Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VYTAZENI HNISU

OBSAH

Flegmóna léčba

Pacient s flegmónou by měl být hospitalizován, měla by mu být nasazena antibiotika nitrožilně a podávány infuze k udržení vnitřního prostředí. U vážnějších případů je nezřídka nutná chirurgická revize postižených tkání, vypuštění hromadícího se hnisu a zajištění drenáže, to znamená zajištění odtoku hnisu. Nelze-li situaci vyřešit jinak, pak se musí flegmónou postižená tkáň zcela odstranit, v případě končetiny to znamená její amputaci.

Zdroj: Flegmóna

Poradna

V naší poradně s názvem CITLIVOST ZUBU NA STUDENE A TEPLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Bolest zubu sama od sebe neustoupí. Léky, které užíváte bolest zmírní, ale zub neuzdraví. Zub může vyléčit jedině stomatolog pečlivým vyšetřením a odborným zásahem. Neodkládejte návštěvu zubaře, protože hrozí zhoršení stavu, zánět nervu a ukrutné bolesti.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Dekuji za odpoved ale vim jen o dvouch moznostech lecby kterou mam uz jednou zazitou bud to je vytazeni nervu nebo vytrhnuti celeho zubu podle mne obe tyto lecby jsou velice bolestive a vim ocem mluvim vytazeni nervu a nasledne cisteni je opravdu bolestive a to druhe ani nemluvim injekce pro zmirneni bolesti mne nezabiraj tak nevim kdo by trochu citliveji lecbu udelal dekuji za odpoved.Kdyby tak slo uspat a probudit se aby bylo vse udelano bez vetsi bolesti.

Zdroj: diskuze Citlivost zubu na studene a teple

Vytažení nervu cena

Tady je seznam různých ambulancí a jejich ceník za vytažení nervu: endodoncie cena.

Zdroj: Bolest zubů

Diskuze

V diskuzi LEČBA PIŠTĚLE U ŘITNÍHO OTVORU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Gažur.

Už asi 3 krát se mi vrátil pištěl u řitního otvoru a to jsem byl na chirurgickém zákroku ale vrátilo se to opět ted momentálně po vypuštění abcesu ještě ale stále trošku vymačkávám dávám záložky jak se zbavit zbytku aby výtok přestal pomůže višnová mast?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš.

Prosím o radu,jsem po operaci perianalni abces ale ještě se mi udělala malá píštěl a vitíká zní menší množství hnisu s krví.Dá se to léčit? Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Lečba pištěle u řitního otvoru

Parodontální absces

Absces měkkých tkání vzniká u horizontálního typu resorpce (u supraalveolárních parodontálních kapes, jako zánět chobotu). Absces je lokalizován do stěny parodontálního chobotu (kapsy), projevuje se otokem, bolestivostí, u vyzrálejších forem dojde i ke žlutavému prosvítání hnisu. Zub bývá citlivý na poklep. Po odtažení gingivy od zubu dojde většinou k evakuaci hnisu. Absces kostní postihuje spongiózu kosti a vzniká u vertikálního typu resorpce. Nápadná je silná poklepová bolestivost, někdy se vyskytuje i třesavka. Po odtažení gingivy od zubu nedochází k evakuaci hnisu. Pozdním následkem může být sekvestrace postižené kosti. Tato forma abscesu je poměrně vzácná.

Zdroj: Parodontální chobot

Diskuze

V diskuzi LÉČBA KOUTKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Vomočilová.

Dobrý den,
trápí mě koutky,nejprve jen praskaly,ale teď je mám plné hnisu,asi jako uher.Tak je vymačkávám.
Napadlo mě,jestli to nemůže mít spojitost s lupénkou.
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba koutků

Hnis v moči

Hnis v moči u dospělých je tvořen bílými krvinkami (leukocyty). Velké množství hnisu v moči („na 3 křížky‟, kdy je přítomna i bílkovina) pozná i laik: moč není průsvitná, ale mléčně nebo dožluta zakalená a někdy nápadně zapáchá. Vždy se jedná o zánětlivé onemocnění ledvin, jež se vždy léčí antibiotiky. Hnis v moči v těhotenství souvisí s výskytem bakterií v močových cestách, které mohou postupně vyvolat zánět močového měchýře a močových cest, což může mít vliv na zdraví ženy i plodu. Tento stav vyžaduje v každém případě odbornou léčbu stanovenou ošetřujícím lékařem. Otázky a dopovědi vztahující se k hnisu v moči najdete na diskuzních portálech na internetu.

Zdroj: Hnis

Diskuze

V diskuzi POTKAN NADORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Dobry den, chtela bych se zaptat mam potkana jsou mu 2 roky a ma nejaky utvar mezi prednimi tlapickami. A stale narusta. Nemohla by jste poradit co stim?dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hela.

Také se nám to stalo.Koupila jsem tenkou inj.jehlu dezinfekci a píchla do toho.Bylo to plné hnisu.Potkance se ulevilo a je to pryč.

Zdroj: diskuze Potkan nadory

Hnisání očí u koťat

Koťata velmi často trpí na hnisání očí. Tento problém se projevuje zarudlým okem s výtokem hnisu, slizu. Příčinou může být podráždění očí, infekce nebo alergická reakce.

Zpočátku můžete koťatům oči vykapávat Ophtalem nebo Borovou vodou, pokud nedojde do dvou dnů ke zlepšení, je potřeba vyhledat veterinárního lékaře.

Zdroj: Zánět oka u kočky

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ OHLEDNĚ VIŠNĚVSKÉHO BALZÁMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Aplikace višněvského balzámu na 10 dní starou ránu je zcela v pořádku neboť prospívá rychlejšímu hojení a rychlému vyhnisání. Po 10 dnech je rána již zacelená a není tedy riziko, že by se složky višněvského balzámu dostaly do krevního oběhu. Váš lékař vás léčil správně.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M.D..

Díky za odpověď,alespoň trochu jste mně uklidnil.Další průvodní jevy,jako nepříjemné pocity na ráně a mírné "rozleptání" zřejmě patří k procesu odstraňení hnisu....no jesště jednou díky!

Zdroj: diskuze Dotaz ohledně Višněvského balzámu

Jak zvládnout punkci dutin u dětí

Punkce u dětí se provádí nejdříve ve třech letech v celkové anestezii. Pokud je zákrok proveden správně, je nebolestivý. Pokud je nález hnisu potvrzen, většinou se punkce opakuje po dvou dnech a dále se až do zlepšení lokálního nálezu u dětí minimalizuje.

Video s punkcí nosních dutin.

Zdroj: Punkce dutin

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA DÁSNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nofran.

Věřím ozónu,když mne dokázal vyléčit z ukrutných bolestí zánětu zubu s váčkem hnisu..Druhy den jsem byl již bez bolesti..Jsem vyléčen a zub mne zůstal..To by takto nikdo nedokázal ani náhodou!!!!!Začnu nyní ofukovat odhalené krčky ozonem a věřím,že nad paradentózou ve svých 70 letech zvítězím... Přesně tak jako nad cov. CDS!!!!! Škoda,že jsem tyto praktyky neznal dříve...Všem přeji hodně zdraví!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dejte si pozor na vdechování ozónu. Při vdechování může ozón poškodit plíce. Relativně malé množství může způsobit bolest na hrudi, kašel, dušnost a podráždění krku. Ozon může také zhoršit chronická respirační onemocnění, jako je astma, a ohrozit schopnost těla bojovat s respiračními infekcemi. Lidé se velmi liší ve své citlivosti na ozón. Zdraví lidé, stejně jako lidé s dýchacími potížemi, mohou mít při vystavení ozónu dýchací potíže.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rakovina dásně

Příznaky

Hlavními příznaky hnisu v očích je otok víček, hnisavá sekrece z oka, která zasychá na řasách, případně je i slepuje, řezání v oku a pocit cizího tělesa v něm, světloplachost a zvýšené slzení.

Při bakteriálních příčinách jsou spojivky výrazně překrvené a hnisavá sekrece je mnohem větší. Naopak při virovém zánětu se příznaky objevují mnohem dříve a vytékající tekutina je spíše čirá.

Zde můžete vidět, jak vypadá hnis v oku.

Zdroj: Hnis v oku

Diskuze

V diskuzi PROBLÉMY KŮŽE U ZVÍŘAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Geraldina Klobásková.

Prosím o radu.Naše jezevčice má mezi prsty na všech packách nějaké útvary, které po zvětšení praskneme a vyteče trochu hnisu a pak spousta krve.Už přes rok se léčí u veterinářky a nějak se léčba míjí účinkem.Změnili jsme i stravu a barfujeme.Nyní ji dáváme během š týdnů Kingvet 2x2kapky do žrádla,Omegavet to samé. Kvasnice v tabletách 4 během dne ,Probiovet 2x3 kapsle během jednoho týdne.Už půl roku se léčí na štítnou žlázu a bere FORTYRON 2x 1,5 tablety.Děkuji za každou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika Kozumplíková.

Prosím o radu.Naše buldočka má mezi prsty na všech packách nějaké útvary, které po zvětšení praskneme a vyteče trochu hnisu a pak spousta krve.Je alergička, krmíme Royal canin hypoallergenic. Nyní ji dáváme Kingvet 2x2kapky do žrádla,konopný olej, Probiovet 2x1 kapsle. Koupeme šamponem Clorexydermem 4% 2xtýdně. Tento stav trvá 2týdny a nevíme si společně s veterinářkou rady. Děkuji za každou radu.

Zdroj: diskuze Problémy kůže u zvířat

Čištění parodontálních chobotů

Abscesy měkkých tkání se léčí vypuštěním hnisu podél zubu a výplachy peroxidem, incize jsou nutné výjimečně. Po zklidnění se stav léčí stejně jako u parodontálního chobotu (kapsy). Abscesy kostní se léčí lokálně výplachy peroxidem a podáváním antibiotik. Dojde-li k sekvestraci, je nutné sekvestr odstranit. Vícečetné parodontální abscesy se objevují u pacientů s neléčenou parodontitidou, když dojde k oslabení organismu například angínou či katarem horních cest dýchacích.

Zdroj: Parodontální chobot

Angína

Tak, jak to popisujete, se projevuje angína. Angína je bakteriální onemocnění a vzniká nejčastěji přemnožením některého koka. Projevuje se typicky rychlým nástupem tepavé bolesti v krku. Na sliznici v krku se vytvoří bílé tečky nebo bílé čárky, až jako by to byly bílé měsíčky. Tyto bílé měsíčky v krku jsou plné hnisu – produkt našeho imunitního systému. Právě v  místech výskytu bílých teček v krku došlo k přemnožení nechtěných bakterií. Tělo nám tento fakt dává najevo zduřením krčních mandlí a bolestí, která sílí při polykání.
 

Zdroj: Bílé tečky v krku

Diskuze

V diskuzi VIŠŇOVÝ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka Berkyová.

Zdravím, chtěla jsem se zeptat- po vytažení klíštěte mi zůstala hlava? nebo něco černého na kůži, prostě se mi nepodařilo klíště vytáhnout celé! Pomůže mi višňový balzám?
Díky za odpověď a přeji hezký den Jarka Berkyová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Višňový mast

Příčiny

Pokud se objeví v oku hnis, může se jednat o zánět spojivek. Spojivky se nacházejí na spodní straně víček. Jestliže zde probíhá zánět, který je většinou bakteriálního původu, jsou spojivky zarudlé, citlivé, slzí a jejich povrch pokrývá žlutý hnis. Oko pak bývá po ránu slepené a řasy jsou plné zaschlého hnisu. Při pobytu na světle je oko citlivé, může se objevit i bolest hlavy.

Další příčinou hnisu v oku může být vřed na rohovce. Rohovka je na samém povrchu oka a je to dokonale průhledná membrána. Zánět je často způsoben nedokonalým čištěním nebo častým nošením očních čoček.

Zánět v oku projevující se tvorbou hnisu vzniká také při entropiu, což je stav, při němž je víčko přivráceno více k oku a řasy tak dráždí rohovku. Zde je nutné zároveň řešit příčinu, aby se záněty nemohly opakovat. S víčky souvisí také blefaritida, což je zánět okrajů očních víček. U některých typů zánětů je možné najít mezi řasami i olupující se šupinky.

Velmi časté záněty jsou ječné a vlčí zrno (chalazion). Oba tyto záněty jsou akutní. Ječné zrno postihuje vlasové váčky řas. Vlčí zrno pak postihuje mazovou žlázku, která se nachází nad tužší tkání víčka a jejímž úkolem je víčko promazávat pro snazší mrkání.

Při všech zánětech je častá citlivost oka na světlo, proto se doporučuje nosit sluneční brýle a oko zbytečně nedráždit. Zároveň je při hnisavém výtoku z oka důležité navštívit lékaře, protože je nutné začít zánět řešit. Navíc pacient může nakazit své okolí.

Zdroj: Hnis v oku

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Svědění víček bývá často způsobeno začínajícím zánětem, tak zvaným ječným zrnem. Hordeolum (ječné zrno) je akutní hnisavý zánět folikulů řas, Mollovy nebo Zeisovy žlázy. Nejčastější původce zánětu jsou stafylokoky. Prvním příznakem je právě svědění víček a pocit tlaku ve víčku. Následuje otok a zarudnutí víček. Zánět víčka pak progreduje s přítomností zánětlivé infiltrace až hnisavého abscesu. Subjektivně se projevuje citlivostí, bolestí nebo svěděním víčka při mrkání. Během několika dní se absces může provalit navenek. Proti ječnému zrnu se podávají na víčka teplé obklady, eventuelně malé incize usnadňující evakuaci hnisu. Dále se lokálně mohou aplikovat antibiotika nebo sulfonamidy, které brání šíření infekce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědění víček

Příčiny a symptomy

Příčiny a symptomy píštěle se liší v závislosti na umístění. Anální a rektální píštěle jsou obvykle způsobeny abscesy. Symptomy zahrnují konstantní pulzující bolest a otok v oblasti konečníku. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Vaginální píštěle jsou způsobeny infekcí a traumatem tkání v průběhu porodu. Tyto píštěle se dají snadno zjistit, protože žena nepříjemně zapáchá a uniká jí moč nebo stolice přes pochvu. Zřídka se tyto píštěle mohou vyvinout jako komplikace hysterektomie.

Zdroj: Řitní píštěl

Jak dlouho trvá bolest po vytržení zubu

Po vytažení zubu se běžně objevuje pooperační bolest, případně otok. Abyste zmírnili tyto jevy, je vhodné si ještě před odezněním anestezie (znecitlivění) vzít běžný lék na bolest a chladit tvář v místě zákroku. Případný otok se začíná vstřebávat nejčastěji už druhý den po výkonu, bolest bývá bez problémů zvládnutelná běžnými volně dostupnými analgetiky. V případě, že se otok nebo bolest zvětšují, stejně jako v případě přítomnosti škubavé bolesti, kontaktujte svého lékaře. Hojení dásně po vytržení zubu je individuální, což platí i u zubu moudrosti. Ihned po vytažení zubu dostanete do úst tampon „do skusu“. Ten má zabránit krvácení bezprostředně po výkonu. Tampon je nutné ponechat v ústech cca 15 minut. Pokud by krvácení přetrvávalo nebo se objevilo delší dobu po zákroku, skousněte čistý složený a přežehlený kapesník. Jestliže krvácení přesto neustane, kontaktujte svého lékaře. Narůžovělá slina i dva dny po zákroku je normální a není důvodem ke znepokojení.

Zdroj: Bolest po vytržení zubu

Flegmóna u lidí

Flegmonózní zánět můžeme poznat již při fyzikálním vyšetření, důležité je i vyšetření krve, které zjistí zvýšené množství bílých krvinek a výrazněji zvýšené CRP (C-reaktivní protein). Nejčastějším původcem flegmonózního zánětu kůže a hlouběji uložených tkání jsou bakterie ze skupiny streptokoků. Zatímco u stafylokoků je větší šance na vznik ohraničené infekce, streptokoky mají tendenci se více šířit. Flegmóna může vzniknout po průniku streptokoků do zdravé kůže (například při poranění) nebo se rozvinout z jiné již přítomné streptokokové kožní infekce. K rozvoji flegmóny jsou náchylnější lidé s oslabenou imunitou.

Postižená část těla (typicky dolní končetina) je oteklá a zarudlá, pohmatově bývá teplá a výrazně bolestivá. V hloubce se mohou vytvářet ložiska s hnisem. Proces je doprovázen horečkou a celkovými projevy infekce. Flegmóna je stav velmi nebezpečný, který může snadno přejít do otravy krve, jenž může nemocného snadno usmrtit.

Pacient s flegmónou by měl být hospitalizován, měla by mu být nasazena antibiotika nitrožilně a podávány infuze k udržení vnitřního prostředí. U vážnějších případů je nezřídka nutná chirurgická revize postižených tkání, vypuštění hromadícího se hnisu a zajištění drenáže (to je odtoku hnisu). Nelze-li situaci vyřešit jinak, pak se musí flegmónou postižená tkáň zcela odstranit, v případě končetiny to znamená její amputaci.

Zdroj: Flegmóna

Zánět nehtového lůžka

Příčinou zánětu nehtového lůžka je drobné poranění prstu, kterého si nemusíte všimnout. Může se jednat jen o drobný vpich nebo někdy i bodnutí hmyzem. Pod kůží dojde k pomnožení bakterií a vzniku zánětlivého ložiska, které se dále šíří, až ke vzniku dutiny vyplněné hnisem (abscesu). Většinou si všimnete postupně se zhoršující bolesti prstu, spolu se zarudnutím nejčastěji v oblasti nehtového valu, bříška prstu nebo i ostatních článků prstů. Prst je zarudlý, oteklý, teplý, na dotyk bolestivý a omezeně i pohyblivý. Po několika dnech může dojít ke spontánní perforaci hnisavého ložiska na povrch kůže a k odtoku hnisu, což pacientovi, pokud již předtím nevyhledal lékařskou pomoc, uleví.

Zdroj: Jak léčit zánět nehtového lůžka

Jak zvládnout hnis v očích při rýmě

Lehčí výskyt hnisu v očích při rýmě můžete léčit sami, nevyhojí-li se do tří nebo čtyř dnů, vyhledejte lékaře.

Například k výplachu použijte chlazenou borovou vodou. Pokud to nepostačí, aplikujte do očí Opthalmoseptonex kapky (běžné vybavení lékárničky). Lehce odklopte dolní víčko a otevřenýma očima se podívejte směrem k nosu. Pak do zevního koutku vkápněte kapku přípravku. Každé oko ošetřujte zvlášť. Je-li postiženo jen jedno oko, začněte tím zdravým. Oči po aplikaci kapek na chvilku zlehka zavřete. Při výrazných obtížích kapejte každé 1–2 hodiny, po ústupu dvakrát až třikrát denně. Nepoužívejte kontaktní čočky a vynechejte líčení. Na oči si při zánětu nikdy nesahejte. Mnutím očí si přenesete infekci z jednoho oka do druhého. Rozhodně nezatěžujte oči sledováním televize a prací na PC. Chraňte oči před nadměrným osvícením.

Zdroj: Hnis v oku

Léčba píštěle

Anální a rektální píštěle způsobují výtok hnisu. Jedincům s těmito píštělemi jsou podávána antibiotika, která zabraňují opakovanému abscesu. Pokud nedojde k léčbě píštěle, je na řadě chirurgický zákrok.

Léčba střevní píštěle zahrnuje snížení zánětu ve střevech, aby bylo možno provést operaci. Léčba je přizpůsobena stupni závažnosti.

Co je to píštěl

Píštěl může vzniknout v kterékoli části těla, ale nejčastěji se vyskytuje v trávicím traktu. Může se také vytvořit mezi cévami a v močovém, reprodukčním a lymfatickém systému. Píštěl se může objevit v kterémkoli věku, nebo může být již od narození, tedy vrozená. Některé druhy píštěle jsou život ohrožující, jiné způsobují nepohodlí. Diabetici, osoby s oslabeným imunitním systémem a jedinci s určitými onemocněními zažívacího ústrojí mají vyšší riziko vzniku píštěle.

Zdroj: Řitní píštěl


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP