Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WARFARIN A HROZNOVÉ VÍNO

OBSAH

Hroznové víno – cena

Zde je uveden seznam cen hroznového vína.

Zdroj: Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

prosim mohu hroznove zelene vino. Na warfarin..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Plody révy vinné neboli hroznové víno můžete jíst, ikdyž užíváte Warfarin. Jeden hrnek kuliček hrozna obsahuje 22 mikrogramů vitamínu K. Za den tedy můžete sníst až 4 hrnky, přičemž ten den už nesmíte nic rostlinného původu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívání varfarinu

Hroznové víno v těhotenství

Mateřství patří k nejkrásnějším obdobím v životě ženy. Výživa v těhotenství je nedílnou součástí zdraví maminky i vývoje jejího dítěte. Svou výživou pokrýváte potřeby své a také potřeby miminka. Strava má být bohatá na bílkoviny, vitamíny a minerální látky. Proto je dobré jíst v tomto období hodně zeleniny, ovoce a netučného masa.

Hroznové víno v těhotenství je velmi vhodné, protože obsahuje velké množství vitamínu C, který je důležitý pro správný vývoj plodu.

Zdroj: Hroznové víno

Diskuze

V diskuzi HROZNOVÉ VÍNO VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubíková Helena.

Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Homolka.

co mám dělat

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku

Warfarin a hroznové víno

Z ovoce se nedoporučuje konzumovat v jakémkoliv množství sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny. Maliny se konzumují jen v malém množství. Takže pokud vám to zdravotní stav dovolí s ohledem na jiná onemocnění, hroznové víno můžete konzumovat.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Diskuze

V diskuzi HROZNOVÉ VÍNO VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubíková Helena.

Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří Homolka.

Dobrý den
prosím o raduů: mám ve sleniku víno a letos mimořadně velkou urodou hroznů ala nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a schnout Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku

Hroznové víno – vitamíny

Hroznové víno je mimořádně bohaté na vitamín B6 – víc už ho mají jen tropické plody jako avokádo, banán nebo mango. Také vitamínů B1, B2 a B3 (niacin) v něm najdeme víc než u většiny ostatního ovoce. Obsahuje také vitamíny A, C a kyselinu listovou. Mangan a draslík, které jsou důležité pro udržení správného krevního tlaku, snižují riziko hypertenze. Hrozny navíc také pomáhají proti depresi a zvyšují imunitu. Najdeme v nich i nedostatkovou měď, vápník, fosfor, selen a především železo, jehož mají nejvíc ze všeho ovoce.

Zdroj: Hroznové víno

Hroznové víno a hubnutí

Víno je vhodné při detoxikaci i proti zácpě a celulitidě a pomáhá také s hubnutím. Pročišťující účinek hroznů se projevuje i ve střevech. Obsahuje několik antimikrobiálních látek, aniž by poškozovalo prospěšné bakterie v zažívacím traktu. Působí ale proti salmonele, E. coli a helikobakteru pylori, který způsobuje žaludeční vředy. Hrozny mají také močopudný účinek, takže z těla vypuzují zadržovanou vodu. Jsou výborné i na vylučování kyseliny močové, protože mají alkalizující účinek. Hodí se proto jako prevence dny a dalších chorob pro ty, kdo jedí příliš mnoho masa a sýrů – možná proto je tak oblíbená kombinace kousku sýra s kuličkou hroznu a skleničkou vína.

Zdroj: Hroznové víno

Poradna

V naší poradně s názvem HROZNOVÉ VÍNO VE SKLENÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kubíková Helena.

Dobrý den,
prosím o radu : mám skleníkové víno a letos s mimořádně velkou úrodou hroznů, ale nevím čím ho ošetřit, když v hroznech začaly některé kuličky jako hnít a plesnivět.
Děkuji za radu.
Helena Kubíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše vám hrozny napadla plíseň šedá. Této nemoci se daří všude, kde je zvýšené vlhko a to je přesně ve skleníku. Chemický pomocník proti této houbové chorobě je v přípravku s názvem MELODY COMBI. Zde je jeho cena: www.zbozi.cz/hledani…

Zdroj: diskuze Hroznové víno ve skleníku

Pivo a víno

Alkohol by se naopak měl omezit na minimum, protože může zvýšit účinek léku Warfarin, což vede k vyššímu nebezpečí krvácení. Alkoholickým nápojům s vysokým % obsahu alkoholu byste se měli vyhnout úplně.

Průměrný obsah alkoholu v alkoholických nápojích:

  • pivo 3,5–5,5 %
  • černé pivo 3,5 %
  • šampaňské 12 %
  • bílé víno 12 %
  • červené víno 10–15 %
  • portské víno 20 %
  • gin 38 %
  • baileys 18 %
  • whisky 40 %
  • vodka 30 a více %
  • slivovice 40 %
  • domácí slivovice cca 52 %

Nejméně rizikovým alkoholem je tedy pivo. Konzumace alkoholu cca do 12 % denně by měla být relativně bezpečná, to znamená 0,5 l piva nebo 2 dcl vína. Ale to pouze za předpokladu, že znáte své aktuální INR, vaše výsledky INR jsou stabilní a poradili jste se s vaším lékařem. Tvrdému alkoholu se vyhněte v každém případě.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY OBSAHUJICI PURIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel IREN.

Dobry den,manžel trpi zvyšenim ksy.močove,ale zaroven ma malo železa v krvi,takže potraviny z vašeho seznamu se vylučuji..prosim o radu..manžel ma smeny,co chystat na svacinu,co vařit..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zvýšené kyselině močové použijte zde www.ceskenemoci.cz/n… uvedené recepty i jídelníček a železo doplňte pomocí potravních doplňků se železem. Pro podporu doplnění železa můžete ke svačině zařadit ovoce a zeleninu s vysokým obsahem železa, bezpečné jsou: hroznové víno, jahody, meruňky, černý rybíz, červená řepa, špenát a červené zelí.

Zdroj: diskuze Potraviny obsahujici purin

Warfarinvíno

Při léčbě warfarinem jsou obecně povoleny 2 dl vína. Větší množství zvyšuje účinek warfarinu a riziko krvácení. Sklenka bílého nebo červeného vína (150 ml) má průměrnou energetickou hodnotu 410 kJ a průměrný obsah alkoholu činí 10 g. Láhev bílého nebo červeného vína (700 ml) má průměrnou energetickou hodnotu 2 100 kJ a průměrný obsah alkoholu činí 7 jednotek, což je pro ženu celotýdenní akceptovatelný příjem alkoholu.

Zdroj: Warfarin a alkohol následky

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Diskuze

V diskuzi PROSBA O RADU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jelinek Jiri.

Dobry den vyskytl se mi takovy problem - od znameho jsem dostal v loni hroznove vino v kvetinaci .Kvetinac byl maly vino nic moc velkeho vzrustu.Na podzim jsem cele vino presadil do velkeho kvetinace dal na balkon a udelal k nemu mensi drevenou konstrukci.Na jare se vino docela krasne zazalenalo ale vyskytl se onen zmineny problem na cele sazenici ( listy i stonek ) se objevilo neco co vypada jako kdyby to nekdo posypal cukrem crystal - nevim co to je a jestli s tim mam neco delat - na listech je to ze spoda - poradi mi nekdo prosim i s dalsi veci - docetl jsem se ze se ma vino zastipovat jako u rajcat - jsem zrejme zahradnik praclovek - nevim o cem je rec. Predem vsem dekuji za rady.

Jelinek Jiri

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vilém.

Zdravím před 2 Romana jsem byl na sběru vína ve Francii u Bordeaux a super zážitek a nové zkušenosti. S tím že o víno je se potřeba starat celý rok, od vyvazování zastřihávání až po sběr a zpracování je to náročná práce. Víno i rád piju a ve Francii je nekonečný výběr dala se tam sehnat i láhev za 2eura ale taky třeba za 20euro. A občas si i objednávám nějaka francouzské víno tady www.vinigrandi.cz/ mají tam výběr zahraničních vín a dost i z Francie.

Zdroj: diskuze Prosba o radu

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Diskuze

V diskuzi NOVÉ LÉKY NA ŘEDĚNÍ KRVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kubešková.

Také ALOE VERA ředí krev, ale jak a kolik se dá jí použít? Prosím o odpověď - moc děkuji s pozdravem Kubešková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Hezký den, uživám lék eliquis 5 mg dvakrát denně na krátkou hlubokou podkolenní trombozu (z dlouhého ležení u covidu a zápalu plic). Po léku mám nesnesitelné migrény, hlava bolí nepřetržitě 15 dnů. Mám s lékařem přejít na warfarin, u kterého údajně bolesti hlavy nebývají? Nebudu moci jíst řadu věcí, vím. Nebo jsou i jiné léky, kde toto není hlavním vedlejším účinkem? V lékárně mi potvrdili, že eliquis někdy dělá ostré bolesti hlavy.

Nemohu celou léčbu vyměnit za:
kajenský pepř, vitajin C, česnek v tabletách, skořici, zázvor, kari, kurkumu, mátu, oregano, papriku, hroznové víno a borůvky?
Děkuji. Petra, 45 let.

Zdroj: diskuze Nové léky na ředění krve

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Diskuze

V diskuzi ELIQUIS A BOLEST HLAVY, MIGRÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Hezký den, uživám lék eliquis 5 mg dvakrát denně na krátkou hlubokou podkolenní trombozu (z dlouhého ležení u covidu a zápalu plic). Po léku mám nesnesitelné migrény, hlava bolí nepřetržitě 15 dnů. Mám s lékařem přejít na warfarin, u kterého údajně bolesti hlavy nebývají? Nebudu moci jíst řadu věcí, vím. Nebo jsou i jiné léky, kde toto není hlavním vedlejším účinkem? V lékárně mi potvrdili, že eliquis někdy dělá ostré bolesti hlavy. Navíc užívám venlafaxin a s tímto lékem by se prý neměl.

Nemohu celou léčbu vyměnit za:
kajenský pepř, vitajin C, česnek v tabletách, skořici, zázvor, kari, kurkumu, mátu, oregano, papriku, hroznové víno a borůvky?
Děkuji. Petra, 45 let.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Eliquis a bolest hlavy, migréna

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Psí víno – význam

Psi sloužili jako ochránci majetku a sídla, přičemž jejich práce trvala 24 hodin denně. A tak není divu, že i rostliny, které chránily zdi panství před povětrnostními podmínkami, byly označovány jako psí. Patří mezi ně například psí víno, psí víno tříprsté, šípková růže neboli Rosa canina (canis = pes). Loubinec a přísavník jsou synonyma pro psí víno.

Zdroj: Psí víno

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Hroznové víno – pěstování

Výběr vhodného místa

Výběr vhodného místa pro výsadbu vinné révy je asi tím nejdůležitějším. Ideální pro pěstování vinné révy je jižní svah. Rovina je již méně příznivá. Réva má ráda úrodnou půdu a dobře se jí daří v teplých, ale i podhorských oblastech. Ideální teplota vzduchu je okolo 15 stupňů Celsia. Vinná réva je také náročná na světlo. Jeho dostatek zaručuje kvalitní dozrávání hroznů, v kterých se tvoří cukry a aromatické látky. Důležité je vyvarovat se větrným místům a oblastem, kde bývají časté přízemní mrazíky.

Odrůdy

Odrůdy vinné révy se liší v barvě, tloušťce slupky, poměru kyselin k cukrům a mnoha jiných faktorech. Většina aromatických látek je uchována ve slupce.

Nejjednodušší odrůdy pro pěstitele začátečníky jsou za bílé odrůdy: Krystal, Prim (Palatina), Chrupka bílá, Vostorg i Solaris. Z modrých: Chrupka červená, Isabella (Chorvát), Nero, Agát Donskoj, Alden. Z červených: Festivalnyj a Cabernet Cortis.

Výsadba

Nejdříve si vykopeme jámu o hloubce cca 50 cm a zkypříme dno. Poté zastřihneme kořeny sazenice a vložíme ji do jámy. Až vyraší výhonky, tak vybereme jeden a ostatní vytrháme. Z něj pak vyroste kmínek. Vedle něj si zapíchneme 1,5 m dlouhou tyč, ke které budeme kmínek vázat, aby rostl jen vzhůru. Vážeme jej cca po 20 cm.

Zdroj: Hroznové víno


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP