Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

XARELTO A PRASKY NA BOLEST HLAVY

OBSAH

Podle posledních odhadů přes 70% populace trpí návalovou anebo trvalou bolestí hlavy. Nejčastějším typem bolesti, která nás trápí, je bolest tenzní (tupá tlaková bolest kolem hlavy, někdy zahrnuje i krk a temeno). Akutní typ bolesti je sice nepříjemný, ale nijak neohrožuje kvalitu našeho života. Nejčastějšími faktory způsobující tento nepříjemný stav je bezpočet: nadměrná konzumace alkoholu, únava, stres, přepracování, nedostatek příjmu tekutin. Může být reakcí i na psychické či emoční vypětí, které se ukazují jako nejzávažnější spouštěč. Pokud je bolest hlavy vyvolaná výše zmíněnými faktory, nejspíš se nejedná o žádný závažný problém a lze ho poměrně snadno vyřešit užitím léku proti bolesti. Naopak chronická bolest nás přímo ovlivňuje, protože zpravidla odezní až po několika dnech, v tomto případě je však nutné vyhledat pomoc lékaře.

Zdroj: Bolesti hlavy a účinná léčba

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar Hořčicová.

Dobrý den, můžu užít při léčbě Xareltem Ataralgin na silnou bolest hlavy?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ataralgin (nesprávně Atalargin) je vhodný lék na tlumení bolesti, právě když užíváte Xarelto. Ataralgin totiž obsahuje hlavní účinnou látku paracetamol, která nijak neovlivňuje účinky Xarelta, oproti jiným běžně dostupným lékům proti bolesti.
Bezpečné dávkování Ataralginu je až 2 tablety užité podle potřeby až 3x denně, s odstupem 5 hodin mezi jednotlivými dávkami.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Převod z antagonistů vitamínu K (VKA) na přípravek Xarelto

Při převodu pacientů z antagonistů vitamínu K na přípravek Xarelto budou po užití přípravku Xarelto hodnoty mezinárodního normalizovaného poměru (INR) falešně zvýšeny. Test INR není pro měření antikoagulační aktivity přípravku Xarelto validní, a proto by neměl být používán.

Zdroj: Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem KARDIOSTIMULÁTOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kadeřávková Alena.

Mám kardistimulátor a pužívámp Xarelto na ředění krve a jaště Rytmonorm,teď jsem nachlazená,mám rýmu, kašel a zvýšenou teplotu , co můžu užívat na bolest hlavy a snížení teploty . Děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bez obav můžete použít paracetamol - lék na snížení horečky a na tlumení bolesti. Přípravky s paracetamolem jsou volné prodejné a zcela bezpečné pro pacienty užívající Xarelto.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Xarelto a bylinky

Bylina zvaná třezalka tečkovaná může interagovat s přípravkem Xarelto. Výtažek z třezalky se někdy používá k léčbě deprese. Třezalka tečkovaná může způsobit, že Xarelto bude méně účinné než obvykle.

Lékaři doporučují, abyste se během léčby přípravkem Xarelto vyvarovali užívání třezalky tečkované.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Diskuze

V diskuzi XARELTO A AULIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana scholzová.

prosím mužu užívat aulin na bolest zubu když beru xarelto a rytmonorm? Aulin si chci vzít na zuby.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel He KREJCOVA.

pri uzivani Xarelto 15,mg. mohu uzit AULIN obcas

Zdroj: diskuze Xarelto a Aulin

Xarelto a alkohol

Při pravidelném užívání léku se v žádném případě nedoporučuje konzumace alkoholu.

Zdroj: Lék Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Peter.

dobry den, myslim, ze som dost pozorne prebehol po internete, ale nenasiel som zmienku o kombinacii Xarelto a cervena repa - cvikla, mozete ma,prosim, informovat, ci je vhodne jest tuto zeleninu so spominanym liekom? Velka Vdaka dopredu, ak je mozne, prosil by som odpoved priamo na moju majlovu adresu, na net chodim velmi sporadicky, ale majly si prezeram pravidelne, pekny den,PB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Xarelto je skvělý lék na ředění krve právě kvůli tomu, že nevyžaduje žádné omezování ve stravě. Když užíváte lék Xarelto, tak můžete jíst cokoliv chcete, i červenou řepu. Jediné s čím se Xarelto nemá rádo jsou léky na bolest, konkrétně kyselina acetylsalicylová (acylpyrin) a léky skupiny NSAID (brufen a mnoho dalších kromě paralenu)

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA ŘEDĚNÍ KRVE XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den.
Užívám lék Xarelto. Mám artritidu. Mohu užít při bolesti Tramadol Mylan? Nebo jaké léky na velkou bolest mohu?

Děkuji JH

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Xarelto a Tramadol Mylan by společně neměly dělat žádné komplikace. Tramadol Mylan je k dostání jen na lékařský předpis, takže informujte předepisujícího lékaře o tom, že užíváte Xarelto, aby mohl rozhodnout o nejlepší variantě přímo pro vás. Z volně prodejných léků na bolest nesmíte společně s Xareltem užívat nesteroidní antirevmatika, to je například kyselina acetylsalicylová, ibuprofen, naproxen, diklofenak a indometacin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék na ředění krve xarelto

Káva a Xarelto

Bez obav si můžete vzít Xarelto (rivaroxaban) a pít kávu. Vždy je dobré probrat svou každodenní stravu a stravovací návyky se svým lékařem na vašich schůzkách.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem KAŽDODENNÍ RANNÍ BOLEST HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mací.

Každé ráno cca v 5-6 hod. mne vzbudí bolest hlavy vzadu na temeni. Chodím pravidelně k fyzioterapeutovi na masáže, rázovou vlnu a také mne naučil několik cviků, které pravidelně cvičím. Trvá to už několik let, ale nikam to nevede. Ani neurolog ani ortoped mi nedokázali pomoci a já se už obávám chodit večer spát, protože mne ráno zase vzbudí bolest hlavy. Na CT krční páteře mi nic nenašli, prý je to svalový problém. Nevím co dál.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Váš problém může vznikat právě při tom obávaném spánku. Nejčastěji to způsobí ležení stále v jedné pozici - každou noc, několik let. Taktéž to může způsobovat nevhodná matrace nebo špatný polštář. Zamyslete se nad těmito třemi faktory a zkuste experimentovat s jejich změnami. Ideální poloha při spánku je na zádech na tužší matraci s podloženými dolními končetinami. Do matrace byste se neměla zbořit a pod hlavou by měl být polštář z pomalé pěny.
Rovněž by vám mohli pomoci ve spánkové laboratoři, kterou najdete v každém velkém městě. Výsledky z této laboratoře, zejména videozáznam, byste pak konzultovala se svým ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Každodenní ranní bolest hlavy

Léky proti bolesti s Xareltem

Při léčbě lékem Xarelto můžete na bolest užívat Paralen (acetaminofen), ale postupujte podle pokynů na krabičce, abyste se ujistili, že neužijete více než doporučené množství. Pokud vás bolí žaludek, neužívejte Pepto Bismol, protože může zvýšit pravděpodobnost krvácení, když užíváte Xarelto. Neužívejte Aspirin nebo Ibuprofen, když užíváte rivaroxaban, pokud lékař neřekl, že je to v pořádku. Zvyšují možnost krvácení.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Převod z přípravku Xarelto na parenterálně podávaná antikoagulancia

První dávku parenterálního antikoagulancia podejte v době, kdy by měla být užita další dávka přípravku Xarelto.

Zdroj: Xarelto

Diskuze

V diskuzi FUROLIN DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Kulmanová.

Dobrý den, brala jsem Furolin 3 dny a takovou bolest hlavy jsem v životě nezažila. A to trpím na migrény. Už jsem se nedivila, že lidi bolestí mlátí hlavou o zeď. Neměla jsem k tomu daleko, dál jsem už lék nebrala, a pak bylo zase dobře. Můžete mi k tomu něco napsat? Je ten lék vůbec odzkoušený, neboť na něm byla taková zvláštní nálepka. Nebyla jsem pokusný "králík"?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel HANA.

Dobrý den, dvě tabletky furolinu a probudila mě šílená bolest hlavy jako migréna. Hledala jsem příbalový leták a žádné upozornění jsem nenašla, až tady v diskusi jsem zjistila, že nejsem sama. Teď jen čekat, jestli to pomine a hlavně, jestli to vyléčí zánět.

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Cena a doplatek

XARELTO 20 MG TBL FLM 28 II

  • Orientační prodejní cena je 1986,03 Kč.
  • Orientační doplatek činí 223,98 Kč.
  • Započitatelný doplatek je 189,51 Kč.
  • Započitatelný doplatek u osob starších 65 let (včetně) činí 189,51 Kč.

Zde si můžete přečíst Souhrn údajů o přípravku Xarelto.

Zdroj: Lék Xarelto

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer.

