Nadměrné množství česneku nebo česnekové tinktury může způsobit žaludeční potíže, jako je pálení žáhy nebo střevní plynatost. V extrémních případech může dojít k poškození zažívacího traktu.
Česnek má špatné účinky na krevní destičky, což může vést ke špatné krevní srážlivosti. Proto se doporučuje, aby se člověk, který jde na operaci, vyhnul pojídání česneku.
Česneková tinktura se nedoporučuje pro lidi, kteří užívají léky na ředění krve, jako je Wafarin nebo Heparin.
Česnek se nedoporučuje u lidí, co trpí koagulačními poruchami (poruchy srážlivosti krve).
Česneková tinktura může způsobit menstruační změny.
Nadměrný příjem česnekové tinktury může vyvolat závratě, točení hlavy, nevolnost a pocení.
Je vždy lepší se poradit se svým lékařem před přijetím jakéhokoli bylinného léku, včetně česnekové tinktury.
V naší poradně s názvem WARFARIN A MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena Živnustkova.
Dobrý den,
prosím o informaci, zda-li mohu konzumovat mořské ryby, když užívám Warfarin 7,5 mg denně. Jaké mají hodnoty uq na 100 g živé (pečené) váhy.
Děkuji za odpověď. B.Ž.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tučné mořské ryby obsahují hodně omega 3 mastných kyselin, které zesilují účinky Warfarinu a mírně zvyšují riziko krvácení. Ale jsou i méně tučné ryby, jako třeba treska a u nich je zmíněné riziko jen velmi malé. Když půjde o tučnou rybu, tak můžete zkusit do pokrmu s rybou přidat nějaké potraviny s vyšším obsahem vitamínu K (zelené potraviny), které naopak účinky Warfarinu omezují. Pro kontrolu, že děláte vse správně, si můžete rybí pochoutku naplánovat na den před dnem odběru krve k testu srážlivosti, kam byste měla chodit pravidelně každý měsíc. Zvláště, když experimentujete s jídlem.
Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu a zbavit se cholesterolu. Hladinu cholesterolu v krvi snižují takzvané rostlinné steroly. Ty se vyskytují například v sóje, řepce, avokádu, ovšem v množství tak malém, že samo o sobě nemůže hladinu cholesterolu ovlivnit. Účinky se dostaví, až když potraviny jimi obohacené podpoříme změnou stravovacích zvyklostí, tedy zvýšenou konzumací ryb, ovoce, zeleniny, cereálií, omezením příjmu živočišných tuků a změnou životního stylu vůbec (jde především o pohyb). Ukázalo se, že účinkují v kombinaci s tuky, proto jsou jimi některé rostlinné tuky obohacovány. Tvoří rovněž součást speciálních mléčných výrobků určených lidem se zvýšenou hladinou cholesterolu. Těm, kteří ji mají normální, však stačí kvalitní vyvážená strava. Ostatně specialisté tvrdí, že neexistují „dobré“ a „špatné“ potraviny, ale že škodlivá je nestřídmost. Kousíček másla ještě nikomu, kdo má cholesterol, neublížil.
Omezte červené maso, ale občas si ho můžete klidně dát. Raději menší porce, libové, připravované na grilu nebo na teflonové pánvi bez jakéhokoliv tuku.
Sýrů a jiných mléčných výrobků se nemusíte zříkat, pokud si vyberete ty nízkotučné.
Ovoce a zeleninu se snažte přidávat ke každému jídlu. Vláknina zpomaluje vstřebávání cholesterolu. Ideální jsou například jablka bohatá na pektin.
Jedlé oleje se rozhodně vyplatí střídat, nezůstávejte jen u všeobecně doporučovaného olivového. Ale pozor na ně, jsou příliš kalorické!
Doporučená jídla:
luštěniny, ovoce, zelenina – veškerá čerstvá i mražená zelenina, velmi vhodné jsou luštěniny (fazole, čočka, hrách), kukuřice, brambory vařené nebo pečené ve slupce, veškeré čerstvé nebo sušené ovoce, konzervované ovoce bez cukru
Ve svém příspěvku PARAZITI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Keding.
Ano je 21. století a mizerná kvalita potravy, chodíme na kebab, na sushi, na čínské nudle....Myslíte, že zelenina ve fast foodech je dokonale očištěna a to samé syrové ryby a maso? Nemyslím si, bylo by vše o jiné kvalitě a ceně. Mám doma 2 odčervené psi ano mohou být přenašeči i když jsou sami odčerveni denně se hrabou ve všem možném, ale to, že přenost je hlavně od psů jé nesmysl. Za plno problémů může tato doba a lidé. Škrkavku a podobného parazita získáte jen od psa ? Omyl! Stačí jit někam na návštěvu, kde neni dobře očištěná zelenina, nebo si dát jen kebab se zeleninou, kde malé vajičko škrkavky není na pohled oka znatelné a přilne hlavně na zeleninu, ovoce, syrové ryby atd... ohledně tasemnice je zase rizikový tatarák, jsme tvorové jako zvířata parazitu máme vsobě mnoho i bakterii které maji ochranný učel, nebo naopak. Jednou za rok by se měl každý člověk odčervovat je to zároveň podpora dobré imunity a nebudete na chřipky, anginy atd.. tak náchylní ....Sama mám škrkavku a bojuju s ní mám na ni dva druhy leku které zapiji čistou štávou z grepu jsou to sice křeče do břicha a zvýšené vyprazdnování, ale věřim, že se mi časem uleví.....
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Silvia.
ahoj, napíš mi prosím, ako sa cítiš, v akom štádiu je škrkavka. Tiež ju mám. ďakujem. sandraborova@gmail.com
Selen se v potravinách objevuje v různém množství, některé potraviny ho nemají vůbec, některé ho mají přehršel. Následující seznam uvádí, které potraviny selen obsahují i v jakém množství. Množství selenu je v potravinách nerovnoměrné a ovlivňuje ho mnoho faktorů, jako je například obsah selenu v půdě. Jak z následující tabulky vyplývá, nejvíce selenu se nachází v některých druzích ořechů, dále i v mase, vnitřnostech, v rybách a v mořských plodech a mořských řasách. Sloučeniny selenu obsažené v rostlinných potravinách (selenomethionin) a v živočišných potravinách (selenocysteinu) dokáže lidské tělo využít téměř na sto procent.
Ve svém příspěvku RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denča.
Mám problém, ani jedno z mých dětí nejí ryby a snažíme se to dohnat kapslema ale nevím které vybrat..které jsou nejlepší
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nina.
Moje děti nechtějí jíst ryby ani kapsle s rybím tukem...ale slyšela jsem, že to existuje i v tekuté verzi a neodpornou chutí, zkuste se po tom podívat, tak budu
1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.
Léková forma
Tablety k vnitřnímu užití.
Klinické údaje
Indikace: dna, léčba primární hyperurikémie, prevence a léčba primární uratické nefropatie se symptomy dny nebo bez nich, léčba sekundární hyperurikémie při hematologických onemocněních; k prevenci a léčbě hyperurikémie, která vzniká při destrukci buněk během radioterapie nebo chemoterapie malignit, prevence a léčba urolithiasy a tvorby kalcium-oxalátových konkrementů při hyperurikosurii.
Dávkování a způsob podání: U dospělých je počáteční dávka 100–300 mg jednou denně. Je-li to nutné, může se dávka postupně zvyšovat po 100 mg za monitorování sérové hladiny kyseliny močové v intervalech 1–3 týdny do dosažení žádoucího výsledku. Překračuje-li denní dávka 300 mg, měla by být podávána ve 2–4 stejných dílech. Před začátkem protinádorové terapie by měla být léčba allopurinolem zahájena 1–2 dny předem dávkou 600–800 mg denně a měla by pokračovat 2–3 dny. Trvání léčby řídíme dle hodnot sérové hladiny kyseliny močové. U dětí se sekundární hyperurikémií při hematologických nebo jiných malignitách nebo při abnormalitách enzymů by měla být denní dávka allopurinolu 10–20 mg/kg tělesné hmotnosti. Dávkování a trvání léčby řídíme dle účinku léčby (zmenšení velikosti tumoru, stupeň infiltrace kostní dřeně, počet blastů v periferní krvi). Ve stáří by měla být dávka redukována pro možnou poruchu renálních a hepatálních funkcí a riziko zvýšené toxicity. Přípravek se užívá po jídle s dostatečným množstvím tekutiny.
Kontraindikace: Přecitlivělost na kteroukoliv látku v přípravku obsaženou, gravidita, laktace, vážné choroby jater, vážné choroby ledvin (azotémie), diopatická hemochromatóza (i v rodinné anamnéze). Léčba allopurinolem nemůže být zahájena během akutního záchvatu dny.
Speciální upozornění: Léčba allopurinolem není indikována při asymptomatické hyperurikémii. Přípravek může být podán k léčbě sekundární hyperurikémie pouze dětem s malignitami nebo enzymatickými poruchami. V těhotenství je možno přípravek použít pouze výjimečně, po pečlivém zvážení přínosu a rizika léčby, protože teratogenní efekt není zcela vyloučen. Během léčby je nutný dostatečný příjem tekutin. Množství moči by se mělo pohybovat nad 2 litry/den a moč by měla být neutrální nebo lehce alkalická. Pravidelné kontroly jaterních funkcí jsou nutné, zejména na počátku terapie (prvních 6–8 týdnů). Léčba allopurinolem se nesmí zahajovat při akutním záchvatu dny. Po odeznění akutní fáze se může léčba zah
Ve svém příspěvku OMEGA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.
Omegu sem si vzala na vyzkoušení jen za cenu poštovného a teď mi ji pravidělně zasílají poštou. Ryby máme doma tak 4x do roka, Nejsem moc zvyklá je doma připravovat. A prot je tohle pro mě vhodnou náhradou za ryby.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.
Nedostatek železa u dětí může ovlivnit fyzický i psychický vývoj. Nedostatku železa se přitom dá zabránit, důležité je dodržovat jisté dietní zásady. Děti přicházejí na svět s určitou zásobou železa v těle přibližně pro první 4 měsíce. Další železo však potřebují pravidelně dodávat, aby dokázaly dobře růst a správně se vyvíjet.
Nedostatek železa hrozí určitým skupinám dětí, patří mezi ně:
předčasně narozené děti (o více než tři týdny) nebo děti s nízkou porodní váhou;
děti, které pijí kravské mléko před dosažením 1 roku života;
kojené děti, které nedostávají po dovršení 6. měsíce dostatek jídla obsahujícího železo;
děti na umělém mléku, které není obohacené železem;
děti ve věku 1 až 5 let, které vypijí více než 710 ml kravského, kozího nebo sójového mléka denně;
děti s určitými zdravotními problémy, které trpí například chronickými infekcemi, nebo musí dodržovat přísnou dietu;
dospívajícím dívkám hrozí nedostatek, protože jejich tělo ztrácí železo během menstruace.
Příznaky
Nedostatek železa může mít na dítě velký dopad. Většina příznaků a symptomů se však projeví až v souvislosti s anémií způsobenou nedostatkem tohoto minerálu. Mezi symptomy anémie patří:
únava nebo slabost;
bledá pokožka;
nechutenství;
dušnost, dítě se lehce zadýchá;
podrážděnost;
zanícený jazyk (jazyk zčervená, bolestivě pálí);
dítě má problém udržet tělesnou teplotu;
zvýšená náchylnost k infekcím;
nepravidelný srdeční rytmus;
problémy s chováním;
neobvyklé chutě, dítě pojídá například hlínu, led, čistý škrob a podobně.
Následky
Maso je důležitým zdrojem plnohodnotných bílkovin, vitamínu B (zejména B12) a železa, které má vliv na správnou krvetvorbu. Všechny tyto látky potřebují nejmenší děti pro tvorbu červených krvinek, dobré trávení a činnost dalších vitamínů. Naopak jejich nedostatek může vést k poruchám růstu, chudokrevnosti, a dokonce až k poruchám vývoje celého nervového systému.
Maso by mělo být zařazeno do dětského jídelníčku brzy po podání zeleninového příkrmu, nejpozději v 7. měsíci života. Samozřejmě pozvolna, postupně zhruba od 20g porce jeho množství zvyšujeme až ke 40 gramům. Maso zpočátku meleme najemno, postupně, asi okolo 8. měsíce věku, nahrubo a ke konci prvního roku už stačí nakrájet na malé kousky. Mezi nejvhodnější úpravy patří vaření a dušení, můžeme i péct či grilovat (v alobalu, opatrně na přímý oheň). Odborníci doporučují dítěti nabídnout ryby už kolem půl roku. Měly by být součástí jídelníčku zejména díky prospěšným omega-3 nenasyceným mastným kyselinám. Tyto tuky příznivě ovlivňují vývoj mozku dítěte, podporují učení i koncentrac
Nemusíte se obávat, že byste během této diety hladověli. Rozhodně byste se ale měli vyhýbat hrášku, špenátu a růžičkové kapustě. Obsahují totiž purin, který může nemoc zhoršovat. Purin se v lidském těle přeměňuje na kyselinu močovou. V organismu pak formuje krystalky, které následně způsobují prudké bolesti pacientům se dnou.
Potraviny, které lze konzumovat v omezeném množství:
nápoje: minerálky s vyšším obsahem minerálů, káva, slabý černý čaj, lehká přírodní vína;
tuky: máslo;
ryby: sladkovodní ryby;
maso: maso z odrostlých zvířat, libové hovězí, vařená šunka, vařené drůbeží maso;
mléčné výrobky: smažený sýr;
vejce: smažená vejce, vařená vejce;
zelenina, ovoce: květák, houby;
obiloviny: fazole, rýže;
pečivo: tvarohové a bramborové knedlíky;
pochutiny: tučnější dorty a zmrzliny, máslové krémy;
koření: nepatrné množství glutasolu.
Co opravdu ne!
Potraviny, kterým se musíte vyhnout:
silné kakao, silný čaj, koncentrovaný alkohol, pivo, těžší vína;
Při dně se doporučuje jíst hodně bobulovitého ovoce – třešní, borůvek, jahod, švestek a višní. Tyto potraviny podporují rozpouštění a vylučování kyseliny močové a výrazně tak zmírňují projevy nemoci. Ideální je jíst je každý den v podobě čerstvého ovoce, kompotů či šťáv bez cukru a hlavně smoothies.
V naší poradně s názvem GODASAL A TUČNÉ MOŘSKÉ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.
Dobrý den, manžel užívá Godasal 100 a chtěl by užívat rybí olej, který představuje asi 250g tučné mořské ryby denně. Může olej užívat nebo se raději vyhnout užívání. Děkuji za odpověď,L.V.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kyselina acetylsalicylová onsažená v léku Godasal a rybí tuk, což jsou zejména omega-3 polynenasycené mastné kyseliny mohou dohromady zvyšovat riziko krvácení. Před použitím omega-3 polynenasycených mastných kyselin spolu s Godasalem se musí váš manžel poradit se svým lékařem. Rybí tuk a další produkty obsahující omega-3 mastné kyseliny mohou ojediněle zvýšit riziko krvácení, pokud jsou kombinovány s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je Godasal. Pokud se u manžela vyskytne neobvyklé krvácení nebo modřiny nebo pokud má jiné příznaky krvácení, například závratě, silnou bolest hlavy a slabost, měli byste okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Zrovna tak pokud je jeho stolice červená nebo černá, jakoby dehtová a nebo pokud vykašlává nebo zvrací čerstvou nebo natrávenou krev, která vypadá jako mletá káva.
Je důležité informovat jeho lékaře o všech dalších lécích, které manžel užívá, včetně vitamínů a bylin. Ať manžel nepřestává užívat žádné léky bez předchozího rozhovoru s lékařem.
Ryby jsou plné zdravých tuků, známých také jako nenasycené tuky. Vyšší konzumace ryb je evidentně spojena s menším počtem infarktů. Bylo prokázáno, že jejich omega-3 mastné kyseliny snižují hladiny triglyceridů a zabraňují riziku srdeční smrti. Přidejte si proto i ryby do své stravy. Jezte lososovité typy ryb nebo jiné oblíbené mastné ryby, jako je tuňák nebo makrela, a to jednou až čtyřikrát týdně, abyste mohli těžit z jejich výhod. Doplňování rybího tuku se považuje za nejlepší prostředek pro udržení zdraví srdce.
V naší poradně s názvem TABULKA OBSAHU PURINŮ RYBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr provaznik.
Dobrý den mám dotaz když z ryby stáhnu kůži a udělám jen maso mohu to sníst nebo i tak je v rybě plnopurinu děkuji za odpověď Provazník
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Puriny jsou ve všem, kde jsou přítomny bílkoviny. Čím více bílkovin, tím více purinů. Maso z ryb taktéž obsahuje puriny. To ovšem neznamená, že se nesmí jíst vůbec. Jednu malou porci rybího masa je možné konzumovat každý den. Pozor si ale dejte na tyto druhy ryb: hřebenatky, sardinky, sledě, ančovičky a makrely.
Mezi vhodnější druhy ryb se středně vysokým obsahem purinů patří:
tuňák, kapr, treska, halibut, okoun, losos a pstruh.
Lidé s cukrovkou mohou nahradit část masa ve své stravě následujícími alternativami:
Ryby
Doporučuje se zařazovat ryby do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Mezi vhodné druhy ryb patří: ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, jako je losos, tuňák dlouholetý, makrela, sleď, pstruh duhový a sardinky. Dále také treska, halibut, treska jednoskvrnná a platýs, měkkýši, jako jsou krabi, humři, krevety, mušle, škeble a ústřice. Podle některých výzkumů mohou mastné ryby s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin pomoci snížit riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Potraviny rostlinného původu
Rostlinné alternativy masa mohou být zdravou volbou pro lidi s cukrovkou. Praxe ukázala, že lidé s diabetem pouze na rostlinné stravě zaznamenali následující zlepšení zdraví:
snížené hladiny HbA1c;
hubnutí;
zlepšený profil cholesterolu;
méně deprese.
Mezi alternativy rostlinných bílkovin patří:
fazole, luštěniny a čočka;
ořechy a semena;
tofu a sójové výrobky;
seitan vyrobený z pšeničného lepku;
celá zrna, jako je pšenice, rýže a oves, také přispívají k požadavkům na bílkoviny v rostlinné stravě tím, že poskytují různé aminokyseliny.
Přísná rostlinná strava by měla zahrnovat celá zrna, zdroje rostlinných bílkovin a zdravé tuky, jako je avokádo a lněný olej.
V naší poradně s názvem WARFARIN A UZENE MASO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Wafarin a uzené maso.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Maso obecně obsahuje jen velmi malé množství vitamínu K a tedy neovlivňuje léčbu Warfarinem. Uzené maso můžete konzumovat bez omezení i když užíváte Warfarin.
INFECTOSCAB 5% KRÉM 1X30GM je lék na předpis. Jeho účinnou látkou je permethrin, který patří do skupiny léčiv nazývaných pyretroidy, což jsou látky s antiparazitickým účinkem.
INFECTOSCAB 5 % krém použití
INFECTOSCAB 5 % krém nepoužívejte:
Pokud jste přecitlivělý/á (alergický/á) na permethrin, další pyrethriny nebo na další složky krému INFECTOSCAB 5%.
U novorozenců a dětí do dvou měsíců věku.
Zvláštní opatrnosti při použití INFECTOSCAB 5% krému je zapotřebí:
Pokud se léčí děti od 2 měsíců do 23 měsíců věku. V tomto případě se léčba INFECTOSCAB 5% krémem smí provádět pouze pod pečlivým lékařským dohledem.
Pokud je vám známo, že jste alergický/á na chryzantémy nebo jiné sloučeniny obsahující chemické látky příbuzné pyrethrinům, měl/a byste užívat INFECTOSCAB 5% krém pouze po konzultaci s lékařem.
Těhotenství
Před použitím jakéhokoli léku se poraďte se svým lékařem či lékárníkem.
Kojení
Před použitím jakéhokoli léku se poraďte se svým lékařem či lékárníkem. Z bezpečnostních důvodů by kojící matky neměly kojit pět dní po použití INFECTOSCAB 5% krému.
Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste v nedávné době užíval/a, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu.
Důležité informace o některých složkách INFECTOSCAB 5% krému
Cetylstearylalkohol a kyselina sorbová mohou způsobit menší místní podráždění kůže (například kontaktní dermatitidu) při léčbě svrabu.
Masťový základ krému (tekutý parafin, bílá vazelína) může snížit funkčnost, a tím i spolehlivost latexových výrobků (například kondomy, pesary) používaných ve stejném čase.
INFECTOSCAB 5% krém je škodlivý pro všechny druhy hmyzu a také pro všechny živočichy žijící ve vodě, například ryby. Dbejte tedy na to, aby se INFECTOSCAB 5% krém nedostal do akvária nebo terária.
Varování
Pouze pro kožní podání! Neužívejte vnitřně. Dbejte, aby se krém nedostal do očí nebo do kontaktu se sliznicemi (do nosu nebo krku), na genitál (pohlavní ústrojí) nebo do otevřených ran.
JAK SE INFECTOSCAB 5% KRÉM POUŽÍVÁ
Vždy používejte INFECTOSCAB 5% krém přesně tak, jak vám řekl lékař. Pokud si nejste jist/a, konzultujte svého lékaře nebo lékárníka.
INFECTOSCAB 5% krém je pouze pro kožní použití.
Obvykle postačí jedna aplikace INFECTOSCAB 5% krému.
Opatrně naneste tenkou vrstvu krému na kůži.
Pokud vám lékař neurčí jinak, doporučené dávky jsou následující:
Dospělí a děti od 12 let: aplikujte až 30 g krému.
V naší poradně s názvem WARFARIN A MLEKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Wafarin a mleko polotucne
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mohu pít mléko, když užívám Warfarin?
Ano, můžete. Maso, ryby, vejce, mléko, sýr a jogurt jsou bezpečné potraviny, které můžete konzumovat bez omezení, i když užíváte Warfarin.
Zdraví Cempírek!
Jak dotyčný/á zemřel/a (po dlouhé nemoci, náhle, stáří a podobně).
Pochopení bolesti pozůstalých a myšlenka, že když někdo zemře, tak vzpomínky nemizí.
Z kolika dětí byl/a zesnulý/á, z jakých poměrů (v případě, že byl/a chudý/á – pocházel/a z prostých poměrů, bohatý/á – měl/a hojný život obohacený nejen cennostmi, ale hlavně láskou...).
Kolik měl/a dětí a koho tady zanechal/a.
Dobré vlastnosti a skutky, jestli byl/a v nějakém sdružení, spolku, sportovním týmu, v čem vynikal/a a čím se kupříkladu živil/a.
Nakonec přidat verš nebo krátkou píseň
Podklady pro profesionální smuteční projev:
Jméno a příjmení zesnulého/zesnulé, věk
Datum a místo narození
Jména rodičů zesnulého/zesnulé
S kolika sourozenci zesnulý/zesnulá vyrůstal/a, popřípadě jména
Poslední zaměstnání
Jméno manžela/manželky, kolik let trvalo manželství
Pokud je vdovec/vdova, úmrtí manžela/manželky
Počet a jména dětí
Počet a jména vnoučat
Počet a jména pravnoučat
Povahové rysy
Zájmy, záliby
Zvláštní poděkování rodiny někomu (například za péči)
V naší poradně s názvem WARFARIN - A MRKEV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slava.
Wafarin a mrkvove salaty
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mrkev můžete jíst, i když užíváte Warfarin. Jedna středně velká mrkev má v sobě 8 mikrogramů vitamínu K. Během jednoho dne byste měla sníst potraviny, které v souhrnu budou mít 90 mikrogramů.
Například, když sníte jedenáct středních mrkví pokapaných olivovým olejem, tak jste splnila limit pro příjem vitamínu K a v tom dni byste již neměla konzumovat žádné potraviny s vyšším a vysokým obsahem vitamínu K.
Vybírat si pak můžete jen z potravin s nízkým vitamínem K. Patří sem výrobky z mouky (knedlíky, chléb, zákusky), rýže, libové maso s omáčkou. Z ovoce mají nízký obsah vitamínu K jahody, jablka, broskve, vodní meloun, ananas a banány. Při léčbě Warfarinem můžete tyto potraviny konzumovat bez omezení.
Konzumace ryb zajišťuje dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, které chrání před kardiovaskulárními nemocemi. Dostatečný příjem snižuje riziko Alzheimerovy choroby a mrtvice. Ryby jsou také zdrojem jódu, takže příznivě ovlivňují vývoj u dětí. Díky dalším obsaženým látkám jsou důležitou „potravou“ pro mozek. Nejvhodnější jsou mořské ryby ze studených arktických moří, například losos, treska nebo tuňák.
Jaké množství? Nejméně 3-4 krát týdně porce 200 g mořských ryb.
Odkyselení organismu (odkyselit) je dlouhodobý proces, lépe by bylo chovat se tak, aby byl organismus neustále v rovnováze a nedocházelo k jeho překyselení. Chcete-li se zbavit přebytečných kyselin, je nutné dodržovat základní zásady. Podle mnoha odborníků nelze při zachování acidobazické rovnováhy (pH organismu) příliš výrazně onemocnět. Pokud je však tělo překyselené, „lepí“ se na něj choroby a nezabírají ani žádné snahy o zhubnutí.
Jídelníček by se měl skládat ze zásadotvorných a neutrálních potravin. První výsledky na sobě pocítíte za pár týdnů, u každého je to ale jinak dlouho. Stravu doplňte o bylinkový či zelený čaj, čistou vodu a zeleninové šťávy.
Ovoce a zelenina – jezte nejlépe čerstvé ovoce a zeleninu, ideálně by se mělo jednat o domácí nebo bio verzi. Nejlepší je sezonní ovoce a zelenina, které se nachází v našem klimatickém pásmu. Ale můžete jíst i avokádo, citrony, meloun, grep, papáju, mango a ananas.
Tmavé varianty potravin – celozrnný chléb, žitný chléb, celozrnné těstoviny, celozrnný kuskus a tmavá rýže jsou ideální. U pečiva si ale dávejte pozor, ať se nejedná pouze o bílé pečivo se semínky obarvené karamelem.
Mléčné výrobky – vhodné jsou kysané mléčné výrobky, čerstvé sýry, máslo a mléko. Ale nesmí se to přehánět s množstvím.
Maso a ryby– při odkyselení je možné konzumovat bílé maso, libové hovězí, zvěřinu a ryby. Maso by přesto mělo být spíše svátečním pokrmem.
Ostatní potraviny – jídlo zbytečně nesolte, ale okořeňte je bylinkami nebo kořením, používejte olivový a lněný olej, smí se i vejce, tofu, sója, občas luštěniny. Dále jsou vhodné jáhly, quinoa, amarant, mandle a len.
Omezte kyselinotvorné potraviny – mezi tyto potraviny (též „kyselé“ potraviny) se řadí maso (až na výjimky) a výrobky z masa (včetně uzenin), ryby, pečivo a výrobky z bílé mouky, sladkosti, pochutiny, sýry, některé luštěniny, smažené potraviny, dochucovadla, sladké nápoje, alkohol, sůl a další.
Pozor na závislosti – káva, alkohol nebo kouření působí kyselinotvorně, proto s nimi zkuste přestat nebo je alespoň co nejvíce omezit, protože by odkyselení organismu bránily.
Dostatečně pijte – vybírejte si neperlivou vodu, bylinkové a zelené čaje (neslazené), čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny a bylinkové čaje. Pijte průběžně po celý den po menších doušcích. Během dne byste měli vypít nejméně 2 litry tekutin.
Nestresujte se – vyhněte se stresujícím faktorům, snažte se problémy nebrat si tolik k srdci a tolik je neprožívat. Stres je totiž velice škodlivý. Najděte si čas na relaxaci a koníčky, díky kterým se odreagujete.
Měla by se omezit konzumace purinů, ze kterých vzniká kyselina močová. Jedná se o maso, vnitřnosti, luštěniny a pikantní jídla, kde se puriny vyskytují. Měla by se zredukovat případná nadváha. Jíst v malých dávkách. Dodržujte pitný režim, minimálně 3 litry denně, a nepijte alkohol. Dodržujte pokyny ošetřujícího lékaře.
Ve svém příspěvku DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pepino.
Ahoj,je mi 39let,189cm,128kg,před 6lety jsem se snažil zhubnout ,nasadil jsem dril-rotoped pul hodiny denně a denně 2,5km plavání....100 bazénů.Vydržel jsem to 7 měsíců,jídlo jen ryby,kuře,zelenina,bílej jogurt a za 7 měsíců 40kg dole a 40cm v pase.To bylo v roce 2001.Asi před rokem mi našli cukrovku 2typu jsem jen na dietě cukr...5,2-7,5.Azačal jsem znovu blbnout a hubnout to samé ale už jen rotoped a jídlo to samé ....za 6měsíců 36kg dole ....od listopadu 2006 necvičím a 30kg se mi vrátilo.Nyní se psychycky připravuju znovu na to,ale už to chci dělat uplně jinak ...max..4kg za měsíc ..ono to jde potom čím dál pomaleji.Proč to píšu ,protože si myslím že ve střevech budu mít min. 12kg bordelu a tak chci požádat o podrobnější popis COLONIXU a jeho složení a zda-li se u nás dá běžně sehnat v lékárně díky PEPA TEL : 776274830
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.
Dobry den, je to nesmysl, nechapu, jak jste prisel na cislo 12 kg bordelu ve strevech... rekl bych, ze se jedna o tuk usazeny pod "kuzickou" a ten uvedenym pripravkem nezhodite. Pomuze pouze cviceni, kupte si k nemu treba l-karnitine (v lekarne), pomuze lepe shazovat. P.
Potravinová pyramida znázorňuje, jak by měl vypadat správný poměr potravin, které konzumujete, během dne. Potraviny jsou rozděleny do čtyř skupin, přičemž podle velikosti dané skupiny vidíte, jak by měla být významná. Je tedy zřejmé, co byste měli ve stravě omezit, nebo naopak čemu se nevyhýbat. Potravinová neboli výživová pyramida byla vytvořena v roce 1974 Švédkou Annou Britt Agnsäter a Fjalarem Clemem. Existuje však více typů výživových pyramid – oblíbená a zdravá je středomořská, kde nešetří olejem, rybami ani vínem. My se podíváme na potravinovou pyramidu obecně doporučovanou v České republice.
První patro
Do této skupiny patří sacharidy – obiloviny, rýže, brambory, těstoviny, pečivo, luštěniny. Měly by tvořit základ stravy, které můžeme jíst prakticky ke každému jídlu. Vybrat si můžeme nejen z celozrnných variant, ale i necelozrnných. Nebojte se ani méně známých obilovin, jako jsou jáhly, pohanka nebo quinoa. Každý den bychom měli sníst 3–6 porcí.
Druhé patro
Potraviny, které náleží do druhé skupiny, jsou velmi významné a neměli bychom na ně zapomínat. Patří sem ovoce a zelenina. Poskytují nám vitamíny a minerální látky. Každý den bychom měli sníst 3–5 porcí zeleniny a 2–4 porce ovoce. Převážně by se mělo jednat o čerstvý stav, klidně i ve formě čerstvého džusu, případně i vařenou nebo na páře připravovanou zeleninu. Zavařené či konzervované ovoce a zelenina moc vitamínů neobsahuje.
Třetí patro
Ve třetím patře nalezneme bílkoviny, mezi které patří maso, ryby, uzeniny, vejce a mléčné výrobky. Konzumace bílkovin by neměla být vysoká, ať se nezatěžují ledviny. Mléčných výrobků (včetně kysaných) bychom měli sníst každý den 2– 3 porce. Vejce by se mělo objevit na jídelníčku max. 4x týdně. Ryby včetně mořských plodů se doporučuje jíst 2–3x týdně. Maso i uzeniny by se měly objevit max. jednou denně. Ve výsledku maso, vejce a ryby představují 1–2 porce denně.
Čtvrté patro
Potraviny z posledního patra by měly být zastoupeny ve vašem jídelníčku co nejméně. Do této kategorie patří oleje, cukr, sůl, sladkosti, zákusky, chipsy, sladké nápoje, alkohol. Tyto potraviny jsou nevhodné nejen pro dospělé, ale i pro děti, proto je jezte max. 2x týdně v malém množství. Kromě výběru správných potravin nesmíme zapomínat ani na dostatečný pitný režim. Nejvhodnější je voda a neslazené čaje.
Ve svém příspěvku KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.
Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.
Ovesné vločky obsahují křemík.
Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.
Znáte to: Váš soused se vysloveně přejídá, ale nepřibere ani gram, zatímco vy se držíte zpátky, ale po každém jídle přibíráte (a v lepším případě znovu shazujete). Může za to metabolismus – neboli látková výměna neboli „spalování“ – který máme každý do určité míry daný geneticky, dále je ovlivněn (rovněž do určité míry) naším způsobem života a stravování v dětství, no a to, co nás nejvíce zaujme, je, že jej i v přítomném čase můžeme povzbudit zařazením některých potravin a nápojů. (A samozřejmě pohybem na čerstvém vzduch.)
Pozor: Nepravidelné stravování a časté krátkodobé diety mohou metabolismus zpomalovat. Proto se snažte jíst vždy ve stejnou dobu, nejlépe třikrát denně, množství přiměřené výdeji energie. Někteří výživoví specialisté doporučují (nejen při hubnutí) častější jídlo, ale malé dávky. Proč ne, můžete jíst například 5x denně. Nejdůležitější je ovšem to, aby ty dávky zůstávaly skutečně malé. A rozhodně nevynechávejte snídani, která by měla Váš metabolismus nastartovat!
Uvádíme zde seznam tzv. „superpotravin“, které jsou známy tím, že metabolismus povzbuzují... tady jsou:
Superpotraviny zrychlující metabolismus
Zelený čaj
Grapefruit
Zázvor
Chilli papričky
Chia semínka
Ryby
1. Zelený čaj
Zelený čaj neobsahuje žádné kalorie. Navíc obsahuje tzv. EGCG (epigallocatechin gallate) – látku, která urychluje spalování tuků, čímž podporuje hubnutí. Působí také antioxidačně a má lékařsky prokázané protirakovinné účinky.
2. Grapefruit
Grapefruit obsahuje látku (jeden z flavonoidů), která vyrovnává hladinu cukru v krvi. Pomáhá tak předcházet metabolickému syndromu, což je prediabetický stav. Jeden grapefruit po ránu nastartuje váš metabolismus raz dva.
3. Zázvor
Zázvor zahřívá a aktivuje trávicí orgány. Zázvor zvyšuje rychlost látkové proměny, čímž nutí tělo, aby využilo své tukové zásoby. Mj. se užívá také při nemocech z nachlazení, protože prohřívá tělo a má antiseptický účinek. Je navíc zdrojem řady vitaminů (A, B1, B2, C, E).
4. Chilli papričky (a také papričky habanero, jalapeño)
Účinek, o který nám jde, zajišťuje látka kapsaicin: ten zrychluje metabolismus. Zvyšuje vnitřní tělesnou teplotu, což je energeticky náročné, a tak se přitom více spalují tuky.
Na chilli papričky si postupně zvykneme: zkraje nás dosti pálí, a pak si jich do jídla přidáváme čím dál více. Proto s nimi zacházejme přece jen trochu opatrně s ohledem na některé tělesné orgány (žaludek, játra a konečník). Pokud máme potíže s někerým z těchto orgánů, pak se pravděpodobně budeme muset bez chilli papriček obejít.
5. Chia semínka
Chia semínka jsou semena šalvěje hispánské (Salvia hispanica) pocházející z jižní a střední Ameriky. Z
Strava patří k důležitým faktorům, jež ovlivňují vzhled a zdraví kůže, vlasů a nehtů. Keratinocyty (pokožkové buňky vytvářející keratin) jsou totiž metabolicky velmi aktivní, proto citlivě reagují na nedostatek vitamínů, minerálů, aminokyselin obsahujících síru...
Například vyloučení bílkovin z jídelníčku způsobuje nejen zpomalení růstu vlasů, ale také produkci menšího počtu a méně kvalitních vlasů. Vlasy se též zdají málo zabarvené a mohou začít předčasně šedivět. Potraviny bohaté na bílkoviny (libové maso, mléko, vejce, mořské ryby, luštěniny...) hrají tudíž důležitou roli při prevenci proti ztrátě keratinu ve vlasech.
Vliv na množství keratinu ve vlasech (a tedy na kvalitu a množství vlasů) mají mimo jiné i:
vitamíny skupiny B (pivovarské kvasnice, celozrnné obiloviny, luštěniny, maso...);
vitamín A (rybí tuk, játra, mrkev, špenát, kapusta, meruňky, máslo...);