VÝVAR, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Jaterní dietou nehubnete. Jde o odpočinek pro játra. Jaterní dieta se podstupuje na lékařské doporučení, zpravidla po prodělání nemoci zatěžující játra.
Kuchařka pro jaterní dietu – recepty
Citrónové biftečky
Přísady: 10 dkg mletého hovězího a telecího masa, sůl, citrónová šťáva a kůra, 1 lžíce vody, 1 dkg másla
Maso umeleme, osolíme a okořeníme citrónovou šťávou a kůrou. Směs ušleháme a přidáme lžíci studené vody. Znovu ušleháme a potom vytvoříme dva menší bifteky. Upečeme je na suché teflonové pánvi po obou stranách, podlijeme a dusíme doměkka. Na talíři bifteky polijeme rozpuštěným máslem a podáváme s bramborovou kaší.
Na kousky nakrájenou cuketu a čínské zelí hodíme do hrnce, jemně okořeníme, podlijeme a dusíme. Po chvíli přidáme rajčata. Až bude zelenina měkká, zahustíme moukou a okořeníme dle chuti. Na uvařené těstoviny dáme omáčku, posypeme strouhaným netučným sýrem a už si můžeme pochutnávat na jídle, které je vhodné pro jaterní dietu.
Sázavský guláš
Přísady: 200 g zadního hovězího masa, 20 g oleje, 50 g pórku, 100 g rajčat, 10 g hladké mouky, mletá paprika, zelená petrželka, sůl
Na oleji osmažíme maso nakrájené na kostky, přidáme pórek, mletou papriku, krátce osmahneme, mírně podlijeme vodou, osolíme a dusíme téměř doměkka. Rajčata spaříme vařící vodou a oloupeme, nakrájíme, přidáme k masu a dodusíme. Nakonec necháme šťávu vysmahnout, zaprášíme ji moukou, podlijeme a povaříme. Dochutíme solí a najemno nakrájenou zelenou petrželkou.
Zapečená brokolice se sýrem
Přísady: 400 g brokolice, 20 g hladké mouky, 2 bílky, 200 ml mléka, 100 g eidamu, sůl, petrželka, 5 g oleje na vymazání formy
Brokolici rozebereme na růžičky a spaříme ve vroucí vodě. Mouku opražíme nasucho, za stálého míchání zředíme mlékem a uvaříme bešamel. Bešamel necháme za občasného míchání vychladnout, pak vmícháme bílky, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou petrželku a mírně osolíme. Zapékací formu vytřeme olejem, vložíme brokolici, přelijeme bešamelem a zapečeme v troubě.
Tvarohové kuličky s jahodovou kaší
Přísady: vejce, 100 ml mléka, 140 g netučného měkkého tvarohu, 50 g hrubé mouky, 200 g veky nebo 4 rohlíky, 250 g jahod, 20 g cukru (nebo dětská jahodová přesnídávka), sůl
Veku nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem a počkáme, až se mléko vsaje. K namočené vece přidáme mouku, vejce, tvaroh, špetku soli a uhněteme těsto. Z těsta vytvoříme kličky, které vaříme zvolna 5 minut ve vroucí vodě. Uvařené kuličky scedíme a necháme okapat. Na talíři kuličky přelijeme rozmačkanými jahodami s cukrem nebo dětskou přesnídávkou s ja
V lepších podnicích se kaviár podává na stůl v dóze nebo stříbrné kaviárové míse, z níž si každý ze stolovníků odebere přiměřené množství na talíř. Nožem si ho pak nanese na tmavý chléb, toast nebo po ruském způsobu na takzvané bliny, lívanečky z řídkého vykynutého těsta, které se ještě horké mažou máslem, obkládají kaviárem (nejlépe červeným) a pokapávají smetanou či šlehačkou. V českých podmínkách se kaviár častěji ochucuje citrónovou šťávou.
Plněná vajíčka
Suroviny: natvrdo uvařená vajíčka, oloupaná a překrojená na poloviny („lodičky“), změklé máslo (nebo i margarín, ale máslo je lepší), na jemno nakrájená cibulka (obyčejná nebo ve směsi s červenou), sardelová pasta, kremžská hořčice (nebo jiná s výraznou chutí), sůl, pepř, na jemno nakrájená petrželová nať (nemusí být, ale dodá pikantnější chuť a výsledek je barevnější). Na ozdobení: černý kaviár nebo petrželka.
Z vajíček vydloubnout žloutky do misky (nejlépe to jde lžičkou) a tam je nejprve utřít s máslem a cibulí, poté přidat ostatní suroviny, přičemž hořčice a sardelové pasty by mělo být přibližně stejné množství. Se solí opatrně, sardelová pasta bývá někdy hodně slaná. Vzniklá směs musí být poměrně hutná, aby se dala tvarovat do pěkných kopečků. Směs dochutit podle potřeby přidáním některých z vyjmenovaných ingrediencí. Směsí naplnit vajíčka, naskládat na ozdobný tác (nebo jen na talíře), a je-li to možné, nechat alespoň dvě nebo tři hodinky rozležet, ale výborná jsou i hned po přípravě. Před podáváním lze ozdobit kopečkem černého kaviáru.
Pěna ze pstruha s kaviárem
Suroviny: 4 plátky želatiny, 2 filety uzeného pstruha, 400 ml smetany ke šlehání, černý pepř, sůl, 2 hlávky salátu frisée, 2 červené cibule, 4–5 lžic červeného vinného octa, 7 lžic oleje z pšeničných klíčků, cukr, 1/2 svazku pažitky, 125 g kaviáru
Želatinu namočíme ve vodě. Z filetů uzeného pstruha stáhneme kůži, maso vykostíme a rozmixujeme se 130 ml smetany. Okořeníme pepřem, popřípadě podle potřeby trochu přisolíme. Želatinu vymačkáme a rozpustíme na malém ohni. Vmícháme do rybího pyré a dáme vychladit. Paštikovou formu vyložíme fólií. 270 ml smetany dotuha ušleháme a vmícháme do rybí hmoty. Naplníme do formy a chladíme nejméně 2 hodiny. Salát očistíme, omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Cibuli posekáme a přidáme do zálivky z octa, oleje, soli, pepře a cukru. Salát rozdělíme na talíře a pokapeme zálivkou. Pěnu vyklopíme z formy, nakrájíme na plátky a urovnáme na salát. Ozdobíme pažitkou a kaviárem.
V naší poradně s názvem OTOKY OBLIČEJE DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
..poradít,18měsíční vnučka má po probuzení několikátý den oteklý obličej,po podání protialergického léku-bez efektu,lékař nasadil jiný lék na alergii-bez efektu,nyní nález v moči-krev,dítě není apatické,je bez potíž,močí normálně a světlou moč...jaká může být příčina???
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tato reakce může být spojená s posledním jídlem předešlého dne, tedy večeří a nebo celkové stravy dítěte. Zkuste nasadit týden nebo dva dietní stravu bez hlavních alergenů a sledujte účinek. Příklad jídelníčku: ráno dejte na snídani čerstvou mkrvovou šťávu a banán, jako svačinu jablko. K obědu pak vařenou rýži s kouskama dušené polévkové zeleniny a k svačině pak nějaké zdejší sezóní ovoce. K večeři pravý vývar z masa a zeleniy a jako dokrm pečenou bramboru. Toto dodržujte jeden až dva týdny a sledujte, jstli se příznaky alergické reakce oteklého obličeje zmírní.
Směs na odkyselení – nutno požádat o namíchání v lékárně: Natrium phosphoricum 10 g, Kalium bicarbonicum 10 g, Calcium carbonicum 100 g, Natrium bicarbonicum 80 g, Magnesium carbonicum 50 g.
Alkalizační a očistný vývar – potřebujeme větší cibuli, petržel, menší celer, pór, několik mrkví, zelené listy květáku, svazek ředkviček, dvě syrové neloupané brambory, dvě zralá rajčata.
Všechny přísady důkladně omyjeme, nadrobno pokrájíme a povaříme ve větším množství vody. Vzniklý vývar scedíme. Po vychladnutí uložíme do lednice. Půl hodiny před každým jídlem vypijeme jednu sklenici tohoto vývaru. Pokud některá z přísad není k dostání, je možné ji nahradit jinou sezónní zeleninou. Základem vývaru však musí zůstat cibule a celer.
Vývar je možné ochutit vhodnými aromatickými bylinami.
Javorový sirup a jedlá soda – smícháme tři díly javorového sirupu a jeden díl jedlé sody (soda bicarbona), například 18 lžiček sirupu a 6 lžiček sody, a promícháme, poté dáme v kastrůlku na sporák a zahříváme 5 minut nepříliš silně do té doby, než směs mírně zhoustne. Užívání: Na počátku můžeme užívat častěji, například 3x denně jednu čajovou lžičku. Jinak stačí brát 1 čajovou lžičku 1x denně, a to dlouhodobě. Směs lze také rozpustit ve vodě nebo třeba namazat na chléb.
Ve svém příspěvku ZKOUŠKA Č. 1 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.
Dobrý den, po hledání na internetu a snaze najít co nejjednodušší recept na domácí šampon jsem se rozhodla vyzkoušet tuto variantu:
- 3 lžíce nastrouhaného 100% olivového mýdla
- hrst sušených kopřiv, hrst sušené meduňky a špetka dubové kůry
po rozvaření mýdla ve 200ml vody z kohoutku jsem přidala suroviny a cca 5min dohromady povařila. Nechala odstát a louhovat do druhého dne. Po umytí byly moje vlasy ještě mastnější než před tím a byly suché a zároveň mastné, jakoby křehčí a lámavé. Možná je to typem vlasů či použitím nevhodných ingrediencí, ale tento recept na domácí šampon totálně zklamal. V hodně receptech je základní surovina povařené mýdlo - nicméně po umytí vlasů pouze mýdlem (dětským) je to velmi podobné - vlasy suché a zároveň mastné, křehké a bez lesku. Přemýšlím jak to dělávaly naše pra pra pra babičky, kdy snad ještě nebyla žádná chemie. Buď měly nějakou speciální vychytávku a nebo si nezakládaly na vzdušných a perfektně umytých vlasech bez mazu...
Zde bych se ráda zeptala, co jsem mohla udělat špatně, či co v mém pokusu chybělo za ingredience? předem děkuji, a přeji všem experimentátorům hodně zdaru!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.
Pamatuji si, že pro větší lesk vlasů jsem používala vývar ze strouhané petržele, jako poslední propláchnutí.
kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě;
nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř;
kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónovým džusem.
Pečivo
rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.
Ve svém příspěvku ALTERNATIVNÍ LÉČBA RAKOVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladislav.
Dobrý den, maminka má zhoubný nádor na ledvině. Jedna ledvina vyoperovaná, druhá částečně vyoperovaná (zbytek ledviny nefunkční). Jedná se o grawitzův tumor, metastáze v uzlinách, cévách , svalech a zřejmě i na plicích. Nádor je označen g4- tedy nejvíce agresivní. Lékaři již nedávají žádnou naději a na vlastní riziko ji zřejmě odvezeme domů (dle lékářů zemřít). Nechceme se však vzdát bez boje proto bojujeme alternativní léčbou, které věřim více než chemoterapiím. Mamka pobírá z prášků pouze paralen na teplotu a zřejmě nějaký prášek na srdce. Dále proti problémům při dýchání dostává cca jednou za den morfín.
Chtěl jsem se zeptat na níže sepsaný jídelníček, který jsme sestavili.
Ráno – 250 ml zeleninové štávy,
Tvaroh se lněným olejem a rozemletými lněnymi semínky cca 8lžic
Aloe vera – 30ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Oběd- zásaditá potrava (zelenina)
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Odpoledne- zeleninová štáva 250ml
Večeře- zelenina/ovoce
Aloe vera 30 ml
Roztok javorový sirup + zažívací soda 1 lžička
Čaj z kořene pampelišky
Případné doplňky-liposomální vitamín C, koloidní stříbro,chlorela, graviola , cordyceps
Z těchto doplňků bych vybral pouze něco, aby se vše nepřeplácalo a aby bylo tělo schopno vše strávit a vyloučit. Celkem se mi líbí graviola a vit. C. Mam ale obavy vzhledem k nefunkčnosti ledvin zda nemohou nastat nějaké problémy? Proto prosim o radu, opakuji že ledviny nefungují a mamka chodí 3x týdně na dialízu.
Dále bych chtěl poradit s léčbou chloridem cesným- tato léčba se mi zdá velmi účinná , ale myslím, že je zde nutné poradit se o dávkování,aby se to více nezhoršilo. Mamka váží cca 60kg a je jí 59let. Našel jsem toto dávkování , nevím co je z toho nejvíce důležité, nebo zda jde něco vynechat, či není li problév v ledvinách?
Denní dávkování rozložené na 3 až 4 dávky
a. CsCl (chlorid cesný) 3 – 6 gramů (viz poznámky autora 1,2,3)
b. KCl (chlorid draselný) 2 – 4 gramy
c. Vitamn C 5 – 10 gramů
d. Vitamín A 50 000 international units
e. Zn gluconate 100 – 200 miligramů
f. Organický selén 100 – 200 mikrogramů
g. Amygdalin (laetrile) Podle ošetřujícího lékaře
Mohl byste mi něco doporučit či poradit? Děkuji mnohokrát
Vladislav
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr Štýbr.
dobrý den, s vývarem kořene pampelišky mám osobně velice dobré zkušenosti. Asi to není všelék, ale apoptozní účinky na zhoubné buňky jsou nejméně 100x větší než u chemoterapie. Doporučuji 3x denně vývar z jedné polévkové lžíce sušeného kořene pampelišky. Hodně toho najdete na internetu. Přeji zlepšení stavu u Vaší maminky.
Štýbr
Ingredience: 1 podzimní cibule, sůl, 240 g krůtího masa, 20 g olivového oleje, 50 g suchého vína, 50 g parmazánu, 1 l vody, 50 g másla, 0, 08 šafránu, 172 g rýže
Postup: Nejdříve si uvaříme krůtí maso ve vodě a vývar použijeme do rizota. Na olivovém oleji lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nepropláchnutou rýži. Pořádně promícháme a opékáme několik minut, občas promícháme. Přilijeme víno a provaříme, než se odpaří alkohol. Přidáme šafrán. Pak už přiléváme postupně vývar (po sběračkách) a občas promícháme. Vždy když se vývar vsákne, přilijeme další sběračku, a to děláme, dokud není rýže al dente. Může to trvat cca 20 minut. Když je rýže tak akorát na skus, vypneme sporák a vmícháme máslo a parmazán. Nakonec přidáme krůtí maso a ještě lehce prohřejeme. Podáváme s hoblinkami parmazánu.
Hodnota: 1 656 kJ/396 kcal
Květákový mozeček
Ingredience: 1 podzimní cibule, 1 květák, 1 vejce, 36 g stolního oleje, sůl, 8 g nasekané pažitky, 100 g droždí
Postup: Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Osmahneme cibuli, přidáme droždí, osmažíme, přidáme květák, podlijeme a krátce podusíme. Nakonec přidáme rozmíchaná vejce s vodou a necháme srazit. Ozdobíme posekanou pažitkou.
Ve svém příspěvku NADMĚRNÉ POCENÍ U ŽEN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
žena 68let, štítná žláza v pořádku.Už 3 roky trpím nadměrným pocením(nízký tlak) mokrá celá hlava, po čele stéká pot!Opakovaný klimonorm, šalvěj a ostatní , nepomáhá!
Jsem bezradná a cítím se trapně.Děkuji za rady, Jana.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenka.
Na silné pocení mi pomáhá: Před spaním každý den vypít hodně silný vývar ze sušeného červeného jetele. Přelít vařící čistou vodou (klidně 2 vrchovaté lžičky bylinky i více do hrnku 0,2 l, zamíchat zakrýt a po 15ti minutách scedit). Pít po douškách dost horké, ne vařící. Není to stoprocentní ale mně to pomáhá. Zdravím
Ingredience: 500 g hovězího masa (oháňka, plec apod.), 2 mrkve, ½ celeru, 1 cibule, 1 petržel, 5 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 1 stroužek česneku, 1 snítka libečku (nebo trochu sušeného), sůl
Postup: Do velkého hrnce vložíme dobře omyté hovězí maso nakrájené na větší kusy. Zalijeme ho asi dvěma litry studené vody a přivedeme k varu. Nyní přidáme očištěnou a omytou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek, libeček a všechno koření. Hrnec přikryjeme pokličkou a na mírném ohni zvolna vaříme přibližně 3 hodiny. Pokud polévku potřebujeme dolít vodou, vždy přidáváme vodu vroucí. Během pomalého vaření sbíráme z povrchu polévky pěnu, aby vývar zůstal čistý. Po této době vývar scedíme přes hustý cedník a podle chuti dosolíme. Podáváme ho horký, buď samotný, nebo s nakrájeným uvařeným hovězím masem, s vaječnými nudlemi či jinou zavářkou.
Pečená kýta na česneku s bramborem
Ingredience: přírodní vlákno na svázání masa, 800 g vepřové kýty bez kostí, 1 lžíce sádla, 1 lžíce másla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, špetka celého kmínu, 2 lžíce hladké mouky, sůl
Postup: Vepřovou kýtu osolíme na povrchu a svážeme ji vláknem do úhledného válečku. Ze všech stran potřeme sádlem a vložíme na velkou suchou a rozpálenou pánev. Zmírníme teplotu a maso ze všech stran opečeme dozlatova. Pak ho uložíme bokem na talíř. Do prázdné pánve se zbytkem tuku nasypeme cibuli, kterou jsme nakrájeli na půlměsíčky, a česnek nasekaný nahrubo. Za stálého míchání ode dna vše opékáme asi 3 minuty. Je-li třeba, zředíme trochou vody. Do pekáčku nasypeme osmaženou cibuli s česnekem a na to položíme opečené maso. Tuk v pánvi ještě zředíme trochou vody a opatrně maso podlijeme. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů 5 minut, pak teplotu snížíme na 120 stupňů a pečeme přibližně 1 hodinu. Po upečení maso vyndáme z pekáčku a necháme ho na míse ve vypnuté teplé troubě. Na malé pánvičce připravíme z másla a mouky jíšku. Za stálého míchání ji osmahneme opatrně dozlatova a pak ji zředíme zbylou tekutinou z pekáčku a povaříme 10 minut. Hotové maso nakrájíme na plátky a na talíři přelijeme omáčkou z výpeku, můžeme posypat opečenou cibulí. Podáváme s vařenými brambory.
Postup: Kuskus zalijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme cca 10 minut nabobtnat. Poté ochutíme dle libosti česnekem, solí, majoránkou a pepřem. Cibulku orestujeme na troše oleje, a až zezlátne, přidáme hrášek, kukuřici a rajčata. Zeleninu chvíli dusíme, potom přidáme kuskus a chvíli restujeme.
Ve svém příspěvku CO JIST A PIT. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Bouška.
dobry den čekam na operaci močoveho kamene mam 78roku a stale hledam na internetu co mužu jist pit a jakou zeleninu a všude pišou jinak napřiklad špenat kuřeci mrkev vyvar mandarinky kruti maso hovězi hrach čočka a jine. Každy piše jinak i na jidelnich listkach pro dnu a močove kameny. neni to stejna nemoc. děkuji za odpověd bouška jiři.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HK.
Dobrý den. Ředím krev po operaci srdeční chlopně warfarinem, mohu si dat mísu LASAGNÍ?
Pokud se někdo rozhodne odkyselovat svůj organismus, měl by si uvědomit, že je to často běh na dlouho trať. Existují sice způsoby jak nejrychleji odkyselit organismus a čím toho dosáhnout. Ale pokud si člověk chce odkyselený organismus udržet, musí řadu zásad dodržovat dlouhodobě, anebo se k tomu stále znovu vracet. Nejčastěji se lidé uchylují k odkyselení organismu v okamžiku, kdy je trápí nějaký problém.
Pokud jedinec na sobě pozoruje některé projevy překyselení organismu, například svědění kůže hlavně na nohách, může se rozhodnout, že začne překyselení organismu řešit. V takovém případě je dobré si nejprve uvědomit, který zdravotní problém ho trápí a proč tedy s odkyselováním organismu začíná. Při procesu odkyselování může pak sledovat, jestli se jeho zdravotní stav zlepšuje. Pokud chce mít ale přesné výsledky, a nechce se tedy spoléhat jen na své pocity, je vhodné, aby denně prováděl měření pH.
Důležitý je také dostatek tekutin (ideálně čistá voda, žádná minerálka), dostatek vitamínů a minerálů. Naopak při tomto procesu odkyselení organismu je vhodné vynechat všechny sladkosti a živočišné výrobky.
Řada lidí se při procesu odkyselení organismu řídí více babskými radami, než radami odborníků, kteří překyselení organismu nepovažují za zas tak závažný problém. Většina babských rad vychází z toho, že právě pitný režim je důležitý. Není důležité ale jen to, že něco pijete, ale co pijete. Kromě čisté vody se v babských radách často objevují různé čaje. Když se budete zajímat o tuto problematiku, jistě najdete tato doporučení. Kromě čisté vody se doporučuje také voda z brambor!, běžný zelený čaj a čaje bylinkové. K dopolední konzumaci se doporučují bylinkové čaje z benediktu, fenyklu, pampelišky, puškvorce a řepíku. Na odpoledne se zase doporučují čaje z jitrocele, kopřivy, lopuchu, truskavce, tužebníku a vřesu. Pro odkyselení organismu se také doporučuje pít ráno nalačno teplou vodu s citrónem (na skleničku vody, tedy asi 200 – 300 ml zhruba polovinu velkého citrónu). Je důležité, aby voda nebyla horká, ale ani studená, ideální je vlažná. Tato voda by měla pomoci s odkyselením organismu, protože citróny patří k těm nejvíce zásadotvorným potravinám a pomáhají tedy dostat pH do přijatelných hodnot. Tato voda má prý také účinky na imunitu, stimulaci trávicího traktu, na urychlení procesu hubnutí, a na kvalitu pleti. Některé babské rady dokonce doporučují pít vodu s citrónem i před spaním. Některé babské rady také doporučují odkyselení organismu jedlou sodou, která by měla mít vliv i na chřipku a nachlazení a hlavně na detoxikaci. Babské rady doporučují smíchání lžičky jedlé sody s troch
V naší poradně s názvem RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Novakova Jana.
dobrý den Jak se používá podběl na bolest v krku a v dutině ustní zevně děkuji
Nováková
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Podběl lékařský (Tussilago farfara) je léčivý, ale jako vše má i podběl své nežádoucí účinky a nejsou zanedbatelné. Podběl obsahuje látky nazývané pyrrolizidinové alkaloidy, které mohou být škodlivé pro játra, a bohužel to znamená, že jeho použití musí být jen na dobu nezbytnou a v žádném případě by se neměl používat preventivně nebo v rámci bylinného experimentování. Podběl používejte jen zřídka a pouze v případě, že selhala jiná bezpečnější opatření a za žádných okolností ho nepoužívejte pro děti. Podběl je nejlepší používat v čajové formě, což je nejlepší a nejrychlejší způsob jak využít jeho léčivé účinky. Pro přípravu čaje stačí lžička sušeného nebo dvě lžíce čerstvého podbělu na hrnek vařené vody, možná oslazený medem a usrkaný, zatímco je ještě horký. Při vnitřním užití má právě horký čaj ty nejlepší léčivé účinky a používá se především proti kašli. Co se týče dalších účinků, je čaj z podbělu široce používán pro léčbu bronchitidy, rakoviny plic, emfyzému, zánětu, revmatismu, otoku a zadržování vody a tuberkulózy. Pro výplach dutiny ústní a na kloktání je možné vývar posílit až na pětinásobnou dávku podbělu do jednoho hrnku horké vody, do které se po schladnutí přidá ještě půl hrnku pálenky 60%. Tato směs se pak uzavře do sklenice a postupně se kloktá a vyplachuje dutina ústní. V žádném případě se tato směs nesmí polknout nebo pít!
Z výše uvedených bezpečnostních důvodů je rozumné podběl používat pouze tak dlouho, jak je to nutné. Pokud má léčba podbělem trvat déle než jen několik dní, pak je vhodné společně s podbělem používat i ostropestřec mariánský ve stejný čas, což pomůže redukovat možnost, že se během léčby poškodí játra. Lidé užívající léky na ředění krve (Warfarin, Aspirin) by neměli čaj z podbělu používat vůbec.
Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který vám Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně své diety.
Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitaminem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamin K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitaminu K.
Níže uvedený jídelníček je pouze orientační a vždy záleží na individuálním stavu jednotlivce. Káva k snídani je povolena.
Pondělí
Snídaně:
ovesná kaše (60 g vloček, 250 ml polotučného mléka, v případě potřeby voda), 1 lžíce čekankového sirupu a hruška (100 g)
Přesnídávka:
ovocný salát (100 g ananasu, 50 g banánu, 10 g dýňových semen)
Oběd:
mrkvová polévka (250 ml), rizoto s vepřovým masem (220 g) a sýrem (20 g), okurkový salát či kyselé okurky (100 g)
Svačina:
bílý řecký jogurt (100 g), černé olivy (3 ks), sušená rajčata (2 ks), lněné krekry (3 ks)
Večeře:
rybí filé na rajčatech (150 g), dýňovo-bramborové pyré (200 g)
Úterý
Snídaně:
2 menší celozrnné rohlíky (120 g), tvarohová pomazánka s kapií a červenou paprikou (150 g)
Přesnídávka:
takzvaná studentská směs (10 g hrozinek, 10 g sušených brusinek, 10 g kokosových plátků, 10 g mandlí)
Oběd:
gulášová polévka (250 ml), žemlovka s tvarohem a jablky (300 g)
Svačina:
acidofilní mléko (150 ml) se strouhanou okurkou (100 g), drceným pepřem a česnekem, půl dalamánku
Voda je obzvláště důležitá, ať už se snažíte vyhnout se onemocněním nebo již bojujete proti probíhající viróze. Upřednostněte čistou vodu, protože například pití ovocných šťáv, když jste pod tlakem nemoci, povede pouze ke zvýšení cukru v krvi, takže se budete cítit hůře. Když bojujeme s infekcí, tak narůstá spotřeba tekutin a tak pití dalších dvou hrnků vody navíc k normální běžné spotřebě, může podpořit regeneraci imunitních lymfatických buněk, čímž se posílí přirozená obranyschopnost. Polévky a dušená masa, které poskytují imunitu, zvyšují příjem aminokyselin a minerálů, mohou díky svému teplu přispět k pocitu uklidnění a uvolnění napětí. Například slepičí vývar poskytuje mnoho bílkovin a potřebnou vodu. To například potvrzuje pradávné přísloví, které říká, že slepičí vývar je babiččin penicilin.
Nosní kapky či spreje se nemají používat delší dobu. Lepší je využít přírodní prostředky. Níže tedy najdete babské rady na ucpaný nos:
Křen – dokáže hlen a ucpaný nos pěkně uvolnit. Nastrouhejte si čerstvý křen a poté inhalujte jeho intenzivní vůni. Pomáhá to skvěle na uvolnění ucpaného nosu i dutin. Kromě inhalace je účinná také jeho konzumace.
Zázvor – má podobné účinky jako křen. Můžete si uvařit například zázvorový čaj.
Pálivé papričky – zkuste přidat do pokrmu chilli papričky, ty dokážou pěkně protáhnout.
Česnek – má v sobě zdravé silice, vhodné je ale jíst česnek syrový, a to například ve formě pomazánky, na topinkách, případně pro odvážlivce jen tak samotný.
Hodně tekutin – dostatečná hydratace napomáhá organismu vyrovnat se s aktuální infekcí a zároveň chrání před další nákazou. Vsaďte na bylinkový či ovocný čaj nebo čistou vodu. Vhodné nejsou sladké nápoje, káva, zelený čaj či kofeinové nápoje, které odvodňují organismus.
Vývar– poctivý kuřecí nebo hovězí vývar se vám bude hodit, neboť vám jednak díky páře uvolní nos, jednak vašemu tělu dodá energii. Nezapomeňte, že má být horký, jinak nebude mít smysl. Někteří sice zpochybňují tuto babskou radu, ale má co do sebe a může rýmu i zastavit.
Horká koupel nebo sprcha – horká pára působí velmi pozitivně na ucpaný nos a pročistí ho. Soustřeďte se na hluboký nádech a výdech, který ocení nejen ucpaný nos, ale i dutiny. Do koupele si můžete přidat rovněž esenciální oleje, které rovněž mohou pomoci.
Bylinkový čaj – také bylinkový čaj, který je určen přímo proti rýmě, dobře funguje. Čaj si připravte horký, přidejte k němu citron a med. Pijte ho velmi pomalu, má uvolňovat nosní dutiny a ucpaný nos. Směs nebo čaj pomáhající na rýmu seženete v bylinkářství nebo v obchodech se zdravou výživou.
Vitamin C – vitamin C je velice důležitá látka, která napomáhá k rychlejšímu uzdravení. Jezte tedy hodně ovoce a zeleniny, ať ho máte dostatek.
Dieta při rakovině slinivky je ovlivněna i fyzickým stavem pacienta. Bohužel vyvolává nechutenství, takže je nutné se přizpůsobit se i tomuto faktu. Strava musí být jednoznačně precizně hlídaná. Při nedodržení stravovacích návyků může rakovina slinivky vyvolat selhání jater. Určitě je třeba říct, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci. Je doporučována konzumace stravy s omezením tuků, to znamená dieta č. 4. – je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně proti sklerotickému charakteru.
Mléko: nízkotučné egalizované, nepodáváme ho jako samostatný pokrm, pouze na jejich přípravu. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko.
Mléčné výrobky: jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí. Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný. Sýry – tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí, tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník. Vhodné jsou tvarohové sýry.
Vejce: bílky neomezeně, žloutky jeden kus denně. Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů.
Tuky: povoleno max. 55 g tuku denně – volného i v potravinách (volný tuk max. 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer. Čerstvé máslo, náhradní másla – pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora. Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový).
Sacharidové potraviny: cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky – po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní – nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky. Pečivo bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s drobenkou. Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.
Uvedené receptury v knize zůstaly v originální formě bez úprav autora.
Například pokud se chcete zbavit hemoroidů jednou provždy, je třeba v létě během měsíce aplikovat přísnou dietu obsahující jen zeleninu a ovoce. Kromě tohoto je nutné pít ovocné koktejly, nejíst maso, bílé pečivo, mléčné výrobky, nic vařeného, smaženého ani pečeného. Nesmíte pít kávu, kakao, čokoládu ani alkoholické nápoje. Místo chleba jezte vlašské ořechy, místo normální kávy pijte kávu ječmennou nebo obilnou. Můžete pít čaje z listí malin a rybízu. Každý by si měl být vědom toho, že hemoroidy jsou jednou z hlavních příčin vedoucích k rakovině tlustého střeva.
Další zajímavý recept je pro osoby, které prošly chemoterapií a ozařováním, pro posílení imunitního systému – Vývar z lněného semínka: Do hrnce s poklicí nasypte 1 sklenici semínek, zalijte 3 litry horké vody, vařte 2 hodiny pod poklicí na mírném ohni. Později odstavte, počkejte, až bude mít tekutina tělesnou teplotu. Pijte co nejčastěji, a to 1,5 litru denně během 2 až 3 týdnů. Během pití tohoto vývaru se vylučují toxiny, radioaktivní prvky a jiné škodlivé látky.
Z mnoha dalších receptů je zajímavý recept na astma u dětí a dospělých: 40 středních cibulí zalijte horkou vodou a počkejte, než změknou. Slijte vodu a cibuli poduste do měkka v 1/4 l olivového oleje. Cibuli rozmíchejte na kaši. Konzumujte ráno a večer vždy 1 lžíci.
Recept na bolavá záda: Natřete záda teplým medem. Později opláchněte teplou vodou. Zákrok provádějte každý den, dokud bolest nezmizí.
Recept na počáteční stadium cukrovky: Pijte vývar z listů ostružin, 3–4 sklenice denně.
Recept na mykózu prstů: 1. Důkladně si umyjte nohy a ponořte je do vinného octa. Na noc si navlékněte ponožky namočené ve vinném octu. 2. V hmoždíři rozmělněte mátu se solí. Dejte mezi prsty cca na 1 hodinu. Zákrok opakujte několikrát a mykóza zmizí.
Recept při nachlazení dítěte: Připravte směs z 50 g vody, 5 g medu, 50 g másla a 2 tabletek aspirinu. Vše dobře rozmíchejte a směsí potřete hrudník, záda, krk, ruce a nohy. Dítě dobře přikryjte teplou peřinou, dokud se nevypotí. Později utřete vlhkým ručníkem, převlečte jej do suchého oděvu a dejte spát.
Recept Sarkom – zákeřný nádor: Přiložte na nádor kousek syrového masa lehce postříkaného čpavkem.
Recept na ekzém: Po koupeli natřete nemocná místa směsí ze slunečnicového oleje a octa ve stejném poměru.
V naší poradně s názvem ZAKÁZANÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Beru warfarin mohu jatrovou omáčku.Vyvar s játrové knedlíčky.Dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Játra patří mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K a je třeba jim věnovat pozornost při léčbě Warfarinem. Když se léčíte Warfarinem, tak musíte každý den sníst stejné množství vitamínu K. Pokud máte svůj jídelníček vyladěný a každý den máte stejný příjem vitamínu K a nárazově přidáte játra v podobě játrové omáčky nebo játrových knedlíčků, tak ten den musíte omezit jiné potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, aby denní součet nepřesáhl limit pro příjem tohoto vitamínu. Pamatujte si, že 100 gramů jater obsahuje asi 11 mikrogramů vitamínu K.
Uvedené receptury v knize zůstaly v originální formě bez úprav autora. Pokud se chcete například zbavit hemoroidů jednou provždy, musíte v létě během jednoho měsíce dodržovat přísnou dietu obsahující zeleninu a ovoce. Kromě toho je nutné pít ovocné koktejly, nejíst maso, bílé pečivo, mléčné výrobky, nic vařeného, smaženého ani pečeného. Nesmíte pít kávu, kakao, čokoládu ani alkoholické nápoje. Místo chleba jezte vlašské ořechy, místo normální kávy pijte kávu ječmennou nebo obilnou. Můžete pít čaje z listí malin a rybízu. Každý by si měl uvědomit, že hemoroidy jsou jednou z hlavních příčin vedoucích k rakovině tlustého střeva.
Další zajímavý recept je pro osoby, které prošly chemoterapií a ozařováním, pro posílení imunitního systému – vývar z lněného semínka: Do hrnce s poklicí nasypte 1 sklenici semínek, zalijte 3 litry horké vody, vařte 2 hodiny pod poklicí na mírném ohni. Později odstavte a počkejte, až bude mít tekutina tělesnou teplotu. Pijte co nejčastěji, a to 1,5 litru denně během 2 až 3 týdnů. Během pití tohoto vývaru se vylučují toxiny, radioaktivní prvky a jiné škodlivé látky.
Z mnoha dalších receptů je zajímavý recept na astma u dětí a dospělých. 40 středních cibulí zalijte horkou vodou a počkejte, než změknou. Slijte vodu a cibuli poduste doměkka v 1/4 l olivového oleje. Cibuli rozmíchejte na kaši. Konzumujte ráno a večer vždy 1 lžíci.
Recept na bolavá záda: Natřete záda teplým medem. Později opláchněte teplou vodou. Zákrok provádějte každý den, dokud bolest nezmizí.
Recept na počáteční stadium cukrovky: Pijte vývar z listů ostružin, 3–4 sklenice denně.
Recept na mykózu prstů: 1. Důkladně si umyjte nohy a ponořte je do vinného octa. Na noc si navlíkněte ponožky namočené ve vinném octu. 2. V hmoždíři rozmělněte mátu se solí. Dejte mezi prsty cca na hodinu. Zákrok opakujte několikrát a mykóza brzy zmizí.
Recept při nachlazení dítěte: Připravte směs z 50 g vody, 5 g medu, 50 g másla a 2 tabletek aspirinu. Vše dobře rozmíchejte a touto směsí potřete hrudník, záda, krk, ruce a nohy. Dítě dobře přikryjte teplou peřinou, dokud se nevypotí. Později utřete vlhkým ručníkem, převlečte jej do suchého oděvu a dejte spát.
Recept Sarkom – zákeřný nádor: Přiložte na nádor kousek syrového masa lehce postříkaného čpavkem.
Recept na ekzém: Po koupeli natřete nemocná místa směsí ze slunečnicového oleje a octa ve stejném poměru.
V naší poradně s názvem TONZILEKTOMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavla.
Prosím.o odpověď jsem mesic a půl po tonzilektomii.vse zhojene.pouze na prave strane zbytek lymfaticke tkane co způsobuje horsi ale neprijemne polykani.tento problém časem vymizí sám?děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Po chirurgickém odstranění mandlí většina lidí dosáhne úplného zotavení přibližně za dva týdny. Celková doba zotavení ovšem závisí na několika faktorech, včetně typu tonzilektomie, kterou jste měla, schopnosti vašeho těla se hojit a zda jste zaznamenala nějaké komplikace.
Vhodná strava po tonzilektomii
Pít dostatek tekutin je klíčem k úspěšnému zotavení z tonzilektomie. Kromě toho je vhodné první týden jíst jen měkká, chladná jídla. Pevná jídla můžete zavést, jakmile vám to dovolí úroveň pohodlí, ale měla byste se vyhnout tvrdým a kořeněným jídlům, protože mohou dráždit ošetřenou oblast.
Doporučená jídla a pití béhem zotavování:
Voda, čaj a džus.
Zmrzlina.
Smoothies.
Jogurt.
Pudink.
Jablečná přesnídávka. Vývar.
Bramborová kaše.
Míchaná vejce.
Ostatní jídla (tužší a tvrdší) je třeba rozmixovat a to do doby, než se v krku vše uklidní.
Při tak výrazném prodloužení doby rekonvalescence, jaký u sebe pozorujete, by bylo prospěšné zůstat v kontaktu s lékařem ORL a každé dva týdny si nechat krk prohlédnout.
Uvedené receptury v knize zůstaly v originální formě bez úprav autora. Pokud se chcete například zbavit hemoroidů jednou provždy, musíte v létě během jednoho měsíce dodržovat přísnou dietu obsahující zeleninu a ovoce. Kromě tohoto je nutné pít ovocné koktejly, nejíst maso, bílé pečivo, mléčné výrobky, nic vařeného, smaženého ani pečeného. Nesmíte pít kávu, kakao, čokoládu ani alkoholické nápoje. Místo chleba jezte vlašské ořechy, místo normální kávy pijte kávu ječmennou nebo obilnou. Můžete pít čaje z listí malin a rybízu. Každý by si měl být vědom toho, že hemoroidy jsou jednou z hlavních příčin vedoucích k rakovině tlustého střeva.
Další zajímavý recept je pro osoby, které prošly chemoterapií a ozařováním, pro posílení imunitního systému – vývar z lněného semínka: Do hrnce s poklicí nasypte 1 sklenici semínek, zalijte 3 litry horké vody, vařte 2 hodiny pod poklicí na mírném ohni. Později odstavte a počkejte, až bude mít tekutina tělesnou teplotu. Pijte co nejčastěji, a to 1,5 litru denně během 2 až 3 týdnů. Během pití tohoto vývaru se vylučují toxiny, radioaktivní prvky a jiné škodlivé látky.
Z mnoha dalších receptů je zajímavý recept na astma u dětí a dospělých: 40 středních cibulí zalijte horkou vodou a počkejte, než změknou. Slijte vodu a cibuli poduste doměkka v 1/4 l olivového oleje. Cibuli rozmíchejte na kaši. Konzumujte ráno a večer vždy 1 lžíci.
Recept na bolavá záda: Natřete záda teplým medem. Později opláchněte teplou vodou. Zákrok provádějte každý den, dokud bolest nezmizí.
Recept na počáteční stadium cukrovky: Pijte vývar z listů ostružin, 3–4 sklenice denně.
Recept na mykózu prstů: 1. Důkladně si umyjte nohy a ponořte je do vinného octa. Na noc si navlékněte ponožky namočené ve vinném octu. 2. V hmoždíři rozmělněte mátu se solí. Dejte mezi prsty cca na 1 hodinu. Když tento postup zopakujete několikrát, mykóza zmizí.
Recept při nachlazení dítěte: Připravte směs z 50 g vody, 5 g medu, 50 g másla a 2 tabletek aspirinu. Vše dobře rozmíchejte a směsí potřete hrudník, záda, krk, ruce a nohy. Dítě dobře přikryjte teplou peřinou, dokud se nevypotí. Později utřete vlhkým ručníkem, převlečte jej do suchého oděvu a dejte spát.
Recept Sarkom – zákeřný nádor: Přiložte na nádor kousek syrového masa lehce postříkaného čpavkem.
Recept na ekzém: Po koupeli natřete nemocná místa směsí ze slunečnicového oleje a octa ve stejném poměru.
500 g
mouky (kukuřičná, rýžová, pohanková, kombinace těchto druhů)
250 ml
vody
200 ml
mléka
1 lžička
soli
3 lžíce
oleje
2 lžíce
octa
1 lžíce
cukru
1 a ½
sáčku sušeného droždí
1 hrst
chia semínek
1 lžička
chlebového koření
Postup
Do
nádoby nalijte vlažnou vodu a mléko, přidejte sušené droždí,
cukr, sůl, ocet, olej, mouku a chlebové koření. Směs řádně
promíchejte, pokud je příliš hustá, přidejte ještě trochu
vody. Po zamíchání surovin vytvarujte bochník a posypte ho chia
semínky. Chleba se peče v troubě asi 45 minut při teplotě
220 °C.
MRKVOVÉ
MUFFINY
Ingredience
½ hrnku
jablečného pyré
½ hrnku
oleje
3 lžíce
rozmixovaného lněného semínka
8 lžic
vod
1 a ½
hrnku mouky (rýžová, kukuřičná, pohanková)
½ hrnku
kokosu
½ hrnku
třtinového cukru
1 lžička
prášku do pečiva z vinného kamene
1 lžička
skořice
Muškátový
oříšek
Sušený
mletý zázvor
Sůl
3 hrnky
nastrouhané mrkve
Postup
V jedné
nádobě si smícháte jablečné pyré, olej, lněné semínko a
vodu. V druhé nádobě smícháte mouku, kokos, třtinový
cukr, prášek do pečiva, skořici, špetku muškátového oříšku,
sušeného mletého zázvoru a soli s nastrouhanou mrkví. Obě
směsi smícháme a naplníme tím muffinové košíčky. Košíčky
se neplní celé, asi jen do dvou třetin. Muffiny se pečou při
teplotě 170 °C asi půl hodiny.
RÝŽOVÉ
VLOČKY S OVOCEM
Ingredience
200 g
rýžových vloček
700 ml
mléka
Špetka
soli
1
vanilkový cukr
Ovoce
(jahody, jablka, hrušky, atd.)
Postup
Vločky se
společně s mlékem a špetkou soli přivedou k varu. Do
této směsi se přidá cukr a může se přidat nakrájené/rozdrcené
ovoce. Ovoce se může dát i závěrem na uvařenou kaši.
ZELENINA
S KOZÍM SÝREM
Ingredience
Libovolné
množství oblíbené zeleniny
Olivový
olej
1 cibule
1
stroužek česneku
Pepř
Sůl
Bazalka
Kozí
sýr
Postup
Oloupeme si
a na kostičky nakrájíme cibuli, k tomu se nakrájí na slabé
plátky česnek. Cibule a česnek se na pánvi zpění na olivovém
oleji. Přidá se zelenina a dusí se doměkka. Zelenina se ochutí
pepřem, solí a bazalkou. Na závěr se zelenina posype kozím
sýrem.