Můžu čokoládu když užívám lék xarelto.dekuji Neubauer

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Existuje zde interakce mezi kakaovým práškem a lékem Xarelto. Tato interakce jídlo-lék může potenciálně vést ke zvýšenému riziku významného krvácení.
Krátké vysvětlení je, že bylo prokázáno, že konzumace kakaa inhibuje adhezi, agregaci a aktivitu krevních destiček. Tento efekt je u kakaa tak silný, že je srovnatelný s efektem léku Aspirin, jak se můžete dočíst v této studii: pubmed.ncbi.nlm.nih.…
Konzumace kakaa může vést u některých pacientů léčených antikoagulanty ke zvýšenému riziku krvácení.
Antikoagulační léky se často používají k prevenci srážení krve proto, že také inhibují aktivitu krevních destiček, adhezi a jejich agregaci. Xarelto je v tomto ohledu jiné, protože rivaroxaban (účinná látka Xarelta) je inhibitor faktoru Xa, důležitého proteinu, který zabraňuje tvorbě trombinu a trombu s minimálními účinky na funkci krevních destiček. Přímá interakce kakaa a Xarelta tedy není možná. Nebezpečí zůstává v efektu kakaa, že působí jako přírodní antikoagulant. Pro dosažení tohoto efektu je ale nutné kakaový prášek užívat pravidelně, dlouhodobě a v relativně velkých dávkách.
Ptáte-li se na čokoládu, tak si ji můžete s klidem dát, i když užíváte lék Xarelto. Proč? Protože je pro vás určitě důležité zůstat dlouho zdravý a nebudete riskovat obezitu, aterosklerózu nebo diabetes, jenž jsou následky přejídání se čokoládou. Když budete konzumovat čokoládu střídmě jako pamlsek, tak budete mít příjem kakaa tak nízký, že to vůbec nenaruší vaši koagulační léčbu. Rovněž je třeba vědět, že mnohé čokolády kakaový prášek vůbec neobsahují. Například oblíbená čokoláda Milka ho má v sobě jen 30%.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék xarelto 20

Kontraindikace

Přípravek Xarelto je kontraindikován u pacientů s jaterním onemocněním, které je spojeno s koagulopatií a klinicky relevantním rizikem krvácení. U cirhotických pacientů se středně závažnou jaterní nedostatečností (Child-Pugh B) je Xarelto možné užívat s opatrností, jestliže porucha funkce jater není spojena s koagulopatií.

Zdroj: Lék Xarelto

Diskuze

V diskuzi FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RENATA VLASÁKOVÁ.

BOHUŽEL PŘIPOJUJI SVŮJ KOMENTÁŘ PO ŠESTÉ TABLETĚ NEZADRŽITELNÉ ZVRACENÍ A ŠÍLENÁ BOLEST HLAVY ,JDU NA PROBIOTIKA A BRUSINKY

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Je to hnus ,, Mám autoimunitní onemocnění. Loni v říjnu jsem chytla tu hnusnou chřipku a 7 dní v horečkách. Po té zánět močových cest, dostala jsem Furolin. Téměř po týdnu skoro hladovění mě po třech dnech užívání bylo tak špatně, že už jsem jen ležela a zvracela, ani sedět jsem nemohla jak ten žaludek bolel. Říkala jsem si, že mám nějakou střevní chřipku. Dobrovolně jsem se objednala na gastroskopii a doslova jsem tam běžela jak mě bylo špatně... nic zásadního nenašli dostali mě z toho kefíry a dieta. Ted po roce opět zánět močáku a Furolin a začalo mě být stejně špatně, okamžitě jsem to vysadila a polilo mě horko z toho, že jsem to už loni měla z toho léku. Je mě zle z toho jaké pokusy jsou schopny na nás dělat v 21 století. Lék prošel co já vím již třetí změnou (Nitrofurainton, Furainton). Ale tenhle to je síla!!

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Lék Xarelto a krvácení

Nevýhodou léku Xarelto je neexistence účinného antidota v případě nežádoucích krvácivých komplikací. Zatím nebyla nalezena účinná látka, která by působení rivaroxabanu zvrátila. Mezi warfarinem a rivaroxabanem nebyla pozorována žádná farmakokinetická interakce.

Zdroj: Xarelto

Pomerančový džus a Xarelto

Grapefruit většinou ovlivňuje léky na ředění krve, jako je Apixaban (Eliquis), Rivaroxaban (Xarelto), Clopidogrel (Plavix) a Ticagrelor (Brilinta). Pokud užíváte některý z těchto léků a toužíte po citrusové chuti, lékaři navrhují přejít na pomerančový džus.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Xarelto a alkohol

Obecně se nedoporučuje pít alkohol při užívání léků na ředění krve, jako je Xarelto. Mezi další léky, které působí jako ředidla krve, patří Warfarin a Aspirin. Míchání alkoholu s léky na ředění krve může zvýšit riziko krvácení a je třeba se mu ve většině případů vyhnout.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto

Bolest hlavy v zátylku

Tupá bolest v zátylku, ztuhlá šíje a bolesti hlavy – to mohou být příznaky problému s krční páteří. Současný životní styl si vybírá svou daň. Naši předci každý den vyráželi na lov a museli chodit vzpřímeně, aby měli dobrý rozhled po krajině. My se však skláníme nad monitory a strnule do nich zíráme.

Zdroj: Bolest hlavy

Vitamin D3 a Xarelto

Mezi rivaroxabanem a vitamínem D3 nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdroj: Co nejíst při užívání léku Xarelto


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP