Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WARFARIN A OMEGA 3

OBSAH

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA MARINE FORTE A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Hrbkova.

Dobrý den , mám dotaz manžel užívá warfarin. Může užívat OmegaMarineForte+.. Děkuji za odpověď Hrbková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega Marine Forte obsahuje rybí tuk a ten zesiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko vzniku krvácení. Užívání je možné jen s vědomím lékaře, který předepisuje Warfarin. Po započetí této doplňkové léčby bude třeba provést kontrolní vyšetření srážlivosti krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega marine forte a Warfarin

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem NAMIESTO WARFARIN INY LIEK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.

Bolo by bezpečnejsie užívať iný liek ako warfarin?5 rokov ho užívam po operácii mitralnych chlopní.a ešte otázka,môžem omega 3?Ďakujem za odpoveď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin je skvělý lék, který prodlužuje život tím, že zabraňuje tvorbě sraženin. Když dobře zvládnete dietu, která je u tohoto léku největší nevýhodou, tak není potřeba ho měnit ani po dlouhé době.
Na vaší otázku, jestli můžete užívat omega 3 mastné kyseliny, odpověď zní ano, ale musíte podstoupit změření srážlivosti krve po prvních dvou až třech dnech této doplňkové léčby. Omega 3 mastné kyseliny, a to i rybí tuk, různé oleje (i řepkový) totiž zesilují účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.
Domluvte se se svým lékařem a dohodněte si plán, kdy začít, a kdy přijít na odběr krve. Lékař vám přizpůsobí dávkování Warfarinu a vaše doplňková léčba tak může být bezpečná. Užívat společně s Warfarinem Omega 3 mastné kyseliny jen občas jak se vám zachce není dobrý nápad. Pokud se u vás objeví neobvyklé krvácení nebo modřiny, nebo máte jiné zvláštní příznaky, například závrať, tak vyhledejte okamžitě lékařskou pomoc. Další možné nepříjemnosti, které se při této společné kombinaci mohou vyskytnout jsou: slabost; červená nebo černá, dechtová stolice; vykašlávání nebo zvracení čerstvé nebo vysušené krve, která vypadá jako káva; těžká bolest hlavy; a slabost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Namiesto warfarin iny liek?

Warfarin a omega-3

Omega-3 mastné kyseliny nejsou pro warfarizované pacienty vhodné, jelikož mohou negativním způsobem ovlivnit účinky léku. Omega-3 mastné kyseliny zpomalují srážlivost krve. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede lékař po výsledcích krve.

Zdroj: Warfarin s jinými léky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN S JINÝMI LÉKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Olahova.

Dobrý den, prosím vás poradili by stě mi beru warfarin půl roku na trmbo nohou pod stehnem můžu brát omega Marine děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak určite chodíte na pravidelné kontroly srážlivosti krve (kvik). Domluvte se s ošetřujícím lékařem, že chcete začít užívat tuky omega. Lékař k tomu přizpůsobí kontroly srážlivosti. Potravinové doplňky s obsahem omega u některých pacientů zesilují účinky Warfarinu. Proto je nezbytné tento doplněk užívat pod lékařským dohledem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliques a omega 3

Rizika při užívání omega-3 s Warfarinem

Při užívání omega-3 s Warfarinem může dojít k ovlivnění agregace trombocytů, což může způsobit alteraci fibrinolýzy, to znamená, že se může zvyšovat riziko krvácení.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Diskuze

V diskuzi UŽÍVÁNÍ OMEGA 3-6-9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Křivanová.

Mohu užívat Omega 3-6-9 když užíván už dlouho Godasal? Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vera Chlupackova.

Kolik tobolek omegaMarine mužů užívat když užívám godasal a léky na tlak Betalog,prestarium.Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin

Nejčastějšími příznaky nedostatku jsou:

  • suchá pokožka;
  • podrážděnost;
  • únava;
  • pocit hladu;
  • chlad;
  • špatné soustředění;
  • problémy s nadváhou;
  • zhoršený zrak;
  • bolest kloubů;
  • nízká hladina HDL cholesterolu;
  • nedostatek vitamínů.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 KONTRAINDIKACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona Hampova.

Dobrý den, mohu užívat Váš přípravek pokud beru Warfarin? V jakém množství denně je pro mě bezpečny? Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku zpomalují srážlivost krve. Když budete užívat rybí tuk při léčbě Warfarinem, tak hrozí zvýšené riziko krvácení. Společně je to možné užívat jen s kontrolou srážlivosti a případným upravením dávkování Warfarinu, které provede váš lékař po výsledcích krve. Dohodněte se se svým lékařem na začátku doplňkové léčby rybím tukem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Omega 3 kontraindikace

Losos a warfarin

Ryby mají nízký obsah vitaminu K. Obsah vitaminu K v lososovi je uveden v μg/100 g v průměru 0,3, minimum 0,1 a maximum 0,5. Ovšem pozor na omega-3 mastné kyseliny. Při užívání warfarinu byste se omega-3 kyselinám měli raději vyhýbat. Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny ovlivňují agregaci trombocytů a způsobují alteraci fibrinolýzy, to znamená, že mohou zvyšovat riziko krvácení. A losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je bláhové.

Zdroj: Warfarin a maso

Co je to omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně přijímat v potravě. Klasická západní strava bohužel ani zdaleka neobsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální - naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro organismus jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGA 3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda mohu užívat tobolky Omega Marine forte + vlastně omega 3,6,7,9 +vitamín D3 v době kojení?Nebo nemohu a musím něco jiného.Dekuji,s pozdravem Dvořáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Já jsem taky užívala Omega forte po i před porordem a lékaři k tomu nic nenamítali. V kapslích je obsažen především přírodní olej a na něm není nic škodlivého, ani pri kojení.

Zdroj: diskuze Omega 3

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena .

Dobrý den,
mohu užívat výše uvedený OmegaMarine Forte+vitamín D3,když užívám dlouhodobě Walfarin 5. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte trošku zesiluje účinky Warfarinu, proto o tom informujte svého lékaře, který Vám předepisuje Warfarin. Hrozí zde zvýšené riziko krvácení z nosu a tvorba modřin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Čím nahradit omega-3

Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.

Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyseliny omega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Poradna

V naší poradně s názvem OMEGAMARINE FORTE+VITAMÍN D3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli vitamíny OmegaMarine Forte+vitamín D3 od Naturamed Pharmaceuticals múžu užívat i když jsem rok po operaci karcinomu prsu a po ozařování.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega marine Forte s D3 lze užívat po roce od operace karcinomu prsu. Problém může nastat, jen kdybyste dlouhodobě užívala léky na ředění krve, například warfarin, to se pak musí upravit jejich dávkování, aby nedošlo ke krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte+vitamín D3

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Upozornění

Vzhledem k potenciálu nežádoucích účinků a interakcí s léky je důležitě, aby tyto doplňky stravy byly používány pouze pod dohledem zkušeného lékaře.

  • Omega-3 mastné kyseliny by měly být opatrně použity u lidí, kterým se snadno tvoří modřiny, protože je možné, že trpí poruchou krevní srážlivosti. Také by měly být užívány s opatrností u lidí, kteří užívají léky na ředění krve, například warfarin.
  • Rybí oleje způsobují plynatost, nadýmání a průjem.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy

Warfarin a Paralen

Paralen při léčbě Warfarinem není kontraindikovaný a lze jej užít.

Zdroj: Warfarin s jinými léky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP