Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WALFARIN A KOPR

OBSAH

Zdroje molybdenu

Molybden je přítomen v celé řadě potravin. Dobrým zdrojem jsou obiloviny, brambory, luštěniny, vejce, mléčné výrobky a droby. Některé bylinky, jako je petržel nebo kopr, obsahují také dostatečné množství tohoto stopového prvku.

Zdroj: Stopový prvek molybden

Diskuze

V diskuzi ZELENY ČAJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARKETA Dohnalová.

Dobry den nevite kde sehnat sazenici zeleneho čaje předem děkuji Dohnalová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Toncek Kopr.

Zelený čaj je černý čaj oškubaný a usušený za zelena...

Zdroj: diskuze ZELENY ČAJ

Bylinky s obsahem vitamínu C

Vitamín C je antioxidant bojující s volnými radikály, které by mohly poškodit vaše oči. Vitamín C, známý také jako kyselina askorbová, stimuluje produkci kyseliny hyaluronové v těle. Kyselina hyaluronová je přírodním lékem na vaše suché oči, proto jezte byliny a koření bohaté na vitamín C: petržel, koriandr, paprika, mletý hřebíček, kopr, bazalka, rozmarýn, nové koření, šalvěj, máta peprná, pelyněk, bobkový list, česnek, celer a kardamon. Sušené listy koriandru obsahují největší množství vitamínu C, dávka 1 polévkové lžíce této byliny vám dodá 10 mg živin a 17 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Vašim očím může pomoci také zařazení různých semínek do každodenního jídelníčku, mezi semena bohatá na vitamín C patří kopr, kardamon, celer, fenykl, kmín, anýz a koriandr. Můžete si také zakoupit esenciální oleje těchto semen, rovněž se při syndromu suchých očí doporučuje pití čaje z těchto uvedených bylin.

Zdroj: Přírodní bylinky pro suché oči

Diskuze

V diskuzi DUCRAY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Doporučuju Ducray Kertyol PSO www.covybrat.cz/samp… . Vůně není pro každého a je potřeba ji překousnout. Hlavní výhodou je, že skutečně funguje a pomáhá na lupy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kopr.

Tak ono i v řadách normálních se dá najít celkem slušný přípravek s vůní a zároveň účinností na lupy. Viz. třeba: www.arecenze.cz/samp…

Zdroj: diskuze Nejúčinější šampony na mastnou a svědivou pokožku hlavy

Kulajda bez hub

Ingredience: 300 g brambor, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 4 vejce, 250 ml smetany, sterilovaný kopr, kmín, ocet, sůl, 1 l vody

Postup: Z másla a mouky usmažíme světlou jíšku, zředíme ji postupně vodou, rozšleháme a dobře provaříme. Asi za čtvrt hodiny přidáme brambory pokrájené na kostičky, sůl, kmín a za občasného zamíchání vaříme dále. Když brambory změknou, přilijeme smetanu, přidáme jemně rozsekaný kopr, ocet a sůl.

Zdroj: Polévka kulajda

Diskuze

V diskuzi RUTIN, ASKORUTÍN, WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Palkovičová.

Užívam Walfarin. Veľmi často mi práskájú žilky v oku. Môžem užívať Askorutín, alebo Rutin spolu s Walfarinom. Ďakujem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rutin, Askorutín, Walfarin

Koprová omáčka a apetit

Koprová omáčka patří mezi noblesní omáčky, je jednou z nejlepších a nejtypičtějších omáček pro českou kuchyni. Hlavní součástí koprové omáčky je samozřejmě kopr. Kopr je čerstvá bylinka s charakteristickým aroma, krásnou vůní a dokáže některá jídla dovést k dokonalosti. Dovedete si představit například lososa nebo naložené okurky bez kopru? Většina z nás určitě ne. Ovšem názory na koprovou omáčku se různí. Jsou dvě skupiny. Jedna skupina koprovou omáčku zbožňuje, druhá skupina ji nesnáší.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Muže se při warfarinové dietě
koprová omáčka?
Alena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, můžete jíst všechno, jen u některých věcí musíte hlídat množství. Týká se to zelených potravin, jako je kapusta, zelí, okurky a podobně. Kopr je také zelený a proto spadá do potravin, které při Warfarinu je třeba hlídat, ovšem není to moc důležité, protože kopr se používá jako ochucovadlo a v hotovém pokrmu ho je jen malé množství. Proto koprová omáčka bude vůči Warfarinu neškodná a můžete ji jíst podle libosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání Warfarinu

Jogurtový dresink s koprem

Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu, snítka kopru, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Do kelímku od jogurtu přidáme nadrobno posekaný kopr a rozetřený česnek. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Jogurtový dresing

Diskuze

V diskuzi WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana janú.

Dobrý den, beru walfarin 10mg,naměřili mi 1.2 ,nevím jestli je to dobře nebo ne-
Dekuji za info

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Walfarin

Šunka s kořením na okurky

Jako nakládací koření na okurky použijeme mrkev, petržel, kopr, nové koření, pepř, hřebíček, sůl, cukr a ocet. Do této směsi naložíme kýtu na týden a po týdnu celou lázeň prohřejeme na 50°C. Teplé maso vyjmeme, necháme okapat a vložíme do teplé udírny. Až šunka bude mít zlatohnědou barvu, tak je hotovo.

Příprava nakládací směsi: do litru vody přidáme kopr, kolečko mrkve, cibule, petržele, 1 kuličku nového koření, pepře, 1 hřebíček, vrchovatou lžičku soli, 2 lžíce krupicového cukru a 1 dl octa. Směs přivedeme k varu a hned necháme vychladnout. Až je lázeň vlažná, tak se teprve přidá maso. Mělo by být celé potopené.

Zdroj: Výroba domácí uzené šunky

Diskuze

V diskuzi JÍDELNÍČEK PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Bromová.

Ještě jsem se chtěla zeptat, zda můžu jíst syrovou cibuli?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Může se jíst u walfarin dušené kedlubny.

Zdroj: diskuze Jídelníček při užívání Warfarinu

Koprová omáčka z mléka

Suroviny:

  • 1 litr mléka
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 1 polévková lžíce polohrubé mouky
  • sůl
  • 1 polévková lžíce cukru
  • ocet
  • nasekaný kopr

Postup:

Mléko uvedeme do varu. Mezitím si v hrnečku rozmícháme polohrubou mouku s mlékem na zahuštění. Až se mléko začne vařit, přidáme rozmíchanou polohrubou mouku a za stálého míchání necháme zhoustnout do krémové podoby. Osladíme, trochu osolíme a přidáme nasekaný kopr, čím více tím lépe. Nakonec dochutíme octem. Ocet musíme do omáčky zamíchat rychle, aby nedošlo k jejímu sražení. Podáváme s bramborem nebo houskovými knedlíky a natvrdo uvařenými vejci, která rozkrojíme napůl.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eda.

Mohu při uživání walfarinu užit paracetamol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Paracetamol je doporučeným lékem proti bolesti pro příležitostné užívání při užívání Warfarinu.
Nicméně užívání více než malých občasných dávek paracetamolu nebo jejich užívání po delší dobu, může zvýšit váš mezinárodní normalizovaný poměr (INR) a způsobit zpomalení krevní srážlivosti. To znamená, že zde existuje riziko krvácení a je pravděpodobnější, pokud se paracetamol užívá v dávkách vyšších než 2 g (4 tablety) denně po dobu delší než několik dní.
Pokud paracetamol interaguje s warfarinem a ovlivňuje INR, tak nejvýraznější účinky se zaznamenávají mezi prvním a třetím týdnem po začátku užívání paracetamolu, ale účinky mohou být pozorovány dříve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Leitnerová.

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důvěřujte svému lékaři a užívejte vše, jak vám bylo předepsáno. O podmínkách diety se poraďte se svým lékařem, který vám předepisuje warfarin. Jen on zná nejlépe váš stav a míru potřebné warfarinace a může lépe určit, které potraviny můžete konzumovat, a které léky můžete k tomu užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin

Ingredience

Základní rybí vývar, kousky bělomasých ryb a lososa, krevety a směs mořských plodů, rajčata, červená řepa pařená + nakládaná, cibule, kořenová zelenina, čerstvé bílé zelí, nové koření, celý pepř, ocet, sůl, cukr a mletý pepř na dochucení, čerstvý kopr, zakysaná smetana na ozdobu při podávání.

Zdroj: Boršč z ryb a mořských plodů

Poradna

V naší poradně s názvem MUMIO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária.

Dobrý deň, užívam walfarin a chcela by som vedieť, či sa môže zároveň užívať mumio, ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mumio je černá pryskyřice pocházející z Asie. Obsahuje minerály a stopové prvky. Ty nijak neovlivňují účinky Warfarinu. To ale neznamená, že je jeho užívání během léčby Warfarinem bezpečné. Za bezpečné ho lze označit teprve po ověření, že neovlivňuje léčbu Warfarinem, a to testem srážlivosti krve po prvním týdnu užívání. Domluvte se se svým lékařem, že hodláte užívat mumio, aby dohlédl na bezpečnost této kombinace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mumio účinky

Koprová omáčka s hovězím masem

Suroviny:

  • kopr
  • cukr
  • sůl
  • 1 dl citronové šťávy
  • 500 g hovězího masa bez kosti
  • 2 dl mléka
  • 40 g tuku
  • 40 g hladké mouky
  • máslo

Postup:

Hovězí maso očistíme, omyjeme a vložíme do osolené vody s cibulí. Přivedeme k varu a vaříme, dokud není maso úplně měkké. Poté maso vyjmeme a nakrájíme na slabší plátky. Vzniklý vývar použijeme na přípravu omáčky. Na omáčku si připravíme bešamelový základ tak, že na tuku osmahneme hladkou mouku, zalijeme ji mlékem a za stálého míchání vaříme. Poté přilijeme smetanu, promícháme a dochutíme citronovou šťávou a cukrem. Nakonec přidáme nadrobno pokrájený kopr. Před podáváním můžeme omáčku zjemnit máslem. Plátky masa poklademe na talíř a přeléváme je koprovou omáčkou. Podáváme s knedlíkem.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN MĚŘENÍ HODNOTYQ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rerkova.

mám naměřenou hodnotu Q 1,6 prosím je to málo zeleniny?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ideální hodnota je 2,0 až 3,0. Vy máte 1,6 a to znamená, že krev je hustší než má být. Nejspíše od svého lékaře dostanete silnější dávkování Warfarinu. A ptáte-li se, jestli muže nízké hodnoty Q způsobit zelenina, tak odpověď je ano. Vitamín K obsažený v zelenině zeslabuje účinky Warfarinu. Čím více zeleniny, tím nižší hodnota Q. Určitě nezůstávejte v tomto stavu a spolupracujte s lékařem na stabilizaci své krevní srážlivosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Walfarin měření hodnotyq

Tatarák z lososa s koprem

Ingredience: 200 g uzeného lososa, 1 menší cibule, 3 lžíce jemného kečupu, 1 lžička worcestrové omáčky, 1 lžička kopru, 1 lžíce olivového citronového oleje, citronová šťáva z 1/2 citronu

Postup: Rozmixujeme najemno nakrájenou cibuli s kečupem a worcestrovou omáčkou. Přidáme lososa, olej, kopr, citronovou šťávu a krátce cca 10 sekund pomixujeme. Vynikající je s opečenou bílou bagetkou.

Zdroj: Tatarák z lososa

Jednoduchý postup

Připravíme si dostatečné množství zavařovacích sklenic, nejlépe stejně velkých a důkladně vymytých. Stejně tak pořádně umyjeme okurky a zeleninu, kterou k nim budeme přidávat, tedy mrkev, cibuli, kořenovou petržel, kopr a třeba i křen, záleží na chuti každého z nás. Do každé sklenice vložíme 5 koleček mrkve, 3 kolečka petržele, kousek cibule, kousek kopru. Do takto nachystaných sklenic vyskládáme okurky a  zalijeme je připraveným nálevem.

Zdroj: Zavařování okurek v horkovzdušné troubě

Koprová omáčka od babičky

Suroviny:

  • 5 lžic hladké mouky
  • 3 lžíce oleje
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 500 ml hovězí vývar
  • ocet
  • čerstvý nebo sterilovaný kopr
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • cukr

Postup:

V kastrolu si rozehřejeme přepuštěné máslo s trochou oleje. Vmícháme do něj hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do hotové jíšky prudce a najednou vlijeme vývar. Důležité je jíšku rychle a důkladně míchat. Pak vše vaříme, dokud se nerozvaří případné hrudky. Základ koprové omáčky ztlumíme a pak do něj pomalu vléváme mléko. Pokud je omáčka příliš řídká, rozmícháme ve smetaně trochu hladké mouky a vlijeme ji do omáčky. Pokud je hustota dostatečná, vlijeme smetanu samotnou. Omáčku převaříme a přidáme kopr. Nakonec omáčku podle chuti osolíme, lehce opepříme a ochutíme cukrem a octem. Omáčku podáváme s knedlíky a vařeným vejcem.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Pravá jihočeská kulajda

Ingredience: hrst čerstvých hub (hřiby, křemenáče, lišky), 6 větších brambor, špetka kmínu, nové koření, 3 kuličky černého pepře, 2 bobkové listy, hrnek smetany (může být kysaná), 2 lžíce hladké mouky, 1 až 2 lžíce octa, 4 čerstvá vejce, sekaný kopr (čerstvý, sušený, mražený), 4 vejce

Postup: Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná.

Zdroj: Polévka kulajda

Koprová omáčka ze zakysané smetany

Suroviny:

  • 1 kelímek zakysané smetany
  • ¼ l mléka
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce sádla
  • sůl
  • ocet

Postup:

Do hrnce dáme sádlo, mouku a připravíme světlou jíšku. Podle potřebné hustoty přidáme mléko a vaříme za stálého míchání cca půl hodiny. Do provařené omáčky přidáme nadrobno nasekaný kopr, necháme ještě chvíli povařit, poté přidáme zakysanou smetanu a dochutíme octem a solí. Koprová omáčka se zakysanou smetanou se podává tradičně s vařenými brambory a vejcem.

Zdroj: Koprová omáčka recept

Kulajda ze sušených hub

Ingredience: 2 hrsti sušených hub, 1 cibule, 1,5 l vody, 5 brambor, sůl, 1 smetana ke šlehání, 1 zakysaná smetana, 2 lžíce hladké mouky, kmín, 1 vejce, kopr na ochucení

Postup: Sušené houby namočte přes noc do vody, druhý den je dolijte 1 litrem vody, osolte, přidejte kmín a vařte do změknutí. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a vařte do změknutí. Ve smetaně ke šlehání rozšlehejte mouku, vlijte ji do polévky a povařte. Poté přidejte zakysanou smetanu, prohřejte a ochuťte koprem. Nakonec rozklepněte do kulajdy vejce a velmi rychle rozmíchejte, tak aby se vejce srazila.

Zdroj: Polévka kulajda


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP