Téma: 

warfarin a lecitin


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY LECITINU

Název lecitin pochází ze starořeckého slova lekithos, což znamená žloutek. Lecitin je obecný název pro fosfatidylcholin a společný výraz pro všechny lipidy, respektive fosfolipidy, které jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu a jsou složkou vnější buněčné membrány živočichů a rostlin. Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin.

Zdroj: Nežádoucí účinky lecitinu
Zveřejněno: 11.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Lecitin

Mohu užívat lecitin když beru warfarin 3 na ředěni krve..dekuji

Zdroj: diskuze Lecitin
Odesláno: 12.11.2018 uživatelem Jaroslav S
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Detail odstavce: Warfarin a těhotenství
Zdroj: Warfarin
Zveřejněno: 8.6.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: vliv lecitinu na warfarin

Lecitin a Warfarin se vzájemně nijak neovlivňují a je možné je užívat současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vliv lecitinu na warfarin
Odesláno: 16.11.2017 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LECITIN A JEHO ÚČINKY

Lecitin v potravinách

Vědci zjistili, že nejvíce lecitinu obsahují sójové boby a vlčí bob. Také žloutky obsahují vysoké množství lecitinu. Lecitin najdete rovněž v arašídech, olejnatých semenech rostlin (zvláště slunečnice), v kvalitních, za studena lisovaných rostlinných olejích, v ořeších, ovesných klíčkách, ovesné kaši, v mléčných výrobcích, v čočce, květáku, zelí nebo kapustě a třeba i ve šťávě z vinných hroznů nebo v kvasnicích.

Detail odstavce: Lecitin v potravinách
Zdroj: Lecitin a jeho účinky
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Lecitin

Lecitin může zvýšit riziko krvácení, když se užívá společně s Warfarinem. Pokud vyloženě nemusíte lecitin užívat, tak ho společně s Warfarinem vůbec nepoužívejte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin
Odesláno: 12.11.2018 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LECITIN A JEHO ÚČINKY

Nežádoucí účinky lecitinu

Ačkoliv je lecitin pro většinu lidí bezpečný, u některých jedinců může mít nechtěné vedlejší účinky.

Lecitin může vyvolat tyto nežádoucí reakce:

  • kopřivka,
  • obtíže s dýcháním,
  • otok obličeje, rtů, jazyka, nebo hrdla.

Pokud se u vás některý z těchto nežádoucích účinků vyskytne, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Časté nežádoucí účinky při užívání lecitinu mohou zahrnovat:

  • průjem,
  • nevolnost,
  • bolesti břicha nebo pocit plnosti.

V některých případech sojový lecitin u mužů negativně ovlivňuje jejich potenci.

Detail odstavce: Nežádoucí účinky lecitinu
Zdroj: Lecitin a jeho účinky
Zveřejněno: 21.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

WARFARIN A OVOCE

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Detail odstavce: Warfarin a citron
Zdroj: Warfarin a ovoce
Zveřejněno: 25.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: škodí lecitín

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi může nějak uškodit, když budu brát lecitín?

Zdroj: diskuze Škodí lecitín
Odesláno: 22.1.2012 uživatelem Marta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A ZELENINA

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Detail odstavce: Warfarin a citrony
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Mozek v dobré kondici

Užívám lecitin od farmaxu, mám s nimi dobrou zkušenost, hlavně s jejich rostlinnými preparáty

Zdroj: diskuze Mozek v dobré kondici
Odesláno: 2.8.2010 uživatelem Radka Stupková
Počet odpovědí: 0


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: škodí lecitín

Lecitin je hojně využíván v potravinářství, v lékárensvtí a i v kosmetice. Lecitín je přírodní a bezpečná látka. Do potravin je lecitin přidáván jako emulgátor a umožňuje lépe smísit vodu s tuky, což bez lecitinu jde velmi špatně. Pokud je lecitin takto použitý v potravinách, tak je nejčastěji označen jako sójový lecitin a nebo jako E322. Jako doplněk stravy je používán nejčastěji lecitin sójový a užívá se ve formě velkých gelových kapslí.

Účinky lecitinu jsou:
- Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným odpůrcem cholesterolu; cca 60% mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou.
- Lecitin pomáhá stabilizovat rovnovážný poměr mezi LDL a HDL.
- Lecitin podporuje díky svým lipotropním komponentám, jako jsou cholin a inosit, léčbu nemocných jater.
- Harmonická rovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu v žluči je nutným předpokladem pro to, aby se zabránilo vzniku žlučových kamenů.
- Díky své schopnosti pročišťovat cévy, snižovat krevní tlak, je důležitý jako prevence proti mozkovým příhodám.
- Poruchy látkové výměny acetylcholinu jsou příčinou řady mentálních nemocí. Lecitin se tak účastní jako pozitivní pomocný prostředek na hojivém procesu.
- Lecitin se s úspěchem ujal v geriatrii. Podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí.
- U sportovců účinkuje lecitin jako energetický zdroj pro svaly a mozek. Doba zotavení po tělesné námaze se díky němu zkrátí.
- Fosfatidylcholin je důležitou složkou hlenové vrstvy v tlustém střevu. Tento hlen vytváří ochrannou vrstvu, která chrání stěnu velkého střeva před útokem kolonií komenzálních baktérií. Pacienti trpící ulcerózní kolitidou mají narušenou ochrannou vrstvu a hlen, který ji tvoří, má nižší hladinu fosfatidylcholinu než je tomu u zdravých osob.

Lecitin je tělu velmi prospěšný a doporučuje se ho brát zejména ve starším věku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škodí lecitín
Odesláno: 22.1.2012 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

VITAMÍN K A WARFARIN

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Detail odstavce: Warfarin a červená řepa
Zdroj: Vitamín K a Warfarin
Zveřejněno: 5.7.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Warfarin a Lipovitan

Mohu používat Lipovitan ,když užívám Warfarin?

Zdroj: diskuze Warfarin a Lipovitan
Odesláno: 5.5.2016 uživatelem Marta
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A ZELENINA

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Detail odstavce: Warfarin a červená řepa
Zdroj: Warfarin a zelenina
Zveřejněno: 30.4.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: skořice a warfarin

Skořice neovlivňuje srážlivost krve a proto se může používat společně s lékem Warfarin.

Zdroj: diskuze Skořice a warfarin
Odesláno: 20.2.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

WARFARIN - PŘÍBALOVÝ LETÁK

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Nebyly prokázány žádné účinky.

Přípravek Warfarin Orion obsahuje monohydrát laktózy. Pokud víte, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, informujte o tom lékaře ještě před zahájením užívání přípravku Warfarin Orion.

Detail odstavce: Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Zdroj: Warfarin - příbalový leták
Zveřejněno: 29.11.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: brusinky a warfarin

Lze brusinky a warfarin užívat současně?

Zdroj: diskuze Brusinky a warfarin
Odesláno: 12.6.2014 uživatelem Alena
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

WARFARIN A LUŠTĚNINY

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Detail odstavce: Čočka a Warfarin
Zdroj: Warfarin a luštěniny
Zveřejněno: 15.3.2019

WARFARIN A OŘECHY

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Detail odstavce: Kešu ořechy a Warfarin
Zdroj: Warfarin a ořechy
Zveřejněno: 15.3.2019

VITAMÍN K A WARFARIN

Warfarin a česnek

Česnek má schopnost inhibovat shlukování krevních destiček. Tato vlastnost může zvětšit riziko zvýšené krvácivosti. Pacienti užívající Warfarin by se tedy měli vyhnout užívání jakéhokoli extraktu z česneku a neměli by konzumovat více než jeden stroužek česneku denně.

Detail odstavce: Warfarin a česnek
Zdroj: Vitamín K a Warfarin
Zveřejněno: 5.7.2017

WARFARIN A LUŠTĚNINY

Sója a Warfarin

Za luštěniny s vysokým obsahem vitaminu K je považována především sója a výrobky z ní.

Detail odstavce: Sója a Warfarin
Zdroj: Warfarin a luštěniny
Zveřejněno: 15.3.2019

WARFARIN A LUŠTĚNINY

Hrách a Warfarin

Hrách patří mezi potraviny s významnějším obsahem vitaminu K. Pohybuje mezi 30 a 100 µg na 1 dávku.

Detail odstavce: Hrách a Warfarin
Zdroj: Warfarin a luštěniny
Zveřejněno: 15.3.2019

WARFARIN A OŘECHY

Ořechy vlašské a Warfarin

Vlašské ořechy ve 100g obsahují 2 mikrogramy vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat.

Detail odstavce: Ořechy vlašské a Warfarin
Zdroj: Warfarin a ořechy
Zveřejněno: 15.3.2019

WARFARIN A OŘECHY

Makadamové ořechy a Warfarin

Makanové ořechy ve 100g obsahují 2 mikrogramy vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat.

Detail odstavce: Makadamové ořechy a Warfarin
Zdroj: Warfarin a ořechy
Zveřejněno: 15.3.2019

LECITIN A JEHO ÚČINKY

Co je to lecitin

Lecitin je látkou neodmyslitelně spjatou se správným fungováním našeho těla. Je součástí buněčných membrán a najdete ho v játrech, nervové tkáni, plicích, srdci a ve svalové tkáni. O lecitinu se hovoří až od roku 1850. Tehdy jistý Nicolas Theodore Gobley použil poprvé název lekithos pro látky, které izoloval ze žloutku, později je nalézal i v mozkové hmotě, jikrách, krvi, žluči a jiných orgánech. Koncem 19. století byly fosfolipidy izolovány i ze semen rostlin. Průmyslová výroba lecitinu ze surového sójového oleje započala ve 20. letech 20. století v Hamburku a odtud se později rozšířila do Ameriky. Lecitin získávaný ze žloutků se využíval spíše jen v kosmetice a ve farmacii. Ovšem právě ve farmacii byl lecitin od poloviny 30. let vyráběn jako preparát pozitivně ovlivňující uvolňování tuků. Od té doby povědomí o významu lecitinu značně pokročilo. Dnes už je všeobecně známo, že lecitin je pro správné fungování těla i mysli zcela nezbytný.

Detail odstavce: Co je to lecitin
Zdroj: Lecitin a jeho účinky
Zveřejněno: 21.9.2015