Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WARFARIN A DYŇOVÁ SEMÍNKA

OBSAH

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem PRIPRAVA DOMÁCEHO DYNOVY OLEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Ahoj, dýňový olej si děláme doma pravidleně každý rok na podzim. Většinou je to hned po tom, co dolisujeme víno, tak pak ve stejném lisu lisujeme i dýňový olej. Jsou k tomu potřeba vyloupaná dýňová semena. Ty po vyloupání a těsně před lisováním rozprostřeme na plech a zahřejeme je na 40 stupňů. Pak takto rozehřátá je nasypeme do lisu a vylisujeme z nich domácí dýňový olej. Jde o vysoce kvalitní a zdravý domácí olej, který je bohatý na vitamíny E, A, zinek, drahocenné omega kyseliny Omega 3 a Omega 6 mastné kyseliny (ale pozor, vysokým teplem se ničí!). Jeho barva je hnědo-zelená a řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality. Nedoporučuje se olej tepelně zpracovávat, například na smažení ani na pečení. Pro zachování jeho vyjimečných vlastností by měl být uchován v lednici.

Ideální užití dýňového oleje je za studena. Jako lék se dá konzumovat jen tak, po lžičce denně, či přidat do proteinových koktejlů. Při tomto vnitřním užití slouží bezvadně jako prevence proti zhoubnému bujení a nemocem prostaty a podpoří v růstu a pevnosti vaše nehty. Dýňový olej povzbuzuje krevní oběh a je doporučován na kazivost zubů, na lupénku, na herpes, proti akné, na potíže s trávicím traktem, na ekzémy.

Při použití dýňového oleje na pokožku využijeme jeho blahodárné hojivé a sklidňující účinky, jelikož je zdrojem organicky vázaného zinku. Při zevním použití je dále také výborný jako základ na vyživující vlasový zábal, při kterém podpruje obnovu buněk a pružnost kůže a učiní vaše vlasy krásně lesklé. Domácí dýňový olej mohu jen doporučit!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dorota Zemanová.

Vážená Kamčo, jak ale ta dýňová semínka ze slupek vyloupat?
Ručně po jednom by to dalo hrozně práce... dík za odpověď-D.Z.

Zdroj: diskuze Priprava domáceho dynovy oleje

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LNĚNÝ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Studený.

dobrý den, mám dotaz jestli mohu užívat lněná semínka když beru warfarin a v jakém množství, děkuji Studený Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lněné semínko může zpomalit srážení krve, takže užívání spolu s Warfarinem může způsobit nežádoucí účinky ve formě zvýšeného rizika krvácení nebo podlitin. Tento účinek je způsoben omega-3 mastnými kyselinami obsaženými ve lněném semínku. Než začnete užívat lněné semínko, tak se spojte se svým lékařem, který vám předepisuje Warfarin a dohodněte si s ním začátek této doplňkové léčby, aby vám mohl přeměřit srážlivost krve a upravit dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a lněný semínka

Dýňová polévka se smetanou

Ingredience: 1 dýně (Hokaido, eventuálně jiný druh vhodný ke kuchyňské úpravě), masový vývar, sůl, čerstvě mletý pepř, sladká smetana, několik česnekových stroužků, pražená dýňová semínka

Postup: Dýni rozpůlíme, oloupeme, odstraníme semínka a dužinu nakrájíme na větší kostky. Některá semínka si schovejte na opražení. Takto připravenou dýni dáme do polévkového hrnce, zalijeme vývarem a přiměřeně osolíme. Zvolna vaříme do změknutí dužiny 30 až 40 minut. Necháme mírně zchladnout a tyčovým mixérem umixujeme hladký hustý krém. Přidáme jemně nastrouhaný česnek, dochutíme solí, špetkou pepře a nezbytnou smetanou. Smetanu přidáme podle chuti a polévku zvolna prohřejeme. Vlijeme do nahřátých talířů a ozdobíme kopečkem ušlehané neslazené šlehačky nebo lžící kysané smetany, kterou zlehka posypeme čerstvě mletým pepřem a hrstí pražených dýňových semínek.

Zdroj: Dýňová polévka

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A LOUPANÁ SLUNEČNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

chci se zeptat jak působí slunečnicová semínka a warfarin, děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte kontrolovat denní příjem vitamínu K. Vitamín K totiž přímo ovlivňuje účinky Warfarinu. Denní množství vitamínu K pro ženy činí 90 mikrogramů. Tento objem vitamínu K je třeba sníst každý den, ne více a ani ne méně. Některé potraviny mají vitamínu K hodně a i při malém množství dokáží tuto hranici rychle dosáhnout. Patří sem zelí, kapusta, chřest, jarní cibulky a okurky. Slunečnicová semínka také obsahují vitamín K. 100 gramů jadérek ze slunečnice bez skořápky obsahuje 5,5 mikrogramů vitamínu K. Když tedy sníte za den 200 gramů slunečnice, tak přijmete 11 mikrogramů vitamínu K. K dosažení limitu budete muset ještě zkonzumovat další potraviny, které dodají zbylých 79 mikrogramů vitamínu K. Slunečnicová semínka, krom obsahu vitamínu K, nijak dále neovlivňují účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a loupaná slunečnice

Jak nejlépe vyloupat semínka dýní

Dobrý tip, jak dobře vyloupat dýňová semena: semínka operte a pak dobře osušte (rozložené, lehce plesnivějí), poté vyloupejte a – snězte.

U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):

  1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
  2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
  3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.

Když by se vám nechtělo loupat dýně v ruce, tak můžete jádro i se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.

Je jen na Vás jaký postup si vyberete.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.

Prosím o informaci, zda je možno současně užívat Warfarin a Kustovnici čínskou, dále jestli je možno užívat současně Warfarin a Chia semínka. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kustovnice čínská se může konzumovat i když se užívá Warfarin. Chia semínka při Warfarinu raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Dýňová polévka hokaido – videorecept

Zde naleznete přesný videopostup, jak připravit dýňovou polévku.

Zdroj: Dýňová polévka

Diskuze

V diskuzi JAK PECT DÝNOVÁ JADRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek fekete.

při kolika stupnich se maji péct dýnová jádra a jak dlouho,poradte diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Terina.

Odpovězte mi prosím, jak vyloupat dýňová semena.Děkuji Terina

Zdroj: diskuze Jak pect dýnová jadra

Pražená dýňová semínka

Dýňová semena jsou ceněna jako zdroj minerálů a zinku. Světová zdravotnická organizace doporučuje jejich konzumaci jako dobrý způsob, jak získat potřebné minerály pro organismus. Nejčastěji se semena používají jako nejlepší zdroj přírodního zinku potřebného pro stavbu kostí a vůbec všech tkání v těle. Pravidelná konzumace se doporučuje zejména při onemocnění prostaty a kůže a při nemocech žaludku a střev. Dýňová semena obsahují asi 10 mg zinku, pražená dýňová semínka ho obsahují asi 7–8 mg. Přestože dýňová semena nejsou velmi bohatým zdrojem vitaminu E ve formě alfa-tokoferolu, nedávné studie prokázaly, že nám poskytují vitamín E v široké rozmanitosti forem.

Tipy pro přípravu pražených dýňových semen doma: nepražte déle než 15–20 minut. Toto doporučení podpořila nová studie, která označila 20 minut, jako mezní čas pro změnu tuků v dýňových semenech. V této nedávné studii byla dýňová semínka pečená v troubě po různě dlouhou dobu a zaznamenané změny potvrdily jako optimální čas 20 minut. Semena by po opražení měla šustit.

Zdravotní výhody dýňových semínek: antioxidant, minerální zdroj (fosfor, hořčík, mangan, měď, zinek a železo), prevence diabetu, prevence rakoviny, prevence benigní hyperplazie prostaty.

Semena pražte následujícím způsobem: odstraňte semínka z vnitřní dutiny dýně a otřete je papírovým ručníkem, v případě potřeby odstraňte přebytečnou vlákninu, která může být přilepená na semenech. Rozložte je rovnoměrně na papírový sáček a nechte vyschnout přes noc. Druhý den pražte v troubě při teplotě 90 °C po dobu 20 minut. Pražená semena se dají koupit i v obchodě.

Tipy na konzumaci dýňových semen: dýňová semínka s restovanou zeleninou. Nasypte dýňová semena na vrch zelených salátů. Nebo promíchejte dýňová semena s čerstvým česnekem, petrželkou a koriandrovými listy se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy. Přidejte nakrájená dýňová semínka ke svým oblíbeným teplým nebo studeným cereáliím. Zamíchejte je do ovesných vloček s rozinkami. Dýňová semínka můžete také přidat do mletého masa.

Zdroj: Jak zpracovat dýně

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magda.

Rajčata v jakém množství?
Chia semínka z warfarinu - lze?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když jste na Warfarinu, tak na rajčata i chia semínka si musíte dávat pozor. Určitě je oboje nejezte nárazově v jeden den. Když máte chuť na rajčata, tak si je dejte, ale v ten den omezte jinou zelenou potravinu, například papriky, salát a nebo i ořechy či brambory. Když máte chuť na chia semínka, tak postupujte obdobně, zase v ten den omezte nějakou jinou potravinu, která zvyšuje účinky Warfarinu. Když se rozhodnete, že chcete jíst chia semínka nebo rajčata trvale každý den, tak po dvou dnech od začátku jejich pravidelné konzumace si nechte u lékaře změřit srážlivost krve a po ukončení pravidelné konzumace znovu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chia semínka účinky

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience: 1 kg dýně hokaido, 1 l zeleninového vývaru, 120 ml kokosového mléka, 1 cibule (nebo 2 šalotky), sůl, čerstvě umletý pepř

Postup: Dýni rozkrojte a pečlivě vydlabejte semínka (neloupejte). Pak ji nakrájejte na kostky. Šalotku (nebo cibuli) nakrájejte na kostičky a opečte na másle s trochou olivového oleje. Přidejte dýni a chvíli společně restujte. Zalijte vývarem a vařte do měkka. V papiňáku postačí 15 minut, klasickým způsobem pak 30, maximálně 40 minut. Tyčovým mixérem (nebo v mixéru) umixujte na hladký krém. Přilijte kokosové mléko a krátce provařte. Výslednou konzistenci můžete doladit trochou vody nebo vývaru, nepřežeňte to ale. Dohušťovat tuto výbornou polévku by pak bylo škoda.

Zdroj: Dýňová polévka

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Diskuze

V diskuzi JAK OLOUPAT DÝŇOVÉ SEMENO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,
U nás doma se dýňová semínka sušila v troubě a suchá se pomocí zubů vylupovala. Upražená semínka musela být růžová. Pražila se pomalu na sucho. Později jsme semínka vylupovala těmito způsoby jak suchá, tak čerstvá (u čerstvých je to větší problém):
1. Přejeďte nehtem středem boční rýhy jádra co nejdále a poté tlakem palce a prsteníčku rozlomte v rýze.
2. Tlakem postupně ulomte u zobáčku obě vyvýšené strany. Zobáček by měl směřovat k vám. Poté jádro vyjměte, příp. nutno ještě trochu někde odlomit kousek slupky.
3. Tlakem na boční hrany pomocí prstů ve špičce semena se vám slupka rozevře a tu ještě trochu odlomte a máte jádro venku.
4. Jádro se slupkou vložit do úst, slupku okousejte, jádro snězte a slupku vyplivněte.
Je jen na Vás jaký postup si vyberete :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Šrámek.

Děkuji..

Zdroj: diskuze Jak oloupat dýňové semeno

Nežádoucí a vedlejší účinky

Chia semínka mají blahodárný vliv na náš kardiovaskulární systém, nervovou soustavu a imunitu. Jsou zkrátka pro všechny bez rozdílů věku a pohlaví. Ale i tak v sobě skrývají určitá nebezpečí, která je třeba respektovat:

  • Chia semínka můžou zvýšit účinky léků na snížení krevního tlaku. Pokud v současné době užíváte anti-hypertenzní léky, nebo máte jiná rizika pro onemocnění srdce, poraďte se se svým kardiologem před použitím Chia semínek.
  • Chia semínka můžou zvyšovat aktivitu léků určených pro kontrolu hladiny cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, promluvte si se svým diabetologem o používání Chia semen ve vaší stravě.
  • Pokud užíváte lék Warfarin na ředění krve, pak Chia semínka raději vynechte.
  • Chia semínka můžou způsobovat alergické reakce. Nejvíce u lidí, kteří jsou alergičtí na hořtici a na hořčičné semeno.
  • U některých lidí se může projevit nadýmání po snědení většího množství Chia semínek.

Zdroj: Chia semínka a jejich vedlejší účinky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARÍN RŮZNÁ SEMÍNKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den. Chtěla ,bych se zeptat ,zda mohu jíst k warfarínu ,sezamové ,lněné ,dýnové ,slunečnicové semínka ,ořechy a mandle ..děkuji za Vaší odpověd ...Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Můžete. Ale jezte je pravidelně každý den ve stejném množství. Tuky v semínkách ovlivňují účinky Warfarinu a proto si nechte změřit INR (Quickův test) několik dní po započetí jejich konzumace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slunečnicová semínka vliv na člověka

Slunečnicová semínka loupaná versus neloupaná

Pražená slunečnicová semínka jsou velmi chutná, pokud se však praží dlouho, sníží se jejich nutriční hodnota. Po oloupání můžeme semínka rozemlít na pastu, která je výborná pro děti, starší lidi a pro lidi s poškozeným chrupem.

Zdroj: Slunečnicová semínka

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Dýňová polévka bez smetany

Ingredience: 2–3 kuličky černého pepře, 1 cibule, 1 špetka chilli, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce čerstvé pažitky, 1 stroužek česneku, 600 ml vody, 2 bobkové listy, 2 špetky muškátového oříšku, 700 g dýně hokaido, 1/2 citronu, 3 kuličky nového koření, sůl

Postup: Dýni hokaido omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme semínka a dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na oleji cibulku dozlatova osmahneme, přidáme dýni, zalijeme osolenou vodou, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list. Vaříme do změknutí. Mezitím nasekáme pažitku a oloupeme česnek. Dýňovou polévku tyčovým mixérem rozmixujeme, předtím nezapomeneme vyndat bobkový list a nové koření. Přidáme stroužek česneku a znovu promixujeme. Nakonec přimícháme čerstvou pažitku, okyselíme citronovou šťávou a dochutíme muškátovým oříškem a špetkou chilli. Dýňovou polévku bez smetany podáváme s opečeným toastem.

Zdroj: Dýňová polévka

Slunečnicová semínka pražená a solená

Jak již bylo řečeno, pražením mohou slunečnicová semínka ztratit některé vitaminy a minerály. Solená semínka zase obsahují příliš mnoho sodíku. Ani jeden z uvedených způsobů úpravy tedy není pro naše zdraví přínosný.

Zde je cena slunečnicových semínek.

Zdroj: Slunečnicová semínka

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP