinková kloktadla: vroucí vodou spařte směs vodilky, lékořice, malinového listí a amerického jilmu, sceďte a vychlaďte, aby byl čaj vlažný; nebo přelijte lžičku šalvěje 200 ml vroucí vody, nechte zchladnout a sceďte.
  • Lékař by vám neměl předepisovat antibiotika, není-li potvrzeno, že jde o bakteriální infekci. Antibiotika mohou zničit ve střevech užitečné bakterie, které udržují správnou funkci zažívacího ústrojí; doplňte je proto vždy užíváním probiotik.
  • Zvládnout nachlazení a zabránit rozvoji bolesti v krku mohou pomoci zinkové pastilky.

V následujících případech se doporučuje vyhledání lékařské pomoci:

  • Je-li bolest v krku velmi silná, může jít o bakteriální infekci.
  • Máte-li horečku přes 38 °C bez příznaků nachlazení.
  • Máte-li velmi silné polykací obtíže.
  • Objeví-li se zároveň vyrážka.
  • Trvá-li mírná bolest v krku déle než týden.

Zdroj: Babské rady na bolest v krku

Jak poznat a léčit obrnu lícního nervu u dětí

Obrnu lícního nervu poznáte pohledem. Obrna lícního nervu u dětí je provázena poklesem koutku úst a neschopností zavřít oko, nebo pouze poklesem koutku a snížením hybnosti dolní části obličeje. Léčba obrny lícního nervu se odvíjí podle příčiny, která je zodpovědná za jeho vznik. Pokud je obrna infekčního původu, předepíše lékař antivirotika. Dalším užívaným lékem jsou kortikoidy. Doporučený je také zvýšený příjem vitamínů, především vitamínu B 12. Pokud je příčinou vzniku nádor, je nezbytné přistoupit k chirurgickému zákroku. Velkou roli hraje rehabilitace, při které se fyzioterapeut pomocí speciálních cviků v obličejové části snaží navrátit původní funkce nervu. K nápravě u dětí dochází při pravidelném cvičení do 1 až 2 měsíců. U postižení oka, kdy nedochází k uzavření očního víčka v důsledku obrny, je důležité krytí oka zvlhčeným polštářkem, aby se zabránilo vysychání rohovky. Doporučuje se také omezit mluvení na nezbytné minimum a při mluvení si přidržovat zdravou stranu tváře tak, aby ochrnutá nebyla na zdravou stranu přetahována. Jsou i případy, kdy zůstane koutek nebo víčko ochrnuté. V případě oka je možno uvažovat o chirurgické úpravě.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Bellova obrna

Obrna lícního nervu se projeví velmi rychle. Jedinec je večer naprosto zdráv a ráno se probudí s plně rozvinutými příznaky. Diagnostika není vzhledem k typickým příznakům nijak složitá a spadá do kompetence neurologa. Včasné určení diagnózy je velmi důležité pro další vývoj nemoci. Velkou pozornost je třeba věnovat postiženému oku. Jeho rohovka je náchylná k vysychání, což může vést až ke ztrátě zraku.

Podle příznaků rozlišujeme dva typy Bellovy obrny:

  • Centrální forma obrny lícního nervu je charakteristická neschopností dovřít pusu na jedné straně. Postižený koutek je pokleslý a z úst vytékají volně sliny. K projevům dochází na jiné straně, než na které byl postižen lícní nerv.
  • Periferní forma obrny je kromě pokleslého koutku typická také nemožností zavřít oko. To zpočátku silně slzí a nemocný není schopen ani mrknout. V tomto případě je postižena celkově veškerá mimika na dané půlce obličeje.

Bellova obrna postihuje zpravidla pouze jednu půlku obličeje, pokud se příznaky projeví na obou částech, je nutné uvažovat o jiném neurologickém onemocnění.

Zdroj: Obrna lícního nervu

Cervikální výtok z čípku

Konzistence a barva cervikálního výtoku se v různých fázích menstruačního cyklu mění. Některé ženy používají konzistenci svého výtoku nebo cervikální tekutiny ke sledování fází svého menstruačního cyklu. Tato technika je jednou z možností přirozeného plánování rodičovství.

Pochopení typických změn cervikálního hlenu během menstruačního cyklu může ženám pomoci identifikovat časné těhotenství:

  • Ihned po menstruaci mohou ženy zaznamenat snížený výtok nebo mírnou suchost v pochvě.
  • Několik dní po tomto, ale dlouho před ovulací, se výtok stává lepkavým a může vypadat bílý nebo žlutý.
  • V plodném okně ve dnech před ovulací se výtok zvýší a stane se krémovým a neprůhledným.
  • Při ovulaci a asi den předtím bude hlen děložního čípku vazký a bude připomínat vaječný bílek.
  • Po ovulaci začne cervikální hlen zasychat a houstnout, pokud žena není těhotná.
  • Žena, která během cyklu otěhotněla, si může po ovulaci všimnout, že cervikální hlen místo vysychání přibývá.

Kolem doby implantace, což je obecně 1–2 týdny po početí, může objevit slabé krvácení nebo špinění.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Diabetes

U diabetiků se vyskytuje svědění kůže, které může být způsobeno nedostatečným zásobením kyslíkem. Může za to špatný krevní oběh. Jestliže máte nepříjemný pocit svědění kůže, měli byste se postarat o její zvláčnění. V lékárně si můžete koupit vhodné hydratační prostředky. Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu hladiny cukru. Do svého jídelníčku zařaďte potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin (makrela, losos, sardinky, lněná semínka). Neuškodí vám rovněž rybí olej v kapslích.

V případě stoupající hladiny glukózy dochází u buněk ke ztrátě tekutin a tím k jejich vysychání. V takovém případě může docházet rovněž ke zvýšení močení. To vše vede k dehydrataci, která se projevuje suchou pokožku. V takovém případě je doporučeno diabetikům zvýšit příjem tekutin v podobě vody bez bublinek, bez kofeinu a bez přidaného cukru. Výrazně omezte teplé koupele a teplé sprchy zkraťte rovněž na minimum. Při koupání či sprchování používejte přípravky, které neobsahují parfémové složky a během mytí a osušování pokožku netřete, ale poklepávejte. Hydratační prostředky, dětské olejíčky a podobně aplikujte vždy na ještě vlhkou pokožku.

Zdroj: Příčiny svědění kůže

Jarischův roztok na pleť

Jarischův roztok se používá v kosmetice na zklidnění podrážděné pleti, obecně na zklidnění dermatitid, obvykle v kombinaci s mastnou pokožkou. Mírně vysušuje pleť a působí slabě dezinfekčně. Jarischův roztok je vhodný i proti akné.

Jarischův roztok má blahodárné účinky na pleť, používá se zevně. Jedná se o dermatologikum oblíbené i kožními lékaři. Jde o vodný roztok kyseliny borité a glycerinu. Používá se při zahájení terapie akutních mokvajících projevů ekzémů, a to tak, že se na postižené místo přikládají gázové obklady namočené v roztoku, jehož účinkem dochází k vysychání postižené oblasti. Dále se Jarischův roztok používá na zklidnění podrážděné pokožky tím způsobem, že se roztok aplikuje jako běžná voda, to znamená omýváním nebo potíráním postižené oblasti, taktéž se může používat jako obklad. V letním období lze Jarischův roztok použít na unavenou a vysušenou plet v letním období tak, že se roztok přelije do rozprašovače a dle potřeby jím zvláčňujete svou pleť. Neměl by se však používat přímo po peelingu.

Jarischův roztok je vhodný k obkladům obličeje, ale i na jiné plochy těla. Má protizánětlivé a mírně antimikrobiální účinky. Vysušuje méně než borová voda. Hodí se k vysýchavým obkladům na mokvající projevy. Glycerin, bezbarvá, čirá a hygroskopická tekutina obsažená v tomto roztoku, pak zamezuje nadměrnému vysušování.

Zdroj: Jarischův roztok a jeho účinky na pleť

Bonsaj Carmona péče

Carmona je velmi hezká, exotická bonsaj, která velice připomíná svůj větší přírodní protějšek. Rostlinu umístěte na slunný parapet, kde teplota neklesne pod 10 °C. Na zimu ji přesuňte na teplejší místo. Umístíte-li tento malý stromek na přímé slunce, listy by se mohly trochu spálit. Rostlinu bychom měli rovnoměrně zavlažovat dešťovou nebo dobře odstátou vodovodní vodou, vysychání kořenového balu nesnáší dobře. Po nákupu stromku většinou začínáme tím, že vyměníme asi jednu třetinu zeminy. Vhodným substrátem je zpočátku AKADAMA bez dalších příměsí. Rostlina si tak nejlépe zvykne na přesazení z původní zeminy, ve které se stromky importují z Číny. Rostlinu je možné tvarovat ve všech známých stylech. Mladé výhony můžeme ještě do požadované podoby upravovat drátováním, starší větve často nelze tvarovat vůbec nebo pouze pomocí techniky napínání. Velmi tuhé nové výhony zkracujeme od 10–20cm délky, podle stupně vývoje konkrétní rostliny, za prvním až třetím svazkem listů. Větší místa po řezech dobře ošetříme štěpařským voskem, aby se rány mohly rychle zahojit.

Bonsai carmona foto

Zde je několik fotografií, na kterých je vidět bonsai carmona.

Zdroj: Bonsaj Carmona microphylla


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP