Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

WARFARIN DÁVKOVÁNÍ

OBSAH

Warfarin a těhotenství

Warfarin se během těhotenství nedoporučuje. Žena, která otěhotní nebo plánuje otěhotnět, by měla v případě, že užívá Warfarin, informovat svého lékaře.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN 3 MG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Koutný.

Beru Warfarin 3mg (modré tabletky). Při dávkování 7 tbl. za týden (1 tbl. denně), mám INR = 3,2. O kolik mám snížit dávkování, abych dosáhl INR kolem 2,5 ??

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dávkování neměňte, ale povolte si více ve své dietě. Dopřejte si o něco více zelené zeleniny. Když dodržujete antikoagulační dietu moc přísně a nedosáhnete minimální množství vitamínu K, tak Warfarin působí moc silně. To by mohl být váš případ. O svých pochybnostech o dávkování Warfarinu řekněte svému lékaři a dohodněte se na změnách ve vašem jídelníčku. Po změně jídelníčku si nechte změřit INR, abyste se ujistil, že to má správné účinky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin 3 mg

Warfarin a životní styl

Změny v každodenním životě mohou mít vliv na INR. Je tedy důležité vědět, co dělat a nedělat během užívání Warfarinu.

Co dělat:

  • sledovat známky a příznaky krvácení;
  • pokud onemocníte nebo se zraníte, informujte svého lékaře;
  • užívejte Warfarin podle předpisu;
  • před každým zákrokem nebo vyšetřením informujte daného lékaře, že užíváte Warfarin;
  • pravidelně choďte na krevní testy.

Co nedělat:

  • nikdy nezvyšujte dávku;
  • neužívejte nové léky, byliny nebo doplňky stravy bez konzultace s lékařem;
  • neprovádějte změny v dávkování Warfarinu bez souhlasu lékaře.

Zdroj: Warfarin

Warfarin a citron

Citrony obsahují vitamin C. Vysoké dávky vitaminu C snižují antikoagulační aktivitu účinné látky warfarin. Pacienti užívající lék Warfarin by neměli současně užívat vitamin C v dávkách vyšších než 500 mg denně. Takže klidně citron do čaje lze použít.

Zdroj: Warfarin a ovoce

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A ACC LONG se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Červená.

Dobrý den mám dotaz mohu užívat ACC long když beru warfarin

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když budete dodržovat doporučené dávkování, tak můžete ACC Long použít, ikdyž současně užíváte Warfarin. ACC Long obsahuje léčivou látku acetylcystein, který může ve vyšší dávce prodloužit čas, než dojde ke sražení krve. Při léčbě Warfarinem mohou vyšší dávky ACC Long zvýšit riziko krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a acc long

Warfarin a citrony

Vysoké dávky vitamínu C snižují antikoagulační aktivitu Warfarinu. Proto by pacienti užívající Warfarin neměli současně užívat vitamín C v dávkách vyšších než 500 mg denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN - BARNYS SIOUX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Tomek.

Dobrý den,
mám operované srdce - umělá chlopeň, užívám na ředění krve Warfarin. Mohu prosím současně s ním užívat kloubní výživu Barnis?
Děkuji za odpověď.
Jaromír Tomek
Havlíčkův Brod

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Barnys Sioux lze používat pouze pod přímým dohledem lékaře, který řídí dávkování warfarinu. Každý pacient, který užívá Warfarin, by měl vždycky s lékařem promluvit předtím, než provede nějaké změny ve svých vitaminech, minerálech nebo doplňcích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a brusinky

Warfarin a chřest

Chřest by pacient, který užívá lék Warfarin, neměl konzumovat ve vyšším množství, jelikož obsahuje velké množství vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kolaříková Marie.

Beru Warfarin 5 mg. Můžu k tomu brát doplněk Biosil a Profi Chondro s vitamínem C ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano můžete, ale ne jen tak jak si vzpomenete, nýbrž pravidelně, jako Warfarin. Před začátkem musíte nejdříve navštívit lékaře, který vám předepsal Warfarin a oznámíte mu počátek doplňkové léčby a zárověň ho požádáte o naplánování kontrolního změření srážlivosti krve INR. Tento kontrolní test by měl být proveden druhý nebo třetí den po začátku doplňkové léčby. Podle výsledků lékař případně upraví dávkování Warfarinu. Pokud je dávkování změněno, tak po skončení doplňkové léčby musíte znovu na nový test srážlivosti. Proč je to tak složité? Všechny doplňky, které zmiňujete mohou posilovat účinky Warfarinu. Když si necháte změřit srážlivost krve, tak budete mít jistotu, že si doplňkovou léčbou neublížíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Smí se jíst rajčata při vysokém tlaku

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy s užíváním Warfarinu se nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Warfarin a zelenina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A VITAMIN C se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radana Hloušková.

Je možné k warfarinu každodenně užívat vitamín C 1000?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vzácně byly hlášeny případy, kdy vitamín C zasáhl do účinnosti léků na ředění krve. V nejnovějších studiích však žádný účinek vitaminu C na ředění krve nalezen nebyl a to i při dávkování 1000 mg denně. Nicméně, pokud užíváte warfarin nebo jiný lék na ředění krve, poraďte se vždy se svým lékařem, než začnete vitamin C nebo jakýkoli jiný doplněk užívat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a meloun

Warfarin a červená řepa

Konzumace červené řepy se s užíváním Warfarinu nevylučuje, ale je důležité přijímat zhruba stejné množství zeleniny denně.

Zdroj: Vitamín K a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem VYSOKÉ INR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Pokorná.

Prosím o radu.Mám krev naředěnou na 6,7.lékař mi warfarin vysadil na 3 dny,je to správně? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak musíte 100% důvěřovat svému lékaři. Warfarin je skvělý lék a dokáže vám prodloužit život, ale jen když ho užíváte správně. Z vaší zprávy je vidět, že není úplně všechno v pořádku s účinky Warfarinu ve vašem případě. Warfarin vám ředí krev příliš a ta zůstává po dlouhou dobu tekutá - sráží se pomalu = vysoké INR. Může to být příliš velkou dávkou Warfarinu a nebo nedostatkem vitamínu K ve vaší stravě. To bývá častý problém u pacientů, kteří to přehánějí s dietou a nejí dostatek zelených druhů zeleniny. Každý pacient na Warfarinu musí za den sníst 90 mikrogramů vitamínu K pro ženy a 120 mikrogramů pro muže. Ani více ale ani méně. Každý den pořád stejně. Tato hranice příjmu vitamínu K může být rychle dosažena například třemi velkými listy zelí, kapusty nebo ledového salátu. Je dobré mít tyto druhy zeleniny stále při ruce a ve dnech s nízkým příjmem zeleniny je během dne v tomto množství postupně konzumovat.
Lékař nyní přistoupil k dočasné přestávce, aby vyhodnotil rozdíl s léčbou a bez ní a podle zjištění vám upraví dávkování. Trvalý nedostatek vitamínu K může ovlivňovat hodnoty INR ikdyž se Warfarin neužívá a to právě lékař pozná po této přestávce. Zůstaňte proto v kontaktu s lékařem a přesně dodržujete postup, který vám řekl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vysoké INR

Léková náhrada za Warfarin

Nové tabletové léky na ředění krve, jako je například Pradaxa, Xarelto, Eliquis, se mohou v současné době podávat u všech indikací jako Warfarin.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anife333.

Můžu při léčbě warfarinem jíst kustovnici čínskou-goji?Každý den sním hrst.
děkuji Anife

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

U některých lidí kustovnice čínská (goji) může posilovat účinky warfarinu a může docházet ke krvácení. Při pravidelné konzumaci je potřeba vyrozumět lékaře, aby případně upravil dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Warfarin a jed na krysy

Warfarin je jedním z léků proti srážení krve. Blokuje koagulační kaskádu a zabraňuje krvi, aby se srážela. Warfarin snižuje množství aktivního vitamínu K, který je potřeba pro tvorbu řady srážecích faktorů. Látky na podobném principu se používají i jako jed na krysy – krysa po jejich pozření zemře na vnitřní krvácení.

Zdroj: Lék warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KOENZYM Q 10 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den dotaz mám-může moje 88 letá matka při užívání WarfaRinu ještě přidat doplněk stravy--tablety--MAXIVITA KOENZYM Q10 30MG + VIT C 80MG---1 TABLETA DENNĚ. a jak dlouho?DÍKY ZA ODPOVĚD.HANKA

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Koenzym Q10 může ovlivnit účinek Warfarinu, proto je nutné dohodnout se s lékařem na počátku užívání tohoto doplňku stravy. Lékař pak několik dní po započetí této doplňkové léčby změří srážlivost krve a případně upraví podle výsledku dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Warfarin a zázvor

Větší množství zázvoru může zvýšit riziko tvorby podlitin a krvácení.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem ZINEK A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Lisková.

Beru WARFARIN, Selen a Zinek. Chci vědět, zda se vzájemně tyto léky snášejí a zda mohu některý z nich brát současně s Warfarinem, nebo všechny 3 najednou. Děkuji .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Selen je při léčbě Warfarinem problematický, protože přirozeně zpomaluje srážení krve a Warfarin to dělá také. Užívání selenu spolu s léky, které také zpomalují krevní srážlivost, mohou zvýšit pravděpodobnost vzniku modřin a krvácení. Selen lze užívat jedině pod kontrolou lékaře, který k tomu přizpůsobí dávkování Warfarinu.
Zinek snižuje účinky Warfarinu když se polyká současně s Warfarinem. Při léčbě Warfarinem je nutné užívat Warfarin a produkty obsahující železo, hořčík a zinek nejméně dvě hodiny od sebe.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zinek a warfarin

Warfarin a červená řepa

Červenou řepu není třeba omezovat, jelikož patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitaminu K.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Co místo Warfarinu

Výběr antikoagulačních preparátů a dávkování závisí na typu onemocnění a na individuálním riziku tromboembolie u každého pacienta. Doporučuje se konzultovat možnost výměny Warfarinu za jiný preparát s příslušným kardiologem, který může také nový preparát předepsat (preskripce je omezena na kardiology a internisty).

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Čočka a Warfarin

Nízký obsah vitaminu K má zejména červená čočka.

Zdroj: Warfarin a luštěniny

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů

Nebyly prokázány žádné účinky.

Přípravek Warfarin Orion obsahuje monohydrát laktózy. Pokud víte, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, informujte o tom lékaře ještě před zahájením užívání přípravku Warfarin Orion.

Zdroj: Warfarin - příbalový leták

Warfarin a med

Med obsahuje střední množství vitaminu K, tudíž jej můžete konzumovat se střídmostí, aby nedocházelo k výkyvům vitaminu K a byl zajištěn stabilní příjem tohoto vitaminu.

Zdroj: Warfarin a potraviny

Kešu ořechy a Warfarin

Pistácie ve 100g obsahují 26 mikrogramů vitamínu K. Tudíž se mohou při léčbě warfarinem konzumovat s obezřetností.

Zdroj: Warfarin a ořechy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP