Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

WALFARIN SALATOVA OKURKA


WALFARIN SALATOVA OKURKA a mnoho dalšího se dozvíte v tomto článku. Zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi v podobě krystalů soli se ukládají do kloubů, šlach, a ledvin. Uložené krystaly vyvolávají silně bolestivé zarudnutí až akutní záchvaty. Nejzávažnějším projevem choroby je ukládání kyseliny močové do ledvin, kde může tvořit kameny, či vyvolat záněty v nejtěžších případech i ledvinné selhání.


Jídelníček

Takto může vypadat jídelníček vedoucí ke snížení kyseliny močové v těle...

Pondělí

  • Snídaně: rohlík s nízkotučným sýrem
  • Svačina: jablko
  • Oběd: zeleninové rizoto
  • Svačina: nízkotučný jogurt
  • Večeře: zeleninový salát

Úterý

  • Snídaně: ovocný salát
  • Svačina: nízkotučný jogurt s ovocem
  • Oběd: libové maso a kuskus
  • Svačina: salátová okurka
  • Večeře: rohlík s medem

Středa

  • Snídaně: nízkotučný ovocný tvaroh
  • Svačina: hruška
  • Oběd: krupicová kaše (bez kakaa)
  • Svačina: červená a žlutá paprika
  • Večeře: jáhly

Čtvrtek

  • Snídaně: chléb s nízkotučným sýrem
  • Svačina: lesní ovoce
  • Oběd: karbanátky z dýně, rýže
  • Svačina: kiwi
  • Večeře: brokolicový krém

Pátek

  • Snídaně: rohlík a bílý nízkotučný jogurt
  • Svačina: banán
  • Oběd: zapečené brambory se zeleninou
  • Svačina: rajčatový salát
  • Večeře: pórek v těstíčku

Sobota

  • Snídaně: chleba s rukolou a sýrem
  • Svačina: jablko
  • Oběd: těstovinový salát
  • Svačina: salátová okurka
  • Večeře: zapečená plněná rajčata

Neděle

  • Snídaně: domácí bagetky s džemem
  • Svačina: tvaroh
  • Oběd: zapečená mrkev s mákem
  • Svačina: carpaccio z červené řepy
  • Večeře: rajská polévka

Zdroj: článek Kyselina močová - dieta a jídelníček

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN A OKURKY,CUKETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den.Mužů cuketu, beru warfarin.Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst jak cukety, tak i okurky, ale musíte hlídat množství. Není možné spořádat celou sklenici zavařených okurek na posezení, ale dvě okurky denně si dát můžete. Okurky i cukety, stejně jako všechno co je zelené, obsahují vitamín K a ten ve velkém množství brzdí účinky Warfarinu a hrozí ucpání cév sraženínou. Optimální množství vitamínu K přijetého ve stravě je 90 mikrogramů pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Ne méně ani ne více, každý den stejně. Jedna střední cuketa, kterou běžně koupíte v supermarketu obsahuje 9 mikrogramů vitamínu K. Jedna velká cuketa ze zahrádky obsahuje 14 mikrogramů vitamínu K. S okurkami je to horší, protože ty obsahují opravdu hodně vitamínu K. Jedna salátová okurka dlouhá 21 cm obsahuje 50 mikrogramů vitamínu K. Jedna zavařená okurka velká 9 cm obsahuje 30 mikrogramů vitamínu K. Jedna malá zavařená okurka obsahuje 17 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Walfarin a okurky,cuketa

Nežádoucí účinky Warfarinu

U příbalového letáku každého léku se najdou nežádoucí účinky a walfarin samozřejmě není výjimkou. Jeho nejvážnějším nežádoucím účinkem je riziko krvácení, i proto se v některých případech doporučuje neprodleně kontaktovat lékaře. Lékaře by pacient měl vyhledat, pokud krvácí z nosu déle než deset minut, objeví krev v moči (případně i při zvracení), nebo ve stolici (případně stolice má černou barvu), pokud se mu nadměrně tvoří modřiny bez zjevné příčiny, při neobvyklých bolestech hlavy. U žen je pak třeba sledovat i neobvykle silné menstruační krvácení, nebo krvácení mimo cyklus. Lékaře je také vhodné vyhledat při neobvyklých pocitech únavy / slabosti, jestliže pacient kašle krev, či krvácí z nosu, dásní nebo uši, jestliže se u něj objeví neobvyklé otoky, nebo má potíže s dechem. Stává se, že pacient s předepsaným lékem warfarinem má také horší průběh různých běžných onemocnění (nastydnutí, horečka atd.), i v takovém případě je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc a svůj stav konzultovat s lékařem.

Při užívání warfarinu ale může být problematické i třeba obyčejné říznutí nožem v kuchyni, pokud by taková rána nepřestala do pěti minut krvácet, je lepší vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak ale i při různých poraněních, u kterých je možné, že zároveň došlo i k vnitřnímu krvácení (například autonehoda, zranění hlavy atd.)

Nežádoucí účinky jsou při užívání tohoto léku i u těhotných žen, kromě toho že u žen i u plodu může způsobit krvácivé komplikace (především do centrálního nervového systému) během těhotenství, tak má warfarin také velmi negativní účinky na vývin plodu. Může způsobit nejen spontánní potrat, ale i úmrtí plodu jak před porodem, tak i časně po něm. Mimo to může také u plodu vyvolat řadu vrozených anomálií (př. poškození zraku, poškození centrální nervové soustavy). Jeho nežádoucí účinky jsou velmi vysoké, a i proto lékaři ženám doporučují přejít na jiný lék i v okamžicích kdy těhotenství jen plánují. Nejhorší důsledky má totiž podání warfarinu během prvního trimestru těhotenství.

Zdroj: článek Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem SALÁTOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Beer.

Děkuji za odpověď na meloun. a co tak salátovky tam
je semen taky dost.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Salátové okurky jsou prospěšné i se semínky. Salátová okurka obsahuje jen 2 puriny na 100g a okurka nakládačka obsahuje 3 puriny na 100g. Takže oba druhy okurek můžete při dně konzumovat v libovolném množství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Meloun

Saláty

Uprostřed řapíkatého celeru je takzvané srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí na vitamínový salát s řapíkatým celerem. Čím jsou stonky řapíkatého celeru světlejší (ideálně až bílé), tím bude jeho chuť jemnější.

Salát z řapíkatého celeru a jablek

Ingredience: 2 jablka, 3 řapíky celeru, 2 polévkové lžíce majonézy, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, pepř, špetka soli, citron

Postup: Jablka oloupeme, stonky celeru oloupeme a pokrájíme. Smícháme majonézu a zakysanou smetanu, kápneme citron a opepříme, osolíme dle chuti. Smícháme s jablky a celerem. Necháme v chladu odstát.

Salát z řapíkatého celeru a mrkve

Ingredience: 350 g mrkve, 300 g řapíkatého celeru, 1 kedlubna, 4 lžíce dýňových semínek, 1 dl mléka, 1 dl pomerančové šťávy

Postup: Nahrubo nastrouhanou mrkev smícháme s nastrouhanou kedlubnou a na tenké plátky nakrájenými stonky celeru. Promícháme a posypeme semínky. Salát přelijeme zálivkou z mléka a pomerančové šťávy a ozdobíme lístkem celeru.

Salát z řapíkatého celeru s tuňákem

Ingredience: 1 menší řapíkatý celer, 1 vařené vejce, 3 rajčata, 3 stroužky česneku, citron, sůl, tuňák ve vlastní šťávě

Postup: Celer omyjeme a nakrájíme na velmi tenké plátky, přidáme rajčata nakrájená na kostky, vejce také na kostičky a česnek na slabounké plátky. Pokud chceme mít salát „silnější“, dáme o stroužek nebo dva více. Nakonec vmícháme tuňáka, zakapeme citronem a osolíme. Tento recept je vhodný jako lehký oběd či večeře s tmavým pečivem.

Salát z řapíkatého celeru s ananasem

Ingredience: 4 vejce, 1 plechovka sterilované kukuřice, 30 dkg měkkého salámu, 1/2 až 1 plechovka kompotovaného ananasu, řapíkatý celer

Ingredience na zálivku: 1 kelímek kysané smetany, 125 g majonézy

Postup: Celer nakrájíme na nudličky. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kostičky spolu s měkkým salámem. Ananasový kompot a sterilovanou kukuřici scedíme. Ananas můžeme pokrájet na drobnější kousky. Uvařená vejce a salám nakrájíme na kostičky. Kysanou smetanu smícháme v misce s majonézou. Všechny ingredience promícháme se zálivkou. Salát z řapíkatého celeru je chutnější, když jej vychladíme v lednici. Servírujeme do misek a jako přílohu podáváme pečivo.

Zeleninový salát s řapíkatým celerem

Ingredience: 1 červená paprika, 1 salátová okurka, 250 g řapíkatého celeru, 3 jarní cibulky, 1 rajče, 250 g červeného zelí, 250 g kuskusu, 250 ml vody, 1 zeleninový vývar, 1 lžička kari koření, 1 lžička mořské soli, trocha pepře, 5 lžic olivového oleje, 1 limetka, 4

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Řapíkatý celer

Příběh

Ve svém příspěvku CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Salátová.

Dobrý den,
chtěla bych se prosím zeptat na lék Xarelto.
Tři roky jsem užívala Warfarin Orion 5mg-léčím se s tlakem,arytmií,jsem po operaci ŠŽ,užívám léky z psych.Během posledního půl roku jsem měla 2x silný průjem,jednou dokonce s horečkou,potom kolísavé INR 3.27-4,36,také jsem 24h holtr no a poté na KO mi napsal lékař XARELTO 20mg,s tím,že se už nechodí na Kontroly INR...tak se chci zeptat jestli také u tohoto léku je třeba nějaká dieta jako u Warfarinu,užívám dále tyto léky..
Concor5, Carzap 16,Atoris 20,Propanorm 150,Rivotril 2mg-1/2,Rivotril 0,5mg-1,Valdoxan 25,Euthyrox 137,Xarelto 20,při potížích a vys.tlaku-Nitromint 0,4..tak se chci zeptat,jaká je vhodná strava a čeho se vyvarovat a zda tyto léky spolu se nějak nebijí..jak se říká..
Děkuji za odpověd.
Salátová Marie

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Příklady jídelníčků

Příklad 1

  • Snídaně: 150 g šunky se zelenou paprikou
  • Svačina: 4 vejce natvrdo
  • Oběd: steak na přírodní způsob, okurkový salát
  • Svačina: proteinovo-syrovátkový koktejl

Příklad 2

  • Snídaně: tučný tvaroh se skořicí
  • Svačina: 150 g šunky
  • Oběd: rybí filety, kedlubna
  • Svačina: tvaroh
  • Večeře: bílý šmakoun, grilovaný lilek
  • Večeře: tuňák v olivovém oleji

Příklad 3

  • Snídaně: 5 míchaných vajíček, 2 plátky slaniny
  • Svačina: salátová okurka
  • Oběd: zeleninová polévka, kuřecí plátky na přírodní způsob
  • Svačina: proteinovo-syrovátkový koktejl
  • Večeře: uzená makrela

Příklad 4

  • Snídaně: 150 g šunky se salátovou okurkou
  • Svačina: avokádo s citronovou šťávou
  • Oběd: přírodní kuřecí řízek se salátem z pečených paprik
  • Svačina: cottage sýr
  • Večeře: losos na másle, nastrouhaná okurka

Příklad 5

  • Snídaně: 4 vejce natvrdo
  • Svačina: bílý jogurt
  • Oběd: hovězí steak, okurkový salát
  • Svačina: proteinovo-syrovátkový koktejl
  • Večeře: sýrový talíř se zeleninovým salátem zakápnutým olivovým olejem

Zdroj: článek Jak dostat tělo do ketózy

Příběh

Ve svém příspěvku HUBNUTÍ PODLE MANČINGOVÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

28 denní očistný program podle Antonie Mačingové je účinná očistná kůra na 28 dní.



Mačingová dieta a detoxikační mančingová dieta - jídelníček na 28 dní:

1. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Brokolice s česnekem, strouhaný nízkotučný sýr
Večeře: Salát s červené řepy , strouhaný sýr
2. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky s česnekem, strouhaný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vařené vajíčko
3. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Salát z červené řepy , strouhaný sýr
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr
4. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky , med
Oběd: Mrkvová perkelt, strouhaný sýr
Večeře: Prokládána cuketa
5. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Prokládaná cuketa
Večeře? Fazolové lusky česnekem, strouhaný sýr
6. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Fazolové lusky se zázvorem
Večeře: Brokolice s česnekem, vařené vajíčko
7. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd? Salát z červení řepy, vařené vajíčko
Večeře: Mrkvová perkelt, strouhaná sýr
8. DEN Snídaně:BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Široké bezvaječné těstoviny s kedlubnou
Večeře: Boršč
9. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med mletá skořice
Oběd: Brokolice na česneku se zázvorem, nízkotučný sýr
Večeře: rychlá hrachová polévka
10. DEN Snídaně: Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, nízkotučný sýr
Večeře: Salát z červené řepy, vajíčko
11. DEN Snídaně: BIO bílý jogurt, vlašské ořechy, med, skořice
Oběd: Fazolové lusky, vajíčko
Večeře: Červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
12. DEN Snídaně: Kiwi, banán, ořechy, med, mletá skořice
Oběd: Bezvaječní těstoviny se špenátem
Večeře: Rychlá hrachová polévka
13. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, med, hrozinky
Oběd: Mrkvový perkelt, sýr
Večeře: Boršč
14. DEN Snídaně: Vyberte si snídani, která Vám v tomto týdnu nejvíc chutnala
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: Brokolice na česneku, se zázvorem a strouhaný nízkotučný sýr
15. DEN Snídaně: Šťáva z červeného grepu-2dcl a 2 sojové nebo grahamové rohlíky, med a ořechy
Oběd: Kuře s celerem
Večeře: červená řepa s ořechy a sušenými švestkami
16. DEN Snídaně? Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Zeleninová polévka, fazolové lusky, salát s červené řepy
Večeře: Mozzarella, rajče nebo okurky
17. DEN Snídaně: vařené jáhly, ořechy, sušené švestky, med
Oběd: Zeleninová polévka, prokládaná cuketa
Večeře: Zeleninová polévka
18. DEN Snídaně: Bílý nízkotučný jogurt, ořechy, med
Oběd: Vařená červená řepa, tuňák, cibule
Večeře: Salát z červené řepy, smažená krutí prsa obalena v mletých vlašských ořechách
19. DEN Snídaně: Pohankové vločky zalité sojovým mlékem strouhané jablko , ořechy, med
Oběd: Celerové hranolky, filety s mořské tresky na másle
Večeře: Mrkvový perkelt, strouhaný sýr, brokolice s česnekem
20. DEN Snídaně:Mrkev, jablko, ořechy, hrozinky, med
Oběd: Celerové h

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dagmar.

Děkuji za jídelníček i s recepty. Pomáhá. D.

Zdroj: příběh Hubnutí podle mančingové

Jak naplánovat jídelníček na jeden den

Níže najdete možná doporučení, ale jedná se pouze o informativní jídelníček. U každého pacienta by měl být individuálně sestaven jídelníček dle jeho aktuálního stavu.

Den 1

  • snídaně: plátek žitného chleba s lučinou a libovou šunkou, okurka
  • svačina: jablko
  • oběd: vepřová pečeně s kořenovou zeleninou a rýže
  • svačina: kefír
  • večeře: zapečené brambory s brokolicí a mozzarellou, rajčatový salát
Den 2
  • snídaně: celozrnný rohlík s lučinou a pažitkou
  • svačina: banán
  • oběd: losos s rajčaty a se sýrem, bramborová kaše
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: šunkofleky s rajčatovým salátem
Den 3
  • snídaně: kaše z ovesných vloček, ovocem a ořechy
  • svačina: kiwi
  • oběd: krůtí medailonky s vařeným bramborem a dušenou mrkví
  • svačina: jogurtový nápoj
  • večeře: špagety s bazalkovým pestem, rajčátky, olivami a parmazánem
Den 4
  • snídaně: dalamánek s máslem a plátkem libové vepřové šunky, ředkvičky
  • svačina: pomeranč
  • oběd: hovězí závitek s rýží, mrkvový salát
  • svačina: kefír s banánovou příchutí
  • večeře: zeleninové lečo s pečivem
Den 5
  • snídaně: celozrnný chléb s tvarohovou pomazánkou, okurka
  • svačina: pomelo
  • oběd: kuře na paprice s těstovinami
  • svačina: ovocný tvaroh
  • večeře: bulgur se zeleninou osmaženou na másle
Den 6
  • snídaně: müsli s jogurtem
  • svačina: hruška
  • oběd: zapečené rybí filé s bramborem, posypané sýrem
  • svačina: okurka, paprika a mrkev s česnekovo-tvarohovým dipem
  • večeře: zeleninové rizoto, okurkový salát
Den 7
  • snídaně: celozrnný chléb s pomazánkou z bílého tvarohu a červené papriky
  • svačina: jablko
  • oběd: pečená kýta se šťouchaným bramborem
  • svačina: kefír
  • večeře: pstruh na grilu s dýňovou kaší, rajčatový salát

Zdroj: článek Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEVHODNÉ POTRAVINY PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Walek.

Při uživání Warfarinu můžu jíst naložené okurky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při užívání Warfarinu můžete jíst všechno, jen u některých potravin musíte hlídat množství, které sníte. Okurky patří mezi potraviny, které musíte hlídat. Okurky totiž, jako všechno zelené, obsahují vyšší množství vitamínu K, přičemž při léčbě Warfarinem musíte zajistit příjem 120 mikrogramů tohoto vitamínu každý den. Jedna malá okurka (4 cm) obsahuje 6 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte těchto malých okurek 20, vyčerpáte tím veškerý limit a v tom dni již nesmíte jíst nic, co je zelené rostlinného původu. Velká okurka 10 cm obsahuje 23 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Nevhodné potraviny při užívání Warfarinu

Budete tedy potřebovat:

  • 1 celá salátová okurka
  • 1 litr studené vody
  • cukr, ideálně třtinový
  • limetková nebo citronová šťáva

Zdroj: článek Okurková limonáda

Příběh

Ve svém příspěvku CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ TABLETEK XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Foldyna.

Čeho v jídelníčku se vyvarovat při užívání léku Xarelto

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Salátová.

dodatek
Ještě se chci zeptat,zda nevadí,když někdy při čištění zubů se objevuje krev ve slinách,také v NOCI když se vzbudím,někdy,tedy asi 2x za týden vyplivnu z pusy hlen s krví..někdy takový provázek to je..zda to vadí...děkuji.
Jedná se o Xarelto 20mg.jak jsem položila dotaz výše je uveden,děkuji,Salátová

Zdroj: příběh Co nejíst při užívání tabletek xarelto

Příprava a dávkování

Maceškový čaj

  • 2 lžíce macešky polní (listy i květy)
  • lžíce listů máty peprné
  • lžíce podbělu
  • kousek citrónové kůry
  • jednu nebo dvě lžíce malinové nebo borůvkové šťávy
  • med nebo cukr na oslazení

Příprava:

Květy podbělu dáme vařit do horké vody. Po 5minutovém varu k nim přidáme rozkrájené polní macešky, necháme vařit 5 minut, pak přidáme mátu peprnou, 1 minutu povaříme a vše scedíme, do odvaru vmícháme borůvkovou nebo malinovou šťávu nebo rosol, rozkrájenou citronovou kůru a med nebo cukr na oslazení.

Salát z macešky

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 salátová okurka
  • 12 malých macešek
  • sýr ricotta
  • 4 špetky mořské soli
  • 1 špetka černého pepře

Příprava:

Smíchejte olivový olej, ocet a česnek v malé misce. Nechte odstát po dobu 30 minut. Vyjměte česnek a do mísy vložte salát, okurku, macešky a sýr. Vše důkladně smíchejte a posypte solí a pepřem. Tento salát je dobré podávat ihned.

Zdroj: článek Maceška jako přírodní lék

Příběh

Ve svém příspěvku RUTIN, ASKORUTÍN, WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Palkovičová.

Užívam Walfarin. Veľmi často mi práskájú žilky v oku. Môžem užívať Askorutín, alebo Rutin spolu s Walfarinom. Ďakujem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Rutin, Askorutín, Walfarin

Recepty se slunečnicovými semínky

Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).

Slunečnicová majonéza

Ingredience: 100 g semínek slunečnice, citrón, 1/2 čajové lžičky soli, 2 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, voda.

Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.

Slunečnicová paštika

Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.

Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.

Pražená slunečnicová semínka

Ingredience: 2 lžičky soli, 1 balíček slunečnicových semínek, 1 hrnek vody.

Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jem

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Slunečnicová semínka

Poradna

V naší poradně s názvem TRESIBA INZULÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Pavlištíková.

Pravidelně večer mám od paní doktorky naordinován inzulín TRESIBA 200 (3ml)26 jednotek je nutno v 22 00 hodin potřeba něco sníst? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud užíváte inzulín nebo i jiné léky na cukrovku, může být někdy nutné před spaním sníst malou večeři. Je to zejména proto, že inzulín aplikovaný před spaním sníží přes noc hladinu krevního cukru, a když k tomu nemáte patřičný přísun potravy, tak může docházet k hypoglykemii.
Pokud k tomu dochází často (často se cítíte špatně během noci a nebo ráno), poraďte se se svým lékařem. Jíst na noc není dobré a proto je vhodné, když vám lékař upraví dávky vašich léků, aby se zabránilo této potřebě nočního občerstvení.

A co jíst pozdě v noci?
Vhodné jsou nízkokalorické potraviny s nízkým obsahem sacharidů. Sem patří:
- Řecký jogurt nebo malá hrstka ořechů;
- Jeden klas kukuřice bez přidaného cukru;
- Jedna lehká sýrová tyčinka, například Olomoucký syreček;
- Jedna lžíce arašídového másla (15 gramů) a k tomu několik plátků celeru z bulvy a nebo řapíků;
- Jedno vejce natvrdo;
- Pět mrkví;
- Lehký popcorn, 3/4 šálku (přibližně 6 gramů);
- Salátová zelenina s okurkou a kapkou oleje a octa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tresiba inzulín

Tuňákové brambory

Ingredience:

  • 500 g uvařených a oloupaných brambor
  • 1 hlávkový salát
  • 2 plechovky tuňáka ve vlastní šťávě
  • 3 rajčata
  • 1 větší červená cibule
  • pažitka
  • 1 salátová okurka
  • 6 lžic olivového oleje
  • 2 sáčky MAGGI Harmonie Chuti
  • 1 svazek ředkviček
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce vinného octa

Postup přípravy:

Uvařené brambory nastrouháme, okořeníme solí a pepřem, přidáme nastrouhané ředkvičky a okurku, nasekanou pažitku a MAGGI Harmonie Chuti rozmícháme ve vodě, přidáme olej, vinný ocet a nalijeme na nastrouhanou zeleninu. Přidáme rozmělněné maso z tuňáka a jemně promícháme. Listy hlávkového salátu natrháme na malé kousky na talíř a přidáme promíchaný salát. Podle potřeby můžeme přidat olej a vinný ocet.

Zdroj: článek Kašovitá jídla - recepty

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Leitnerová.

Prosím mám dotaz , byl mi nasazen walfarin 5 a delší dobu užívám tramal kapky. Je to vhodná kombinace ? V propouštěcí zprávě jsem si přečetla , že jsem byla poučena o dietě, ale nikdo mě nepoučil.
Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Důvěřujte svému lékaři a užívejte vše, jak vám bylo předepsáno. O podmínkách diety se poraďte se svým lékařem, který vám předepisuje warfarin. Jen on zná nejlépe váš stav a míru potřebné warfarinace a může lépe určit, které potraviny můžete konzumovat, a které léky můžete k tomu užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Walfarin

Cizrnový salát s rajčaty

Ingredience na 4 porce: 1 velká plechovka vařené cizrny, 1 salátová okurka, 4 masitá rajčata, 1 svazek ředkviček, 1 červená cibule, 2 hrsti lístků petržele, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, sůl, pepř

Postup: Zeleninu očistíme. Rajčata a okurku nakrájíme na kostky, ředkvičky potom na tenké plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Petrželku nasekáme nadrobno. V míse smícháme scezenou cizrnu, přidáme zeleninu a zastříkneme olejem a octem. Dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s bílým pečivem. Sálat můžeme připravit i několik hodin s předstihem a uchovávat jej v lednici.

Zdroj: článek Cizrna obsah purinů

Poradna

V naší poradně s názvem WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den chtěla bych se zeptat manžel bere již několik let Walfarin ted jsem se dočetla o vitamínu K2 chtěla bych vědět zda manžel muž brát tento vitamín děkuji s pozdravem Hana Fišerová Dondová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Společné užívání Warfarinu a vitamínu K2 má smysl u pacientů s trombózou, kteří navíc ještě trpí osteoporózou. Ovšem nejde to jen tak. Vysoká dávka K2 snižuje účinek Warfarinu na trombózu, takže je zde zapotřebí pečlivého dohledu předepisujícího lékaře. Pokud cítíte, že se manžel potřebuje léčit s osteoporózou, tak určitě požádejte lékaře o sestavení léčebného mixu, ale v žádném případě se sami nepokoušejte začít užívat K2 společně s Warfarinem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin - tělesne pocity

Jídelníček po kolonoskopii

Po kolonoskopii je důležité konzumovat lehká jídla, která nebudou způsobovat nadýmání a nebudou dráždit střevní stěnu pálivým kořením. U pacientů užívajících Warfarin je po kolonoskopii navíc ještě nedostatek vitamínu K. Pro jeho rychlé doplnění je nejlepší sníst potraviny s vysokým obsahem vitamínu K.

Mezi potraviny s vysokým obsahem vitamínu K vhodné po kolonoskopii patří:

  • spařené čerstvé listy hlávkového zelí (maximálně 3 velké listy);
  • spařené listy čerstvé kapusty (maximálně 3 velké listy);
  • čerstvá salátová okurka i se slupkou (maximálně 2 salátové okurky);
  • ledový salát;
  • rajčata, rajčatová šťáva.

Při konzumaci čerstvých potravin je důležité dbát na současný příjem malého množství zdravého tuku, protože vitamín K potřebuje tuk, aby mohl lépe vstoupit do metabolizmu. Postačí malá kávová lžička olivového nebo slunečnicového oleje společně s některou z výše uvedených potravin.

V závislosti na výkonu při kolonoskopii se přizpůsobí strava v dalších dnech. Pokud kolonoskopie probíhala bez invazivních zákroků (nebyla odebírána tkáň), tak není třeba dále žádná dieta, krom té co vyžaduje Warfarin. Pokud došlo při kolonoskopii k zákrokům, které narušily integritu tkáně, tak je třeba se v následujících dnech vyhnout těžkým, kořeněným jídlům a pokrmům, které mohou nadýmat. Proto se doporučuje týden dodržovat dietu, jak byla popsána pro dny před kolonoskopií - lehká snadno stravitelná jídla.

Zdroj: článek Kolonoskopie a Warfarin

Příběh

Ve svém příspěvku WALFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana janú.

Dobrý den, beru walfarin 10mg,naměřili mi 1.2 ,nevím jestli je to dobře nebo ne-
Dekuji za info

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Walfarin

Recepty na nízkokalorické jídlo, které zasytí

Závěrem vám zde nabídneme několik receptů, kterých jsme se pro vás na internetu poměrně snadno dopátrali. Je to dobrá inspirace. Pamatujte, že pokud si domů nakoupíte ty správné potraviny, nehrozí, že se budete večer u televize přejídat těmi méně prospěšnými.

Dobrou chuť!

Zeleninový salát s rybou, celozrnná banketka

Ingredience (1 osoba):

  • ledový salát,
  • 120 g cherry rajčátka,
  • 150 g salátová okurka,
  • 80 g tuňák ve vlastní šťávě,
  • 50 g bílý jogurt,
  • 3 g olivový olej,
  • 60 g celozrnná banketka,
  • bylinková sůl, pepř, kopr, pažitka, citrónová šťáva, česnek.

Postup přípravy: Salátovou okurku nakrájíme na kostičky, cherry rajčátka přepůlíme a ledový salát natrháme do mísy, přidáme tuňáka a promícháme. Do bílého jogurtu přidáme prolisovaný česnek, bylinky, dochutíme a jogurtovou zálivkou přelijeme připravený salát. Podáváme s celozrnnou banketkou.

(Zdroj: http://www.fitnesstv.cz/zeleninovy-salat-srybou-celozrnna-banketka)

Zapečená cuketa s mozzarellou

Potřebné suroviny: středně velká cuketa, mozzarella, pepř, sůl

Předpříprava: Cuketu i mozzarellu nakrájíme na kolečka.

Příprava: Cuketu vložíme do zapékací misky, osolíme a opepříme. Navrch poklademe kolečka mozzarelly. Dáme do trouby vyhřáté na 170°C přibližně na 10 minut.

(Zdroj: http://www.nadvaha.cz/recepty-dietni-strava/hlavn%C3%AD-chody-bez-masa/cuketa-mozzarella)

Pohankové palačinky bez lepku, mléka a vajec

Suroviny: 75 g pohankové mouky, 10 g tapiokového škrobu, ¼ lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky oleje, 140 ml vody.

Postup přípravy: Ze všech surovin umícháme řidší palačinkové těsto, které necháme 20 minut odležet. Poté ho znovu důkladně promícháme. Kvalitní nepřilnavou pánev lehce vytřeme olejem, rozehřejeme a nalijeme na ni menší naběračku těsta. Krouživým pohybem pánve těstu pomůžeme roztéct se až ke krajům. Smažíme, až než povrch palačinky ztuhne a okraje se začnou samy odlepovat. Poté opatrně pomocí nepřilnavé obracečky obrátíme a krátce osmažíme i z druhé strany. Hotové palačinky skládáme na sebe a přikryjeme talířem, díky čímž ještě trochu zvlhnou a dají se lépe rolovat.

(Zdroj: http://www.toprecepty.cz/recept/43151-pohankove-palacinky-bez-lepku-mleka-a-vajec/)

Zdroj: článek Nízkokalorické potraviny

Příběh

Ve svém příspěvku VLASY CERNY PEPR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Levandule7777@seznam.cz .

chtel bych poradit jak udelat maskku z pepre dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.

Čau Milane, já si dělám masku z pepře často a jsem velmi spokojená s jejími účinky. Dá se aplikovat jak na pleť tak i do vlasů.

Jak se dělá maska z pepře?

Budeš potřebovat: 1 menší salátovou okurku, 1 kysanou smetanu, 20 zrnek černého pepře, dvě kapsle vitamínu E 400mg.

Postup výroby:
Nejdříve si v hmoždíři roztluč zrnka černého pepře na kousky velké maximálně 0,2 mm. Pak do hmoždíře přidej i kapsle vitamínu E a roztluč je taky. Okurku omyj a nastrouhej ji na jemném struhadle. Smíchej to se smetanou a nakonec přidej roztlučený černý pepř s vitamínem. Promíchej a dej to zchladit do lednice - asi tak na půl dne.

Aplikace masky z černého pepře:
Vychlazenou masku z černého pepře si nanes na obličej a do vlasů a jemně si to s tou směsí jako by drhni - říká se tomu pílink (peeling). Dělej to tak dlouho, jak tě to bude bavit. Po skončení si pleť i vlasy jemně opláchni čistou vodou a jemně osuš ručníkem. Úplně nejlepší je před aplikací nechat celou hlavu prohřát buď na sluníčku a nebo před červenou infra lampou a to tak dlouho, než se pokožka trochu opotí. Pak teprve aplikovat tuto masku.

Účinky masky z černého pepře:
Černý pepř je v čínské medicíně považován za prohřívač a významný dezinfikátor. Bude tedy prohřívat naši pokožku. Slupky roztlučených semínek pak poslouží jako peeling a zdroj drahocených minerálů. Oproti tomu vychlazená okurka společně se zakysanou smetanou bude toto vyhřátí regulovat a obohatí naši pleť potřebnými tuky a minerály a společně s přírodním vitamínem C a E ji doplní také o důležité antioxidanty. Celkově se dá říci, že tato maska osvěží pleť, stáhne póry a prokrví vlasovou pokožku, čímž napomůže lepšímu růstu vlasů. Šla by použít opatrně i na akné.

Zdroj: příběh Vlasy cerny pepr

Recepty s jablečným octem vhodné při dně

Zálivka s jablečným octem a medem

Ingredience: 8 lžiček vody, 1 lžička jablečného octa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička medu, sůl, pepř, bylinky dle chuti a možnosti

Postup: Zvolenou nakrájenou zeleninu posypeme bylinkami, podle chuti osolíme, opepříme. Ve skleničce smícháme vodu, ocet, olivový olej a med. Takto připravenou zálivkou přelijeme salát a vše dobře promícháme.

Bramborový salát

Ingredience: 50 g malých brambor ve slupce (nebo větších překrojených), 4 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce majonézy, 8 sušených rajčat, 2 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř na dochucení

Postup: Brambory operte a uvařte do měkka. Ostrým nožem nakrájejte sušená rajčata na tenké plátky. V misce smíchejte jogurt, jablečný ocet, majonézu a podle chuti osolte a opepřete. Promíchejte se sušenými rajčaty a petrželkou. Brambory nechte vychladnout a nakrájejte je na kousky velké cca 5 cm. Brambory přelijte zálivkou a promíchejte. Takto připravený salát nechte asi 20 minut odležet v lednici.

Brambory s bylinkovým dipem

Ingredience: 1 rajče, 12 středních brambor, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 kelímek zakysané smetany, 1 lžička jablečného octa, 1 salátová okurka, tymián, sůl, bazalka

Postup: Brambory omyjte, nakrájejte na půlky a povařte asi 3 minuty v osolené vodě. Mezitím si připravte marinádu. Na ni budete potřebovat olivový olej, sůl a tymián. Předvařené brambory slijte, vyskládejte na pekáč vyložený alobalem, promíchejte s marinádou a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 15 minut. Nyní si připravte dip. Do misky dejte kelímek zakysané smetany, jablečný ocet, prolisovaný česnek utřený se solí a čerstvou pokrájenou bazalku. Salátovou okurku oloupejte, podélně rozkrojte, vykrájejte středy se semínky, nastrouhejte na hrubém struhadle. Vzniklou tekutinu slijte a přidejte do dipu. Rajče omyjte, rozkrojte, vyjměte také střed se semínky a pokrájejte na drobné kostičky. Vše promíchejte a podle chuti dosolte. Slitou tekutinu z okurky nevylévejte, ale vypijte. Upečené bylinkové brambory podávejte společně s bylinkovým dipem ke grilovaným masům.

Salát z červené řepy

Ingredience: 1 velká červená řepa, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička jablečného octa, 5 sušených švestek, 1 stroužek česneku, hrst vlašských ořechů, sůl, pepř

Postup: Uvařenou červenou řepu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme pokrájené sušené švestky, nasekané vlašské ořechy. Připravíme si zálivku z oleje, jablečného octa, drceného česneku, soli a pepře. Zálivkou přelijeme směs, zam

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Jablečný ocet a dna

Poradna

V naší poradně s názvem OKURKOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Okurková mast v sobě přináší blahodárné účinky na podrážděnou kůži. Například při spálené kůži od sluníčka, nebo při ekzémech. Okurka totiž předává do masti své obranné látky, které jsou nejvíce obsaženy ve spodní části okurkové slupky a pak také v dužině a v okurkové šťávě. Jak se domácí okurková mast vyrábí, je uvedeno zde: https://www.zdravi-lecba.cz…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Okurková mast

Cizrnový salát s balkánským sýrem

Ingredience na 4 porce: 300 g cizrny (může být i konzerva), 150 g balkánského sýra, 100 g sardelové nebo sezamové pasty, 2–3 rajčata, 2 barevné masité papriky, 1–2 stroužky česneku, 1 menší salátová okurka, 1 velká cibule, šťáva z 1 většího citronu, bylinky, voda, pepř, sůl

Postup: Cizrnu namočíme na 12 hodin do vody, pak ji ve stejné vodě uvaříme doměkka, také je vhodná konzerva. Sardelovou nebo sezamovou pastu rozetřeme s citronovou šťávou, solí, pepřem a rozetřenými stroužky česneku, podle potřeby zálivku nastavíme 1–2 lžícemi vody a promícháme s cizrnou. Oloupanou cibuli nasekáme a smícháme s pokrájenými rajčaty, kostičkami okurky a kousky paprik zbavených jadřinců. Zeleninu promícháme s ochucenou cizrnou a balkánským sýrem, případně ještě osolíme. Salát ozdobíme snítkami bylinek a můžeme podávat.

Zdroj: článek Cizrna obsah purinů

Příběh

Ve svém příspěvku VÝPLACHY POCHVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivet.

a ještě jsem zapoměla na ten česnek,píšou zde že se dá celý stroužek do pochvy a nechá ho tam přes noc??aby mi to spíše neublížilo,přijde mi to nějaké drastické..děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Flora.

Neco malo z clanku.. :
1.) cesnek se zavadi pres den 2x nebo 3x. (vzdy jeden a vymenit za novy).
2.) Vecer pak promazat kokosovym olejem. 3.) Na noc se zavede kapsle ProBiotika
nebo tampon s olejem tea tree oil (Teebaum öl).

Tyden dlouho.

4.) Plus tyden dieta JENOM maso, maso, zelenu (rajcata, okurka) ap.

Info: detaily v clanku ap.

Zdroj: příběh Výplachy pochvy

Domácí léčba

Polévková lžíce

Dejte dvě polévkové lžíce přes noc do chladničky. Odpoledne, až přijdete z práce nebo ze školy, budou připravené k použití. Jednoduše si je přiložte na oči a nechte je tam tak dlouho, dokud vás budou chladit. Tímto jednoduchým trikem se očím uleví a zmizí viditelné otoky.

Okurka

Z pěkně vychlazené okurky odkrojte 2 větší plátky a přiložte je na víčka. Položte se a přibližně 4–5 minut v klidu odpočívejte. Je to velmi příjemné a uklidňující, takže si klidně těch plátků můžete připravit i víc a několikrát postup zopakovat. Jakmile s okurkovou péčí skončíte, opláchněte si oči studenou vodou. Pokud vás trápí akné nebo vrásky, přiložte si plátky nejen na oči, ale i na celý obličej, okurka je, jak známo, vynikající antioxidant vhodný k léčbě i těchto neduhů.

Mléko

Tajná zbraň na opuchlé oči. Ráno po probuzení si nalijte trochu vychlazeného mléka do misky a namočte v něm kosmetické tampony. Položte je na víčka a nechte působit 5–6 minut. Mléko má přirozený uklidňující účinek a pleť po něm bude hedvábná i po vyčerpávající noci. Nakonec oči i pleť opláchněte vlažnou vodou.

Zdroj: článek Červené oči nebo pupínky kolem očí

Recepty

Okurka v jogurtu: 2 šálky hladkého nízkotučného jogurtu, 1 středně velká oloupaná okurka, nakrájená na čtvrtky a pak na tenké plátky, 2 lžíce jemně nasekané čerstvé máty, drcený kmín, ½ lžičky soli. Všechny přísady vložte do servírovací mísy a důkladně promíchejte.

Jogurtové brambory – předkrm: 2 šálky šťouchaných brambor, 6 lžic olivového oleje, ½ šálku nízkotučného jogurtu, 1 lžička soli, ¾ lžičky pepře, 8 vypeckovaných černých oliv nakrájených na půlky, 4 ředkvičky nakrájené na plátky. Vše důkladně promíchejte a ozdobte olivami a ředkvičkami.

Nudle s parmazánovou omáčkou: 1 balík tenkých nudliček, 1 šálek strouhaného parmazánu, 4 lžíce jemně nasekaného čerstvého koriandru, 6 lžic olivového oleje, ¾ lžičky soli, ½ lžičky pepře. Nudle uvařte dle návodu, vložte do servírovací mísy, přidejte zbylé ingredience a zamíchejte.

Rýže s nudlemi: 4 lžíce másla, ½ šálku tenkých nudliček, 1 šálek rýže, 2 a ¼ šálku vařící vody, ¾ lžičky soli, ¼ lžičky pepře, ¼ lžičky skořice. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte rýži a orestujte. Přidejte uvařené nudle. Vmíchejte zbývající přísady, kromě skořice, pak přiveďte vše k varu. Přikryjte a vařte na mírném ohni 12 minut. Vypněte teplo a promíchejte. Položte na talíř, lehce posypte skořicí a podávejte jako přílohu se zeleninou.

Zdroj: článek Jak si poradit se dnou a puriny

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová

 Mgr. Marie Svobodová

 Ing. Vladimíra Krejčíková


walfarin příbalový leták
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
walfarin strava
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.