Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝVOD A JÍDELNÍČEK

OBSAH

Umělý vývod tlustého střeva

Častou příčinou operace je onemocnění konečníku nebo střeva, kdy je nutné je odstranit. Po takovéto operaci je vytvořena stomie (sigmoideostomie) na sestupném tračníku nebo v oblasti esovité kličky (stolice je již formovaná). Další typ operace na tlustém střevě se nazývá resekce podle Hartmanna. Při této operaci je odstraněna část tlustého střeva před konečníkem, konečník zůstane zachován, ale konec střeva s ním nemůže být z různých důvodů ihned spojen. V takovém případě lze někdy přistoupit k další operaci, při které se střevo s konečníkem spojí. Podobná operace se provádí i na horní části sestupného tračníku. Po těchto zákrocích jsou vývody dvouotvorové a později se odstraní (zanoří). Častým důvodem k vývodu je odlehčení střevu, například při zánětu. Po vyléčení je vývod zanořen.

Kolostomie je souhrnné označení pro vývody tlustého střeva. Kolostomie může být vyvedena v různých částech střeva – od těch jsou odvozeny i názvy konkrétních vývodů. Coecostomie je umístěna na přechodu tenké střevo – tlusté střevo (obsah je ještě řídký). Transversostomie se vyvádí na příčném tračníku (obsah je již kašovitý), sigmoideostomie se provádí na esovité kličce (obsah je tuhý, formovaný).

Kolostomie je malý kruhový otvor červené barvy (zabarvení je dáno barvou střevní sliznice) o průměru 2–5 cm, trochu vyvýšený nad povrch pokožky (podobný našpuleným rtům). Její povrch je neustále vlhký a lesklý. Není citlivá na bolest, neboť ve sliznici se nenacházejí nervová zakončení. Přesto vyžaduje ošetřování jistou opatrnost, sliznice se snadno poraní a začne krvácet. Krvácení není nikdy silné, stačí přiložit malý tamponek na několik vteřin a krvácení samo ustane.

Zdroj: Vývod tlustého střeva

Diskuze

V diskuzi VÝVOD PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mění se sáček denně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bláha Emil.

V roce 2017 jsem byl 38x ozařován pro rakovinu¨ ¨prostaty.Ozařováním mě poškodíli tlusté střevo 8 cm od konečníku (krvácím už rok ) Vyjmout tu poškozenou část nejde protože je blízko konečníku.Zda je možné udělet dočasný vývod před poškozeným místem a po zahojení dané části střevo znovu napojit. Takhle je ta poškozená část neustále rušena stolicí . Nebo mě hrozí trvalý vývod,protože tak jak to mám teď se stav stále zhoršuje Už má 4 transfuze
a věčně prý transfuze nelze dávat,
Moc děkuji za odpověď Bláha Emil Nové Město na Moravě

Zdroj: diskuze Vývod po operaci tlustého střeva

Vyšetření

Lékaři rakovinu tlustého střeva dnes už umějí odhalit, i když je v zárodku. Včasná diagnóza znamená lepší šance na přežití a trvalé vyléčení, které je podle odborníků snadnější, dokud nádor zasahuje pouze sliznici a podslizniční oblast. V případě, že proniká do mízních uzlin a mikrometastázy se už krevním oběhem dostaly i do dalších orgánů, je situace horší, neboť tento druh rakoviny nereaguje dobře na chemoterapii.

Umístění nádoru má i další význam. Zatímco napadené tlusté střevo lékaři odstraňují bez trvalých následků pro pacienta, u rozsáhlejších nádorů na konečníku operace častěji končí umělým vývodem. Umělý vývod je krajním řešením, k němuž lékaři přistupují jen ojediněle.

Zdroj: Rakovina tlustého střeva

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA EREKCE PO OPERACI TLUSTÉHO STŘEVA PO RAKOVINĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Borovka.

Po odstranění konečník/ vývod trvalý/ došlo ke strátě sex.aktivity. Kde je příčina a zda je možné to léčit. Věk 70 let. Po operaci 19 let.
Děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tyto problémy se ztrátou sexuální aktivity se dají řešit. Pomůže vám s nimi lékař urolog, který nejdříve zjistí funkčnost reprodukčních orgánů a hladiny důležitých hormonů v krvi. Podle výsledků pak vám předepíše léky, které vám umožní plnohodnotný sexuální život. Objednejte se na urologii a poraďte se tam s lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta erekce po operaci prostaty

Neděle

  • Snídaně: bílý jogurt, ovoce, chia semínka
  • Dopolední svačina: mrkvové muffiny
  • Oběd: palačinky se špenátem a ricottou
  • Odpolední svačina: acidofilní mléko
  • Večeře: jemné králičí soté s rýží

Tvorba vhodného jídelníčku je velmi komplexní a závisí na zdravotním stavu a potřebách každého jedince. Pokud si nejste jistí vhodností a nevhodností určitých druhů potravin, navštivte lékaře nebo výživového specialistu a ptejte se na radu. Uvedený jídelníček je pouze orientační.

Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

Podrobný jídelníček na 7 dní

  • 1. den – půst: Při detoxikaci se doporučuje dát si první den naprostý půst. Tedy nic nejíst, ani ovoce a zeleninu. Jen pít čistou vodu, případně vodu s citronem.
  • 2. den: Kromě vody s citronem začněte pít i zeleninové šťávy. Nejčastěji se doporučuje kombinace červená řepa, mrkev, jablko. Používá se odšťavňovač a denně by se měl vypít až 1 litr takové šťávy. Takto připravenou šťávu můžete ředit s neperlivou minerálkou, tím dodáte tělu potřebné minerály. Ředění se provádí v poměru 2 : 1 (2 díly šťávy a 1 díl vody).
  • 3. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 4. den: Ráno ovoce, například jablko, grep, pomelo nebo pomeranč. Snažte se vybírat ne moc sladké druhy ovoce. K tomu opět vodu s citronem. Po obědě zeleninové šťávy a 1 misku zeleninového salátu. Můžete přidat i čisticí čaj.
  • 5. den: Stejný jako 2. den, žádná obměna.
  • 6. a 7. den: Jídelníček je stejný jako předchozí dny, jen se přidají 2 běžná jídla ze zdravé výživy, například dušená ryba se zeleninu, ideální je rovněž zeleninová polévka, zeleninové rizoto a podobně.

Pokud chcete zhubnout, musíte změnit své stravovací a pohybové návyky.

Zdroj: Jídelníček pro detoxikaci organismu za 7 dní

Poradna

V naší poradně s názvem PROSIM O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav siffer.

mam zhoubny nador 12 cm od konecniku budu mit umely vyvod nebo ne.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

To teď nejde s určitostí říci. Často se vytvoří jen přechodná stomie (vývod), než se zahojí rána po odstranění stávajícího nádoru. Ale i kdyby jste měl trvalou stomii, tak za cenu přežití to není vůbec špatné. Dnešní stomie jsou velmi jednoduché na výměnu a pacientovi nezpůsobují žádné nepohodlí. Nebojte se ničeho a přijměte veškerá doporučení, která od svých lékařů dostanete. Na vše se dá zvyknout. Důležité je přežít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prosim o radu

Sobota

  • Snídaně: ovesná kaše s ovocem a ořechy
  • Dopolední svačina: dvě meruňky
  • Oběd: vepřová pečeně s pečeným bramborem a žampiony
  • Svačina: mrkvový salát s jablkem
  • Večeře: kari z červené čočky a zeleninový salát

Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

Diskuze

V diskuzi LÉKOŘICE NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karpíšek.

Snědl jsem 3 kila lékořice a zkolaboval jsem, byl jsem na IP 6 měsíců, dne jsem napojen na umělé srdce a mám vývod, kůže mi zčernala a stále voním.Nejhorší na tom je ,že stále můžu a při tom nemůžu. Vypadám jak rom. Prosím nejezte větší množství !

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lékořice nežádoucí účinky

Operace močových kamenů u psů

Před samotnou operací je potřeba vysvětlení nutnosti zákroku u psa a následná dietní omezení. Kameny se tvoří převážně v močovém měchýři, mnohem vzácněji v ledvinách. Z močového měchýře mohou být drobnější kamínky protlačeny močovou trubicí ven, mohou ovšem také ucpat dolní močové cesty a způsobit velice bolestivé a nebezpečné akutní stavy.

Průběh

Operace močového měchýře je pro zvíře i majitele zátěží, a proto je nutno na operaci zvíře připravit a stabilizovat. Po chirurgickém zákroku následuje infuzní terapie a další léčba, pooperačně jsou medikována antibiotika a léky proti bolesti, většinou spojená s krátkodobou hospitalizací. Při následné kontrole cca za dva dny po operaci je pes v dobré kondici a nemá s močením žádné problémy.

Ovšem kamínky někdy není možné vypláchnout z trubice ven. Zde může být dána indikace k takzvané uretrostomii, při které vytvoříme chirurgicky trvalý „náhradní“ vývod z močové trubice. Chirurgií ovšem terapie nekončí. Bez řešení infekce, která tvorbu samotných kamenů vyvolala, a bez striktní speciální diety nelze očekávat úspěšnou léčbu.

Odstraněné močové kameny je vhodné podrobit analýze ve specializované laboratoři. U těch typů konkrementů, jejichž složení to umožňuje, se předepíše speciální dieta, která slouží jako prevence vzniku dalších urolitů.

Cena

Chirurgické odstranění močových kamenů (cystotomie) se pohybuje v rozmezí od 2 800 do 4 000 Kč.

V ceně operačních zákroků je zahrnuta cena za kanylaci, infuzní terapii, anestezii při použití intravenózních anestetik a cena za léky v den operace.

Veškeré ceny jsou smluvní, mohou se u jednotlivých pacientů lišit v závislosti na technické a časové náročnosti operačních zákroků.

Zdroj: Močové kameny u psa

Diskuze

V diskuzi PROTONOVÉ CENTRUM PRAHA BULOVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Černá.

Dobrý den,zajímalo by mne jestli je možné začít s ozařováním pokud není zahojená pooperační rána po operaci střev.,rána prosakuje, neboť není zahojen tračník.......také má sestra udělaný vývod.Sestra je mladá a potřebovala by velmi rychle zahájit chemoterapie kuli metastázím v dutině břišní.Velice děkuji.K.Cerná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Gabriel Ing..

Dobrý den, prosím o odpověď na následující otázku: dne 8.11. 2023 jsem byl operován na metastázu dlaždicobuněčného karcinomu do krčních uzlin vlevo - yp T0N3M0 st. IVA, metastáza (40x30mm) s extradonálním šířením. Stanovena další léčba radioterapií v oblasti hlavy. Dotaz : je nutné pro tuto léčbu extrahovat všechny zuby v celé ústní dutině ? Stomatologem zjištěno - chrup stálý , kariézní zuby 22,45 po endodontickém ošetření různé kvality. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Protonové centrum praha bulovka

Vzorový jídelníček na týden

Typická dieta pro diabetiky 1. typu bez nadváhy (225 g sacharidů na den)

Složení: 1 790 kcal/7 518 kJ, 225 g sacharidů, 60 g tuků, 75 g bílkovin

Snídaně:

  • 200 ml mléka
  • 70 g chleba
  • 10 g rostlinného másla

50 g bílkovinného přídavku (50 g taveného sýra s 30 % t. v s., nebo 50 g krájeného sýra, 100 g tvarohu, 50 g šunky, 150 ml jogurtu) obsahuje cca 10 g sacharidů.

Přesnídávka:

  • 100–150 g ovoce (200 g zeleniny), 30 g chleba

Oběd:

  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 15 g mouky (zahuštění polévky, masa)
  • 15 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny (100–150 g dia kompotu)
  • 1/4 ks vejce (do pokrmů)

Svačina:

  • 200 ml mléka, 80–100 g ovoce, 150 g jogurtu
Večeře:
  • 90 g masa – libové hovězí či vepřové nebo 150 g kuřecích prsou, 150–200 g ryby
  • 10 g mouky
  • 10 g oleje
  • 220 g brambor
  • 200 g zeleniny, 100–150 g dia kompotu
II. večeře:
  • 100–150 g ovoce

Možno zaměňovat jako přílohu: brambory 220 g, 180 g vařených těstovin, rýže, 145 g bramborových knedlíků, 270 g bramborové kaše, 85 g houskových knedlíků, 220 g vařených luštěnin, 75 g chleba.

Zdroj: Jídelníček pro diabetiky

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Dušková.

Dobrý den,

prosím o zaslání celého jídelníčku na 28 dní. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Celý jídelníček na 28 dní od Mačingové je k dispozici tady www.prozdravi.cz/zhu…

Zdroj: diskuze Jídelníček

Jídelníček na druhý týden

  • 8. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou. Večeře: boršč.
  • 9. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 10. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a nízkotučný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vejce.
  • 11. den: Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice. Oběd: fazolové lusky a vejce. Večeře:
  • ervená řepa s ořechy a sušenými švestkami.
  • 12. den: Snídaně: kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice. Oběd: bezvaječné těstoviny se špenátem. Večeře: rychlá hrachová polévka.
  • 13. den: Snídaně: mrkev, jablka, ořechy, med, hrozinky. Oběd: mrkvový perkelt a sýr. Večeře: boršč.
  • 14. den: Snídaně: zde dle chuti výběr ze snídaně, která Vám nejvíce v tomto týdnu chutnala. Oběd: kuřecí stehno s celerem. Večeře: brokolice na česneku se zázvorem a nízkotučný sýr.

Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové

Jídelníček na první týden

  • 1. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: brokolice s česnekem a strouhaný nízkotučný sýr. Večeře: brynza s bílkem.
  • 2. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: fazolové lusky s česnekem a strouhaný sýr. Večeře: salát z červené řepy a vařené vejce.
  • 3. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát ze strouhané červené řepy a strouhaný sýr. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
  • 4. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: mrkvový perkelt a strouhaný sýr. Večeře: prokládaná cuketa.
  • 5. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: prokládaná cuketa. Večeře: brynza s bílkem.
  • 6. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: cuketová příloha. Večeře: brokolice s česnekem a vařené vejce.
  • 7. den: Snídaně: mrkev, jablko, ořechy, hrozinky med. Oběd: salát z červené řepy a vařené vejce. Večeře: mrkvový perkelt a strouhaný sýr.
Jídlo je důležité konzumovat do maximálního pocitu nasycení, a nedílnou součástí detoxikace je doporučený pitný režim: 3,5–4 litry vody denně po celou dobu.

Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Čistící dieta na 7 dní.

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Kniha Antonie Mačingové „Zhubněte jednou provždy“

Kompletní program podle Antonie Mačingové včetně všech receptů je k dispozici v její knize Zhubněte jednou provždy.

Zdroj: Jídelníček na 28 dní od Mačingové

Diskuze

V diskuzi ČISTÍCÍ DIETA NA 7 DNÍ-JÍDELNÍČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Vyskočilová.

prosím o podrobný jídelníček na 7 dní

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona Bendová.

Potřebuji naléhavě a ihned jídelníček na týden

Zdroj: diskuze Čistící dieta na 7 dní-jídelníček

Jídelníček

Stálý příjem vitamínu K znamená sníst každý den přibližně stejné (malé) množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K. Uživatelům Warfarinu se běžně nedoporučuje, aby omezili příjem vitamínu K ve stravě. Mnoho z nejlepších zdrojů vitamínu K totiž patří k super zdravým potravinám, a byla by proto škoda je vyloučit z jídelníčku.

V jídelníčku mohou být pravidelně přítomny i potraviny s vyšším obsahem vitamínu K, ale jejich příjem (a celkový příjem vitamínu K) by měl být každý den přibližně stejný. Lékař poté individuálně nastaví množství užívaného Warfarinu na základě jeho potřeby a bude pravidelně monitorovat správnost předepsané dávky. Tou nejdůležitější zásadou při užívání Warfarinu je proto pravidelný denní příjem přibližně stejného množství vitamínu K z potravin. Vyhněte se jakýmkoliv závažným změnám diety před konzultací s lékařem.

Jak na to:

  • Seznamte se se zdroji vitamínu K a mějte vždy po ruce detailní seznam potravin s obsahem tohoto vitamínu.
  • Alespoň po dobu jednoho týdne zaznamenávejte svůj jídelníček, konzultujte jej s lékařem, který Warfarin předepisuje. Svého lékaře také předem informujte o každé závažnější změně diety.
  • Dobrým příkladem rovnoměrného příjmu potravin s vitamínem K může být jedna porce směsi salátových lístků na oběd, jedna porce zeleniny bohaté na vitamín K v průběhu dne a jeden šálek zeleného čaje, ostatní potraviny by měly být vybírány jen mezi středními a nízkými zdroji vitamínu K.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Středa

  • Snídaně: celozrnný dalamánek, domácí avokádová pomazánka, neslazený čaj
  • Dopolední svačina: kiwi
  • Oběd: dušené krůtí prso s rýží
  • Odpolední svačina: okurkový salát s jogurtovou zálivkou
  • Večeře: špíz z vepřových medailonků, cukety a lilku, zeleninová obloha

Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

Strava při kolostomii

V podstatě neexistují žádné speciální předpisy pro stravování lidí s kolostomií. Platí všeobecná výživová doporučení pro plnohodnotné stravování. Myslete na to, že jídlo by pro vás mělo být především příjemnou záležitostí a mělo by vám chutnat. Projímadla byste měli užívat výhradně po poradě se svým ošetřujícím lékařem a pouze tehdy, pokud změna stravy nevedla k požadovanému úspěchu. Pravidelná konzumace jídla vede k rovnoměrnému střevnímu rytmu.

Při průjmu byste měli přejít na stravu s nízkým obsahem tuků, bílkovin, vlákniny a koření. Proto se raději vyhýbejte potravinám bohatým na vlákninu, jako je například zelí, hlávkový salát a chřest. Při přetrvávajícím průjmu se poraďte s lékařem, protože průjem může mít i příčiny, které se stomií přímo nesouvisejí. Vyvarujte se konzumace projímavých potravin. Vyzkoušejte bílý chléb, suché pečivo, ovesné vločky, jemně nastrouhané jablko, rozmačkaný banán, tvrdé sýry, vařené mléko, černý čaj, hořkou čokoládu, kakao, vařenou rýži, brambory, těstoviny a vařenou mrkev. Při průjmu musíte bezpodmínečně více pít, protože může vést ke značným ztrátám tekutin.

Pokud se objeví nadýmání, zrevidujte své stravovací zvyklosti, případně si veďte deník a zaznamenávejte do něj jídla a nápoje, dobu konzumace, ale následně také konzistenci a množství stolice. Příčina nadýmání může spočívat také ve způsobu stravování. Pokud jíte ve spěchu, hltavě a důkladně jídlo nežvýkáte, může to vést právě k plynatosti. K nadýmavým potravinám patří například zelí, luštěniny, cibule, celozrnný chléb, květák nebo kedlubna. Nadýmání může být také způsobeno nesnášenlivostí mléka. K nadýmání často přispívá koření, aromatické látky v potravinách, alkohol a pivo. Proti nadýmání vyzkoušejte například fenyklový nebo anýzový čaj, šťávu z borůvek nebo brusinek, zeleninu a jogurt.

Zdroj: Vývod tlustého střeva

Pondělí

  • Snídaně: bílý tvaroh s ovocem, 1 plátek knäckebrotu, neslazený čaj
  • Dopolední svačina: pomeranč
  • Oběd: vařené hovězí maso s bramborem a dušenou mrkví
  • Odpolední svačina: celozrnný chléb s lučinou a plátkem libové šunky, kedlubna
  • Večeře: zeleninové rizoto, strouhaný 30% eidam

Zdroj: Cukrovka - jídelníček na 7 dnů

Pivo a dna

Pivo a dna k sobě nejdou. Pivo nízkopurinová dieta nedoporučuje, jelikož pivo zdvojnásobuje riziko výskytu dny u všech, kteří jsou náchylní k tomuto onemocnění, a to ze dvou důvodů: zaprvé zvyšuje hladinu kyseliny močové v těle a zadruhé brání tělu snadno „vypláchnout“ purin z organismu.

Zdroj: Jídelníček při dně


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP